wojtas71 06.11.10, 08:22 czy ten czlowiek mysli ze ludzie zgodza sie na wydanie 1 mld zl zeby przyszlosc slaska nie byla ciemna? w dupie ten sport! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: lolek Szanowny Panie Wojtas71 IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.11.10, 08:51 1. Śląska pisze się z dużej 2. po za ciemną masą, która widzi tylko drogę z domu do pracy i w drugą stronę i raz w tygodniu do hipermarketu są jeszcze inni ludzie, którzy idą na mecz idą na piwo itp 3. cieszę się że ma Pan tak pojemną swoją d...e serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wari Re: Szanowny Panie Wojtas71 06.11.10, 09:40 > 1. Śląska pisze się z dużej "poza" pisze się razem > 2. po za ciemną masą, która widzi tylko drogę z domu do pracy i w drugą stronę > i raz w tygodniu do hipermarketu są jeszcze inni ludzie, którzy idą na mecz idą > na piwo itp Elity wędrujące na mecz i piwo. Pęknę ze śmiechu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Szanowny Panie Wojtas71 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.10, 09:52 > Elity wędrujące na mecz i piwo. Pęknę ze śmiechu. No tak, wszyscy powinni chodzi do teatru lub galerii oglądać sztukę nowoczesną (nowoczesną czyt. beznadziejną i niezrozumiałą) Odpowiedz Link Zgłoś
wari Re: Szanowny Panie Wojtas71 06.11.10, 10:03 > No tak, wszyscy powinni chodzi do teatru lub galerii oglądać sztukę nowoczesną > (nowoczesną czyt. beznadziejną i niezrozumiałą) To forumowicz nazwał tych co nie chodzą na stadion "ciemną masą", wiec jak rozumiem jest lepszy, jest elitą nie chodzi do hipermarketów, ale na stadion i piwo. To tał łopatologicznie, bo chyba nie zrozumiałeś, co wcale mnie nie dziwi. Jeśli nowoczesna sztuka dla "elit" od piwa i piłki kopanej znaczy beznadziejna i niezrozumiała to przekazuję wyrazy współczucia. Tez mnie to nie dziwi. Dziwi mnie tylko to, że wydaje się gigantyczne publiczne pieniądze na "igrzyska" dla ludu zamiast na masę potrzebnych i ważniejszych we Wrocławiu rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Normalny człowiek. Tyle siana idzie na dresiarzy IP: *.wroclaw.vectranet.pl 06.11.10, 15:12 Nie zgadzam się na wydawanie takich ilości publicznej kasy na Śląsk i stadion. Jak kibice Śląska wsiądą do tramwaju, cała reszta normalnych ludzi wymięka i zmienia wagon. To skandal, że tyle naszego siana w to idzie. Szelestowi dresu dziękujemy. I Dutkiewiczowi też (nie zagłosuję na niego na pewno). Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok zadziwiający narodek, tutaj piszący 07.11.10, 11:30 większośś to narzekadła, nosy na kwintę i pitolący NIE-Mantrę! A skąd wy to wszystko, durnie, wiecie? Prosta rzecz - dajcie im szansę. Zobaczym, co będzie. A teraz skromne fakty: 1. aktualnie na oporowskiej na mecze chodzi duża część bydła. to jest prawda. Czy wyobrażacie sobie to, że to bydło będzie wpuszczane na Maślice? Zu dużo pieniędzy poszło na ten stadion, aby bydło nadal miało na nim rządzić. 2. Skoro bydło zostanie "shumanizowanie" to się nagle okaże, że zamiast 5-8 tysięcy na mecze będzie przychodziło 20-35 tysięcy. W mieście i jego okolicach jest wielu ludzi, któzy tęsknią za taką rozrywką i nie korzystają z niej z powodów złej prasy. 3. Aglomeracja wrocławska oraz okolice liczą sobie 3 miliony ludzi. Skoro dobra, profesjonalna firma będzie organizowala eventy, to jasnym jest, że z tych 3 milionów znajdzie sie zawsze 40 tysięcy chętnych obejrzeć taki event. Wystarczy poymśleć! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fff Re: zadziwiający narodek, tutaj piszący IP: 90.156.118.* 07.11.10, 14:04 "Czy wyobrażacie sobie to, że to bydło będzie wpuszczane na Maślice?" Tak. Wystarczy pomyslec? Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok otóż to, wystarczy pomyśleć....................... 07.11.10, 14:31 albo bydło - albo przychody z działalności. Założę się, że po wybudowaniu stadionu , bydło szalikowe przestanie być wpuszczane na stadion! Inaczej, stadion splajtuje. A wówczas byłaby tu ostra jatka. Wystarczy przytoczy przykład UK. Za czasów Thatcher stadionami oraz Europą rządziło tamtejsze bydło szalikowe. Gdy kibice Manchesteru lub Liverpoolu przybywali na kontynent, ogłaszano w miastach stan oblężenia. Wystarczyło parę mocnych ruchów FiFY i UEFA i tamtejsze bydło spacyfikowano. Z tutejszym bydłem szalikowym stanie się dokładnie tak samo, to kwestia czasu. Zostanie spacyfikowane. Czas ku temu jest najwyższy! Odpowiedz Link Zgłoś
wari Re: zadziwiający narodek, tutaj piszący 07.11.10, 16:49 1410_tenrok napisał > 3. Aglomeracja wrocławska oraz okolice liczą sobie 3 miliony ludzi. Skoro dobra > , profesjonalna firma będzie organizowala eventy, to jasnym jest, że z tych 3 m > ilionów znajdzie sie zawsze 40 tysięcy chętnych obejrzeć taki event. Aglomeracja wrocławska liczy mniej niż 1 milion mieszkańców, a nie 3 miliony. Dwie największe: warszawska liczy ok. 2 miliony 300 tys., konurbacja katowicka jedynie trochę ponad 2 miliony. Wyliczenia powyżej o kand d... potłuc. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok a co to jest kand? 07.11.10, 21:22 "Aglomeracja wrocławska oraz okolice liczą sobie 3 miliony ludzi" - Wiesz, co to są okolice? Policz, ile ludzi mieszka w promieniu 150 km od Wrocławia, a o tym pisałem, a nie o samej aglomeracji wrocławskiej, która liczy sobie jakieś, ca. about 850.000. Czytaj ze zrozumieniem, choć, wiem............. ukończyłem polską szkołę, a tam................... kant - to taki filozof (Immanuel) lub też krawędź (również z niemiecka)............... Natomiast Kand? Chodziłodo ci o kandydata na inteligenta? Odpowiedz Link Zgłoś
pani_ozapa_huhuya Re: Szanowny Panie Wojtas71 06.11.10, 10:48 Nie. Wystarczy, że pójdą do burdla. Tyz piknie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: Szanowny Panie as IP: 46.113.17.* 06.11.10, 11:07 Są takie elyty co pójdą na mecz. I w zaciszu loży dla VIPów będą rozmawiać co Miro & Co. mogą zrobić żeby zalegalizować wyciągi narciarskie stawiane bez pozwoleń, nowe kasyna albo niskie opodatkowanie "jednorękich bandytów". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Re: Szanowny Panie as IP: 94.254.231.* 06.11.10, 11:38 Aha, i co 40 tysięcy ich przyjdzie:)powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: Szanowny Panie as IP: 94.254.155.* 06.11.10, 12:38 Chopie! A wiesz ty co to takiego ironia? Weź ty zapytaj kogoś może on ci podpowie co też miałem na myśli pisząc o elytach, Miro, Zbychu itd. Odpowiedz Link Zgłoś
arquette Re: Szanowny Panie Wojtas71 06.11.10, 14:13 Gość portalu: as napisał(a): > > Elity wędrujące na mecz i piwo. Pęknę ze śmiechu. > > No tak, wszyscy powinni chodzi do teatru lub galerii oglądać sztukę nowoczesną > (nowoczesną czyt. beznadziejną i niezrozumiałą) i także jedynie słuszną...tworzoną przez jedynie uznanych artystów (ale tylko u nas, mimo fety na otwarciu ŻADEN MIŁOSNIK ZABYTKÓW TECHNIKI NIE POJAWIŁ SIĘ MIMO ZAPOWIEDZI, zaden krytyk nie wypowiedział sie na temat ani autora ani rzeźby nawet krytycznie, więc solidarnie stwierdzono ,,szkoda pióra")pociagdonieba.blox.pl/html a nasz Szeryf sygnuje takie cuda wspierany głosami wyborców...czy ktoś zauważył, że w październiku ,,zniknęły" niewygodne artykuły z internetowego wydania na kilka ,,ważnych" dla miasta tematów? :) Odpowiedz Link Zgłoś
pleple.pl Tyle bleblania, a zero treści.... 06.11.10, 08:53 1/ "Ze stadionem jest tak, że nigdy wcześniej taki obiekt we Wrocławiu nie powstał, więc mieszkańcy nie zdają sobie sprawy z korzyści, które może on przynieść." ______________ Może warto mieszkańcom przedstawić te korzyści? 2/ "Dużo chętniej ludzie będą podróżować do Wrocławia i zostawią tu swoje pieniądze, gdy wysiądą na czystym i nowoczesnym dworcu" Przyjadą, żeby się po DW przespacerować? _______________________________________ 3/ "Powiem wprost: bez nowoczesnego stadionu przyszłość WKS Śląsk nie wygląda dobrze." A ja myślałem, że to od poziomu sportowego zależy... ________________________________________ 4/ "Nie wiem, czy we Wrocławiu stadion będzie pełny od razu, ale na pewno liczba kibiców będzie rosła. Piłkarze będą zmobilizowani do lepszej gry, a czym ciekawsze widowisko, tym więcej ludzi przyjdzie na kolejne mecze." Ciekawe, dlaczego WKS stacza się w dół- tylko dlatego, że Oporowska ( mocno pusta ) jest de-mode? ____________________________________ 5/ "To ściągnie na stadion nie tylko wrocławian, ale także mieszkańców całego regionu i kraju." Może warto powiedzieć, dlaczego i ile koncertów światowych gwiazd się odbędzie? I dlaczego ( poza operatorem i jego kontaktami ) mają akurat Wrocław wybrać? PS Tyle, że tort jest cały czas taki sam, a miejsc ( stadionów ) mocno przybędzie... ____________________________________________________________ 6/ "Ludzie będą dokonywali wyborów - być może nie kupią nowego ubrania czy sprzętu AGD, ale będą uczestniczyli w czymś wyjątkowym" Yhm- i tak n-razy w ciągu roku? Bo tylko przy dużej ilości markowych imprez jest szansa na wyjście na prostą... Nie będą jeść, płacić rachunków, chodzić w szmatach, ale na koncert-imprezę przyjadą? ______________________________________________________________ 7/ "Wrocław stanie się miastem podobnym do wielu innych największych i najatrakcyjniejszych w Europie, jak Kolonia czy Manchester" "Pokaże, że jest jeszcze bardziej atrakcyjnym miastem do życia." "Ludzie będą chcieli tu przyjeżdżać, będą chcieli tu inwestować. To jest zysk dla całego miasta. W perspektywie lat budowa stadionu przyniesie mu wiele korzyści." Tia... Może poza stadionem warto porównać warunki życia codziennego? I już widzę, że np Azjaci i Amerykanie hurtem będą inwestować, przyciągnięci mauzoleum.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fan Re: Tyle bleblania, a zero treści.... IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.11.10, 09:24 A może ROXETTE . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shal Re: Tyle bleblania, a zero treści.... IP: *.clubnet.pl 06.11.10, 09:37 Powiem szczerze że jeżeli kibice w 50% nie będą zapełniali stadionu, a na pewno i tak ceny biletów zwiększą na początku to nikt tych meczy oglądać nie będzie. Teraz już zaczynam rozumieć czemu Polskie kluby nie grają co 3 dni jak na zachodzie. Trzeba zrozumieć że odbiorcami w 80% tych biletów są ludzie w wieku do 23-27 lat. No a dla takich młodych ludzi wydatek nawet 2 razy w tyg 30 zł czy tam 50 to jest to dość duży ubytek na budżecie domowy. Powiem szczerze. Podobają mi się stadiony ale społeczeństwa nie stać niestety na to jak na autostrady.... Nie wiem czy wiecie ale stadiony w Portugalii z 2004 gdzie frekwencja jest znacznie wyższa 2-są w rozbiórce a jeden pomniejszony został. Ciężko że społeczeństwo było stać na piłkę nożną gdy 60% ludzi zarabia mniej niż 1520 zł netto a średnia wynosi 2200? zł netto. Przypomnę że cena m2 mieszkania to 5000 zł xD za m2;D Tak po za tym i całkiem na poważnie. Nie wiem jaka dokładna jest Frekwencja na meczu Śląska Wrocław ale przypuszczam że koło 8 tyś. Daję głowę że maksymalnie na tym stadionie to będzie 16/17 tys kibiców podczas ważniejszych meczy. Powiedzmy sobie szczerze. Kluby bez wyników sportowych nie mają co liczyć na duże frekwencje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Re: Tyle bleblania, a zero treści.... IP: 94.254.231.* 06.11.10, 10:54 o do frekwencji się zgadzam, sztucznie kibiców się nie wyprodukuje. Na początku będzie wieksze zainteresowanie, ale jak normalna rodzina z dziećmi przyjdzie na nowy stadiom i przez 90 minut ze zgrozą będzie słyszała, jak 5000 kibiców śląska śpiewa rzeczy w stylu "legia to stara kvrwa, j....ą dziw..jest" to już się tam więcej nie pokażą. A co do Portugalii-na dodatek jest to potęga światowa w piłce nożnej, prawdziwa, nie wydumana jak Polska. A mimo to nie dali rady. Odpowiedz Link Zgłoś
neuro99 Re: Tyle bleblania, a zero treści.... 06.11.10, 11:08 I już wiem ,że nigdy nie byłeś na stadionie Śląska. Po co więc piszesz o czymś o czym nie masz pojęcia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Re: Tyle bleblania, a zero treści.... IP: 94.254.231.* 06.11.10, 11:15 Bzdury gadasz, byłem na bardzo niewielu bo zaledwie 3 meczach, ale byłem, wiec nie wmawiaj,że bzdury gadam. Może ciebie bluzgi na stadionie nie ruszają, mnie również, nawet mnie to śmieszyło, ale zaręczam,że dla bardzo wielu osób jest to bariera nie do przejścia. Jak nie wierzysz popytaj się ludzi na poziomie, nie kibiców śląska z trzema klasami podstawówki w cv. Odpowiedz Link Zgłoś
neuro99 Re: Tyle bleblania, a zero treści.... 06.11.10, 11:31 I oczywiście przez 90 minut ( czy procent czasu?) słyszałeś śpiew który zacytowałeś. Mijasz się z prawdą. Bluzg ( w wydaniu standardowym) nie ma więcej aniżeli przy wieczornym spacerze po Rynku a już na pewno mniej aniżeli na dowolnej przerwie w gimnazjum. Na jakim poziomie? Ludzie mają poziomy? Nie pomyliło Ci się życie z grą RPG. Bariera nie do przejścia? Co jeszcze jest dla wspomnianych przez Ciebie ludzi "na poziomie" barierą nie do przejścia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Re: Tyle bleblania, a zero treści.... IP: 94.254.231.* 06.11.10, 11:47 Oczywiście,że nie przez 90 minut. Możesz mi nie wierzyć, to kwestia tego w jakim środowisku się chowasz, ale są masy ludzi, które nie pozwolą,żeby ich dzieci tego słuchały. Mówię tu o kwestii wyjść rodzinnych. A to właśnie te wyjścia mogłyby dopiero zapewnić lawinowy wzrost kibiców. Dzisiaj mecze Śląska to 5000 kibiców. Potrzeba 8 razy tyle,żeby zapełnić stadion, nie ma na to szans najmniejszych. Podkreślam raz jeszcze, że dla mnie te przyśpiewki nie są problemem. Mówię w imieniu znajomych, którzy właśnie to przedstawiają jako jedną z barier do pójścia na mecz. Widziałeś co się ostatnio działo na nowym stadionie Lecha?Kibice biegający po murawie, petardy, zadyma, wyobrażasz sobie,że normalny człowiek, nie z patologicznej rodziny przyprowadzi dziecko na taki cyrk?Chyba,że dziecko ma zacięcie na bycie antropologiem to może mu pokazać coś, jako przykład badania kultury ludów dzikich. Stadion stadionem, ale dopóki nie będzie konkretnej zmiany przepisów, która utemperuje kiboli to nikt tylu tysięcy osób nie namówi na mecz. Odpowiedz Link Zgłoś
neuro99 Re: Tyle bleblania, a zero treści.... 06.11.10, 11:59 Prawie ze wszystkim co pisze powyżej się zgadzam oprócz : -w trwającym sezonie - frekwencja to 8000 ( przy pojemności określanej na 8500 bodajże , w tym niecałe 500 miejsc dla przyjezdnych) -zabrałem na mecze w sezonie 2008/2009 i 2009/2010 6 różnych osób - wszystkim się podobało- i wszyscy powiedzieli po meczu ,że mieli zupełni inne wyobrażenie - wniosek- należy spróbować - jest trybuna ( i bilety) specjalnie dla rodzin , nie mówię że nie słychać tam wulgarnych przyśpiewek ale jest szansa ,ze nad uchem nikt nie bluzga Prawo jest już chyba w sam raz ( wymaga kilku poprawek) - problem jest w jego egzekwowaniu. nieuchronność kary - to jest wyznacznik skuteczności prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Re: Tyle bleblania, a zero treści.... IP: 46.112.33.* 06.11.10, 13:25 Obyś miał rację:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Re: Tyle bleblania, a zero treści.... IP: *.as.kn.pl 06.11.10, 13:04 ja jestem potencjalnym kibicem, czasem chodze na żużel, ale na slask nie pojde, moze RAZ zobaczyc nowy stadion i nie wiecej. Powod - pracuje kolo oporowskiej, i regularnie widac jacy ludzie tam chodza, napruta mlodziez z kapturami na lbach w zielonym kolorze z browarem w rece. :/ zenada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HM_ Re: Tyle bleblania, a zero treści.... IP: *.wroclaw.vectranet.pl 06.11.10, 12:46 W ciągu roku na meczach największa ilość o jakiej słyszałem, to ok. 4000 kibiców lokalnych i ok. 500 przyjezdnych. Nie pytajcie, na którym meczu, bo nie pamiętam. Dane z pierwszej ręki i pewne. Poza tym, kto chodzi na mecze? - Jako mieszkaniec okolic stadionu potwierdzam, że na mecze chodzą głównie osoby w wieku do 30 lat, 95% to mężczyźni o wykształceniu maks. średnim. Ze 20% to ludzie spod Wrocławia. Klientela w sam raz na 1 mecz w miesiącu - zamożności po samochodzie oduczyłem się oceniać ale wnioskuję tak po zachowaniu, słownictwie, sposobie ubioru - bez ubliżania nikomu. Jeśli uda się zarządcy nowego stadionu doprowadzić do sytuacji, że część potencjalnych klientów, obecnie chodząca po centrach handlowych, zacznie przychodzić na imprezy stadionowe, to może frekwencja dociągnie do 20 tys. widzów (poza dużymi imprezami, oczywiście). Ale nie wiem, co trzeba zrobić, bo do galerii wstęp jest darmowy i oglądanie towaru nic nie kosztuje. :-) Ale 20 tys. osób x 40 zł/bilet (średnio) daje 800 tys./miesiąc (-15%), czyli ledwo tyle, ile miasto będzie płacić rocznie firmie zarządzającej. I teraz pytanie: Czy musimy płacić komuś za zarządzanie własnym majątkiem? W mieście znalazłoby się kilka osób sprawnie władających angielskim, które 9 mln zł rocznie przeznaczyłyby na ściągnięcie kilku znanych osób. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
neuro99 Re: Tyle bleblania, a zero treści.... 06.11.10, 12:58 Dane z pierwszej ręki? Znaczy ktoś liczył? za 90minut.pl - frekwencja meczowa w tym sezonie to 1 kolejka 8000; 4 kolejka 8500 ; 8 kolejka 6000 ; 11 kolejka 8000 ;14 kolejka(awansem) 8500 ; PP 6500 ( pozostałe mecze - wyjazdowe. Najmniejsze liczby to 24.04.2010 4200 ( okres tuż po żałobie narodowej) i 06.03,2010 5500 Ponieważ już początek posta masz nieprawdziwy , to istnieje podejrzenie ,ze nie wiesz o czym piszesz w dalszej jego części. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Re: Tyle bleblania, a zero treści.... IP: *.as.kn.pl 06.11.10, 13:09 20 tys kibicow? na slask? raczysz zartowac. obecnie slask spada z 1 ligi. lech jest mistrzem polski, gra z jedna bogatszych druzyn na swiecie (manchester city) gdzie graja gwiazdy, i przychodzi na nowy piekny stadion ledwo ponad 20 tys ludzi. na slask srednia bedzie 8-10 tys. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Tyle bleblania, a zero treści.... IP: *.wsnhid.pl 06.11.10, 18:10 W Poznaniu na MC było 40 tys., a na meczu z Wisłą 30 tys. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pipi Re: Tyle bleblania, a zero treści.... IP: *.im.pwr.wroc.pl 09.11.10, 11:55 Obecnie Lech też spada z ligi - to żaden argument. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo nie ośmieszaj się IP: *.wroclaw.vectranet.pl 06.11.10, 22:36 > W ciągu roku na meczach największa ilość o jakiej słyszałem, to ok. 4000 kibicó > w lokalnych i ok. 500 przyjezdnych. Nie pytajcie, na którym meczu, bo nie pamię > tam. > Dane z pierwszej ręki i pewne. Wierzyć się nie chce że ktoś na poważnie takie bzdury pisze i sądzi że ktoś normalny w to uwierzy ( bo chyba nie jest to jakaś żenująca prowokacja). Na ostatnim meczu z Zagłębiem było 8000 (czyli cały stadion). Opowiadasz jak ślepy o kolorach. Potwierdza się opinia że najchętniej o frekwencji na meczach Śląska piszą osoby co nie chodzą na mecze tylko gdzieś coś "słyszeli". Ręce opadają. www.sportowefakty.pl/pilka-nozna/2010/11/03/frekwencja-na-stadionach-pilkarskich-po-11-kolejce-ekstrakla/ Innych statystyk nie chce mi się goglować wystarczy wejść na Youtube i poszukać filmów z oprawą Śląska we Wrocławiu gdzie jak wół widać pełne trybuny. Z wykształceniem to też pojechałeś ( sprawdzałeś osobiście ich papirey czy co?). Jeśli ktoś zaczyna swoją wypowiedź tak absurdalnym i niedorzecznym i kłamliwym twierdzeniem to reszty nawet nie chce się czytać. Równie dobrze mógłbym napisać :słyszałem że jesteś debilem informacja pewna z pierwszej ręki nie pytaj skąd to wiem. Wartość merytoryczna obu stwierdzeń twojego i mojego równa zero. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niespodziewany Re: Tyle bleblania, a zero treści.... IP: *.chello.pl 06.11.10, 11:13 PLE PLE,TA>>>>>>>>>>>>>>..nic dodac juz do TWOJEGO podsumowania sie nie da .......................za piec latek stadion bedzie juz tylko do gield ,festynow i z 10 imprezek lokalnych rocznie,a za dziesiec zaczna sie zastanawiac czy go nie rozebrac............... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kloss Re: Tyle bleblania, a zero treści.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.10, 15:33 Mnie rozbraja ta wiara, że stadion utrzyma się z koncertów. Do tej pory nie było w tej dziedzinie wielkiej konkurencji, bo był Stadion Śląski i imprezy plenerowe typu Open`er. Ale po 2012 sytuacja się zmieni: w każdym mieście budującym stadion wierzą w koncerty: w Poznaniu, Gdańsku, Wrocławiu, a w Warszawie nawet podwójnie. Pozostaje jeszcze Chorzów i Kraków. Jak myślicie, ile tych koncertów może być w sezonie? Ile razy zagra Metallica, Deep Purple czy inna Lady Zgaga? Pozostają jeszcze świadkowie Jehowy ale oni też nie obskoczą wszystkich stadionów :) (Nie)stety, na euro budowane są stadiony piłkarskie, na których dobrze ogląda się mecze piłkarskie ale trudno zorganizować zawody lekkoatletyczne albo żużel. A co do całej tej imprezy, to jestem jej przeciwny. Owszem, stadion może i był potrzebny ale niekoniecznie taki duży, AOW również, remont dworca, lotnisko - także. Ale robione na raz, pod presją czasu będą zrobione źle i drogo (choćby AOW - jest asfalt zamiast droższego lecz trwalszego betonu jak na A4). Inne inwestycje planowane na euro albo będą spóźnione albo wcale ich nie będzie - tramwaj + czy S5 do Poznania. Na euro zawsze zarabia uefa (celowo małymi), gospodarze niekoniecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
geolog72 Co będzie ze stadionem na Maślicach po Euro 2012 06.11.10, 09:18 Stadion jest dla wszystkich,dla ludzi opery też.! Odpowiedz Link Zgłoś
wojtas71 Co będzie ze stadionem na Maślicach po Euro 2012 06.11.10, 09:30 w sumie to nie jego wina ze tak gada, gada bo musi za to dostaje kase. w sumie to osobista odpowiedzialnosc dutkiewicza, to on sobie przypisuje zaslugi ze mamy euro i stadion. tak sobie zadaje pytanie, jaki jest tak naprawde bilans euro 2012 na dzisiaj? bo nie wiem czy to ze mamy 3 mecze to dostalismy jakies dofinansowania z zewnatrz, czy na wszystko wzielismy kredyty? stadion - wzielismy wszyscy kredyt lotnisko ? dworzec? tramwaj niby plus. jak wyglada finansowanie tego? Odpowiedz Link Zgłoś
wysokiej-klasy-specjalista Co będzie ze stadionem na Maślicach po Euro 2012 06.11.10, 09:45 jak to co będzie? po przegranych procesach sądowych, działki wrócą do właścicieli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ktoś inny Re: Co będzie ze stadionem na Maślicach po Euro 2 IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.11.10, 10:12 No i ktoŚ będzie musiał oddać łapówkĘ od maksia bogla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: furora Re: Co będzie ze stadionem na Maślicach po Euro 2 IP: *.magma-net.pl 06.11.10, 10:06 "Nie wiem, czy we Wrocławiu stadion będzie pełny od razu..." Odliczając 3 mecze na Euro, na które się PRzypędzi kibiców, ten stadion nigdy nie będzie pełny. Odpowiedz Link Zgłoś
wari Co będzie ze stadionem na Maślicach po Euro 2012 06.11.10, 10:07 Co będzie ze stadionem na Maślicach po Euro 2012? Jak to co? To samo co w Portugalii, RPA i wielu innych miejscach. Wiele lat spłaty długów, gigantyczne koszty utrzymania i szukanie pomysłów jak tego molocha wystrzelić w kosmos. Jedynie pan z SMG dobrze zarobi i paru innych "zarządzających". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gromoslaw Re: Co będzie ze stadionem na Maślicach po Euro 2 IP: *.opera-mini.net 06.11.10, 10:30 Co będzie ze stadionem ? Nic nie będzie. Po prostu będzie. Będzie i tyle. Pozostanie na wieki jako pamiątka. Znam takie powiedzenie: "Każda cywilizacja która przeżyła rozwój i upadek, pozostawia po sobie jeden ślad - wielką arenę sportową w środku stolicy " W przypadku Wrocławia, jest trochę inaczej. Stadion stoi na skraju miasta. Ale powiedzenie jest jak najbardziej słuszne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bęc Re: Co będzie ze stadionem na Maślicach po Euro 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.10, 10:50 Stadion nie będzie pamiatką na wieczne czasy, bo dzisiaj stadiony się burzy po 30tu, 40 latach eksploatacji. Odpowiedz Link Zgłoś
neuro99 Re: Co będzie ze stadionem na Maślicach po Euro 2 06.11.10, 11:06 Skąd wytrzasnąłeś takie powiedzenie? Poważnie pytam. Chodzi mi głównie o nazwy tych cywilizacji. Póki co podejrzewam ,że wymyśliłeś sobie to powiedzenie. Nie wiem ilu z piszących pod tym artykułem jest kibicami jakiejkolwiek dyscypliny sportowej, być może nikt nie był na koncercie ( w plenerze). Skąd tylu ekspertów od stadionu? Ja też mam pewne obawy ale chcę się przekonać czy rzeczywiście będzie to finansowa czarna dziura. Jeśli kogoś nie interesuje piłka nożna czy uczestnictwo w koncertach to będzie widział tylko słabe strony przedsięwzięcia. To marudzenie pod każdym tematem jest już nie do wytrzymania. Nikt nie ma w Polsce doświadczeń z takim przedsięwzięciem poczekajmy więc te kilka lat. No chyba że zależy komuś na tym ,żeby za te kilka lat powiedzieć " a nie mówiłem? " Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: Co będzie ze stadionem na Maślicach po Euro 2 IP: 46.113.17.* 06.11.10, 11:21 "Ja też mam pewne obawy ale chcę się przekonać czy rzeczywiście będzie to finansowa czarna dziura." Rany boskie! BEŁKOT! Czyś ty z Ratusza się urwał!? Sęk w tym, żeby najpierw WSZYSTKO zaplanować i przeliczyć a nie wydać miliard tylko po to, żeby "się przekonać"! Do jednego z postów wyżej dodam jeszcze, że jeśli dookoła są Berlin i Praga i do obu mamy bliżej niż do Warsiawy, pomijam że po lepszych drogach, to kto zgodzi się na koncert we Wrocławiu, skoro choćby ze względu na liczbę widzów skorelowaną z ceną biletów w Pradze i W Berlinie każdy taki koncert będzie miał więcej widzów! To jest tak samo jak z wyrzuceniem ruchu samochodów z trasy WZ z założeniem, że ten ruch przejmie Podwale i ul. Kościuszki. Odpowiedz Link Zgłoś
neuro99 Re: Co będzie ze stadionem na Maślicach po Euro 2 06.11.10, 11:36 Reagujesz typowo dla marudy. Jeśli ktoś wyraża inną opinię to na pewno jest pracownikiem Ratusza i ekipy R.D. . Jakie masz doświadczenie w planowaniu takich przedsięwzięć? Wiesz ,że nikt tego nie zaplanował i analizował? Zapoznaj się z definicją słowa zanim je zastosujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: Co będzie ze stadionem na Maślicach po Euro 2 IP: 94.254.155.* 06.11.10, 12:34 Taaa Uzasadnienie budowy w tym rozliczenie kosztów kredytu i utrzymania to nie opis akcji szpiegowskiej przeciw Imperium Zła. Można by je więc podać. Ale jakoś dziwnie się z tym nigdzie nie spotkałem. Nie muszę być fachowcem żeby móc dodać kilka liczb z takiego biznes planu. "Wyjeżdżanie" zaś z hasłem "czy masz doświadczenie" nie służy niczemu innemu poza tym, żeby mi i wielu innym powiedzieć - jesteś motłoch, nie znasz się, my wiemy lepiej. No to kuźwa poproszę o dane - ile meczyków z iloma kibicami (może w I lidze?). Ile koncertów z iloma widzami. W jakich cenach bilety? No i na koniec - ile z tego ma być kasy. Nawiasem przypomina mi to kłótnię dwóch budowlańców. Jeden coś mówił o "sztuce budowlanej". Drugi zaś powiedział, że ze sztuk to on najbardziej lubi sztukę mięsa. A budynek to ma być zaprojektowany wg norm i zasad. Zasad wynikających z praw fizyki, mechaniki itd. Wiec ja poproszę o nieepatowanie jakąś wiedzą tajemną a po prostu o liczby. Odpowiedz Link Zgłoś
pleple.pl Hmmm.... 06.11.10, 11:25 Pierwszy raz na meczu WKS byłem lat temu czterdzieści- jeszcze w wózku i pieluchach. Ostatni raz, gdy grał w II lidze. Na mecze koszykówki chodziłem sporadycznie, więc się nie liczy... Na koncerty plenerowe jeżdżę kupę lat- czy na wielodniowe ( patrz Jarocin, ś.p. Róbreagge ) czy pojedyncze imprezy- Pink Floyd, czy Metallica. Szkoda, że nie rozumiesz sensu naszych pytań- nikt nie kwestionuje sensu Ojro2012 we Wrocławiu. Zgrzytamy zębami na koszt Mauzoleum i bardzo mgliste finansowanie całości- nikt, dziwnym trafem (?) nie chce/nie potrafi podać twardych kwot i dowodów na finansowy sens mauzoleum na c.a. 40 tys widzów. Odpowiedz Link Zgłoś
neuro99 Re: Hmmm.... 06.11.10, 11:52 Źle podałeś średnią frekwencję ( mocno pusty) - jest "słabo pusty" Kilka razy czytałem odpowiedzi na część Twoich pytań , min n/t "dlaczego akurat we Wrocławiu mają grać te gwiazdy" ,jakie przynosi korzyści posiadanie stadionu - z tego wynika,że informacja jest ( być może zbyt słaba , ale czy gdyby była większa nie wzbudziło by to komentarzy w stylu .."propaganda, kampania wyborcza,socjotechnika" ? O frekwencji na meczach decyduje i poziom sportowy i tzw moda i ceny biletów. Był taki "moment" w historii wrocławskiej koszykówki. ,że na meczu po prostu "wypadało być" . Sprawdza się powiedzenie " chleba i igrzysk" - nawet na najprostszym przykładzie typowego "ubogiego studenta" - nie dojada ale na imprezę ma zawsze.:P Odpowiedz Link Zgłoś
pleple.pl A czy czytając odpowiedzi na moje 06.11.10, 12:25 pytania znalazłeś jakieś odpowiedzi? I nie pytam o wycie trolli ... Koszt mauzoleum waha się od 500 mln ( tyle miałoby włożyć miasto, czyli my- mieszkańcy ) do c.a. 1 mld ( gdy policzysz większość inwestycji i wyposażenia ). Odpowiedzi na finansowanie powyższych kwot nie padają- jest dukanie o koncertach, meczach, imprezach, wynajmie.... Wierzysz, że operator nie ma dokładnych kalkulacji? Jedynym momentem i powodem aby symulacji nie robić może być fakt, że ma zapewniony wpływ ( 9 mln ? ) bez względu na bilans mauzoleum. W innej sytuacji trzymajmy się wersji, że nikt się nie odważy ( wybory ? ) ujawnić co nas czeka w przyszłości. Odpowiedz Link Zgłoś
neuro99 Re: A czy czytając odpowiedzi na moje 06.11.10, 12:48 Nie, nie widziałem rozliczeń kosztów i ewentualnych przychodów. Ale gdyby gdzieś było prosto i bez "wróżenia z fusów" napisane to chętnie bym się zapoznał i być może znalazł słabość i niewiarygodność inwestycji. Jednak na razie...skazuję się na niewiedzę i coś na kształt zaufania do odpowiedzialnych za budowę i eksploatację ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
pleple.pl Może różnica 06.11.10, 13:26 między nami polega na tym, że ja po doświadczeniach Mostostal-Max, Nażelowany-służbowe auto, cały personel Spółki, różnych niedomówieniach i tajemnicach, nie patrzę w przyszłość z optymizmem... Dwa- jakoś mnie boli eksperyment za miliard złotych. I to taki, od którego nie ma odwrotu a jego koszta będziemy przez kolejne -naście lat ponosić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Jasne, po co liczyć:) IP: 94.254.231.* 06.11.10, 11:37 "Chce się przekonać", człowieku, jakby jakikolwiek prywatny biznesmen tak podchodził do sprawy to mielibyśmy samych bankrutów dookoła. To nie jest stawianie zamku z piasku na plaży i się przekonamy, czy go fala zmyje, tylko inwestycja, która pochłania miliony złoty rocznie samego utrzymania. Top wszystko z moich pieniedzy. Jeśli ciebie nie interesuje, na co idą twoje pieniądze to gratuluje, twoja wola, ale uwierz, że w tym mieście są ludzie, dla których ma to znaczenie. Nie wszyscy idą przez życie na zasadzie "jakoś tam będzie". A naiwnością jest przyjmowanie stwierdzeń operatora, że to się nie da obliczyć, bo to coś nowego itp. Oni doskonale wiedza ile to będzie kosztować i jakie straty generować, nikt tego nie przyzna przed wyborami. I radzę próbowac odróżnić marudzenie od logicznego myślenia i domagania się respektu dla własnych praw, pomoże ci to w życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
neuro99 Re: Jasne, po co liczyć:) 06.11.10, 12:11 Ile tęgich głów przewidziało światowy kryzys? Fakt - niefortunne "przekonać" dało pożywkę. Mój błąd w przekazaniu myśli. Chodzi o coś w rodzaju "ryzyka inwestycyjnego". Nie przyjmuję rad - zwłaszcza nacechowanych złośliwością . "Oni"- wiesz jakie to typowe dla dzisiejszego społeczeństwa. Zawsze występuje w połączeniu ze spiskową teorią. A bankrutów mam dookoła mnóstwo. Takich co przeinwestowali , bo w założeniu był dalszy rozwój i otwarcie nowych możliwości. Tyle samo milionerów , którzy w odpowiednim czasie postawili na odpowiedniego "konia". Ja wiem ,ze pewnych rzeczy nie sposób przewidzieć i jest to element biznesu. Pomaga mi to w życiu a czasem przeszkadza. I mam mnóstwo przykładów na to ,że "codziennie" podejmujesz decyzje w których występują elementy ryzyka i dopiero gdy poziom ryzyka jest akceptowalny ( dla każdego inny) podejmujesz działanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gromoslaw Re: Co będzie ze stadionem na Maślicach po Euro 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.10, 13:05 Thomas Friedman " Świat jest płaski. Krótka historia XXI wieku" Odpowiedz Link Zgłoś
neuro99 Re: Co będzie ze stadionem na Maślicach po Euro 2 06.11.10, 13:55 No pięknie. "Powiedzenie" to coś więcej aniżeli jedno zdanie z książki opisującej raptem kilka lat istnienia świata. Liczyłem na coś więcej. Którą cywilizację miał na myśli autor? Czy może problem polega na definicji cywilizacji? Obawiam się ,że bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
araya Jak to, co? 06.11.10, 10:42 Wyburzą. I to szybko, zanim zaleje go kolejna powódź i powiększy straty. xD Odpowiedz Link Zgłoś
3dpanorama.pl Panorama inwestycji EURO2012 (z 60 metrów) 06.11.10, 10:45 Zobacz najnowszą panoramę sferyczną stadionu z 60 metrów! www.3dpanorama.pl/stadion2 » Więcej panoram z wysokości na stronie www.zWysoka.pl » Panorama Hali Stulecia oraz Iglicy www.3dpanorama.pl/hala-stulecia » Zapraszamy! Zespół 3Dpanorama.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Co będzie ze stadionem na Maślicach po Euro 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.10, 10:56 Ale ściema.Amerykanie zarobią a straci miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Co będzie ze stadionem na Maślicach po Euro 2012 06.11.10, 10:57 Kiedyś oszacowałem w oparciu o prognozowane koszty utrzymania nowych stadionów w Warszawie, że roczne utrzymanie stadionu we Wrocku będzie kosztować min. 20 milionów (licząc z kasą dla SMG, bez kosztów finansowych budowy, bo ta nigdy się nie zwróci). Wnajem Stadionu Śląskiego przed remontem kosztował 100 tys. zł za dzień. W przypadku nowych obiektów będzie to więcej i można chyba przyjąć, że np. zorganizowanie dużego koncertu może przynieść wpływ nawet 1 mln złotych. We Wrocławiu musiałoby się wiąc odbyć min. 20 megakoncertów rocznie, by stadion wyszedł na zero. Oczywiście będa inne wpływy, mecze Ślaska, serwerowniee ;), ale to już liczył kiedyś bodajże map4 i nie uzbierało się wiele. O 20 megakoncertach czy innych tej rangi imprezach można pomarzyć. Tym bardziej, że w kraju powstało/powstaje kilka obiektów - stadiony (w tym 55-tysięczniki w Warszawie i Chorzowie - z racji położenia i wielkości oba predysponowane do największych imprez), nowe hale widowiskowe. Konkurencja się zaostrza, a położenie Wrocławia nieszczególnie jest atrakcyjne, bo w skali kraju peryferyjne, a bliskość Berlina i Pragi może raczej działać na niekorzyść (to tam gwiazdy pojadą w pierwszej kolejności). Z wywiadu bije służbowy optymizm, ale konkretów brak. Moim zdaniem stadion nie zarobi na swoje utrzymanie i prowizje dla operatora. Śmiesznie też będzie wyglądać podczas meczów Śląska (średnia frekwencja coś koło 5000). Ale niewątpliwie przyczyni się do uatrakcyjnienia miasta i pobudzi jego rozwój. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Re: Co będzie ze stadionem na Maślicach po Euro 2 IP: 94.254.231.* 06.11.10, 11:13 Tu nie ma co już dywagować, to jest kwestia elementarnej logiki, zdolności do liczenia na poziomie maksimum gimnazjum, porównania dostępnych danych i ich prostej ekstrapolacji. Wynik z tego jest taki,że ten stadion na pewno na siebie nie zarobi, tzn. nie ma szans,żeby przynosił bezpośrednie zyski finansowe, czy chociażby zarabiał na swoje utrzymanie. To co muszą zrobić zarządzający, a władze miasta dopilnować, a my ich z tego rozliczyć, to tak zorganizować ten interes,żebyśmy nie musieli do niego za dużo dokładać. Bo dokładać na pewno będziemy. Ale jeżeli to będzie kwota powiedzmy 1 czy 2 milionów to patrzą z punktu widzenia rozrywki dla miasta, tych kilku koncertów rocznie itp, to warto ten koszt ponieść i stać nas na to. problem polega na tym,że widząc kto zajmuje się całą sprawą euro we Wrocławiu i jak patrzy się na przyszłość stadionu to może się okazać,że będziemy dopłacać po kilkanaście milionów rocznie, a to na dłuższą metę nie przejdzie w takim prowincjonalnym mieście jak Wrocław. Odpowiedz Link Zgłoś
xp17 Re: Co będzie ze stadionem na Maślicach po Euro 2 06.11.10, 15:49 "niewątpliwie przyczyni się do uatrakcyjnienia miasta i pobudzi jego rozwój." Niby jak? Poglebiajac deficyt? Z innej beczki, wszyscy, ktorzy maja domy czy mieszkania w okolicy niech jak najszybciej rozwaza ich sprzedaz i wyprowadzke. Kiedy stadion ruszy nieruchomosci te beda niesprzedawalne. Poczytajcie co sie dzieje w Poznaniu tylko po DWOCH meczach. Odpowiedz Link Zgłoś
arturpio demagogia 06.11.10, 11:02 pytanie : "jak i kto zarobi na remoncie dworca albo na budowie Autostradowej Obwodnicy Wrocławia? Bezpośrednio te inwestycje nie przyniosą przecież korzyści finansowych" jest argumentem czysto demagogicznym. Z dworca korzystaja codziennie dziesiatki (jesli nie setki) tysiecy roznych ludzi codziennie. Tak samo jest z autostrada czy obwodnica. Ze stadionu pilkarskiego korzystaja kibole, czyli nieliczna grupa obywateli i to od czasu do czasu gdy jest "macz", gdy moga siebie "maczowac", porownac ktory ma "wiekszego" i ponabijac sobie ich zapijaczone lby. Oczywiscie, jesli to komus sprawia przyjamnosc, to ja nawet jestem za, a nawet nie przeciw. niech sobie ida do lasu i tam wyja, obrzucaja wyzwiskami, boja i pija. Z dala od innych. dlaczego to maja robic na stadionie? I dlaczego ja za to mam placic? Dlaczego podatnik ma im fundowac ich miejsce samczej rui? Ja sie z tym nie zgadzam. Prawda jest ze na tym betonie zarabiaja kolesie. Im wiecej tego betonu wyleja, tym wiecej zarobia. I pozwola zarobic tym ktorzy o tym rozdawaniu (a raczej wyrzucaniu) publicznych pieniedzy decyduja. I tego ten pan "zapomnial" powiedziec... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Re: demagogia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.10, 13:08 www.polskatimes.pl/blogi/326015,stadion-narodowy-i-polski-grob-gotowy,id,t.html Z żalem patrzę, jak umiera Euro 2012, zanim się jeszcze zaczęło. I nie chodzi tu o jakieś łapówki, które ktoś przy okazji roznosił - bo że tak było, wątpliwości nie mam najmniejszych. Chodzi o to, jak niewiele ma z tego wszystkiego Polska, jak mało zyska - bo ten Stadion Narodowy jest grobowcem polskiej myśli technicznej. Katakumbami! Tak sobie wypisałem firmy uczestniczące w tym wielkim przedsięwzięciu w Polsce i na Ukrainie, czyli w podziale ok. 30 mld euro, które my za to zapłacimy. Stal? Huty Mittala, Indie. Narzędzia do betonu? Dimas - Szwecja, AEG - Niemcy, USA, Baltkom - Hiszpania, Hilti - Liechtenstein, Makita - Japonia, Bosch - Niemcy, Szwajcaria, Wagner - Szwajcaria, USA. No dobra, teraz na rozgrzewkę środki transportu, czyli wszystkie te ciężarówki i betoniarki: Kamaz - Rosja, Man - Niemcy, Austria, Scandia - Hiszpania, Volvo - Szwecja, Mercedes - USA, Niemcy. A może chcielibyście wiedzieć, skąd są takie zwykłe pompy do betonu? Stetter - Niemcy. Koparki? Proszę bardzo: Man - Niemcy, Hyundai - Korea Południowa! Spycharki? Caterpillar - USA. A dźwigi? Liebherr - Niemcy, USA. Wykończeniówka może? Saint-Gobain - Francja. Cement? Lafarge - Francja. A gdzie Nida gips, Polska? - już sprzedana, Francuzom! A gdzie Łabędy, Waryński, Stalowa Wola? Gdzieś zniknęły, umarły, może jeszcze robią jakieś całkowicie nam zbędne czołgi. I spójrzcie na inne firmy dzielące między siebie ten futbolowy tort w dwóch biednych krajach - Isover, Knauf, Rockwahl - izolacje. Szalunki do betonu to Peri i Kinebet, także rusztowania. Co zostało z polskiej myśli technicznej? Klej do glazury Atlas i farba Śnieżka, tak to wygląda na dziś. Polska została wyjałowiona z własnego przemysłu i nikt się o tym w Sejmie nawet nie zająknie - a szkoda, w końcu Wypadałoby uczcić Święto Zmarłych i zapalić lampkę stoczniom, hutom, politechnikom. A także samolotom, kolejom, samochodom - kibice na Euro nie będą się przecież poruszali polskimi środkami lokomocji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arturpio wlasciclel wraca.. IP: *.xdsl.centertel.pl 06.11.10, 14:36 Dodac nalezy ze tzw. "Stadion Miejski" w Maslicach, Wroclaw (dawniej : Breslau) jest budowany przez firme Max Bögl Bauunternehmung GmbH & Co. KG z Niemiec. Calosc dokumentacji budowy jest w jezyku niemieckim, niektore tylko adnotacje sa pisane w j. polskim. Jak to ktos powiedzial : "wlasciciele wrocili..." Odpowiedz Link Zgłoś
lingus Rany boskie, ile tu malkontenctwa... 06.11.10, 11:18 Rozumiem, wybory idą, trzeba Dutkiewiczowi dokopać, a i tak zapewne wygra w cuglach. A stadion? Jeśli operator rzeczywiście zorganizuje tu 4-5 razy w roku koncert gwiazdy z najwyższej półki, takiej, co generuje widownię rzędu 50-100 tysi, plus mniejsze imprezy, to może się okazać, że mecze Śląska są tylko sympatycznym (oby!) dodatkiem do innych stadionowych biznesów. A czy się uda? Skoro w innych miastach się udaje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ww_miasto_korków Wrocław miasto korków IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.11.10, 12:27 Jak chciałbym sie cieszyć. Będziemy mieli stadion. Koncerty (kilka w roku). Hura! To nic, ze na łatanie dziur w jezdniach juz nie starczy, że trzeba ograniczyć remonty szkół i przedszkoli. Że tramwaj plus zmienia sie w minus. Znikły centra przesiadkowe. Brak pętli i dojazdu do szpitala na Gaju... Że buduje się estakady kończące sie przed skrzyżowaniem - Grabiszyńska. Że dziura w ziemi na pl. Wolności będzie jeszcze długo wizytówką miasta. Na dobry koncert to wybiorę sie do Berlina lub Londynu, Pragi lub Chorzowa. Chciałbym mieszkać w normalnym mieście, a nie jak w tytule. Odpowiedz Link Zgłoś
lingus Re: Wrocław miasto korków 06.11.10, 14:19 Chyba nie jesteś aż tak sędziwy, żeby nie dożyć uruchomienia obu obwodnic, a być może także trzeciej? Rozumiem, błędy trzeba wytykać, ale z sensem... Skoro już Wrocław zgłosił i przeforsował swoją kandydaturę na Euro - czego skutkiem było przyspieszenie tych najbardziej "fasadowych" inwestycji - i po drodze przyszedł kryzys, to pewne było, że na coś pieniędzy zabraknie. A obiekty na Euro powstać musiały, nie da się ich zrobić z papier-mache i poddać recyklingowi, więc trzeba je post factum odpowiednio wykorzystać, i o tym traktuje niniejszy artykuł. Owszem, Ty wybierzesz się na koncert do Berlina lub Pragi, ja zapewne też, ale po co, skoro ten stadion i tak tu będzie? Dlaczego nie może być wielkich koncertów na Maślicach, dlaczego nie mogą na nie przyjechać Czesi, Niemcy, Austriacy? Przecież te 50 tysięcy będzie musiało coś zjeść, wypić, gdzieś zanocować - a więc zostawić pieniądze w naszym mieście. A jak im się tu spodoba, wrócą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t Re: Wrocław miasto korków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.10, 15:14 1. Wielkie koncerty na Maślicach być mogą i będą. Ale by zapewnić utrzymanie stadionu musiałyby się odbywać tak co dwa, góra trzy tygodnie! Tymczasem takich imprez jest klilka w roku w całym kraju. 2. Czesi, Niemcy i Austriacy mogą przyjechać. Pytanie: po co, skoro u siebie będą mieli to samo i w większym wyborze? Wielkie trasy koncertowe nie omijają Berlina i Pragi, a często w ogóle nie docierają do Polski. Podstawowym atutem Wrocławia będzie SMG, ale wątpliwe, by firmie udało się stworzyć we Wrro środkowoeuropejską, czy chociaz polską stolicę megakoncertów. Stdaion musi zarabiać gó...e na meczach Śląska i drobnej działalności bieżącej, a póki co szacowane wpływy z tych tytułów nie napawają optymizmem. Odpowiedz Link Zgłoś
ludendorf ?? 06.11.10, 14:31 > Na dobry koncert to wybiorę sie > do Berlina lub Londynu, Pragi lub Chorzowa. Chciałbym mieszkać w normalnym mie > ście, a nie jak w tytule. A nie wolałbyś zaoszczędzić trochę czasu i pieniędzy mając ten koncert na miejscu co jakiś czas bo ja tak? W czym ten Chorzów jest lepszy od Wrocławia wg ciebie że tam dobre koncerty są dla ciebie ok a tutaj są "be". Poza tym że tam mają (mieli bo aktualnie w przebudowie) odpowiedni obiekt do takich imprez a we Wrocławiu jeszcze nie? Odpowiedz Link Zgłoś
yula Co będzie ze stadionem na Maślicach po Euro 2012 06.11.10, 11:28 Uwierzę że ludzie zaczną chodzić na mecze Ślaska kiedy przed każdym meczem nie będą przed stadionem ustawiało sie z 10 wozów policyjnych z policjantami z kamizelkach kuloodpornych. Tam jest więcej broni niż chyba nie na jednych manewrach wojennych. Odpowiedz Link Zgłoś
radeberger Re: Co będzie ze stadionem na Maślicach po Euro 2 06.11.10, 17:41 > Uwierzę że ludzie zaczną chodzić na mecze Ślaska kiedy przed każdym meczem nie > będą przed stadionem ustawiało sie z 10 wozów policyjnych z policjantami z kami > zelkach kuloodpornych. A i owszem. Zacznę chodzić jak będzie ich stało znacznie więcej, a zamiast tarcz - będą mieli broń ostrą. Odpowiedz Link Zgłoś
xp17 Co będzie ze stadionem na Maślicach po Euro 2012 06.11.10, 15:35 "Dlaczego do tej pory duże koncerty odbywały się głównie na stadionie w Chorzowie, a mniejsze w katowickim Spodku? Przecież nie dlatego, że w tych miejscach jest coś wyjątkowego, tylko zwyczajnie nie było innych." A moze dlatego biedaku, ze mieszka tam mnostwo ludzi i jest swietna komunikacja z innymi regionami polski? Jak facet z takimi umiejetnosciami analitycznymi znalazl te robote? Odpowiedz Link Zgłoś
liuzzi Re: Co będzie ze stadionem na Maślicach po Euro 2 06.11.10, 16:13 oho, szczury i mendy już sie zleciały do wątku i dawaj, ujadać, szczuć:)))) Ludzie, wy chorzy psychicznie jesteście. Chorzy na nienawiść. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziuta Re: Co będzie ze stadionem na Maślicach po Euro 2 IP: *.opera-mini.net 06.11.10, 16:22 Nie ma nic przeciwko żadnemu bratniemu, unijnemu narodowi !! W jedności siła. Ale sprawy mają się dziwnie tak: Zaprojektowali Niemcy Budują Niemcy Kredytują same zachodnie banki Zarządzają Amerykanie Sprzęt pochodzi z całego Świata, z minimalnym wkładem polskich fabryk Gwiazdy jakie chcemy oglądać to TOP STARS ( gaże licznone w milionach Euro albo USD ) Sprzęt do wszystkich występów+obsługa+serwis przywieziony ze sobą Drużyny które zapewnią pełny stadion to albo Liga Mistrzów albo cos z tego samego kręgu UEFA Prawa do reklamy zależą od UEFA, i agencji koncertowych Zarządzanie imprezami dla ludzi którzy to robią zawodowo. Czyli na pewno nie dla naszego rodaka i ziomka. Itd, itp. KTO NA TYM W EFEKCIE ZAROBI ? Do kogo wrócą albo będą płynęły zyski ?? A widz, kibic , ten który siądzie na trybunach ma być stąd i ma zapłacić dokładnie tyle samo co w Berlinie, Paryżu, Londynie, Rzymie, ... No bo w końcu jesteśmy w Unii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chór wujów Re: Co będzie ze stadionem na Maślicach po Euro 2 IP: *.lanet.net.pl 06.11.10, 17:13 Tiaa, i ci wszyscy widzowie/kibice przywiozą ze sobą suchy prowiant i śpiwory, żeby spać w samochodach albo pod mostem. Oczywiście tylko po to, by potwierdzić niedowarzone teorie spiskowe Ziuty... Odpowiedz Link Zgłoś
radeberger Gwizdy Stadionu Sternika 06.11.10, 17:21 www.youtube.com/watch?v=PbZPuRXha24 Mój typ na ceremonię otwarcia stadionu :-) Możecie oczywiście dopisać własne typy.. Odpowiedz Link Zgłoś
miastowiec-ze-wsi Co będzie ze stadionem na Maślicach po Euro 2012 06.11.10, 18:18 Odpowiedź jest prosta. Stadion ten przekształci się w zapyziałą ruinę. Stopniowo zaczną ujawniać się fuszerki a zadłużona kasa miasta nie będzie chojna i skora do dotowania zbędnego przerostu ambicji i pozerstwa. TAki los czeka ten stadion podobnie jak pozostałe w innychmiastach. Ps. W Niemczech koncertów to odbywa się tyle w jednm mieście ile w całej Polsce przez rok. Nikt nie będzie telepał się stamtąd do Wrocławia aby zobaczyć koncert na stdionie. KAżde niemieckie miasto ma porządne hale na których może obejrzeć to wszytsko. Odpowiedz Link Zgłoś
liuzzi Re: Co będzie ze stadionem na Maślicach po Euro 2 06.11.10, 23:17 miastowiec-ze-wsi napisała: > Odpowiedź jest prosta. Stadion ten przekształci się w zapyziałą ruinę. Stopniow > o zaczną ujawniać się fuszerki a zadłużona kasa miasta nie będzie chojna i skor > a do dotowania zbędnego przerostu ambicji i pozerstwa. TAki los czeka ten stadi > on podobnie jak pozostałe w innychmiastach. Dobra rada: idz nad Odrę, skocz na główke i utop sie. Bo kto z taką mendą wytrzyma? Musisz być bardzo nieszczęśliwy, człowieku. Serio, skok do wody i po problemie. Jedna menda mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
miastowiec-ze-wsi Re: Co będzie ze stadionem na Maślicach po Euro 2 08.11.10, 00:46 Proponuję zaproponowac inną wizję stadionu. Bo na razie poza wyzywaniem innych od mend twoje pomysły się kończą rynsztokowcu prymitywny. A teraz proszę o polemikę z tym co napisałem opartą na danych. A wiec jak sfinansować to cudo w przyszłości, jak zamierzasz zachęcić tych Niemców na koncerty skoro mają je wszytskie u siebie w domu. I jak dofinasujesz stadion z budżetu maista zbilzajacego się nieuchronnie do granicy 60%. Prosimy o wypowiedź bezładna durna maso ogarnięta manią igrzysk i telewizyjnej propagandy pozbawiona śladu refleksji na temat kosztów i utrzymania oraz dochodów uzyskiwanych przez miasto Wrocław.. Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi co za bełkot... 06.11.10, 18:19 na jedno proste pytanie gości długo bredzi i nic z tego nie wynika... prawda jest taka ze obwodnica to element infrastruktury który pośrednio czy bezpośrednio służy wszystkim gigantyczny stadion będzie służył jeśli jego zarządca zapewni ileś dużych imprez rocznie (niekoniecznie sportowych) w przeciwnym wypadku jest jak most który wybudowano by bez połączenia z systemem drogowym po obu stronach.. dla rozwoju sportu zaś potrzebne jest wiele małych obiektów sportowych i kluby tak by każdy mógł ćwiczyć a tak generalnie dzieciaki nie mają gdzie grać bo to co zostało wybudowane za PRL'u zostało zdewastowane albo zamienione na parkingi (i sprawy nie rozwiąże renowacja kilku boisk szkolnych) "Powiem wprost: bez nowoczesnego stadionu przyszłość WKS Śląsk nie wygląda dobrze." "Piłkarze będą zmobilizowani do lepszej gry, " większą ilością widzów.. piłkarze nie będą zmobilizowani do gry bo w tym kraju nawet spora kasa ich nie mobilizuje.. generalnie fanów i sponsorów mają w d..użym poważaniu aby zapełnić taki stadion to mecz musi być na naprawdę dużym poziomie i nie wiem czy to się uda czołowym drużynom I ligi a co dopiero śląskowi a budowę silnego zespołu chyba nie należy zaczynać od budowy stadionu za iles tam set mln zł... Odpowiedz Link Zgłoś
liuzzi Re: co za bełkot... 06.11.10, 23:14 > gigantyczny stadion będzie służył jeśli jego zarządca zapewni ileś dużych imprez Nie jest wcale gigantyczny, to normalny stadion sredniej wielkosci, nie wymyslaj bajek. > aby zapełnić taki stadion to mecz musi być na naprawdę dużym poziomie i nie wie > m czy to się uda czołowym drużynom I ligi a co dopiero śląskowi w Poznaniu jakoś można zapełnić cały stadion i to już kilka razy. Dlaczego niby nie będzie można we Wrocławiu?? Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: co za bełkot... 07.11.10, 07:54 > Nie jest wcale gigantyczny, to normalny stadion sredniej wielkosci, nie wymysla > j bajek. może i faktycznie ale jęśli stadion śląska ma 8tys miejsc, jeśli przez lata brakuje kilkuset mil na budowę obwodnicy, czy innej niezbędnej infrastruktury (a tu topi sie ponad 900)... > w Poznaniu jakoś można zapełnić cały stadion i to już kilka razy. Dlaczego niby > nie będzie można we Wrocławiu?? w Poznaniu wiele rzeczy można i wiele rzeczy się udaje... nie musisz nie o tym przekonywać... a dlaczego nie we Wrocku? hmmm.... dobre pytanie! Odpowiedz Link Zgłoś
pssz Mam nadzieję, że ten projekt się powiedzie. 06.11.10, 18:29 Jestem Wrocławianinem i chciałbym, żeby ten stadion zaczął chulać jakoś tak jak mówił ten pan. Myślę, że tak będzie lepiej dla wszystkich Wrocławian- jeżeli powstanie prężny osrodek, który zarobi na siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chyży ruj Re: Mam nadzieję, że ten projekt się powiedzie. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.11.10, 23:23 Tez bym chcial w to wierzyc, wbrew temu chorowi stekajacych ciot POwyzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SM ten stadion to na Maślicach czy na Pilczycach? IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.11.10, 19:25 raz tak raz siak... gdzie w końcu ten stadion przynależy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łoś_bimbacz Mauzoleum Sternika PRzyćmi Piramidy! IP: *.ip.netia.com.pl 06.11.10, 22:43 Wszyscy malkątęci to tajni szpiedzy z Kairu, gdzie z niePOkojem obserwują wznoszenie Mauzoleum Sternika, które już wkrótce przejmie większość ruchu turystycznego z Gizy:) A U2, Madonna i Lady Zgaga zamierzją się zameldować w skaj tałerze, bo aby wypełnić załozenia byznes planu, to będą tu koncertować co tydzień. Odpowiedz Link Zgłoś
heraldek Typowy Bullshit Artist....... 07.11.10, 00:18 ..... niech lepiej zostanie managerem Plywalni na Saharze.....napewno wtedy przyciagnie tam inwestorow..... Odpowiedz Link Zgłoś
darek_w1 Obliczenia są bardzo proste 07.11.10, 00:25 Żeby zarobić TYLKO na odsetki od kredytu i amortyzację czyli żeby wyjść na zero stadion powinien zarabiać rocznie około 10% od zainwestowanego kapitału czyli ok. 90 mln zł. Z umowy wspomnianej w artykule wynika, że będzie zarabiał nieco ponad 20 mln. Spełnienie zachcianki Pana Prezydenta będzie nas kosztowało 70 baniek rocznie czyli 100 zł od każdego mieszkańca Wrocławia od noworodka do 100-latka. I tak przez kolejne kilkadziesiąt lat. Jednego jestem pewien - za 2 tygodnie _na pewno_ pofatyguję się do lokalu wyborczego żeby wyrazić podziękowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bela Re: Obliczenia są bardzo proste IP: 89.228.174.* 07.11.10, 00:30 ależ fatyguj sie: wbrew temu jazgotowi i tak wygra i to w pierwszej turze, z palcem w pupie. I tak własnie zagłosują wrocławianie, a wy, marna gromadka internetowych trolli, możecie sobie szczekać ile chcecie. Nikogo ten bełkot frustratów nie obchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Re: Obliczenia są bardzo proste IP: 46.112.189.* 07.11.10, 09:29 Zamknij pysk:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asus Stadion to morderczo kosztowny skandal IP: 193.59.73.* 07.11.10, 10:24 Dyrektor powiedział: "Powiem wprost: bez nowoczesnego stadionu przyszłość WKS Śląsk nie wygląda dobrze". I to ma być powód dla którego wszyscy będziemy spłacać ogromne zadłużenie przez kilka pokoleń?! Niech się zadłuża klub i kibice, jeśli mają ochotę. Na meczach bywa promil mieszkańców. Skandal! Dla prostackich zachcianek grupki amatorów prymitywnej rozrywki takie decyzje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dante Re: Stadion to morderczo kosztowny skandal IP: *.217.146.194.generacja.pl 07.11.10, 13:55 dlaczego prymitywnej rozrywki? Rozrywka jak każda inna. Skoro na Zachodzie mogą się na meczu piłkarskim bawić całe rodziny i kilkadziesiąt tysięcy ludzi, to u nas też. Odpowiedz Link Zgłoś
radeberger Re: Stadion to morderczo kosztowny skandal 07.11.10, 14:53 Co nie zmienia faktu, ze rozrywka do intelektualnie wymagających - nie należy.. Odpowiedz Link Zgłoś
ludendorf Re: Stadion to morderczo kosztowny skandal 07.11.10, 14:58 > Co nie zmienia faktu, ze rozrywka do intelektualnie wymagających - nie należy Co wcale nie oznacza że jest prymitywna Odpowiedz Link Zgłoś
radeberger Re: Stadion to morderczo kosztowny skandal 07.11.10, 20:46 Taaaaak - śpiewki stadionowe to prawie jak opera. Prawie robi dużą różnicę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bela Re: Stadion to morderczo kosztowny skandal IP: 89.228.174.* 07.11.10, 22:36 radeberger, nie kompromituj sie, Odpowiedz Link Zgłoś