Dodaj do ulubionych

Piekny Dolny Śląsk!

IP: 213.199.196.* 17.07.04, 22:28
Oto fotki i wrażenia z dzisiejszej eskapady kota behemota i mojej po naszym
pieknym regionie(Krasków,Świdnica,Wałbrzych, Jelenia Góra, Legnickie Pole,
Legnica), ponad 60 zdjęć:

www.skyscrapercity.com/showthread.php?p=1883824#post1883824
Obserwuj wątek
    • Gość: kotbehemot Re: Piekny Dolny Śląsk! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.04, 22:50
      Swietnie bylo, swietnie. A najlepsza Jelenia Gora!
    • Gość: kotbehemot Uzupelnilem zdjecia:-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.04, 23:01
      Sa juz wszystkie:-) zapraszam!
    • Gość: kazimierzp Re: Piekny Dolny Śląsk! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.04, 01:11
      Do Rafisa i Kotabehemota! Gratuluję zestawu zdjęć.
      Świdnicka wieża kościelna przez krótki okres nie była najwyższa na Dolnym Śląsku, jak wieża św. Elzbiety miała iglicę gotycką.
      W Jeleniej Górze ta jakby obwodnica (krytykowana przez Kota) przebiega linią dawnych murów obronnych i suchej fosy (zostały wyburzone w XIX wieku. Za Niemców ta ulica nazywała się Promenade, a zaraz po wojnie ludzie mówili alejki (oficjalnie nazywała sie inaczej - 15 Grudnia, teraz Bankowa). Pełni ona raczej funkcję miejsca do parkowania, a nie przerzutu pojazdów. Niestety zaasfaltowanie na niej,w latach siedemdziesiątych, traktu spacerowego zaowocowało wyschnięciem drzew.
      W najbliższym czasie ma powstać część Obwodnicy Południowej która przeniesie ruch na Karpacz i Kowary poza miasto. Dla przerzutu ruchu na Zgorzelec i Szklarską Porębę jest już Obwodnica Północna.
      Ten budynek który wam się podobał. To dawny secesyjny dom towarowo-biurowy który za komuny nazywał się Dom Dziecka bo tam na parterze był asortyment dziecięcy. Remont kapitalny został przeprowadzony w latach 1994 - 97. Projektantami była rodzina architektów wrocławskich: Tarnawscy (Ojciec i Córka) - bardziej córka.
      Pozdrawiam na tym Forum (na jeleniogórskim już Rafisowi odpowiedziałem na jego pytania).
      Kazimierzp:)
      PS: Kiedyś zapytano się mnie jak ja, były mieszkaniec Wrocławia czuję się w Jeleniej Górze? Odpowiedziałem wtedy: w Jeleniej Górze jestem u siebie, a we Wrocławiu wśród swoich. To dzisiaj bym powtórzył. Wrcław i Jelenia Góra to moje dwie "małe Ojczyzny".
      • Gość: kotbehemot Re: Piekny Dolny Śląsk! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.04, 21:12
        Dziekuje za informacje;) Z przebiegu tej "obwodnicy" (nazwalem ja tak przez analogie do wroclawskiej W-Zki, myslalem ze rzeczywiscie obwodzi ruch;)) wywnioskowalem juz ze to albo dawna fosa, albo mury. Jednak moim zdaniem asfalt nalezaloby jak najszybciej zerwac i zainwestowac w nowa nawierzchnie, bo ta SZOSA strasznie psuje atmosfere sredniowiecznego miasteczka;) O dziwo nie psuje jej wcale nowoczesny (fajny!) budynek na Dlugiej. Zreszta, sama ulica Dluga takze domaga sie chyba bruku;) Ale tam to juz nie jest takie wazne..

No i to, o czym pisal juz Rafis na forum Jelenia Gora- zagospodarowanie tych wyburzonych kwartalow gdzie znajduje sie parking Wtedy bedzie to Stare Miasto idealne:> Teraz jest to 90% ideału:>
        pozdrawiam
        • Gość: y&roll Re: Piekny Dolny Śląsk! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.07.04, 21:26
          Ja zaliczyłem dzisiaj:
          1) Kliczków- absolutna rewelacja aż wierzyć sie nie chce, że tak dopieszczone
          cudo mamy na Dolnym Śląsku. Wielkie brawa dla firmy Integer (równiez za Hotel
          Tumski we Wrocławiu)
          2) Zamek Czocha- również rewelacja jednakowoż zaniedbana dość znacznie i bez
          większych nadzieji na większe zmiany w najbliższych latach
          3) Legnica- zmiany na lepsze aczkolwiek to cały czas zaniedbane i chaotyczne
          architektonicznie miasto
          4) Pocysterski Zespół Klasztorny w Lubiążu- ogrom obiektu i ogrom prac, których
          wymaga ten niesamowity na skalę europejską obiekt. A na razie trwają
          przygotowania do Slot Art Festiwal ...
          Generalnie jest na Dolnym Sląsku co oglądać, brak jednak jednolitej koncepcji,
          która ściągnęłaby na Dolny Śląsk turystów. Brak programów typu: Szlak
          pocysterski, Dolnośląskie zamki, Wrocław przełomu wieków itp. A turystów ściąga
          się nie tylko realnymi i coraz bardziej zadbanymi atrakcjami ale również
          chwytliwymi hasłami reklamowymi i programami marketingowymi a tych podobnie jak
          i nowoczesnych dróg wciąż dramatycznie brakuje ... choć wrocławska karta
          turystyczna (notabene akceptowana w Kliczkowie) to niewątpliwie krok we
          własciwym kierunku!(:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka