Dodaj do ulubionych

Zadyma sobotniej nocy teoretycznie beznikotynowej

21.11.10, 20:30
Przystanek definiowany jest w art. 2 pkt 13 ustawy prawo o ruchu drogowym jako miejsce zatrzymywania się pojazdów transportu publicznego, oznaczone odpowiednimi znakami drogowymi.
Idąc dalej czytamy w
art. 49. 1. Zabrania się zatrzymania pojazdu:
9) w odległości mniejszej niż 15 m od słupka lub tablicy oznaczającej przystanek, a na przystanku z zatoką - na całej jej długości;

I taką też interpretację przystanku, moim zdaniem, należy przyjąć - analogicznie jak przy wykroczeniu drogowym.

Co się zaś samej ustawy "antynikotynowej" tyczy, to przecież dopiero jedna jaskółka, która wiosny nie czyni. Musi być nowelizowana, doszczegóławiana, tak aby mogła pełnić swą funkcję.
No i sami palacze muszą wreszcie zrozumieć, że nie każdemu ich dymek sprawia przyjemność. A proszę to spróbować wytłumaczyć pijanemu palaczowi.
Obserwuj wątek
    • zbigniewgi Re: Zadyma sobotniej nocy teoretycznie beznikotyn 21.11.10, 20:51
      > No i sami palacze muszą wreszcie zrozumieć, że nie każdemu ich dymek sprawia pr
      > zyjemność. A proszę to spróbować wytłumaczyć pijanemu palaczowi.

Z artykułu wynika, że jak ktoś jest umięśniony, to potrafi wytłumaczyć. :)
      • Gość: pededro Re: Zadyma sobotniej nocy teoretycznie beznikotyn IP: *.chello.pl 21.11.10, 23:09
        Ja pierdziu! Artykuł brzmi jak donos. "A proszę pani, a proszę pani, a Józiu to pali za transformatorem!”. I na tych przystankach nocą palą! No koszmar, normalnie. Jak oni śmią?!
        • Gość: pale:) Re: Zadyma sobotniej nocy teoretycznie beznikotyn IP: 77.222.230.* 23.11.10, 08:15
          Tak i szuka czegos czego nienawidzi tzn dymu z papierosow.
          To normalne ze zamiast wyszukac sobie miejsca bez dymu ? ...a o to nie trudno :)
          Nie palisz/nie lubisz dymu znajdz sobie miejsce dla siebie ... i tyle .

Ale jaka gowniana gazeta taki gowniany artykul....
    • frodzionek1 Zadyma sobotniej nocy teoretycznie beznikotynowej 21.11.10, 21:17
      Ja przepraszam, ale czy autorka to ma jakieś kompleksy? Coś leczy w sobie? Bo mam wrażenie, że zamiast się w tę sobotnią noc bawić, to chodziła i się napawała: o! tu nie mogą palić! o! tu jest im źle!
      Kobieto, więcej luzu i życzliwości dla świata, a życie będzie łatwiejsze :-)
      • Gość: bbkk Re: Zadyma sobotniej nocy teoretycznie beznikotyn IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.11.10, 21:24
        Teraz po knajpach będą chodzić "Trójki Społeczne" i sprawdzać jak i czy przestrzegane jest prawo PL. Chętnych, jak widać, nie trzeba długo szukać.
      • Gość: adam Re: Zadyma sobotniej nocy teoretycznie beznikotyn IP: 46.113.187.* 21.11.10, 21:53
        Ja przepraszam, ale czy autorka to ma jakieś kompleksy? Coś leczy w sobie? Bo mam wrażenie, że zamiast się w tę sobotnią noc bawić, to chodziła i się napawała: o! tu nie mogą palić! o! tu jest im źle!
        Kobieto, więcej luzu i życzliwości dla świata, a życie będzie łatwiejsze :-)

tak trudno pojąć, że dostała zlecenie na napisanie artykułu o tym???
        Mężczyzno, więcej pomyślunku, a nie będziesz obrażał NIESŁUSZNIE innych ludzi :-)
      • Gość: Dragar Re: Zadyma sobotniej nocy teoretycznie beznikotyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.10, 00:33
        Najwyraźniej Autorka jest wielkim społecznikiem:) Ciągała przyjaciela po dziesiątkach knajp, w subtelny sposób złożyła donos przedstawicielom prawa i jako dowód przedstawiła śmierdzący szalik;) Przyjaciel zapewne bawił się wyśmienicie:)
    • Gość: kowi Re: Zadyma sobotniej nocy teoretycznie beznikotyn IP: 90.156.0.* 21.11.10, 21:53
      w mojej knajpie będę robił co mi sie żywnie podoba i wara mi od niej!!
      • urko70 Re: Zadyma sobotniej nocy teoretycznie beznikotyn 22.11.10, 00:56
        Gość portalu: kowi napisał(a):

> w mojej knajpie będę robił co mi sie żywnie podoba i wara mi od niej!!

Jeśli nie będzie to sprzeczne z prawem to masz rację. :)
        • Gość: zadymka Re: Zadyma sobotniej nocy teoretycznie beznikotyn IP: *.pools.arcor-ip.net 25.11.10, 10:08
          Właściciel powinien decydować co może a co nie. To jest wolność. Sam powinien wybrać czy dla palących czy nie, a klient wybiera sobie też odpowiedni dla siebie. Wara politykierom od włascicieli. Co może być sprzeczne z prawem?????? Palenie? To są sprawy indywidualne. Ludzie już się nauczyli, że politykierzy będą za ich d...y też odpowiadać. Zacznijmy sami myśleć a nie co nam zyżydzona unia każe. Nie bądź niewolnikiem unii, już lepiej papierosa- przynajmniej samemu się myśli. Są już podziemne kluby z dymkiem, ale to tylko dla wtajemniczonych.
    • sverir Re: Zadyma sobotniej nocy teoretycznie beznikotyn 21.11.10, 21:57
      > I taką też interpretację przystanku, moim zdaniem, należy przyjąć - analogicznie jak przy
      > wykroczeniu drogowym

A co jeżeli ktoś tylko mija przystanek umiejscowiony na chodniku? Ot, przechodzi sobie ulicą, pomiędzy wiatą a ścianą najbliższego budynku?
      Albo jeżeli pomiędzy przystankiem na wysepce a chodnikiem (oddzielone jezdnią) nie ma 15 metrów? Też mandat?
    • idepozapalki Zadyma sobotniej nocy teoretycznie beznikotynowej 21.11.10, 22:15
      Rozumiem, że autorka wysłałaby teraz palaczy na Madagaskar... a ja chciałem jej powiedzieć, że nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu...

polecam:
      idepozapalki.wordpress.com/2010/11/21/palacz-o-zakazie/
      • Gość: bbkk Re: Zadyma sobotniej nocy teoretycznie beznikotyn IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.11.10, 22:18
        W przyszłości będą o tym kręcić komedie...
      • camparis Re: Zadyma sobotniej nocy teoretycznie beznikotyn 21.11.10, 22:47
        Na Madagaskar? A myślisz że to nauczy palaczy tolerancji dla niepalących?
        Jeśli tak to ja poproszę o taką wycieczkę dla wszystkich palaczy.
    • zasuvka młodziutka Alicja widać rozumkiem nie grzeszy 22.11.10, 09:26
      Ciekawe, czy w ogóle miała dowodzik, żeby pić piwo w knajpie...
      • Gość: Marek Zakazy IP: 90.156.66.* 22.11.10, 15:26
        Czy to tak trudno dostosować się do przepisów ?
        Czy drogą też jeździcie pod prąd ?

Sam się teraz chętnie wybiorę do ulubionego PUB`u w towarzystwie przyjaciół, a powrót do domu nie będzie mnie przyprawiał o zawroty głowy i wymioty, nie wspominając już o śmierdzącym ubraniu i włosach.

Więc ludzie obudźcie się i bądźcie poważni, bo przecież jesteście dorośli - a może tylko tak siebie nazywacie.

• Gość: podatnik Re: Zakazy IP: *.uznam.net.pl 22.11.10, 18:23
          Gość portalu: Marek napisał(a):

> Czy to tak trudno dostosować się do przepisów ?

Och, czasami trudno a do wielu się fizycznie nie da. Ale o co ci chodzi?

> Czy drogą też jeździcie pod prąd ?

Nie, bo z przciwka nadjeżdżają pojazdy. To nie ma nic wspólnego z przepisami, tylko z ogólną umową umożliwiającą bezpieczny ruch drogowy. W przypadku ustawy terrorystyczno-nikotynowej nie ma mowy o umowie. Jest bezmyślny terror.

> Sam się teraz chętnie wybiorę do ulubionego PUB`u w towarzystwie przyjaciół, a
          > powrót do domu nie będzie mnie przyprawiał o zawroty głowy i wymioty, nie wspom
          > inając już o śmierdzącym ubraniu i włosach.

No widzisz? Jednak nie masz problemów. Swoją drogą coś się namnożyło tych wymiotujących niepalaczy. Ngdy w życiu nie widziałem, ale wam wierzę. Biedacy.

> Więc ludzie obudźcie się i bądźcie poważni, bo przecież jesteście dorośli - a m
          > oże tylko tak siebie nazywacie.

Tobie też to proponuję. Skąd dziecięca naiwność, że wprowadzenie stutysięcznego przepisiku, zwłaszcza tak głupio, cokolwiek załatwi? Mamy już przepisiki, że nie wolno śmiecić w lasach i obsrywać psim kałem miast i pić piwska w miejscach publicznych i... tysiące. I żaden nie działa. Dlaczego ten miałby? Jest tylko powodem wzrostu ogólnego wkurwu i poszczuciem jednych na drugich. BTW Palenie nie jest ani trochę tak szkodliwe, jak to przedstawia propaganda. Oczywiście dym pachnie nieprzyjemnie, bo tytoń przez wiele ostatnich lat jest zaprawiany środkami amoniakalnymi, mającymi zwiększyć uzależnienie (to kryminał sam w sobie, swoją drogą i rząd polski na to pozwala :) W Polsce jak zwykle zwycięża brak myślenia. Od setek lat.
          • zetkaf Re: Zakazy 22.11.10, 21:48
            > Nie, bo z przciwka nadjeżdżają pojazdy.
            dobra, wpiszemy do ustawy: jak pala, to wielkie wentylatory z kazdej strony, niech wdmuchuje im ten dym do pluc ;)

> errorystyczno-nikotynowej nie ma mowy o umowie. Jest bezmyślny terror.
            Wczesciej byl bezmyslny terror palaczy...

> BTW Palenie nie jest ani trochę tak szkodliwe, jak to przedstawia propaganda.
            palenie nie, jedynie wdychanie nikotyny i substancji smolistych. Wystarczylby wielki wyciag zabierajacy te wszystkie spaliny, i palenie papierosow byloby nieszkodliwe ;)
    • kadykianus Po prostu jesteś nudziarą. Siedź w domu. 22.11.10, 17:18
      Najgłupszy argument świata: ubranie czuć dymem. Pytam się: i co z tego? Czy ty nie wrzucasz ubrania po sobotniej imprezie do prania, tylko chodzisz dalej jakby nic? Co to za głupie gadanie. Życie rozrywkowe/nocne/klubowe jest nie dla ciebie, skoro liczysz ile metrów do bezdymia. To po to tam chodzisz? A może partner jest beznadziejny i nie umie cie rozerwać :P
    • cynick1 Zadyma sobotniej nocy teoretycznie beznikotynowej 22.11.10, 18:37
      spuscili agatke z lancucha i niucha
      przeciez od dawna bylo wiadomo ze ustawa to idee fix
      jak wiekszosc podobnych
      wiec skad to zdziwienie?
      czy pani jest na stazu?
      i wyrabia pani norme
      czy na etacie
      i kapuje na palaczy wciagaczy proboszczow hazardzistow i kupujacych olej opalowy do samochodow bo sejm uchwalajac ustawe zapomnial wydac strazy miejskiej i policjantom
      rozkazu odwrotu od fotoradarow
      a teraz policz sobie glupia
      na palacza czy hazardziste trzeba polowac godzinami
      wiec lepiej ustawic ograniczenie do 40km/h i kosic leszczy setkami
      w d..pe se wsadz ograniczenia
      najwyzej popros rajcow zeby ci zwrocili za pralnie chemiczna
      i nie laz wiecej po knajpach

pzdr.
    • katorakta Zadyma sobotniej nocy teoretycznie beznikotynowej 22.11.10, 19:18
      Piękny artykuł, wspaniały! Na poziomie drugiej klasy podstawówki!

Teraz panią Sraczyńską zapraszam do chodzenia za właścicielami psów i sprawdzeniem czy sprzątają wszechobecne gó..., całe ubranie śmierdzi mi kupami jak przechodzę obok trawników i parków!
      • Gość: Xaas Re: Zadyma sobotniej nocy teoretycznie beznikotyn IP: *.wroclaw.vectranet.pl 22.11.10, 22:08
        Skoro Pani Autorka zwiedziła, jak napisała, kilkadziesiąt lokali, pewnie nie miała czasu, żeby usiąść w każdym przynajmniej przez 10 minut bo musiałaby to robić przez tydzień. A gdyby była tak rzetelna i usiadła na chwilę w Literatce, w części dla osób niepalących, przekonałaby się, że tytoniowego dymu tam nie czuć. Zobaczyła, że drzwi są szklane, i że się otwierają, i to wystarczyło aby ocenić, że przepisy są łamane. W ogóle cały artykuł, oprócz dosyć żenującego poziomu merytorycznego, przypomina polowanie. Oto chodziła Autorka po pubach i wreszcie ZNALAZŁA, w jednym szalik przesiąkł jej dymem. Gratulacje, udało się! Winszuję.
        • Gość: Jeno Gość Re: Zadyma sobotniej nocy teoretycznie beznikotyn IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.11.10, 15:31
          W dodatku zrobiła babola bo Drugie Dno jest salą dla palących w klubie Bezsenność :D
          Ale jak się jest niedoinformowanym, to trudno, prawda?
    • shieldofhope Re: Zadyma sobotniej nocy teoretycznie beznikotyn 22.11.10, 23:50
      Dokładnie tak. I np. w Krakowie zakaz palenia na przystankach komunikacji wprowadziła Rada Miasta już kilka lat temu, w uchwale precyzując, że jest to właśnie po 15 metrów w każdą strone od znaku przystanku, jak również cała zatoka lub wysepka.
      Czasem trudno to ocenić na oko, więc chcąc zapalić na wszelki wypadek oddalam się większy kawałek;)
    • pani_ozapa_huhuya Agato Cośtam, niech pani unika kraju Banderasa. 23.11.10, 07:45
      Strzeli tu pani kopytami jak nic... Będzie szkoda takiej zaangażowanej społecznicy.
    • Gość: artur Re: Zadyma sobotniej nocy teoretycznie beznikotyn IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.11.10, 08:01
      Bo trzeba chodzić do klubów gdzie są przyzwite warunki dla palących. Tak jest w No Name na Wita Stwosza i w Eterze na Kazimierza.
      • Gość: zadymka Re: Zadyma sobotniej nocy teoretycznie beznikotyn IP: *.pools.arcor-ip.net 25.11.10, 10:13
        A ja myślałam, że tylko za żydokomuny byli kapusie i donosiciele. Komuna się rozpadła a ci drudzy mają kapusi jeszcze więcej i nawet się nie ukrywają, działają oficjalnie. Teraz wiadomo kogo nie wpuszczać do prawdziwych klubów z dymkiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka