mniammniam3 23.02.07, 23:17 Czy może ktoś wyjasnić czym się różni klimatyzacja elektroniczna od klimatyzacji automatycznej. Szukałem na wyszukiwarkach, ale jakoś nie trafiłem. Z góry dziękuję. Link Zgłoś Obserwuj wątek
al9 Re: Klimatyzacja elektroniczna 24.02.07, 09:46 Klimatyzacja automatyczna - zwłaszcza w starszych autach - miała za zadanie utrzymywac nastawiona temperaturę. Starsze mercedesy czy bmw mialy to urzadzenie od lat osiemdziesiątych.. Z biegiem lat urzadzenie sie komplikowało. Porządna automatyczna klimatyzacja sterowana procesorem ma czujniki wilgotności, nasłonecznienia, inaczej sie zachowuje kiedy pasazer dopiero wsiada do auta, inaczej w czasie jazdy. dobiera nie tylko temperature, ale siłę i miejsca nadmuchu, pamięta o szybach, inaczej działa w zimie inaczej latem. Czesto jest wtedy zwana klimatronic'iem choc to nazwa koncernu vw - ale jakos sie u nas przyjęła. pamietaj ze w aucie typo peugoy 207 i np bmw serii 5 oba urzadzenia nazywają sie tak samo - ale działaja absolutnie inaczej... Pozdr al Link Zgłoś
habudzik Re: Klimatyzacja elektroniczna 24.02.07, 12:31 Elektroniczną kolimatyzacje mam ja w swoim samochodzie i działa ona zupełnie inaczej niz ta automatyczna w Volvo S80 . Moja daje o wiele mniejszy "przeciąg" ale za to wolniej schładza gdy w ustalonej juz temperaturze wew. otworze okno a na zew. jest +36 . To chyba kwestia gustu a jak to działa raczej się tak naprawde nie dowiemy . Link Zgłoś