pawel2571 01.12.11, 14:17 6 zł miesięcznie za 100 metrowe mieszkanie to chyba nie ma tragedii. w końcu 1 litr paliwa. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pit_sam_pras Re: Czy będzie maksymalna stawka podatku od nieru 01.12.11, 14:25 hmm policz jeszcze raz :) Odpowiedz Link Zgłoś
pimo282 Czy będzie maksymalna stawka podatku od nieruch... 01.12.11, 14:27 " wobec rosnących potrzeb finansowych miasta trzeba wykorzystać wszystkie możliwości wzmacniania budżetu" To nie jest śmieszne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misio Re: Czy będzie maksymalna stawka podatku od nieru IP: 82.177.208.* 01.12.11, 14:39 Gdzie Wanatowa była gdy miejskie pieniążki przeciekały przez paluchy żelowego Wojtasa? Tez była wtedy taka gorliwa? Obrzydliwe i fałszywe babsko: zabrać innym a samemu przebalować! Oto moralność członków klubu Dudiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: Czy będzie maksymalna stawka podatku od nieru IP: 158.52.254.* 01.12.11, 14:27 Cóż, trzeba się było jednak uczyć tej matematyki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arbuz Re: Czy będzie maksymalna stawka podatku od nieru IP: 89.174.38.* 01.12.11, 14:32 70 gr rocznie! za metr, zatem 70 gr za 100 metrów meiszkania rocznie, daje nam 70 zł Rocznie- co daje 5,8 miesiecznie, a wiec dobrze policzył! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: Czy będzie maksymalna stawka podatku od nieru IP: *.static.korbank.pl 01.12.11, 18:31 "Mea culpa", nie doczytalem ze to za rok, tak wiec sam powinienem sie udac na kurs uwaznego czytania (bez polskich znakow pisze celowo). Przepraszam za powyzsze i podrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nasty Re: Czy będzie maksymalna stawka podatku od nieru IP: *.wroclaw.mm.pl 01.12.11, 14:36 Plus winda, domofon, śmieci, podatek.. I już z kilku złotych robi się kilkadziesiąt. W ubiegłym roku same podstawowe opłaty do spółdzielni (w tym woda i ogrzewanie) wzrosły o ok. 150 zł. Już wiem, że od stycznia opłata samego "czynszu" wynosić będzie ok. 40 zł więcej. Do tego doliczyć podwyżki, dodatkowe opłaty.. Z niecałych 300 zł płaconych dwa lata temu robi się ponad 500. A do tego drożejący prąd, gaz, które też dają jakieś 130 zł. Same te opłaty to ponad 650 zł, w kawalerce. Mało? A właśnie zbiera się na to wiele takich drobnych sumek.. Nie chcę nawet wiedzieć ile płaci np. 4 osobowa rodzina w większym mieszkaniu.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o!o Tęsknota za Koreą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.11, 14:49 Północną? Tam mieszkania są za darmo, meble za darmo, żarcie za darmo.... oczywiście tylko dla tych, dla których wystarczy.... Odpowiedz Link Zgłoś
wroclawiak81 3 zł 01.12.11, 17:04 tyle będzie kosztował bilet MPK po nowym roku , też będziecie krzyczeli że wszystko OK ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nasty Re: Tęsknota za Koreą IP: *.wroclaw.mm.pl 01.12.11, 18:13 Uwierz, daleko mi do osoby oczekującej wszystko za darmo. Ale podwyższanie wszystkich stawek maksymalnie w dobie kryzysu - kiedy stosunek wynagrodzenia ma się nijak do wydatków - z powodu widzimisię władz nie jest poważne. Szczególnie, że pieniądze te zazwyczaj najmniej służą mieszkańcom. Może w Ciebie te podwyżki nie uderzają. Nie każdy żyje w mieszkaniu komunalnym z zasiłków, albo ma 10 tysięcy pensji, żeby spokojnie spłacać kredyt na mieszkanie i nie żyć od pierwszego do pierwszego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Taka jedna Re: Czy będzie maksymalna stawka podatku od nieru IP: *.xdsl.centertel.pl 01.12.11, 17:13 Miesięczne koszty utrzymania 150m domu - pełna własność - to, wliczając podatek, liczniki, ogrzewanie, wywóz śmieci, kanalizacja, ok. 700zł Najwyższy koszt to ogrzewanie i zużycie wody, temperatura zimą w domu ok. 21 stopni... Dla porównania koszty dla 90 metrowego mieszkania - spółdzielczo-własnościowe - 1100zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zxc Re: Czy będzie maksymalna stawka podatku od nieru IP: 80.54.41.* 01.12.11, 14:45 tak wlasnie licza sympatycy Rafala Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rr 50 mln umorzonej kary, 25 mln nagrody IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.12.11, 15:02 ciekawe czy łącznie ta podwyżka podatku nałożona na wszystkich wrocławian zrekompensuje np. te 50 mln zł umorzonej kary dla poprzedniego wykonawcy stadionu i dodatkowe 25 mln zapłacone obecnemu wykonawcy jako nagroda za (nie)dotrzymanie terminu ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emeryt Re: podwyzka jest konieczna IP: *.alshamil.net.ae 01.12.11, 15:24 trzeba wykona nowe tabliczki do oznakowania aquaparku wroclaw /zmiana nazwy7. pani wanat musi wiedziec jak dojechac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rr nie wiem po co się spieszyć z tą zmianą IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.12.11, 15:39 Przecież jak Gmina wtopi w sądzie te 100 mln odszkodowania dla niemiaszków, to na bank trzeba będzie znów zmieniać nazwę na InterSpa Aquapark Wrocław (albo wprowadzać znów jakieś podwyżki podatków) Odpowiedz Link Zgłoś
jurekmichalak Dlaczego głosowałem "za"? 01.12.11, 15:48 Dlaczego, będąc gospodarczym liberałem, zagłosowałem za podwyższeniem stawek podatku od nieruchomości? Zanim o tym, trzeba powiedzieć, że: - roczny wzrost podatku od nieruchomości prognozuje Minister Finansów, ustalając maksymalną stawkę podatku na dany rok, - wniosek Radnej Wanat skierowany był na wykorzystanie tej właśnie, maksymalnej stawki. Dlaczego zatem „za”? Po pierwsze dlatego, że podwyżki te nie dotkną osób najuboższych. Podwyżkami nie będą objęte osoby mieszkające w mieszkaniach komunalnych, zaś właściciel standardowego mieszkania o wielkości 50m² zapłaci w 2012 roku 35 zł, czyli o 6,50 zł więcej niż dzisiaj. Po drugie, dlatego, że na tle innych miast stawki wrocławskie nie były wygórowane. Po trzecie, dlatego, że wobec konieczności zrównoważenia budżetu Miasta, trzeba wygenerować dodatkowe środki na inwestycje. Proponowana podwyżka da nam około 9 dodatkowych milionów złotych. I na te miliony „złożą” się przede wszystkim osoby posiadające największy majątek. Po czwarte, podwyżka dokonana jest w ramach granic wskazanych w rozporządzeniu Ministra Finansów. Jestem przekonany, że otrzymane środki uda się przeznaczyć, na to, co najbardziej, w odczuciu wrocławian, potrzebne: w połowie na edukację (szkoły, programy edukacyjne), w połowie na bieżące naprawy dróg, w tym na tak spektakularne „szybkie wymiany nawierzchni”. Zobowiązuję się informować, na jakie projekty owe 9 mln zostało przeznaczonych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łoś_bimbacz semafor Sternika objaśnia:)))) IP: *.ip.netia.com.pl 01.12.11, 15:53 Dlaczego, będąc gospodarczym liberałem, zagłosowałem za podwyższeniem stawek po > datku od nieruchomości? > nie POchlebiaj sobie, może byłeś liberałem....... Jestem przekonany, że otrzymane środki uda się przeznaczyć, na to, co najbardzi > ej, w odczuciu wrocławian, potrzebne: w połowie na edukację (szkoły, programy e > dukacyjne), w połowie na bieżące naprawy dróg, w tym na tak spektakularne ̶ > 2;szybkie wymiany nawierzchni”. buhahahah, może skasuje absurdalny PRojekt za 20 milionów PRomocji miasta w czasie Error 2012 skasujecie, będzie większa oszczędność..... Nawet nie jest zabawne..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolk Re: Dlaczego głosowałem "za"? IP: *.dynamic.chello.pl 01.12.11, 15:54 To jeszcze proszę o informację, czy są naliczane kary umowne za opóźnienia w budowie stadionu. Chyba powinny być liczone od 1 lipca br. Odpowiedz Link Zgłoś
tolek_88 Re: Dlaczego głosowałem "za"? 01.12.11, 15:56 jurekmichalak napisał: > Dlaczego, będąc gospodarczym liberałem, zagłosowałem za podwyższeniem stawek po > datku od nieruchomości? już jestem ciekawy tego uzasadnienia... > Dlaczego zatem „za”? > > Po pierwsze dlatego, że podwyżki te nie dotkną osób najuboższych. Podwyżkami ni > e będą objęte osoby mieszkające w mieszkaniach komunalnych, zaś właściciel stan > dardowego mieszkania o wielkości 50m² zapłaci w 2012 roku 35 zł, czyli o 6 > ,50 zł więcej niż dzisiaj. Normalnie Robin Hood. Pomijając, że mieszkania komunalne są aż niesprawiedliwie tanie wobec tych, co na swoje mieszkanie muszą uczciwie zapracować, to jeszcze im przywalmy. I gdzie tu jest ten Twój liberalizm? > Po drugie, dlatego, że na tle innych miast stawki wrocławskie nie były wygórowa > ne. "A u Was biją Murzynów" > Po trzecie, dlatego, że wobec konieczności zrównoważenia budżetu Miasta, trzeba > wygenerować dodatkowe środki na inwestycje. Proponowana podwyżka da nam około > 9 dodatkowych milionów złotych. I na te miliony „złożą” się przede > wszystkim osoby posiadające największy majątek. To nawet na bonus dla Maxa Boegla nie starczy. btw, ciekawe jakie stawki są w Ramiszowie? Poza tym, znowu argument socjalistyczny. Skoro złożą się osoby posiadające największy majątek, to co z tego będą mieli? Fontannę? > Po czwarte, podwyżka dokonana jest w ramach granic wskazanych w rozporządzeniu > Ministra Finansów. Ten sam argument co w przedszkolach. Ale myślałem, że mieszkamy w nowoczesnym Wrocławiu, kwiecie Europy. A wygląda na to, że musimy stosować maksymalne stawki, bo nas władza zadłużyła po uszy. > > Jestem przekonany, że otrzymane środki uda się przeznaczyć, na to, co najbardzi > ej, w odczuciu wrocławian, potrzebne: w połowie na edukację (szkoły, programy e > dukacyjne), w połowie na bieżące naprawy dróg, w tym na tak spektakularne ̶ > 2;szybkie wymiany nawierzchni”. A na bonus dla Maxa Boegla? Sorry, zapomnialem, przecież nie starczy. Nawet na nową fontanne nie starczy. > Zobowiązuję się informować, na jakie projekty owe 9 mln zostało przeznaczonych. Czekamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gustlik Re: Dlaczego głosowałem "za"? IP: 91.90.161.* 01.12.11, 16:05 Trzeba zapłacić za stadion przecież. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klopsik Re: Dlaczego głosowałem "za"? IP: *.uvt.nl 01.12.11, 19:52 > Trzeba zapłacić za stadion przecież. W rzeczy samej; a także za inne fanaberie. Tak działa słynny "wehikuł finansowy", dzięki temu Rafał D. ps. "Długi" zasysa kasę mieszkańców Wrocławia.... Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Dlaczego głosowałem "za"? 01.12.11, 17:41 > To nawet na bonus dla Maxa Boegla nie starczy. btw, ciekawe jakie stawki są w Ramiszowie? 65 groszy za m2. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rr Re: Dlaczego głosowałem "za"? IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.12.11, 16:15 Panie Radny co to za "gospodarczy liberał", który jest za maksymalnym możliwym obciążeniem podatkowym ???? ad. 1 podwyżki nie obciążą najuboższych - rzeczywiście to argument godny gospodarczego liberała ad. 2 teraz będą wygórowane bo maksymalne ad. 3 podwyżka podatków ma iść na inwestycje ? a w pkt 4 pisze Pan że na edukacje i remonty ? (Zapłacą najbogatsi - faktycznie liberalizm gospodarczy) ad. 4. wielka mi łaska -podatek nie może być wyższy niż maksymalna stawka. Odpowiedz Link Zgłoś
na100procent Dlaczego głosowałem "za"? 01.12.11, 16:15 A czemu ja głosowałem za? Nie będę się wstydził i owijał w bawełnę: jestem złodziejem i oszustem. Lubię okradać was z kasy i dobrze z tego żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kat Re: Dlaczego głosowałem "za"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.11, 18:55 Bo to najłatwiejsze rozwiązanie.Nie pomyślą co uciąć i skrócić lub ukrócić tylko od razu mieszkańcom po kieszeni.Tak to każdy głupi potrafi,nie potrzeba do tego Rady Miejskiej czy Wiejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
pleple.pl Pan jesteś poważny-inaczej od urodzenia czy od 01.12.11, 16:18 momentu dorwania się do JNP? Ewentualnie dlaczego traktuje Pan Forumowiczów jak imbecyli? Inaczej trudno opisać powyższe tłumaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
garym Re: Dlaczego głosowałem "za"? 01.12.11, 16:19 jurekmichalak napisał: > Dlaczego, będąc gospodarczym liberałem, zagłosowałem za podwyższeniem stawek po > datku od nieruchomości? > Panie Michalak, zagłosowałeś tak bo inaczej wywalili by cię z Klubu RD. Pewnie liczysz, że z zabranych w ten sposób pieniędzy, wybudowana zostanie obwodnica Leśnicy. Nic z tego, na obwodnicę tez zabraknie. Zwiększony podatek nie dotknie oczywiście wszystkich tych którzy uciekli z Wrocławia, ale na codzień korzystają z jego funkcjonalności, czyli min. prezydenta i wielu innych wysoko postawionych przedstawicieli magistratu. Najłatwiej wyciąga się rękę po nie swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
embriao Re: Dlaczego głosowałem "za"? 01.12.11, 16:29 Poproszę od dzisiaj przysyłać mi trzy Broki rocznie za te 6,5PLN. Na pewno będą lepiej wykorzystanie niż na promocję: www.tuwroclaw.com/wiadomosci,nowy-pomysl-na-promocje-miasta-zwabia-do-wroclawia-zludzeniem-optycznym-,wia5-3266-9003.html Czy na muzeum na Grabiszyńskiej: www.tuwroclaw.com/wiadomosci,w-zajezdni-na-grabiszynskiej-ma-byc-muzeum-ale-nikt-nie-wie-co-z-autobusami,wia5-3266-8357.html O wtopie ze stadionem nawet nie mówię. Info o adresie na priv - trzeba ponosić konsekwencje swoich decyzji. Odpowiedz Link Zgłoś
l_wro Re: Dlaczego głosowałem "za"? 01.12.11, 16:40 Może dla statystycznego mieszkańca to owszem nie jest dużo. Ale dla Twojego szefa, od którego chciał byś podwyżkę to jest już bardzo dużo. Policz ile np. wzrośnie podatek od dziury z błotem koło stadionu. Dodam ze za poprzedni rok koszt podatku to 2mil zł. To tylko 6 hektarów. Policz np. że Twoja spółdzielnia mieszkaniowa zapłaci więcej za trawnik i parking pod Twojm blokiem. Weź pod uwagę że pieniądze te zginą w odmętach urzędów i spółeczek które stawiają słupy na torach, a budowany przez nich stadion kosztuje 800milionów zamiast planowanych w 2007r. 400. JA NA NICH NIE GŁOSOWAŁEM!!!! TO WY!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JankoMuzykant Re: Dlaczego głosowałem "za"? IP: *.dynamic.chello.pl 01.12.11, 17:19 Panie Radny Jurku, mam nadzieję, że UM będzie naliczał prawidłowo opłaty za miejsca postojowe w budynkach mieszkalnych. Czyli będzie powrót do cen sprzed 3 lat, jak za mieszkanie. Jeśli nie, to gwarantuję, że codziennie będę składał do prokuratury i wszelkich instytucji zawiadomienie o podejrzeniu popełnieniu przestępstwa. Odkuję sobie chociaż te straty poprzez to, że te urzędy będą tracić pieniądze na odpowiedzi do mnie za potwierdzeniem odbioru. Powiem tak, radny = palec do głosowania. Wkurza mnie ta jednomyślność, co sternik powie, jego pochlebcy od razu przyklepią. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: Dlaczego głosowałem "za"? 01.12.11, 17:49 > Zobowiązuję się informować, na jakie projekty owe 9 mln zostało przeznaczonych. I bardzo dobrze, trzymam szanownego radnego za słowo. Bo tak generalnie, to ja się mogę zgodzić: wzrost stawki o 16 groszy za m2, to nie jest jakaś znacząca pozycja w domowym budżecie. Wierząc netowym malkontentom, to i tak większość wrocławian nie ma własnych mieszkań, a jeżeli ma, to mieszka w 5 osób na 30 metrach kwadratowych. Jednak kiedy widzę argument o "konieczności zrównoważenia budżetu", to mam wrażenie, że chodzi tu o ni mniej, ni więcej, jak o konieczność pokrycia deficytu miasta, a nie o nowe inwestycje w mieście. Tym bardziej, że nie spotkałem się z dementowaniem informacji, że żadnych nowych inwestycji w roku 2012 nie będzie, natomiast miasto planuje odpowiednią kampanię promocyjną dla Euro. Tak przy okazji: > Po drugie, dlatego, że na tle innych miast stawki wrocławskie nie były wygórowane. To był naprawdę poważny argument w dyskusji? Wydawało mi się, że chodzi o to, żeby "ludziom się żyło dostatniej", a nie "tak samo kosztownie, jak w innych miastach". Jeżeli Wrocław miał i tak niższe stawki, niż inne miasta, to chyba był plus. Po co więc go likwidować? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Re: Dlaczego głosowałem "za"? IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.12.11, 18:35 jurekmichalak napisał: ... > Po pierwsze dlatego, że podwyżki te nie dotkną osób najuboższych. Podwyżkami ni > e będą objęte osoby mieszkające w mieszkaniach komunalnych, zaś właściciel stan > dardowego mieszkania o wielkości 50m² zapłaci w 2012 roku 35 zł, czyli o 6 > ,50 zł więcej niż dzisiaj. ... Człowieku ty naprawdę wierzysz w to co mówisz? Człowiek, który dostał mieszkanie komunalne, to nie jest biedak. Dostali mieszkania za darmo to ich stać na naprawdę wiele. Dajcie mi takie mieszkanie to i 1000 rocznie podatku mogę zapłacić i tak będę do przodu bo bez kredytu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mara Re: Dlaczego głosowałem "za"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.11, 00:12 Panie Jurek Michalak, a czemu by nie zacząć od siebie? Czy mi się zdaje, czy mogliście chociaż symbolicznie obniżyć swoje diety? No ale po co, skoro mieszkańcy jak zwykle pokornie zrzucą się na stadion, drużynę której znów nie ma jak finansować i kolejne bzdetne tablice w planem Wrocławia. Odpowiedz Link Zgłoś
radeberger Re: Dlaczego głosowałem "za"? 02.12.11, 02:28 jurekmichalak napisał: > Dlaczego, będąc gospodarczym liberałem, zagłosowałem za podwyższeniem stawek po > datku od nieruchomości? Nie biorę rad biznesowych od kogoś, kto wg. oświadczeń majątkowych zarabia 4x mniej od żony :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szeryf z Nottingam Re: Czy będzie maksymalna stawka podatku od nieru IP: *.amplico.pl 01.12.11, 16:21 Zawsze trzeba łupić biednych - a jak nie stać wynocha z pięknego miasta swoją drogą ciekawe jak policzą podatek od nieruchomości nie wybudowanych a miało być pięknie ....... Hilton obok poczty,,, galeria obok stadionu..... dziura po zakładach graficznych na kołłątaja..... stray dworzec PKS....... a jak ze ściagalnościa podatku od nieruchomosci co juz stoja a nie maja najemcow widze brak firanek placu dominikanskim placu bema osiedla na dąbiu, za morskim okiem....... Szeryf z Nottingam nie pozwoli nam żyć źle tak dalej trzymaj wodzu.... Odpowiedz Link Zgłoś
sebastianlorenc.pl Będzie maksymalna stawka podatku od nieruchomości 01.12.11, 16:45 Drogi Jurku, wiesz, jak Cię lubię, jednak trudno mi zgodzić się z Twoja argumentacją. Jak zauważyli inni forumowicze deklarowanie liberalizmu gospodarczego stoi w logicznej sprzeczności z podnoszeniem podatków. Zgodzę się z Tobą, że należy szukać oszczędności, jednak w budżecie na 2012, o czym dobrze wiesz, bez problemu można wyszukac te 9 milionów, które da podwyżka. Kłopotliwa, dodam, dla wielu osób podwyżka, bo wzrastają i inne opłaty, nie tylko podatki. Suma tych wzrostów da okrągła kwotę - w wielu budżetach domowych poważną i dolegliwą pozycję. Ja mogę powiedzieć, że głosowałem przeciwko podwyżkom. Z zaniepokojeniem szukam również zapisu budżetowego na obwodnicę Leśnicy, oś inkubacji czy chociażby budowę ciągu pieszo-rowerowego do Marszowic. Gdzie są te pieniądze, Jurku? Pozdrawiam, Sebastian Lorenc Radny Rady Miejskiej Przewodniczący Zarządu Osiedla Oporów Odpowiedz Link Zgłoś
na100procent hahaha 01.12.11, 17:00 jasne, kochaniutki, twoja platforma podnosi podatki na poziomie krajowym - i tu by tez podniosła, gdyby rzadziła. twoje działanie to czysty pijar Odpowiedz Link Zgłoś
sebastianlorenc.pl Re: hahaha 01.12.11, 17:05 A czy sądzisz, że PO podnosiłaby podatki, gdyby sytuacja Polskiego budżetu była taka, jak Wrocławskiego - tzn. wystepowałaby nadywżka. Bo ja Ci mogę powiedzieć, że nie. Odpowiedz Link Zgłoś
na100procent Re: hahaha 01.12.11, 17:06 a ja jestem pewien, że tak - w końcu ilość urzędasów, których zatrudniacie, rośnie logarytmicznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: Będzie maksymalna stawka podatku od nieruchom IP: *.internetia.net.pl 01.12.11, 19:19 Widzę tu sporą dawkę demagogii. W jednej wypowiedzi zmieściła się opinia o możliwości zaoszczędzenia bez problemów 9 milionów złotych i wypowiedź o konieczności sfinansowania inwestycji za minimum dziesiątki milionów złotych. Dla elementarnej wiarygodności można by było pominąć te wydatki. Dodam że sam krytycznie podchodzę do budżetu i do wydatków miasta. Nie lubię podnoszenia podatków, chociaż teno od nieruchomości 0,7 zł - jest śmiesznie niski. A liberalizm to współcześnie nie są jedynie niskie podatki. Liberalizm oznacza że każdy płaci za to co używa bez komunistycznego zrzucania tych wydatków na innych. Masz dom, mieszkanie. To lokum jest przy ulicy którą zbudowało miasto, utrzymuje miasto, kanalizację burzową finansuje miasto. Miasto ulicę sprząta, oświetla. Te koszty powinny być ponoszone przez mieszkańców ulicy w formie podatku gruntowego. Masz ulicę to za nią płać. I niestety przy takiej neoliberalnej formule 0,7 zł za m2 to suma śmieszna. Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: Będzie maksymalna stawka podatku od nieruchom 01.12.11, 20:47 > na innych. Masz dom, mieszkanie. To lokum jest przy ulicy którą zbudowało mias > to, utrzymuje miasto, kanalizację burzową finansuje miasto. Miasto ulicę sprząt > a, oświetla. Te koszty powinny być ponoszone przez mieszkańców ulicy w formie p > odatku gruntowego. A dlaczego w formie gruntowego? Do utrzymania miasta dokładam się już w części podatku dochodowego... > Masz ulicę to za nią płać. > I niestety przy takiej neoliberal > nej formule 0,7 zł za m2 to suma śmieszna. Dodajmy, że MIESIĘCZNIE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgoda Trzy grosze do tematu IP: *.static.korbank.pl 02.12.11, 14:51 300 km2, 650000 mieszkańców i do tego praktycznie nie można się osiedlić. Najwyższe i najdłuższe mosty, największe stadiony, najwięcej pustej, niezagospodarowanej przestrzeni. Największe imprezy, szemrane spółki miejskie. Megalomania urzędników i cynizm w stosunku do mieszkańców. Przy takiej polityce zawsze będzie pusto w kasie i pokusa wyrolowania mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fdhghdsx Re: Czy będzie maksymalna stawka podatku od nieru IP: *.play-internet.pl 01.12.11, 17:11 szkoda że nie przeliczyłeś tego na dni. wychodzi średnio tylko 20 groszy dziennie! :SARKAZM: Odpowiedz Link Zgłoś
mojmajestat To dlaczego ja płacę już teraz więcej? 01.12.11, 17:17 W 2011 roku za 50 m kw. mieszkanie zapłaciłem 47 zł podatku. Dlaczego?? Muszę sprawdzić papiery. Teraz mam płacić więcej czyli 35 zł. Fajnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: To dlaczego ja płacę już teraz więcej? IP: *.neting.pl 01.12.11, 18:42 bo podatek płacisz od gruntu na którym stoi mieszkanie Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: To dlaczego ja płacę już teraz więcej? 01.12.11, 22:04 > W 2011 roku za 50 m kw. mieszkanie zapłaciłem 47 zł podatku. Dlaczego?? Bo podane stawki są stawkami MIESIĘCZNYMI? Więc podziel sobie 47zł przez 12 miesięcy i pogadamy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
flotsamjetsam Będzie maksymalna stawka podatku od nieruchomości 01.12.11, 19:56 W Swarzędzu zedrą z nas skórę ! Co o tym sądzicie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FreakyMisfit A to tylko początek :) IP: *.dynamic.chello.pl 01.12.11, 20:32 Ktoś musi finansować nierentowny stadion :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasiarz Re: A to tylko początek :) IP: *.opera-mini.net 01.12.11, 21:17 Kogo nie stać, niech wyp..... Miasto w którym było i będzie tak wiele europejskich imprez, nie jest dla każdego. Po to są podatki, aby rok po roku dokonywać selekcji naturalnej. Nie stać cię, zabieraj swoje manatki i wyp... tam gdzie jest taniej. Rynek i prawa rynkowe są uniwersalne. A Dutkiewicz jest światowej klasy organizatorem i wie, że za przyjemności trzeba płacić. Wynocha z miasta !! Pozostaną ci których będzie na to stać i w końcu ci którzy zostaną, będą szanowali to co zostało i zostanie zbudowane. Coś za coś, chcesz mieszkać w metropolii, stolicy kultury, mieście organizatorze, mieście spotkań, itd, MASZ PŁACIĆ. Odpowiedz Link Zgłoś
kklement Widocznie Dutkiewicza już nie stać 01.12.11, 22:13 Bo on już wypier...lił. Nie mieszka już we Wrocku. Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: A to tylko początek :) 01.12.11, 22:47 > Kogo nie stać, niech wyp..... [...] > Po to są podatki, aby rok po roku dokonywać selekcji naturalnej. > Nie stać cię, zabieraj swoje manatki i wyp... tam gdzie jest taniej. > Rynek i prawa rynkowe są uniwersalne. No, to weź policz. Chociaż przy standardowym mieszkaniu (50m2) podatek wynosi ok. 35zł miesięcznie, to i tak jest to znikomy koszt w porównaniu do reszty - standardowo czynsz przy takim mieszkaniu jest 10x większy. Nie wspominając o koszcie kredytu, który jest we Wrocławiu wyjątkowo wysoki ze względu na wysoką cenę mieszkań. Jeśli dodamy, że i tak podatek wcześniej trzeba było płacić (więc rzeczywista różnica wynosi ... 8zł?)... To już więcej cię kosztuje korzystanie z netu - nawet uwzględniając tylko koszt samego prądu który zasila twojego kompa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patrzyciel Wiesz czym się różni człowiek od barana?... IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.12.11, 08:43 Gdyby nie Rostowski który dał górna granice podatku - to by Wanatowa dała jeszcze większą stawkę!!! Tylko czy musimy płacić najwyższe podatki? Wydaje mi się że nie!!! Wiesz czym się różni człowiek - od barana - bo ten pierwszy nie da się zarżnąć Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Człowiek nie beczy bez powodu... 03.12.11, 09:39 > Gdyby nie Rostowski który dał górna granice podatku "Gdyby nie słupek, gdyby nie poprzeczka Gdyby się nie przewrócił, byłaby rzecz wielka Gdyby to najczęstsze słowo polskie Gdyby mama miała fiuta, to by była ojcem, hej, hej…" Kazik na żywo, Plamy na słońcu > Tylko czy musimy płacić najwyższe podatki? To po co dano najwyższą stawkę? Bo w każdym mieście powiedzą "czy my musimy płacić najwyższe podatki?"... więc co, nikt nie może dać najwyższych? Zdaje mi się, że podatki od nieruchomości liczone są (a przynajmniej były) jako procent od wartości nieruchomości - a skoro Wrocław ma jedne z najwyższych cen mieszkań, to pewnie i nieruchomości nie są tanie - więc i podatek liczony jako procent od wartości nieruchomości będzie jeden z wyższych w Polsce. Oczywiście, możesz porównywać ceny mieszkań w Wa-wie, Poznaniu, itp. - i być może któreś z miast będzie miało wyższe ceny nieruchomości. Zobacz jednak, ze Polska składa się nie tylko z wielkich miast, i uwzględniając ją całą, Wrocław stoi w ścisłej czołówce, mimo iż (być może) są w Polsce droższe miasta. > Wiesz czym się różni człowiek - od barana - bo ten pierwszy nie da się zarżnąć Co rozumiesz pod pojęciem "zarżnąć"? Bo ja pod tym pojęciem rozumiem też śmierć z powodu przepracowania - karoshi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgoda Z której wioski przyjechałeś? IP: *.static.korbank.pl 02.12.11, 14:37 Rodowici wrocławianie mają trochę odmienny stosunek do miasta i innych wrocławian. Również co innego widzą w "światowej klasie" Dutkiewicza. Odpowiedz Link Zgłoś
able071 Będzie maksymalna stawka podatku od nieruchomości 01.12.11, 22:06 witam a czy ktos moze mnie oswieciec jak to sie stalo ze podatek od miejsca postojowego wynosi... ponad 7pln/m2??? Odpowiedz Link Zgłoś
tomi44g w UK podatek za mieszkanie jest rzędu £1200 za rok 02.12.11, 01:04 Wiem że tak wprost nie można porównywać, ale tu w UK posiadam dwupokojowe mieszkanie ok. 40m2 i podatek dla miasta, tzw. Council Tax to jakieś £1200 za rok. Stawka nie jest od m2 tylko od wartości rynkowej mieszkania (jest chyba 6 grup) ale wiadomo im większe mieszkanie tym więcej jest warte więc na jedno wychodzi. W tej opłacie wliczony jest wywóz śmieci i takie tam miejsckie sprawy, ale i tak wychodzi drożej niż w Polsce. 70 zł na rok za mieszkanie to nie tak dużo :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patrzyciel Skoro jest tak dużo w UK czemu nie mieszkasz w PL? IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.12.11, 08:46 Następny baran. Jak można porównać te 2 kraje. A wiesz że w USA jest taniej i też żyją?!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ono Re: w UK podatek za mieszkanie jest rzędu £1 IP: *.as13285.net 02.12.11, 08:55 ;0 Czy ty wogle wiesz co ty placisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgoda Re: w UK podatek za mieszkanie jest rzędu £1 IP: *.static.korbank.pl 02.12.11, 14:30 Mówisz o opłacie od wartości nieruchomości - u nas jeszcze tego nie ma, ale już niedługo.... . I z całą pewnością nie będzie tam opłat bytowych typu śmieci, sprzątanie. I choć u nas jeszcze jest taniej coś nie widać tłumów przyjezdnych Brytyjczyków. Zupełnie nie pojmuję dlaczego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inwestor Re: Czy będzie maksymalna stawka podatku od nieru IP: *.amplico.pl 02.12.11, 09:09 zainwestowałem w Śląsk Wrocław i Galerię Handlową, kupiłem Polkomtel, ludzie dajcie mi żyć przecież też muszę coś zjeść czasami .... Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofbramorski Nie tędy droga i nie w ten sposób 02.12.11, 10:55 Podwyżka podatku od nieruchomości do maksymalnej wysokości dopuszczalnej wg obowiązującego rozporządzenia Ministra Finansów stała się faktem. Głosami Klubu Rafała Dutkiewicza i wspierającego go radnego PiS P. Kuczyńskiego Bulwersuje nie tylko dam fakt tak wysokiej podwyżki, ale i forma jej wprowadzenia. Do wczoraj Skarbnik Miasta, pielgrzymując po komisjach Rady Miejskiej z projektem budżetu miasta na rok 2012 przekonywał, że potrzebne - i zaproponowane - są tylko podwyżki wyrównujące inflację. I to mniej więcej się zgadzało. Nagle natomiast radna KRD już podczas prac nad uchwałą na sesji (!) wniosła do niej szereg poprawek, proponując praktycznie wszystkie stawki w nowej, znacznie wyższej wysokości. Czy tak powinna wyglądać rzeczowa współpraca w Radzie Miejskiej? Dlaczego Skarbnik Pana Prezydenta do końca utrzymuje wersję, która jest nieprawdziwa, a radna klubu Pana Prezydenta "spontanicznie" dopiero na sesji wyciąga z pudełeczka nową propozycję, dziwnie jednak mając od razu "pod ręką" precyzyjne wyliczenia dla poszczególnych wariantów i stawek podatkowych? Nie. Nie tak powinno to wyglądać. I stanowczo takiemu postępowaniu się sprzeciwiam. To jest lekceważenie wyborców. Nie przekonują mnie podniesione przez Panią Radną i jej klubowych kolegó argumenty. Demagogią jest przedstawianie podwyżek jako "tylko 150 złotych" albo "tylko 3 tysięcy" (to dla przedsiębiorców) rocznie. To nie jest tylko. To jest aż. Demagogią jest mówienie, że podwyżki nie dotkną ubogich, bo ci mieszkają w mieszkaniach socjalnych lub komunalnych, a tych podwyżki podatku nie dotyczą. Jest wiele osób mieszkających w mieszkaniach i domkach z ogródkami, którzy są w złej sytuacji materialnej, a nieraz całe życie pracowali na ten spokój i odrobinę "luksusu" pod koniec życia. Ci ludzie są uczciwi, najpierw płacą opłaty i podatki, a potem nie wystarcza im na lekarstwa i jedzenie, bo żyją np. z dwóch rent czy emerytur. Podczas debaty padł na sali argument - "to niech sprzedadzą swoje domki czy za duże mieszkania..." Bez komentarza. Demagogią jest mówienie, że budżet miasta w potrzebie i trzeba go ratować - budżet miasta to w dużej mierze pochodna budżetów jego mieszkańców. Budżet miasta powinien rosnąć dzięki bogaceniu się jego mieszkańcó, a nie poprzez sięganie do ubożejących w kryzysie budżetów domowych. Demagogią jest mówienie, że kilka tysięcy w roku to suma, jakiej nawet nie odczują przedsiębiorcy - czyżby radni KRD zapomnieli, że gospodarka nie stoi kilkoma sztandarowymi inwestycjami, które Pan Prezydent pokzuje w telewizji, tylko masą małych i średnich przedsiębiorstw, zatrudniających po kilku - kilkunastu, czasem kilkudziesięciu pracowników? Ich sytuacja już dziś jest nie do pozazdroszczenia. Dla nich te "kilka tysięcy" rocznie to duża pozycja w rachunku ekonomicznym - może nawet miejsce pracy, które trzeba będzie zlikwidować??? Dla mieszkańców, dla przedsiębiorców istotna jest suma obciążeń podatkowych i innych. Podrożeje woda, prawdopodobnie komunikacja... Teraz jeszcze podatek od nieruchomości. Kolejny argument - miasto wykorzystało przecież tylko dopuszczalny limit, który ustalił minister Rostowski, a inne miasta robią to samo... Drodzy Radni KRD, limit ustawowy to granica MAKSYMALNA, która ma ograniczac apetyty samorządów na sięganie do kieszeni obywateli. To nie jest przekaz "idźcie tak wysoko", to jest zakaz "nie idźcie wyżej". I proszę tego nie odwracać. Zaś co do innych miast - nie daliście czasu ani możliwości, aby sprawdzić, jakie i kiedy były tam podwyżki... A to wbrew pozorom ma duże znaczenie. Chodzi bowiem także o to, KIEDY podwyższa się podatek... No cóż... wydawało się, że po okresie (politycznych) sporów do Rady wraca rozsądek i rzeczowa współpraca. Niektórzy jednak postanowili traktować Mieszkańców i opozycyjnych radnych jak przedszkolaków... Szkoda. Krzysztof Bramorski Radny Rady Miejskiej Wrocławia Odpowiedz Link Zgłoś
zgrozazgroza klasa Dutkiewicza 02.12.11, 14:19 Nie ma co- jak zwykle pokazał klasę. Schował się za plecami koleżanki z klubu i odgrywa dobrego wuja. To jest poziom polityki Wielkiego Sternika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocławianin lWANAT IP: *.internetia.net.pl 20.05.12, 13:22 Urszula Wanat to lizus do potęgi. Mysli, że zawsze będzie w słuzbie Dutkiewicza. Jak popatrzy Pani potem w oczy swoich wyborców, bo ktoś jednak ja wybierał. To jest okropne. Najpierw żebracie żeby na was oddac swój głos, a potem odwracacie sie tyłem do swoich wyborców. No i na pewno siedzicie w kościele w pierwszej ławce. To juz jest żenada!!!! Mam nadzieję, że to będzie ostatnia kadencja dla WANAT. Pora już na zasłużoną emeryturę i niech czeka na niej, az ktoś uszczupli jej "skromny i nadszarpnięty" portfel. Okropna kobieta!!!! Tacy radni nie są potrzebni w naszym mieście. Odpowiedz Link Zgłoś