Dodaj do ulubionych

Zbigniew Maćków: Dobry architekt jest jak chirurg

22.01.11, 14:33
dobry architekt jest jak chirurg: bierze w łapę
Obserwuj wątek
    • Gość: dfga Re: Zbigniew Maćków: Dobry architekt jest jak chi IP: *.tktelekom.pl 22.01.11, 14:42
      głupi polak to głupi polak - jest głupi

na100procent napisała:

> dobry architekt jest jak chirurg: bierze w łapę
    • Gość: p. Re: Zbigniew Maćków: Dobry architekt jest jak chi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.11, 18:06
      A czy koszmarkiem w postaci siechnickiego "ratusza" też się Pan Maćków chwali?

www.mackow.pl/projekty/funkcja/publiczne,ratusz_i_centrum_administracyjnousLugowe_siechnic
      • Gość: jacek Re: Zbigniew Maćków: Dobry architekt jest jak chi IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.01.11, 18:54
        No przyjacielu, jeśli to jest dla ciebie koszmarek to rozumiem że celujesz w czerwoną dachówkę i kolumny przed wejściem. Poszperaj trochę w architekturze światowej (w dobie netu to nie problem) i zauważysz, że twój świat się przewraca. Pozdrawiam - architekt
        • Gość: p. siechnicki potworek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.11, 23:22
          Nie celuję w czerwoną dachówkę i kolumny :).
          Celuję w zagospodarowanie przestrzeni publicznej budynkami po prostu ładnymi a nie potworkami wypisz, wymaluj w stylu krytykowanego w artykule Solpolu.
          • Gość: gość Re: siechnicki ratusz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.11, 00:02
            Bardzo ładna bryła, czysta i konsekwentna. Nie ma w sobie nic z pretensjonalności Solpolu, bezpodstawnie się czepiasz.
        • Gość: ciasnyłeb Re: Zbigniew Maćków: Dobry architekt jest jak chi IP: *.malopolska.uw.gov.pl 26.01.11, 09:11
          Należy modnie i poprawnościowo myśleć o przestrzeni, rzeźbić bryłę nowatorsko, zaczepnie, prowokacyjnie, betonowo, gardzając prowincjnalną czerwoną dachówką i rozlatującymi się drażniącymi kolumnami przed wejściem, sięgać nosem wyżej śnierdzącego gnojem ukwieconego zaścianka - do architektury światowej, ściągać z netu ile się da i co się da, myśleć po niemiecku, amerykańsku, chińsku i australijsku.
    • Gość: gość i tak, i nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.11, 19:17
      Architekci są jak chirurdzy, którym wydaje się, że skalpelem potrafią wyleczyć wszystko, włącznie z wysypką i próchnicą w zębie. Maćków świetnie czuje bryłę - to jego specjalizacja, rozwija się wspaniale i chwała mu za to, Politechnika może być z niego dumna. Jednak nie jest artystą, co niestety widać w każdym jego wnętrzu. Powinien jak najszybciej rozpocząć współpracę z architektem wnętrz, czyli człowiekiem wykształconym na uczelni plastycznej, a jeśli już takiego w swojej pracowni ma, to natychmiast wymieć na innego z wyczuciem i większą wyobraźnią, wtedy będzie mógł liczyć na naprawdę duże sukcesy.
      Przykładem doskonałej elewacji i beznadziejnego wnętrza jest wychwalana w artykule Renoma (PeDet dla urodzonych we Wrocławiu).
      • Gość: WK Re: i tak, i nie IP: *.internetia.net.pl 23.01.11, 01:34
        Chyba trzeba byłoby więcej wiedzieć, ile w tym wnętrzu jest projektu a ile ścisłych wymagań inwestora. Faktem jest, że wnętrze jest jednak chybione jako przestrzeń handlowa - te sklepy po prostu nie zachęcają do wejścia, zdają się mówić do klientów: "nie dotykaj bo pobrudzisz". Gdzie stojaki z promocjami wychodzące przed sklep i atakujące kupujących? Po co takie wielkie, puste powierzchnie? Handel "lubi" zagęszczenie, nadmiar wolnego miejsca jest zimny i odpychający.
        Ale bryła od strony Podwala jest perfekcyjna, wielkomiejska.
        • Gość: Fran Re: i tak, i nie IP: *.ip101.fastwebnet.it 26.01.11, 14:12
          Nie zgadzam sie z Toba, ja nie znosze tych wszedobylskich reklam, stokajow, banerow z promocjami, ofertami itd. Nie zniechecaja mnie, czyste przestrzenne wnetrza, wrecz odwrotnie, dzieki nim nie jestem zmeczona po powrocie z zakupow i pozostaje mi mile estetyczne wrazenie, po prostu czuje sie w nich lepiej. Po co atakowac kupujacych, tak jak piszesz? Prosze wszystkich handlujacych ale ja nie chce byc atakowana! Butiki jak jarmarki, stragany i inne kolorowe, klaustrofobiczne miejsca przepelnione jaskrawa reklama sa wedlug mnie straszne - unikam odwiedzania takich miejsc.
          • Gość: WK Re: i tak, i nie IP: 156.17.73.* 26.01.11, 19:29
            Przesada w każdą stronę jest zła. Najlepiej mieć wybór. Oczywiście drogie marki i sklepy mogą sobie pozwolić na przestrzeń za którą i tak zapłacą ich klienci. Ale Wrocław to jednak wciąż dość biedne miasto (w skali europejskiej) i trudno tu liczyć na większe obroty drogimi markami. Ewentualni ich klienci i tak wiedzą, że prawdziwie ekskluzywne towary lepiej kupować w Berlinie, Londynie a przynajmniej w Pradze. Niektóre "drogie marki" w "Renomie" były zresztą humorystyczne - np. zwyczajne, amerykańskie lody Haagen Dazs sprzedawane blisko 3 razy drożej niż w USA.
            Życzę "Renomie" jak najlepiej bo źle wygląda centrum miasta, w którym handel obumiera.
      • Gość: ciasnyłeb Re: i tak, i nie IP: *.malopolska.uw.gov.pl 26.01.11, 09:18
        Należy z determinacją unikać tzw. projektantów wnętrz, wykształconych na akademiach plastyków, przestrzeń to nie ich domena, za to z rzeźbiarzami warto współpracować.
        • Gość: gość Re: i tak, i nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.11, 23:40
          Ty faktycznie jesteś 'ciasnyłeb'
      • ib_k Re: i tak, i nie 26.01.11, 13:47
        a mnie dziwi, kto do cholery zaakceptował naklejenie kolorowej folii na przeszklenie w wejściu od podwala, na początku bardzo ładnie przebijało światło (szczególnie po zmroku) z tego wiszącego, białego czegoś, a teraz zasłonili to kolorowymi, prostackimi naklejkami:((
    • sunday22 Zbigniew Maćków: Dobry architekt jest jak chirurg 23.01.11, 10:50
      Panie Maćków - zapraszam na Osiedle Nowy Brochów. To coś Pan tu zaprojektował to jest czysta kpina... Może bryła fajna, ale mostki termiczne pod balkonami i hydroizolacje (a właściwie ich brak) świadczą tylko o tym, że w Pana pracowni robią studenci nad którymi nikt nie ma kontroli... A wykonawca z deweloperem zasłaniają się, że tak właśnie jest w projekcie. To samo wpiera Pana projektant, że mostki termiczne to niby normalka a brak hydroizolacji też? Bekniesz Pan za to! Osoba, która projektowała dach na Renomie też się na tym nie znała. Gdyby nie wykonawca to następna wpade by Pan zaliczył!
      • Gość: ciasnyłeb Re: Zbigniew Maćków: Dobry architekt jest jak chi IP: *.malopolska.uw.gov.pl 26.01.11, 09:29
        To własnie projekt ściągnięty z netu, światowy, nowoczesny, modny i zupełnie nie uwzględniający polskich realiów klimatycznych, łamiących czerwone dachówki i powalających opasłe kolumny.
      • Gość: Gosc Re: Zbigniew Maćków: Dobry architekt jest jak chi IP: *.dynamic.chello.pl 30.01.11, 18:29
        To jest ogromny problem - arcitekci patrza tylko na estetyke, a cala reszta projektu lezy. Cos o tym wiem, bo jestem w trakcie budowy I ciagle zmagamy sie z wpadkami projektantow, za malo stali, brak ocieplenia itp.
    • Gość: wert Re: Zbigniew Maćków: Dobry architekt... IP: *.Skarbowcow.korbank.pl 23.01.11, 13:53
      może nawet najlepszy teraz we Wro ale brakuje w tych jego projektach jakiejś kropi nad"i" sam nie wiem może to materiały,detale a może trochę za mało polotu...
      • Gość: alla Re: Zbigniew Maćków: Dobry architekt... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.11, 13:11
        dużo gadania o niczym, przecież nie dostali żadnej nagrody za projekt, ale tak to jest z polskimi architektami chwalą się na zapas, budują obraz firmy,...., a nagród po prostu nie dostają...
    • 45rtg Re: Zbigniew Maćków: Dobry architekt jest jak chi 27.01.11, 09:39
      na100procent napisała:

> dobry architekt jest jak chirurg: bierze w łapę

1) Byłem operowany i jakoś nic nie płaciłem.
      2) Za co, młotku, w ogóle architekt miałby dostać w łapę?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka