Dodaj do ulubionych

Słynne postacie Wrocka(w sukurs Jasiowi P.O.)

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.04, 19:12
wpisujcie tutaj inne znane postacie, procz wymienionych w wątku o Jasiu.
Chodzi oczywiscie o osoby nie znane z imienia i nazwiska, ale widziane czesto.

Ja powtorze z tamtego watku Pana Z Baziami w przejsciu kolo solpolu, jeszcze
pani ktora na rogu jak sie idzie do Kameleona zebrze od niepamietnych czasow
Obserwuj wątek
    • Gość: era Re: Słynne postacie Wrocka(w sukurs Jasiowi P.O.) IP: 62.233.250.* 06.05.04, 19:48
      Piotruś-samochodzik, o którym pisałam w wątku o Jasiu. Znaną postacią była też
      starsza kobitka sprzedająca pijawki przy hali targowej na Nankiera. W
      kryzysowych czasach sprzedawała też wódkę na kieliszki w bramie obok. A moe to
      była jej główna działalność, a pijawki trzymała w słoikach dla zmylenia
      przeciwnika?
      • pluto10 Re: Słynne postacie Wrocka(w sukurs Jasiowi P.O.) 06.05.04, 20:06
        Panią z pijawkami pamiętam.
        ------------------------------------------------------
        pluto10
    • wszywa1 Re: Słynne postacie Wrocka(w sukurs Jasiowi P.O.) 06.05.04, 20:16
      Pijawki!Pamietam. Swietna zagrycha. Pychotka.!
    • Gość: kklement Militarysta IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 06.05.04, 22:11
      W okolicach Astry kręcił się dziadek - militarysta. Chodził w kurtce i
      rogatywce LWP, czasem miał na głowie zabawkowy hełm ( z liśćmi dębu ! :) ) i
      zabawkowego schmeissera. Byl też drugi jemu podobny, ale z jedną nogą. Znali go
      ci kolesie z mojej klasy, którzy mieszkali w kwadracie Legnicka - Kwiska -
      Kłodnicka - Ostatni Grosz. Nazywali go Napoleonem.
    • Gość: Rafis pluto IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 06.05.04, 22:38
      To koles który mieszka w okolicach Nyskiej. Wychowywał sie w domu dziecka.
      Teraz ma ponad 40 lat-przynajmniej tak wyglada bo alkoholu z akołnierz nie
      wylewa. Jednak to bardzo pozytywna postac. jest zagorzałym kibicem Sląska
      Wrocław. Na swoim osiedlu organizował turnieje piłkarskie dla dzieci z
      okolicznych ulic. Niewiele mu było do tego potrzeba-kartka, długopis, gwizdek...
      Dzieciaki sie do niego garnęły. Od pewnego czasu go nie widze.
    • Gość: kklement Choć może zestawienie z Jasiem P.O. ... IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 06.05.04, 23:09
      ... niektórych mogłoby razić ( mnie nie, Jaś był biednym, chorym człowiekiem ),
      osobą powszechnie znaną we Wrocławiu, którą tu można wymienić, jest pan Jacek
      na wózku, sprzedający swoje obrazki ( czasem haftowane ) na rogu Świdnickiej i
      Rynku koło poczty. Wzruszająca jest determinacja tego człowieka, żeby być wśród
      ludzi i robić coś pożytecznego, oraz opieka, jaką otaczają go okoliczni
      przedsiębiorcy ( inf. na podstawie prasy ). Kiedyś gazeta opisała, jak dwie
      dziewuchy ukradły mu psa. Płakać mi się chciało, choć raczej psychopatyczna ;)
      ze mnie jednostka. Byłoby miło, gdyby społeczność Wrocławia troszczyła się o
      tego pana, który z własnej woli stał się jednym z elementów centrum miasta.
      Żeby nie było jak z Jasiem, którego teraz wspominamy, ale którego każdy omijał
      z daleka ( wtsyd mi... ja również ), gdy jeszcze żył.
    • Gość: Wojtek Re: Słynne postacie Wrocka(w sukurs Jasiowi P.O.) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.05.04, 23:16
      Jest jeszcze facet, ktory biega po rynku przebrany w kubraczek z wieczek po
      margarynie :)
    • Gość: MKK Re: Słynne postacie Wrocka(w sukurs Jasiowi P.O.) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.04, 09:09
      Pani w mocno średnim wieku, z dredami, z BARDZO wymalowanymi na różowo
      policzkami, z mocnym makijażem w okolicach oczu, z bardzo długimi paznokciami
      (żadne tam tipsy)... i ... lepiej jej w drogę nie wchodzić ;-)
      "Kręciła" się w okolicach pl. Grunwaldzkiego.

Pani w stroju krakowskim ... kiedyś spotykałam ją w tramwajach.

G.
      • Gość: era Re: Słynne postacie Wrocka(w sukurs Jasiowi P.O.) IP: 62.233.250.* 07.05.04, 09:16
        Chyba ją kojarzę - potrafiła ostro zbluzgać przypadkowo napotkaną osobę. Czasem
        kupowała wodę "Przemysławka" i piła na miejscu (za kioskiem).
      • wedzonka Re: Słynne postacie Wrocka(w sukurs Jasiowi P.O.) 07.05.04, 13:42
        Gość portalu: MKK napisał(a):

> Pani w mocno średnim wieku, z dredami, z BARDZO wymalowanymi na różowo
        > policzkami, z mocnym makijażem w okolicach oczu, z bardzo długimi paznokciami
        > (żadne tam tipsy)... i ... lepiej jej w drogę nie wchodzić ;-)

W zasadzie wystarczy sie na nia omylkowo zagapic, ale najlepsze efekty daje
        porozumiewawczy pomruk miedzy nieswiadomymi kumoszkami. Raz malo nie ucieklem z
        tramwaju jak im zaczela dawac do wiwatu!
        Od tej pory wpisalem ja na liste moich idoli, ale oczywiscie nigdy jej tego nie
        powiem, bo by mnie chyba zabila... :)

> "Kręciła" się w okolicach pl. Grunwaldzkiego.
        >
        > Pani w stroju krakowskim ... kiedyś spotykałam ją w tramwajach.
        >
        > G.

Pozdrawiam! :)
    • nelka Wroclaw faktycznie ma .... 07.05.04, 11:57
      sie czym pochwalic :-))))))
      A ja dodam jeszcze taka handlare z placu np. 5 Lo, co bila meza szalkami.
      • Gość: terkas Nelka, gdzie Ty.. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.05.04, 12:38
        się podziewasz? Napisz coś na maila (poczta.gazeta.pl)
      • piast9 Re: Wroclaw faktycznie ma .... 07.05.04, 13:51
        > sie czym pochwalic :-))))))

Pewnie, że ma. W każdym chyba mieście są takie charakterystyczne postaci. Ja
        pamiętam z Berlina taką kobietę wożącą swój dobytek w wózku z supermarketu.
        Widziałem ją tam parę razy podczas moich wizyt w tamtym mieście.

A ja do listy dorzuce Tanczącego Z Wilkami z przejścia na Świdnickiej.
    • Gość: kklement Aha, a na Dworcu Gł. ... IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 07.05.04, 14:11
      ... rezydowała ( może wciąż rezyduje ) Babcia Wieczna Pasażerka z Tobołami.
      Miała jakieś gigantyczne sepety i ciągle robiła na drutach jakiś szalik czy
      skarpetę - w pewnym momencie długość tego rękodzieła była naprawdę imponująca :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka