Dodaj do ulubionych

Opowiedz Polsce o Górnym Śląsku - akcja Gazety

06.04.11, 22:15
Wszystko zależy co autor ma na myśli? Co dla autora znaczy "Śląsk"? Mogę pójść w Polskę, z pochodnią edukacji w ręku, pod warunkiem, że będziemy mówić PRAWDĘ. A prawda to taka, że ci sami ludzie, którzy mówili, że tu jest Polska, wmówili również przez półwiecze społeczeństwu, że Śląsk to li tylko jego wschodnia rubież. A Śląsk jest wielki, ma wielowiekową, bogatą, multikulturową, multiwyznaniową i multinarodowościową historię, a jego sercem zawsze był Wrocław. O takim Śląsku mogę mówić. Bo o "Śląsku" w pojęciu pana Jarosława rozmawiać nie mam zamiaru.
Obserwuj wątek
    • pssz Opowiedz Polsce o Górnym Śląsku - akcja "Gazety" 06.04.11, 22:22
      Kaczyński się wyrwał i trzeba robić akcję ogólnopolską?
      • 1410_tenrok Kiedyś pracował dłuższy czas w "Klein Berlin", czy 06.04.11, 22:45
        li w Głogówku. Stamtąd znam takich historii, jak ta z Zabrza bez liku! I zawsze winne były chamskie nauczycielki (tzw. patriotki), które podobnie, jak wcześniej w Niemczech za Hitlera, obrażały dzieci mówiące nie tak jak należy, czyli zamiast w języku literackim, w ohydnym miejscowym dialekcie. Wcześniej (w latach '60) bito dzieci za to. W latach '70 jedynie mówiono im, że są szwabami. Ludność miejscowa walczyła z prześladowaniem nadając swoim dzieci wyjątkowo germańskie imona, których nigdzie w niemczech nie uświadczysz. Czasami pytano mnie, jeżeli miano do mnie zaufanie, dlaczego ich się tak traktuje. Nie potrafiłem znaleźć odpowiedzi. Długi czasem mieszkałem w Niemczech i wiem jedno! Te cholerne uczitelnice patriotki, wychowane na Zeromskim, Prusie, Mickiewiczu i Słowackim, spowodowały powstanie ogromnej urazy do Polski. Rzadko spotykałem emigrantów (Spatausssiedlerów), którzy byliby w stanie dobrze mówić o Polsce. Większość miała wielką zadrę w sercu! A przecież obecna mniejszość niemiecka na górnym Sląsku jeszcze w początkach wieku XX należała do ludności polskojęzycznej.................
        • Gość: q-ku to samo zrobiono w Polsce warmiakom i mazurom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.11, 11:33
          po "polonizacji" zamiast szacunku znienawidzono tu Polskę na lata, masa ludzi wyjechała

a to dobry lud, który mógł tu pracować i tworzyć
      • Gość: Łobuz Re: Opowiedz Polsce o Górnym Śląsku - Trzeba IP: *.waldex.net 07.04.11, 21:31
        Kaczyński nie wyrwał się tak samoistnie.
        W Trzebini, 40 km od Katowic, rozmawiając z współpracownikami dowiedziałem się że dzieci w szkołach w Małopolsce nie uczą się o Powstaniach Śląskich, o Plebiscytach, o rezygnacji z Śląska przez Polskę za czasów Kazimierza Wielkiego.
        Dla nich to tematy obce, podobnie jak Śląsk dla większości Polaków. Podobne opinie spotkałem w innych województwach.
        Ja też niewiele wiem o Kaszubach, nie znam różnicy pomiędzy Warmią a Mazurami.
        Natomiast od kilkunastu lat w środkach masowego przekazu wszechobecna jest tylko Warszawa, najlepszy przykład to ostatnie wybory samorządowe, dyskusje w TV skończyły się wraz z wyborem Prezydenta Warszawy.
        Taki Kaczyński podobnie jak większość polityków, czy celebrytów z TV, żyje w fikcyjnym świecie ograniczonym rogatkami Warszawy. A to Ci ludzie kształtują młodzież.
        Dlatego ja jestem za dalszą decentralizacją władzy, w tym przypadku jest to tożsame z pojęciem Autonomii przedstawianym przez RAŚ. Autonomii dla wszystkich zainteresowanych, Kaszubów, Mazurów itp.
        • hanishl Re: Opowiedz Polsce o Górnym Śląsku - Trzeba 07.04.11, 22:04
          Gość portalu: Łobuz napisał(a):

> Kaczyński nie wyrwał się tak samoistnie.
          > W Trzebini, 40 km od Katowic, rozmawiając z współpracownikami dowiedziałem się
          > że dzieci w szkołach w Małopolsce nie uczą się o Powstaniach Śląskich, o Plebis
          > cytach, o rezygnacji z Śląska przez Polskę za czasów Kazimierza Wielkiego.
          > Dla nich to tematy obce, podobnie jak Śląsk dla większości Polaków. Podobne opi
          > nie spotkałem w innych województwach.
          > Ja też niewiele wiem o Kaszubach, nie znam różnicy pomiędzy Warmią a Mazurami.
          > Natomiast od kilkunastu lat w środkach masowego przekazu wszechobecna jest tylk
          > o Warszawa, najlepszy przykład to ostatnie wybory samorządowe, dyskusje w TV sk
          > ończyły się wraz z wyborem Prezydenta Warszawy.
          > Taki Kaczyński podobnie jak większość polityków, czy celebrytów z TV, żyje w fi
          > kcyjnym świecie ograniczonym rogatkami Warszawy. A to Ci ludzie kształtują młod
          > zież.
          > Dlatego ja jestem za dalszą decentralizacją władzy, w tym przypadku jest to toż
          > same z pojęciem Autonomii przedstawianym przez RAŚ. Autonomii dla wszystkich za
          > interesowanych, Kaszubów, Mazurów itp.

Najpierw zasięgnij wiedzy co to jest autonomia. Spójrz na to przytomnie i pogadamy.
          Sam pochodzę z tzw. centrali. Mieszkam na Dolnym Śląsku. Tez mam dosyć Warszawy .
          Tylko co z tego wynika ?
          Sądzisz jak Gorzelik który jest z Przemyśla że to może być fein
    • Gość: Gimi Wrocław to też Śląsk, tu tez niszczono śląskość! IP: *.syrion.pl 06.04.11, 22:50
      Wrocław powstał na wyspach otoczonych szerokimi wodami Odry i jej dopływów. Miasto usytuowano odważnie i z wizją. Woda jest dla człowieka podstawą życia, a miastu zapewnia bezpieczeństwo i dogodny środek transportu, łączacy go z nawet dalekimi terenami. Śląsk rozciąga się wzdłuż Odry, która płynie przez cały region. Histroryczne granice Śląska, utrwalone przez wieki i tylko nieznacznie zmieniane, są czytelne i łatwo jest je wskazać. Granice całego regionu - Dolnego i Górnego Śląska - tworzą kształt przypominajacy... liść dębu. Odra jest w tym liściu żyłą główną, a jej dopływy są niczym żyłki boczne.

Ten przyrodniczy symbol regionu - Śląsk jako liść dębu - był zwyczajowo przedstawiany do 1945 roku, dokiedy śląskości, a szczególnie dolnośląskości, nie trzeba było się wstydzić. W wolnej Polsce warto jest ten symbol przywrócić, tym bardziej, że to w jej granicach znajduje się praktycznie cały Śląsk, z Autostradą A4, współczesną, trzecią po Odrze i lini kolejowej zachód-wschód, osi łączącej Śląsk. Warto jest też, by wrocławianie odkryli na nowo, w którym miejscu na tym "liściu" znajduje się ich miasto, że historyczne serce Śląska bije nie pośród górnośląskich kopalń, ale właśnie na wrocławskim Rynku. To Wrocław bowiem, nie Katowice, Opole czy Ostrava jest prawdziwą stolicą regionu i możemy być z tego naprawdę dumni!

slaskwroclaw.info/index2.php?id=symbol_slaska
      • koloratura1 Re: Wrocław to też Śląsk, 07.04.11, 09:45
        ...ale nie Górny!
        • Gość: q-ku Re: Wrocław to też Śląsk, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.11, 11:34
          Śląsk
          cały sieroto;-)
          • koloratura1 Re: Wrocław to też Śląsk, 07.04.11, 12:25
            Gość portalu: q-ku napisał(a):

> Śląsk
            > cały sieroto;-)

Sierota - na pewno: trudno w wieku 65 lat sierotą nie być.

Ale nie analfabetka.
    • heraldek Polacy traktuja Slask jako etnograficzny skansen.. 07.04.11, 00:33
      ....chodzcie i popatrzcie ludziska ...narodu slaskiego juz nie ma, bo tak zdecydowano w Jalcie.... pozostal tylko folklor.... i skamieliny jak po plemieniu Majow....
      Podstawa prawna polskiej administracji Slaska jest wola Stalina i brak narodu slaskiego.... gdyby byl narod slaski to Slask bylby dzis pod polska okupacja...
      Porownywanie Slazakow z kaszubami to tez nieporozumienie...
      ..... Roznica miedzy Slaskiem a Kaszubami polega na tym, ze Slask mial swoja odrebna panstwowosc przez dlugi okres.... tylko niewiele ponad 300 lat z ostatniego 1000 lat Slask byl zwiazany z Polska....blizej kulturowo i politycznie bylo Slazakom do Czechow, Saksonow niz do Polski.... slaski jezyk zaniknal znacznie bo przez ostatni wiek byl zarowno pacyfikowany przez Polske jak i Niemcy.....po wojnie Dolny Slask zostal wysiedlony ze Slazakow, ktorych traktowano jak Niemcow....ze Slaska Opolskiego wiekszosc wypedzono i reszta wyjechala w latch 70-tych...... Gorny Slask z uwagi na przemysl zostal po wojnie zasiedlony przez przybyszow calej Polski....
      ALe nie odrebnosc jezykowa swiadczy o odrebnej panstwowosci....gdyby tak bylo Niemcy i Austria powinni byc jednym panstwem.....
      Slask to juz nie regionalizm czy tylko folklor.... i Slask nic nie ma wspolnego z zaborami bo juz przed zaborami Slask nie byl w Polsce.... Slask nigdy Polsce nie byl zabrany, Slask odszedl od Polski i dzisiaj jest czescia Polski w wyniku Jalty....
      Tragedia Slaska i Slazakow bylo to ze w ostatnim stuleciu dali sie podzielic na Niemcow i Polakow, choc w rzeczywistosci ani Polsce ani Niemcom nie zalezalo na Slazakach tylko na bogactwach i przemysle Slaska...... Plebiscyt na Slasku to nie byl plebiscyt miedzy Polakami i Niemcami a miedzy Slazakami o roznej orientacji polityczno-panstwowej wynikajacej z wlasnych doswiadczen wojny..... podzielili sie wowczas Slazacy ktorzy, ktorzy chodzili do tego samego kosciola i tej samej knajpy......
      A co do wielkiego przywiazania Slazakow do Polski i polskiego jezyka to tez wielkie bzdury.....Slazacy glosowali za Polska bo Polska, nowy kraj w 1920, byla panstwem bez dlugow, obiecywala Slazakom ziemie i przywileje, z ktorych tylko pozostala okrojona autonomia, zwalczana przez sanacje.....Niemcy zas przegraly wojne, byly zniszczone i placily olbrzymie kontrybucje wojenne.... Slazacy, ktorzy brali udzial w tej wojnie po stronie Niemiec mieli takie same frustracje jakie mial owczesny Adolf Hitler..... kraj zrujnowany, anarchia, komunizn, brak pracy i przyszlosci.... Hitler wybral polityke a Slazacy opuszczenie Niemiec.... wielu do dzis zaluje tej decyzji dziadkow.... ale milosc Slaska do Polski trwala krotko, Korfanty, slaski przywodca, wielki polakofil i wicepremier II RP dokonczyl zywota w sanacyjnym obozie i wiezieniu....
      Slazacy juz w 1920 zdawali sobie sprawe z wrodzonego polskiego balaganu, Polnische Wirthschaft i dlatego glownym zadaniem byla wtedy i jest i dzisiaj autonomia Slaska.....
      Wystarczy zobaczyc jakiekolwiek miasto w Polsce , aby sie zorientowac, ze to co najsolidniej zbudowano tam, zbudowano w czasie gdy Polski nie bylo na mapie..... dzis Polske rowniez sie buduje w duzym stopniu za pieniadze obcych podatnikow (fundusze unijne), bo polskich pieniedzy ledwo starczy na emerytury dla 35-letnich policjantow...
      Slazacy nie dbaja czy co druga ulica w polskich miastach bedzie JP2, czy co w trzecim miescie bedzie pomnik smolenski czy innego blazna.....Slazacy dbaja by ich dzieci nie zostaly pariasami, wyrobnikami Europy, wiecznymi emigrantami....by mialy swoj bezpieczny dom....
      • 1410_tenrok te, maly skoncz ztym fansoleniem, skoro 07.04.11, 00:41
        brak ci wiedzy!
      • przedwieczorny Powiedz mi proszę ... 07.04.11, 13:30
        ... kiedy to Śląsk był państwem.
        • tymon99 Re: Powiedz mi proszę ... 08.04.11, 12:45
          samodzielne księstwa śląskie istniały od początku XII do końca XIV wieku.
          • przedwieczorny Re: Powiedz mi proszę ... 20.04.11, 13:34
            Księstwo to jeszcze nie państwo.
    • zetkaf Re: Opowiedz Polsce o Górnym Śląsku - akcja Gazet 07.04.11, 06:24
      > w Polskę, z pochodnią edukacji w ręku, pod warunkiem, że będziemy mówić PRAWDĘ.
      No wlasnie, mowmy PRAWDE. Skoro mowimy o narodowosci slaskiej, o kulturze slaskiej, itp. to nie mowmy, ze jezyk SLASKI jest staropolszczyzna. To odrebna kultura, odrebna narodowosc, a wreszcie ODREBNY JEZYK. Choc nie popieram polonizacji na sile, podobnie jak nie poparlbym germanizacji w okresie zaborow, to jednak mowienie "ja" zamiast "tak" to dowod, ze jednak germanizacja sie czesciowo udala, i przez wieki trwa.
      Wiec moze niech Slazacy z duma powiedza, ze nie, nie mowia po polsku, mowia po slazacku, a nie probuja oszukiwac i wmawiac wszystkim, ze "przeca on godo po polsku". A cala reszta Polski niech uszanuje ta odrebnosc, podobnie jak uszanowala kaszubskosc.
      • 1410_tenrok i tak i nie 07.04.11, 09:59
        Naród Sląski powstał na pograniczu Polski i Niemiec! Slązacy mają własną kulturę, która jest zlepkiem kultury polskiej i niemieckiej. Slązacy mają własny język, który jest tzw. kreolem, czyli mieszanką j. polskiego i niemieckiego, przy zasadniczej podstawie języka polskiego. Przez całe dziesięciolecia obowiązywał zły stosunek szwnistów polskich do Slązaków., których z definicji obrażano i którymi pomiatano. To i teraz masz!

A Kaszubksość? Wyobraź sobie, że Kaszubi to nie Polacy, to naród pomorski, mówiący własnym językiem. Długi czas z powodów politycznych Kaszubów w Polsce (i jedynie w Polsce) zaliczano do Polaków!
        • zetkaf Re: i tak i nie 07.04.11, 17:51
          > Naród Sląski powstał na pograniczu Polski i Niemiec! Slązacy mają własną kultur
          > ę, która jest zlepkiem kultury polskiej i niemieckiej. Slązacy mają własny języ
          > k, który jest tzw. kreolem, czyli mieszanką j. polskiego i niemieckiego, przy z
          > asadniczej podstawie języka polskiego. Przez całe dziesięciolecia obowiązywał z
          > ły stosunek szwnistów polskich do Slązaków., których z definicji obrażano i któ
          > rymi pomiatano. To i teraz masz!
          No, wiec to co mowie - jezyk slaski to nie polski ;)

> A Kaszubksość? Wyobraź sobie, że Kaszubi to nie Polacy, to naród pomorski, mówi
          > ący własnym językiem.
          Och, jaki ty genialny, jakie ty mi madre rzeczy mowisz - jeszcze jakby oprocz tego, ze madre, to jakby cos nowego wnosily? A ty mi tylko opowiadasz bajki, ktore juz znam ;)
      • nerwus0 Re: Opowiedz Polsce o Górnym Śląsku - akcja Gazet 07.04.11, 10:59
        Na Sląsku nie mówią po ślązacku tylko po śląsku.
        Sam pochodzę z Piekar Sl. i też godom po śląsku,
        oczywiście ze Slązakami.
    • Gość: furora A kiedy Gazeta zacznie wreszcie bronić Polski? IP: *.internetia.net.pl 07.04.11, 06:58
      i polskości?

Do kapusi, homoseksualistów, antyklerykałów i innych "wykluczonych" dołączyli Ślązacy?
      • Gość: WK Re: A kiedy Gazeta zacznie wreszcie bronić Polski IP: 156.17.73.* 07.04.11, 09:01
        Po 20 latach opluwania polskości przez GW Twoje pytanie jest cokolwiek retoryczne.
        Celem GW (jak kiedyś celem Trybuny Ludu) jest wychowanie "nowego człowieka", sterowanego dyrektywami i pozbawionego poczucia wspólnoty, które mogłoby się przerodzić w poczucie godności i siły. Po prostu, jedną miedzynarodówkę zastąpiła druga.
        • koloratura1 Oj, coś chyba, bredzisz... 07.04.11, 09:53
          Gość portalu: WK napisał(a):

> Po 20 latach opluwania polskości przez GW

Gdzieś Ty to zauważył?

> Celem GW (jak kiedyś celem Trybuny Ludu) jest wychowanie "nowego człowieka",

Chyba aż takich ambicji to GW nie ma.

> Po prostu, jedną miedzynarodówkę zastąpiła druga.

Możesz coś więcej o tych międzynarodówkach?
        • nerwus0 Re: A kiedy Gazeta zacznie wreszcie bronić Polski 07.04.11, 11:04
          @WK, przestałbyś urzędować przy barku od samego rana. To szkodzi.
      • nerwus0 Re: A kiedy Gazeta zacznie wreszcie bronić Polski 07.04.11, 11:01
        Gość portalu: furora napisał(a):

> i polskości?
        >
        > Do kapusi, homoseksualistów, antyklerykałów i innych "wykluczonych" dołączyli Ś
        > lązacy?

Zapomniałeś o wykszałciuchach.
    • przedwieczorny Co to znaczy być Ślązakiem? 07.04.11, 09:32
      Odpowiedzi i to bardzo wyraźnej udzielił Pan Gorzelik szef RAŚ-u.
      Wiem że nie wszyscy go popierają, nie wszyscy myślą tak jak on. Dlatego były trzy powstania śląskie.
      Jednak znamienne i bolesne jest że wyrwane z kontekstu zdanie wywołało taka falę oburzenia podsycaną przez media natomiast wypowiedzi Pana Gorzelika Ślązaków nie oburzyły. Nikt podpisów pod protestami nie zbierał. Więc jak to jest?
      • martica swiete slowa, przedwieczorny 07.04.11, 11:20
        Widac cos na rzeczy jest z tymi slowami Kaczynskiego.
        A RAS powinni zdelegalizowac.

przedwieczorny napisał:

> Odpowiedzi i to bardzo wyraźnej udzielił Pan Gorzelik szef RAŚ-u.
        > Wiem że nie wszyscy go popierają, nie wszyscy myślą tak jak on. Dlatego były tr
        > zy powstania śląskie.
        > Jednak znamienne i bolesne jest że wyrwane z kontekstu zdanie wywołało taka fal
        > ę oburzenia podsycaną przez media natomiast wypowiedzi Pana Gorzelika Ślązaków
        > nie oburzyły. Nikt podpisów pod protestami nie zbierał. Więc jak to jest?
    • koloratura1 Re:Opowiedz Polsce o Górnym Śląsku - akcja Gazety 07.04.11, 09:36
      crolug napisał:

> A Śląsk jest wielki, ma wielowiekową, bogatą, multikulturową, multiwyznani
      > ową i multinarodowościową historię,

Zapewne.

> a jego sercem zawsze był Wrocław.

Co wspólnego ma Wrocław z Górnym Śląskiem?
      • 1410_tenrok koloratura jestes ignorantem geograficznym 07.04.11, 09:52
        Sląsk to wielka Ziemia od Cieszyna po Krosno! A jej historyczną stolicą jest Wrocław. Ziemia ta dzieli się na Sląsk Dolny oraz na Sląsk Górny. Stolicą dolnego Sląska jest Legnica, a stolicą Sląska Górnego jest Opole! I tak było zawsze!
        • koloratura1 Re: koloratura jestes ignorantem geograficznym 07.04.11, 10:01
          Czyżby?
          Ale jedno na pewno potrafię: czytać ze zrozumieniem.
          I dlatego zauważyłam - w odróżnieniu od niektórych - że Gazecie chodzi o Górny Śląsk.

1410_tenrok napisał:

> Sląsk to wielka Ziemia od Cieszyna po Krosno! A jej historyczną stolicą jest Wr
          > ocław. Ziemia ta dzieli się na Sląsk Dolny oraz na Sląsk Górny. Stolicą dolnego
          > Sląska jest Legnica, a stolicą Sląska Górnego jest Opole! I tak było zawsze!

Powtarzam (może wreszcie zrozumiesz co czytasz): Gazecie chodziło o Górny Śląsk.
          • pingwiniarz Re: koloratura jestes ignorantem geograficznym 07.04.11, 11:45
            koloratura1 napisała:

> Czyżby?
            > Ale jedno na pewno potrafię: czytać ze zrozumieniem.
            > I dlatego zauważyłam - w odróżnieniu od niektórych - że Gazecie chodzi o Gór
            > ny Śląsk.

>
            > 1410_tenrok napisał:
            >
            > > Sląsk to wielka Ziemia od Cieszyna po Krosno! A jej historyczną stolicą j
            > est Wr
            > > ocław. Ziemia ta dzieli się na Sląsk Dolny oraz na Sląsk Górny. Stolicą d
            > olnego
            > > Sląska jest Legnica, a stolicą Sląska Górnego jest Opole! I tak było zaw
            > sze!
            >
            > Powtarzam (może wreszcie zrozumiesz co czytasz): Gazecie chodziło o Górny
            > Śląsk
            .

Górny Śląsk w obecnym rozumieniu, z miastami takimi jak Katowice, Bytom, Zabrze.
            Tak jak historycznie stolicą Śląska jako całości jest Wrocław, tak historycznie stolicą Górnego Śląska jest Opole. I to jeszcze z czasów, gdy połowa Górnego Śląska w obecnym rozumieniu jako Śląsk traktowana nie była, bo nie należała do Śląska. Taki np. Bytom historycznie należał do Małopolski i dopiero w czasie rozbicia dzielnicowego został przehandlowany i stał się częścią Śląska.
            • koloratura1 Re: koloratura jestes ignorantem geograficznym 07.04.11, 12:28
              pingwiniarz napisał:

> Tak jak historycznie stolicą Śląska jako całości jest Wrocław,

Dolnego Śląska.
              • strusi_ogon Re: koloratura jestes ignorantem geograficznym 07.04.11, 12:59
                Całego Śląska, misiu. Tak samo jak barwy dolnośląskie i dolnośląski czarny orzeł są tradycyjnie uważane za symbol całego Śląska.
                • koloratura1 Re: koloratura jestes ignorantem geograficznym 07.04.11, 13:40
                  strusi_ogon napisał:

> Całego Śląska, misiu. Tak samo jak barwy dolnośląskie i dolnośląski czarny orzeł
                  > są tradycyjnie uważane za symbol całego Śląska.

Nie.
                  Górny Śląsk nie ma nic wspólnego z Dolnym Śląskiem. Przynajmniej przez ostatnie 40-parę lat (tj. tyle, ile ja pamiętam, bo od tylu lat mieszkam we Wrocławiu)
                  • 45rtg Re: koloratura jestes ignorantem geograficznym 07.04.11, 13:47
                    koloratura1 napisała:

> strusi_ogon napisał:
                    >
                    > > Całego Śląska, misiu. Tak samo jak barwy dolnośląskie i dolnośląski czarn
                    > y orzeł
                    > > są tradycyjnie uważane za symbol całego Śląska.
                    >
                    > Nie.
                    > Górny Śląsk nie ma nic wspólnego z Dolnym Śląskiem. Przynajmniej przez ostatnie
                    > 40-parę lat (tj. tyle, ile ja pamiętam, bo od tylu lat mieszkam we Wrocławiu)

Polska administracja usilnie się starała zerwać te związki, ale one nadal są widoczne. Nawet jeżeli ludzie jeszcze sobie tego na powrót nie uświadomili, to mentalność mieszkańców Śląska, całego Śląska, jest inna niż mentalność mieszkańców reszty terenów Polski.
                    • koloratura1 Nic podobnego! 07.04.11, 20:43
                      45rtg napisała:

> Polska administracja usilnie się starała zerwać te związki,

W jaki sposób? Co takiego robiła?

> ale one nadal są
                      > widoczne.

Jakieś przykłady tej widoczności?

> Nawet jeżeli ludzie jeszcze sobie tego na powrót nie uświadomili, to
                      >mentalność mieszkańców Śląska, całego Śląska, jest inna niż mentalność mieszkańców
                      > reszty terenów Polski.

Na czym te różnice mentalności polegają?
                      Bo ja - urodzona i wychowana w Warszawie, z rodziny pochodzącej z Kresów, która do Wrocławia przeniosła się po studiach ("za mężem") - niczego podobnego nie zauważyłam.
                    • cehaem Re: koloratura jestes ignorantem geograficznym 07.04.11, 23:01
                      Nie ma zadnych zwiazkow pomiedzy "Gornym" i "Dolnym" Slaskiem. Kiedy ten pierwszy zachowal jakis spory procent ludnosci autochnocznej, tej drugi sie jej pozbyl. Zreszta juz przed I Wojna Swiatowa istniala roznica kulturowa pomiedzy nimi. Do tego gdzies do 1890 r. na terenie samego Gornego Slaska istniala przeciwienstwo pomiedzy raczej niemieckojezycznymi miastami a mowiacymi polskim dialektem wsiami wokol.
                  • 1410_tenrok i własnie dlatego koloratura jesteś ignorantem 07.04.11, 15:15
                    Sląsk to Sląsk, a nie jakiś wymysł biurokracji perelowskiej. Połowa obecnego Górnego Sląska nie jest historycznym sląskiem, ponieważ dostała sie w śląskie granice tytułem zakupów i darowizn. Tak jest np. z Bytomiem!

Skoro Sląsk należy widziec jako całość, to przyjmij to wreszcie do wiadomosci, że:
                    a. Stolica Sląska to Wrocław
                    b. Stolica dolnego Sląska to Legnica
                    c. Stolica górnego Sląska to Opole.

i tyle! A skoro u nas mieszkasz, to sie tego naucz!
                    • koloratura1 Re: i własnie dlatego koloratura jesteś ignorante 07.04.11, 20:55
                      1410_tenrok napisał:

> Sląsk to Sląsk, a nie jakiś wymysł biurokracji perelowskiej. Połowa obecnego Gó
                      > rnego Sląska nie jest historycznym sląskiem, ponieważ dostała sie w śląskie gra
                      > nice tytułem zakupów i darowizn. Tak jest np. z Bytomiem!

To mnie - akurat - guzik obchodzi.

> Skoro Sląsk należy widziec jako całość,

Bzdura.

>to przyjmij to wreszcie do wiadomosci,
                      > że:
                      > a. Stolica Sląska to Wrocław

Wyłącznie Dolnego.

> b. Stolica dolnego Sląska to Legnica

Nieprawda - Wrocław.

> c. Stolica górnego Sląska to Opole.

Wydawało mi się, że jakieś Katowice, ale to mnie nie obchodzi; nie mam tym nic wspólnego.

> A skoro u nas mieszkasz,

Wybacz, co rozumiesz przez u nas? Ty i jaszcze jacyś niewiadomi odziedziczyliście coś tam w spadku po babci? I ja u Was - kątem?

>to sie tego naucz!

Tych bzdur? od Ciebie / Was?
                      Ani myślę.

• pingwiniarz Re: i własnie dlatego koloratura jesteś ignorante 07.04.11, 21:29
                        :) :)
                        Napisałem ciut wcześniej to samo co Tenrok. Ani mój ani jego ignoranta jak widać nie przekonał :)
                        Jak komuś z niewiedzą dobrze to OK.
                        PS
                        Tenrok, zwrot "jak już u nas mieszkasz" faktycznie nie był zbyt szczęśliwy :)
                        • 1410_tenrok Ra dlaczego niezbyt szczęśliwy? 07.04.11, 22:38
                          Ja tu sie urodziełm i to jest moja ziemia, a on skrobie, że tu przyjechał. Jak przyjechał w gości, to nie się nauczy historii i geografii. A jak go to guzik obchodzi, to niech zamilczy! On sie i tak specjalizuje w wypisywaniu bełktou, jakby sie najadł blekotu.
                          Powtarza te prawdy objawione warszawskich mondrali, którzy Sląsk zredukowali do woj. Katowickiego i Dąbrowy Górniczej. A mnie razi, jak ktos pisze: Sląsk, Opolszczyzna oraz Dolny Sląsk, ponieważ jest to historyczny bełkot.
                          • pingwiniarz Re: Ra dlaczego niezbyt szczęśliwy? 07.04.11, 22:58
                            A mnie razi, jak ktos pisze: Sląsk, Opolszczyzna oraz Dolny Sląsk, ponieważ jest to historyczny bełkot.

Masz prawo i masz rację. Tak na marginesie mnie też razi.
                            Ja tylko chciałem zwrócić uwagę, że tu gdzie mieszkamy, każdy z nas niedawno albo całkiem wczoraj przyjechał (w końcu 40 czy 50 lat w skali historii tego miasta czy regionu to mrugnięcie oka).
                            • 1410_tenrok nie, ja tu nie przyjechałem 07.04.11, 23:11
                              ja sie tu dawno temu urodziełm. Tu przyjechali moi rodzice. dla mnie i dla moich dzieci jest to moja ziemia. Tu też zostanę kiedyś pochowany. Czuję się polskim Slązakiem. Znam historię tej ziemi i poważam wszystkich tych, którzy ją tworzyli!
                              • koloratura1 Re: nie, ja tu nie przyjechałem 08.04.11, 08:33
                                1410_tenrok napisał:

> ja sie tu dawno temu urodziełm. Tu przyjechali moi rodzice. dla mnie i dla moi
                                > ch dzieci jest to moja ziemia. Tu też zostanę kiedyś pochowany. Czuję się polsk
                                > im Slązakiem. Znam historię tej ziemi i poważam wszystkich tych, którzy ją twor
                                > zyli!

I to jest wystarczający powód do wypisywania głupot?
                                Że cały Śląsk to jedno i to samo, że jakieś tam Śląski Górne, dolne czy Cieszyńskie - to raz kotlet, a stolicą całości jest Wrocław i już...

Górny Śląsk, mam na myśli jego mieszkańców, nigdy nie zgodził się na zerwanie z polskością, podczas gdy o polskości Dolnego śląska można mówić od końca II WŚ.

Mnie nie obchodzi rys historyczny: czasy Króla Ćwieczka czy Bolesława Krzywoustego; a PRL-owskie uzasadnienie powojennego przejęcia Ziem Odzyskanych, wyrażające się napisem przy wjeździe pociągiem do Wrocławia, tuż przed Dworcem Głównym: "Piastowski (podkreśl. moje) Wrocław wita" (kiedyś był to - chyba - neon), zawsze wydawało mi się idiotyczne.

Nie mam zamiaru dyskutować z Tobą o Twojej wyższości - boś się tu, przypadkiem, urodził, nade mną, która tu jestem z wyboru (od 1969 roku, kiedy to zamieszkałam we Wrocławiu, zdarzyło mi się dwa razy "wracać" do Warszawy: raz na rok, drugi - na trzy lata, ot i tyle).

I na pewno nie będę próbowała Ci dorównać w konkurencji internetowego bejsbola, że pozwolę sobie zacytować elegancki fragment jednego z Twoich poprzednich postów:

On [niby ja] się i tak specjalizuje w wypisywaniu bełkotu, jakby się najadł blekotu.

W walce na argumenty jestem dobra, ale - na chamstwo - zupełnie bezradna.
                                • tymon99 Re: nie, ja tu nie przyjechałem 08.04.11, 12:50
                                  błędnie utożsamiasz "piastów" z królami polski. do nauki!
                                  • koloratura1 Re: nie, ja tu nie przyjechałem 09.04.11, 09:11
                                    tymon99 napisał:

> błędnie utożsamiasz "piastów" z królami polski. do nauki!

Proszę, przeczytaj mój post, z którym - ponoć - dyskutujesz, jeszcze raz, ale - tym razem - ze zrozumieniem.
                                • 1410_tenrok ach, ale swietne, kobieto, opanuj sie! 08.04.11, 14:40
                                  jesteś jak spychacz ze Stalowej Woli lub tzw. Staliniec, a twoje "argumenty" to kupa smiechu. Próbuje ci wytłumaczyś proste rzeczy, a ty dalej swoje, jak baba (to bede antyfeministą). Wypisujesz bełkot, który jest po prostu bez sensu i przyjmij to do wiadomości. Mieszkasz tu już 40 lat i za diabła nic nie pojęłaś! Jak tu z tobą gadać?

Peerel nic nie uzsadaniał, gdybyś tu mieszkała, to byś i to pojęła. Perel zawsze manipulował historycznie, a jak w latach '80 zaczęła się Solidarność to perel ustami swych służących pismaków straszył, że jak będziemy niegrzeczni to sowieci Sląsk (i nie tylko) oddadzą Niemcom. Ty mieszkająca tu od 1969 roku nie zaobserwowałś takiej prostej rzeczy. Kiedyś, ci których tu przywiały wiatry historii nienawidzili tej Ziemi. Tak właśnie, nienawidzili i czekali tylko na możliwość, aby stąd wywiać. A najlepiej było to widoczne na obszarach dawnego pogranicza językowego. Czyste i zadbane objeścia - to Slązacy; obejscia zasyfione - na napływowa ludność na walizkach. Ale tamci, z tendencjami do ucieczki powoli wymarli! Narodzili sie nowi, dla których Sląsk to domowina, ojczyna. Ci dbają o przeszłość, bez względu na to, czy jest przeszłość "akceptowalna" czy też przeszłość optująca za Niemcem...... Dlatego właśnie odbudowuje się tu rzeczy, które dla warszawki są politycznie nie doprzyjęcia. dlateo tu wraca się do nazw historycznych, jak Hala Stulecia. To jest już nasz Ziemia i my jesteśmy jej prawowitymi gospodarzami. To jest takie proste zjawisko socjologiczne. wielokrotnie opisywane.
                                  Clou programu jest zdanie: Górny Śląsk, mam na myśli jego mieszkańców, nigdy nie zgodził się na zerwanie z polskością, podczas gdy o polskości Dolnego śląska można mówić od końca II WŚ., które pokazuje, jak ty mało wiesz o Górnym Sląsku. Górny Sląsk to ludzie na sląsku cieszynskim, którzy rzeczywiscie optowali zawsze za Polską. ale Górny Sląsk to również ludzie od granicy językowej (na wyskości Nysy - Niemodlina) do Brynicy. I piszę jedynie o tym, co mówili zawsze tzw. Wasserpolnisch. Z nimi, to sprawa jest wyjątkowo skomplikowana, ponieważ są wśród tacy, co mówią w dialekcie, ale mentalność mają niemiecką i czują się Niemcami, a Polska ich mierzi! I takich ludzi jest wielu, niestety. To ludzie, którym Polska srodze dopiekła po 1945 roku! A są też tacy, którzy nie chcą być ani jednymi, ani drugimi. Ci są niezwykle fascynujący, ponieważ wiedzą, że ludność zamieszkująa pogranicze ma zawsze przerąbane, przechlapane. Ci ludzie stworzyli narodowść śląską, poniewża nie chcą być ani Niemcami, anie Polakami, a czują się dobrze w swoim gronie. A na dodatek ludzie ci nie chcą nigdzie wyjeżdżać. Z jakiego zresztą powodu? ONI Są U SIEBIE!

Skoro argumentem ma byś to, że ciebie nie ineresuje historia tej ziemi, to co ja mam ci napisać babo? No, dobra nie interesuje cie. Wynika z tego taka sobie bolesna sprawa: jesteś jak turystka z TUI. Przyjeśdżasz, opalasz sie, kąpiesz, oddychasz, a cała reszta to pikuś i zapominasz ją natycmist po skonsumowaniu. Albo czujesz sie z tą ziemią związana, albo lejesz na to! I smutne jest, że ty należysz do tych, co na to leją.

A Sląsk to Sląsk. Ma swoje granice i ma swoją historię. A ponieważ tak jest, to zachodzi interakcja pomiędzy tą Ziemią a tymi, którzy ją zamieszkują (no może opócz ciebie!)!

PS.
                                  wujek dobra rada: poczytaj, co to są "argumenty". Ty jesteś analfabetką, więc trudno się doszukać w twoich tekstach jakichkolwiek argumentopodobnych tworów.
                                  • koloratura1 Chcesz ze mną dyskutować - pozbądź się chamstwa 09.04.11, 09:26
                                    1410_tenrok napisał:

> jesteś jak spychacz ze Stalowej Woli lub tzw. Staliniec, a twoje "argumenty" to
                                    > kupa smiechu.

Wybacz, ale czytanie Twego postu zakończyłam na TYM.

Już wcześniej pisałam, że z bejsbolistami (to są tacy, którzy w realu ganiają z bejsbolami w dłoniach, a w internecie - z chamstwem i wycieczkami osobistymi na klawiaturze) nie dyskutuję; ani w realu, ani w internecie.

Zatem - byłoby dla mnie stratą czasu - nawet czytanie tego, co tacy napiszą.
                                    • 1410_tenrok ale ty jesteś jak koparka 09.04.11, 11:25
                                      i nic na to nie poradzę.

A pytanie jest takie: chamstwo czy ignorancja! W tobie jest jedno i drugie!
                                      Pzyjęłabyś na początku prawdę o historii Sląska i byłby spokój. Ale ty jesteż głupią babą i tyle!
                          • nerwus0 Re: Ra dlaczego niezbyt szczęśliwy? 07.04.11, 23:49
                            Coś i u ciebie słabo z geografią. Dąbrowa Górnicza to Zagłębie nie Sląsk mONdralo (mądralo).
                            • 1410_tenrok wujek dobra rada 08.04.11, 00:49
                              czytaj ze zrozumieniem!

PS.
                              ja cytuje jedynie zdania warszawskich specjalistów od Slaska....................
                      • 1410_tenrok Koloratura jesteś ignorantem, ponieważ jesteś igno 07.04.11, 22:34
                        rantem, a głupoty możesz se wygadywać, w koncu żyjemy w wolnym kraju!

Wrocław jest solicą Sląska środkowego................ Wystarczy zaznajomic sie z historią i geografią tej Ziemi, a nie truć jak jakiś doorny kaczynski.
                        • koloratura1 Re: Koloratura jesteś ignorantem, ponieważ jesteś 08.04.11, 08:40
                          1410_tenrok napisał:

> ignorantem, a głupoty możesz se wygadywać, w koncu żyjemy w wolnym kraju!

I dlatego Ty możesz być chamem.

> Wrocław jest solicą Sląska środkowego................

To już nie całego śląska?
                          Skąd taka zmiana?

> Wystarczy zaznajomic sie (podkreśl. moje) historią i geografią tej Ziemi,

Czyżbyś wreszcie to zrobił?
                          • 1410_tenrok ja, to mogę być kim chcesz, ale ty jestes 08.04.11, 14:10
                            ignorantem i tyle!

• koloratura1 Re: ja, to mogę być kim chcesz, ale ty jestes 09.04.11, 09:33
                              1410_tenrok napisał:

> ignorantem i tyle!

OK.
                              Nie ma to jak argument!
                        • koloratura1 Re: Koloratura jesteś ignorantem, ponieważ jesteś 08.04.11, 09:45
                          1410_tenrok napisał:

> ignorantem,

Nie ma to jak argument...
                          Powalający!!!

Proponuję więcej podobnych (wybierz coś sobie):

Jesteś głupi, bo jesteś głupi.
                          Jesteś brzydki bo jesteś brzydki.
                          Jesteś kaleką fizyczną, bo jesteś kaleką fizyczną.
                          Jesteś kaleką umysłową, bo jesteś kaleką umysłową.
                          ...

• 1410_tenrok i co z tego, że ja sobie coś wybiorę, skoro to nie 08.04.11, 14:11
                            faktu, że jesteś ignorantem, ponieważ jesteś ignorantem. A twoja ignorancja wynika z braku chęci przyjęcia do wiadomości historii i geografii Sląska!
                            • koloratura1 Nie ma to jak argument! 09.04.11, 09:41
                              1410_tenrok napisał:

> i co z tego, że ja sobie coś wybiorę, skoro to nie zmienia faktufaktu, że jesteś ignorantem, ponieważ jesteś ignorantem.

Doskonałe: X jest X bo jest i już.

PS. A wybierać nie musisz; jak wolisz.
                              • 1410_tenrok tak koparko, 09.04.11, 11:29
                                jesteś ignorantką, a jak ci sie to pokaże, to wyzywasz ludzi od chamów i bejsbolistów. Nie interesuje cie nic, ponieważ ty wiesz lepiej. A co wiesz lepiej? właśnie to, że wiesz lepiej !
    • antobojar Wyznanie Ślązaka.. 07.04.11, 09:41
      Urodziłem się na śląsku, w wieku lat 5-ciu wywieziono mnie do Krakowa..
      Pamiętam jak mnie wyśmiewano w przedszkolu za mój śląski akcent i zaśpiewy..
      Wróciłem, 20 lat później, z własnego wyboru... i .. pamiętam szok.. że wszystko może być takie proste, rzetelne, uczciwe, smaczne, wesołe i śmieszne... mimo przygnębiającego, szaro-burego krajobrazu..
      Gdy odwiedził mnie kolega z Krakowa, poszliśmy do restauracji na obiad.. Katowice, róg Stawowej i Mickiewicza.... W Krakowie sprzedawano wtedy alkohol w kieliszkach 25g.. i do każdego kieliszka obowiązywała zakąska... Chcąc się popisać jaki liberalny jest Śląsk zamówiłem do obiadu cztery 50-ki..
      Kelnerka na zamówienie odpowiedziała "Albo halba (1/2l.), albo nic.. bo ja sie nie beda przez wos żylaków na szlapach robić..."
      Czyli pragmatyzm też jest na Śląsku wszechobecny..
      Od b. dawna mieszkam za granicą.. (UK).. ale moja szczera POLSKOŚĆ ma bardzo mocny, śląski fundament..
      • nerwus0 Re: Wyznanie Ślązaka.. 07.04.11, 11:14
        Z tą kelnerką to prawda. Tak bywało. Trzeba tylko przetłumaczyć co to halba, bo nie wszyscy
        rozumią. Otóż halba to pół litra.
        • Gość: Muzyk_alkoholik Re: Wyznanie Ślązaka.. IP: *.1.15.vie.surfer.at 07.04.11, 22:45
          Kiedyś oberwałem smyczkiem po głowie, bo powiedziałem "ćwiartka" zamiast "ćwierćnuta".
          • nerwus0 Re: Wyznanie Ślązaka.. 07.04.11, 23:41
            Gość portalu: Muzyk_alkoholik napisał(a):

> Kiedyś oberwałem smyczkiem po głowie, bo powiedziałem "ćwiartka" zamiast "ćwier
            > ćnuta".

Miałeś pecha, jakiś niewyżyty belfer. Pewnie cnotliwy albo rogacz.
      • przedwieczorny I to jest istota śląskości ... 07.04.11, 13:26
        ... fundament polskości. A kto przeczytał raport PiSu nie ma ze zrozumieniem tego faktu najmniejszych problemów. Zresztą prezes PiS powiedział wyraźnie - śląskość to polskość.
        • 45rtg Re: I to jest istota śląskości ... 07.04.11, 13:37
          przedwieczorny napisał:

> ... fundament polskości. A kto przeczytał raport PiSu nie ma ze zrozumieniem te
          > go faktu najmniejszych problemów. Zresztą prezes PiS powiedział wyraźnie - śląs
          > kość to polskość.

A to już jest osobisty problem prezesa.
        • nerwus0 Re: I to jest istota śląskości ... 07.04.11, 13:48
          przedwieczorny napisał:

> ... fundament polskości. A kto przeczytał raport PiSu nie ma ze zrozumieniem te
          > go faktu najmniejszych problemów. Zresztą prezes PiS powiedział wyraźnie - śląs
          > kość to polskość.

Urodziłeś się na Sląsku? Przeważnie najwięcej wiedzą o nas ci, którzy Sląska
          na oczy nie widzieli. Slązaków z importu u nas multum.
    • pal666 Co za bzdury ! 07.04.11, 09:43
      Gdyby gwara była wyznacznikiem narodowości, to nie byłoby narodu włoskiego.
    • alikpalik Opowiedz Polsce o Śląsku. Po co? 07.04.11, 09:44
      No to się zacznie. Fałszowanie historii, dorabianie gęby i okazja do opluwania.
      Raj dla ignorantów i przemądrzalców, którzy wprawdzie nic o Śląsku nie wiedzą, ale przesiąknięci jadem mają okazję dać wyraz swoim fobiom i frustracji.
    • princealbert a co to niby jest polskosc? 07.04.11, 10:06
      Kaczynski zyje w XIX wieku, nie rozumie, ze spokojnie mozna byc Polakiem, Slazakiem i dajmy na to Wlochem jednoczesnie. Nikt mi nie wmowi, ze tozsamosc narodowa musi z definicji byc szowinistyczna. Ja zyje za granica i definiuje sie jako Polak jedynie ze wzgledu na jezyk i obywatelstwo. Cale pierniczenie o wspolnocie kulturowej i historycznej Kaczor moze sobie wsadzic. Jego poczucie polskosci rozni sie od mojego ale ja jemu nie odbieram prawa do nazywania sie Polakiem a on mi - tak.
      • blimp60 Re: a co to niby jest polskosc? 07.04.11, 11:04
        Kaczyński jest śmieszny. Skoro nie wychowywał się na podwórku i nie miał świadomości własnej piaskownicy, to skąd się wzięła później świadomość kulturowa czy narodowa? O czuciu pojęcia "heimat" szkoda nawet w tym "przypadku" mówić. Świadomość koryta za to widać z daleka i wyraźnie, naród to drobna przeszkoda taktyczna w walce o władzę. I tu jest jądro tej śmieszności - gdyby sam sobie uświadomił kim jest, nie robił by takich głupot jak zakupy w biedronce czy bełkot o niemieckiej opcji - kalkulacja była by staranna, wyważona, z zamiarem i refleksją. Ale nawet być cynicznym s...ynem trzeba umieć! A tu - nic.
    • elkate-2 Śląscy rasiowcy chyba igrają z ogniem! 07.04.11, 10:21
      Mieliśmy lekcję Bałkanów i byłej Jugosławii, lekcję Basków i Kaukazu...
      A wszystko zaczyna się od nienasyconych emocji etnicznych.
      Rozbudzając przesadne emocje ślaskie, kto je potem powstrzyma?
      Dlaczego fałszywie rozmazuje się granice miedzy grupą etniczną a narodem?
      Dlaczego nie patrzy się na jednośc biologiczną, w sensie ścisłym, jednośc genetyczną Ślaska z narodem polskim?
      Przecież badania genetyczne już są dostępne!
      To dotyczy "rodzimych" Ślązaków.
      A przecież na Ślasku są w wiekszości ludzie "z Polski"; rodem z Małopolski, Podkarpacia, centrum Polski itd.
      Dlaczego tak upoczywie chce się ich dzielić?
      • Gość: pólhanyska Re: Śląscy rasiowcy chyba igrają z ogniem! IP: *.helion.pl 07.04.11, 11:05
        elkate, piszesz o badaniach genetycznych:
        > Dlaczego nie patrzy się na jednośc biologiczną, w sensie ścisłym, jednośc genet
        > yczną Ślaska z narodem polskim?
        > Przecież badania genetyczne już są dostępne!
        Widocznie nie wiesz, że takie badania są robione. Okazuje się, że Polacy nie są narodem w znaczeniu grupy etnicznej. W skrócie - im bardziej na wschód, tym więcej czynnika wschodniosłowiańskiego, im dalej na zachód, tym więcej w nas Niemca. Pomijając to, że każdy z nas miał wśród przodków Żyda.
        Polska to taki płaski teren w środku Europy, po którym wojny przewalały się w różne strony. A każda wojna pozostawia po sobie beczące niespodzianki. A my jesteśmy potomkami tych niespodzianek. Stąd wśród przenicznych niebieskookich blondynów z perkatymi noskami rudzi, czarnowłosi, ludzie o oliwkowej cerze, haczykowatych nosach etc. Dlatego właśnie Polki są piękne - bo są koglem-moglem genów z całej Europy i kawałka Azji.
        Dlatego, jak ktoś nie ma o tym pojęcia (a Kaczysław nie ma widać), to nie powinien się wypowiadać - każdemu można znaleźć Niemca w szafie z przodkami.
      • Gość: Teo Re: Śląscy rasiowcy chyba igrają z ogniem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.11, 12:22
        > A przecież na Ślasku są w wiekszości ludzie "z Polski"; rodem z Małopolski, Pod
        > karpacia, centrum Polski itd.

No zgadza się. Lecz śląska kultura jest tak atrakcyjna, że z ochotą się z nią stapiają. W drugim pokoleniu często chcą już być Ślązakami. Z własnego wyboru.
      • 45rtg Re: Śląscy rasiowcy chyba igrają z ogniem! 07.04.11, 13:43
        elkate-2 napisał:

> Rozbudzając przesadne emocje ślaskie, kto je potem powstrzyma?

Ten kto oddzieli wreszcie Śląsk od łzawych krajobrazów z płaczącymi wierzbami.

> Dlaczego fałszywie rozmazuje się granice miedzy grupą etniczną a narodem?
        > Dlaczego nie patrzy się na jednośc biologiczną, w sensie ścisłym, jednośc genet
        > yczną Ślaska z narodem polskim?

Bo to nie ma najmniejszego znaczenia.

> Przecież badania genetyczne już są dostępne!
        > To dotyczy "rodzimych" Ślązaków.
        > A przecież na Ślasku są w wiekszości ludzie "z Polski"; rodem z Małopolski, Pod
        > karpacia, centrum Polski itd.

I spotkali na tym Śląsku cywilizację pozostawioną przez poprzednich Ślązaków. A spotkawszy ją, żyjąc w niej i korzystając - przestali żyć przeszłością z poleskich błot i mazowieckich piasków, a zaczęli żyć teraźniejszością Śląska.

> Dlaczego tak upoczywie chce się ich dzielić?

Ty się raczej zapytaj dlaczego ludzi mieszkających na Śląsku chce się koniecznie wcielić do odległej im pół-azjatyckiej tradycji znad Wisły.
    • swiat_jest_plaski Re: Opowiedz Polsce o Górnym Śląsku - akcja Gazet 07.04.11, 10:23
      crolug napisał:

> Wszystko zależy co autor ma na myśli? Co dla autora znaczy "Śląsk"? >

Nawet cytowany w artykule Henryk Waniek pisze o Śląsku który zaczyna się w Oświęcimiu a kończy w Zgorzelcu.

Śląsk był zawsze jedną krainą, Górny i Dolny, świetnie przypomina o tym Norman Davies. Ale przyjąć, że to zawsze był region wielonarodowy, wielokulturowty i wieloreligijny dla Polaka wychowanego na endeckiej świedomości to poważny problem. A to był tygiel Europy.

Swoją drogą ciekawe- Anglik stał się nauczycielem i orendownikiem historii Polski.

Czy wiecie, że zachodni Ślązacy też mieli swój własny język? Niemcy nazywali go weich deutsch i nie uważali go za niemiecki mimo, że był najbardziej archaiczną i pierwotną formą jezyka niemieckiego... To zupełnie jak ze śląską godką.

A wiecie, że we Wrocławiu i Jeleniej Górze w czasie wojny lokalsi ukrywali i chronili Żydów przed gestapo? Robili to, bo mimo, że mówlili po niemiecku to nie uważali się za Niemców, tylko za Breslauerów i Hirszbergerów... I uważali wszystkich uważali za swoich ziomków.

Ja nie czuję się ani Dolno-, anie Górnoślązkiem. Jestem Ślązakiem, urodziłem się i mieszkam w Jeleniej Górze.
      • tanczacy.z.myslami Re: Opowiedz Polsce o Górnym Śląsku - akcja Gazet 07.04.11, 11:16
        swiat_jest_plaski napisał:

> Ale przyjąć, że to zawsze był region wielonarodowy, wielokulturowty i
        > wieloreligijny dla Polaka wychowanego na endeckiej świedomości to poważny
        > problem. A to był tygiel Europy.

Ale pozostałe regiony właściwie też takie były: Galicja - polsko-słowacko-austriacko-ukraińska, Łódź - polsko-niemiecko-żydowska, Kresy - polsko-litewskie lub polsko-białorusko-ukraińsko-... itd., wszystko katolicko-protestancko-prawosławno-żydowskie, tylko buddyzmu brakowało :) No a dawne czasy I RP to już w ogóle "tygiel tygli" - do wyboru do koloru!
        Śląsk chyba nie był czy nie jest pod tym względem jakimś szczególnym wyjątkiem?

> Anglik stał się nauczycielem i orĘdownikiem historii Polski

Dla ścisłości: Norman Davies to Walijczyk. :)
        • 45rtg Re: Opowiedz Polsce o Górnym Śląsku - akcja Gazet 07.04.11, 15:42
          tanczacy.z.myslami napisał:

> Ale pozostałe regiony właściwie też takie były: Galicja - polsko-słowacko-austr
          > iacko-ukraińska, Łódź - polsko-niemiecko-żydowska, Kresy - polsko-litewskie lub
          > polsko-białorusko-ukraińsko-... itd., wszystko katolicko-protestancko-prawosła
          > wno-żydowskie, tylko buddyzmu brakowało :) No a dawne czasy I RP to już w ogóle
          > "tygiel tygli" - do wyboru do koloru!
          > Śląsk chyba nie był czy nie jest pod tym względem jakimś szczególnym wyjątkiem?

Jest. Bo Śląsk był taki od zawsze, podczas gdy Łódź dopiero od XIX wieku. Galicja pod Austro-Węgrami rzeczywiście trochę się otrzaskała z wielokulturowością, ale wcześniej przecież w Krakowie było i tak że ścinali tych, którzy nie mówili czysto po polsku. Kresy to głównie ludność tamtejsza, a Polacy to się pojawiali jako pojedyńcze wysepki, koło spolonizowanych magnatów.

Dlatego centralnej Polsce się wydaje że ma być ein Volk - bo oni w ogóle nie rozumieją koncepcji mieszkania w środowisku gdzie na przykład funkcjonują dwa języki.

• Gość: WK Re: Opowiedz Polsce o Górnym Śląsku - akcja Gazet IP: 156.17.73.* 07.04.11, 17:05
            Skąd bierzesz bajki o szczególnym zróżnicowaniu kulturowym Śląska w przeciwieństwie do innych dzielnic Polski? Skądinąd wiadomo, że np. Niemcy, którzy w średniowieczu, za chlebem masowo przybyli do polskich miast, stanowili w pewnym okresie większy odsetek mieszkańców Krakowa niż Wrocławia lub Poznania.
            Skąd bierzesz inne bajki o OBECNEJ, szczególnej łączności między Dolnym Śląskiem, zasiedlonym na nowo przez przybyłych z CAŁEJ Polski po II.WŚ a Górnym Śląskiem z mieszkającymi od pokoleń Ślązakami. Dla współczesnego mieszkańca Wrocławia śląska "godka" jest bardziej egzotyczna niż lwowskie "bakałanie", wigilijną kutię we Wrocławiu zna niemal każdy a moczkę (dobra!) - niewielu.
            Po takim katakliźmie, jakim była II WŚ, powojenne, przymusowe przesiedlenie ludności i komunistyczny terror trzeba pokoleń abyśmy nauczyli się na nowo wspólnie żyć i rozumieć nowych sąsiadów. Nie pomaga w tym podkreślanie regionalizmów, gdy - tak, jak w wypadku propagandy RAŚ - odwołuje się do poczucia wyższości i obcości wobec "innych".
            Przykłady Jugosławii i Czechosłowacji powinny być dosadnym ostrzeżeniem przed nieostrożną zabawą we wzmacnianie regionalizmów. Wszak Polska kiedyś składała się z Księstwa Poznańskiego, Królestwa Polskiego i Wolnego Miasta Krakowa - jakież to było bogactwo odrębności, nieprawdaż?
            • Gość: gdyby Re: Opowiedz Polsce o Górnym Śląsku - akcja Gazet IP: *.dip.t-dialin.net 07.04.11, 22:40
              Gość portalu: WK napisał(a):

>Skąd bierzesz bajki o szczególnym zróżnicowaniu kulturowym Śląska w przeciwieństwie do
              > innych dzielnic Polski? Skądinąd wiadomo, że np. Niemcy, którzy w średniowieczu, za chlebem
              > masowo przybyli do polskich miast
              , stanowili w pewnym okresie większy odsetek
              > mieszkańców Krakowa niż Wrocławia lub Poznania.

Z wiedza na bakier co synku. Do ksiazek.

www.google.de/url?sa=t&source=web&cd=5&ved=0CDgQFjAE&url=http%3A%2F%2Frarplayer.appspot.com%2Fwiki%2FG%25C5%2582uchoniemcy&ei=8I2dTfy-HcyRswbenKG_BA&usg=AFQjCNHKjq56JAR_XXSiSElKu5HJmE_SbA

Historia Krakowa dobrze ilustruję jak bardzo polska historia oficjalna tworzona
              była i nadal jest "ku pokrzepieniu dusz".

www.wiatrak.nl/2452/historia-chlopa-feudalnego-czyli-dlaczego-krakow-zbudowali
              • Gość: WK Re: Opowiedz Polsce o Górnym Śląsku - akcja Gazet IP: *.internetia.net.pl 07.04.11, 23:30
                >rel="nofollow">www.wiatrak.nl/2452/historia-chlopa-feudalnego-czyli-dlaczego-krakow-zbudowali

Masz więcej linków do takich bajek? Uśmiałem się z tej "wiedzy" po pachy :)
    • ajakzupa mądrze gada 07.04.11, 10:38
      Cholerne Polaki polonizujące uciemiężony naród śląski, postępujący jak rusyfikatorzy i germanizatorzy podczas zaborów.

Mądrze gadasz, publicysto Gazety. W interesie Polski, Polaków, Gazety itd. jest to, Polska była jak najsłabsza. Im słabsza, tym lepiej, tym bardziej bezpieczne polskie dzieci. Zwłaszcza twoje, publicysto.

Ohydni polscy nauczyciele z mordą kaczora, prześladowcy śląskich dzieci, won ze Śląska. Pięć milionów Polaków uciskających na Śląsku pół miliona Ślązaków, won do swojego Księstewka Warszawskiego.
    • alica32 Opowiedz Polsce o Śląsku 07.04.11, 10:38
      Henryk Waniek, śląski malarz, pisarz mówi "Bo trzeba sobie jasno powiedzieć, że Ruch Autonomii Śląska to pierwszy przejaw ruchu obywatelskiego w nowożytnej Polsce" I bardzo ładnie Pan mówi , bo tak jest. Panie Waniek ja kocham tradycje śląską i mam wielu przyjaciół Ślązaków.Ale RAŚ posuwa się za dalekgo w swoich zakusach.Żąda autonomii Województwa Śląskiego i Opolskiego. . Pan Gorzelik pięknie i ładnie wszystko tłumaczy. Podaje przykłady autonomii w innych krajach.Ale Panie Gorzelik akurat w tym regionie jest specyficzna sytuacja i mogłyby plany RAsiu zdezorganizować i osłabić Polskę. Tak więc prezes Kaczyński słusznie zwrócił na ten problem uwagę .Jak ludziska bardziej wgłębią się w temat to zrozumią.Bo narazie Pan Gorzelik gra na uczuciach ŚLĄZAKÓW. Potrafi manipulować zgrabnie słowem.
      • Gość: ciotkaBroni Re: Opowiedz Polsce o Śląsku IP: *.dynamic.chello.pl 19.05.11, 16:11
        Bezdyskusyjne jest , że coś POWINNO się ruszyć wte albo wewte bo takie przebieranie nogami w miejscu odbywa się od 1980 .
        Kraj opustoszał już prawie.
        Fachowcy tudzież młodzi zdolni,silni,pomysłowi,odważni po prostu wyjechali .
        Umowy na pniu ze studentami , którzy wyjadą i dobrze
        bo każdy ma tylko jedno krótkie życie i nie jest na szczęście przykuty 'zakazami' do życia tam gdzie się urodził.

Nie rozumiem tylko tych rytmów bałkańskich bo jakoś nie widzę tu kto z kim miałby się bić i o co.
        PIS już był i oddał władzę bo nie potrafił zrobić tego czego wymaga teraz od PO i nawet gdyby wygrał to ....tu lepiej nie przewidywać. bo nie ma szans na przeprowadzenie jakichkolwiek zmian.
        Wilki,niedźwiedzie,świnie......cała menażeria gotowa żreć i chapać ....

Jeżeli podzielimy się tu na Śląsku na takich co chcą autonomii i takich co nie chcą to wspólnie
        będziemy się zżerać i wykańczać.

Najgorsze jest to , że tu nikt nic nie da i pokaże fucka po wyborach i ....

Pora przygotować opcję własną Ty wiesz...

www.youtube.com/watch?v=Cqrn_JCBex8
        iii ...pojedziemy w Bieszczady, kupimy sobie świnie i będziemy je paść i zżerać ,paść i zżerac
        i śpiewać i palić ogniska i wypalać węgiel i pędzić bimber. Kałasznikow też się przyda - nie zamieniaj go jeszcze na drobne.
        Tyle hal do wynajęcia ...tyle pól niepomalowanych zbożem rozmaitym ....

www.youtube.com/watch?v=xBWH4-QSlsE

• Gość: errata Re: Opowiedz Polsce o Śląsku IP: *.dynamic.chello.pl 19.05.11, 16:18

PRZEPRASZAM

Wysłałam posta nie na tę stronę co chciałam
          zamiast do Katowic trafiło do Wrocławia!!!!

przepraszam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          pozdrawiam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • ubiquitousghost88 Poza Chopinem Polska to były kopalnie, więc huty.. 07.04.11, 10:46
      ...więc stocznie.
      Jednym słowem Śląsk z Kaszubami.
      Chopin wyjechał na zmywak do Paryża...
      Pojechały kopalnie i huty, i stocznie...
      To gdzie są dziś i Śląsk, i Kaszuby, jak Polski nawet w banku nie uświadczysz?
      Odpowiedzcie, że w GW, to wprawicie mnie w dobry nastrój.
      • strusi_ogon Re: Poza Chopinem Polska to były kopalnie, więc h 07.04.11, 11:02
        W sensie historycznym (nie administracyjnym) tu nie jest Polska, tu jest Śląsk. Od Bielska po Zieloną Górę.

Pozdrawiam wszystkich, którzy myślą jak ja. Wspierajmy Górnoślązaków i pamiętajmy, że my, Dolnoślązacy, też powinniśmy krzewić wiedzę, co to jest Śląsk i umieć mówić o jego trudnej, często bolesnej, ale często wspaniałej historii.

Ślązak z Wrocławia
        • ubiquitousghost88 A przyszłość? Z nią wypada coś zrobić... 07.04.11, 11:49
          ...sama się nie zrobi przecież.

strusi_ogon napisał:

> W sensie historycznym (nie administracyjnym) tu nie jest Polska, tu jest Śląsk.
          > Od Bielska po Zieloną Górę.
          >
          > Pozdrawiam wszystkich, którzy myślą jak ja. Wspierajmy Górnoślązaków i pamiętaj
          > my, że my, Dolnoślązacy, też powinniśmy krzewić wiedzę, co to jest Śląsk i umie
          > ć mówić o jego trudnej, często bolesnej, ale często wspaniałej historii.
          >
          > Ślązak z Wrocławia
          • strusi_ogon Re: A przyszłość? Z nią wypada coś zrobić... 07.04.11, 12:54
            A przyszłością jest zdobycie demokratyczną drogą autonomii w ramach państwa polskiego. Dosyć traktowania obu Śląsków jak obszarów eksploatacji kolonialnej.
            • ubiquitousghost88 No to trzeba robić nie gadać! Powodzenia! 07.04.11, 16:22
              ...Taka autonomia regionalna miałaby wpływ zbawienny na cały kraj, podnosząc konkurencję międzyregionalną, zmuszając ludzi do myślenia i działania oraz wbijając gwóźdź do trumny "warszawskim" cwaniaczkom wszelkiej maści...

strusi_ogon napisał:

> A przyszłością jest zdobycie demokratyczną drogą autonomii w ramach państwa pol
              > skiego. Dosyć traktowania obu Śląsków jak obszarów eksploatacji kolonialnej.
    • keradus Kretyńskie media. Podkręcają temat. 07.04.11, 10:59
      Kretyńskie media. Podkręcają temat. A Wy dajecie się wciągnąć do ich gry. Taki artykuł w dodatku radomskim? Idiotyzm. Media upadły aż tak nisko?
    • jaremma Pierdu, pierdu GWna 07.04.11, 11:04
      Oczywiscie, ze takie sytauacje zdarzaly sie na Slazku i co z tego? Ja nigdy nie mieszkalem na Slasku. Mieszkam na Mazowszu i co? Ano to, ze jak bylem w podstawowce to tez mie bito i wysmiewno i to czesto. Za co? Bo rzekomo gadalem po chamsku tj. w gwarze mazowieckiej czyli po wiejsku. Bito mnie za takie min. slowa bolki-bulki, karzeli-kazali, zmrowil sie- nawet nie wiem jak to powiedziec w tzw. poprawnej polszczyznie, ni ma-nie ma, swynia-swinia, der sie -darl sie itp. itd.
      I kto byl najbardziej wojowniczy. Najzacieklejsze byly tzw. szturmowki, to znaczy baby, bo przewaznie byly to baby nalezace do PZPR, nauczycielki z POP (podstawowa organizacja partyjna). Takich ludzi dzis wybiorcza broni jak Stalina. Raz nawet taka szturmowka zerwala mi medalik z Matka Boska z szyi i go podeptala na oczach wszystkich. Powiedziala, ze szkola to miejsce swieckie.
      Jakos mnie to wszystko nie odepchnelo od polskosci, bo wiedzialem, ze to wszystko komuna. A dzisiaj co? Ano GWniana broni dawnych szturmowek, sympatyzuje z tymi co penisa wieszaja na krzyzu i rozwala narodowsosciowo panstwo. I to tyle na dzis. Uklony potomkowie KPP, nie to zebym nie uzwazal, ze potomek KPP-owca nie moze byc O.K. Moze, ale chyba nie z GWna.

• pebelix7 Napisz do nas. Opowiedz Polsce o Śląsku 07.04.11, 11:06
      Moja historia jest krotka ale symptomatyczna dla 43-letniego Slazaka:

Moj dziadek (1902 - 1999) urodzony w Tarnowskich Gorach byl powstancem slaskim. Moj ojciec zostal w roku 1944 powolany do wehrmachtu i po dostaniu sie do niewoli angielskiej zostal wcielony w 1945 jako pochodzacy z Tarnowskich Gor do polskiej armii w Angli. W 1947 roku wrocil do Tarnowskich Gor. Ja, rocznik 1967, takze urodzony w Tarnowskich Gorach zyje od ponad 20 lat w Niemczech. Posiadam 2 obywatelstwa, bo wedlug polskiej konstytucji jestem Polakiem a wedlug niemieckiego Grundgesetz jestem Niemcem. Tak to juz jest ze Slazakami.
    • martica RAS chce Slaska w Niemczech! 07.04.11, 11:08
      prosze bardzo nie zapominac w tej histerii proslaskosci o tym ze RAS otwarcie mowi o oderwaniu sie od Polski i wejsciu do Niemiec. A za nimi stoi Kroll - znany przedstawiciel niby umiarkowanej mniejszosci niemieckiej. A kto ich finansuje? Moze warto byloby sie tym zajac.

Nie ma czegos takiego jak 'narod slaski' tak samo jak nie 'narodu mazowieckiego' czy 'narodu goralskiego' badz kaszubskiego.

A Kaczynski ppwiedzial to, o czym wiele osob mysli i nawet po cichu sie zgadza, ale pssst polityczna poprawnosc nie pozwala o tym mowic. Ruch Autonomii Slaska to niebezpieczna organizacja separartystyczna ktorej finanse powinny byc sprawdzone przez polski kontrwywiad. To nie resentymenty, ale prawda.
      • 1410_tenrok nie opowiadaj bajek, doucz sie martica! 07.04.11, 15:18
        nie ma narodu Kaszubskiego? chyba w twoich marzeniach!

A RAS chce takiej autonomii jaka była do 1939 roku! I ma racje!
        • pingwiniarz Re: nie opowiadaj bajek, doucz sie martica! 07.04.11, 18:30
          1410_tenrok napisał:

> nie ma narodu Kaszubskiego? chyba w twoich marzeniach!
          >
          > A RAS chce takiej autonomii jaka była do 1939 roku! I ma racje!

Zaraz posypią mi się na głowę gromy, ale napiszę co myślę.
          Sądy rejestracyjne w Polsce odmawiały uznania rejestracji organizacji "narodowości śląskiej" uznając, że takowa nie istnieje.
          I moim zdaniem miały rację.
          Narodowość kaszubska to całkiem inna sprawa.
          Również Czesi kategorycznie odmawiają uznania istnienia "narodowości śląskiej", choć sami w czteropolowym herbie mają czarnego śląskiego orła (Ostrawa to też Śląsk!).
          "Język śląski" to moim zdaniem gwara, nie język! Bywałem w zapadłych wioskach w dawnym krakowskim, kieleckim itp. i wierzcie mi, gwara tamtejsza też sporo różni się od literackiej polszczyzny, ale nikomu nie przyszło do głowy twierdzić że to osobny język.
          Paradoksem jest to, że "narodowość śląska" deklaruje się w chwili obecnej głównie w regionie, który historycznie rzecz biorąc był prowincją i marginesem historycznego Śląska, tego rozciągającego się od Raciborza po Żagań; połowa tego regionu (obecnego Górnego Śląska) historycznie rzecz biorąc Śląskiem nie jest; w dodatku połowa albo i 2/3 obecnej ludności G. Śląska to przybysze z biednych wsi głównie z okolicy Krakowa czy Kielc, którzy przyjechali tam w latach 40 -tych czy 50-tych za pracą.
          Co do RAŚ: niech sobie walczą o autonomię, niech nawet ją mają, w takich ramach jak przed wojną. Górny Śląsk zasługuje na odrębne traktowanie z uwagi na odmienność od sąsiednich części Polski pod względem gospodarczym, społecznym itp. Takie właśnie było uzasadnienie przedwojennej autonomii dla województwa śląskiego.
          Ale nie dorabiajmy teorii o narodzie śląskim i języku śląskim!
          Celem RAŚ nie jest oderwanie się od Polski a tym bardziej przyłączenie do Rzeszy (choć pewnie niejeden będzie usiłował wmówić że tak jest). Ale to co oni robią przestaje być śmieszne i nieszkodliwe, gdy kreują rzeczywistość mówiąc o "narodzie". A już całkiem mną zatrzęsło, jak usłyszałem wypowiedź Gorzelika o "wojnie domowej" - tzn. o powstaniach śląskich. (!!!!!!).
          Korfanty przewraca się w grobie.
          Ciekawy jestem jak podobne sprawy wyglądają w Niemczech. Nie znam niemieckiego, nie znam Niemiec i ich kultury. Słyszałem że język niemiecki w różnych landach b. się różni, np. w Bawarii czy Szwabii. Czy w tych landach też twierdzą, że są Bawarczykami i mówią po bawarsku a nie niemiecku ?
          Na koniec dodam jeszcze jedno. Zwiedziłem chyba całą Polskę i poznałem wielu ludzi. Chyba nigdzie nie spotkałem tak uprzejmych, uczynnych i życzliwych ludzi jak na Górnym Śląsku.
          Wystarczy w autobusie zapytać o drogę i już 5 osób po sąsiedzku będzie ci doradzać i spierać się jak będzie najwygodniej i najlepiej dotrzeć gdzie chcesz. Kiedyś na ulicy w Katowicach spytałem o pewną ulicę, przechodzień był zakłopotany, bo nie wiedział. Sam zaczepił 2 kolejne osoby i poprosił o pomoc.
          Dla porównania : krakus na plantach w Krakowie spławił mnie z pogardą, rzekomo nie wiedząc gdzie jest ulica Reymonta (ulica przy której są Błonia i stadion Wisły).
          • nerwus0 Re: nie opowiadaj bajek, doucz sie martica! 07.04.11, 19:01
            Po części masz rację. Jeśli chodzi o Niemcy, powołałeś sie na Bawarię czyli Bayern.
            Jest faktem, że nie jest landem autonomicznym, ma inny język, ale Bawarczycy
            twierdzą, że ich land to Freistaat Bayern - wolne państwo Bayern.
            Skąd o tym wiem? Mieszkałem tam przez 10 lat. I jakoś nikt nie kwestionuje
            inności Bawarczyków. Obecnie mieszkam w Kolonii i mimo akcentu bayerskiego
            nikt nie traktuje mnie inaczej. Fakt, akcent nabyty, jednak jest.
            Nikt nie ma zamiaru przyłączać Sląska do Niemiec. Nie te czasy.
            Mieszkam tu, nadal będąc obywatelem RP i Slązakiem. Bynajmniej nie
            z wyboru. W 1981 roku za działalność w Solidarności dostałem paszport w jedną
            stronę. Nigdy nie uwierzę w bajki Jara. To skończony arcycymbał, który nie wie
            co to POLSKA. Dla niego ona się nie liczy, tylko władza.
            Mali ludzie tak mają.
            Pzdr.
            • pingwiniarz Re: nie opowiadaj bajek, doucz sie martica! 07.04.11, 21:38
              nerwus0 napisał:

> Po części masz rację. Jeśli chodzi o Niemcy, powołałeś sie na Bawarię czyli Bay
              > ern.
              > Jest faktem, że nie jest landem autonomicznym,

Tak, ale Niemcy są federacją, czyli z natury rzeczy dany land ma autonomię i samodzielność. Ale nie o to chodzi - czy twierdzą że są narodem ? Innym niż Niemcy ?

ma inny język,

tzn ? nie niemiecki ? I czy w Niemczech uważany za język czy jedynie za gwarę czy dialekt ?

I jakoś nikt nie kwestionuje
              > inności Bawarczyków.

Żaden mądry i niezacietrzewiony człowiek w Polsce nie będzie kwestionował inności G. Śląska i Górnoślązaków. Ale ja osobiście nie przyznam, bo tak nie uważam, że są narodem innym niż Polacy.

Obecnie mieszkam w Kolonii i mimo akcentu bayerskiego
              > nikt nie traktuje mnie inaczej.

I niech u nas też tak będzie. Członkowie RAŚ twierdzą, że Ślązacy są szykanowani we własnym "kraju" i zawsze mieli przechlapane. Zawsze ? Pod każdym względem ? A za komuny, zwłaszcza za tow. Edwarda też ?

• 1410_tenrok Pingwiniarz, 07.04.11, 23:07
                poczytaj o Bawarii, a potem dopiero używaj takich przykładów.
                Niemcy są skomplikowanym krajem, który ma dialekt na granicy odrębnych języków regionalnych, o różnicach większych niż w językach słowianskich. Wystarczy o tym poczytać.

Bawarii są ludzie, którzy uważają, że są przede wszystkim Bawarczykami. W Bawarskiej telewizji na zakonczenie programu puszczany jest również hymn Bawarii!

czy slązacy mieli zawsze przechlapane? Po studiach pracowałem na Sląsku kilka lat i uważam, że mieli przechapane. Zwłaszcza tam, gdzie natrafiali na kongresowo polski szownizm. A znam opowieści ze szkół i obrażliwy stosunek nauczycieli do śląskich dzieci! To, co sie obecnie dzielje, to jest rachunek za to przechlapanie!
                • pingwiniarz Re: Pingwiniarz, 07.04.11, 23:23
                  1410_tenrok napisał:

> poczytaj o Bawarii, a potem dopiero używaj takich przykładów.
                  > Niemcy są skomplikowanym krajem, który ma dialekt na granicy odrębnych języków
                  > regionalnych, o różnicach większych niż w językach słowianskich. Wystarczy o ty
                  > m poczytać.
                  >
                  > Bawarii są ludzie, którzy uważają, że są przede wszystkim Bawarczykami. W Bawar
                  > skiej telewizji na zakonczenie programu puszczany jest również hymn Bawarii!

Pisałem że nie znam Niemiec, niemieckiego itp. Pytałem więc jak tam to wygląda.
                  Wracam do podstawowego pytania - czy Bawarczyk uważa że jest członkiem innego narodu niż inni obywatele Bundesrepubliki ?

>
                  > czy slązacy mieli zawsze przechlapane? Po studiach pracowałem na Sląsku kilka l
                  > at i uważam, że mieli przechapane. Zwłaszcza tam, gdzie natrafiali na kongresow
                  > o polski szownizm. A znam opowieści ze szkół i obrażliwy stosunek nauczycieli d
                  > o śląskich dzieci! To, co sie obecnie dzielje, to jest rachunek za to przechlap
                  > anie!

Powiedzmy że miałem na myśli coś innego. Nie chodzi mi o tępienie "śląskości" , np. gwary w szkołach, itp. W jakimś sensie nawet tą wspominaną tu w innych postach "polonizację". To akurat są fakty. I w tym sensie faktycznie, mieli przechlapane.
                  Nie chodzi mi również o gospodarczą eksploatację.
                  Chodzi mi tylko i wyłącznie o to, że nawet w najtrudniejszych i najgorszych latach PRL (lata 60, 80) na Śląsku żyło się ludziom łatwiej niż w innych częściach Polski. Chodzi o zaopatrzenie sklepów, dostępność mieszkań itp. Jasne że wynikało to z wyjątkowo wielkiego wkładu i wagi tego regionu w gospodarce kraju, ale fakty są jakie są.
                  Tytułem anegdoty: wymarzony aparat fotograficzny marki Zenit (radziecki) nie do zdobycia w sklepie w drugiej połowie lat 80, kuzyn kupił mi w sklepie w Katowicach bez większego problemu.
                  • 1410_tenrok tak, w tym sensie, rzeczywiście w tym czasie 08.04.11, 00:53
                    na górniczo-hutniczym Sląsku było najlepiej. wiesz, skoro płacili im za fedrowanie, jak za zboże, to musieli im coś dostarczać też.......... Jednak, tak czy inaczej mieli oni przechlapane: czterobrygadowy system pracy....... To wówczas gierek (zagłębiak, czerowny bandyta z 1956 roku) sprzedał Schmidtowi za 2,5 mld DEM 200.000 ludzi w ramach tzw. łączenia rodzin. Z tego z Warmii i Mazur wyjechała większość tamtejszej ludności............., która również miała przechlapane.
                • nerwus0 Re: Pingwiniarz, 07.04.11, 23:27
                  1410 nie pieprz głupot. Ja tam mieszkałem 10 lat i nigdy nie słyszałem na zakończenie programu
                  hymnu Bawarii. A`propos. Jaki to jest ten hymn Bawarii. Program (BR3) leci na okrągło więc nie ma żadnego hymnu. BR Alpha jest programem raczej naukowym, też na okrągło 24 na dobę. Zawsze wiedzą więcej ci, którzy nigdy nie widzieli np. Bawarii. A czytać nie muszę, znam to z autopsji w przeciwieństwie do ciebie.
                  • 1410_tenrok skoro tam mieszkałeć, to winieneś to wiedziec, 08.04.11, 01:04
                    ze BR puszcza nawet nadal "Bayrische Nationalhymne:

* 1.) Gott mit dir, du Land der Bayern, Heimaterde, Vaterland. Über deinen weiten Gauen walte seine Segenshand, Er behüte deine Fluren, schirme deiner Städte Bau, und erhalte dir die Farben, deines Himmels weiss und blau.
                    Bóg z Tobą, o Bawarów kraju, domowino, Ojczyzno. Ponad twymi okręgami niech spoczywa dłoń błogosławiąca, on dba o twoje Pola, chroni twoich miast buodwle, zachowuje twe kolory, twego nieba biel i błękit
                    * 2.) Gott mit uns, dem Bayernvolke, wenn wir, unsrer Väter wert, stets in Eintracht und in Frieden bauen unseres Glückes Herd, dass vom Alpenland zum Maine jeder Stamm sich fest vertrau, und im Herzen freudig eine unser Banner, weiss und blau.
                    Bóg niech z nami, Bawarów narodem, jeśli my, naszych ojców godni, zawsze w zgodzie i w pokoju tworzym szczęścia ognisko, które od Alp aż po Men każde plemię zna oraz w sercach nasz jest sztandar: biały i błękitny
                    * 3.) Gott mit uns und Gott mit allen, die der Menschen heilig Recht treu beschützen und bewahren, von Geschlechte zu Geschlecht. Frohe Arbeit, frohes Feiern, reiche Ernten jedem Gau, unterm Himmel weiss und blau. "

Koleś ty tam mieszkałeś i na dodatek 10 lat? Dos: glaub i net!
          • 1410_tenrok jaja sobie robisz, czy co? 07.04.11, 23:01
            Zaraz posypią mi się na głowę gromy, ale napiszę co myślę.
            Sądy rejestracyjne w Polsce odmawiały uznania rejestracji organizacji "narodowości śląskiej" uznając, że takowa nie istnieje.
            I moim zdaniem miały rację.
            Miały rację? A z jakiego powodu? dla Czechów sprawa jest prosta: Slązacy to albo Niemcy albo Polacy! Wystarczy poczytać o historii lat 1919-1922 oraz 1945-1949, aby doskonale zrozumieć powody postępowania Czechów! A powody postępowania Polaków? Też można doskonale zrozumieć, ponieważ uznanie narodowości śląskiej oznacza przyznanie się do klęski polityki repolonizacyjnej na Sląsku! A ta polityka jednoznacznie poniołsa klęskę już dawno! Zaden polski polityki sie do tego nie przyzna, poinieważ dotyczy to najbardziej miękkiego podbrzusza polskiej polityki!

Narodowość kaszubska to całkiem inna sprawa.
            Oh dziekUję bardzo!

Również Czesi kategorycznie odmawiają uznania istnienia "narodowości śląskiej", choć sami w czteropolowym herbie mają czarnego śląskiego orła (Ostrawa to też Śląsk!).
            "Język śląski" to moim zdaniem gwara, nie język! Bywałem w zapadłych wioskach w dawnym krakowskim, kieleckim itp. i wierzcie mi, gwara tamtejsza też sporo różni się od literackiej polszczyzny, ale nikomu nie przyszło do głowy twierdzić że to osobny język.
            Wystarczy poczytać sobie prace Uniwersytetu Opolskiego na wzmiankowany temat, aby nieco wiec rozumiec w temacie. Do tych prac i konferencji naukowych o kreolu odsyłam. wówczas zrozumiesz, że wykształcił się tu mieszany język, żadna tam gwara.

Paradoksem jest to, że "narodowość śląska" deklaruje się w chwili obecnej głównie w regionie, który historycznie rzecz biorąc był prowincją i marginesem historycznego Śląska, tego rozciągającego się od Raciborza po Żagań; połowa tego regionu (obecnego Górnego Śląska) historycznie rzecz biorąc Śląskiem nie jest; w dodatku połowa albo i 2/3 obecnej ludności G. Śląska to przybysze z biednych wsi głównie z okolicy Krakowa czy Kielc, którzy przyjechali tam w latach 40 -tych czy 50-tych za pracą.
            Po prostu opowiadasz bzdury! Rzecz dotyczy obszarów zamieszkanymch przez ludność mówiącą w tzw. Wasserpolnisch, czyli de facto cały obszar Górnego Sląska w historycznych granicach, z tym, że część zachodnią można w zasadzie uznać za straconą, ponieważ ci ludzie rzeczywiście optują za Niemcami. A jakbym ci pokazał mapy niemieckie z początków lat '10 XX w., to byś się zdziwił. To był w całości obszar zamieszkany przez ludność podającą się jako polska! W latach '40 etnicznych Niemców stamtąd w całości wyrzucono! Zostali jedynie ciu, którzy podawali sie za Polaków! Wskutek brutalnej polityki asymilacyjnej od 1956 roku rozpoczęła sie masowa emigracja. Ludność części wschodniej natomiast, tzn. tej, która znajdowała się w granicach Niemiec nie optuje ani za Niemcami ani za Polakami. Oni optują za swoją własną narodowością. I zaświadczam ci, że w ciągu 10 lat będą ją mieli! Takie jest ten proces! Problem nie dotyczy ludności, która przybyła po 1945 roku i zajęła miejsca opróżnione przez etnicznych Niemców. Prpblem dotyczy jedynie ludności rodzimej, czyli tzw. autochtonów, jak to komuna nazwała!

Co do RAŚ: niech sobie walczą o autonomię, niech nawet ją mają, w takich ramach jak przed wojną. Górny Śląsk zasługuje na odrębne traktowanie z uwagi na odmienność od sąsiednich części Polski pod względem gospodarczym, społecznym itp. Takie właśnie było uzasadnienie przedwojennej autonomii dla województwa śląskiego.
            Ale nie dorabiajmy teorii o narodzie śląskim i języku śląskim!
            Celem RAŚ nie jest oderwanie się od Polski a tym bardziej przyłączenie do Rzeszy (choć pewnie niejeden będzie usiłował wmówić że tak jest). Ale to co oni robią przestaje być śmieszne i nieszkodliwe, gdy kreują rzeczywistość mówiąc o "narodzie". A już całkiem mną zatrzęsło, jak usłyszałem wypowiedź Gorzelika o "wojnie domowej" - tzn. o powstaniach śląskich. (!!!!!!).
            Oni nic nie kreują! to jest rachunek, że traktowanie śląskiej ludności rodzimiej jako bydło do lania przez całe dziesięciolecia! Trzeba znać problem i aktualny stosunek tych ludzi do Polski
            Korfanty przewraca się w grobie.
            Ano sie przewraca. Zwłaszcza, że on chciał tego samego, co oni....... A Grażyęski i sanacja mu sie nie podobali!
            Ciekawy jestem jak podobne sprawy wyglądają w Niemczech. Nie znam niemieckiego, nie znam Niemiec i ich kultury. Słyszałem że język niemiecki w różnych landach b. się różni, np. w Bawarii czy Szwabii. Czy w tych landach też twierdzą, że są Bawarczykami i mówią po bawarsku a nie niemiecku ?
            Opowiadasz bzdury. I mówię to, jako człowiek mieszkający kilkanaście lat w Bawarii. W Bawarii mówi się po bawarsku i Bawaria. A jak pomyślimy o tym, że w chwili powstawania RFN w latach '40 Bawarczycy nie podpisali traktatu konstytucyjnego...... A jak pomyślimy, że CSU jest doskonałym przykładem bawarskiej odrębności (CSU istineje tylko w Bawarii!)

Na koniec dodam jeszcze jedno. Zwiedziłem chyba całą Polskę i poznałem wielu ludzi. Chyba nigdzie nie spotkałem tak uprzejmych, uczynnych i życzliwych ludzi jak na Górnym Śląsku.
            Wystarczy w autobusie zapytać o drogę i już 5 osób po sąsiedzku będzie ci doradzać i spierać się jak będzie najwygodniej i najlepiej dotrzeć gdzie chcesz. Kiedyś na ulicy w Katowicach spytałem o pewną ulicę, przechodzień był zakłopotany, bo nie wiedział. Sam zaczepił 2 kolejne osoby i poprosił o pomoc.
            Dla porównania : krakus na plantach w Krakowie spławił mnie z pogardą, rzekomo nie wiedząc gdzie jest ulica Reymonta (ulica przy której są Błonia i stadion Wisły).
            A co to ma znaczyć. Slązacy to dobrzy i kochani ludzie!
            • nerwus0 Re: jaja sobie robisz, czy co? 08.04.11, 01:03
              Ty naprawdą nie masz zielonego pojęcvia o czym mówisz.
              Wiesz kto to Ludwik II Bawarski? Wiesz co to Neuschwanstein? Chemsee i Herreninsel?
              Byern było królestwem i tego się nie wyrzeknie. Zapytaj Bawarczyka czy jest Niemcem?
              Usłyszysz, jestem Bawarczykiem. Do kuźwy nędzy ja obok nich mieszkałem, poznałem
              ich kulturę. Tak samo myślą Slązacy o swojej ziemi, Sląsku.
              Jakby nie trud śląskich górników, zamarzłbyś na kość. Ryli w ziemi, żeby wyrwać węgiel
              dla ciebie. Ginęli często. Ty doope grzałeś tym węglem.
              Nigdy nie widziałeś młodej dziewczyny, która w pięć dni po ślubie straciła męża.
              Ja widziałem. Powiem teraz coś o czym niewielu wie.
              Grałem w zespole przykopalnianym, Po Barbórce, każdego roku było spotkanie
              wdów i sierot po górnikach.I tam grałem dla nich. Jak myślisz, ile było tych wdów?
              Dwie, trzy, dziesięć. Sala była na 400 osób. Wyobraź sobie, na korytarzu stało dodatkowych 30 stolików 4-osobowych i było za mało. A to tylko jedna kopalnia,
              I ty chcesz coś mówić o Sląsku?
              Pomyśl, czy Slązacy zasłużyli na takie traktowanie.
              • 1410_tenrok A co ci tak na prawde chodzi???? 08.04.11, 01:06
                nudzisz chyba, co???
              • 1410_tenrok nerwus, wujek dobra rada, 08.04.11, 01:08
                kieruj te słowa do Pingwiniarza, a nie do mnie! Ja to doskonale wiem, a on nie.
                • nerwus0 Re: nerwus, wujek dobra rada, 08.04.11, 01:24
                  Czy w moim tekście piszę, że to do Ciebie?
                  Napisałem do Was wszystkich.
                  A i tak nie macie pojęcia o Sląsku.
                  • 1410_tenrok nerwus, wujek dobra rada, noch einmal 08.04.11, 14:13
                    a skądże ty to wiesz, że my nie mamy pojęcia o Sląsku???
              • art.usa Re: jaja sobie robisz, czy co? Z pewnością nie. 09.04.11, 04:13
                Wiesz miałem ciotkę w zagłębiu rury.

Zwała się z domu Marlena Grabowski,
                jej mąż Polski-Niemiec z daje się z Lunen,
                pojechał pod ziemie i nigdy nie wrócił.
                Przysyłała zdjęcia płacząc do mego ojca.
                Serce mi się rwało jak to wkoło słyszałem.
                Przy pogrzebie mego ojca była z innym lekko z boku
                innym mężczyzną ale też górnikiem z Zagłębia Rury.

Górnicy Ślązacy czy ich rodzina,
                to wielcy ludzie. Nie powinno się z tymi ludźmi obchodzić jak ja.
                Wstyd mi.
                Marlena miała synów (6 dzieci)ale i córki, jak przypadek chce w pociągu.
                Ale to insza historia, może inną razą.

Europa to ogromne gniazdo dumnych Polaków,
                do których i ja należę, a ty to czytasz?
                Czyli jesteś taki sam jak ja, i do tego gniazda należysz,
                i ani się jego nigdy nie wyrzekniesz,
                nawet gdybyś chciał.
            • art.usa Re: jaja gołębie i inteligencja Ślązaka. 08.04.11, 15:37
              A to siedzi na ławce z własnej roboty,
              stary nie pisaty i nie czytaty Ślązak,
              przez niektórych i jako Hanys zwany i ma w Rękach GW,
              odwrotnie i zrobił okrutnie mądra gęba.
              Przychodzi do niego synek Józek.
              Ten tam powiada Józek to Jarosław Kaczyński,
              wiem przecie, mówi Stary Emil, on akuratnie nurkuje.

Wiecie, mój sąsiad Hanys niedobry ma gołębie.
              Każdy Polski gołąb woła gruchu grrrrruchu.
              Hanyski gołąb jest nie tylko po to żeby gościowi dach zapaskudzić,
              On woła hu juuu, hu juu, a czasami jak dzień zamglony
              to woła, wredny hu juu, wredny hu juuu.
              Dla tego się z hanysem nigdy nie pogodzisz.

Wiecie nie chce żle o'tych górki baranach mówić.
              A to byłem raz w knajpie za chmielem w płynie,
              no i przyszedł Hanys ten z dobrych co zwie się Emil.

Emil ustał przy barku i patrzy ślepo w ścianę.
              Co masz Emilku pytam ostrożnie?
              Eh tam, co, go zaciągam do gatki?
              Eh powiada, są sytuacje Artur których niemożna wytłumaczyć.
              Ano widzisz ta moja krowa mleko wysoko wydajna Ema.
              Ano siadłem na mój z własnej roboty z trzema nogami u waz mówią stołek
              u nas po staro śląsku mówią szymel, i ją leciutko ciepłą ręką pociągnąłem po cycach.
              A ta, jak mnie nie kopnie lewą nogą, o powiedziałem nie tak!
              Wziąłem linkę i przywiązałem jej lewą nogę do belki z lewej strony.
              Wziąłem mój szymel i wiadro na mleko i siadłem, im ją znów lekko ręką po cycach.
              A ta jak mnie prawą nogą nie kopnie. O powiedziałem, nie tak, linka i prawą nogę
              przywiązałem do prawej belki.
              Siadłem na mojego szimla i ją znów lekko ręką po cycach.
              A ta jak mnie nie ogonem z bobamy na końcu przerżnie po oczach.
              O powiedziałem nie tak patrze linki już nie mam, wyciągnąłem pasek ze spodni,
              wszedłem na szymla i przywjązuje jej ogon do belki u góry,
              spodnie mi się zsunęły aż na kolana, i w tym czasie weszła żona do chlewa.

Artur powiada, pewnych rzeczy nie idzie wytłumaczyć.
              • 1410_tenrok ty art i koloratura to dobrana para 08.04.11, 17:29
                moglibyście uprawiać ryż na Saharze. To jest zajęcie w sam raz dla was!
                • art.usa Re: ty art i koloratura to dobrana para 08.04.11, 22:50
                  1410_tenrok napisał:

> moglibyście uprawiać ryż na Saharze. To jest zajęcie w sam raz dla was!

Rozumnie ryż na saharze niezłe, ani wody ani ciepłej nocy.
                  Przekonałeś mnie od jutra się zmieniam.
                  Będę kopał i szukał aż znajdę coś pozytywnego o Ślązakach.
                  Albo popytam sąsiadów, może coś wiedzą, albo gdzieś słyszeli.

Koloratura ma rację, Wrocław to śliczne stare miasto śląskie,
                  ale niestety niema nic wspólnego z górnym Śląskiem.
                  Mam rodzinę w Bytomiu ale oni się nie przyznają
                  do reszty śląska.

To jest tak gdybyś dołączył Szczecin do górnego śląska.
                  • 1410_tenrok art i koloratura to dobrana para 09.04.11, 17:00
                    koloratura jest idiotką, ponieważ nie jest w stanie pojąć, że Ziemia Sląska rozciąga się od Zywiecczyzny do okolic Krosna Odrzanskiego. Nie jest na również w stanie pojąć, że Sląsk ma stolicę we Wrocławiu, a dzieli sie on na Sląsk dolny ze stolicą w Legnicy oraz Sląsk Górny ze stolicą w Opolu. Tak było zawszy, choć w tzw. międzyczasie istniał jeszcze Sląsk środkowy ze stolicą we Wrocławiu. Tak jest napisane w dowolnym podręczniku historii Sląska.
                    koloratura jest babą, który zawsze ma racje, zresztą nie od dziś. Takie są jej posty.
                    Wygląda na to, że ty podobnie do niej nie pojmujesz prostych spraw, co pokazuje ten dodatek ze Szczecinem........

A Slązacy , w znaczeniu górnośląskiej ludności rodzimej, to bardzo fajni i otwarci ludzie. Czasami mogą oczywiście zle reagować na idiotów, np. na arta z usa.

.
                    • art.usa Re: Sznurek to wytrych u Hanysa nie dobrego. 10.04.11, 01:05
                      A bo wiecie, Hanys ma swe spodnie tak zbrandzlowane
                      niby blacha, że jak ma sznurek w kieszeni to ten jest tak twardy niby drut.

Jo, jo, dyskutujemy jak ta Pani zauważyła o Górnym śląsku,
                      Czy może tylko o całym Śląsku.
                      Zważ pisałem że mam rodzinę Wydrzyńskich w Bytomiu.

Józef Wydrzyński był kiedyś u nas w domu i powiedział,
                      Artur będziesz miał problemy czy szukał pracy,
                      ty jesteś naszym synem Wydrzyńskich ja o'tym wiem,
                      przyjedziesz kiedy chcesz łóżko dla ciebie jest i cała rodzina naszego rodu ci pomoże.
                      Miałem wtedy może 5 czy 6 lat nie chodziłem jeszcze do szkoły.
                      Do dziś pamiętam adres choć tam nigdy nie byłem.
                      Mówił do mnie pamiętaj ten adres, dla siebie na całe życie.
                      Nie wiem czemu, tyle lat przeszło ale ten adres mogę powiedzieć
                      w każdej porze dnia czy nocy. Myślę że wuj najdroższy, już dawno nie żyje,
                      a dom pewno zniszczono, i ma pamięć jest tylko starym kodem
                      który u mnie gdzieś chcąc czy nie chcąc po prostu siedzi.
                      Było to, Bytom, Kopalniana 4.

Może też jestem tylko wrednym Ślązakiem i Hanysem.
                      Gdy bóg rozdawał nazwiska, czemu Wydrzyński? czyli kłótliwa wydra,
                      co ja w zasadzie tyki pogodliwy człowiek jestem, i z nikim się nie kłócę,
                      albo kogoś bym obraził?.

Ok. zdaje się muszę kiedyś tam polecieć, choć nie wiem poco i czemu.
                      Może ten dumny i honorowy człowiek, coś miał w sobie czego ja nie mam?.
      • nerwus0 @martica 07.04.11, 15:50
        Weź pigułkę...... weź pigułkę..... weź pigułkę....weź pigułkę.....
    • Gość: Gorol Re: Opowiedz Polsce o Górnym Śląsku - akcja Gazet IP: *.pz3-nat.espol.com.pl 07.04.11, 11:14
      Tusk wygra ?wybory bo;To on i tylko on łączy a nie dzieli Polaków, I Śląski stadion piłkarski obecnie im; Adolfa Hitlera przemianuje na im; Lecha Kaczyńskiego.
      • nerwus0 Re: Opowiedz Polsce o Górnym Śląsku - akcja Gazet 07.04.11, 12:35
        Gość portalu: Gorol napisał(a):

> Tusk wygra ?wybory bo;To on i tylko on łączy a nie dzieli Polaków, I Śląski st
        > adion piłkarski obecnie im; Adolfa Hitlera przemianuje na im; Lecha Kaczyńskieg
        > o.

Gdyby głupota umiała latać, fruwałbyś jak gołąb.
    • ja_niezyczliwy A ja Kocham Śląsk! 07.04.11, 11:20
      Mieszkam w Zachodniopomorskim, tu się urodziłem i pracuję. Znam historię Polski i tego regionu. Znam wielu Ślązaków (prawdziwych) i gdybym mógł to poprosiłbym o azyl właśnie na Śląsku. :)
    • tanczacy.z.myslami "...o Śląsku" czy "...o Górnym Śląsku"? 07.04.11, 11:21
      Się zdecydujcie, Gazeto :) bo to jednak "drobna" różnica.
      • Gość: Hammurabina Re: "...o Śląsku" czy "...o Górnym Śląsku"? IP: *.adsl.inetia.pl 07.04.11, 20:05
        wolnego...! Jest jeszcze Opolszczyzna! Moja rodzina akurat została tu przerzucona z Kresów ale całe życie spędziłam ze Ślązakami. I mogę podpisać się obiema rękami pod dobrymi opiniami o nich.Pewnie, że ich więzi z Niemcami są silne - w końcu taka była historia tego regionu.
        Mam wielu przyjaciół wśród tutejszej rdzennej ludności. I nie dam o nich złego słowa powiedzieć.
    • art.usa Ślązak to największa ku... pod słońcem. 07.04.11, 23:21
      Miałem sąsiada Ślązaka, straciłem na sądy na niego gdzieś 50 tyś złotych

Miał ogromny ogród, kład drzewo stare deski i inne odpady,
      tylko mi pod drzwiami mego domu.
      Nic z tego nie miał, ale u mnie wyglądało gorzej jak u niego,
      i szczury z drzewa wyłaziły i pchały się u mnie do domu
      a on się ciesząc śmiał.

Jak myślicie gdzie odprowadzał Wodę od swego 54 m kwadratowego Garażu?
      Oczywiście do mnie pod dom.

Gdy miałem gości jakaś uroczystość, co robiła ta hanyska ku...?
      Wyciągała piłę i zaczęła ciąć drzewo, tak że ja gości i goście mnie zrozumieć nie mogli.

Hanys to jest złośliwy i chamski naród.

Ale jeżeli chcą mieć swą ojczyznę więcej dla siebie,

jestem sprawiedliwy mówię,

TAK.

Bo jestem sto razy lepszy jak ci dziwni, i boże dopomóż sprawiedliwy, gdzie jestem tylko zwykłym.......

(Huja się dowiecie)
      • nerwus0 Re: Ślązak to największa ku... pod słońcem. 07.04.11, 23:36
        Dlaczego wkładasz wszystkich do jednego worka. Równie dobrze mogę powiedzieć,
        że Amerykanie to, używajac twego języka, ku... Bo jeden z nich, w czasie pobytu w Niemczech
        naprawiał swego Jeepa i gazował silnikiem zawsze kiedy ja miałem gości. Liście ze swojego ogródka wrzucał do mojego. Czy zatem jeden to wszyscy? Pomyśl trochę zanim zaczniesz
        obrażać Bogu ducha winnych ludzi.
        • art.usa Re: Ślązak to największa ku... pod słońcem. 08.04.11, 00:37
          nerwus0 napisał:

> Dlaczego wkładasz wszystkich do jednego worka. Równie dobrze mogę powiedzieć,
          > że Amerykanie to, używajac twego języka, ku... Bo jeden z nich, w czasie pobytu
          > w Niemczech
          > naprawiał swego Jeepa i gazował silnikiem zawsze kiedy ja miałem gości. Liście
          > ze swojego ogródka wrzucał do mojego. Czy zatem jeden to wszyscy? Pomyśl trochę
          > zanim zaczniesz
          > obrażać Bogu ducha winnych ludzi.

Nie to, nie są bogu ducha niewinni ludzie.
          Ślązak to stwór lucyfera.
          ślązak to Oszust, gorszy jak cygan, złośliwy gorszy od Czecha.
          Ślązak to stwór szatana.
          Mógłbym dużo więcej dołożyć, ale nie chce bo mnie poznają,
          i przyjdą podpalić dom, te ku... zboczone.

Słowa, dobry Ślązak to ten sztychówka pod ziemią,
          pochodzą ode mnie.

Miałbym spać z Ślązaczką, wolał bym kozę Mateckiej.
          • nerwus0 Re: Ślązak to największa ku... pod słońcem. 08.04.11, 01:36
            Właśnie pokazałeć swoje kretyństwo,
            Wydawało mi się, że czasem myślisz.
            Myliłem się.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka