Dodaj do ulubionych

supermiasto Wrocław

IP: *.crowley.pl 24.06.04, 15:38
W najnowszej Polityce opublikowany jest ranking miast Polski, w których
standardy życia są najwyższe. Metodologia w skrócie wygląda następująco:

"Wybraliśmy kilkadziesiąt czynników decydujących o jakości życia. W pierwszej
kolejności ekonomicznych, bo te w największym stopniu mają dziś wpływ na
kondycję mieszkańców. Braliśmy pod uwagę przede wszystkim stopę
rejestrowanego bezrobocia oraz średnie wynagrodzenie brutto. Porównywaliśmy
też dochody miejskich budżetów, liczbę firm działających na terenie miasta,
liczbę osób prowadzących samodzielną działalność gospodarczą (oczywiście
wszystko w proporcji do liczby mieszkańców). Sprawdziliśmy bilans migracji,
czyli różnice między liczbą osób, które w 2002 r. przeprowadziły się do
miasta i wyprowadziły z niego. Siła przyciągania nowych mieszkańców świadczy
bowiem dobrze o atrakcyjności miasta.

Przyjrzeliśmy się sytuacji mieszkaniowej – m.in. powierzchni mieszkań,
wyposażeniu technicznemu (kanalizacja, łazienki) oraz warunkom życia w
mieście (gęstość zaludnienia, obszary o szczególnych walorach przyrodniczych,
sieci handlowe, inwestycje miejskie), dostępności do kultury (kina,
biblioteki), służby zdrowia (szpitale, przychodnie), edukacji (przedszkola,
szkoły, uczelnie). Sprawdziliśmy nawet częstość zgonów na choroby nowotworowe
i układu krążenia. Tak powstało wiele minirankingów, w których uszeregowane
zostały, w każdej kategorii, miasta od najlepszych do najgorszych. W
zależności od zajętego miejsca przyznawaliśmy w każdym zestawieniu punkty –
od 66 dla pierwszego, do 1 dla ostatniego miasta. W dwóch kategoriach
przyznawaliśmy podwójną liczbę punktów: dotyczyło to wskaźnika bezrobocia i
średniego wynagrodzenia. Uznaliśmy, że dla jakości życia warunki ekonomiczne
mają dziś znaczenie podstawowe. Suma punktów z cząstkowych rankingów
doprowadziła do powstania ostatecznej listy miast polskich oferujących swym
mieszkańcom najwyższą jakość życia."

Pierwsza dziesiątka przedstawia się następująco:
1. Sopot,
2. Warszawa,
3. Opole,
4. Poznań,
5. Olsztyn,
6. Krosno,
7. Rzeszów,
8. Bielsko-Biała,
9. WROCŁAW,
10. Kraków.

Taki mały, zimny prysznic dla tych wszystkich z nas, którzy twierdzą, że
mieszkają w mieście doskonałym (najpiękniejszym, najdynamiczniej rozwijającym
się itd. itp.)
Obserwuj wątek
    • tg Re: supermiasto Wrocław 24.06.04, 15:53
      Idz za rankingami i przeprowadz sie do Opola:):) Nie urazajac nikogo w Opolu,
      ranking wydaja sie smieszny i zdeczko odbiegajacy od ogolnej opini. Poprostu
      lud nie wie co mu sie podoba.
    • Gość: lotus Re: supermiasto Wrocław IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.04, 15:53
      gorsze miejsce zajmuje wrocek jeżeli chodzi o bezrobocie - w zasadzie zajmuje
      najgorszą pozycję z miast o największej ilości mieszkańców - i to jest
      nieciekawe
      • Gość: erni Re: supermiasto Wrocław IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.04, 16:12
        Łódź i katowice maja większe bezrobocie niz Wrocław.
        • Gość: danny Re: supermiasto Wrocław IP: *.crowley.pl 24.06.04, 16:15
          Gość portalu: erni napisał(a):

> Łódź i katowice maja większe bezrobocie niz Wrocław.

To nie jest dobry sposób na przesuwanie się w górę rankingu: czekać, aż u
          innych się pogorszy.
          • Gość: erni Re: supermiasto Wrocław IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.04, 16:27
            To wogole nie jest zaden sposob.
        • Gość: P.B Re: supermiasto Wrocław IP: 213.17.226.* 24.06.04, 21:23
          bezrobocie w Katowicach jest niższe niż we Wrocku ;)
          • Gość: erni Re: supermiasto Wrocław IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.04, 22:22
            P.B. czy musisz zawsze wszystkich poprawiać?? :)
    • es_wu Re: supermiasto Wrocław 24.06.04, 16:04
      Gość portalu: danny napisał(a):
      >
      > Taki mały, zimny prysznic dla tych wszystkich z nas, którzy twierdzą, że
      > mieszkają w mieście doskonałym (najpiękniejszym, najdynamiczniej rozwijającym
      > się itd. itp.)
      >

A jest ktoś taki kto twierdzi, ze mieszkamy w mieście doskonałym? To dobrze, że
      jest króliczek, którego trzeba gonić, bo to motywuje to szybszego biegu. Mnie
      się tylko jeszcze marzy jakaś realna dyskusja o przyszłości miasta i
      najlepszych dla niego (miasta) rozwiązaniach, eh...

Pozdrawiam,
      SW
    • Gość: erni HA HA H AH AH AH HA HA HA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.04, 16:11
      >Taki mały, zimny prysznic dla tych wszystkich z nas, którzy twierdzą, że
      >mieszkają w mieście doskonałym (najpiękniejszym, najdynamiczniej rozwijającym
      >się itd. itp.)

Rzeczywiscie to bardzo zimny prysznic :)))))))) Jestesmy wsrod dziesieciu
      najlepszych miejsc w tym kraju. Fatalny wynik :))))))))))))))))))))))
      I w dodtaku lepsi od jakiegos tam Krakowa.. cieniutko ;)
      • Gość: danny Re: HA HA H AH AH AH HA HA HA !!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.crowley.pl 24.06.04, 16:18
        Gość portalu: erni napisał(a):

> Rzeczywiscie to bardzo zimny prysznic :)))))))) Jestesmy wsrod dziesieciu
        > najlepszych miejsc w tym kraju. Fatalny wynik :))))))))))))))))))))))
        > I w dodtaku lepsi od jakiegos tam Krakowa.. cieniutko ;)

Chodzi raczej o to, że inne miasta, bez dętologii, nadmiernej reklamy i
        dmuchania w bambus, skutecznie robią swoje.
        • es_wu Re: HA HA H AH AH AH HA HA HA !!!!!!!!!!!!!!!!!!! 24.06.04, 16:25

>
          > Chodzi raczej o to, że inne miasta, bez dętologii, nadmiernej reklamy i
          > dmuchania w bambus, skutecznie robią swoje.
          >

Po pierwsze: czy mógłbyś pokazać przykłady "dętologii" i "dmuchania w bambus"
          we Wrocławiu? Bo nie za bardzo wiem o czym mówisz. Zwłaszcza to drugie jest dla
          mnie tajemnicze. Nie pamiętam, żeby gdzieś we Wrocku rósł bambus coby można
          było w niego dmuchać.

Po drugie: jeżeli tak bardzo wierzysz w ten sondarz to weź się wyprowadź do
          Opola lub Bielska-Białej. Akurat te dwa miasta znam dość dobrze i wiem, że
          ludzie w moim wieku (młodzi) zwiewają stamtąd jak mogą najszybciej a pozostanie
          w tych miastach po studiach jest uważane za niezły obciach. O innych miastach
          się nie wypowiadam, bo nie wiem. Ale co do tych dwóch mam pewność, że tam się
          naprawdę nie żyje lepiej niż we Wrocławiu. Przynajmniej z punktu widzenia
          dwudziestoparolatka po studiach.

Od razu jednak zaznacze, że uważam, że od tamtych miast też możemy się czegoś
          nauczyć. Np. od Opola jak remontować porządnie drogi (coby za rok nie trzeba
          było poprawiać) oraz jak robić naleśniki (naleśniki przy zielonym mostku,
          mniam ;-)).

Pozdrawiam,
          SW

• Gość: danny Re: HA HA H AH AH AH HA HA HA !!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.crowley.pl 24.06.04, 16:38
            es_wu napisał:

> Po pierwsze: czy mógłbyś pokazać przykłady "dętologii" i "dmuchania w bambus"
            > we Wrocławiu? Bo nie za bardzo wiem o czym mówisz. Zwłaszcza to drugie jest
            dla
            >
            > mnie tajemnicze. Nie pamiętam, żeby gdzieś we Wrocku rósł bambus coby można
            > było w niego dmuchać.

Za czasów histerii przed expo było tyle dmuchania w bambus, że śmiało można
            było otworzyć tu rezerwat dla pandy wielkiej.

> Po drugie: jeżeli tak bardzo wierzysz w ten sondarz to weź się wyprowadź do
            > Opola lub Bielska-Białej. Akurat te dwa miasta znam dość dobrze i wiem, że
            > ludzie w moim wieku (młodzi) zwiewają stamtąd jak mogą najszybciej a
            pozostanie
            >
            > w tych miastach po studiach jest uważane za niezły obciach. O innych miastach
            > się nie wypowiadam, bo nie wiem. Ale co do tych dwóch mam pewność, że tam się
            > naprawdę nie żyje lepiej niż we Wrocławiu. Przynajmniej z punktu widzenia
            > dwudziestoparolatka po studiach.

Po pierwsze sondaż ten nie obejmuje sentymentu mieszkańców do swoich miast. Mój
            jest duży. Po drugie przekrój wiekowy polskiego społeczeństwa jest szerszy niż
            dwudziestoparolatkowie po studiach, dla których kwestia mieszkania w danym
            mieści to kwestia obciachu lub bycia trendy.
            • es_wu Re: HA HA H AH AH AH HA HA HA !!!!!!!!!!!!!!!!!!! 24.06.04, 16:42

> Za czasów histerii przed expo było tyle dmuchania w bambus, że śmiało można
              > było otworzyć tu rezerwat dla pandy wielkiej.
              >

Nadal bez przykładu.

>
              >
              > jest duży. Po drugie przekrój wiekowy polskiego społeczeństwa jest szerszy
              niż
              > dwudziestoparolatkowie po studiach, dla których kwestia mieszkania w danym
              > mieści to kwestia obciachu lub bycia trendy.
              >

Miałem nadzieje, że aluzja zostanie zrozumiana. Ale trudno. Nie wiem ile masz
              lat, ale Ci wytłumacze wprost: dla dwudziestoparolatka kwestia mieszkania w
              danym mieście lub nie to w 90% przypadków kwestia tego czy i za ile dostanie
              tam prace. I to dlatego ludzie młodzi uciekają z Opola i Bielska. Obciachem
              jest bowiem zarabiać po studiach 500 PLN na ręke podczas, gdy kolega który
              wychechał dostaje kilka razy więcej. Jeżeli sondaż był o tym gdzie się
              najlepiej mieszka to ja Ci mówię, że z wymienionego powodu mnie by się dobrze w
              Bielsku nie mieszkało.

Pozdrawiam,
              SW

• Gość: erni Re: HA HA H AH AH AH HA HA HA !!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.04, 16:42
              Tak ale w Opolu nie ma takich zabytkow jak w Krakowie i Wrocławiu, nie ma portu
              lotniczego i nie ma 15 renomowanych wyższch uczelni jak we Wrocławiu i
              Krakowie. A oplonaie jak chca jechac na dobre zakupy to jadą do Dalerii
              Dominikańskiej...we Wrocławiu. I mozna by tak jeszcze godzinami wymieniać.
              Jedyne co ma lepsze Opole to mniejsze korki i na tym koniec.
          • Gość: kazimierzp Bambus rosnie we Wrocławiu! IP: *.jgora.dialog.net.pl 25.06.04, 14:23
            W palmiarni w ogrodzie botanicznym są kępy rosnącego bambusa. Nie można w niego
            dmuchać, ale jak ktoś sie uprze!
        • Gość: erni Re: HA HA H AH AH AH HA HA HA !!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.04, 16:28
          No wlasnie i my jestesmy wsrod tych miast :)
          • Gość: Rafis Re: HA HA H AH AH AH HA HA HA !!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 213.199.196.* 24.06.04, 16:44
            To kolejny ranking po rankingu tworzonym przez Instytut Badan nad Godpodarka
            rynkową, w którym jestesmy na 3 miejscu wsród miast powyżej 300 tys mieszkanców.
            Tam tez jestesmy za Wawą i Poznaniem a przed Krakowem.
            W tamtym roku wyprzedzilismy po raz pierwszy Kraków, który tez ma dwa razy
            mniejsze bezrobocie od nas.
            Według mnie żeby wyprzedzić Poznan musimy własnie poprawic sytuacje
            ekonomiczną, szczególnie w przemyśle, zmniejszyc bezrobocie.
            Autorowi wątku gratuluje poczucia humoru. Prysznic bardzo zimny. Wreszcie
            przejrzałem na oczy :)
            • Gość: danny Re: HA HA H AH AH AH HA HA HA !!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.crowley.pl 24.06.04, 16:53
              Gość portalu: Rafis napisał(a):

> To kolejny ranking po rankingu tworzonym przez Instytut Badan nad Godpodarka
              > rynkową, w którym jestesmy na 3 miejscu wsród miast powyżej 300 tys
              mieszkanców.

Co więcej, to kolejny ranking, w którym jesteśmy na pierwszym miejscu wśród
              miast noszących nazwę Wrocław.
    • platformers Re: supermiasto Wrocław 24.06.04, 16:45
      Powiedz to Rafisowi.
      • Gość: ! DANNY IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.06.04, 18:00
        Polecam ci ostatni ranking miejsc atrakcyjnych dla inwestorów i przyjaznych dla
        inwestycji - opublikowany w "Proficie" :)

Nie przywiazywałbym nigdy większej wagi do zadnych rankingów ani statystyk, bo
        wiem jak wygląda przygotowanie takich rankingów i wielu statystyk.

Tak więc Danny idż weż sobie ten zimny prysznic :) i fascynuj się, jak pewien
        mieszkaniec Czerownaka, wszelkimi rankingami i statystykami :)
    • Gość: ... Re: supermiasto Wrocław IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 24.06.04, 17:58
      hehe, smieszna jest ta polityka. komuchy jakies czy co?;)
    • Gość: WK Re: supermiasto Wrocław IP: *.ig.pwr.wroc.pl 24.06.04, 18:52
      Wynik rankingu wydaje mi się raczej korzystny dla Wrocławia. Spodziewałbym sie
      wyższej pozycji np.Gdyni i jednak Krakowa, który jest niewątpliwie "ciągnięty w
      dół" przez PRL-owy spadek, czyli Nową Hutę.
      Pozycja Wrocławia niewątpliwie by za to wzrosła, gdyby uwzględniono pozycje w
      których nasze miasto ma bodaj największe w kraju osiągnięcia: ilość kiermaszy i
      publicznych koncertów w Rynku na mieszkańca, koszt funkcjonowania urzędu Miasta
      i pensje Zarządu, zadłużenie budżetu miasta itd.
      • Gość: ! Re: supermiasto Wrocław IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.06.04, 18:58
        WK zupełnie ci ta ironia dot koncertów czy zadłuzenia miasta nie wyszła. Po
        prostu mijasz się z faktami.
        • Gość: WK Re: supermiasto Wrocław IP: *.ig.pwr.wroc.pl 24.06.04, 20:08
          Konkretnie, z jakimi faktami? Nie ma głośnych, tandetnych koncertów w Rynku?
          Miasto nie jest zadłużone blisko granicy ustanowienia zarządu komisarycznego? A
          może koszty funkcjonowania Urzędu Miejskiego w przeliczeniu na mieszkańca nie
          są już najwyższe (poza Warszawą) w Polsce?
          Chciałbym się mijać z każdym z tych faktów, toteż będę zobowiązany za wykazanie
          mi mojej niewiedzy.
          • Gość: Jam Re: supermiasto Wrocław IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.04, 21:16
            Radzilbym sprawdzic dane co do zadluzenia, bo masz lekko przeterminowane. A co
            koncertow to o gustach sie nie dyskutuje, mi sie podobaja, jestem za.
            • Gość: WK Re: supermiasto Wrocław IP: *.ig.pwr.wroc.pl 25.06.04, 09:06
              Zatem - jak zrozumiałem - Urząd Miejski nadal mamy najdroższy w Polsce (poza
              Warszawą). Dziękuję za informację.
              • Gość: Jam Re: supermiasto Wrocław IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.06.04, 09:39
                A tego to ja nie wiem. Nie znam porownan.
      • Gość: erni Re: supermiasto Wrocław IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.04, 19:24
        To rzeczywiscie wielki minus Wrocławia te festyny i imprezy na rynku. WK radze
        wyprowadzic ci sie do puszczy, albo na jakas inna pustynie kulturalna.
        • Gość: WK Re: supermiasto Wrocław IP: *.ig.pwr.wroc.pl 24.06.04, 20:00
          Jaki znowu minus? Przecież pisałem, że w takich rankingach Wrocław prowadzi.
          Nawiązując do tematu pustyni kulturalnej: racz zauważyć zamianę kolejnych
          księgarń na knajpy na wrocławskim Rynku.
          A z Twojej rady skorzystałem i wyprowadziłem się z okolic Rynku - tam się już
          nie da normalnie mieszkać. Bardzo mi przykro z tego powodu!
          • Gość: erni Re: supermiasto Wrocław IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.04, 20:20
            A mi nie jest przykro i dlatego nie chce i mieszkac w rynku. Bo to miejsce nie
            jest dla ciszy i spokoju tylko dla spotkan, zabawy i koncertów.
            • Gość: WK Re: supermiasto Wrocław IP: *.ig.pwr.wroc.pl 24.06.04, 21:30
              A czy nie byłoby lepiej, gdyby to było także miejsce do mieszkania? W wielu
              miastach Europy centra opustoszały z mieszkańców i dlatego wzrosła w nich
              przestępczość (zwłaszcza wandalizm). A gdy zamkną lokale centrum jest jak
              wymarłe. Po co powtarzać błędy innych?
              Nie jestem przeciw zabawom w Rynku tylko za umiarem. Czy w mieszkaniu po
              godz.22 należy ściszyć radio ze względu na sąsiadów? Należy. Może zatem po
              godz.22 gości z kawiarnianego ogródka należałoby zaprosic do środka kawiarni?
              Może estradę z potężnym nagłośnieniem ustawić w miejscu w którym mniej
              przeszkadza okolicznym mieszkańcom?
              Może dla Wrocławia w ogóle warto znaleźć lepszy "image" niż najbardziej hucznej
              imprezowni w kraju?
              • Gość: erni Re: supermiasto Wrocław IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.04, 22:29
                Takie sa prawidla wielkich miast. W nowym Jorku Time Square zyje cala dobe.
                Podobnie Picadilly w London. Takim samym miejscem we Wrocławiu jest Rynek. Za
                komuny nic sie tam nie dzialo i mozna bylo sobie spokojnie mieszkac. Teraz gdy
                czasy bardziej znormalnialy rynek fakt nie jest najlepszy do mieszkania, ale
                dlatego ze taka jest istota tego miejsca. Cos za cos. Chce sie mieszkac w
                centrum to trzeba znosic halas, korki i spaliny, ale za to ma sie wszystko pod
                bokiem. Jesli chcesz miec cisze i spokoj to wybierasz przedmiecie, ale za to
                masz daleko do banku, dworca kolejowego , szkoly itd. Prawidla miasta.
                • Gość: WK Re: supermiasto Wrocław IP: *.ig.pwr.wroc.pl 25.06.04, 09:27
                  Londyn, Nowy Jork i ... Wrocław. Uwielbiam takie wyczucie proporcji i realiów.
                  W L.i N.J. metrem dojeżdża się do centrum więc można mieszkać daleko bez utraty
                  szybkiego dostępu do centrum. Wrocław jest (i długo będzie) niedrożny -
                  mieszkasz na peryferiach, możesz sie sprawnie przemieszczać do i z centrum
                  tylko w określonych godzinach. To m.in. wyznacza (byle)jakość życia w mieście.
                  Wszelkie porównania są sensowne tylko z zachowaniem skali - proponuję wycieczkę
                  do Hanoweru, Salzburga lub choćby do Krakowa.
                  A banalna prawda jest też taka, że hałaśliwe imprezy ściągają głównie młodzież
                  ale więcej pieniedzy do wydania mają rodzice.
                  • igi.wr Re: supermiasto Wrocław 26.06.04, 01:31
                    metro misiek jezdzi do 24. gora do 0.30 w Londynie...
                • igi.wr Re: supermiasto Wrocław 26.06.04, 01:30
                  odnosze wrazenie ze na picadilly jednak zycie nie tetni tak przez cala dobe
                  jak w centrum Wrocka :)
                  • Gość: erni Re: supermiasto Wrocław IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.04, 10:21
                    Zgadza się we Wrocławiu jest pod tym względem lepiej niż w Londynie.
    • Gość: Ragged Nie przejmowalbym sie rankingiem IP: *.Thoughtport.Com 24.06.04, 19:05
      Metody ich punktacji pozostawiaja wiele do zyczenia. Po prostu uszeregowali
      miasta wg kolejnosci wg danej cechy? Jesli miasto na 1 szym miejscu ma 10 x
      mniejsze bezrobocie niz miasto na drugim, a miasto na 43-cim jest lepsze od
      miasta na 44-tym o 0.0001%, to roznica taka jest wg tego rankingu taka sama.

Zla metodologia. Poza tym, czy rozmawiali z ludzmi ktorzy rzeczywiscie
      MIESZKAJA w tych miastach?
      • Gość: erni Re: Nie przejmowalbym sie rankingiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.04, 19:16
        Wszelkiego takiegoo rodzaju rankingi trzeba bardziej traktowac z lekkim
        przymrozeniem oka. Sa one bardzo ogolnikowe i wskazuja tylko na pewne
        tendencje. Z drugiej strony statystyki i rankigi tez trzeba umiec czytac. Tak
        jak zauwazyl Rafis ze wsrod duzych miast powyzej 500 tys. mieszkancow zajelismy
        3 miejsce po Warszawie i poznaniu.
        • Gość: MarzenaM Re: Nie przejmowalbym sie rankingiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.04, 22:29
          Mieszkalam 4 lata w Wa-wie, i mimo ze stolica i sa najwyzsze zarobki nie mialam
          ochoty ani chwili dluzej tam zostac. Tak paskudne i pozbawione klimatu w Polsce
          miasto jak zadne inne. Wroclaw jest mi najblizszy sercu i najblizszy rodzinnemu
          domowi, troche tu mieszkalam i kocham to miasto pomimo jego wad. Jest piekne i
          kazdy przyjazd tu jest super. Ale niestety od kilku lat mieszkam na czarnym
          Sląsku.Katowice i otaczajace miasta to tragedia i trudno to inaczej ujac. Brod,
          smrod, bezrobocie i bandytyzm. A do tego prymitywni gornicy z pretensjami do
          calego swiata. W Krakowie bywam czesto (bo blisko) ale uroda nie rowna sie z
          Wrockiem (co mowili niejednokrotnie mieszkancy Krakowa). Zarobki porywnywalne
          do Wrocka, a wszyscy wieja do Warszawy. A w Bielsku mozna spedzic spokojny
          weekend blisko gor- tylko czy tam naprawde dobrze sie zyje, nie wiem.
          • Gość: erni P.B. CZYTAŁES ?? :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.04, 22:38
            Wracaj do nas !!!!

>W Krakowie bywam czesto (bo blisko) ale uroda nie rowna sie z
            >Wrockiem (co mowili niejednokrotnie mieszkancy Krakowa).

P.B. czytales ??
            • Gość: P.B Re: P.B. CZYTAŁES ?? :) IP: 213.17.226.* 24.06.04, 22:55
              nie rozumiem tej insynuacji ...
          • Gość: kotbehemot Re: Nie przejmowalbym sie rankingiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.04, 23:04
            > Mieszkalam 4 lata w Wa-wie, i mimo ze stolica i sa najwyzsze zarobki nie mialam
            >
            > ochoty ani chwili dluzej tam zostac. Tak paskudne i pozbawione klimatu w Polsce
            >
            > miasto jak zadne inne. Wroclaw jest mi najblizszy sercu i najblizszy rodzinnemu
            >

Nie zgodze sie z tym, ze Warszawa to miasto pozbawione klimatu. Ten klimat jest specyficzny i nie kazdemu moze sie podobac, ale jest go mnostwo! Warszawska atmosfera rulez imo;)
            • Gość: erni Re: Nie przejmowalbym sie rankingiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.04, 23:18
              Wawa ma jakis tam klimat. Na poczatku sie podoba , a pozniej juz coraz mniej i
              mniej. I jeszcze zalezy co tam sie robi. Tz, czy przyjezdza sie zwiedzac, bawic
              sie czy pracowac. Generalnie miasto z kazdym razem jak tam jestem podoba mi sie
              coraz mniej.
              • Gość: Rafis Re: Nie przejmowalbym sie rankingiem IP: 213.199.196.* 24.06.04, 23:36
                Rankingi rankingami ale w każdym Wrocław jest w pierwszej dziesiątce :)
                np. IBnGR,Rzepy(inwestycje miejskie), inwestycyjny PROFITU.To miłe jednak
                najwazniejsze jest to jak czują się w danym miescie mieszkancy. Co do koncertów
                na rynku to to jest własnie super we Wrocławiu.
                • Gość: danny Re: Nie przejmowalbym sie rankingiem IP: *.crowley.pl 25.06.04, 09:53
                  Gość portalu: Rafis napisał(a):

> najwazniejsze jest to jak czują się w danym miescie mieszkancy. Co do
                  koncertów na rynku to to jest własnie super we Wrocławiu.

Uwaga ogólna.
                  Ten ranking nie obejmuje uczuć mieszkańców do swojego miasta. Wtedy na
                  pierwszym miejscu uplasowałyby się wszystkie badane miasta. :)
                  Ten ranking mówi raczej o tym, jak mieszkańcy badanych miast będą się w nich
                  czuć w przyszłości. W końcu na Titanicu też do pewnego momentu dobrze się
                  bawiono.
                  • Gość: erni Re: Nie przejmowalbym sie rankingiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.04, 11:06
                    >W końcu na Titanicu też do pewnego momentu dobrze się
                    >bawiono.

Denny czysbys wiedzial o czyms o czym my nie wiemy?? Czy te wszystkie miasta w
                    najblizszym czasie dotknie jakis kataklizm?
                    • Gość: Rafis Re: Nie przejmowalbym sie rankingiem IP: 213.199.196.* 25.06.04, 11:42
                      Wrocław jest niezniszczalny więc Tytanica tez nie ma co sie bac. W ciagu
                      ostatnich 50 lat mieliśmy już epidemie oraz powódz tysiąclecia :)
                      a w ciagu ostatniciego 100 lecia to miasto było równane z ziemia dziesiątki
                      razy.
    • Gość: czax Re: supermiasto Wrocław IP: *.prawo.uni.wroc.pl 25.06.04, 12:45
      Waszą rozmowę można podsumować w ten sposób, że żadne miasto w Polsce nie jest
      wystarczająco dobre do mieszkania i lepiej wyjechać z Polski.....
      • Gość: Rafis Re: supermiasto Wrocław IP: 213.199.196.* 25.06.04, 13:02
        Gość portalu: czax napisał(a):

> Waszą rozmowę można podsumować w ten sposób, że żadne miasto w Polsce nie jest
        > wystarczająco dobre do mieszkania i lepiej wyjechać z Polski.....

to wyjeżdzaj :)
        • igi.wr Re: supermiasto Wrocław 26.06.04, 01:36
          Ja mieszkam w londynie ale i tak Wole wroclaw :) i wroce tu :)
    • alka_xx Re: supermiasto Wrocław 25.06.04, 13:18
      A ja wiem!!!
      Ten ranking czyta sie od dołu!!!:P
      • Gość: Rafis Opole IP: 213.199.196.* 25.06.04, 20:50
        Stworzyłem mały watek o tym, że Opole wyprzedziło Wrocław w tym rankingu. Oto
        jakie mozna zobaczyc tam komentarze(na forum Opole):

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=65&w=13727609&v=2&s=0
    • Gość: el matador Re: supermiasto Wrocław IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.06.04, 00:32
      nie możecie ściągnąć japońskiego DAIHATSU w miejsce HYUNDAIA na tereny
      zwolnione przez tego inwetora w Kobierzycach?Przecież to najlepszy teren
      inwestycyjny w europie.
    • Gość: kklement Krosno ? A co to jest "Krosno" ??? ;) IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 26.06.04, 11:14
      Umieszczenie w tym rankingu takiego np. Krosna całkowicie dezawuuje ten ranking
      w moich oczach. Mam dość ogólne pojęcie gdzie leży ta mieścinka, a ostatnie
      wiadomości, jakie posiadam na jej temat, pochodzą z XIX wieku ( wydobycie ropy
      w jej okolicach ). Ktoś może powiedzieć, że świadczy to o mojej ignorancji, ale
      sorry, nie muszę wiedzieć, czy Kurza Wólka leży na południe czy na północ
      Ostrołęki, a dla mnie Krosno mieści się w tych kategoriach.

Więc dajmy sobie spokój z tym rankingiem. Wystarczy spytać ludzi, którzy za
      kasą wyjechali do Warszawki, czy im się tam podoba. Prawie wszyscy znani mi
      tacy emigranci czekają tylko na okazję ( praca ! ), żeby wrócić do Wrocka.
      • Gość: WK Re: Krosno ? A co to jest "Krosno" ??? ;) IP: *.ig.pwr.wroc.pl 26.06.04, 15:44
        Niewątpliwie umieszczenie w rankingu Krosna bez uzgodnienia z kklementem
        całkowicie dezawuuje ten ranking. Też nie byłem w Krośnie ale może jest to miłe
        miasto, w którym się mieszka wygodniej niż (o zgrozo) we Wrocławiu o ile tylko
        można się pogodzić z bolesnym faktem, że kklement niemal nic o Krośnie nie wie.
        Myślę nawet, że mieszkając w Krośnie można niemal nic nie wiedzieć o Wrocławiu
        i nie odczuwać z tego powodu żadnych przykrości.
        I od tego właśnie są autorzy rankingów, żeby zebrać różne, rozproszone dane i w
        wybranej, syntetycznej formie udostępnić je wszystkim.
        • Gość: erni Re: Krosno ? A co to jest "Krosno" ??? ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.04, 16:57
          >(o zgrozo) we Wrocławiu

O zgrozo tylko w którym Wrocławiu??? Bo inaczej mieszka się na Traugutta, a
          inaczej na biskupinie, a jeszcze inaczej na Kozanowie.
          • Gość: WK Re: Krosno ? A co to jest "Krosno" ??? ;) IP: *.ig.pwr.wroc.pl 26.06.04, 17:37
            Słowa "o zgrozo" odnosiły się wyłącznie do obrazoburczego wręcz na tym forum
            podejrzenia, że w "jakimś" Krośnie można wygodniej mieszkać niż we Wrocławiu.

A przy okazji: "mieszkać w mieście" to nie tylko mieć mieszkanie w lepszej lub
            gorszej dzielnicy tylko właśnie korzystać z miejskiej infrastruktury, oferty
            kulturalnej, itd. Zatem zmieniając dzielnicę na lepszą poprawiamy tylko
            fragment swojego miejskiego życia.
            Dlatego takie wielokryterialne rankingi są bardzo pożyteczne i - mimo
            zastrzeżeń wielu dyskutantów - obiektywne.
            Osobiście jestem zdania, że Wrocław to piękne miasto ale (z wielu powodów)
            niezbyt przyjazne dla mieszkańców.
            • Gość: erni Re: Krosno ? A co to jest "Krosno" ??? ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.04, 18:50
              A jakie nam daje atrakcje kulturalne Krosno?
              Mozna mieszkac we Wrocławiu w fajnym spokojnym miejscu daleko od korkow i
              jednoczesnie miec pod bokiem bogatą kulture, wyższe uczelnie, zabytki, port
              lotniczy itd. itd.
      • Gość: yorke Wrocław kontra Wawa IP: *.chello.pl 28.06.04, 00:50
        > Wystarczy spytać ludzi, którzy za
        > kasą wyjechali do Warszawki, czy im się tam podoba. Prawie wszyscy znani mi
        > tacy emigranci czekają tylko na okazję ( praca ! ), żeby wrócić do Wrocka.

Ja wyjechałem z Wrocławia 4 lata temu. Wyjechałem za pracą i nie tylko. Wolę
        Warszawę i są nikłe szanse, żebym kiedykolwiek wrócił z Warszawy do Wrocławia.

Warszawa da się lubić.
    • s_c DAJCIE SPOKÓJ ... 26.06.04, 19:23
      Nie isniej coś takiego jak "obiektywny ranking"! Wyniki każdego rankingu to taka
      matematyczna sztuczka, w której odpowiednio operując wagami mozna uzyskać DOWLNY
      rezultat. Ten artykuł to po prostku kpina z inteligencji czytelników Polityki, a
      moze po prostu sezon ogórkowy się juz zaczął a pisać o czymś trzeba... A
      przykładem tego do jak bzdurnych wniosków można dojść jest pozycja Sopotu (1) i
      Gdańska (20) :-)
      • Gość: Rafis Krosno IP: 213.199.196.* 26.06.04, 20:38
        Gdybyscie zadali sobie trud przeczytania artykułu wiedzielibyscie dlaczego
        krosno jest na tak wysokim miejscu :)
        Mianowicie w Krosnie istnieja huty szkła, które zatrudniaja wszystkich
        mieszkanców i podnoszą wszystkie wskaźniki ekonomiczne a bezrobocie obniżają :)
        Czyli Twój dziadek pracował w Hucie, Twój ojciec pracuje, Ty pracujesz i Twoje
        dzieci będa pracowały chyba że zamkna hute i wtedy miasto spadnie na ostatnia
        pozycje(czego im nie życze).
        Po prostu nie ma sensu oceniac razem miast duzych i małych miasteczek.
        • Gość: kklement No właśnie ! IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 26.06.04, 21:30
          • Gość: erni Re: No właśnie ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.04, 21:38
            Czyli Krosno jest super nowoczesnym miastem poniewaz jest sclusteryzowane. Tz.
            rozwija sie w nim przemysl szklany, czy jak by to powiedziec.
            • Gość: kklement Re: IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 27.06.04, 18:39
              He, raczej "wysoko zvitrumowane" ;) [ łac. "vitrum" - szkło ].
    • Gość: yorke Wrocław kontra inne miasta IP: *.chello.pl 28.06.04, 00:57
      Mam pytanie - co Wy chcecie od Krosna, Opola, Rzeszowa i innych miast? Macie
      jakies argumenty aby je poniżać?

Uważam, że kryteria jakimi oceniano miasta są cokolwiek dyskusyjne, proszę
      zwrócić uwagę że wysoko jest Olsztyn, stolica województwa w ktorym jest prawie
      wszędzie jest wysokie bezrobocie... ale moze np. oceniano zasoby mieszkaniowe
      albo dostep do obiektów sportowych albo układy drogowe. Jesli były to zasoby
      mieszkaniowe to raczej Wrocław nie ma sie czym chwalic, a jesli drogi tak samo
      a jesli dostep do obiektów sportowych to pod tym wzgl. Wrocław jest kompletną
      wiochą.

Ile we Wrocławiu jest normalnych basenów krytych do których prosto z ulicy
      można wejsc? Taki głupi 4 razy mniejszy od Wrocławia Wałbrzych ma CZTERY baseny
      kryte. A Wrocław ma chociaż 16?
      • mikihtp Kompleks Rafisa 28.06.04, 10:47
        Takie trąbienie od paru lat, że Wrocław jest the best w Polsce, a tu nagle taka
        kucha. Niestety porównując różne kryteria rankingu, wychodzi na to, że Krosno
        jest lepsze od Wrocławia, tak samo jak Sopot, czy Opole od Poznania (w którym
        mieszkam). Często jestem we Wrocławiu i dla mnie to miasto jest przytłaczające
        i bardzo zapuszczone (oprócz Starego Rynku i paru innych miejsce). Tak wielu
        zaniedbanych kamienic nie widziałem nigdzie w Polsce, a wrocławskie drogi to
        koszmar. Z drugiej strony miasto to posiada piękne parki, mnóstwo mostów i
        widać, że dynamicznie się rozwija. Pozdrawiam i życzę mniej kompleksów !!!
        • Gość: erni Re: Kompleks Rafisa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.04, 11:41
          >Pozdrawiam i życzę mniej kompleksów !!!

Na wzajem poznaiaku. Jak do tej pory to wy zawsze trabicie ze poznan jest the
          best w polsce. NIe rozsmieszaj nas tu nie pouczaj. Bo pouczac to se mozesz
          swoich ziomow.
        • Gość: Rafis Re: Kompleks Rafisa IP: 213.199.196.* 28.06.04, 11:51
          Dobry tytuł :) kolejna osoba, która ma kompleks Rafisa.Gdzie sie go nabawiłeś?
          na sky czy na forum GW? Biedactwo :)
          pozdrawiam i radze: lekarzu lecz się sam!
        • Gość: P.B Re: Kompleks Rafisa IP: 213.17.226.* 28.06.04, 13:00
          Czego ty się czepiasz? Nie wiedziałeś, że Wrocław jest wielką, bogatą i
          superaśną metropolią :)))
          Musisz łagodniej ferować wyroki, bo społeczeństwo Dutkiewiczowe zawału
          dostanie, podważyłeś boskość miasta krasnali :D
          Już od samego rankingu mają nadszarpnięte nerwy, takie małe Krosno okazało się
          lepsze ;)
          Oczywiście brawa dla Krosna i Opola
      • Gość: Rafis Re: Wrocław kontra inne miasta IP: 213.199.196.* 28.06.04, 11:47
        człowieku to co oceniano jest wyszczególnione w artykule więc zanim zacznies
        zpisac swoje mądrości choc raz przeczytaj :)
      • Gość: hh Re: najlepsze,najatrakcyjniesze miasto to 3MIASTO IP: 195.143.166.* 29.06.04, 16:51
        Gdansk,Sopot i Gdynia . Jestem z Wrocka ale tylko tam marzy mi sie mieszkac.
    • Gość: jajarz Re: supermiasto Wrocław IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 28.06.04, 11:33
      Jak na miasto to dobrze sie żyje we Wrocku i tyle...........
    • map4 Re: supermiasto Wrocław 28.06.04, 12:54
      danny napisał:

> Taki mały, zimny prysznic dla tych wszystkich z nas, którzy twierdzą, że
      > mieszkają w mieście doskonałym (najpiękniejszym, najdynamiczniej rozwijającym
      > się itd. itp.)

Zauważ jeszcze, kto tak pisze. Ludzie, którzy trochę już świata zobaczyli mają
      przeważnie inne mniemanie. Co wcale nie oznacza, że zdarte zelówki są gwarancją
      mądrości. Tylko miejscowi o ograniczonych do widoku z ratuszowej wieży
      horyzontach uważają, że żyją w raju - a i to nie wszyscy. Każde miasto ma swoje
      plusy i minusy.

Plusem Wrocławia jest niewątpliwie jego położenie. Minusem jego mieszkańcy i władze.
      • Gość: erni Re: supermiasto Wrocław IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.04, 12:58
        Tak. A ja widze wlasnie na odwrot. Ze ci co zwiedzili troche swiata maja lepsze
        mniemanie o miescie niz ci co nigdzie nie byli.
      • es_wu Re: supermiasto Wrocław 29.06.04, 17:02
        map4 napisał:

> Każde miasto ma swoje plusy i minusy.
        >

Święte słowa!!!!

> Plusem Wrocławia jest niewątpliwie jego położenie. Minusem jego mieszkańcy i
        > władze.
        >

?! Mieszkańcy? Możesz powiedzieć co masz nam do zarzucenia? Oczywiście oprócz
        tego, że wybraliśmy złe wg. Ciebie władze.

Pozdrawiam,
        SW

• map4 Re: supermiasto Wrocław 30.06.04, 08:19
          es_wu napisał:

> ?! Mieszkańcy? Możesz powiedzieć co masz nam do zarzucenia? Oczywiście oprócz
          > tego, że wybraliśmy złe wg. Ciebie władze

Ten zarzut wystarczy.
          • Gość: erni Re: supermiasto Wrocław IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.04, 10:42
            > ?! Mieszkańcy? Możesz powiedzieć co masz nam do zarzucenia? Oczywiście oprócz
            > tego, że wybraliśmy złe wg. Ciebie władze

Złe, czyli za dobre wg. mopa4 :))))
    • Gość: Neonik Opole Krosno Rzeszow Bielsko hahahaha:) IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 29.06.04, 17:54
      Faktycznie, te miasta ROBIA SWOJE:)) POLECAM zamieszkac w Rzeszowie i w
      Krosnie, a potem wrocic do Wroclawia. Barany:)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka