Dodaj do ulubionych

Model amerykański > holenderski

08.01.12, 14:33
Mówcie co chcecie, ale jak ja mam być szczery, to wolę model amerykański niż holenderski.
Chodzi oczywiście o kwestię transportu.

Nie czuję specjalnego związku z kowbojami w dużych pick-up'ach, ale jeszcze mniejszy związek czuję z zapalonymi Holendrami pokonującymi codziennie 15 kilometrów na rowerze, w tłumie podobnych sobie na zatłoczonych ścieżkach rowerowych.
Obserwuj wątek
    • Gość: benek Re: Model amerykański > holenderski IP: *.e-wro.net.pl 08.01.12, 15:20
      > Mówcie co chcecie, ale jak ja mam być szczery, to wolę model amerykański niż ho
      > lenderski.
      > Chodzi oczywiście o kwestię transportu.
      >
      > Nie czuję specjalnego związku z kowbojami w dużych pick-up'ach, ale jeszcze mni
      > ejszy związek czuję z zapalonymi Holendrami pokonującymi codziennie 15 kilometr
      > ów na rowerze, w tłumie podobnych sobie na zatłoczonych ścieżkach rowerowych.

ale amerykanie nei moga spac bo tyle lat byli rpzyzwyczjani do taneij benzyny a teraz nei satć ich na ogrzewnaie domów.
      Ropa sie kończy a taka Dania che do 2050 r zaprzestac sprowadzania paliw i ograniczyć sie głownie do energetyki wiatrowej.
      Nie bez powodu chcą wsadzic 505 ludzi na rowery.
      To da ogromne oszczędności w przyszłości.
      Tymczasem Ameryka nie wie co robić i wymyśla konflikty wojenne aby zagwarantować dostawy ropy.Długo tak się nie da.
      Ameryka to kraj wielkich przestrzeni przecinanych wielką ilością autostrad.
      Tego się nie da porównywać do komunikacji dużych miast europejskich.
      Model australijski to samoloty .
      Japończycy mają metro ale budują parkingi na 7-10 tys rowerów.
      Każdy kraj ma swoją specyfikę ale auta przestają się mieścić w miastach i niedługo będzie problem co do nich nalać.
      Gdyby Wrocław był większy moglibyśmy pomyśleć o metrze.
      Tak to jesteśmy skazani na promienisty układ ulic i linii tramwajowych, które pokonują duże odległości bo Wrocław jest bardzo rozstrzelony.
      Rowery w promieniu 3-5 km od centrum będą musiały przejąc nawet do 30% ruchu.
      Wiele tu nie wymyślimy a zanim technologia pójdzie do przodu aby jakiś nowy rodzaj transportu powstał to ludzie będą się musieli sami ograniczyć z autem ze względów ekonomicznych.
      Tusk przygotowuje ustawę zezwalającą na pobieranie opłat za wjazd do centrum.
      Auto będzie dla bogatych i wjazd do centrum będzie dla bogatych.
      Powinniśmy robić wszystko aby do tego nie dopuścić.

• Gość: kierowca Re: Model amerykański > holenderski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.12, 15:08
      trudno sie nie zgodzic z autorem
      • jureek Re: Model amerykański > holenderski 09.01.12, 15:26
        Gość portalu: kierowca napisał(a):

> trudno sie nie zgodzic z autorem

Szczególnie, że gęstość zaludnienia mamy bardziej amerykańską niż holenderską, no i odległości do pokonywania także.
        Jura

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka