Dodaj do ulubionych

Zielone dzielnice Wroclawia

22.05.12, 16:52
W przyszlym roku planuje kupic mieszkanie we Wroclawiu. Interesuje mnie miejsce z dala od centrum w spokojnej, zielonej dzielnicy o niskiej zabudowie. W sierpniu bede we Wroclawiu i fajnie by bylo, gdybym wiedziala, na ktore okolice powinnam zwrocic szczegolna uwage. Wpisujcie prosze swoje typy, opinie. Za kazda podpowiedz bede bardzo wdzieczna. Pozdrawiam:)
Obserwuj wątek
    • zetkaf Re: Zielone dzielnice Wroclawia 22.05.12, 17:45
      Jeśli koniecznie z dala od centrum, to Sępolno i Biskupin odpadają, bo aż tak daleko do centrum nie ma, a chyba najlepsza dzielnica (zielono, cicho, spokojnie). Może te dzielnice w okolicach lotniska (oczywiście nie bezpośredniej, ale po prostu nie kojarzę nazwy dzielnicy :)
    • Gość: polonista Re: Zielone dzielnice Wroclawia IP: *.dynamic.chello.pl 22.05.12, 18:27
      Kto planuje?
      Ty?
      Dlaczego zatem nie napiszesz "planuję"?
      • agatakam Re: Zielone dzielnice Wroclawia 22.05.12, 19:06
        bo mam tylko niemiecka czcionka - zadowolony?

Biskupin i Sepolno - tymi okolicami - mimo, ze nie sa polozone na peryferiach - rowniez jestem zainteresowana. Tylko nie wiem, czy bylo tam cos w ostatnich latach budowane. Chcialabym cos w miare nowego t.j. po roku 2000.
        • straznik.wroclawski Re: Zielone dzielnice Wroclawia 22.05.12, 21:51
          www.temar.com.pl/inwestycje.php?a=rezydencjadabie
          Po roku 2000 zostały zabudowane tereny po starej winiarni. Lokalizacja tuż przy wałach Odry, stąd możność korzystania z kąpieli słonecznych na międzywalu bądź uprawiania joggingu na koronie wału, w cieniu rosnących tam dębów. Zagrożenie powodziowe zawsze dość znaczne, ale teren nie został nigdy zalany. Mankamentem były swego czasu specyficzne zapachy dochodzące z pobliskiego ZOO. Obecnie nie są odczuwalne. W kość dają się studenci z pobliskiech akademików. Za ogrodzeniem osiedla znajduje się siedziba Lux Veritatis, Światło Prawdy (to dlatego sprawa Owsiak vs Rydzyk odbywała się w Sądzie Okręgowym we Wrocławiu - ze względu na siedzibę fundacji).

Niedaleko leży ulica Rzeźbiarska, gdzie też "coś się budowało" w zeszłym roku.

W grę wchodzi też budynek wielorodzinny w okolicy Bacciarellego 4, wjazd bodajże od strony Partyzantów róg Żmichowskiej. Budowa ciągnęła się jak krew z nosa, kolejni wykonawcy upadali, syndyk próbował skończyć inwestycję - z powodzeniem, jak widać.

Przy Bacciarellego róg Olszewskiego oddawała w zeszłym roku lokale mieszkaniowe Spółdzielnia mieszkaniowa Biskupin (siedziba przy Jackowskiego 57).

I to wszystko, co mi się nasuwa na myśl z rejonu Biskupin-Sępolno. Trudno tam coś wcisnąć, bo teren wpisany jest do rejestru Miejskiego Konserwatora Zabytków, więc nawet własnej jabłonki nie można tam wyciąć bez zgody stosownego urzędu.
          • agatakam Re: Zielone dzielnice Wroclawia 23.05.12, 17:29
            Dzieki za informacje. Tak, Biskupin i Sepolno sa pieknie polozone upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d3/Rozw-teryt-WROC.png Zielono i jednoczesnie blisko do centrum. Niestety nowych inwestycji nie ma tam gdzie wciskac, a te ktore powstaly, troche strasza iloscia zagrozen o ktorych wspomniales.
            Mysle, ze bede musiala zjechac caly Wroclawia w zdluz i w szerz z mapa w reku.
    • Gość: Chepi Re: Zielone dzielnice Wroclawia IP: *.wroclaw.vectranet.pl 22.05.12, 22:10
      We Wrocławiu mieszkam ponad pół wieku i dobrze się orientuje co i gdzie się buduje. Chętnie doradzę. Jak się możemy skontaktować?
      • agatakam Re: Zielone dzielnice Wroclawia 23.05.12, 17:31
        Prosze na adres agatakam@gazeta.pl
        • nazimno Uwazaj... 23.05.12, 19:01
          Naciagaczy jest coraz wiecej w tym miescie...

Uważaj na niego dziewczyny kolego uważaj na niego
          Jest z metra cięty prosto z Pani wyjęty
          uważaj właśnie dlatego

Jego oczy marzące jego usta drwiące jego aury pachnące
          Jego kosmetyki jego taty fabryki
          Jego kraje gorące

Pokaż mi śniegi
          Zjedź ze mną po białej łące
          Nie bierzmy kolegi
          Szepcą do ucha, jego usta drwią

Po białej łące były rytmy gorące było tango gorszące
          A niech sobie gadają a kelnerzy podają
          Owoce morzem pachnące

Pokaż mi śniegi. . . itd.

Ona chodzi gdzieś w gości ona się złości musi nadrabiać zaległości
          Ciągle u koleżanki nie ma czasu na randki
          Zdaje egzamin dojrzałości

Więc uważaj na niego dziewczyny kolego kiedy wpadniesz z nią na niego
          Jest z metra cięty prosto z Pani wyjęty
          Uważaj właśnie dlatego

Pokaż mi śniegi
          Zjedź ze mną po białej łące
          Nie bierzmy kolegi
          Szepcą do ucha jego usta drwiące

PS
          --------------------------------------------------------------------------
          Powaznie, od mojej znajomej wyludzili pewna sume pieniedzy.
          Zamiast zapytac innych, co sadza, poszla sama na przynete.

• agatakam Re: Uwazaj... 23.05.12, 20:34
            Z naciagaczami mialam przed laty wiele doswiadczen ( z negatywnym skutkiem dla naciagaczy). Niech probuja, jesli chca.... Niemniej dzieki za rade :)
    • Gość: xxx Re: Zielone dzielnice Wroclawia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.12, 19:24
      zalesie, zacisze, ale tam sa wille a nie ma mieszkan
      a wiec sepolno, biskupin
    • Gość: berrta Re: Zielone dzielnice Wroclawia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.12, 22:01
      Jeśli możesz wydać trochę więcej (ale w stosunku do cen nowych mieszkań na Biskupinie to chyba niewielka różnica) przejedź się na Pawłowice.
      Jedno z najbardziej zielonych miejsc
      we Wrocławiu.
      Piękny , odnowiony ostatnio park z pałacem i fajną, kameralną restauracją, 2 stawy, starodrzew, konie.

Cicho - mimo niedalekiego (3-maks.5 minut z osiedla) wygodnego wjazdu na obwodnicę autostradową którą można dotrzeć np. na Bielany w ciągu maks.20 minut, lotnisko 15, stadion 10 minut.W pobliżu centrum handlowe Korona (5 min. samochodem), 15 minut do pl.Grunwaldzkiego.

Aktualnie jest tam już chyba wybudowane w całości nowe osiedle szeregówek tuż przy wspomnianym pięknym parku i pojedyncze domy do kupienia.Typowych mieszkań nie ma. Zabudowa na osiedlu tylko niska- jedno, dwupiętrowa.

Naprawdę warto zobaczyć to miejsce.
      • anyx27 Re: Zielone dzielnice Wroclawia 24.05.12, 09:17
        Oporów, Klecina, Muchobór Wielki... Ja mieszkam na tym ostatnim, osiedle niskich budynków, szeregówek, 200m od stawu. Jeśli ktoś lubi miejski zgiełk, to nie dla niego, bo u nas cisza, a sąsiedzi kury i bażanty hodują ;) Jak na wsi ;)
        • zgagusia Re: Zielone dzielnice Wroclawia 25.05.12, 13:23
          Tez bym wskazała te dzielnice, ale to stosunkowo blisko centrum, moze Muchobor jest troszke dalej... popatrz tez na Żerniki, tam tez jest bardzo ładnie i cicho.
        • Gość: kleks Re: Zielone dzielnice Wroclawia IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.05.12, 19:03
          Oporów i Klecina to dobra propozycja do rozważenia.
      • Gość: qwas Re: Zielone dzielnice Wroclawia IP: *.play-internet.pl 26.05.12, 18:47
        Ale my tu piszemy o dzielnicach Wrocławia a nie o wioskach w okolicach. Pawłowice...błagam...
        • Gość: qwach Re: Zielone dzielnice Wroclawia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.12, 08:33
          Pałko, Pawłowice od 1970r. nie są wioską to po pierwsze.

Po drugie w ostatnim czasie dzięki obwodnicy autostradowej z tego miejsca
          można często zdecydowanie szybciej dostać się w różne punkty Wrocławia.
          Jednocześnie zachowały spokojny, podmiejski charakter.

Więc jak już koniecznie musisz wydalić z siebie mundre zdanie to wcześniej
          parę razy się "namyśl"

• Gość: jola Re: Zielone dzielnice Wroclawia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.12, 12:58
      Maślice, Stabłowice, Widawa. Poleciłabym Ci Osobowice, ale tam nic się aktualnie nie buduje
      • agatakam Re: Zielone dzielnice Wroclawia 26.05.12, 16:16
        Dzieki :) Zamierzam pobyc we Wroclawiu przynajmniej 3 dni, wiec na pewno objade wszystkie dzielnice ktore proponujecie.
        • Gość: doki Re: Zielone dzielnice Wroclawia IP: *.centertel.pl 27.05.12, 08:17
          Proponuje poczekac i dopiero po euro zaczac sie rozgladac. Moze byc duzo taniej. Nie ma dobrej dzielnicy, wszystkie we Wro sa obsadzone zapuszczajacymi korzenie tubylcami, bacznie obserwujacymi kazdego pojawiajacego sie nowego. Raczej nie polecam miejsc typu Osobowice, Psie Pole. W ogole musisz sie wykazac nie lada sprytem jak chcesz do Wro. Tutaj raczka raczke myje i wszystko jest na pozor. Powodzenia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka