Dodaj do ulubionych

WWSIS , Edukacja czy Copernicus ?

21.06.12, 17:19
Witam zamierzam wybrać się na studia informatyczne, tylko teraz mam problem z wyborem tych szkół. W której jest najlepszy poziom nauczania, atmosfera i warunki nauki, a i mam jeszcze pytanie jak pracodawcy patrza na inżyniera z politechniki a z szkoly prywatnej?
Z góry dziekuję za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: Gonzo Copernicus? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.12, 00:36
      Pracodawcy zdają sobie sprawę że poziom nauczania na uczelniach prywatnych nie jest gorszy niż na państwowych. Często wręcz lepszy bo program uwzględnia potrzeby rynku a nie umiejętności i preferencje kadry. Nadto prywaciarz od kadry wymaga. Nie umiesz uczyć to spadaj. Nudzisz na zajęciach to spadaj. Na uczelniach publicznych wiadomo jak jest.
      Skończyłem Copernicusa i mam bardzo pozytywne wspomnienia. Szkoła doskonale zorganizowana. Bardzo dobra baza sprzętowa. Ja byłem na sieciach komputerowych i zabawek na laborkach nie brakowało. Można więc było przećwiczyć różne konfiguracje sprzętowe. Warunki nauki też niezłe. Budynek nowoczesny, sale wygodne. Atmosfera jak to na uczelni ale czujesz że nie jesteś zbędnym dodatkiem.
      Minusem jest to że Copernicus jest mały przez co ma gorsze zaplecze okołouczelniane niż polibuda czy uniwerek. Biblioteka mniejsza akademika brak mniej kół naukowych i tym podobnych. Z drugiej strony nie nikniesz w tłumie i nie jesteś jednym z tysiąca studentów dla danego wykładowcy.
      Nie wiem czy inne szkoły lepsze czy gorsze ale nie narzekam na swoją.
    • Gość: macumi Re: WWSIS , Edukacja czy Copernicus ? IP: *.dynamic.chello.pl 07.10.13, 17:51
      Copernicus, potem podyplomówki na WWSIS. Ale i tak po takiej informatyce o pracę znacznie trudniej, niż po porządnej państwowej uczelni.
      • keram_aktsu Re: WWSIS , Edukacja czy Copernicus ? 21.11.13, 23:59
        Gość portalu: macumi napisał(a):

> Copernicus, potem podyplomówki na WWSIS. Ale i tak po takiej informatyce o prac
        > ę znacznie trudniej, niż po porządnej państwowej uczelni.

Co ty powiesz ?

Czy jesteś dyplomantem aresztowanego ( jednego z wielu ) za machlojki przy badaniach
        naukowych Profesora Politechniki z dziedziny informatyka ?
        • macumi Re: WWSIS , Edukacja czy Copernicus ? 15.01.14, 13:20
          A co aresztowanie profesora z PWr ma wspólnego ze statystykami? Każda szkoła ma statystyki tego, ilu jej absolwentów znajduje pracę w zawodzie, i akurat jeśli chodzi o informatykę, PWr i UWr są prawie po równo odkąd UWr wprowadził mozliwośc robienia inż., a z praywatnych najlepszy jest Copernicus. Z kolei WWSIS ma ciekawą, przynajmniej z opisu, ofertę podyplomówek.
        • Gość: qwerty80 Re: WWSIS , Edukacja czy Copernicus ? IP: *.play-internet.pl 22.01.14, 00:35
          Najlepiej iść na księdza.
          Fucha dobra, bezstresowa, kasa leci za nic.
      • Gość: absolwentak WWSIS Re: WWSIS , Edukacja czy Copernicus ? IP: *.pl 14.01.14, 10:10
        No nie wiem, nie wiem. Ja od 3 miesięcy pracuję jako graficzka (jestem po informatyce na wrocławskie WSIS) i właśnie zastapiłam chłopaka, ktory byl po poltechnice i... ojjj... oj, oj..
        • macumi Re: WWSIS , Edukacja czy Copernicus ? 15.01.14, 13:26
          To nie jest tak, że informatyk po Copernicusie pracy nie znajdzie, tylko mimo wszystko program jest bardziej okrojony, taki absolwent ma średnio mniejsze umiejętności, szkoła ma mniejszą renomę i to się przekłada choćby na pensję, przynajmniej na początku, dopóki nie zobędzie doswiadczenia.

I oczywiście, co zapewne wiesz ze studiów, średnia pozwala jedynie oszacować z pewnym prawdopodobieństwem, jaka może być jednostka, ale nie powie, jaka jednostka jest. Więc bardzo możliwe, że jesteś lepsza od studenta z PWr, ale ogół studentów PWr będzie lepszy od ogółu studentów prywatnej uczelni, a przynajmniej będzie miał dyplom uczelni bardziej znanej.

A tak poza tym to Copernicus jma chyba najlepsze opinie ze wszystkich prywatnych szkół uczących informatyki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka