Gość: ewelina IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.04, 22:39 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ewelina Re: Wojaczek, Rafał IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.04, 22:49 jestem pełna podziwu dla tego człowieka ,rafała wojaczka ,nie dlatego że popełnił samobojstwo ale dlatego że lał na wszystko ,miał dystans do wszystkiego i wszystkich . Jak podaje artykuł wojaczek w latach młodzieńczych był normalnym ,zwykłym chłopcem ,miał potrzeby jak inni rowieśnicy ,był poprostu normalny ,zastanawia mnie i śmiem podejrzewać ,że stał się ta kim a nie innym człowiekiem tylko dlatego że ktoś go mocno zranił i zaczoł sobie radzić wtaki a nie inny sposób. Szanuję tego człowieka, jego poezja choć wulgarna i przesycona erotyzmem potrafi jednak poruszyć ludzkie wnętrzei .I to jest sztuka pisania ,nie pisania po to tylko żeby pisac ,tylko po to żeby coś ludziom dać ,przekazać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seledynowa "mówię do ciebie tak cicho, jakbym świecił" IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.05.04, 09:04 to najładniejsze wyznanie, jakie znam choć jego autor zasłynął z poetyckich wulgaryzmów i wstrząsających metafor i zapijaczonego życia *** Został pochowany we Wrocławiu, na niewielkim cmentarzu przy ul. Bujwida Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seledynowa cd - wiersz w całości IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.05.04, 09:11 Rafał Wojaczek - "Mówię do ciebie cicho" Mówię do ciebie tak cicho jakbym świecił I kwitną gwiazdy na łące mojej krwi Stoi mi w oczach gwiazda twojej krwi Mówię tak cicho aż mój cień jest biały Jestem chłodną wyspą dla twojego ciała które upada w noc gorącą kroplą Mówię do ciebie tak cicho jak przez sen płonie twój pot na mojej skórze Mówię do ciebie cicho jak ptak O świcie słońce spuszcza w twoje oczy Mówię tak cicho Jak łza rzeźbi zmarszczkę Mówię do ciebie tak cicho jak ty do mnie 11/12 VI 1966 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myh Re: "mówię do ciebie tak cicho, jakbym świecił" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 16:44 a co powiesz na to, jeśli on mówi tu bardziej do Śmierci niż do kobiety?.. wolę "Modlitwę do Anioła Stróża" Gałczyńskiego na wyznanie miłości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: "mówię do ciebie tak cicho, jakbym świecił" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.05, 13:02 Smierc jest przeciez kobieta. Wiec wyznanie milosci Smierci jest rowniez wyznaniem milosci do kobiety Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lola Gii bywa i tak.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.04, 18:06 artykuł niezły, choć encyklopedyczny. zachęcam do zgłębienia twórczości Wojaczka. wydaje mi się, że mimo legendy i wierszy, które po sobie pozostawił, jest ciągle niedocenianym poetą. ciekawe, co na to wszystko jego córka.. śmierć Wojaczka była naturalną konsekwencją jego życia, no cóż- bywa i tak.. sam autor utożsamiał życie z poezją, więc może zatem nie do końca umarł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emer Re: bywa i tak.. IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 29.08.04, 22:05 lektor w tv, zapowiadając film o Wojaczku, mówił o życiu poety na zapyziałej prowincji..miał Wrocław na myśli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myh Re: bywa i tak.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 17:25 biedny Rafałek niedoceniany..biedactwo..BZDURA!!!a czyje nowe wybory poezji straszą z półek w księgarniach?! co chwila jakiś półgłówek zbiera kilka jego tekstów do kupy - najlepiej wybrać wcześniej jakiś wspólny mianownik, np. mylosc - i wydaje zbiorek przykry. a o kim nakręcono idiotyczny film?! o Herbercie?! romantyzm w tym kraju nie zdechnie chyba nigdy. a teraz Nikifor. TO SĄ WZORCE ARTYSTY?! Rafałek nie jest w tym kraju ani niedoceniany, ani przeceniony. a kim on dla ciebie był - półbogiem? dzieciaki z czasów gdy grunge miał swe 5 minut pokochały takiego chłopca Cobaina bo im umarł prawie na rękach. dzieciaki Rafałka to dziś poważni ludzie. do głosu dochodzi jakieś półrozumne półzwierzęce pokolenie które mi mówi, że mam się ZAGŁEBIĆ w twórczość tego bydlaka. a co ty, k...a , fachowiec od Norwida jesteś, że tak zajeb....ie się na tym dwumetrowym kutasie wypełnionym spermą, krwią i mięsem - znasz?! i do czego jest ci potrzebna jego biedna córka?! co ona ma do tego?! ty chyba, dziecko, nie wiesz co piszesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Z. Re: bywa i tak.. IP: *.kom / *.kom-net.pl 27.10.04, 18:48 Dość oryginalne, powiedzmy, podejście do krytyki literackiej (o ile można tak nazwać te kilka zdań). Chodzi mi o formę. Wulgaryzm to wulgaryzm, nawet jeśli się go wykropkuje. Nie wgłębiając się w analizę twórczości Rafała Wojaczka, której przesłanie rzeczywiście może razić, dość łatwo twierdzić, że forma jego twórczości jest nadzwyczaj kunsztowna. W swoim czasie Wojaczek raczej był przeciwstawiany - z tego, co pamiętam, a pamiętam niewiele - tak zwanym neoromantykom. Romantyzm to dążenie do przaśności. Gdzież je widzisz u Wojaczka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczupak wojaczek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.05, 11:48 wojaczek to ktoś kto zmienił mnie i mój swiat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czaha Re: wojaczek IP: 83.16.144.* 13.06.05, 17:55 Moje przewrócił do góry nogami. Gdyby nie on, pewnie dzisiaj byłbym lekarzem, prawnikiem może, kimś "porządnym", co płaci rachunki zawsze w terminie, dzieci płodzi, a co 2 - 3 lata zmienia samochód na nowszy model. A ja sram na takie życie i dobrze mi z tym - i to głównie zasługa pana R.W. Kocham go! Nekrofilia? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pan Asonic Re: Wojaczek, Rafał IP: 211.75.91.* 14.06.05, 07:00 Kiedyś szatniarz w Związkach opowiadał, że jak Rafał był na bani to zawijał go w dywan przy wejściu. Dobre, nie ? To był rozrywkowy gość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JA Re: Wojaczek, Rafał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 12:13 szukam tytułu wiersza Wojaczka. Nie mam pojęcia z którego tomu. widziałam go tylko raz jedyny ale bardzo mnie użekł. Podmiot liryczny jest kobietą i zwraca się do mężczyzny z proźbą by ją rozebrał. prosze o pomoc! Odpowiedz Link Zgłoś
agusinek Re: Wojaczek, Rafał 18.12.05, 22:49 Tytuł wiersza to "Prosba" Pozdr A. Prośba Zrób coś, abym rozebrać się mogła jeszcze bardziej Ostatni listek wstydu już dawno odrzuciłam I najcieńsze wspomnienie sukienki także zmyłam I choć kogoś nagiego bardziej ode mnie nagiej Na pewno mieć nie mogłeś, zrób coś, bym uwierzyła Zrób coś, abym otworzyć się mogła jeszcze bardziej Już w ostatni por skóry tak dawno mi wniknąłeś Ze nie wierzę, iż kiedyś jeszcze nie być tam mogłeś I choć nie wierzę by mógł być ktoś bardziej otwarty Dla ciebie niż ja jestem, zrób coś, otwórz mnie, rozbierz. - Rafał Wojaczek - Odpowiedz Link Zgłoś
agusinek Re: Wojaczek, Rafał 18.12.05, 22:56 ...a dodam jeszcze, że Rafał leży na cmentarzu na Bujwida, pierwsza alejka przy której jest studnia w lewo (idąc od bramy głównej). Następnie odliczacie 8 grobów po lewej stronie i wchodzicie w 3 rząd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ori Re: Wojaczek, Rafał IP: 203.162.27.* 19.12.05, 00:58 ... no i trzeba mieć ze sobą gitarkę i flaszkę, inaczej życia nie rozbierzesz. A Tadka Geniusza jeszcze pamiętacie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ori Re: Wojaczek, Rafał IP: 203.162.27.* 19.12.05, 01:01 Tadek też miał miał wyczesaną literę Odpowiedz Link Zgłoś