Dodaj do ulubionych

Obcokrajowcy z Wrocławia o rasizmie i ksenofobii

22.03.11, 07:09
nikt go nie zapraszał do Polski jak mu się nie podoba to droga wolna do Afryki, a jak chce tu być to niech zacznie "słuchać lewym uchem i wypuszczać prawym"

ps jak zwykle jakieś dziwne stowarzyszonko i zaczyna siać zamęt bo o nim jest za cicho

pozdrawiam i życzę szybkiego powrotu do ojczyzny :)
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: Obcokrajowcy z Wrocławia o rasizmie i ksenofo IP: *.internetia.net.pl 22.03.11, 07:15
      ni-e jakby głupota była proporcjonalna do wzrostu to sięgałbyś chyba głową do stratosfery.
      • ni-e Re: Obcokrajowcy z Wrocławia o rasizmie i ksenofo 22.03.11, 07:29
        napisałeś o sobie :) cóż tak bywa :)
        pozdrawiam
        • ojca Może ty wracaj przybłedo skad żeś przylazł 22.03.11, 13:55

To może ty wrócisz skąd przyleźli twoi przodkowie? Chyba, ze udowodnisz, że Wrocław to rdzenne polskie miasto,a twoja rodzinka mieszka tam od wielu pokoleń.
    • afiag Obcokrajowcy z Wrocławia o rasizmie i ksenofobii 22.03.11, 07:41
      "ale gdy okazało się, że nie jest biały, kontakt z firmą urwał się".

Czy ten gość jest w stanie udowodnić, że kontakt z firmą urwał się bo nie jest biały? NIech poda nazwę firmy. Ja też mogę powiedzieć że nie dostałem pracy z pensją 10k miesięcznie bo jestem łysy i mnie dyskryminują.
    • trueapasz stowarzyszenie NIC 22.03.11, 08:05
      założyłem stowarzyszenie NIC i zapraszam władze miasta i milicje na spotkanie do mojej piwnicy na pieknym Wrocławskim Blokowisku ;) temat spotkania "nietolerancja sąsiedzka" ;)
      dlaczego jedni sąsiedzi drugim mowią dzien dobry a nie ktorym nie
      dlaczego ktos nie posprzątał po piesku w windzie
      dlaczego sąsiadka z 3 wyrzuca pety przez okno
      etc...
      etc...

Kiedyś mówiono nam ze Afrykanie przyjeżdżają do nas na studia bo u nich nie ma szkół
      pouczą się zdobędą wykształcenie i wrócą do kraju budować dobrobyt u siebie a tutaj
      a takiego wała .... nie wyjeżdżają zostają odbierają prace żądają wielu przywilejów
      i ciągle narzekają że im źle

• turbo_wesz Re: stowarzyszenie NIC 22.03.11, 10:31
        www.youtube.com/watch?v=sIzivCJ9pzU&feature=related
    • Gość: laxigen Re: Obcokrajowcy z Wrocławia o rasizmie i ksenofo IP: *.internetia.net.pl 22.03.11, 08:12
      Jakbym miałbys rasista i nietolerancyjnie nastawionym to tylko wobec debili zwanych kibolami , takich bym wytepił
      • trueapasz Re: Obcokrajowcy z Wrocławia o rasizmie i ksenofo 22.03.11, 08:28
        chyba za dużo laxigenu bo cosik ci się język plącze ;)
        a może ty nie mówić po polskiemu ;) ?
      • Gość: lolek kibice IP: *.183.184.53.dsl.dynamic.eranet.pl 22.03.11, 08:32
        raz sierpem raz młotem w czerwoną hołotę
    • Gość: lolek Re: Obcokrajowcy z Wrocławia o rasizmie i ksenofo IP: *.183.184.53.dsl.dynamic.eranet.pl 22.03.11, 08:34
      popieram
    • Gość: Gadzin Re: Obcokrajowcy z Wrocławia o rasizmie i ksenofo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.11, 08:55
      Polska to dziki kraj więc, nie ma się co dziwić.
    • tbernard Re: Obcokrajowcy z Wrocławia o rasizmie i ksenofo 22.03.11, 09:09
      ni-e napisał:

> nikt go nie zapraszał do Polski ...

Umiesz to udowodnić? Zapytałeś absolutnie wszystkich Polaków i wiesz, że nikt go nie zapraszał? Czy tylko wnioskujesz po sobie i swoich najbliższych. Bo nie do końca mam pewność, czy to samo mamy na myśli odnośnie słów takich jak: nikt, wszyscy i generalnie kwantyfikator ogólny i szczegółowy.

Ale zgadzam się z myślą ogólną. To mniej więcej tak jakby ktoś pojechał do Afryki, gdzie wygłodniałe lwy żerują i dziwił się, że nie może czuć się bezpiecznie. Oczywiście można uprawiać sporty ekstremalne ale czy ktoś do tego zmusza? A tak na marginesie, widać pewne rozdwojenie: z jednej strony przykrości, z drugiej żal Polskę opuszczać, bo mają tu bliskich i przyjaciół. Czyli są ludzie różni. Jak wszędzie. Ale zawsze można spróbować do Niemiec się przenieść którzy jak historia pokazuje bardzo miłują inne narodowości a rasy w szczególności. Będzie przy okazji nie tak daleko do polskich przyjaciół.
      • Gość: sss Re: Przeciez to my jesteśmy czarnuchy mentalne IP: *.adsl.inetia.pl 22.03.11, 15:31
        i stąd takie dzikie zachowania
        • tbernard Re: Przeciez to my jesteśmy czarnuchy mentalne 22.03.11, 22:33
          Gość portalu: sss napisał(a):

> i stąd takie dzikie zachowania

Bez przesady. Nie każdy Murzyn od razu dziki.
    • trombozuh Rudych we Wrocławiu też nie lubią 22.03.11, 09:51
      Nie raz się słyszy - Rudy, do budy! i tym podobne wyszukane teksty. We Wrocławiu możesz też dostać po mordzie za to że jesteś okularnikiem, za to jesteś w czapce albo bez czapki. Każdy pretekst jest dobry, żeby komuś dokopać. Witamy w katolickiej Polsce. To nie o rasizm chodzi, tylko o to, że Polacy w wielkiej swojej części mają mentalność kiboli. A państwo nic z tym nie zrobi, bo państwem rządzą ćwoki, od których nawet najgorsi kibole mogłyby się niejednego nauczyć.
      • Gość: x swiatynia kibolstwa IP: *.wroclaw.vectranet.pl 22.03.11, 10:13
        malo tego,ze miasto nie tepi kiboli... buduja im nawet swiatynie za grube miliony na maslicach, tramwaje oblepione flagami WKS.... rozumiem, ze sport moze byc ok ale nie w tym kraju i nie we wsi Wroclaw, gdzie z powodu szalika mozna kogos pobic.
        • turbo_wesz Re: swiatynia kibolstwa 22.03.11, 10:36
          no i policja, która ma swoje zajęcia, zawsze lepsze niż ochrona przed bandytami - ryba jest popsuta od głowy do ogona, i dawno już nie ma kręgosłupa...
          • Gość: MonX Policja? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.11, 11:01
            Policjant pierwszy ci przywali...
        • Gość: zzz Re: swiatynia kibolstwa IP: *.internetia.net.pl 22.03.11, 12:14
          Myślisz, że to tylko w Polsce tak jest? To gratulacje.
          • Gość: MonX Nie tylko. Na Ukrainie jest jeszcze gorzej. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.11, 13:45
            I w Rosji. Ale już na zachód od Odry jest zasadniczo inaczej. Byłeś w Holandii? Tam możesz sobie iść po ulicy z pióropuszem na głowie albo parasolem w nosie i nikt nie zwróci na ciebie uwagi, a jeżeli już to się uśmiechnie. W Polsce - od razu zlecą się ujadające kundelki, które w najlepszym razie będą cię obszczekiwać, a jak się da, to ugryzą. Polak ma mentalność wiejskiego kundla. Słabego ugryźć, przed silnym się rozpłaszczyć, zero tolerancji dla obcych.
            • Gość: zzz Re: Nie tylko. Na Ukrainie jest jeszcze gorzej. IP: *.internetia.net.pl 22.03.11, 14:11
              W Holandii w bójkach między kibolami Ajaxu i Feyenoordu zginął niedawno człowiek, więc nie pitol. Poza tym coraz więcej tam muslimstwa, a oni nie tolerują homoseksualistów i żydów.
              Tu masz przykład cudownej i piękniej sielanki w Holadnii :
              www.youtube.com/watch?v=q5szSVV_kWo
              • Gość: MonX Re: Nie tylko. Na Ukrainie jest jeszcze gorzej. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.11, 15:33
                Człowieku, byłeś w Holandii? Chodziłeś tam po ulicach w różnych miastach? Więc sam nie pitol. Holandia to duży kraj, i na pewno jest tu paru świrów, ale nie porównuj mi ulicy holenderskiej z polską, bo to dwa zupełnie różne światy.
                • Gość: zzz Re: Nie tylko. Na Ukrainie jest jeszcze gorzej. IP: *.internetia.net.pl 22.03.11, 15:44
                  Chodzę we Wrocławiu i jakoś nie spotkałem się z wszechobecną agresją.
                  Świat nie jest taki czarno-biały jak byś chciał go przedstawić. Polska beeeeee. Zachód - sielanka!
                  Masz kolejny przykład tolerancji w Holandii:
                  www.youtube.com/watch?v=j9nbKp1KJ1Y
                  www.youtube.com/watch?v=9txI20URsL8&feature=related zabity za nakręcenie filmu
                  Zdejm klapki z oczu.
                  • Gość: zzz Re: Nie tylko. Na Ukrainie jest jeszcze gorzej. IP: *.internetia.net.pl 22.03.11, 15:47
                    I jeszcze jeden : www.youtube.com/watch?v=PsvK5Gko0eM
                    • Gość: MonX Re: Nie tylko. Na Ukrainie jest jeszcze gorzej. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.11, 16:13
                      No to mam propozycję - rusz dupę, pojedź na Ukrainę, do Holandii, do Hiszpanii, pomieszkaj tam trochę. A potem się odzywaj, ok? Świat to nie youtube, młody gniewny kolego. Może to kiedyś zrozumiesz...
                      • Gość: zzz Re: Nie tylko. Na Ukrainie jest jeszcze gorzej. IP: *.internetia.net.pl 22.03.11, 16:28
                        Dobra, chciałeś się pochwalić, że byłeś w Holandii? To mów od razu o co ci chodzi. Jesteś zajebisty, zazdrościmy ci wszyscy :))
                        • Gość: MonX Re: Nie tylko. Na Ukrainie jest jeszcze gorzej. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.11, 16:46
                          Kolego, gdybym chciał się chwalić, napisałbym, że byłem w paru innych dalekich krajach, przy których Holandia leży tuż za płotem. Ale nie mam ochoty. Pojedź, zobacz, wróć. Zobacz sam. Mniej więcej od 30 lat każdy mój powrót do Polski powoduje odruch wymiotny przez pierwszych kilka dni. Za komuny można było myśleć, że to brud, bieda i mordy milicjantów. Ale komuna minęła, ulice są kolorowe, a odruch wymiotny nadal pozostał. Właśnie przez poziom średniej kultury. Powiem ci nawet, że za komuny było lepiej - męty bały się zomowskiej pałki, więc nie podnosiły głów (może za wyjątkiem powrotów rezerwistów - widziałeś to kiedyś?). Teraz męty nie boją się już nikogo a agresja stała się normą. Gdy siedzisz cały czas w jednym miejscu, przyzwyczajasz się i nie zwracasz uwagi. Ale zmień otoczenie, pomieszkaj choćby w głupim Berlinie.
                          • Gość: zzz Re: Nie tylko. Na Ukrainie jest jeszcze gorzej. IP: *.internetia.net.pl 22.03.11, 16:55
                            Nie spotkałem się z żadną agresją, a mieszkam we Wrocławiu od 30 lat. Może ty masz jakiegoś wyjątkowego pecha skoro wszędzie widzisz mętów i agresję.
                            W Berlinie byłem i nieprzyjemnie wśród band Turasów wieczorem się przechadzać.
                            • Gość: MonX Re: Nie tylko. Na Ukrainie jest jeszcze gorzej. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.11, 17:06
                              30 lat i nie spotkałeś się z żadną agresją? Kompletne bzdury, kolego.
                              Codziennie robię autem po Wrocławiu kilkadziesiąt km, i nie ma tygodnia, żebym nie spotkał się z chamskim zagraniem jakiegoś kierowcy. Kandydatów na Tercjaków mamy mnóstwo. Samo prowadzenie auta w Polsce a gdziekolwiek na Zachodzie to już dwie kompletnie różne sprawy. Następna sprawa kolejki (na pocztę, do lekarza) - w Polsce co i rusz się ktoś wpycha i awanturuje, tam jest to praktycznie nieznane zjawisko. Itd itp. Ale jak chcesz zaprzeczać faktom - twoja sprawa.
                              • Gość: zzz Re: Nie tylko. Na Ukrainie jest jeszcze gorzej. IP: *.internetia.net.pl 22.03.11, 17:11
                                Tylko że w takich multikulturowych krajach jak Francja agresja nie polega na zrobieniu jakiegoś chamskiego numeru na drodze, tylko na spaleniu twojego samochodu. To taka nowa świecka tradycja wśród imigrantów i podziękowanie za tolerancję.
                                • Gość: MonX Re: Nie tylko. Na Ukrainie jest jeszcze gorzej. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.11, 17:18
                                  Wracamy do punktu wyjścia. Świat oglądasz przez monitor. Spalenie samochodu dobrze wygląda w TV, tyle że zdarza się to raz na parę lat. Tymczasem polskie chamstwo masz na co dzień. To jest ta drobna różnica.
                                  • Gość: zzz Re: Nie tylko. Na Ukrainie jest jeszcze gorzej. IP: *.internetia.net.pl 22.03.11, 17:30
                                    Raz na parę lat? Doedukuj się. Ponad tysiąc samochodów rocznie płonie we Francji. Jeśli tego nie widziałem na własne oczy to znaczy, że tego NIE MA? No o czym ty mówisz, co to za bzdurne argumenty?
                                    www.wiadomosci24.pl/artykul/we_francji_zamiast_zniczy_plona_autobusy_10280.html
                                    www.wprost.pl/ar/183643/Samochody-wciaz-plona-na-francuskich-przedmiesciach/
                                    Może przeżyłeś jakąś traumę. Może chcesz widzieć zachód jako ideał, ale fakty są brutalne.
                                  • Gość: Zyzy Re: Nie tylko. Na Ukrainie jest jeszcze gorzej. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.11, 17:33
                                    To dlaczego Holendrzy o białym kolorze skóry emigrują ze swej wspaniałej i niedotkniętej ksenofobią ojczyzny?Nagle pogoda ich zraziła?Dlaczego żyd Sarkozy stara się wprowadzić "francuski islam"?Spędziłem trochę czasu w Londynie i uwierz mi,nigdzie-poza Londynem-nie widziałem bekających na głos w autobusie ludzi.Na moje oko-portoryki (niepełne murzyny). Oczywiście w Polsce też spotkasz pana sikającego pod murem ale-jako Polacy nie powinniśmy się wstydzić.
      • Gość: polakgrzy A jak jest w innych krajach. IP: 78.147.55.* 22.03.11, 16:55
        W Londynie jest 12,5 procent czarnych, którzy popełniają między 56 a 64 procent ciężkich przestępstw (napady, napady z bronią, zabójstwa, knife crime itp) - dane za zeszły rok. Czyli około 10 procent społeczeństwa popełnia więcej przestępstw niż cała reszta razem wzięta. To jeżeli mam do wyboru trochę naszego chamstwa, a nóż w plecach to już wolę by zostało jak jest.
    • Gość: x Mentalna wioska Wroclaw IP: *.wroclaw.vectranet.pl 22.03.11, 10:08
      Jak czytam komentarze to nie wiem czy smiac sie czy plakac... kazdy czlowiek ma prawo zyc tam gdzie ma na to ochote bez wzgledu na pochodzenie. Zyd, Arab, Czarny, Cygan, Polak ze wsi w miescie czy miastowy na wsi, kibic Lecha Poznan we Wroclawiu czy Slaska Wroclaw w Poznaniu... wszyscy jestesmy ludzmi. Trzeba byc naprawde strasznie prymitywnym by oceniac kogokolwiek po kolorze skory, szalika, pochodzeniu etc...

Wroclawianin niestety z urodzenia i powiazan rodzinnych bo chetnie bym te wies opuscil juz dawno.
      • Gość: lolek to wyjedz IP: *.183.184.53.dsl.dynamic.eranet.pl 22.03.11, 10:25
        jak Ci się tu nie podoba nikt nie będzie płakał :)
        • mmmmmm000 Re: to wyjedz 22.03.11, 12:54
          pamiętam takie teksty. W latach 30-tych z Niemiec kazał Żydom wyjeżdżać Hitler kiedy im się nie podobały prześladowania, a w latach 60-tych komuniści kazali wyjeżdżać z Polski... Masz ciekawe poglądy, baaardzo ciekawe...
          • Gość: lolek hmm IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.03.11, 13:03
            oj to masz Pan/Pani wiele lat jak pamiętasz takie teksty

pozdrawiam
          • Gość: Zyzy Re: to wyjedz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.11, 14:07
            Rosyjscy (ani inni urodzeni poza dzisiejszym Izraelem) żydzi do dziś nie mogą kupować ziemi...Spytaj się,jak traktowani są żydzi etiopscy w Izraelu....Czy "polish jokes" kogoś bawią?Głównie tych,dla których wypowiedzenie słowa "żyd" jest przejawem m antysemityzmu...Spytaj w Zjednoczonych Emiratach Arabskich lub Arabii Saudyjskiej,jaki jest ich stosunek do katolików....Zwróć uwagę na zachowania prezentowane przez kolorową młodzież na przedmieściach francuskich miast.Na całym świecie nie lubi się obcych i pseudointelektualne rozwolnienie serwowane przez "yntelektualystów noszących brzemię antysemityzmu" niczego w tej kwestii nie zmieni. Nie podoba się w Polsce-wypierd*laj!
            • Gość: Zyzy Co to jest-30 murzynów na polu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.11, 14:09
              Stare dobre czasy.....
        • tbernard nikt? 22.03.11, 13:39
          Gość portalu: lolek napisał(a):

> jak Ci się tu nie podoba nikt nie będzie płakał :)

Mam rozumieć, że zapytałeś wszystkich?
      • tbernard Re: Mentalna wioska Wroclaw 22.03.11, 13:46
        Gość portalu: x napisał(a):

> Jak czytam komentarze to nie wiem czy smiac sie czy plakac... kazdy czlowiek m
        > a prawo zyc tam gdzie ma na to ochote bez wzgledu na pochodzenie.

A ja bym chciał na aktywnym wulkanie, tylko aby nie było za gorąco. Inni by chcieli na Manhattanie w luksusowym apartamencie. Próbowałeś przekonać władze USA do tego, że każdy ma do tego prawo i żeby w związku z tym znieśli wizy? A co z takim który by chciał pojechać do Afryki aby pomieszkać w okolicach, gdzie lwy na dziko żyją a mimo to chciałby poczucie bezpieczeństwa?
    • nick_jagger Obcokrajowcy z Wrocławia o rasizmie i ksenofobii 22.03.11, 10:11
      Może mieszkam w innym Wrocławiu i innej Polsce, ale moi znajomi obcokrajowcy nie narzekają na brak tolerancji, a na pewno nie ma takich przypadkow jak np. w UK ( pobicia, podpalenia itd )
      • Gość: peter Re: Obcokrajowcy z Wrocławia o rasizmie i ksenofo IP: *.internetia.net.pl 22.03.11, 12:27
        Ja też żyję w innym Wrocławiu..
        Czarnych we Wro nie znam, ale żaden ze znanych mi Azjatów nie narzekał na jakieś zaczepki i teksty dot. pochodzenia/koloru skóry.
        Jeden miał złamaną nogę, ale to z powodu lodu który go 'zaatakował' w zimie. W mieście z którego pochodził nigdy nie było śniegu i śliski chodnik trochę go zaskoczył xD
    • kopua Re: Obcokrajowcy z Wrocławia o rasizmie i ksenofo 22.03.11, 11:03
      Oh, a jak tak w UK albo Irlandii zaczynają się pojawiać głosy, że Polacy mogliby wyp*alać do swojego kraju,bo miejsca pracy zabierają tamtejszym, to afera wielka,bo nietolerancja! ;)
      • Gość: klaskającywczoło Re: Obcokrajowcy z Wrocławia o rasizmie i ksenofo IP: *.wroclaw.vectranet.pl 22.03.11, 11:40
        To by mówili "kto to widział, żeby Polaka traktować jak jakiegoś czarnucha". Połowa Polaków ma umysł tępego kmiota - co inne, to na widły.
        • Gość: wuj Re: Obcokrajowcy z Wrocławia o rasizmie i ksenofo IP: *.cust-83.exponential-e.net 22.03.11, 12:21
          problem w tym ze to nie jest tylko problem Polski...

a dodatkowym probelmem jest to ze niektorzy nie potrafia zrozumiec prostego faktu, mianowicie:
          sa tylko dwie rasy ludzi! madra i niemadra...
        • Gość: Zyzy Re: Obcokrajowcy z Wrocławia o rasizmie i ksenofo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.11, 14:13
          Nie połowa lecz zdecydowana większość.Wiesz,co martwiłoby takich tytanów inteligencji jak Ty?Fakt,że "skinheadzi,kibole,faszyści,rasiści,homofoby i (a jakże!!) antysemici" są mądrzejsi od takich jak Ty,Frasyniuk czy inni piewcy "tolerancji".
          • Gość: klaskającywczoło Re: Obcokrajowcy z Wrocławia o rasizmie i ksenofo IP: *.wroclaw.vectranet.pl 22.03.11, 14:29
            Między nachalną propagandą tolerancji a byciem tępym kmiotem jest spora przestrzeń, jakbyś nie zauważył.
            • Gość: Zyzy Re: Obcokrajowcy z Wrocławia o rasizmie i ksenofo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.11, 14:38
              W przypadku "obrońców praw(?) mniejszości" nie ma żadnej przestrzeni.To są kmioty.
              • Gość: klaskającywczoło Re: Obcokrajowcy z Wrocławia o rasizmie i ksenofo IP: *.wroclaw.vectranet.pl 22.03.11, 14:47
                To jeszcze napisz mi co światłego jest w biciu murzynów i darciu się za nimi asfalt.
                • Gość: Zyzy Re: Obcokrajowcy z Wrocławia o rasizmie i ksenofo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.11, 15:02
                  Każdy ma prawo nienawidzić z całych sił.Z drugiej strony,ilu tych murzynów zrobiło dla Polski cokolwiek dobrego?Prawda jest taka,że większość z nich to są żule i szumowiny,dla których Polska jest przystankiem (ostatnim?) w pogoni za łatwym życiem (na koszt miejscowego podatnika) miejscowa żulia ("autorytety moralne") chcąca się nachapać m.in.mojej forsy używa pożytecznych idiotów (takich jak Ty) do walki z "chorymi z nienawiści" (możesz z czystym sumieniem zaliczyć mnie do tego grona.Rasizm był,rasizm jest,rasizm będzie.Smutna konkluzja dla internetowego bojownika,prawda?
                  • karoryfel Re: Obcokrajowcy z Wrocławia o rasizmie i ksenofo 22.03.11, 15:10
                    Nie mam zamiaru walczyć z wiatrakami, ale byłem jakiś rok na zachodzie i chociaż pracowałem, płaciłem podatki i dobrze znam angielski niektóra tępe kmioty z uk traktowały mnie chamsko patrząc na mnie przez pryzmat tych Polaków, którzy się nie myją, leją na ulicy, chleją, biją się i wyłudzają świadczenia. Jest ich z 10-15% ogółu Polaków, ale to im wystarczyło. Zdaje sobie sprawę, że rasizm jest i będzie, tak jak zdaje sobie sprawę, że ktoś kto od razu wyciąga wnioski na temat drugiego człowieka, nawet go nie poznając, jest tylko tępym kmiotem i tyle.
                    • Gość: klaskającywczoło Re: Obcokrajowcy z Wrocławia o rasizmie i ksenofo IP: *.wroclaw.vectranet.pl 22.03.11, 15:14
                      to oczywiście mój komentarz
    • Gość: zzz Re: Obcokrajowcy z Wrocławia o rasizmie i ksenofo IP: *.internetia.net.pl 22.03.11, 12:15
      Panu murzynowi jak się tak nie podoba to po jaką cholerę tu siedzi?? Trzyma go ktoś siłą?
      • polakonly Z murzyna, jeśli nie muzułmanin, zrobisz katolika, 22.03.11, 18:07
        a z żydka, to już na pewno nie. He! he! he! Egzemplifikuję rozmowę rodaków przy piwku. Ale pocieszmy nielicznych obcokrajowców których kiedyś zainteresowała właśnie Polska, że z nas też sobie żartują w bogatszych krajach, których jest b.wiele, bo my gramy przecież w III-ciej lidze. Doświadczamy rubasznego żartu anglosaksońskiego, jak również wyrafinowanego francuskiego. Amerykanie stworzyli specjalną kategorię żartu: polish joke, co bądż co bądż nas jakoś wyróżnia w olbrzymim i różnorodnym społeczeństwie USA. Mówią tam, że Polak został, bo nie miał na bilet powrotny do Polski. Oczywiście żart jest wyższą formą karania za inność niż zwykle ponure chamstwo typu "wypie...j" Ale, cóż..W każdym kraju jest problem
        wioskowego patriotyzmu. Może nasi niedawni emigranci (2mln!) zmienią polską mentalność gdy wrócą do kraju. Bardziej wykształconym rodakom polecam wiersz "komunistki" W.Szymborskiej pt. Nienawiść, oraz "Transatlantyk" W.Gombrowicza.
    • mmmmmm000 miasto spotkań! 22.03.11, 12:52
      pięści z okiem ;-)
    • farmer_mendoza Różnorodność 22.03.11, 14:14
      Polska jest krajem o bardzo zamkniętej, hermetycznej kulturze. Przejawia się to na wielu pozornie niezwiązanych ze sobą płaszczyznach. Długo nie rozumiałem, dlaczego Polska muzyka, choć czasem (rzadko, ale bywa!) bardzo dobra, nie przebija się za granicą, jest wręcz niezrozumiała poza krajem. Szczególnie dotyczy to muzyki popularnej—nie ma wykonawców, którym się udało, nie ma polskiej Kim Wilde ani Abby.

Dopiero po kilku latach mieszkania poza Polską i po wielu koncertach polskich zespołów "na obczyźnie" zrozumiałem, że polscy wykonawcy chcą być gwiazdami tylko w Polsce i adresują swą ofertę tylko do Polaków—na koncertach poza krajem mówią do publiczności po polsku, nawet nie próbują mówić po angielsku. To nie jest złe… ale jest symptomatyczne.

Polacy nawet (a może szczególnie) poza krajem mają tendencję do tworzenia gett—sam mam sporą grupę znajomych, którzy spotykają się co dwa tygodnie na imprezach domowych i jedynym językiem, jaki można tam usłyszeć jest polski. Są to wykształceni ludzie, w większości architekci, inżynierowie czy np. magistrzy nauk społecznych. Gdy pojawia się na imprezie ktoś, kto nie zna polskiego, zajmują go rozmową przez pierwsze dwa piwa, potem o nim zapominają i przechodzą na polski. Od dawna nie pojawiają się już takie osoby, getto otwiera się tylko dla nowych Polaków.

Lekarz we Wrocławiu (wypisując rachunek na 700 zł za 40 minut badań): "Wie pan, byłem w Londynie… nie podobało mi się. Za dużo czarnych. Nie… proszę mnie źle nie zrozumieć… nie jestem rasistą… po prostu to nie dla mnie".

Polacy są rasistami. Kropka. Wszyscy o tym wiemy, wszyscy słyszeliśmy otwarte rasistowskie komentarze, być może byliśmy ich autorami.
      Nie mieszkam w Polsce, bo mi ów rasizm (jak i wiele innych rzeczy) nie odpowiada.

Nie znaczy to, że uważam że to jest coś, co należy na siłę zmieniać.

Natura promuje różnorodność. Różnorodność oznacza między innymi, że są kraje, gdzie jest pełne multi-kulti, kto chce ten się przyłącza, jest akceptowany i żyje tam po swojemu.

Żeby owa różnorodność była zachowana, muszą istnieć też kraje, których kultura jest jednolita i zamknięta, których mieszkańcy nie chcą obcych i traktują ich podejrzliwie. Do takich krajów należą np. Polska i Japonia—w której w zatłoczonym do maksimum tokijskim metrze dookoła osoby o nieazjatyckich rysach jest przynajmniej metr próżni i wolne miejsca, nikt nie siada ani nie staje bliżej; a gdy biały człowiek wprowadza się do nowego mieszkania, sąsiedzi zgłaszają to na policję.

Są kraje tolerancyjne i są nietolerancyjne. Które lepiej na tym wyjdą? Zobaczymy za sto lat. Ważne jest, żeby obie opcje były reprezentowane.
      • Gość: peter Re: Różnorodność IP: *.internetia.net.pl 23.03.11, 16:47
        Co do Japonii nie mogę się do końca zgodzić. W sposób taki jak opisałeś reagują najczęściej ludzie starsi (po 40) Większość młodych już nie ma obaw przed kontaktem z 'białym'.

Które kraje wyjdą na tym lepiej? Porównując Niemcy i Japonię zdecydowanie lepiej wyszła na tym Japonia.
        Niemcy chętnie przyjmowali obcych tj. Azjatów, Czarnych, Polaków... i niestety Turków. Efekt jest taki że Niemcy i Francja będą za 20-25 lat krajami muzułmańskimi.
        Japonia, która do 1868 roku była całkowicie zamknięta na 'obcych', nawet po otwarciu się na 'zachód' niechętnie przyjmują cudzoziemców. Nadal dość ciężko jest rozpocząć tam pracę i dostać wizę. Ale dzięki temu nie mają takiego syfu na ulicach i złodziejstwa.
    • Gość: WK Re: Obcokrajowcy z Wrocławia o rasizmie i ksenofo IP: 156.17.73.* 22.03.11, 15:51
      No już czekałem, kiedy jakiś nowy wątek o rasizmie we Wrocławiu. Trzy tygodnie marca już minęły a tu nic!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka