telebox 19.08.11, 13:29 Kto wie, może zostaną wprowadzone do kanonu lektur... :D Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: faust Re: Budowa mostu na Rędzinie w 12 księgach wiersz IP: *.erlm.siemens.de 19.08.11, 13:51 bądź też studenci na 1-szym roku budownictwa będą się tego uczyć na pamięć Odpowiedz Link Zgłoś
liwiaaa Re: Budowa mostu na Rędzinie w 12 księgach wiersz 19.08.11, 13:59 niczym Pan Tadeusz.. wybranych wersów na pamięć będziemy uczyć.. Odpowiedz Link Zgłoś
telebox Re: Budowa mostu na Rędzinie w 12 księgach wiersz 19.08.11, 18:29 Za 200 lat będzie to klasyką. Odpowiedz Link Zgłoś
bamapo To już wiadomo skąd opóźnienie w oddaniu mostu 19.08.11, 16:20 Jedni kiedyś strugali z drewna miniaturę mostu, ten znowu napisał epopeję mostową. Mam nadzieję że Mostostal nie uniknie kary za oddanie mostu grubo po terminie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bamapo II Re: To już wiadomo skąd opóźnienie w oddaniu most IP: *.chelmno.mm.pl 19.08.11, 17:41 Za tę papę spieprzoną i ten pylon spartaczony... Pan Inżynier i jego zespół niech już lepiej wiersze piszą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: balajanek Re: To już wiadomo skąd opóźnienie w oddaniu most IP: 82.132.139.* 19.08.11, 19:00 No,grafoman ale pozytywny. Niestety państwo z takiego budowlańca pożytku nie ma. Zamiast pić (czytaj płacić akcyzę) wiersze pisał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: To już wiadomo skąd opóźnienie w oddaniu most IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.11, 02:50 a skąd wiesz, że po trzeźwemu pisał? Po pijaku nie wolno jeździć, pracować, itp. Ale pisać wiersze - można jak najbardziej. A nawet jest to wskazane, bo wena lepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tramwajarz Re: To już wiadomo skąd opóźnienie w oddaniu most IP: *.wroclaw.vectranet.pl 19.08.11, 21:23 Oczywiście że wiersz jest grafomański, ale o to chodzi - gość jest pozytywnie zakręcony i oby więcej takich. A Wy się nie spinajcie:)) Ten most to akurat jeden z niewielu ładnych nowych obiektów we Wrocławiu, bo stadionik mamy najbrzydszy na całym Euro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Jeszcze nie jest skończony, a ty już wybrzydzasz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.11, 06:43 Poczekajmy, aż będzie skończona cała bryła i włączą podświetlenie, OK? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s Re: Jeszcze nie jest skończony, a ty już wybrzydz IP: *.wroclaw.vectranet.pl 20.08.11, 07:51 Bryła jest skończona. W dzień sobie to podświetlenie będziesz włączał? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Źródło opóźnień w budowie mostu jest w słowach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.11, 06:49 inżyniera - grafomana: "Prawdziwe wyzwanie. Ogrom robót był wielki i trudno było je skoordynować. Zdarzało się, że gdy ja zastanawiałem się z jednej strony rzeki, jak wykonać jakiś element albo pokonać jakiś problem, z drugiej już on był rozwiązany, tylko ja o tym nie wiedziałem - opowiada." Ładnie tam wyglądała organizacja pracy, skoro nadzór nie potrafił współdzielić wiedzy i doświadczenia na dwóch sąsiadujących ze sobą odcinkach budowy. Od czego oni tam zaczynali dniówkę? Od krótkiej odprawy kierowników odcinków, czy może poprzestawali na wypiciu kawy? :/ Odpowiedz Link Zgłoś
bamapo Re: Źródło opóźnień w budowie mostu jest w słowac 20.08.11, 10:20 Dzień pracy zaczynali od: 1/ śniadanie mistrzów przy kawie 2/ sprawdzenia temperatury powietrza - wiadomo jeśli za zimno to beton nie wiąże! 3/ sprawdzenia siły wiatru - jeśli silniejszy niż 30 km/h to nie pracujemy wszak jak rozłożymy projekt to może się potargać, 4/ sprawdzenia czy nie pada lub nie zanosi się ze będzie padało - zagrożenie zamoknięcia dokumentacji 5/ sprawdzenia stanu wody w Odrze - jeśli o pół metra wyższy niż stan średni to dziś mamy wolne 6/ sprawdzenia temperatury wody w Odrze - jeśli za zimna to nie można ryzykować śmierci z wychłodzenia (jeśli ktoś przypadkiem wpadnie) 7/ spotkania kółek zainteresowań - w tym m.in. dyskusyjny klub literacki, klub modelarza itd. A po tym wszystkim można się ewentualnie zabrać do pracy... ale zaraz, zaraz czy przypadkiem już nie pora na obiad? :-) A w świetle tego samodzielnego rozwiązywania problemów można się tylko cieszyć, że ci lewobrzeżni spotkali się z tymi prawobrzeżnymi pośrodku bez zbytnich odchyleń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tak mały człowieku IP: *.dynamic.chello.pl 20.08.11, 17:26 Bamapo przypomnij mi jak to się mówi o takich jak ty? „Najmniejsze psy - najgłośniej szczekają”. Ja powiem szczerze, że naprawdę gratuluję zarówno projektantom, budowniczym i wszystkim którzy byli zaangażowani w powstanie tej budowli. Krótko mówiąc obiekt jest bardzo imponujący i na pewno w realizacji musiał być trudny. Dla porównania most Milienijny budowano 30 miesięcy - Rędziński 38 a choćby powierzchnią użytkową jest prawie czterokrotnie większy! Takich jak ty nieszczęśliwych, zakompleksionych i malkontentów należy omijać szerokim łukiem! Ale jak masz się poczuć bardziej dowartościowany to pisz już sobie… Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S. Mostowiec Re: mały człowieku IP: *.skanska.pl 21.08.11, 12:20 Nie masz racji "tak", a poziom Twojej argumentacji też nie jest najwyższtch lotów. Ja odbieram wpisy Bamapo jako dowcipny, dosadny ale słuszny komentarz do artykułu i tempa budowy mostu. Bardzo się uśmiałem. Od projektantów i budowniczych mostu Rędzińskiego należy oczekiwać więcej skromności i umiaru w wywiadach prasowych. Dla rzetelnego budowlańca ( i nie tylko) nie wywiązanie się z zadania w terminie umownym to hańba. Most autostradowy o długości 1700 m powinien kosztować nie więcej niż 350 mln zł i być zrealizowany w cyklu 24 miesięcy. Nie możesz porównywać mostu Rędzińskiego do mostu Milenijnego. Ten drugi był budowany wraz z dojazdami i w formule "Projektuj i buduj". Na opracowanie projektu, jego uzgodnienie i uzyskanie pozwolenia na budowę musiało zejść co najmniej 6 miesięcy. Roboty rozpoczęto w lipcu 2002 a most oddano, przed terminem umownym, w pażdzierniku 2004. Więcej było problemów z przebudową ulic w centrum miasta niż z budową samego mostu. Ja brałem udział w opracowaniu harmonogramu ofertowego dla mostu Rędzińskiego. Wyszło nam 28 miesięcy z uwzglednieniem ryzyk na ostre zimy i powodzie.Myślę , że każdy fachowiec potwierdzi, że jest to odpowiedni cykl, a nie 38 miesięcy. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Drugi Mostowiec Re: mały człowieku IP: *.internetunion.pl 21.08.11, 15:23 IP Skanska prawda? 1. Jak wiesz Redziński też był w formie "projektuj i buduj" - fakt, że budowlany projekt już był ale to wcale nie ułatwia sprawy. Rzetelny przedmiar (tym samym kosztorys, harmonogram) na podstawie tylko projektu budowlanego nie zrobisz i dobrze o tym wiesz, więc nie chwal się że wyszło Ci 28 miesiecy bo to nic nie znaczy. 2. Uważasz, że ten most powinien kosztować 350mln, na jakiej podstawie? Jeśli dobrze pamiętam to oferta Dywidaga była 450mln, Mostostal 570, dalej Skanska powyżej 700 (a rozumiem ze Ty tam pracujesz) i Budimex powyżej 800. Gddkia chciala 570mln. 3. I wszyscy wiemy, że Twoja firma chciala calkowice zmienić projekt (na taki jaki pewnie posiada pod własną technologię) a nie realizować zatwierdzony. 4. "Dla rzetelnego budowlańca (i nie tylko) nie wywiązanie się z zadania w terminie umownym to hańba" - patrz np. Strzegomska, S8 Oleśnica Syców. 5. A to że na Milenijnym był do wykonania projekt budowlany to tylko uprościło sprawę bo można było przeciaż zaprojektować sobie obiekt całkowicie pod własną technologię i własnych życzeń, prawda?:) Do zobaczenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S.Mostowiec Re: mały człowieku IP: *.skanska.pl 21.08.11, 17:40 Drogi Kolego! Tak, mogę być mostowcem z firmy, o której piszesz. Wypowiadam się oczywiście w swoim imieniu i w konkrtenej sprawie. To, który z nas gdzie pracuje nie ma znaczenia, a nawet może przeszkadzać w dyskusji. Jesteś nie fair wciągając w dyskusję sprawy firm.Mój wpis dotyczył niezbyt grzecznego i nie na miejscu komentarza "Gościa tak".Oczekiwałem,że on to skomentuje, ale chętnie odpowiem też na Twoje wątpliwości. Zgadzam się z Tobą w jednym - w każdej firmie mogą się znaleźć nierzetelni budowlańcy ale wg mnie należy ich krytykować. Ad1. Nie chwalę się tylko stwierdzam fakt, że taki most jak Rędziński można wybudować w 28 miesięcy. Nie potrafię Ci tego, na tym forum, udowodnić. Ad2. Nie pisałem, że most Rędziński powinien kosztować 350 mln zł.Myślałem o moście optymalnym do miejsca i przeszkody. 350 mln zł wychodzi przez pomnożenie długości mostu 1700 m x szerokość 17,2 m ( trzy pasy ruchu i pas awaryjny) x 2 nitki x wysoka cena europejska 1500€/m2. Ad3. Warunki kontraktu nie dopuszczały zmiany projektu. A nikt rozsądny, wiedzący kto jest Projektantem, by się na to nie porywał. Ad4. Już skomentowałem. Ad5. Nie mam komentarza. Żeby nie było wątpliwości most Rędziński uważam za dzieło Mostowe. Odpowiedz Link Zgłoś
kretu23 Ma facet pasję 19.08.11, 20:03 Śmieszne ale fajne zarazem. pozytywny kolo :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Biker Re: Budowa mostu na Rędzinie w 12 księgach wiersz IP: *.wroclaw.vectranet.pl 19.08.11, 20:37 HEEEEEEEJ, tam się da z boku przejechać rowerem, pamparampam. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kaczkodan Budowa mostu na Rędzinie w 12 księgach wierszem 19.08.11, 21:16 Ten tekst za 1000 lat będzie dowodem na to, że roboty budowlane były w powszechnym użyciu już w 2011 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
echterposener Budowa mostu na Rędzinie w 12 księgach wierszem 20.08.11, 09:42 Czy wiadomo już kiedy most a tym samym odcinek AOW zostanie otwarty ? W prasie piszą ogólnikowo, że w sierpniu, potwierdzał to też w TV grabarz-grabarczyk ale żadnego konkretnego terminu. Odpowiedz Link Zgłoś
qqruqq5 Budowa mostu na Rędzinie w 12 księgach wierszem 20.08.11, 11:38 Jak z tym mostem i jego budowniczymi było i jest to wiemy. Mam nadzieję, że niedługo nie będziemy pamiętać o kłopotach i terminach oddania tego pięknego mostu, którym jako wrocławianie będziemy się szczycić. Wielkie dzięki budowniczym; od tego co nakreślił go pierwszy raz, po tego co pilnował placu budowy . Dziękujemy. A specjalne dzięki inż. Grzegorzowi Dechnik , któremu oprócz pracy, chciało się jeszcze nasz wrocławski most tak opisywać. Chwała mu za to. Wydaje mi się, że władze Wrocławia mogły by wykorzystać te wierszyki Pana Grzegorz jako gadżet mostu, a nawet miasta i wydać je w jakiejś niewielkiej broszurce .Chętnie bym chciał mieć coś takiego . Odpowiedz Link Zgłoś
indywidualismus Straszne, strasszne, straszszne ! 21.08.11, 12:21 Okropne grafomaństwo! Rację miał Fryderyk Nietzsche, mówiąc, że w społeczeństwie, w którym wszyscy umieją czytać kultura upadnie! Gdyby umiejętność czytania i pisania posiadało tylko 10-20 procent społeczeństwa, czyli jego bardziej inteligentna część, takie teksty by nie powstawały w obawie przed kompromitacją. Dla pełnej jasności (zwłaszcza pozostałej 80 % części ludzi, którzy być może to przeczytają) - nie krytykuję budowy mostu, jakże potrzebnego, imponującego, mogącego się podobać, choć nieco zalatującego megalomanią - smuci mnie tylko pauperyzacja kultury... Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Straszne, strasszne, straszszne ! 21.08.11, 12:34 Prawda prawda! A czytając Twojego posta można dojść do wniosku, że jeszcze gorzej jest, że wszyscy mogą pisać :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do teleboxa Re: Budowa mostu na Rędzinie w 12 księgach wiersz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.11, 02:47 tak, wejdą. z tym , że określenie "rym częstochowski" zostanie zamienione przez "rym rędziński" Pasja pana inżyniera jest ciekawa, ale wystarczy, że uszczęśliwia nią swoich podwładnych i przełożonych. Po co mu jeszcze robić reklamę we GW? Naprawdę nie macie o czym pisać? Odpowiedz Link Zgłoś