Dodaj do ulubionych

Nowy Dwor- prosze o info

11.05.04, 14:11
Hej!

Po kilku latach wracam do Wroclawia. Zamieszkam na Nowym Dworze. Czy ktoras z
mam moglaby polecic: pediatre, dobre przedszkole, itp. Co ze sklepami,
placami zabaw? Interesuje mnie doslownie wszystko. Dziekuje za wszelkie
informacje!
Obserwuj wątek
    • kopytko1 Re: Nowy Dwor- prosze o info 11.05.04, 21:45
      Sklepów w pobliżu jest mnówstwo,ot choćby hala strzegomska.Ale niedaleko jest
      Kaufland,Astra,Creator,Biedronka no i budują Geanta:)Więc jest opór,co do paców
      zabaw to osobiście nie znam żadnego godnego polecenia,z chęcią poczytam może
      inne mamy znają.Przedszkola znam dwa,jedno to gdzie mój syn chodzi(takie sobie)
      i drugie ale ulicy nie pamiętam(blisko centrum sztuki.. i kościoła)..Na pewno
      emamy coś napiszą..
      Pozdrawiam,Ewa
      mój gg 4418712
      Jestem z Kuźnik
    • aska_mama_wiki Re: Nowy Dwor- prosze o info 12.05.04, 15:44
      Witam,
      ja mieszkam na Muchoborze Małym więc to prawie Nowy Dwór ;-). Niestety miejsc
      spacerowych nie ma za wiele, wszędzie beton i bloki ale w sumie nie mieszka się
      najgorzej. Co do placów zabaw to też nie znam godnego polecenia, dużo jest
      malutkich placyków między blokami z piaskownicą i huśtawkami, większy plac jest
      na Stanów Zjednoczonych (Muchobór) ale zamiast trawy jest tam piach więc nie
      przepadam za wizytami tam. Moja córka jest zapisana do pediatry w Dolmedzie ale
      w moim bloku na dole (ul. Szwedzka) jest przychodnia NFZ gdzie przyjmują dwie
      Panie lekarze rodzinni (jedna to również pediatra) i słyszałam dobre opinie na
      ich temat.
      Co do przedszkoli to narazie dokładnie się nie orientowałam bo zdecydowaliśmy,
      że Wiki jeszcze rok pobędzie z nianią, ale wiem, że w okolicy jest ich kilka.
      Ja zwróciłam uwagę na jedno niedawno wybudowane na Strzegomskiej - z zewnątrz
      super się prezentuje.
      Mam nadzieję, że szybko się zaaklimatyzujesz.
      Pozdrawiam,
      Aśka
    • michalkowa Re: Nowy Dwor- prosze o info 13.05.04, 03:44
      Dziewczyny! Bardzo Wam dziekuje. Slyszalam juz dobre opinie na temat tego
      przedszkola na Strzegomskiej. Powiedzcie, ktora to jest dokladnie ulica i gdzie
      jest przedszkole. Ja pomietam kosciol, krzyzowke, poczte.
      • kopytko1 Re: Nowy Dwor- prosze o info 13.05.04, 09:55
        Hej,przedszkole jest ciut schowane,nie jest przy samej ulicy.Jak jest
        kosciol,potem trzeba przejsc przez krzyzowke na swiatlach i zaraz za Centrum
        sztuki(Impart chyba) skreca sie w lewo i widac juz przeszkole.Nie wiem jaka to
        ulica niestety,trzeba by spojrzec na mape.
        Pozdrawiam,Ewa

A to moje chłopaki

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=7914146
        • aska_mama_wiki Re: Nowy Dwor- prosze o info 13.05.04, 10:53
          Co do przedszkoli to wydaje mi się, że to, o którym pisz kopytko1 to jest
          przedszkole na Wojrowickiej, natomiast to nowe jest na Strzegomskiej, jakbyś
          wyszła z tyłu Hal Strzegomskich to idzie się cały czas prosto między wysokimi
          blokami (Szkocka), potem jest taka pergola, kompleks szkolny (podstawówka i
          gimnazjum) i za nim w prawo jest to przedszkole, niedaleko rzeczki.
          Przy okazji poszperałam na portalu gazety i znalazłam 4 przedszkola w tej
          okolicy:

Nr 58, ul. Strzegomska (Muchobór Mały)
          tel. 353 92 23
          warunki budynek wolno stojący, 7 sal (5 dydaktycznych oraz aula do zajęć
          dodatkowych), basen kulkowy; podwórko z piękną aranżacją, podzielone na sektory
          wiekowe; maluchy leżakują podczas niepogody w osobnej sypialni
          zajęcia dodatkowe: język angielski, tańce, warsztaty teatralne, szachy
          informacje dodatkowe: hasło: "Ze sztuką w edukację zdrowotną, regionalną,
          ekologiczną i świat emocji"

Nr 123, ul. Wojrowicka 3
          tel. 357 54 33
          warunki5 sal oraz duży hol spełniający funkcję sali do tańca, pokój
          nauczycielski wykorzystywany do zajęć dodatkowych; podwórko bardzo duże,
          podzielone na grupy wiekowe; leżakują 3- i 4-latki
          zajęcia dodatkowe: język angielski, tańce, koncerty umuzykalniające, teatrzyki,
          warsztaty artystyczne, plastyczne, teatralne
          informacje dodatkowe: przedszkole twórczości - promuje aktywne formy zabawy,
          profil ekologiczny i prozdrowotny, otwarte imprezy sportowe, Dzień Dziecka
          organizowany jest również z myślą o dzieciach z okolicy, coroczne wycieczki
          autokarowe za miasto, program profilaktyki próchnicy zębów; nadmiar podań

Nr 148, ul. Rogowska 18a
          tel. 357 11 83
          warunki4 sale oraz rekreacyjna i pracownia logopedyczna, duże podwórko z placem
          zabaw; zamiast leżakowania wprowadzono ćwiczenia relaksacyjne
          zajęcia dodatkowe: język angielski, zajęcia plastyczne
          informacje dodatkowe: harmonijny rozwój dziecka zorientowany na działalność
          prozdrowotną "Jestem Polakiem, mieszkam na Dolnym Śląsku, to ja - zdrowy
          przedszkolak w zdrowym środowisku", poczucie podmiotowości, współdecydowanie w
          wyborze proponowanych ofert edukacyjnych, respektowanie prawa dziecka do błędu,
          zaspokajanie potrzeb dziecka - tolerancja, samorealizacja

Zespół Szkolno-Przedszkolny nr 1, ul. Zemska 166, Przedszkole nr 133
          tel. 782 75 07
          warunkiprzedszkole połączone łącznikiem ze szkołą, 4 sale i sala rekreacyjna,
          między salami patio, zielone podwórko z placem zabaw; leżakują 3-i 4-latki
          zajęcia dodatkowe: zajęcia z rytmiki i taniec, język angielski, szkoła
          miękkiego padania z elementami dżudo, warsztaty teatralne, raz w miesiącu
          teatrzyk w przedszkolu
          informacje dodatkowe: przedszkole współpracuje ze szkołą, co roku organizowana
          zabawa choinkowa; nadmiar podań

Ten spis jest z marca br.
          Pozdrawiam,
          Aśka
          Pozdrawiam
        • ineta Re: Nowy Dwor- prosze o info 19.05.04, 12:21
          To przedszkole to Przedszkole nr 148 przy ul. Rogowskiej.( Rogowska jest tak
          długa że znajdziesz ją przewie na całym Nowym Dworze :)) Właśnie zapisałam do
          niego mojego syna. Przedszkole ma dobrą opinię - zobaczymy jak to będzie. W
          każdym razie nie ma obowiązkowego leżakowania tylko takie " chwile relaxu"
          czyli kto chce ten śpi.( W poprzednim p-lu, na Kuźnikach właśnie leżakowanie
          było jednym z dramatów mojego syna).
          Aha, za centrum kultury, właściwie zaraz za płotem przedszkola jest fajny plac
          zabaw z ciekawymi urządzeniami. Zwłaszcza w porównaniu do tych okropnych
          metalowych urządzeń na podwórkach całego Nowego Dworu.
          Pozdrawiam
          Aneta - przez 20 lat mieszkanka Nowego Dworu a obecnie Kuźnik :)
          • kopytko1 Do Inety 19.05.04, 15:35
            Witam sąsiadkę:))ja też jestem z Kuźnik i mój syn chodzi do tegoż przedszkola
            gdzie trzeba leżakować.Ale my poradziliśmy sobie z tym,hihi był tylko do
            obiadku.No a teraz jest już w starszakach a od września do zerówki.Też do
            przedszkola,już w sumie nie wiem gdzie lepiej czy w skzole czy w
            przedszkolu...Widziałam na liście że raczej wszystkie dzieci z jego grupy nadal
            zostają w przedszkolu.A ile Twoje dziecko ma lat?
            Pozdrawiam,Ewa
            A mój nr gg 4418712

A to moje chłopaki(może poznasz nas po nich na dworze)
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=7914146
            • ineta Hej, Kopytko! 20.05.04, 09:38
              Miło spotkać "Kuźniczankę"! Obejrzałam zdjęcia - chłopaki jak malowanie. Mój
              Michał ma prawie 4 lata. Do przedszkola pochodził miesiąc jako 3 latek i
              musieliśmy zrezygnować z kilku powodów. Mam nadzieję, że teraz się uda, sama
              widzę jak dojrzał i się zmienił. Ze spacerków to raczej Twoich chłopców nie
              kojarzę bo nie mieszkam w blokach tylko tej części Kuźnik gdzie są domki,
              niedaleko wieży ciśnień, a placów zabaw niestety w okolicy nie mam - jak już to
              robię wyprawę do Parku Zachodniego lub na wspomniany wcześniej placyk na Nowym
              Dworze. No bo ile można siedzieć w małym ogródku, we własnym towarzystwie?
              Niestety nie mam gg (problemy techniczne) ale może pogadamy na priv? Pracuję
              głównie w domu.
              Pozdrawiam. Aneta
              • kopytko1 Re: Hej, Kopytko! 20.05.04, 19:22
                No to faktycznie nie często mogłyśmy się widzieć:))A może chodzisz tu na plac
                zabaw z taką dużą zjeżdżalnią obok przedszkola?My co prawda nie chodzimy zcęśto
                ale czasem jesteśmy:)
                Mój email na priva ebenes@poczta.onet.pl
                Ewa
    • michalkowa Re: Nowy Dwor- prosze o info 13.05.04, 14:05
      Dziewczyny dzieeeeki!!! Wracam po 5-u latach do kraju i z jednej strony spelnia
      sie moje marzenie, a z drugiej czyje sie absolutnie zakrecona i w szoku. Na
      Nowym Dworze mieszkalam tylko 3m-ce po slubie, potem wyjechalam. Wracam z
      blizniakami- Bartkiem i Dominikiem (16.09.2001).
      Ewa, super sa Twoi chlopcy!
      Kto wie, moze sie kiedys spotkamy?
      Monika
      • kopytko1 Re: Nowy Dwor- prosze o info 14.05.04, 10:26
        Moni mam nadzieję że się spotkamy:)A kiedy będziesz we Wrocku?
        Ewa
    • michalkowa Re: Nowy Dwor- prosze o info 14.05.04, 13:49
      Bede 2 czerwca! Wciaz nie moge uwierzyc:)))))
    • kopytko1 Re: Nowy Dwor- prosze o info 17.05.04, 14:59
      No to czekam z niecierpliwością na spotkanie:))
      Pozdrówka,Ewa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka