Dodaj do ulubionych

Do Roberto- o ZNTK !

IP: 10.71.0.* / *.tfl.pl 18.08.01, 18:04
Roberto! napisałem do Ciebie to na temacie o ZNTK- nie zauważyłeś, więc piszę
na osobnym wątku.
Masz pomysł na hale po ZNTK- osiedle mieszkaniowe z promenadą. Ja bym wolał
wrocławskie Centrum Pompidou.
Jadąc w metaforę wygląda to tak:
jesteśmy bardzo głodni, i Ty mówisz zjedzmy.......(tu wpisz coś co lubisz
najbardziej) , napchajmy się aż nasz brzuchy rozbolą. Ten pomysł jest zawsze
dobry, ale ja wolałbym potrawę, nie taką która stoi na moim stole codziennie,
chciałbym zjeść coć co rozświetli moją świadomość kulinarną i wprowadzi ją w
zupelnie inny wymiar, chciałbym wyjść z kręgu szarych zjadaczy, i wstąpić do
loży, do zakonu, do klubu wtajemniczonych- którzy czerpią przyjemność i
odkrywają ją dla innych. Chciałbym danie, które będzie zupełnie nową jakością w
naszej kuchni, które wpłynie na samopoczucie, zdrowie i ogólną życzliwość
mieszkańców, chciałbym mikstury, która zabiera mnie od codzienności.
A osiedle mieszkaniowe- kamienice, bulwar do spacerów- to choć najpiękniej
zrobione- jest najzwyczajniej zwykłe.
Pisz Roberto!
Obserwuj wątek
    • Gość: Roberto Re: Do Roberto- o ZNTK ! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 18.08.01, 19:08
      Gość portalu: sew napisał(a):

> Roberto! napisałem do Ciebie to na temacie o ZNTK- nie zauważyłeś, więc piszę
      > na osobnym wątku.
      > Masz pomysł na hale po ZNTK- osiedle mieszkaniowe z promenadą. Ja bym wolał
      > wrocławskie Centrum Pompidou.

Ja też chcialbym tam coś na kształt Centrum Pompidou. Nie ma sprawy, ale
      wcześniej znajdż inwestorów i sponsorów którzy na taki projekt wydali by swoje
      pieniądze i zrobili tak, aby to centrym samofinansowało się i przynosiło nawey
      niewielki, ale jednak zysk, a nie było "studnią bez dna"...

> Jadąc w metaforę wygląda to tak:
      > jesteśmy bardzo głodni, i Ty mówisz zjedzmy.......(tu wpisz coś co lubisz
      > najbardziej) , napchajmy się aż nasz brzuchy rozbolą. Ten pomysł jest zawsze
      > dobry, ale ja wolałbym potrawę, nie taką która stoi na moim stole codziennie,
      > chciałbym zjeść coć co rozświetli moją świadomość kulinarną i wprowadzi ją w
      > zupelnie inny wymiar, chciałbym wyjść z kręgu szarych zjadaczy, i wstąpić do
      > loży, do zakonu, do klubu wtajemniczonych- którzy czerpią przyjemność i
      > odkrywają ją dla innych. Chciałbym danie, które będzie zupełnie nową jakością w
      >
      > naszej kuchni, które wpłynie na samopoczucie, zdrowie i ogólną życzliwość
      > mieszkańców, chciałbym mikstury, która zabiera mnie od codzienności.

Bardzo ładna metafora...

> A osiedle mieszkaniowe- kamienice, bulwar do spacerów- to choć najpiękniej
      > zrobione- jest najzwyczajniej zwykłe.
      > Pisz Roberto!

A te piękne i orginalne dzielnice i bulwary (np w Paryżu) ???
      Nie podobają Ci się - sa najzwyczajniej zwykłe???
      Chyba nie...
      Dobra i ciekawa architektura, zawsze jest w modzie...

Pozdro !

• Gość: sew Re: Do Roberto- o ZNTK ! IP: 10.71.0.* / *.tfl.pl 18.08.01, 19:38
        > Ja też chcialbym tam coś na kształt Centrum Pompidou. Nie ma sprawy, ale
        > wcześniej znajdż inwestorów i sponsorów którzy na taki projekt wydali by
        swoje
        > pieniądze i zrobili tak, aby to centrym samofinansowało się i przynosiło
        nawey
        > niewielki, ale jednak zysk, a nie było "studnią bez dna"...
        >
        Doskonale wiesz że instytucje takie nie zarobią na siebie i Wrocław- by
        kształtować swój wizerunek powinien do nich dopłacać. A kasę- sądząc po
        EuroArtMeetingu ma sporą na kulturę! "WRO" stało się znane na cały świat. A
        wiesz że wszystko i szybko idzie do przodu- szczegolnie zaspokojanie gustów na
        poziomie swiatowym staje się coraz trudniejsze. Jeżeli "WRO" nie nabierze
        nowego blasku i siły- także technicznej- to straci swoją świetną markę. Jeżeli
        zadbamy o ten festiwal Wrocław utrzyma się jako wiodące centrum sztuki nowych
        mediów.
        >
        A te piękne i orginalne dzielnice i bulwary (np w Paryżu) ???
        > Nie podobają Ci się - sa najzwyczajniej zwykłe???
        > Chyba nie...
        > Dobra i ciekawa architektura, zawsze jest w modzie...
        >
        > Pozdro !

Na obrzeżach, na obrzeżach owszem. Poza tym Wrocław ma wiele wolnych przesteni-
        tam o.k.
        • Gość: Roberto Re: Do Roberto- o ZNTK ! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 18.08.01, 21:38

> > Ja też chcialbym tam coś na kształt Centrum Pompidou. Nie ma sprawy, ale
          > > wcześniej znajdż inwestorów i sponsorów którzy na taki projekt wydali by
          > swoje
          > > pieniądze i zrobili tak, aby to centrym samofinansowało się i przynosiło
          > nawey
          > > niewielki, ale jednak zysk, a nie było "studnią bez dna"...
          > >
          > Doskonale wiesz że instytucje takie nie zarobią na siebie i Wrocław- by
          > kształtować swój wizerunek powinien do nich dopłacać. A kasę- sądząc po
          > EuroArtMeetingu ma sporą na kulturę! "WRO" stało się znane na cały świat. A
          > wiesz że wszystko i szybko idzie do przodu- szczegolnie zaspokojanie gustów na
          > poziomie swiatowym staje się coraz trudniejsze. Jeżeli "WRO" nie nabierze
          > nowego blasku i siły- także technicznej- to straci swoją świetną markę. Jeżeli
          > zadbamy o ten festiwal Wrocław utrzyma się jako wiodące centrum sztuki nowych
          > mediów.
          > >

Nie wiem czy wiesz Sew, ale Wrocław wydaje najwięcej pieniędzy na kulturę i
          sztukę ze wszystkich miast w Polsce. A co do Wro to myślę, że mogliby po prostu
          stać się instytucją taką jak np Wratislavia Cantans - częsć, ale niewielką
          budżetu dostawali by z miasta, a na resztę poszukiwaliby sponsorów. Udało się
          Wratislawi, to niech spróbuje takze Wro...
          Nastały teraz takie czasy dla kultury i sztuki, ze trzeba dobrze zabiegać o
          sponsorów i mecenasów, a nie tylko stać i czekać, aż miasto da pieniądze...

> A te piękne i orginalne dzielnice i bulwary (np w Paryżu) ???
          > > Nie podobają Ci się - sa najzwyczajniej zwykłe???
          > > Chyba nie...
          > > Dobra i ciekawa architektura, zawsze jest w modzie...
          > >
          > > Pozdro !
          >
          > Na obrzeżach, na obrzeżach owszem. Poza tym Wrocław ma wiele wolnych przesteni-
          >
          > tam o.k.

Na obrzeżach...a skomunikowanie tych peryferyjnych osiedli to wielkie, wielkie
          wydatki z budżetu miasta. Wiesz ile kosztuje np wybudowanie 1 km lini
          tramwajowej ?
          Wrocław ma jeszcze sporo wolnej przestrzeni w centrum,, ale ta przestrzeń jest
          jeszcze na wiele lat zablokowana po takie inwestycje o których piszę (np Pl
          Społeczny czy np Pl Grunwaldzki), a po za tym ceny m2 w ścisłym centrum są
          kilkakrotnie wyższe od cen np na terenach ZNTK, który choć nie leżynw ścisłym
          centrum, to jednak w bardzo niewielkiej odległości od niego, jest w pełni
          uzbrojone i znakomicuie skomunikowane z innymi częsciami Wrocławia.

Pozdro Sew !

• Gość: Janek Re: Do Roberto- o ZNTK ! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.08.01, 21:48
      Kochani marzyciele. Przejedżcie się na Popowice. Zobaczcie jakie piękne centrum
      buduje sie po zburzonych XIX wiecznych zakładach mięsnych. Na pierwszym planie
      betonowy wielopoziomowy garaż, a w głębi kolejny w mieście supermarket. 3
      przystanki dalej na osiedlu Kosmonautów kolejny supermarket. Między nimi na
      miejscu Dolpimy kolejny. Piękne centra. Prezydent odchodzi ale z supermarketami
      we Wrocławiu co nieco przesadził. Do Chirac-a mu jednak daleko.
      • Gość: Roberto Re: Do Roberto- o ZNTK ! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 18.08.01, 21:53
        Gość portalu: Janek napisał(a):

> Kochani marzyciele. Przejedżcie się na Popowice. Zobaczcie jakie piękne centrum
        >
        > buduje sie po zburzonych XIX wiecznych zakładach mięsnych. Na pierwszym planie
        > betonowy wielopoziomowy garaż, a w głębi kolejny w mieście supermarket. 3
        > przystanki dalej na osiedlu Kosmonautów kolejny supermarket. Między nimi na
        > miejscu Dolpimy kolejny. Piękne centra. Prezydent odchodzi ale z supermarketami
        >
        > we Wrocławiu co nieco przesadził. Do Chirac-a mu jednak daleko.

Przedstawiając projekt przyszłego zagospodarowania terenów ZNTK nic nie pisałem o
        żadnych centrach handlowych, czy hipermarketach, a po za tym na krańcu terenu po
        ZNTK tuż przy moście Trzebnickim już stoi Leclerc i ta stacja ESSO. MOIM ZDANIEM
        W TYM "NEWRALGICZNYM ARCHITEKTONICZNIE MIEJSCU - chodzi mi o teren przy moście
        Trzebnickim - powinna stanąć zabudowa mieszkaniowa, tworząc razem z dość brzydką
        plombą z połowy lat 90 - tych , stojacą po drugiej stronie ulicy - jakby bramę
        wjazdową z mostu Trzebnickiego i Karłowic do starej częsci miasta - Kleczkowa ,
        dzielnicy z końca XIX wieku...

• Gość: Roberto Re: Do Roberto- o ZNTK ! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 18.08.01, 21:57
          Co do terenów po ZakłaMięsach na Legnickiej to oprócz hipermarketu Carefurr
          (bedzie miał zupełnie inną architekturę niż typowe Carefurry - blaszaki,
          powstanie też centrum sportowe i galeria handlowa oraz centrum rekreacyjne, a
          bć może w drugim etapie także kryty basen.
          Co do terenu po Dolpimie, to był on już bardzo dawno przewidziany pod
          hipermarket, ale z kategorii tych mniej powierzchniowych.
          A co do Geanta na os Kosmonautów, to wg mnie jest to skandal, ze Geant tak
          wykiwał Miasto i zamiast Rynku Bis powstanie kolejne centrum handlowe - typu
          Korona plus parking na prawie 2000 aut (drugie Bielany Center)...
          Pozdrawiam Janek !
          • Gość: Janek Re: Do Roberto- o ZNTK ! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.08.01, 00:16
            Twój projekt mi się podobał. Tylko mam obawy czy po cichu tak jak Zakłady
            Mięsne ktoś nie wyburzy ZNTK i postawi kolejne pudełko. A tak jakoś mi się
            skojarzyło, że mamy szczęście lub nieszczęście do cichego wyburzania lub
            wysadzania. Wpierw prezydent Czuliński wysadził w powietrze zabytkowe młyny. Do
            dzisiaj nikt nie wie dlaczego. Potem w Łanach próbowano wysadzać wały.
            Spieprzono. Też nikt nic nie wie. Siemens wykupił Elwro. Zburzył 11 hal i
            sprzedał pusty teren miastu na cmentarz. Zakłady Mięsne- piękny zabytek
            przemysłowy po cichu wyburzono. Lepiej stawiać pudła z betonu niż restaurować
            zabytki. Taniej. Nikt we Wrocławiu o tym podobno nie wiedział. Ciekawe. Teraz
            ZNTK. Pożyjemy, zobaczymy. Wolałbym nie mieć racji. A propos Geanta na osiedlu
            Kosmonautów to stanie on obok Astry, która w tym układzie musi upaść ale co tym
            się przejmować. Ważne, że parafia za zgodę otrzyma od francuzów w darze dom
            pielgrzyma. Pozdrawiam serdecznie.
            • Gość: Roberto Re: Do Roberto- o ZNTK ! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 19.08.01, 00:25

> Twój projekt mi się podobał. Tylko mam obawy czy po cichu tak jak Zakłady
              > Mięsne ktoś nie wyburzy ZNTK i postawi kolejne pudełko. A tak jakoś mi się
              > skojarzyło, że mamy szczęście lub nieszczęście do cichego wyburzania lub
              > wysadzania. Wpierw prezydent Czuliński wysadził w powietrze zabytkowe młyny. Do
              >
              > dzisiaj nikt nie wie dlaczego. Potem w Łanach próbowano wysadzać wały.
              > Spieprzono. Też nikt nic nie wie. Siemens wykupił Elwro. Zburzył 11 hal i
              > sprzedał pusty teren miastu na cmentarz. Zakłady Mięsne- piękny zabytek
              > przemysłowy po cichu wyburzono. Lepiej stawiać pudła z betonu niż restaurować
              > zabytki. Taniej. Nikt we Wrocławiu o tym podobno nie wiedział. Ciekawe. Teraz
              > ZNTK. Pożyjemy, zobaczymy. Wolałbym nie mieć racji. A propos Geanta na osiedlu
              > Kosmonautów to stanie on obok Astry, która w tym układzie musi upaść ale co tym
              >
              > się przejmować. Ważne, że parafia za zgodę otrzyma od francuzów w darze dom
              > pielgrzyma. Pozdrawiam serdecznie.

Janku co do Zakłamięsów przy Legnickiej. Zapewnie wiesz co to było Festung
              Breslau... Widzisz, tak się składa, że głowne natarcie na Wrocław szło między
              innymi od strony Leśnicy - widzisz jak "padło w gruzach" prawie 90 % zabudowy od
              Piolczyc, przez Gądów, Popowice, Szczepion, aż do Pl 1 Maja, gdzie linia frontu
              zatrzymałą się niecałe 300-400 metrów od Rynku. Bardzo zaciekłe , wielodniowe
              walki toczyły się takze na terenie zakładów Mięsnych, z których po przejściu
              frontu ocalało naprawdę niewiele. Jeżeli mi ni wierzysz, to pooglądaj sobie
              powojenne zdjęcia tego zakładu - morze gruzów. Z orginalnej, przedwojennej
              zabudowy zostało może 10, góra 20 % (min budynki obok głownej bramy wjazdowej).
              Tak wygląda sprawa Legnickiej...
              A co do Geanta, to tak już jest, ze silniejszy zawsze pokona słąbszego i zapewnie
              tak jak piszesz Astra 1 i Astra 2 padnie przy takim kolosie jak Geant. Ludzie
              stracą prace, Spółdzielnia, która wybudowała i zainwestoowała pieniądze w budowę
              nowoczesnej Astry 2 też padnie, ale to już wielu osób nie obchodzi i nie widzą
              tego scenariusza przed sobą. Cóż, dużo jest wśród nas ślepców...
              Pozdro !
              • Gość: Janek Re: Do Roberto- o ZNTK ! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.08.01, 00:37
                Roberto. Od zachodu nikt nie atakował. Niemcy sami wszystko burzyli aż do ul,
                Inowrocławskiej. Leśnica nie tknięta, to samo Złotniki, Stabłowice, Żerniki i
                Pilczyce. Pisze o tym dokładnie profesor Jońca w "Festung Breslau". Ale Zakłady
                Mięsne były prawie nietknięte. Tak jak w Pilczycach fabryka Kruppa produkująca
                lufy armatnie. Ale to już historia i jak mówią Czesi to se ne wrati. Szkoda, że
                u Polaków historia zawsze musi się powtarzać. Ukłony.
                • Gość: Roberto Re: Do Roberto- o ZNTK ! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 19.08.01, 00:43

> Roberto. Od zachodu nikt nie atakował. Niemcy sami wszystko burzyli aż do ul,
                  > Inowrocławskiej. Leśnica nie tknięta, to samo Złotniki, Stabłowice, Żerniki i

Nikt - a walki toczone o lotnisko na Gadowie, walki w rejonie Zakałdu
                  Rehabilitacji Zawodowej na Wejherowskiej, walki na Szczepinie, póżniej w rejonie
                  tzw Bunkra na Pl Strzegomskim, dalej 1 Maja.
                  Zdjęcia tych rejonów, ulic nie kłamią. Mam sporo takich zdjęć i te dzielnice
                  naprawdę sporo "oberwały". Polecam Ci pooglądanie terenu Zakłamięsów - zdjęcia
                  tuż po wyzwoleniu (ja te zdjęcia oglądałem dzięi znajomemu, który pracował przy
                  projekcie zagosp tego terenu). Co do Leśnicy, Złotnik i Pilczyc oraz Stabłowic,
                  to zgadza się -= one nie zostały tknięte przez front, bo i nie było tam niczego
                  strategicznego do bronienia (no i byłoby tam się bardzo cięzko bronić)...
                  >
                  Pilczyce. Pisze o tym dokładnie profesor Jońca w "Festung Breslau". Ale Zakłady
                  >
                  > Mięsne były prawie nietknięte. Tak jak w Pilczycach fabryka Kruppa produkująca
                  > lufy armatnie. Ale to już historia i jak mówią Czesi to se ne wrati. Szkoda, że
                  >
                  > u Polaków historia zawsze musi się powtarzać. Ukłony.

Również ukłony i pozdrowienia.

• Gość: feran Re: Do Roberto- o ZNTK ! IP: *.txucom.net 19.08.01, 23:42
                    Roberto:czy moze wiesz co/gdzie byly zlokalizowane duze zklady Krupp pod
                    nazwa"Bertha-Werke"?Czy to jest Jelcz?
                    • Gość: Roberto Re: Do Roberto- o ZNTK ! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 20.08.01, 00:20
                      Gość portalu: feran napisał(a):

> Roberto:czy moze wiesz co/gdzie byly zlokalizowane duze zklady Krupp pod
                      > nazwa"Bertha-Werke"?Czy to jest Jelcz?

Nie jestem sdo końca pewien, ale chyba tak...
                      • Gość: sew Re: Do Roberto- o ZNTK ! IP: 10.71.0.* / *.tfl.pl 20.08.01, 12:13
                        więc widzicie- jak sami piszecie , zbyt wiele już we Wrocławiu wyburzono.
                        Pisząc o ZNTK jako naszym Centrum Pompidou, wiedziałem że śnię, ale rozmowy o
                        snach są bardzo ciekawe i wielowątkowe. A dlaczego nic się nie zmieni? Bo
                        organizacja samych mieszkańców jest jeszcze na niskim poziomie. Przecież można
                        wnieść sprzeciw do Rady Miasta do uchwały o zagospodarowaniu przestrzennym tego
                        fragmentu. Przecież można wnieść projekt uchwały, założyć nawet stowarzyszenie.
                        Dziwne że o takiej sprawie milczy rada osiedla (co tam za osiedle?) - ale rady
                        są przecież tak bardzo słabe, że w sumie to nie dziwne.
                        • Gość: Roberto Re: Do Roberto- o ZNTK ! IP: 213.76.92.* 20.08.01, 18:56

> więc widzicie- jak sami piszecie , zbyt wiele już we Wrocławiu wyburzono.
                          > Pisząc o ZNTK jako naszym Centrum Pompidou, wiedziałem że śnię, ale rozmowy o
                          > snach są bardzo ciekawe i wielowątkowe. A dlaczego nic się nie zmieni? Bo
                          > organizacja samych mieszkańców jest jeszcze na niskim poziomie. Przecież można
                          > wnieść sprzeciw do Rady Miasta do uchwały o zagospodarowaniu przestrzennym tego
                          >
                          > fragmentu. Przecież można wnieść projekt uchwały, założyć nawet stowarzyszenie.
                          >
                          > Dziwne że o takiej sprawie milczy rada osiedla (co tam za osiedle?) - ale rady
                          > są przecież tak bardzo słabe, że w sumie to nie dziwne.

Na te ewentualne protesty do planów zagosp przestrzennego terenów po ZNTK, czas
                          był rok, 2 lata temu. Zawsze przed przystąpieniem do tworzenia takiego planu,
                          ukazują się obwieszczenia Prezydenta Miasta w gazetach wroćławskich i wtedy jest
                          też czas na ewentualne protesty. Ale teraz to już, jak to mówią "bułka z
                          masłem"...
                          ...no chyba, ze ewentualny nowy włąsciciel - inwestor tego terenu okaże się
                          wielkim miłośnikiem kultury i sztuki i urządzi na tych terenach, lub w
                          przynajmniej tych 3 halach, o których tyle się mówi - centrum sztuki itp...
                          Pozdrawiam !
                        • Gość: Roberto Re: Do Roberto- o ZNTK ! IP: 213.76.92.* 20.08.01, 18:59

> organizacja samych mieszkańców jest jeszcze na niskim poziomie. Przecież można
                          > wnieść sprzeciw do Rady Miasta do uchwały o zagospodarowaniu przestrzennym tego
                          >
                          > fragmentu. Przecież można wnieść projekt uchwały, założyć nawet stowarzyszenie.
                          >
                          > Dziwne że o takiej sprawie milczy rada osiedla (co tam za osiedle?) - ale rady

Sew, na protesty do planów zagosp przestrzennego tego terenu był czas 1-2 lata
                          temu, kiedy ten plan sporządzano. A teraz to już jest po sprawie. No chyba, że
                          przyszły inwestor tego terenu okaże się wielkim miłośnikiem kultury i sztuki i
                          zrobi na tym terenie centrum kulturalne itp.
                          a PRZED PRZYSTĄPIENIEM DO PLANÓW MIEJSCOWEGO ZAGOSP PRZESTRZENNEGO KAŻDEGO TERENU
                          WE wROĆŁAWIU, W GAZETACH WROCŁAWSKICH UKAZUJĄ SIĘ OFICJALNE OBWIESZCZENIA I WTEDY
                          MOŻNA SKŁĄDAĆ EW PROTESTY...
                          Pozdro !

• Gość: Roberto Re: Do Roberto- o ZNTK ! IP: 213.76.92.* 20.08.01, 19:00

>
                          >

a PRZED PRZYSTĄPIENIEM DO PLANÓW MIEJSCOWEGO ZAGOSP PRZESTRZENNEGO KAŻDEGO TERENU
                          WE wROĆŁAWIU, W GAZETACH WROCŁAWSKICH UKAZUJĄ SIĘ OFICJALNE OBWIESZCZENIA I WTEDY
                          Pozdro !

• Gość: Roberto Re: Do Roberto- o ZNTK ! IP: 213.76.92.* 20.08.01, 19:00

>
                          >

Pozdro !

• Gość: Janek Re: Do Roberto- o ZNTK ! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.08.01, 14:17
                        Roberto. Spotkałem Belga, który w czasie wojny był na przymusowych robotach w
                        fabryce luf armatnich /obecny PILMET/ na Pilczycach. Były to też zakłady
                        Kruppa. Nie powiedział mi nazwy tych zakładów ale twierdził, że wybudowane
                        zostały w 1934 roku. Obok była fabryczka produkująca i remontująca lokomobile i
                        koleby do transportu gliny. Pozdrawiam.
                        • Gość: Roberto Re: Do Roberto- o ZNTK ! IP: 213.76.92.* 20.08.01, 19:01

> Roberto. Spotkałem Belga, który w czasie wojny był na przymusowych robotach w
                          > fabryce luf armatnich /obecny PILMET/ na Pilczycach. Były to też zakłady
                          > Kruppa. Nie powiedział mi nazwy tych zakładów ale twierdził, że wybudowane
                          > zostały w 1934 roku. Obok była fabryczka produkująca i remontująca lokomobile i
                          >
                          > koleby do transportu gliny. Pozdrawiam.

Co prawda to nie ja pytałem się o te zakłady Kruppa ( i to do tego w Jelczu), ale
                          wielkie dzięki za informację...

Również pozdrawiam !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka