Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

hamulce tarczowe

IP: *.pkp.com.pl / *.tktelekom.pl 12.04.06, 14:48
    czy ktoś wie jak wyregulować hamulec tarczowy, lub też może znacie jakąś
    stronkę gdzie to opisują?

z góry dziękuję
    Obserwuj wątek
      • uerbe Re: hamulce tarczowe 12.04.06, 22:52
        Gość portalu: polo napisał(a):

> czy ktoś wie jak wyregulować hamulec tarczowy, lub też może znacie jakąś
        > stronkę gdzie to opisują?

Zakładasz, że czytający twoje słowa dysponują szklaną kulą, w której widzą jaki to hamulec - hydraulik czy mechanik, jaki model, etc.?
        • Gość: polo Re: hamulce tarczowe IP: *.pkp.com.pl / *.tktelekom.pl 13.04.06, 08:07
          szklana kula, szklany monitor co za różnica :)
          no jasne - chodzi mi o zwykły hamulec mechaniczny TEKTRO IO 6".

a tak w ogóle, to w necie nic o regulacji hamulców tarczowych, wymianie klocków
          itp. to się nie doszukałem - niezależnie ich typu
          • uerbe Re: hamulce tarczowe 13.04.06, 15:01

> a tak w ogóle, to w necie nic o regulacji hamulców tarczowych, wymianie
            > klocków itp. to się nie doszukałem - niezależnie ich typu

Dziwne. Serio nic nie ma? Na Preclu (pl.rec.rowery) też zupełnie nic?

Co konkretnie chcesz wyregulować? Trą o tarczę?
            • Gość: polo Re: hamulce tarczowe IP: *.pkp.com.pl / *.tktelekom.pl 14.04.06, 08:16
              ano właśnie coś w tym stylu - konkretnie chyba zaciski nie są idealnie
              równolegle ustawione do tarczy, bo w jednym koniuszkiem klocek mi delikatnie
              trze o tarczę. może to nie jest jakieś uciążliwe, ale nieco to mnie irytuje.
              dla mnie to jest problem bo jeśli chodzi o jakieś tolerancje ustawień zacisków
              do tarczy to są one bardzo małe (może 1mm)i wszystko jest ustawiane praktycznie
              na styk.

no ale tak to jest - miał być author kinetic (z vbreakami) a wyszedł proxy -no
              ale jak się ma ponad 190cm/90kg to nie zawsze rozmiar ramy się trafi - a
              jeździć trzeba - poprzedni rower trzymałem w garażu i to był mój błąd :((
              • uerbe Re: hamulce tarczowe 15.04.06, 10:55

> ano właśnie coś w tym stylu - konkretnie chyba zaciski nie są idealnie
                > równolegle ustawione do tarczy, bo w jednym koniuszkiem klocek mi delikatnie
                > trze o tarczę...

One są jednotłoczkowe i mają sprężystą tarczę (czyli zacisk dociska tarczę do drugiego, nieruchomego)? Jeżeli tak, to może to być wina samej tarczy... i z takim stanem rzeczy trzeba by się niestety pogodzić... albo zainwestować w inne zaciski (AFAIR black box robi dwutłoczkowe mechaniki).
      • Gość: Jacu Re: hamulce tarczowe IP: *.icpnet.pl 16.04.06, 02:50
        Jeśli tak było od początku to jest jeszcze inna opcja - zła pozycja zacisku:

1) polużnić śruby mocujące zacisk do adaptera/ramy
        2) zacisnąć klamkę na max i nie puszczając jej dokręcić śruby.

- ale to działa tylko na dwutłoczkowe...

teoretycznie dla jadnotłoczkowych możnaby podłożyć jakąś tekturę od strony nieruchomego tłoczka - ale to tylko moja wyobraznia podpowiada - nie miałem nigdy mechaników.
        • uerbe Re: hamulce tarczowe 16.04.06, 11:03
          Gość portalu: Jacu napisał(a):

> teoretycznie dla jadnotłoczkowych możnaby podłożyć jakąś tekturę od strony
          > nieruchomego tłoczka...

Wystarczy odkręcić prawy klocek - odsunąć go od tarczy.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka