Dodaj do ulubionych

Nowy dolnośląski portal - ty też możesz go tworzyć

24.02.11, 13:34
O to ten Rajmund, który siedział w UM a później w UMWD :) Teatr kilku autorów... ciekawe czy było dofinansowanie ;)
Obserwuj wątek
    • Gość: Tom Porażka IP: 195.22.98.* 24.02.11, 16:11
      Porażką jest tragiczny efekt tłumaczenia przez googla na kilkanaście języków. Np. wersji niemieckiej czy francuskiej nie da się czytać. Poziom gorszy niż Kali jeść, Kali pić. Może zdecydować się na kilka języków i zrobić porządne tłumaczenie. Bo czy tak fatalna wersja obcojęzyczna jest w stanie przyciagnąć turystów??
      • Gość: lok kasa IP: 149.156.14.* 24.02.11, 16:37
        ile kasy za to zaplacilismy?
        • Gość: Bistor Re: kasa IP: *.dynamic.chello.pl 24.02.11, 16:47
          Były marszałek Wrólewski: "dziennikarzom śledczym, jeśli jeszcze tacy pozostali na rynku - polecam zajęcie się Dolnośląską Organizacją Turystyczną, jej personaliami i przepływami finansowymi."
          za: wroblewski.dolnoslazacy.pl/4253,dziennikarska_wrazliwosc.html
          A Rajmund ten sam, ten sam.
          • Gość: cookie Re: kasa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.11, 09:54
            Takich przysrywek to akurat nie lubię i nazywam je gó...arstwem. Czynny od lat polityk (jak przypuszczam będąc marszałkiem podejmował wiele decyzji finansowych, do których inni mogą próbować się przyczepić) rzuca oskarżenia w postaci "niech się dziennikarze zainteresują". Może by - skoro tyle wie - jakiś papierek w prokuraturze złożył?
            • Gość: marek Re: kasa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.11, 22:21
              Wiesz, to na zasadzie: obrzućmy gównem, zawsze się coś przylepi...
              Dokładnie tak samo, jak z twórcą portalu naszesudety.pl
              A temu nowemu portalowi nie trzeba przysrywać, ale może lepiej omóc? Im więcej takich rzeczy o naszym regionie, tym chyba lepiej?
              • Gość: philus Re: kasa IP: 212.7.195.* 27.02.11, 01:50
                Obrzucanie gównem... Nawet byłeś w tym dobry. Na tyle dobry, że z przyjemnością podziękowaliśmy ci jako dyskutantowi.
          • Gość: Gość nepotyzm w DOT IP: *.adsl.inetia.pl 26.02.11, 10:27
            Może zaktywizują się członkowie zwyczajni Dolnośląskiej Organizacji Turystycznej i rozliczą na Walnym Zebraniu niektórych członków zarzadu DOT tj. J.Ludwina i R.papiernika z wykorzystywania środków ze składek na nepotyczne wsparcie prywatnych biznesów Zamku Kliczków i Hotelu Tumski czy Western City
    • zetkaf totalna porazka 24.02.11, 16:56
      "Portal dopiero powstaje, i to po gospodarsku. Gdybyśmy mieli milion złotych, byłoby szybciej i sprawniej. Nie mamy takich możliwości, więc tworzymy go kawałkami."
      No tak, pewnie jakis urzedas musial sie z terminow wywiazac, i na sile w terminie uruchamial.
      Niestety, ktokolwiek bawil sie w tworzenie stron www i ich promocje wie, ze lepiej poczekac z promocja i nie promowac szajsu, niz zyskac zniecheconych uzytkownikow. I ze najpierw robi sie strone, albo przynajmniej ogrom pracy, a dopiero pozniej promuje. Niestety, promocje strony w prasie juz sie robi, tysiace ludzi wali na strone i sie do niej zniecheca. A takze do wojewodztwa, w ktorym (jak by wynikalo ze strony) jest ledwie jedna atrakcja narciarska, jedna rowerowa, itp. Co do tego, ze nie moga sie doprosic informacji od gmin - to niech zatrudnia dziennikarzy lub detektow, czyli specow od pozyskiwania informacji. Im nie przeszkodzi, ze wredna gmina nie chce odpowiedziec na maila, informacje zdobeda inna droga.
      No, tyle o webmasterach i promocji. Teraz ogladam jako turysta. I co widze? Trasy piesze o dlugosci... do 10km, niektore to ledwie 3 km. Czyli... czyli doswiadczony turysta pieszy nawet nie ruszy sie z domu, 10km to odleglosc, od ktorych zaczyna sie rozmawiac. No owszem, fajnie ze sa trasy dla rodzicow z dziecmi, albo dla ludzi, ktorzy zaczynaja chodzic - ale to troche zawezona grupa... Poza tym, powinna byc mozliwosc wybrania sobie najpierw interesujacego regionu, a nie wycieczki piesze... i wielki misz-masz.
      • Gość: Gość Prawda o portalu DOT IP: *.adsl.inetia.pl 26.02.11, 10:36
        Członkowie Zarządu DOT - Rajmund Papiernik i Jerzy Ludwin zlikwidowali 8 serwisów internetowych organizacji o oglądalności blisko 2 mln, utracili także kontrolę nad ważną dla promocji regionu domeną www.visitsilesia.pl, a w zamian dali nam knota w postaci nowego serwisu, którego de facto nie są pełnoprawnym właścicielem / dominuje wykonawca Tu Polska com, a i redaktorzy są z firmy Tu Polska com. bo to koledzy J.Ludwina i R.Papiernika/. Jakby ktoś nie widział ta firma stała się członkiem zwyczajnym DOT i dostała zlecenie na serwis, pobiera też opłaty za akcje reklamowe
    • Gość: Liczyrzepa A Waldek Brygier daje sobie radę bez 1 mln PLZ! IP: *.internetia.net.pl 24.02.11, 18:37
      I od lat tworzy świetny i rzetelny portal o Sudetach: www.naszesudety.pl/

"- Portal dopiero powstaje, i to po gospodarsku. Gdybyśmy mieli milion złotych, byłoby szybciej i sprawniej. Nie mamy takich możliwości, więc tworzymy go kawałkami..."

Niech DOT uczy się od niego!

• Gość: obserwator Re: A Waldek Brygier daje sobie radę bez 1 mln PL IP: 24.02.11, 20:22
        Jasne, że daje radę. Ale zżyna, skąd popadnie, ilustracje (podpisując je na przykład niezgodnie z prawdą, że pochodzą z jego zbiorów, bo on żadnych takich zbiorów nie posiada), plagiatuje teksty innych autorów itp. Wszystko to oczywiście bez uzyskania zgody autorów i bez podania źródła. A komentarze czytelników, którzy to zauważają, bezceremonialnie wycina. Łatwo to sprawdzić, zadając pod takim niepodpisanym artykułem lub ilustracją pytanie, skąd on (ona) pochodzi.

Oto przykłady tylko z ostatnich kilku dni:

www.naszesudety.pl/?p=artykulyShow&iArtykul=8350
        www.naszesudety.pl/?p=artykulyShow&iArtykul=8203

Nawet w styczniowym numerze "Na szlaku", w artykule "Wysyp przewodników sudeckich" ("Na szlaku", nr 1/2011, s. 35, ns12011.gourl.org/ ) prof. K.R. Mazurski zwrócił uwagę na fakt plagiatowania przez Waldemara Brygiera innych tekstów.

Czy chcemy takie portale, tworzone bez poszanowania prawa i pracy innych osób, ale za to tanim kosztem? Oczywiście, że nie. Dobrze więc, że w końcu pojawiła się konkurencja, tworzona w profesjonalny, a nie piracki sposób.
        • Gość: ajatollah Re: A Waldek Brygier daje sobie radę bez 1 mln PL IP: *.wroclaw.mm.pl 24.02.11, 20:43
          To, że nie będzie tworzony w sposob piracki nie oznacza jeszcze, że tworzony będzie w sposób profesjonalny. Rajmund i profesjonalizm?
          • Gość: marta Re: A Waldek Brygier daje sobie radę bez 1 mln PL IP: *.dreamhost.com 24.02.11, 21:01
            Masz rację, ale trudno powiedzieć, że coś jest profesjonalne jeśli jest pirackie. Jeśli można cokolwiek doradzić, to ja liczyłabym na jakieś forum poświęcone turystyce na Dolnym Śląsku. To na portalu naszesudety.pl zostało już dawno opanowane przez garstkę prymitywnych bufonów, którzy albo żrą się między sobą, albo zaśmiecają wszelkie dyskusje, jak na poniższych przykładach:
            www.naszesudety.pl/?p=artykulyShow&iArtykul=8061
            www.naszesudety.pl/?p=artykulyShow&iArtykul=87 - dół strony
            Najsmutniejsze, że w tych pseudodyskusjach uczestniczy stronniczo sam administrator, albo popisując się swoim brakiem kultury albo wręcz usuwając komentarze osób, które nie zgadzają się z nim lub z jego kolesiami z forum. Ten portal już dawno przestał być profesjonalny, zamieniając się w wulgarny śmietnik, jakich pełno w internecie.
            • Gość: HM_ Re: A Waldek Brygier daje sobie radę bez 1 mln PL IP: *.wroclaw.vectranet.pl 24.02.11, 21:15
              www.sudety.it - miła atmosfera (do teraz ;)), moderacja i życzliwość.
              • Gość: Sudek Re: A Waldek Brygier daje sobie radę bez 1 mln PL IP: *.opera-mini.net 24.02.11, 21:40
                Przestrzegam przed osobami podpisującymi się Silesio-/Bohemo-/Lusatio-/Moraviophilus (jedna osoba z wieloma nickami) oraz Buldog - to największe zakały internetowych for turystycznych. To głownie te dwie osoby rozwalają wszystkie dyskusje na portalu "Nasze Sudety". Jak oni sie pojawiają to koniec z miłą atmosferą. Z powodów podanych przez poprzedników już dawno zrezygnowałem z udzielania się na tym portalu, podobnie zresztą jak wiele innych osób.
                • Gość: bambo Re: A Waldek Brygier daje sobie radę bez 1 mln PL IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.02.11, 21:49
                  O Karkonoszach fajny jest www.lola24.pl, rewelacyjne zdjęcia przedwojennej Szklarskiej
                • schwarzwaldmaedel Re: A Waldek Brygier daje sobie radę bez 1 mln PL 24.02.11, 21:51
                  a czym to owi osobnicy przeszkadzaja w w milym gawedzeniu o zaniedbanych zabytkach dolnoslaskich???? Czyzby wyrazali jak najbardziej uzasadniana krytyke panujacych w tym wojewodztwie warunkow???
                  • Gość: turystka Re: A Waldek Brygier daje sobie radę bez 1 mln PL IP: *.o12.pl 24.02.11, 22:09
                    zacznijmy od tego, ze oni w ogole nie piszą na temat. zgadzam się z przedmówcami co do niskiego poziomu portalu naszesudety.pl i chamstwa jake tam panuje. z grzeszkow spólki Brygier & co. przypomne jeszcze choćby ujawnienie adresów IP i e-maili forumowiczow oraz pisanie komnentarzy na własnym portalu przez administratora pod roznymi pseudonimami. jak ktoś pisze,że to profesjonalny portal to nie wie o czym pisze.
                    • zetkaf Re: A Waldek Brygier daje sobie radę bez 1 mln PL 25.02.11, 00:22
                      > zacznijmy od tego, ze oni w ogole nie piszą na temat. zgadzam się z przedmówcam
                      > i co do niskiego poziomu portalu naszesudety.pl i chamstwa jake tam panuje.
                      No coz, jesli wlasciciel portalu chamsko olewa podstawowe przepisy dotyczace prawa autorskiego, to czy mozna oczekiwac wyzszego poziomu od dyskutujacych? Jaki pan, taki kram...
                  • Gość: marta Re: A Waldek Brygier daje sobie radę bez 1 mln PL IP: *.dreamhost.com 24.02.11, 22:21
                    Proponuję zapoznać się z przykładami rozmów, jakie zalinkowałam, to sam przekonasz się, jak tam wyglądają dyskusje. Niestety, większość dyskusji na tym portalu to obrzucanie się błotem i nic więcej.
                    • Gość: przewodnik sud. Re: A Waldek Brygier daje sobie radę bez 1 mln PL IP: 109.123.93.* 25.02.11, 00:13
                      Kiedyś napisałam jeden komentarz na tym portalu i od razu zostałam wyzwana od kłamców przez administratora. Od tego czasu tam nie zaglądam. Waldek B. to prostak, a z prostakami nie należy się zadawać. Widzę, że moja opinia nie jest odosobniona.
                  • Gość: marek Re: A Waldek Brygier daje sobie radę bez 1 mln PL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.11, 22:18
                    Schwarzwaldmaedelu (skąd Ty wziąłeś takiego nicka???), bywam czasami gościem na wspomnianych naszychsudetach i powiem Ci szczerze, że niewiele im można zarzucić, no może poza inteligencją i trafnymi złośliwościami, w których się lubują. Dla sfrustrowanych i ciągle narzekających rzeczywiście są bardzo denerwujący, bo ze stoickim spokojem punktuja ich... Nie każdy to lubi
                    • Gość: philus Re: A Waldek Brygier daje sobie radę bez 1 mln PL IP: 212.7.195.* 27.02.11, 01:48
                      A pisze to nasz mareki, który inteligencją nigdy nie grzeszył a i złośliwości nigdy mu nie brakowało. I dlatego zostało mu już tylko plucie na anonimowych forach, bo z naszesudety.pl dawno został wyrzucany.
                      • Gość: marek Re: A Waldek Brygier daje sobie radę bez 1 mln PL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.11, 09:16
                        O, właśnie: to jest sposób dyskusji obserwatora, marty, ryszarda, Sudetomaniaka i ich klonów na sudetach... Obrzucić błotem, zawsze coś przylgnie... Boże, skąd tacy ludzie się biora? Nie będę zniżał się do takiego poziomu dyskusji, szkoda nerwów, żegnam więc...
                        P.S. Jestem marek!
                        • Gość: philus Re: A Waldek Brygier daje sobie radę bez 1 mln PL IP: 212.7.195.* 27.02.11, 14:41
                          Zastanawiające skąd kolega "marek" zna tak doskonale wszystkich odwiedzających portal naszesudety.pl... Może sam kiedyś tam komentował, np. pod nickiem "mareki"? Szkoda, że teraz szkaluje swoich dawnych kolegów po tym jak go wyrzucono z portalu za wulgaryzmy i obrzucanie błotem. W kwestii wyjaśnień: nie jestem niczyim klonem. I po co kłamać, panie mareki vel marek?
                          • Gość: marta Re: A Waldek Brygier daje sobie radę bez 1 mln PL IP: *.dreamhost.com 27.02.11, 15:55
                            I tak właśnie toczą się "dyskusje" na portalu naszesudety.pl. Kilku zakompleksionych, narcystycznych bufonów regularnie obrzuca się błotem, wyładowując w ten sposób życiowe frustracje. A wszystko przy aktywnym udziale administratora, który bierze udział w tych "dyskusjach", a poziomem kultury nie odróżnia się od reszty. Bardzo dobrze, że wpadliście tu, panowie - swoim zachowaniem najlepiej pokazaliście poziom tamtego portalu. Nie wracajcie tu więcej, dla takich maluczkich ludzi nie ma tu miejsca.
        • Gość: dolnoślązak Re: A Waldek Brygier daje sobie radę bez 1 mln PL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.11, 01:02
          I tak właśnie robi się portal chałupniczą metodą. Aż ktoś wreszcie upomni się o swoje prawa i skończy się radosna twórczość.
        • Gość: marek Re: A Waldek Brygier daje sobie radę bez 1 mln PL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.11, 22:13
          No tak... Stali pieniacze na naszesudety.pl... Obserwator, marta (notorycznie wycinani za obelgi i k...wy), pewnie pozostali to tez te same numery IP, które naszesudety kiedyś zdemaskowały. Zgadzam się, że z pogwałceniem prawa (ujawnienie danych osobowych), ale zdemaskowały - wstyd panowie, jak mniemam związani z PTTK i pewnym Kołem...
          • Gość: philus Re: A Waldek Brygier daje sobie radę bez 1 mln PL IP: 212.7.195.* 27.02.11, 01:43
            Mareki, czy to Ty? Stary, dobry mareki, największy pieniacz na naszesudety.pl. Wyrzucił Cię pan Waldek z portalu (sam wiesz za co) to przyszedłeś tutaj? Oj, nieładnie tak szkalować swoich dawnych znajomych, bardzo nieładnie.
            • Gość: marek Re: A Waldek Brygier daje sobie radę bez 1 mln PL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.11, 09:13
              Jestem marek, nie mareki - drobna literka, a wiele pewnie zmienia?
              • Gość: philus Re: A Waldek Brygier daje sobie radę bez 1 mln PL IP: 212.7.195.* 27.02.11, 14:44
                Jedna literka niewiele zmienia, gdy styl ten sam. Wyrzucił Cię pan Waldek z portalu to teraz szkalujesz nas na innych forach? Bardzo nieładnie, panie "mareki". Od twoich kloników śmierdzi na kilometr.
                • Gość: philus Re: A Waldek Brygier daje sobie radę bez 1 mln PL IP: 212.7.195.* 27.02.11, 14:47
                  Klony, kloniki, kloneczki,
                  Rozmnożyły sie owieczki,
                  Co wilkami niegdyś były
                  Ech, bądź zdrów mój miły...

Taki wierszyk na pożegnanie...
        • Gość: K.R.Mazurski Re: A Waldek Brygier daje sobie radę bez 1 mln PL IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.02.11, 15:35
          Wcale tak nie napisałem, a tego akurat autora uważam za bardzo dobrego i sumiennego w branży przewodnikowej. Miałem jedynie zastrzeżenie, że w tekście o Mariannie (jak się później dowiedziałem) nie jego autorstwa - którą 'odkryłem' i spopularyzowałem, nie pojawiło się moje nazwisko.
          • Gość: K.T. Re: A Waldek Brygier daje sobie radę bez 1 mln PL IP: *.arenanet.net 28.02.11, 16:29
            Pozwoliłem sobie sięgnąć do linkowanego artykułu ze słowami pana Mazurskiego. Oto cytat:

"Jednak żal, że poszło się w autorską odstawkę i żal, że inni korzystają z mojego dorobku bez skrupułów. Cóż, powie ktoś, taki los pierwszego autora, z którego inni czerpią bez zahamowań. Ale w dawnych (jeszcze jednak je pamiętamy) i w dobrym tonie przyjęto było podawanie choćby minispisu wykorzystanych publikacji, nie mówiąc o powołaniu się na konkretny tekst w treści. A tu, proszę bardzo, jestem jedynym, który „zna się” na królewnie Mariannie Orańskiej, będąc przy tym jedynym polskim autorem książki na jej temat. W dobrym skądinąd przewodniku „Ziemia Kłodzka” Waldemara Brygiera i Tomasza Dudziaka czytam jakby coś znajomego – właśnie o Mariannie, tekst jakby ktoś mi z ust wyjął. Nawet nie zająknięto się, skąd ta wiedza!"

Źródło: K.R. Mazurski, "Wysyp przewodników sudeckich", "Na szlaku", nr 1/2011, s. 35.

Nie chcę mieszać się do dyskusji na temat portalu naszesudety.pl, ale moim zdaniem te słowa potwierdzają to, co napisali powyżej inni forumowicze.
            • Gość: m Re: A Waldek Brygier daje sobie radę bez 1 mln PL IP: *.223.52.145.citynet.com.eg 03.03.11, 01:21
              Nie jest to niestety pierwszy przypadek gdy autorzy portalu "Nasze Sudety" bezczelnie splagiatowali prof. K.R.Mazurskiego, co oczywiscie szybko zauważyli czytelnicy. Co ciekawe, temat również dotyczył królewny Marianny Orańskiej. Tutaj mamy dowód: www.naszesudety.pl/?p=artykulyShow&iArtykul=6767
              Cóż,historia lubi sie powtarzać. Pewnie dlatego, że niektórzy nigdy nie nauczą się chocby minimum uczciwości.
              • Gość: arek Re: A Waldek Brygier daje sobie radę bez 1 mln PL IP: *.hiload.org 03.03.11, 14:03
                Gość portalu: m napisał(a):

> Nie jest to niestety pierwszy przypadek gdy autorzy portalu "Nasze Sudety"
                > bezczelnie splagiatowali prof. K.R.Mazurskiego, co
                > oczywiscie szybko zauważyli czytelnicy.

Czy ten cały Waldek Brygier to jakiś kleptoman?
      • Gość: Gość IQ kadry kierowniczej DOT IP: *.adsl.inetia.pl 26.02.11, 10:38
        DOT się od nikogo niczego nie nauczy bo to przekracza możliwości synapsów kadry kierowniczej biura DOT zadufanej w swoją nieomylność i wiedzę turystyczną oraz parasol polityczny PO
    • Gość: Gość CV Rajmunda Jacka Papiernika IP: *.adsl.inetia.pl 26.02.11, 10:48
      To ten sam Rajmund, i ten sam co startował w ostatnich wyborach samorządowych do rady miasta z listy PO z marnym wynikiem, mimo parasola politycznego Szeryfa z Karkonoszy i JP z Europarlamentu. W UMiasta był wicedyrektorem Biura Sportu, z którego uciekł z dnia na dzień zostawiając podobno za sobą problemy z rozliczeniami dotacji, w UMWD nieudolnie kierował Wydziałem Turystyki i doprowadził do zagrożenia projektu budowy Szlaku Cysterskiego za 40 mln z POT, a potem ukrywał się w Wydziale Promocji, a w politycznych wyborach dzięki dyscyplinie PO i PSL na sejmiku województwa został oddelegowany do DOT. Oczekiwany przez ambitnego Rajmunda dalszy model kariery: Prezes Polskiej Organizacji Turystycznej, Minister Turystyki, Prezydent WTO :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka