Dodaj do ulubionych

Inwestycja Van Der Heyden Group

IP: 213.199.196.* 08.06.04, 22:49
Od jakiegos czasu wiadomo, że ta holenderska firma chce zainwestowac we
Wrocku. Dzis w PB jest wywiad z włascicielem.
Szykuja sie do inwestycji w naszym miescie, ma to byc jakis obiekt kulturalny.

Info przekazał talkinghead :)
Obserwuj wątek
    • Gość: ! Re: Inwestycja Van Der Heyden Group IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.06.04, 23:11
      Kulturalny obiekt? Prosimy o więcej informacji. Czy ktoś posiada dzisiejszy
      numer Pulsu Biznesu i mógłby streścić ten wywiad na naszym forum?
      • Gość: dixi pixi Re: Inwestycja Van Der Heyden Group IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.06.04, 23:44
        Dom kultury
      • talkinghead Re: Inwestycja Van Der Heyden Group 09.06.04, 14:38
        Gość portalu: ! napisał(a):

> Kulturalny obiekt? Prosimy o więcej informacji. Czy ktoś posiada dzisiejszy
        > numer Pulsu Biznesu i mógłby streścić ten wywiad na naszym forum?

No ja mam ten numer (wszystkie z reszta choc regularnie wyrzucanm).
        Nie wiem czy chce mi sie przepisywac wywiad. Ogolnie padlo info tylko ze ma byc
        to cos w sferze kultury.

Albo... wieczorem przepisze "akapit" dotyczacy Wroclawia. I sobie poczytacie te
        5 zdan :D

pzdr
        th.
        • Gość: talkinghead Re: Inwestycja Van Der Heyden Group IP: *.komuny.ibrokers.pl / *.ibrokers.pl 09.06.04, 23:41
          voila: 9cytat)

(c) Puls Biznesu (czesc wywiadu z wlascicielem VHG):

W Polsce sa takze inne miasta... Przygotowujemy sie do inwestycji w centrum
          Wroclawia. Chcemy wybudowac obiet w ktorym swoje miejsce znajdzie kultura.

KONIEC CYTATU!

o kurcze..obiecalem z 5 zdan... a tu byly 2 :)

mam nadzieje ze z malej chmury duzy deszcz.

btw szef VHG odkryl rowniez ze w Poznaniu brakuje hoteli o wysokim standardzie.
          Czyli nie mamy szans (my juz je mamy). I ogolnie o Poznaniu wyrazal sie bardzo
          pozytywnie.

pzdr
          th.
          • Gość: ! Re: Inwestycja Van Der Heyden Group IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.06.04, 00:24
            Talkinghead chcesz żeby znów nawiedził nasze forum pewien człowiek z
            Czerwonaka? :)))
      • Gość: P.B artykuł IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 11.06.04, 16:00
        oto cały wywiad

===================

Inwestycje w waszym kraju nie rozczarowują

VDH Group zainwestuje 40 mln USD w projekty w Warszawie, Poznaniu i Wrocławiu.
        Trwa budowa kompleksu Plac Andersa w Poznaniu. A właściciel spółki wciąż szuka
        wyzwań.„Puls Biznesu”: Gratulujemy wmurowania kamienia węgielnego pod obiekt
        Andersia Tower w Poznaniu. Dlaczego zdecydował się Pan inwestować właśnie w tym
        mieście?Sven von der Heyden: Zainwestowałem w Poznaniu już dużo wcześniej.
        Lubię odkrywać nowe możliwości. Gdy projektowaliśmy Poznań Financial Centre
        (PFC), czyli pierwszy na tym rynku biurowiec klasy A, nikt z branży nie dawał
        mi dużych szans na powodzenie. Tymczasem właśnie rozpoczęliśmy budowę drugiej
        fazy, czyli Andersia Tower. Odkryłem, że w Poznaniu brakuje hoteli o wysokim
        standardzie. Może to zabrzmieć dziwnie, ale to właściwie jedyne w Polsce
        miasto, gdzie w tej chwili można inwestować w budowę takich obiektów. Andersia
        Tower — kompleks złożony z luksusowego hotelu i nowoczesnego biurowca — jest
        wypełnieniem tej luki. Ponieważ w trakcie procesów inwestycyjnych PFC spotkałem
        się z dużym profesjonalizmem i zaangażowaniem ze strony naszego partnera —
        miasta Poznania — zdecydowałem, że projekt ten stanie się częścią dalszej
        zabudowy placu Andersa. Rozumiem, że to nie koniec planów inwestycyjnych spółki
        w Poznaniu. A co z innymi miastami?
        — Myślimy o trzeciej fazie projektu Andersii. Będzie to kompleks handlowy
        łączący PFC oraz Andersia Tower. Ale ponieważ wolę robić krok po kroku, to
        trzecią fazę zabudowy planujemy rozpocząć po zakończeniu Andersia Tower w 2006
        r. To nie koniec. W Poznaniu. Jeszcze w 2004 r. zaczniemy realizację nowego
        projektu — nazwaliśmy go Olimpijczyk. Będzie to wielofunkcyjny obiekt złożony z
        apartamentów, części rekreacyjnej oraz centrum konferencyjnego. A to wszystko
        na 30 tys. mkw. powierzchni.

W Polsce są także inne miasta... Przygotowujemy się do rozpoczęcia inwestycji w
        centrum Wrocławia. Chcemy wybudować obiekt, w którym swoje miejsce znajdzie
        kultura. Nadal mamy też wiele do zrobienia w Warszawie, choć na tym rynku
        jesteśmy obecni już 14 lat. Mamy tu np. projekt mieszkalny do renowacji w
        centrum oraz niezabudowaną działkę w pobliżu naszego biurowca Liberty Corner.
        Jednak nie zawężamy naszych działań do stolicy. Wciąż szukamy nowych wyzwań.

To ambitne plany... Jaka jest szacunkowa wartość nowych inwestycji?
        — Do tej pory zainwestowaliśmy w Polsce 150 mln USD. I chcemy to robić nadal.
        Całość zabudowy placu Andersa pochłonie 95 mln USD. Realizacja pozostałych
        projektów to koszty rzędu 40 mln USD. Duże nadzieje wiążę z akcesją Polski do
        Unii Europejskiej. Wierzę, że ułatwi to życie inwestorom w kraju i pozwoli nam
        realizować odważne plany w przyszłości.

Czyli — dobrze ocenia Pan sytuację na polskim rynku nieruchomości?
        — Rynek się ustabilizował. Od końca 2003 r. obserwowane są jasne sygnały
        poprawy sytuacji gospodarczej w Polsce. Wzrasta aktywność przedsiębiorców,
        inflacja rośnie nieznacznie, a dzięki rozwijającej się gospodarce wzrosły też
        przychody budżetowe. Niestety, są też negatywne czynniki, np. wysokość deficytu
        budżetu państwa. Jestem jednak optymistą —wszystko można naprawić. Tym bardziej
        cenne jest członkostwo w UE, które obniża ryzyko inwestowania w Polsce i
        podnosi atrakcyjność kraju. Rynek powierzchni biurowych? Widać tu wzrost stanu
        świadomości potencjalnych najemców, co jest dobrym znakiem dla inwestorów,
        stawiających na jakość obiektów, a nie na szybki zysk. Naszym celem zawsze było
        zrównoważenie jakości oferowanej powierzchni i wysokości czynszu. Jesteśmy
        cierpliwi — np. w Liberty Corner czekaliśmy na dobrego najemcę. W ciągu
        ostatnich pięciu miesięcy podpisałem 10 umów najmu. To sukces, zważywszy na to,
        że w II półroczu 2003 — nie podpisałem nawet jednej umowy. Rynek się poprawia.
        Odnoszę wrażenie, że teraz jest najlepszy czas dla najemców. Powinni
        finalizować umowy. Nie przewiduję wprawdzie znaczącej podwyżki czynszów, ale
        widzę, że wyraźnie wybór dobrej klasy powierzchni biurowej stale się zmniejsza.

Jest Pan zadowolony z zysków z inwestycji w Polsce i z tego, co Pan tu
        osiągnął?
        — Skłamałbym, gdybym powiedział, że jestem niezadowolony. Kiedy przyjechałem do
        Polski, miałem zaledwie 25 lat. Dużo ryzykowałem. Cała moja rodzina i wszyscy
        przyjaciele uważali wtedy, że oszalałem. Teraz, gdy przyjeżdżają do mnie, są
        pod wrażeniem zarówno tego, co osiągnąłem, jak i otoczenia, w którym żyję. I
        gratulują mi intuicji! Wynagrodzenie za pracę, czy też zysk z inwestycji, jest
        ważny. Dla inwestora i całego zespołu, z którym współpracuję, jest nie tylko
        źródłem dochodu, ale doskonałą zachętą do tego, aby podejmować dalsze wyzwania.
        Nie może być jednak celem samym w sobie, jeśli nastawiamy się na długoterminową
        działalność. Trzeba rozumieć ludzi, z którymi się pracuje, trzeba czuć się
        dobrze w kraju, w którym się inwestuje. Tylko, gdy uda się to wszystko
        połączyć, można poczuć się spełnionym w swojej aktywności i to jest prawdziwy
        zysk, przynajmniej dla mnie. Dlatego Von der Heyden Group zainicjowało
        stowarzyszenie non-profit — Opportunity Poland — grupujące obecnie ponad 20
        międzynarodowych firm, m.in. CMS Cameron McKenna, EC Harris, Hines, Skanska
        Property, oraz miasta, np. Warszawę, Poznań, Wrocław, a także stowarzyszenia:
        Związek Miast Polskich oraz Warsaw Destination Alliance. Chcemy wspólnie
        poprawiać wizerunek Polski za granicą i pomagać przyciągać tu nowych
        inwestorów. Jesteśmy otwarci dla wszystkich, którym zależy, aby Polska była
        postrzegana jako kraj atrakcyjny i dynamiczny, miejsce nie tylko dla
        inwestorów, ale dla ludzi. To jest nasza misja.

Sven von der Heyden, właściciel Von der Heyden Group w Polsce

============
        Puls Biznesu
    • Gość: kotbehemot Re: Inwestycja Van Der Heyden Group IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.04, 11:29
      Co to znaczy kulturalnybudynek? Moze galeria studencka na grunwaldzkim?:>
      • Gość: ! Re: Inwestycja Van Der Heyden Group IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.06.04, 11:58
        Może :) Ale Grunwald Center to może też być ING.
        • Gość: kotbehemot Re: Inwestycja Van Der Heyden Group IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.04, 12:32
          Czyli wszystko zaczyna sie ukladac w sensowna calosc jak dla mnie. Z moich informacji wiem ze miasto wybiera inwestora na Grunwald (pierwszy chyba raz w historii nie trzeba ich zachecac tylko wybrac:)). A wiec--> kazdy z inwestorow musial zaproponowac cos eXtra zeby zostac wybrany. ING pewnie zaproponowal Galerie Dominikanska au rebours albo cos w tym stylu;) a VdHG postanowil zastosowac sie do planow na Grunwald i zaproponowal centrum studenckie- kulturalno handlowe, moze nawet z kinem;)

Ahh jaka piekna perspektywa mi sie wyswietlila:) pytanie czy prawdziwa?:>
          • Gość: ! Re: Inwestycja Van Der Heyden Group IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.06.04, 14:55
            Dwa razy większa Galeria typu "Dominikańska" - około 300 sklepów plus
            multikino, teatr (?), mnóstwo zieleni, wewnętrznych pasaży, najwyższej klasy
            architektura plus ew apartamenty na górze. Na tyłach obiektu duży parking
            wielopoziomowy na ponad 1000 aut. Całość o wysokości kamienic wzdłuż MC
            Skłodowskiej.

Od strony środka Pl Grunwaldzkiego wysoka dominata - wieża biurowa (biura,
            apartamenty?) o wysokości w granicach 100 metrów.

Taka jest moja wizja na to miejsce.
            • Gość: kotbehemot Re: Inwestycja Van Der Heyden Group IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.04, 09:41
              Ojjj wiec moja jest inna.

Budynek wyrozniajacy sie niebanalna architektura, z wielkim otwartym pasazem w srodku. Pasaz bylby dostepny od strony Grunwaldzkiego, Grunwaldzkiej a takze od strony kierunku ulicy Ladnej (niestety nie wiem do ktorego miejsca bedzie "siegac" ten budynek, ale chodzi mi o to zeby z kierunku bardzo waznej ul Ladnej/Szczytnickiej tez byl wielki wjazd do bnudynku). W srodku budynku duze wnetrze wypelnione knajpkami, zielenia i zasloniete dachem, ale ZDECYDOWANIE dostepne dla kazdego 24h/dobe.

that's my vision:)
              • Gość: Rafis Re: Inwestycja Van Der Heyden Group IP: 213.199.196.* 10.06.04, 10:10
                Ja chce ogrodu na dachu na którym bedą ławeczki, scieżki i moze jakies
                knajpki :) Bo ogród pod dachem podobno ma byc.
                • Gość: erni Re: Inwestycja Van Der Heyden Group IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.04, 10:31
                  Ogród na dachu bedzie obok w centrum dydaktycznym AR.
                • Gość: kotbehemot Re: Inwestycja Van Der Heyden Group IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.04, 10:43
                  nie bede ukrywal, ze wolalbym zadaszony ogrod niz zaogrodowany dach;)
                  • Gość: ! Re: Inwestycja Van Der Heyden Group IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.06.04, 11:43
                    Nikt z Was nic nie pisze o dominacie wysokościowej? Nie widzicie jej tam? A jak
                    widzicie, to o jakiej wysokości?
                    • Gość: erni Re: Inwestycja Van Der Heyden Group IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.04, 12:10
                      Ja ja widze. Wyzsza niz sedesowce i kredka czyli jakies 90-100 metrow... Tylko
                      czy inwestor ją widzi...
                      • Gość: slawek Re: Inwestycja Van Der Heyden Group IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.04, 12:42
                        Ja widzę dominatę tak wysoką, że startujące samoloty ze Strachowic w kierunku
                        Warszawy miałyby kłopoty z jej ominięciem. :))))
                        • Gość: Rafis Re: Inwestycja Van Der Heyden Group IP: 213.199.196.* 10.06.04, 13:42
                          Inwestor raczej nie wybuduje tam nic wiekszego niż GD.
                          • Gość: ! Re: Inwestycja Van Der Heyden Group IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.06.04, 14:57
                            Why Rafis? W przypadku połączenia tej inwestycji z działką Społem /obecne
                            targowisko/, cała działka pod zabudowę będzie duża, bardzo duża...
                    • Gość: kotbehemot Re: Inwestycja Van Der Heyden Group IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.04, 16:03
                      Nie wiem, jak dla mnie wiezowce to dosc niebezpieczna sprawa. Jesli juz tam to nie wyzsze niz sedesowce, ale raczej tworzace z nimi jakas sensowna calosc. Prawde mowiac wolalbym tam architekture wysokosci kamienic na Curie Sklodowskiej, byc moze z wyrozniajacym sie jakos dachem przykrytego pasazu (jak w moim ukochanym Sony Centre;))) a dominanta wysokosciowa- nie wiem.
                      Jesliby Curie-Sklodowskiej byla glowna ulica to wtedy mozna by bylo zrobic cos w stylu wyusokiej bramy do miasta czyli wierzowiec na jej rogu (sedesowiec) i drugi wiezowiec na jej drugim rogu. Juz jedna taka "brama" tam jest- w miejscu gdzie Curie przechodzi w Szczytnicka to sie tak ladnie zweza w brame do Starego Miasta. Ale z drugiej strony obecnie glowna trasa jest os Grunwaldzka i nie widze sensu kompozycyjnego. Wiezowce bylyby wtedy tylko po jednej stronie, a dzis juz widac ze to niezabardzo dobrze wyglada...

No i jeszcze jeden pomysl- gdyby zrobic taka dominante wysokosci budynku Hawrylakowej- tego z obecnie zoltymi tarasami- tak zeby nowy jakos nawiazywal do tamtego i tworzyl wielkomiejska brame do srodmiescia dla wjezdzajacych do miasta od strony warszawy. Ale nie wiem z 2giej strony czy to sie da tam zrobic, czy odleglosc nie jest za duza...

Tak wiec- generalnie- chyba wolalbym ta "plaski" kwartal..
                      • Gość: Rafis Re: Inwestycja Van Der Heyden Group IP: 213.199.196.* 10.06.04, 16:34
                        Ja bym wolał tez cos wyzszego, dominującego nad placem-tak z 60 metrów ale
                        jesli to będzie VDHG to raczej nic z tego. ING moze zdecydowac sie na cos
                        wiekszego dlatego mam nadzieje ze to oni zabuduja Grunwald więc moze VDHG
                        dostanie Bema albo druga strone placu?
                      • es_wu Re: Inwestycja Van Der Heyden Group 10.06.04, 16:44
                        Gość portalu: kotbehemot napisał(a):

> Nie wiem, jak dla mnie wiezowce to dosc niebezpieczna sprawa.
                        >

A ja bym chcial zwrocic uwage na jeszcze jedna sprawe. Po jaka cholere budowac
                        tam wiezowiec na 60 m skoro tam juz sa problemy z ruchem samochodowym???
                        Wyobrazcie sobie, ze jest tam biurowiec i w godzinach szczytu na Grunwald
                        wysypuje sie dodatkowych 1500 samochodow ludzi, ktorzy wlasnie skonczyli prace.
                        Masakra komunikacyjna.

Pozdrawiam,
                        SW

• Gość: Rafis Re: Inwestycja Van Der Heyden Group IP: 213.199.196.* 10.06.04, 16:48
                          Tylko, ze wtedy tam będzie juz rondo co zwiekszy przepustowosc.Tzn przebudowa
                          tamtejszego węzła zwiekszy przepustowosc. Poza tym samochody wiecznie nie będą
                          tamtędy jechały na Wawe-trasa ma byc zmieniona.
                          • Gość: ! Re: Inwestycja Van Der Heyden Group IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.06.04, 17:41
                            Za kilka lat ruch samochodowy na Pl Grunwaldzkim się zminiejszy, plac stanie
                            się centrum akademickim i wielkim węzłem komunikacji miejskiej. Prawie cały
                            ruch tranzytowy i część ruchu międzydzielnicowego zostanie wyrzucona na
                            Wschodnią Obwodnicę Wrocławia (międzygminną) a ruch na Biskupin, Swojszyce
                            pójdzie nowym mostem od Krakowskiej na WW.
                            Tak więc powstanie duzego biurowca na Grunwaldzie nie spowoduje zatorów
                            komunikacyjnych, a przy wielkim wężle KM, będzie to nawet duży atut - ludzie
                            nie będa musieli przyjeżdżać do pracy autami, tylko dostaną się tu KM.

Uważam, że jeżeli VdHG dostałby teren, to właśnie jest duża szansa na coś
                            wysokiego - dominatę. Wrocław powinien mieć kilka takich dominat, a wtym
                            miejscu taka dominata by pasowała, bo nie będzie konkurować z wieżami
                            kościołów, tak, jakby to miało miejsce w przypadku ścisłego centrum czy tym
                            bardziej Starego Miasta.

Kiedyś, przed wojną tuż obok Pl Grunwaldzkiego stała najwyższa wieża kościelna
                            we Wrocławiu i jedna z najwyższych w Polsce (patrząc współcześnie, gdyby
                            istniała) - mianowicie majaca grubo ponad 100 metrów wieża kościoła św Lutra. I
                            była charakterystycznym elementem Wrocławia.
                            • Gość: kotbehemot Re: Inwestycja Van Der Heyden Group IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.04, 17:48
                              Aha, i pomijajac wzgledy estetyki- jaka funkcje mialby ten wysoki budynek? Biur tyle na Grunwaldzkim na pewno nie potrzeba, tym bardziej ze zupelnie inne dzielnice sa przeznaczone na biura. Nawet patrzac na obecna sytuacje, biura raczej na Grunwaldzie nie powstaja.
                              Dlugo myslalem i stwierdzilem ze pozostaje funkcja mieszkalna albo akademik;) Miasto mowilo cos o tym, ze dwudziestolatka moglaby zostac wyburzona, pod warunkiem ze inwestor wybuduje akademyk gdzie indziej;)

No ale wracajac do estetyki- jakos nie widze tam sensu dla wysokiego budynku, no chyba ze rzeczywiscie tworzylby razem z pierwszym sedesem brame do starego miasta, ale to juz naprawde trzeba bylo byc dobrym architektem zeby to sie udalo:-)
                        • Gość: kotbehemot Re: Inwestycja Van Der Heyden Group IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.04, 17:42
                          To zalezy jak projektujemy. Jesli projektujemy pod to co jest teraz (niezalecane;)) to faktycznie. Ale jesli projektujemy pod projektowany uklad komunikacyjny miasta to przeciez wtedy Grunwaldzki to bedzie prawie ze puste miejsce;))

pozdr
    • Gość: maxWroc Re: Inwestycja Van Der Heyden Group IP: *.neting.com.pl 10.06.04, 18:11
      Ja bym chcial zeby jakas czesc tego centrum stanowil wysoki budynek choc moze
      niekoniecznie od razu wyzszy od sedesowcow-nie wiem jakos wydaje mi sie ze bez
      tego elementu centrum moze wygladac troche przytloczone przez sedesowce i
      XXlatke a moim zdaniem budynek ten powinien skupiac uwage i rzucac sie w oczy w
      tamtych okolicach.
      a tak na marginesie to czy nie uwazacie ze juz czas najwyzszy na pokazanie
      chocby ktoregos z tych oczekiwanych projektow (aquapark, centrum czarneckiego
      czy grunwald) bo atmosfera wyczekiwania robi sie coraz bardziej nieznosna:)
      • Gość: ! Re: Inwestycja Van Der Heyden Group IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.06.04, 18:45
        Kocie ukończenie tego centrum (biurowca) to byłby mniej wiecej rok 2006, moze
        nawet 2007-8, a wtedy na pewno Wrocław bez problemu wchłonie 20-25.000 m2 biur
        (licząc, że wieża miałaby powiedzmy 20 pięter). Tam moze nawet w części powstać
        hotel, tak jak w Andersi w P-n. A w ostateczności w częsci może powstać nawet
        któryś z wydziałów Uniwerku, AR czy Politechniki. Po prostu te uczelnie
        wykupiłyby sobie na własność część tego biurowca. To mogłoby im się nawet
        bardziej opłacić, niż własna budowa od podstaw. Pomysłów jest Kocie
        wiele...możliwosci także...
        • Gość: slawek Re: Inwestycja Van Der Heyden Group IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.04, 19:08
          Tylko kto zdecyduje się na taką budowę, bo ja jakoś nie widzę tendencji do
          budowania wysokich budynków poza Warszawą (no i ostatnio trochę Poznaniem). A
          Wrocławiowi przydałoby się kilka wieżowców rzędu do 30 pięter. Urozmaiciłoby to
          trochę krajobraz miasta, chociaż wcale nie sądzę, że jest monotonny wręcz
          przeciwnie. Dla mnie krajobraz np. Poznania jest dość monotonny.
          • Gość: Rafis Re: Inwestycja Van Der Heyden Group IP: 213.199.196.* 10.06.04, 19:35
            Według mnie biura zmieszcza sie jedynie w wiezy(ewentualnej) więc wcale to nie
            będa tak wielkie ilości wszystko co poniżej to galeria handlowa i centrum
            studenckie.
            Poza tym jak nie tu to gdzie maja byc te biura? Czarnecki buduje dla siebie,
            NCC jesli powstanie to bedzie 10 tys metrów(czyli niewiele wiecej niz w
            Quattro).Kilka małych budynków da tez niewiele powierzchni.
            • Gość: ! Re: Inwestycja Van Der Heyden Group IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.06.04, 20:16
              Pamiętajcie że wciąż aktualne (ale odłożone na razie w czasie) jest Centrum
              Biurowe "CUPRUM" na obszarze: Pl 1 Maja - Podwale - Sikorskiego - Sokolnicza.
              Cały ten wielki kwartał ma zostać zabudowany biurowcami, a stary biurowiec
              Cuprum gruntownie zmodernizowany tak w środku, jak i na zewnątrz. Razem ma tam
              być ponad 70.000 m2 pow biurowej.
              • Gość: Rafis Re: Inwestycja Van Der Heyden Group IP: 213.199.196.* 10.06.04, 20:18
                Gość portalu: ! napisał(a):

> Pamiętajcie że wciąż aktualne (ale odłożone na razie w czasie) jest Centrum
                > Biurowe "CUPRUM" na obszarze: Pl 1 Maja - Podwale - Sikorskiego - Sokolnicza.
                > Cały ten wielki kwartał ma zostać zabudowany biurowcami, a stary biurowiec
                > Cuprum gruntownie zmodernizowany tak w środku, jak i na zewnątrz. Razem ma
                tam
                > być ponad 70.000 m2 pow biurowej

W to akurat nikt nie wierzy. Ciekawe co stoi na przeszkodzie tej inwestycji.
                Zysk KGHM-u osiagnął miliard zł.
                • Gość: ! Re: Inwestycja Van Der Heyden Group IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.06.04, 20:26
                  Nie tyle nikt nie wierzy, jak KGHM na razie to nie interesuje. Choć wiecie co?
                  Zainteresował mnie fakt ukazania się na całostronnicowej reklamie Archiconu w
                  GW, wśród wizualizacji zrealizowanych i projektowanych przez tą pracownię
                  obiektów, nowego projektu biurowca Cuprum, wchodzącego w skład tego wielkiego,
                  planowanego centrum. Chodzi o biurowiec u zbiegu Podwala i Sikorskiego i wzdłuż
                  Sikorskiego (od prawie 2 lat stoi tam ogrodzony pusty teren).
                  Skoro jest gotowy projekt, do tego zupełnie nowy, to coś musi być na rzeczy.
                  Właściciel działki, Cuprum - KGHM nie zlecałoby nowego projektu tylko, żeby
                  sobie go zlecic, Musi mieć w planach budowę tego obiektu. Pytanie tylko
                  kiedy???????
                  • Gość: Rafis Re: Inwestycja Van Der Heyden Group IP: 213.199.196.* 10.06.04, 20:29
                    Czyli ten miedziany projekt jest nieaktualny?
                    Niech buduja, dla kogo to maja byc biura? Dla KGHM czy na wynajem czy moze mix?
                    • Gość: ! Re: Inwestycja Van Der Heyden Group IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.06.04, 20:31
                      Tak, miedziany projekt jest nieaktualny. Ten nowy projekt ma więcej przeszkleń,
                      łagodniejszą kolorystykę i przypomina nieco kompleks Wratislavia Center
                      (oczywiście jest mniejszy od VC).
                    • Gość: adieu Re: Inwestycja Van Der Heyden Group IP: *.lanet.net.pl 10.06.04, 20:51
                      Gość portalu: Rafis napisał(a):

> Czyli ten miedziany projekt jest nieaktualny?
                      > Niech buduja, dla kogo to maja byc biura? Dla KGHM czy na wynajem czy moze
                      mix?

OBSTAWIAM RACZEJ MIX. JUZ TERAZ W CUPRUM SWOJE BIURA MA DIALOG I DOMINET BANK.
                      PO ROZBUDOWIE (KIEDYS NA PEWNO BO TO CHOLERNIE LAKOMY KĄSEK W CENTRUM MIASTA)
                      PEWNIE PRZYBEDZIE KILKA FIRM.
              • Gość: kotbehemot Re: Inwestycja Van Der Heyden Group IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.04, 23:20
                Wg nowego MPZP biurowiec Cuprum nie moze zostac zmodernizowany tylko albo zburzony albo obudowany od strony pl. 1 maja bo nijak sie ma do wytyczonej linii zabudowy:-)
                • Gość: Rafis Re: Inwestycja Van Der Heyden Group IP: 213.199.196.* 10.06.04, 23:30
                  No i m.in. na tym ma polegac ta modernizacja :) Własciwie to bedzie zupełnie
                  nowy budynek na szkielecie starego-tak mysle.
                  • Gość: ! Re: Inwestycja Van Der Heyden Group IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.06.04, 23:34
                    Dokładnie!
                    • Gość: kotbehemot Re: Inwestycja Van Der Heyden Group IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.04, 23:36
                      Z tego co pamietam to sytuacja jest troszke skomplikowana bo w jednym narozniku budynek nie dochodzi do linii zabudowy, a w innym wystaje poza nią. Czyli trzebaby było troszke go przyciąc i dołożyc z 2 strony;-)
                      A mysle ze w przypadku tak flagowego projektu UM i BRW jak pl Krolewski, MPZP nie bedzie w zadnym wypadku zmieniany.
                      • Gość: ! Re: Inwestycja Van Der Heyden Group IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.06.04, 23:41
                        Kocie wszystko można, a KGHM to cholernie bogata firma :)
                        • Gość: slawek Re: Inwestycja Van Der Heyden Group IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.04, 13:29
                          A na pl. 1 maja istnieje ograniczenie wysokości zabudowy czy nie?
                          • Gość: kotbehemot Re: Inwestycja Van Der Heyden Group IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.04, 13:34
                            TAK!
                            • Gość: Rafis Re: Inwestycja Van Der Heyden Group IP: 213.199.196.* 11.06.04, 13:51
                              na 1 maja to akurat nic wyzszego nie pasuje!
                              • Gość: kotbehemot Re: Inwestycja Van Der Heyden Group IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.04, 15:34
                                Projekt na plac 1 maja zostal zrobiony baardzo pieczolowicie, wszelkie analizy wysokosciowe zostaly wykonane i skonczylo sie to piekna konkluzją pani architekt Sroczynskiej ze "nie bedziemy na pl. 1 maja konkurowac z zabytkową zabudową".
                                • Gość: ! Re: Inwestycja Van Der Heyden Group IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.06.04, 16:04
                                  Pamiętam, że w projekcie dotyczącym Centrum Biurowego "CUPRUM" wysokość całości
                                  ma nie przekraczać wysokości obecnego biurowca Cuprum od str PL 1 Maja.
                                  • Gość: kotbehemot Re: Inwestycja Van Der Heyden Group IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.04, 16:06
                                    Tak jest:-)
                                    • Gość: ! ............... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.06.04, 21:01
                                      VdHG raczej nie będzie inwestorem na Grunwaldzie. W najbliższe projekty we
                                      Wrocławiu, Wawie i Poznaniu mają zainewstować łącznie 40 mln euro, a koszt
                                      budowy czegoś na kształt GD to koszt grubo ponad kwotę 40 mln euro. A tu VdHG
                                      ma zainwestować 40 mln euro łącznie w trzy projekty.
                                      • Gość: kotbehemot Re: ............... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.04, 22:40
                                        Czyli wiemy juz ze na Grunwaldzie zainwestuje ING a vDH moze na Pilsudskiego?:)
                                        • Gość: ! Re: ............... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.06.04, 22:43
                                          Być może tak właśnie będzie. Coraz bardziej zaczyna wszystko być jasne, choć na
                                          razie jeszcze za mgłą :)
                                          • Gość: Rafis Re: ............... IP: 213.199.196.* 11.06.04, 23:26
                                            40 mln EUR na 3 projekty, to straszna bieda choc nie chce mi sie w to wierzyc.
                                            Andersia w Pozku budowana przez holendrów będzie kosztowała 60 mln EUR.
                                            Ale jesli miałoby to byc na Piłsudskiego to w sam raz.
                                            • Gość: ! Re: ............... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.06.04, 23:32
                                              Tylko jest jedno ale... VdHG nie kupił jak na razie zadnej działki na
                                              Piłsudskiego, ani żadnej innej w centrum. No chyba, że nie od miasta, tylko w
                                              jakimś biurze nieruchomości np w WGN...
                                              • Gość: erni Re: ............... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.04, 23:34
                                                A moze oni chca rozbudowac operetke?? Tylko niby na jakiej zasadzie toby bylo.
                                                • Gość: kotbehemot Re: ............... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.04, 23:39
                                                  don't panic;)

Mysle ze jesli postanowili przeznaczyc tak malo kasy, a z drugiej strony wiemy ze cos wybuduja we Wro- mozemy obstawiac. Dlamnie prawdopodobne jakies male cos w starym miescie (jakas modernizacja, dobudowa, przebudowa kamienicy) albo maly budyneczek na Pilsudskiego (co by było GR8!)

To moje pomysły-domysły. A jak napisal Darek- wszystko zaczyna sie wyjasniac!
                                                • Gość: ! VdHG = rozbudowa Operetki? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.06.04, 23:40
                                                  Hmmm...Erni być może trafiłeś w "10". To by miało sens, nawet by się zgadzało.
                                                  Przecież miasto szukało współinwestora na operetkę, a wkład VdHG akurat mógłby
                                                  odpowiadać tej inwestycji. O ile mnie pamięć nie myli całość rozbudowy Operetki
                                                  z zabudowę pierzeji od Piłsudskiego miała chyba kosztować około 70-80 mln zł. A
                                                  więc?????????????
                                                  • Gość: kotbehemot Re: VdHG = rozbudowa Operetki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.04, 23:41
                                                    Nie ma jeszcze nawet projektu Operetki, nie ma terminow...
                                                  • Gość: ! Re: VdHG = rozbudowa Operetki? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.06.04, 23:49
                                                    ...w kasie miejskiej nie ma też tych 70-80 mln zł, a taki prywatny inwestor jak
                                                    VdHG je ma... Zresztą na razie są to nasze spekulacje, nic więcej, ale w
                                                    detektywów zawsze można się zabawić :)

ps: Pamiętacie ile inwestycji odkryliśmy tu wspólnymi siłami? :) LC Center,
                                                    budowę EPIcentrum itd, itp.
                                                  • Gość: Rafis projekty IP: 213.199.196.* 11.06.04, 23:58
                                                    Ostatni miesiac to wysyp projektów, czesci nowych a czesci które juz dawno
                                                    pogrzebalismy. Moz emałe podsumowanie:
                                                    1)L. Czarnecki-raczej pewne juz w tym roku
                                                    2)Aquapark-niby jesien 2004
                                                    3)Legnicka Park Popowice- sierpien
                                                    4)Legnicka Park-lipiec
                                                    5)VDHG-ten rok lub przyszły
                                                    6)Grunwald-wiosna 2005?
                                                    7)Nawrat-wiosna 2005?
                                                    8)NCC ??
                                                    9)EPI-2005
                                                    10)Globis-jesien?

razem projekty za 500 mln EUR :)
                                                  • Gość: Rafis hotel IP: 213.199.196.* 12.06.04, 11:38
                                                    Co do tej inwestycji to przypomniało mi się, że VdHG chciało się zaangażować w
                                                    inwestycje hotelowe m.in. we Wrocławiu więc nie wiem jak to połączyć z ta
                                                    kulturą.
                                                  • Gość: ! Re: projekty IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.06.04, 12:19
                                                    Jeszcze:

- Biurowiec Wall Street (lipiec 2004)
                                                    - Budynek biurowo-usługowy na Zelwerowicza (budowa już trwa)
                                                    - "Ostatni Grosz" (prace już się zaczynają)
                                                    - Mały, nowy biurowiec Atalu na Krakowskiej (start po wakacjach?)
                                                    - Biurowiec HCS na AK (jesień 2004/wiosna 2005 ?)
                                                    - nowa IKEA (rozbudowa po drugiej stronie) - prace właśnie się rozpoczęły
                                                    - Poczta Polska /Avicenny (jesień 2004 ?)
                                                  • Gość: Rafis Re: projekty IP: 213.199.196.* 12.06.04, 13:46
                                                    -Sala koncertowa-2005
                                                    -przebudowa operetki-2005?
                                                    -nowy ratusz-po 2006?
                                                    -polibuda-jesien 2004/wiosna 2005

po realizacji tych projektów Wrocek znowu bedzie nie do poznania :0 tak jak w
                                                    roku 2000.
                                                  • Gość: ! Stado żurawi nadlatuje nad Wrocław IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.06.04, 14:54
                                                    Dołączą do swoich kolegów, np tych z Pl Grunwaldzkiego i okolic. Piękny widok
                                                    jak jedzie się od strony Pl Społecznego w kierunku Grunwaldzkiego!
                                                  • Gość: ! Re: projekty IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.06.04, 15:02
                                                    - dokończenie bardzo istotnego dla centrum Pasażu Nieopolda wraz z przebudową
                                                    narożnego przedwojennego DH na rogu: Ruska/Kazimierza Wlk (jesień 2004 ?)
                                                    - biurowiec Wrocław Plaza (Białoskórnicza) (jesień 2004 ?)
                                                    - albo jeszcze w tym roku albo w 2005 można się też chyba spodziewac
                                                    rozpoczęcia budowy 1 etapu centrum biurowego "Cuprum" - pierwszego biurowca na
                                                    skrzyż Podwala z Sikorskiego (projekt już jest i to dość ciekawy).
                                                    - dokończenie remontu Hotelu "Więziennego" na Drobnera
                                                    - projekt oświetlenia Odry i obiektów znajdujacych się wzdłuż rzeki
                                                    - olbrzymia inwestycja pn przebudowa Pl Grunwaldzkiego (2005)
                                                    - nowy most Szczytnicki (2005-2006)
                                                    - nowe mosty Warszawskie (2005-2006)
                                                    - estakada Klecińska (2005 ?)

I pewnie jeszcze wiele rzeczy, o których nie wiemy.

ps: Ciekawe co z inwestycją Uniwersytetu w miejscu Kalogródka (Kużnicza).
                                                    Planowano tam nowy obiekt, a budowa miała się rozpocząć ze 2-3 lata temu?
                                                  • Gość: Mac Re: Wrocek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.04, 15:22
                                                    No to Wrocław to będzie jeden wielki plac budowy. Oby tylko większość z tych inwestycji się powiodła. I czekamy na kolejne dobre wiadomości...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka