Dodaj do ulubionych

Zobacz XIX-wieczne sauny z XXI-wiecznym wyposaż...

29.11.11, 17:29
niezmiernie mnie cieszy, że ten przybytek, choć obecnie komercyjny, to został pięknie odnowiony. Mankamentem tego typu inwestycji jest ich 'modność' tzn. pewnie zaraz będzie kilkuset luda chciało wejść i ze spokojnej, ale zaniedbanej teatralnej zrobią sobie miejsce spotkań więc dla przeciętnego zjadacza chleba - będzie trudno wejść na saunarium.

Cieszy również pomysł z brakiem nagości, ale nie jej 'zabranianiem', dzięki czemu ten 'pierwszy raz' może przyciągnąć więcej zwolenników saunowania i poznają zwyczaje tzw. dobrego saunowania. Rewelacyjny pomysł z płótnem lnianym - dawno w świecie takie cudo jest, przydaje się szczególnie młodym kobietom, ale nie tylko - i pozwala prawie bez przeszkód korzystać z uroków saunowania się.

Mam pytanie do właścicieli - jest u was szansa na Benefit/Multisport? Czy niestety nie idziecie w komercję i trzeba ewentualnie zaopatrzyć się w karnet?
Obserwuj wątek
    • indywidualismus Nareszcie! 30.11.11, 11:49
      Aż mi serce mocniej zabiło, jak to przeczytałem! Wyobraźcie sobie - nigdzie w Polsce nie znajdziecie drugiego takiego obiektu! W dodatku jest absolutna gwarancja, że nigdy nie powstanie! Budować można tylko imitacje, oryginał jest jeden. XIX-wieczna sauna. To było kiedyś kultowe miejsce, spotykały się tu pokolenia naturystów, ale też zwykłych miłośników sauny.
      Teraz rodzi się obawa, czy charakter elitarnego, kameralnego miejsca zostanie zachowany. Polemizując z przedmówcą, chciałem zauważyć, że właśnie wprowadzenie systemu Benefit/Multisport ZABIJA atmosferę oraz obniża dochody w saunarium w WPW. Klienci Benefit płacą po kilka złotych , zamiast dwudziestu kilku za godzinę, wpadają do sauny na 5 minut, wietrząc ją niczym Dworzec Główny, rozmawiają o pracy, psując atmosferę odpoczynku i jakże często przemycają lycrę pod ręcznikiem (a fuj!). Miejmy nadzieję, że choć tutaj do takiego zdziczenia obyczajów nie dojdzie!
      • Gość: bezsens Re: Nareszcie! IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.11.11, 22:10
        > Polemizując z przedmówcą, chciałem zauważyć, że właśnie wprowadzenie
        > systemu Benefit/Multisport ZABIJA atmosferę oraz obniża dochody w saunarium w
        > WPW. Klienci Benefit płacą po kilka złotych , zamiast dwudziestu kilku za godzi
        > nę, wpadają do sauny na 5 minut, wietrząc ją niczym Dworzec Główny, rozmawiają
        > o pracy, psując atmosferę odpoczynku i jakże często przemycają lycrę pod ręczni
        > kiem (a fuj!). Miejmy nadzieję, że choć tutaj do takiego zdziczenia obyczajów n
        > ie dojdzie!

Zgadzam się w stu procentach, że w większości posiadaczami multisporta są zarobione buce pracujące dla wielkich korporacji i z takim samym podjeściem pracujące w biurze jak korzystające z sauny (biuro to mój dom, robię co chcę, sauna podobnie).

Niestety jednak jestem posiadaczem multisporta, sauny pierwszy raz widziałem i korzystałem w Finlandii i niezmiernie spodobał mi się motyw na relaks (miałem wówczas niecałe 10 lat więc szmat czasu temu). U nas nie ma 'prawdziwej' sauny fińskiej - takiej, po której następuje tarzanie się w śniegu czy kąpiel w przeręblu. O brzozowych witkach nie wspomnę (w Finlandii mówią, że mąż powinien dobrze żonę takimi witkami potraktować, to jej głupoty z głowy wylezą ;)). Namiastka (być może w przyszłości będzie lepiej) jest na aquaparku w środku zimy, wielu elementów jednak brakuje. Szkoda.

Teatralna natomiast ma nieco odmienny charakter. Zamiast tradycji fińskiej, bliżej jej do tradycji romańskiej (łaźnie) stąd też moje obawy, że będzie bardziej po romańsku i zbyt tłumnie (bo bogacze mieli swoje prywatne łaźnie w domach) zamiast kameralnie.

Chętnie zobaczę, przejdę się. Ale dopiero tak za miesiąc, może dwa, jak pierwsze emocje po otwarciu opadną.
    • Gość: goska Re: Zobacz XIX-wieczne sauny z XXI-wiecznym wypos IP: *.gazoprojekt.com.pl 30.11.11, 15:37
      w tym co piszesz widzę sprzeczność "...Mankamentem tego typu inwestycji jest ich 'modność' tzn. pewnie zaraz będzie kilkuset luda chciało wejść i ze spokojnej, ale zaniedbanej teatralnej zrobią sobie miejsce spotkań więc dla przeciętnego zjadacza chleba - będzie trudno wejść na saunarium. ..." nie będzie benefita, nie będzie "kilkuset luda" proste
    • mesio557 Remont trwał 11 razy dłużej w stosunku do planu! 30.11.11, 17:29
      Remont miał zaczął się w maju 2006 i miał trwać do grudnia 2006 (jak pisze m.in na stronie www.spa.wroc.pl/?page=plan_obiektu&lg=pl)
      Otwarcie obiektu nastąpiło teraz, czyli po 5.5 roku - remont trwał 11 razy dłużej w stosunku do planu !!!
      • indywidualismus Re: Remont trwał 11 razy dłużej w stosunku do pla 30.11.11, 20:33
        Też mnie to dziwiło. Nawet podejrzewałem, że miasto specjalnie "chowa" gotowy już obiekt, żeby nie robić konkurencji saunarium w aquaparku. Cichym potwierdzeniem mogą być słowa prezesa o różnicach tych obiektów. Niby oczywiste, ale podkreślić musiał, więc obawa jest realna. Co by nie mówić to tylko spekulacje. Trzeba pójść, zobaczyć, wygrzać się. Chciałem iść dzisiaj, ale otwarcie było tylko dla kobiet. Dziwne, nie? Prywatny właściciel na taki błąd by sobie nie pozwolił. Na prawie 6-letni remont też nie.
    • cajpis Zobacz XIX-wieczne sauny z XXI-wiecznym wyposaż... 01.12.11, 14:43
      Sauny były dawno wyremontowane. ( dwa albo 3 lata temu)Nowy właściciel je tylko udostępnił i wielkie halo!!
      • indywidualismus Re: Zobacz XIX-wieczne sauny z XXI-wiecznym wypos 01.12.11, 22:29
        Skąd wiesz o nowym właścicielu? Kto nim jest? Czy to wiarygodna informacja?
        • Gość: ciekawy dziadki geje IP: *.internetia.net.pl 01.12.11, 23:20
          ciekawe czy będą przychodziły dziadki geje i czy w basenikach z ciepłą wodą będzie pływała ciepła emerycka sperma z hivem
    • tadeo7890 Muzyka relaksacyjna 02.12.11, 14:18
      Jesteś zmęczony? Czujesz lęk przed kolejnym, ciężkim i stresującym dniem? W jaki sposób odnaleźć drogę do szczęścia i równowagi?
      Jednym z takich sposobów jest słuchanie nowej muzyki instrumentalnej. Muzyka ta jest źródłem pozytywnych przeżyć i ratunkiem dla zestresowanej psychiki. Ułatwia zrelaksować się, spojrzeć na własne życie i problemy z rozsądnym dystansem, pomaga odnaleźć spokój i daje niezapomniane wrażenia estetyczne. Dźwięki tradycyjnych akustycznych instrumentów, często odkrytych na nowo, a wywodzących się z muzyki różnych regionów świata pozwalają odbiorcy odnaleźć drogę do własnej psyche, dotrzeć do głębi przeżyć emocjonalnych, poczuć znów radość życia i duchowy spokój. Stosowane niekiedy w tej muzyce, instrumentarium elektroniczne budzi zdziwienie swą harmonijnością i delikatnym brzmieniem, zaś wplatane odgłosy natury sugerują: „Pamiętajmy o ogrodach...”

Zapraszam do posłuchania muzyki relaksacyjnej stronie www.musicanova.one.pl

nowa muzyka instrumentalna

• janusz15 Zobacz XIX-wieczne sauny z XXI-wiecznym wyposaż... 12.12.11, 14:36
      Witam . Jak na razie to ten obiekt zbyt dużego oblężenie nie ma, ale to dla osób chcących spokojnie posaunowac fajna sprawa.
      Obiekt jest bardzo ładny , jednak nalezy wprowadzic troche nastroju jakies przyciemnienia, świece itp.
      Martwi mnie jednak co innego a mianowicie brak natrysków do umycia się po przyjściu do obiektu, piszą o bliskości fitness no dobrze a gdzie ci ludzie się umyja. Prosto po ćwiczeniach wparuja do baseników i sauny??????.
      Temperatura na saunach takze nie jest odpowiednia w suchej za mała a w parowej za duża sam doświadczyłem. Moim zdaniem dobrze byłoby wprowadzić jeszcze po jednym dniu dla Pań i Panów dla panów w tygodniu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka