Dodaj do ulubionych

Będzie mocno padał śnieg - meteorolodzy ostrzegają

31.03.13, 11:12
Zawsze marzyłem o białych świętach...
Obserwuj wątek
    • r1111111 Re: Będzie mocno padał śnieg - meteorolodzy ostrz 31.03.13, 11:41
      forex135 napisał:
      > Zawsze marzyłem o białych świętach...

Marzenia się spełniają :)
      • Gość: klimatolog Re: Będzie mocno padał śnieg - meteorolodzy ostrz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.13, 14:29
        Teraz już tak będzie coraz częściej, że białe będą święta Wielkanocy, a nie Bożego Narodzenia. A wiecie, dlaczego? Jest to dość oczywisty (dla zorientowanych w sprawach meteorologii) skutek - paradoksalnie - globalnego ocieplania się klimatu, w efekcie czego silniejsze są ciepłe prądy atlantyckie, które niosą łagodną zimę w zachodniej Europie. Przez to klimat i w Polsce robi się coraz bardziej przejściowy lub morski, a mniej kontynentalny. Zima więc przychodzi później i później będzie odchodzić. Zauważyliście, że przez prawie całą zimę mieliśmy "londyńską" pogodę, tzn. duże zachmurzenie i stosunkowo łagodne mrozy? Coraz częściej będzie tak, że w grudniu nie będzie śniegu, a niczym dziwnym nie będą opady śniegu w marcu i kwietniu oraz ujemne temperatury przez całą dobę.
        • radeberger Re: Będzie mocno padał śnieg - meteorolodzy ostrz 31.03.13, 14:56
          Hmm.. jeszcze w podstawówce się uczyłem wierszyka starego jak świat o miesiącach. "Kwiecień-plecień, bo przeplata - trochę zimy, trochę lata".

Osobiście bardziej wierzę w teorię o 4 zlodowaceniu, dlatego w ogóle nie dziwi mnie podnoszenie się średniej temperatury..
          • radeberger errata 31.03.13, 14:58
            radeberger napisał:

> Osobiście bardziej wierzę w teorię o 4 zlodowaceniu, dlatego w ogóle nie dziwi
            > mnie podnoszenie się średniej temperatury..

*o czwartej epoce lodowcowej
            • Gość: klimatolog Re: errata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.13, 16:10
              Tyle, że z danych meteorologicznych nie wynika, żeby ta zima była zimniejsza od średniej w ostatnich latach - tak w Polsce, jak i na świecie.
              • radeberger Re: errata 31.03.13, 16:27
                Gość portalu: klimatolog napisał(a):

> Tyle, że z danych meteorologicznych nie wynika, żeby ta zima była zimniejsza od
                > średniej w ostatnich latach - tak w Polsce, jak i na świecie.

A tutaj jako laik też jestem zasypywany różnymi wersjami - z jednej strony twierdzi się, że średnia temperatura roczna rośnie, z drugiej słynne WikiLeaks z ich raportem, że to wierutna bzdura :-)
                • Gość: klimatolog Re: errata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.13, 18:59
                  WikiLeaks nie stwierdziły, że globalne ocieplenie to wierutna bzdura, tylko ujawniły treść niektórych e-maili meteorologów. WikiLeaks nie są kompetentne do decydowania o istnieniu bądź nie globalnego ocieplenia, gdyż nie dysponują odpowiednimi danymi meteorologicznymi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka