Dodaj do ulubionych

System Ewidencji Wypadków i Kolizji (Rowerowych)

• Gość: benek Crash test z udziałem rowerzysty IP: *.e-wro.net.pl 25.08.11, 18:53
      moto.wp.pl/kat,106084,title,Rowerzysta-nie-ma-szans,wid,12455116,wiadomosc.html?ticaid=1ce82
    • Gość: cyklisty Wiśniowa -potrącenie IP: *.e-wro.net.pl 29.08.11, 17:34
      Ul.Wiśniowa kierowca wymusił pierwszeństwo na przejeździe

link
    • Gość: benek Wymuszenie pierszeństwa na przejeździe IP: *.e-wro.net.pl 30.08.11, 12:26
      film

superauto24.se.pl/auto-porady/uwazajmy-na-rowerzystow-video_201741.html
    • Gość: lovelo Zderzenie 2 rowerzystów IP: *.e-wro.net.pl 31.08.11, 19:15
      Szkocka róg z Belgijską--na miejsce jedzie policja
      link
    • Gość: Neverhood Brucknera/wrońska, szuk. bordowa nubira Z DZ 76 IP: *.internetia.net.pl 01.09.11, 18:48
      No i mnie rozjechano na przejeździe rowerowy. Samochód wyjeżdżał z podporządkowanej, Wrońskiego w Brucknera. Po pertraktacjach na pobliskim parkingu ucieczka z taranowaniem roweru i mnie. Poszukiwany jest samochód i siwy dziadek. W bordowej daewoo nubirze kombi, na zachodnich numerach rejestracyjnych Z DZ 76. Jak znajdziecie tan samochód, to piszcie tutaj albo bezpośrednio na policje. Możecie też go obywatelsko zatrzymać.
      • Gość: Roman Re: Brucknera/wrońska, szuk. bordowa nubira Z DZ IP: *.static.korbank.pl 01.09.11, 21:12
        No widzisz. I Ciebie dopadło. Nie żadne urzędasy ani szwagry królika. Zwykły polaczek-katoliczek (zapewne, wszak to podobno ok. 90% populacji). Mnie to dopada prawie przy każdym wyjeździe. Dziś na serwisówce, blisko Żernickiej. Byłem na drodze z pierwszeństwem, gość w srebrnej tojocie wyjeżdżał z lewej, spod wiaduktu. Trochę czekał, a gdy wjeżdżałem na skrzyżowanie wjechał tuż przed mną. Tuż, bo gdybym nie hamował to wjechałby na mnie. I co? Nic, ani go nie dogoniłem (a byłem w takim nastroju, że ...), ani zdjęcia nie zrobiłem. Bezsilność :-(
        • Gość: benek Re: Brucknera/wrońska, szuk. bordowa nubira Z DZ IP: *.e-wro.net.pl 02.09.11, 16:16
          Kamera na kas kosztuje 70 zł.
          Nie musi być włączona.
          Po zajechaniu drogi żądasz 100 zł zadośćuczynienia albo wołasz policję i mandat wyniesie 250 zł plus 6 punktów karnych.
          Dodatkowym argumentem jest oświadczenie, że jeśli będzie chciał uciec to pogorszy to jego sytuację bo dostanie sądowy zakaz używania auta przez 6 miesięcy i wyższy mandat.
    • Gość: benek W-wa.Wyjeżdżali z cmentarza i zabili rowerzystę. IP: *.e-wro.net.pl 02.09.11, 17:13

link
    • Gość: benek Na Polance/Macedońska IP: *.e-wro.net.pl 05.09.11, 11:48
      Otwarte złamanie barku po potrąceniu przez samochód.

link
    • Gość: benek Mickiewicza-ale jaja IP: *.e-wro.net.pl 07.09.11, 08:20
      Polecam zapoznanie się z kontrowersyjną opinią biegłego

link
      • Gość: Neverhood Re: warunkowo umorzono IP: *.internetia.net.pl 17.10.11, 18:05
        Tekst linka
    • Gość: benek Wyszyńskiego róg Damrota-niegroźny IP: *.e-wro.net.pl 08.09.11, 21:01

link
    • Gość: benek Strzelin - rowerzystka w śpiączce IP: *.e-wro.net.pl 09.09.11, 19:16

link
      • czechofil Już wiadomo, że to tatuś potrącił... 12.09.11, 13:11
        www.gazetawroclawska.pl/nadrogach/449525,po-pijanemu-potracil-rowerzystke-wine-zrzucil-na-syna,id,t.html
        • Gość: benek Re: Już wiadomo, że to tatuś potrącił... IP: *.e-wro.net.pl 12.09.11, 17:03
          Ponoć rowerzystka zmarła w sobotę.

To kolejna śmierć koło Strzelina , (ostatnio w Brześciu i też sprawca uciekł).
    • Gość: benek Wilkanów pod Bystrzycą Kłodzką IP: *.e-wro.net.pl 14.09.11, 12:59

link
      • czechofil Potrącenie dziecka przy Mostach Jagiellońskich... 19.09.11, 18:49
        www.gazetawroclawska.pl/aktualnosci/452393,wroclaw-potracil-14-latka-na-rowerze,id,t.html
    • Gość: benek Pyrzyce koło Szczecina IP: *.e-wro.net.pl 29.09.11, 14:23
      Stargardzkie Towarzystwo Cyklistów straciło kilku członków.

film
      • Gość: cyklisty Re: Pyrzyce koło Szczecina IP: *.e-wro.net.pl 03.10.11, 17:58

w serwisie policyjni
        • Gość: benek Re: Pyrzyce koło Szczecina IP: *.e-wro.net.pl 05.10.11, 12:35

szczecin.gazeta.pl/szczecin/1,34959,10374042,Uciekl_po_rozjechaniu_kolarzy__bo_kiedys_juz_zabil_.html

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,10381020,Byl_pijany__gdy_zabil_rowerzystow.html
          • Gość: Neverhood wyrok - 15 lat więzienia IP: *.internetia.net.pl 19.05.12, 04:06
            www.tvn24.pl/-1,1744854,0,1,15-lat-za-smierc-dwoch-rowerzystow,wiadomosc.html
    • Gość: benek pl.Powstańców Śląskich - przejazd rowerowy IP: *.e-wro.net.pl 01.10.11, 10:31
      Byłem tam zaraz po wypadku (30wrzesień 2012 przed godz 13-tą)
      link

link

Rowerzysta jechał w kierunku południowym ( z lewej) i wpakował się pod samochód.
      Rowerzysta uderzył w maskę i stracił przytomność na kilka minut.
      Zabrało go do szpitala pogotowie.
      Policjant pytany jak ocenia wypadek stwierdził że niegroźny.
      (pytanie brzmiało: czy coś poważnego się stało
      • garym Re: pl.Powstańców Śląskich - przejazd rowerowy 01.10.11, 17:20
        Gość portalu: benek napisał(a):

> Winny jest kierowca bo patrzył tylko w prawo . No ale w myśl prawa rowerzysta n
        > ie powinien wjeżdżać bo był z lewej.

co ty z tą lewą stroną? To nie było skrzyżowanie, lecz przejazd rowerowy, a na nim obowiązują inne przepisy.
        • Gość: Neverhood Re: pl.Powstańców Śląskich - przejazd rowerowy IP: *.internetia.net.pl 02.10.11, 02:50
          > co ty z tą lewą stroną? To nie było skrzyżowanie, lecz przejazd rowerowy, a na
          > nim obowiązują inne przepisy.
          To nie takie proste. Pogadaj z Hyłą :D Są różne poglądy.

"Rondo " powstańców śląskich jest wielkim skrzyżowaniem. Rowerzysta jechał prosto wzdłuż głównej drogi z pierwszeństwem przejazdu (pierwszeństwo jest dla ciągu powstańców śląskich). W takim wypadku reguła prawej ręki nie stosuje się. Jeśli mnie pamięć nie myli to ze względu niewiadomego przed torowiskiem jest stop dla samochodów. Co jeszcze oznacza kolejne powtórzenie pierwszeństwa dla rowerzysty. Benek opisuje, że wypadek zdarzył się na przejeździe rowerowym w sposób staranowania rowerzysty. To oznacza, że nawet wg. starych przepisów nie byłoby wtargnięcia.
          Mam spore podejrzenia , że nasza drogówka nie ma pojęcia o pierwszeństwie rowerzystów, ruchu rowerowym. Czytałem policyjny miesięcznik z artykułem o nowelizacji rowerowej i było tam stwierdzenie : "bezwzględne pierwszeństwo na przejeździe rowerowym". Oni pewnie też to czytali. Jeśli stosują tamte zalecenia to mi jest to na rękę. Pomijam fakt kiepskiego oznakowania i innych wydumek około rowereowych.

Benek, jak ty to robisz , że zawsze się wstrzelisz w odpowiednią chwilę?
          Z okazji tego wypadku na wirowskiej mordoksiążce pojawiło się kilka relacji o niedawnych potrąceniach rowerzystów. Martwiące jest to, iż oni nie zgłaszają tego na policje, a sprawca umyka.
          • Gość: benek wczoraj w STOP Drogówka IP: *.e-wro.net.pl 29.11.11, 14:27
            Wczoraj w poniedziałek w STOP drogówka na TV4 o 20:00 był sfilmowany ten wypadek.
            Kamerzystę jak byłem przy wypadku widziałem, ale nie spodziewałem się że to STOP Drogówka
            Z ramówki na TV4 wynika ze to był odc 22 ale nie jestem pewien bo oglądałem zwiastun odcinak na ipla i coś mi nie pasuje.
            Kto ma zainstalowane ipla może sobie sprawdzić cały odcinek może to.
            Spróbuje sprawdzić na eMulu bo kiedyś była tam cała kolekcja no ale to świeży odcinek to może nie być.
            W niedziele będzie program o 21-szej może to będzie powtórka ?

Kierowca demonstrował za przejazdem jak rowerzysta przewinął mu się po masce,
            ale policjant wrócił do roweru lezącego kilka metrów wcześniej i pokazał że oba koła były przejechane.
            Kierowca mówił że 8-ka to skutek uderzenia rowerzysty w boczne drzwi.
            Na to policjant mówi, że byłoby skrzywione tylko przednie koło.
            Kierowca jeszcze próbował zmyślać, że jakby przejechał po kołach to by rawki były zgniecione.

I choć rowerzysta jechał z lewej strony wina została przypisana kierowcy.
            Trzeba tam chyba powtórzyć znak A24 przed samym przejazdem.
            Obecnie sytuacja trochę lepsza bo przywrócili światła.

Niedawno widziałem tam naszego generała jak ściął przejazd i jechał po torowisku .
            Może to jakieś nowe próby przesunięcia przejazdu ?
            Ponoć przez Hallera/Powstańców Śl. tez jeździł na skróśkę zanim zrobił tam przejazd.

W tym samym odcinku było więcej potrąceń rowerzystów np Rogowska/Zemska.
            Co ciekawe obydwoje rowerzyści nie mogli udzielić informacji policji bo stracili pamięć zdarzenia.

• Gość: benek Grabiszyńska - potrącenie pieszej IP: *.e-wro.net.pl 05.12.11, 23:39
            Neverhood napisał :
            > Benek, jak ty to robisz , że zawsze się wstrzelisz w odpowiednią chwilę?

Właśnie wstrzeliłem się w kolejną chwilę.

Grabiszyńska

Zdjęć nie prezentuję bo już ciemno było i za dużo nie widać.

• Gość: benek Re: pl.Powstańców Śląskich - przejazd rowerowy IP: *.e-wro.net.pl 05.12.11, 23:42
          > co ty z tą lewą stroną? To nie było skrzyżowanie, lecz przejazd rowerowy, a na
          > nim obowiązują inne przepisy.

Skrzyżowanie to przecięcie się dwóch dróg posiadających jezdnię.
          jezdnia to miejsce do poruszania się pojazdów.
          Droga rowerowa posiada jezdnie , więc skrzyżowanie z przejazdem rowerowym jest jak najbardziej skrzyżowaniem dróg.

Takie stanowisko wyraża Marcin Hyła i prezentuje je w swoich programach.
          Tylko w oparciu o takie stanowisko można dokonać uporządkowania oznakowania na przejazdach, które jest szczególnie ważne gdy przejazd przecina drogę główną.

• Gość: Neverhood Re: pl.Powstańców Śląskich - przejazd rowerowy IP: *.internetia.net.pl 06.12.11, 08:35
            Dobrze. Na wszystkich skrzyżowaniach obowiązuje zasada rączki? A co ze znakiem pierwszeństwa przed tym ten zbiorem skrzyżowań. A on pokazuję pierwszeństwo dla całej relacji powstańców śląskich. A skręcający w lewo/zawracający nie ma pierwszeństwa przed jadącym główną.

A co do stanowiska Hyły. To też są jaja jak berety. Biorąc rondo z śmieszką i przejazdami na około. Biorąc ślepo regułę rączki, to jadący po tej śmieszce rowerzysta ma pierwszeństwo przed zjeżdżającymi z ronda. Ale dla tych wjeżdżających nie , bo oni są po jego prawej stronie ...

Nikt nic nie wie, jest fajnie.

Patrząc na filmiki z rowerowych krajów, to tam prawo drogowe działa trochę inaczej niż nasze interpretacje. A oni chyba mają te przepisy zgodne z konwencją wiedeńską która nas obowiązuje. Amy wymyślamy koło od nowa.

PS. Zapominasz, że w czasopiśmie dla policjantów był artykuł o przejazdach rowerowych. I tam prosto z mostu podali , że rowerzysta ma bezwzględne pierwszeństwo na i przed przejazdem (żeby się nie zbłaźnili w statystykach wtargnięciem ;-) ).
            • Gość: benek Przenoszę dyskusję o przejazdach do działu PRAWO IP: *.e-wro.net.pl 06.12.11, 11:11

link do dyskusji o zasadach ruchu na przejeździe
    • Gość: benek Napad w parku w Zielonce pod Warszawą IP: *.e-wro.net.pl 02.10.11, 20:35

link
    • Gość: benek Włocławek-zginął pod domem IP: *.e-wro.net.pl 07.10.11, 08:30
      link
    • Gość: benek Schodzenie z roweru może być niebezpieczne. Izabel IP: *.e-wro.net.pl 07.10.11, 08:40
      Izabelin.
      Gdyby jechała rowerem to by nie skasowała dwóch aut

link
    • Gość: benek Łódź-12 latek i radiowóz [*] IP: *.e-wro.net.pl 18.10.11, 10:07

Dzieciak dużo się w życiu nie najeździł .
      Pogotowie udzieliło pomocy policjantowi
      link
    • Gość: benek Łódź -potrącenie autobusem IP: *.e-wro.net.pl 20.10.11, 09:18

sie na rower skoro cie denerwuje ze rowerzyści wykorzystują wszelkie okazje do szybszej jazdy ?

Polecam dyskusje kierowców krytykujących sposób wyznaczenia przejazdu

Tu mój głos z mapką

Pogięło tych kierowców.
      Odsuniecie przejazdu o ok 9 metrów od jezdni a im za mało.

• Gość: benek Gdańsk .Szukają ciemnego kombi. IP: *.e-wro.net.pl 26.10.11, 20:26

Trudno będzie znaleźć .

Zajechanie drogi
    • Gość: benek Stop mordecom dzieci IP: *.e-wro.net.pl 28.10.11, 12:13

Holandia zmniejszyła zabójstwa dzieci na drogach z 400 do 14.

link

• Gość: Neverhood jedności narodowej przy cpn IP: *.internetia.net.pl 28.10.11, 17:00
      Samochód dostawczy wyjeżdżając z stacji paliw( przy górce słowiańskiej) uderzył w rowerzystę jadącego w stronę kromera po cyklochodniku. Widoczność żadna, trwa tam budowa na dawnym boisku, oznakowanie do niczego.. Wyjazd z cyklochopdnka zastawiony barierkami a za nimi dół. Obok, przy samej jezdni wąska kładka. Kierowca samochodu młody, jego koronny argument : "wyjechał mi przed maskę". Samochód biały, firmowy, pseudodostwczy (przód od osobówki, tył jak od busa, ładowność pewnie 500kg) na blacha wrocławskich jeśli się nie myle DW15??+literka. Zdarzenie najprawdopodobniej nie zostało zgłoszone, oświadczenie też nie spisane - rowerzysta (~ 40 -50 lat) śpieszył się do pracy. Ponoć nie miał uszkodzeń :""nic się nie stało" (błąd, zawsze coś się uszkodzi). W samochodziku odpadła tablica i chyba nawet ramka pod tablicę się ostała. Jakimś dziwnym trafem , w tłumie na jezdni tablica rejestracyjna zgięła się na pół :D Ale ostała się nalepka legalizacyjna, kurczę ta skleroza. Trzeba się dobrze nauczyć i przećwiczyć na sucho jak się zachować przy wypadku. Aby nie tracić głowy.
    • Gość: benek Grabiszyńska -zajezdnia IP: *.e-wro.net.pl 28.10.11, 20:41
      12-tego próbuje się przecisnąć koło zajezdni autobusowej bo interesowało mnie ile rowerów stoi na stacji WRM a ty na wyjedzie z zajezdni auta zrobiły kipisz taki, że po krzakach musiałem jechać.
      Karetka stoi w poprzek a za nią radiowóz drogówki.
      Zaglądam do karetki a tam chłopak koło 20-lat z siateczką na głowie.Zdążyłem tylko zapytać czy rowerzysta bo roweru nie widziałem , a on smutnie kiwnął głowa, że tak.
      Spyliłem stamtąd szybko po po oczach gliniarzy widziałem, że im nie w smak że się wtryniam i nawet fotki z bliska nie zrobiłem bo nie chciałem dać im pretekstu aby się przyczepili że robię skoki tam gdzie jego potraciło.
      Ale raczej mimo zastawienie wyjazdu niemożliwe aby tam ktoś się dał mocno potrącić.
      Pewnie przejeżdżał jezdnię pod wiaduktem jadąc od strony Dolmelu.

foto-zoom

• Gość: benek Próba zabójstwa a nie wypadek IP: *.e-wro.net.pl 28.10.11, 21:08

Pisałem kiedyś o chłopaku, który celowo wjechał w rowerzystki a następnie jedną wlókł tak długo, aż starła pietę do kości.

Sąd uznał że była to próba zabójstwa i utrzymał wyrok 12 lat .
      Sadzę, że romanbrydzysta vel Bella skończy tak samo jak nie przestanie kipieć złością do rowerzystów.

link
    • Gość: benek Tir przejechał rowerzystę w Łażanach koło Strzegom IP: *.e-wro.net.pl 03.11.11, 18:37
      Tir przejechał rowerzystę w Łażanach koło Strzegomia

link
      • Gość: benek Re: Tir przejechał rowerzystę w Łażanach koło Str IP: *.e-wro.net.pl 07.11.11, 17:44
        fotki
    • Gość: benek Rowery: kolizje 45, wypadki: 29, ranni: 31 IP: *.e-wro.net.pl 03.11.11, 18:42
      Od początku roku we Wrocławiu:
      Rowery: kolizje 45, wypadki: 29, ranni: 31

link

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka