Dodaj do ulubionych

PŁYTA CD O WROCŁAWIU - sobota 26.06 !!!

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.06.04, 22:00
PŁYTA CD O WROCŁAWIU

m 24-06-2004, ostatnia aktualizacja 24-06-2004 21:13

Szukasz mapy podziemnego Wrocławia, chcesz obejrzeć film o mieście sprzed
czterdziestu lat, interesują Cię zdjęcia XIX-wiecznych łaźni... Wszystko to
znajdziesz w sobotę na płycie CD "Barwy Wrocławia".

Płyta, przygotowana przez firmę Enniberg, będzie dołączona do
naszej "Gazety". To wczoraj, dziś i jutro Wrocławia. Zdjęcia, filmy,
wizualizacje, Wrocław podziemny i z lotu ptaka, ten, którego nie ma (bo
zniszczyła go wojna), i ten, którego nie będzie (bo został stworzony tylko w
pracowniach architektów). Panoramy i zdjęcia nocne. Powrót do przeszłości i
do przyszłości.

Jakie są barwy Wrocławia? Piękne, bo to miasto było i jest niezwykłe.
Obejrzyj panoramę Rynku, przejdź się po bulwarze Piotra Włostowica, popatrz,
jak w przyszłości będzie wyglądać Przedmieście Oławskie, a nigdy nie będziesz
chciał Wrocławia opuścić.
Obserwuj wątek
    • Gość: erni Re: PŁYTA CD O WROCŁAWIU - sobota 26.06 !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.04, 22:32
      >i ten, którego nie będzie (bo został stworzony tylko w
      >pracowniach architektów)

No mam nadzieje ze jednak bedzie ! :)
    • Gość: Rafis Re: PŁYTA CD O WROCŁAWIU - sobota 26.06 !!! IP: 213.199.196.* 24.06.04, 23:25
      Trzeba bedzie wstac o 7 rano i do kiosku. Tez mam nadzieje ze jednak będzie( to
      z tymi architektami) :)
      Szkoda z epłyta nie bedzie dodawana do ogólnopolskiej GW.
    • hen Re: PŁYTA CD O WROCŁAWIU - sobota 26.06 !!! 25.06.04, 12:36
      Gość portalu PŁYTA CD O WROCŁAWIU napisał(a):
      popatrz,
      > jak w przyszłości będzie wyglądać Przedmieście Oławskie, a nigdy nie będziesz
      > chciał Wrocławia opuścić.

Wiadome znaki już mamy na skrzyżowaniu Kościuszki i Pułaskiego. Jeśli ktoś ma
      opuszczać Wrocław - to może czasowo nasi architekci?
      • Gość: ! Re: PŁYTA CD O WROCŁAWIU - sobota 26.06 !!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.06.04, 15:13
        Raczej nie architekci, a wieczne marudy :)
        • Gość: jester Re: PŁYTA CD O WROCŁAWIU - sobota 26.06 !!! IP: 217.97.139.* 25.06.04, 15:36
          a macie kogoś konkretnego na mysli?
          • Gość: ! Re: PŁYTA CD O WROCŁAWIU - sobota 26.06 !!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.06.04, 21:37
            Jeżeli bywasz w miarę często na tym forum oraz na wroinvest i
            wroclaw.dolny.slask.pl to z pewnością wiesz o kim mowa :)
            Pozdrawiam.
            • Gość: kotbehemot Re: PŁYTA CD O WROCŁAWIU - sobota 26.06 !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.04, 22:13
              hmm chyba wiem kogo masz na mysli. Mam wiec do Ciebie kilka pytan.

1) Co bardziej Ci sie podoba- plac Kosciuszki czy Plac Kosciuszki II (skrzyzowanie Pulaskiego/Kosciuszki)

2) Co bardziej Ci sie podoba- Solpol 1 i 2 czy tez budynek dawnego domu handlowego na rogu Swidnickiej i pl. Teatralnego? Podobnej klasy male domki handlowe....

3) Co bardziej Ci sie podoba- kosciol na Sepolnie czy kosciol na Popowicach? Oba nowoczesne (tylko ze ten starszy chyba bardziej;)))

4) Co bardziej Ci sie podoba- Kameleon czy Howell?

itak dalej..
              • Gość: ! Re: PŁYTA CD O WROCŁAWIU - sobota 26.06 !!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.06.04, 22:28
                Kocie często zapominasz o jednej sprawie - latach kiedy powstawał dany obiekt,
                ówczesnej modzie w architekurze itd, itp. Zresztą o gustach ponoć sie nie
                dyskutuje :) Gdyby we Wrocławiu budować tylko wg jednego schematu - jednej
                mody, Wrocław byłby strasznie nudnym i mało kolorowym miastem. A tak jest
                ciekawie, szkoda tylko, że pewna grupa osób, 9 na 10 nowych projektów krytykuje.

ps: Z wszystkich wymienionych przez Ciebie obiektów nie podoba mi się tylko ten
                na rogu Pułaskiego i Kościuszki, choć w powiazaniu z drugim podobnym obiektem
                stojącym do niego na ukos na rogu Pułaskiego i Kosciuszki, oraz dwoma
                podobnymi, planowanymi w dwóch pozostałych rogach tego nowego Pl "Pułaskiego"
                (moja własna nazwa), będzie to przynajmniej jakoś sensownie wyglądało. Będzie
                jakaś koncepcja. Lepsze to niż np zeby w każdym rogu tego nowego placu powstały
                obiekty o różnej bryle i wielkosci.

Solpol 1 jest symbolem pewnych czasów, kultury disco-polo (pisąłem o tym kilka
                dni temu) i na takiej ulicy jak Świdnicka, która jest różnorodna
                architektonicznie, mi nie przeszkadza. Choć wielu razi, że stoi obok kościoła i
                lekko go zdominowuje.

Gdyby działać wg zasad wyznawanych przez niektóre osoby, we Wrocławiu w ciągu
                ostatnich 15 lat powstałoby może z 5% tego wszystkiego, co naprawdę powstało, a
                Wrocław byłby jednym, wielkim skansenem architektonicznym.

Gdyby Wrocław ocał jak Kraków i nie zostałby zniszczony podczas II wojny
                Światowej, ocałał w formie z 1939 roku, to możnaby sie krzywić na wciskanie
                nowych obiketów w centrum, ale w przypadku, gdzie ponad 70% miasta przestało
                istnieć, trzeba stawiać na nową architekturę, często nawet mocno kontrowersyjne
                projekty, trzeba iść do przodu.

Pozdrawiam.
                • Gość: kotbehemot Re: PŁYTA CD O WROCŁAWIU - sobota 26.06 !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.04, 22:37
                  > Kocie często zapominasz o jednej sprawie - latach kiedy powstawał dany obiekt,
                  > ówczesnej modzie w architekurze itd, itp. Zresztą o gustach ponoć sie nie
                  > dyskutuje :) Gdyby we Wrocławiu budować tylko wg jednego schematu - jednej
                  > mody, Wrocław byłby strasznie nudnym i mało kolorowym miastem. A tak jest
                  > ciekawie, szkoda tylko, że pewna grupa osób, 9 na 10 nowych projektów krytykuje

wlasnie ze sie nie zgadzam! Jestem absolutnym zwolennikiem postepu, architektury nowoczesnej, wielowatkowosci w architekturze. Ale we Wroclawiu po '90 roku tworzy sie w tylko jednym stylu postmodernistycznym (ktory w Europie zachodniej przeminal szybciej niz u nas sie pojawil, bo zostal uznany za durnote). Prawie wszystkie budynki postawione ostatnio to posmodernizm. Ja bym chcial zeby bylo tak jak piszesz- wiele schematow, wiele watkow. Ale jest tylko jeden kiczowato- jarrmarczny schemat.

>
                  > ps: Z wszystkich wymienionych przez Ciebie obiektów nie podoba mi się tylko ten
                  >
                  > na rogu Pułaskiego i Kościuszki

Ale ja pytalem, czy bardziej podoba ci sie to co jest, czy to co zostalo postawione 50 lat wczesniej?

, choć w powiazaniu z drugim podobnym obiektem
                  > stojącym do niego na ukos na rogu Pułaskiego i Kosciuszki, oraz dwoma
                  > podobnymi, planowanymi w dwóch pozostałych rogach tego nowego Pl "Pułaskiego"
                  > (moja własna nazwa), będzie to przynajmniej jakoś sensownie wyglądało. Będzie
                  > jakaś koncepcja. Lepsze to niż np zeby w każdym rogu tego nowego placu powstały
                  >

I o tym wlasnie dzis pisalem- www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=113278 tam wytlumaczylem wszystko dlaczego mi sie nie podoba. Dobry plan i schrzaniona architektura.

>
                  > projekty, trzeba iść do przodu.
                  >
                  > Pozdrawiam.

I tu sie zgadzam! Trzeba isc do przodu a nie siedziec gdzies w latach '70! Wszystko wynika ze skostnialego swiatku architektow we Wroclawiu. Juz w Poznaniu powstaje czestokroc lepsza architektura, niemowiac o Warszawie. Ciesze sie ze cos sie u nas buduje, ale sredni poziom jest tragiczny.

PS- zeby nie bylo tak pesymistycznie- uwazam ze zaczyna cos sie zmieniac na lepsze! Czekam na projekt budynku, ktory stanie w wieeeelkiej dziurze (ktora mialem przyjemnosci dzis ogladac) na rogu Swidnickiej i Swobodnej
      • Gość: kotbehemot Re: PŁYTA CD O WROCŁAWIU - sobota 26.06 !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.04, 22:11
        Heh wlasnie dzis na sky rozpisywalem sie o tym [cenzura] na skrzyzowaniu pulaskiego i kosciuszki. A plyty juz sie nie moge doczekac!
        • Gość: slawek Re: WŁAŚNIE KUPIŁEM PŁYTĘ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.04, 08:19
          Powiem,że jest całkiem fajna. Mogło by być trochę więcej o planach rozwoju
          Wrocławia. Bardzo ciekawie piszą o podziemnym Wrocławiu (o jego licznych
          kanałach). Naprawdę warto kupić tę płytę. Tak,że kto jeszcze nie kupił niech
          biegnie do kiosku.
          • Gość: erni Re: WŁAŚNIE KUPIŁEM PŁYTĘ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.04, 10:28
            Swietna plyta. Szczegolnie podoba mi sie podziemny Wrocław i przedwojenny. Duzo
            zdjec ciekawe i historie.
            • pluto10 Re: WŁAŚNIE KUPIŁEM PŁYTĘ 26.06.04, 11:02
              Fajna płyta.Dużo ciekawych rzeczy i poprostu trzeba ją mieć.
              -------------------------------------------
              pluto10
          • Gość: kotbehemot Re: WŁAŚNIE KUPIŁEM PŁYTĘ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.04, 11:05
            Przeciez ta plyta to jedna wielka reklama!
            • Gość: erni Re: WŁAŚNIE KUPIŁEM PŁYTĘ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.04, 11:47
              >Przeciez ta plyta to jedna wielka reklama!

.. Wrocławia :)
              • Gość: kotbehemot Re: WŁAŚNIE KUPIŁEM PŁYTĘ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.04, 12:04
                To co mi sie bardzo podoba na tej plycie to obkrecane panoramki:)
                • Gość: Rafis Wrocław Przyszłości! IP: 213.199.196.* 26.06.04, 14:13
                  Jak oceniacie projekty chocby BRW?
                  Grunwaldzki? 1 maja juz widzielismy.Pułaskiego?
                  Szkoda ze tylko Archicom pokazał swoje projekty.
                  • Gość: kotbehemot Re: Wrocław Przyszłości! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.04, 14:21
                    1 Maja - super. Co prawda nie podobaja mi sie na wizualkach te dziwne budynki;) ale to tylko wizualki a projekt jest urbanistyczny- bardzo fajny, pierwszy budynek jak widac na wizualizacji juz jest w drodze (przy sikorskiego)

plac grunwaldzki juz nieaktualny z tego co wiem- i dobrze. Nie podobal mi sie ten pomysl z przejsciami pieszymi gora. Dobrze, ze wycofano sie z pomoslow przejsc gora czy dolem.

pulaskiego- tez o tym pisalem juz kiedys- projekt dobry, ale spieprzony strasznie architektura. No i z tych malych wizualek nie bardzo wiem jak ma wygladac pierzeja zachodnia- czy ma dochodzic do golych scian, czy je zakrywac, czy eksponowac. Malo zieleni:( Ale wyglada niezle- pierzeja jest jak sie pa3.

No i przedmiescie olawskie- z tego to juz naprawde NIC nie widac. Jakosc wizualizacji BRW (poza pl 1 maja, ktore sa swietne, lepsze 100x od archicomowskich) jest bardzo niska.

Generalnie zawsze uwazalem ze BRW robi dobra robote, ktora pozniej co najwyzej jest niszczona przez architektuf:(

A jak wam sie podoba nowy biurowiec na Sikorskiego?
                    • Gość: Rafis Re: Wrocław Przyszłości! IP: 213.199.196.* 26.06.04, 14:42
                      Co do Grunwaldu to tez sądze, że te połączenia ndziemne wyglądaja dziwnie ale
                      mam wrażenie, że jednak przejscie podziemne będzie wybudowane przez inwestora.
                      Biurowiec taki jak sie spodziewałem po Archicomie-mnie sie ich styl podoba ;)w
                      każdym razie jest rozpoznawalny-np. budynek AR.
                      Pl. 1 Maja rzeczywiscie swietny.Przedmiescie Oławskie jakies dziwne, nic
                      zniego nie kapuje wygląda jak osiedle cztery pory roku ;)
                      Pułaskiego za mała-nic nie widac ale wygląda obiecująco z lotu ptaka.
                      Szkoda ze swoich projektów nie pokazało ARC2, Hubka, BABW oczywiscie, Bieniasz,
                      Maćków i jeszcze kilka.

• Gość: ! :((((((((((((( IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.06.04, 15:50
                        Będę szczery, płyta zupełnie mi się nie podoba. Zwykła reklamówka i nic więcej.
                        Zdjeć na lekarstwo, filmik wybitnie krótki, wizualizacje nowych obiektów -
                        wyłącznie w formie reklamy Archiconu :( Nawet nie wspomnę o wizualizacjach BRW,
                        bo to jest chyba żart. Chodzi o ich ilość i jakość.
                        Szkoda, liczyłem naprawdę na coś ekstra, a wyszła darmowa reklamówka kilku firm.

ps: A najlepsze, ze wśród zdjęć rzekomych mieszkańców Wrocławia znalazło się
                        zdjecie niejakiego Arisa z Baru4 - mieszkańca Świnoujścia :))))))))))))

No comment!
                        • Gość: kotbehemot Re: :((((((((((((( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.04, 15:52
                          i ja narzekam?:) A specjalnie sie powstrzymywalem zeby nie napisac tego co Ty teraz, zeby nie bylo ze zawsze marudze:>
                          • Gość: ! Re: :((((((((((((( IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.06.04, 15:54
                            Wiesz Kocie, jak coś mi się nie podoba, to piszę o tym otwarcie i bez ogródek.
                            Taki już jestem.
                            • Gość: Rafis Re: :((((((((((((( IP: 213.199.196.* 26.06.04, 20:51
                              Dziwicie mnie. Mysleliscie, ż edo gazety kosztującej coś koło 2 zł dostaniecie
                              płyte o wartosci 30zł bez reklam? :)
                              Płyta jako dodatek jest swietna tylko rzeczywiscie szkoda, ż eoprócz Archicomu
                              brak innych biur arch.
                              Dla porównania załadujcie sobie plik promocyjny wrocka ze strony UM.
                        • Gość: ! Nowy biurowiec "Cuprum" IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.06.04, 15:53
                          Ponawiam pytanie Kota: Jak Wam się podoba najnowszy projekt nowego
                          biurowca "Cuprum" na rogu Sikorskiego i Podwala?

Szkoda, ze nic nie pisało na temat tego, kiedy rozpocznie się jego budowa.
                          • Gość: kotbehemot Re: Nowy biurowiec "Cuprum" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.04, 15:57
                            Budowa rozpocznie sie juz wkrotce. Ja na razie ogranicze komentarze:> nie dlatego ze mi sie totalnie nie podoba, tylko po prostu chcialbym zobaczyc co myslicie:>?

Swoja droga- dziwne - nowy biurowiec, a nikt sie nie chce wypowiedziec to sie nie zdarza na tym forum:)))) wykrzykniku, ty pierwszy!:>
                            • Gość: ! Re: Nowy biurowiec "Cuprum" IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.06.04, 16:00
                              Kocie ja już pisałem o tym biurowcu i niedawno poruszałem sprawę tego projektu.
                              W tym miejscu i jako wypełnienie tej działki ten nowy projekt uważam za bardzo
                              udany. No moze trochę zbyteczne są te dziwne daszki na dachu :( Ale ogólnie
                              bardzo pozytywnie oceniam ten budynek. Na pewno jest 10 razy lepszy od tego
                              pierwotnego, miedzianego projektu.

"Budowa rozpocznie sie juz wkrotce"

Tzn kiedy? Możesz przynajmniej operować w przedziale KWARTALNYM?

Pozdrowienia.
                              • Gość: kotbehemot Re: Nowy biurowiec "Cuprum" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.04, 16:11
                                Ahh zaluje ze nie widzialem tego miedzianego projektu...

Nie moge operowac kwartalami, bo informacje ktore posiadam sa niescisle. Budowa ma sie rozpoczac "wkrotce". Czyli jesli sie oplaci zaczynac w tym roku, to jeszcze w tym roku, a jesli nie to na poczatku przyszlego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka