na100procent 22.01.11, 14:33 dobry architekt jest jak chirurg: bierze w łapę Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: dfga Re: Zbigniew Maćków: Dobry architekt jest jak chi IP: *.tktelekom.pl 22.01.11, 14:42 głupi polak to głupi polak - jest głupi na100procent napisała: > dobry architekt jest jak chirurg: bierze w łapę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p. Re: Zbigniew Maćków: Dobry architekt jest jak chi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.11, 18:06 A czy koszmarkiem w postaci siechnickiego "ratusza" też się Pan Maćków chwali? www.mackow.pl/projekty/funkcja/publiczne,ratusz_i_centrum_administracyjnousLugowe_siechnic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Zbigniew Maćków: Dobry architekt jest jak chi IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.01.11, 18:54 No przyjacielu, jeśli to jest dla ciebie koszmarek to rozumiem że celujesz w czerwoną dachówkę i kolumny przed wejściem. Poszperaj trochę w architekturze światowej (w dobie netu to nie problem) i zauważysz, że twój świat się przewraca. Pozdrawiam - architekt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p. siechnicki potworek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.11, 23:22 Nie celuję w czerwoną dachówkę i kolumny :). Celuję w zagospodarowanie przestrzeni publicznej budynkami po prostu ładnymi a nie potworkami wypisz, wymaluj w stylu krytykowanego w artykule Solpolu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: siechnicki ratusz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.11, 00:02 Bardzo ładna bryła, czysta i konsekwentna. Nie ma w sobie nic z pretensjonalności Solpolu, bezpodstawnie się czepiasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciasnyłeb Re: Zbigniew Maćków: Dobry architekt jest jak chi IP: *.malopolska.uw.gov.pl 26.01.11, 09:11 Należy modnie i poprawnościowo myśleć o przestrzeni, rzeźbić bryłę nowatorsko, zaczepnie, prowokacyjnie, betonowo, gardzając prowincjnalną czerwoną dachówką i rozlatującymi się drażniącymi kolumnami przed wejściem, sięgać nosem wyżej śnierdzącego gnojem ukwieconego zaścianka - do architektury światowej, ściągać z netu ile się da i co się da, myśleć po niemiecku, amerykańsku, chińsku i australijsku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość i tak, i nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.11, 19:17 Architekci są jak chirurdzy, którym wydaje się, że skalpelem potrafią wyleczyć wszystko, włącznie z wysypką i próchnicą w zębie. Maćków świetnie czuje bryłę - to jego specjalizacja, rozwija się wspaniale i chwała mu za to, Politechnika może być z niego dumna. Jednak nie jest artystą, co niestety widać w każdym jego wnętrzu. Powinien jak najszybciej rozpocząć współpracę z architektem wnętrz, czyli człowiekiem wykształconym na uczelni plastycznej, a jeśli już takiego w swojej pracowni ma, to natychmiast wymieć na innego z wyczuciem i większą wyobraźnią, wtedy będzie mógł liczyć na naprawdę duże sukcesy. Przykładem doskonałej elewacji i beznadziejnego wnętrza jest wychwalana w artykule Renoma (PeDet dla urodzonych we Wrocławiu). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WK Re: i tak, i nie IP: *.internetia.net.pl 23.01.11, 01:34 Chyba trzeba byłoby więcej wiedzieć, ile w tym wnętrzu jest projektu a ile ścisłych wymagań inwestora. Faktem jest, że wnętrze jest jednak chybione jako przestrzeń handlowa - te sklepy po prostu nie zachęcają do wejścia, zdają się mówić do klientów: "nie dotykaj bo pobrudzisz". Gdzie stojaki z promocjami wychodzące przed sklep i atakujące kupujących? Po co takie wielkie, puste powierzchnie? Handel "lubi" zagęszczenie, nadmiar wolnego miejsca jest zimny i odpychający. Ale bryła od strony Podwala jest perfekcyjna, wielkomiejska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fran Re: i tak, i nie IP: *.ip101.fastwebnet.it 26.01.11, 14:12 Nie zgadzam sie z Toba, ja nie znosze tych wszedobylskich reklam, stokajow, banerow z promocjami, ofertami itd. Nie zniechecaja mnie, czyste przestrzenne wnetrza, wrecz odwrotnie, dzieki nim nie jestem zmeczona po powrocie z zakupow i pozostaje mi mile estetyczne wrazenie, po prostu czuje sie w nich lepiej. Po co atakowac kupujacych, tak jak piszesz? Prosze wszystkich handlujacych ale ja nie chce byc atakowana! Butiki jak jarmarki, stragany i inne kolorowe, klaustrofobiczne miejsca przepelnione jaskrawa reklama sa wedlug mnie straszne - unikam odwiedzania takich miejsc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WK Re: i tak, i nie IP: 156.17.73.* 26.01.11, 19:29 Przesada w każdą stronę jest zła. Najlepiej mieć wybór. Oczywiście drogie marki i sklepy mogą sobie pozwolić na przestrzeń za którą i tak zapłacą ich klienci. Ale Wrocław to jednak wciąż dość biedne miasto (w skali europejskiej) i trudno tu liczyć na większe obroty drogimi markami. Ewentualni ich klienci i tak wiedzą, że prawdziwie ekskluzywne towary lepiej kupować w Berlinie, Londynie a przynajmniej w Pradze. Niektóre "drogie marki" w "Renomie" były zresztą humorystyczne - np. zwyczajne, amerykańskie lody Haagen Dazs sprzedawane blisko 3 razy drożej niż w USA. Życzę "Renomie" jak najlepiej bo źle wygląda centrum miasta, w którym handel obumiera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciasnyłeb Re: i tak, i nie IP: *.malopolska.uw.gov.pl 26.01.11, 09:18 Należy z determinacją unikać tzw. projektantów wnętrz, wykształconych na akademiach plastyków, przestrzeń to nie ich domena, za to z rzeźbiarzami warto współpracować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: i tak, i nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.11, 23:40 Ty faktycznie jesteś 'ciasnyłeb' Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k Re: i tak, i nie 26.01.11, 13:47 a mnie dziwi, kto do cholery zaakceptował naklejenie kolorowej folii na przeszklenie w wejściu od podwala, na początku bardzo ładnie przebijało światło (szczególnie po zmroku) z tego wiszącego, białego czegoś, a teraz zasłonili to kolorowymi, prostackimi naklejkami:(( Odpowiedz Link Zgłoś
sunday22 Zbigniew Maćków: Dobry architekt jest jak chirurg 23.01.11, 10:50 Panie Maćków - zapraszam na Osiedle Nowy Brochów. To coś Pan tu zaprojektował to jest czysta kpina... Może bryła fajna, ale mostki termiczne pod balkonami i hydroizolacje (a właściwie ich brak) świadczą tylko o tym, że w Pana pracowni robią studenci nad którymi nikt nie ma kontroli... A wykonawca z deweloperem zasłaniają się, że tak właśnie jest w projekcie. To samo wpiera Pana projektant, że mostki termiczne to niby normalka a brak hydroizolacji też? Bekniesz Pan za to! Osoba, która projektowała dach na Renomie też się na tym nie znała. Gdyby nie wykonawca to następna wpade by Pan zaliczył! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciasnyłeb Re: Zbigniew Maćków: Dobry architekt jest jak chi IP: *.malopolska.uw.gov.pl 26.01.11, 09:29 To własnie projekt ściągnięty z netu, światowy, nowoczesny, modny i zupełnie nie uwzględniający polskich realiów klimatycznych, łamiących czerwone dachówki i powalających opasłe kolumny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Zbigniew Maćków: Dobry architekt jest jak chi IP: *.dynamic.chello.pl 30.01.11, 18:29 To jest ogromny problem - arcitekci patrza tylko na estetyke, a cala reszta projektu lezy. Cos o tym wiem, bo jestem w trakcie budowy I ciagle zmagamy sie z wpadkami projektantow, za malo stali, brak ocieplenia itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wert Re: Zbigniew Maćków: Dobry architekt... IP: *.Skarbowcow.korbank.pl 23.01.11, 13:53 może nawet najlepszy teraz we Wro ale brakuje w tych jego projektach jakiejś kropi nad"i" sam nie wiem może to materiały,detale a może trochę za mało polotu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alla Re: Zbigniew Maćków: Dobry architekt... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.11, 13:11 dużo gadania o niczym, przecież nie dostali żadnej nagrody za projekt, ale tak to jest z polskimi architektami chwalą się na zapas, budują obraz firmy,...., a nagród po prostu nie dostają... Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Zbigniew Maćków: Dobry architekt jest jak chi 27.01.11, 09:39 na100procent napisała: > dobry architekt jest jak chirurg: bierze w łapę 1) Byłem operowany i jakoś nic nie płaciłem. 2) Za co, młotku, w ogóle architekt miałby dostać w łapę? Odpowiedz Link Zgłoś