Dodaj do ulubionych

Tragiczne dane o wypadkach wrocławskich rowerzy...

02.04.13, 18:55
Raport miażdżący dla pedalarzy. Okazuje się że powodują wypadki prawie wym samym stopniu co kierowcy, poza tym padają ich ofiarą na własne życzenie, jeżdżąc po dużych arteriach - co rowerzysta robi na Legnickiej ?! Szkoda że do zakutych łbów talibanu nawet i ten raport nie dotrze. Zaraz tu zaczną swój skowyt benki, czechofile i reszta tej swołoczy.
Obserwuj wątek
    • pestycyd Tragiczne dane o wypadkach wrocławskich rowerzy... 02.04.13, 19:03
      Ale jakim cudem doszło do tylu wypadków na Legnickiej? Przecież tam jest ścieżka rowerowa. A nawet gdyby nie było to i tak trzeba być szaleńcem żeby jechać tą drogą rowerem. Ja drogą jeżdżę tylko kiedy nie ma ścieżki albo chodnika. Nie mam zamiaru dać się zabić.
      • greges58 Re: Tragiczne dane o wypadkach wrocławskich rower 03.04.13, 01:51
        nie trzeba być żadnym szaleńcem !
        wypadki na ulicach o dużym ruchu, ale z doskonałą komunikacja publiczną !
        autobusy i tramwaje, co chwilkę...
        nie wierzyłem złośliwym plotkom - czyżby to była jednak prawda ?
        tym ludziom najnormalniej w świecie szkoda Kasy na bilet kwartalny !!!
        zgroza...
        • czechofil Re: Tragiczne dane o wypadkach wrocławskich rower 04.04.13, 07:54
          > tym ludziom najnormalniej w świecie szkoda Kasy na bilet kwartalny !!!
          > zgroza...

Zgrozą jest pisanie takich bzdur. Kiedy takie matoły jak ty wreszcie pojmą, że komunikacja zbiorowa nie jest żadną alternatywą dla roweru? Tu nie chodzi o pieniądze, ale o czas i wygodę...
          • Gość: Marian Re: Tragiczne dane o wypadkach wrocławskich rower IP: *.tktelekom.pl 04.04.13, 08:11
            > Zgrozą jest pisanie takich bzdur. Kiedy takie matoły jak ty wreszcie pojmą, że
            > komunikacja zbiorowa nie jest żadną alternatywą dla roweru? Tu nie chodz
            > i o pieniądze, ale o czas i wygodę...

Więc jednak rozumiesz, dlaczego ludzie wola jeździć samochodami.
            • czechofil Re: Tragiczne dane o wypadkach wrocławskich rower 04.04.13, 08:18

> Więc jednak rozumiesz, dlaczego ludzie wola jeździć samochodami.

Dam ci zadanie matematyczne na poziomie podstawówki. Mamy piątek, godzina 16.30, start z punktu A, czyli np. ze skrzyżowania Piłsudskiego/Świdnicka, punkt B zaś , czyli docelowy to ul. Kołobrzeska na Kuźniakach. Zgadnij mędrku, jakim środkiem lokomocji pokonam ten odcinek najszybciej, najtaniej i najwygodniej?
              • Gość: Marian Re: Tragiczne dane o wypadkach wrocławskich rower IP: *.tktelekom.pl 04.04.13, 08:46
                > Dam ci zadanie matematyczne na poziomie podstawówki. Mamy piątek, godzina 16.30
                > , start z punktu A, czyli np. ze skrzyżowania Piłsudskiego/Świdnicka, punkt B z
                > aś , czyli docelowy to ul. Kołobrzeska na Kuźniakach. Zgadnij mędrku, jakim śro
                > dkiem lokomocji pokonam ten odcinek najszybciej, najtaniej i najwygodniej?
                Czyli według Ciebie, wszyscy jeżdżą jedną trasą - od skrzyżowania Piłsudskiego/Świdnickiej do Kołobrzeskiej.
                Takie zadania to faktycznie są na Twoim poziomie, ale zapewniam Cię, że jadąc w moim przypadku (w piątek o 16) z ulicy Dworcowej na Kromera, będę 2x szybciej niż rowerzysta.
                • czechofil Re: Tragiczne dane o wypadkach wrocławskich rower 04.04.13, 08:51
                  > Czyli według Ciebie, wszyscy jeżdżą jedną trasą - od skrzyżowania Piłsudskiego/
                  > Świdnickiej do Kołobrzeskiej.

Przeceniłem twój intelekt...

> Takie zadania to faktycznie są na Twoim poziomie, ale zapewniam Cię, że jadąc w
                  > moim przypadku (w piątek o 16) z ulicy Dworcowej na Kromera, będę 2x szybciej
                  > niż rowerzysta.

Mocno w to wątpię. Wystarczy, że przetrzymają cię po drodze dwa cykle świetlne i już cię wyprzedzę...
                  • Gość: Marian Re: Tragiczne dane o wypadkach wrocławskich rower IP: *.tktelekom.pl 04.04.13, 09:14
                    > Mocno w to wątpię. Wystarczy, że przetrzymają cię po drodze dwa cykle świetlne
                    > i już cię wyprzedzę...
                    Nikt Ci nie broni w to wątpić, ale ja wiem swoje bo jeżdżę tamtędy codziennie.
                    Poza tym, rowerzystów również obowiązuje sygnalizacja świetlna.
                    • czechofil Re: Tragiczne dane o wypadkach wrocławskich rower 04.04.13, 16:56
                      > Poza tym, rowerzystów również obowiązuje sygnalizacja świetlna.

Tego nikt nie kwestionuje. Problem tylko w tym, że rowerzysta nie musi stać w korku przed światłami... Jasno się wyraziłem...?
                    • Gość: Boddoxx Każdego obowiązuje, kierowców również. IP: *.smgr.pl 07.04.13, 15:10
                      Dlaczego więc widuję mnóstwo kierowców, przejeżdżających skrzyżowania na czerwonym świetle?
      • Gość: Boddoxx I takie cioty jak Ty sieją terror na chodnikach. IP: *.smgr.pl 07.04.13, 15:15
        Ja jeżdżę rowerem od 36 lat w ruchu ulicznym, w tym po ruchliwych ulicach w moim mieście. Nigdy nie miałem nawet stłuczki z samochodem. Kiedyś, jak miałem 11 lat, pieszy wyszedł mi zza Żuka i go potrąciłem moim składakiem. Oczywiście, nic nikomu się nie stało.

Po ulicach można bezproblemowo jeździć. Trzeba być przewidywalnym. A na ddr też można stracić życie. W ubiegłym roku jakiś rowerzysta stracił przecież życie na ddr na Legnickiej w wyniku potrącenia przez samochód.
    • Gość: roman_tryk Re: Może to efekt łapanek na rowerzystów... IP: *.adsl.inetia.pl 02.04.13, 19:10
      Policja w ramach akcji Rostowski szuka oszczędności, wymuszała jazdę niebezpiecznymi ulicami przez rowerzystów. Dowód: wroclaw.dlastudenta.pl/wiadomosci/artykul/Rowerzysci_uwazajcie_Dzis_lapanka_policji,82963.html

Często jazda chodnikiem jest nielegalna, ale bezpieczna. Wzmożone kontrole i efekt mamy - więcej wypadków na ulicach.
      • Gość: Boddoxx Ale wzrost zadzwięczamy w dużej mierze IP: *.smgr.pl 07.04.13, 15:15
        kierowcom.
    • Gość: Kierowca Re: Tragiczne dane o wypadkach wrocławskich rower IP: *.play-internet.pl 02.04.13, 19:28
      > o dużych arteriach - co rowerzysta robi na Legnickiej ?! Szkoda że do zakutych

Co robi? Jedzie ścieżką, a kierowca go zabija na niej:

wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,35771,12701084,Rowerzysta_zginal__bo_na_Legnickiej_zabraklo_barierek.html
      KKlement, kup sobie rower, może wysiłek fizyczny ci pomoże na nerwy.
      • Gość: 45 Re: Tragiczne dane o wypadkach wrocławskich rower IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.13, 20:42
        Manipulujesz tak bezczelnie że w gruncie rzeczy po prostu - łżesz.
        • Gość: Boddoxx Nie łże. Przecież do tego wypadku doszło. IP: *.smgr.pl 07.04.13, 15:16
      • Gość: ewa Re: Tragiczne dane o wypadkach wrocławskich rower IP: *.tktelekom.pl 03.04.13, 11:25
        Jeden tragiczny przypadek jako przykład to trochę mało.
        Rowerzyści powinni mieć obowiązkowe OC i odblaski na ciuchach. Skoro chcą być pełnoprawnymi uczestnikami ruchu powinni mieć takie same obciążenia jak pozostali. Dodatkowo pełny kurs z przepisów zakończony egzaminem.
        Ostanio szaleniec na rowerze z ledwo migoczącymi diodkami (to ma być światło?) przeciął mi przed maską pas ruchu nawet nie oglądając się przez ramię. Cud że go nie trafiłam.

Jeszcze chwila i terroryści rowerowi zażyczą sobie prawa wjazdu na autostrady a zaraz potem wymuszą ograniczenia prędkości bo oni najważniejsi
        • Gość: nos_na_trole Re: Tragiczne dane o wypadkach wrocławskich rower IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.13, 06:59
          > Rowerzyści powinni mieć obowiązkowe OC i odblaski na ciuchach. Skoro chcą być p
          > ełnoprawnymi uczestnikami ruchu powinni mieć takie same obciążenia jak pozostal
          > i

Czekaj, przegapiłem nowelizację przepisów, od kiedy kierowcy mają nosić "odblaski na ciuchach"?
        • Gość: Boddoxx Nie do końca wiesz, o czym mówisz. IP: *.smgr.pl 07.04.13, 15:21
          > Jeden tragiczny przypadek jako przykład to trochę mało.

To ilu rowerzystów miało zostać potrąconych na ddr, żeby zaczęto o tym mówić? 100?

> Rowerzyści powinni mieć obowiązkowe OC

Powiedz, po co. Powiedz, w jakim kraju rowerzysta musi mieć OC. To pomysł durny, mający na celu wyeliminowanie rowerów z ruchu.

> odblaski na ciuchach

Powinnaś od rowerzystów wymagać posiadania sprawnego oświetlenia a nie odblasków na ciuchach. Prawdopodobnie nie znasz przepisów. Odblask na ciuchu nie stanowi wyposażenia roweru.

> Ostanio szaleniec na rowerze z ledwo migoczącymi diodkami (to ma być światło?)

Światło rowerowe musi być widoczne z odległości 150m w nocy w warunkach dobrej przejrzystości powietrza.

> Jeszcze chwila i terroryści rowerowi zażyczą sobie prawa wjazdu na autostrady a
          > zaraz potem wymuszą ograniczenia prędkości bo oni najważniejsi

Nie przesadzaj. Dyskutuj merytorycznie i nie używaj argumentów wziętych z rzyci.
    • Gość: artek Re: Tragiczne dane o wypadkach wrocławskich rower IP: *.wroclaw.vectranet.pl 02.04.13, 19:58
      kklement napisał:
      > Raport miażdżący dla pedalarzy.

tak, tych z trzema pedałami, z których najczęściej używają tylko jeden, ale za to aż do dechy.

> Okazuje się że powodują wypadki prawie wym samym stopniu co kierowcy,

u ciebie nie tylko z osobowością problemy, ale i z rachunkami. jeśli ponad połowa to dla ciebie "prawie w tym samym stopniu", cóż ...

> jeżdżąc po dużych arteriach - co rowerzysta robi na Legnickiej ?!

jedzie po drodze dla pieszych i rowerów albo przejeżdża na drugą stronę drogi po przejeździe dla rowerzystów. takie proste, a dla ciebie takie skomplikowane.
      a pytanie raczej, co ten pedalerski dwuśladowy debil robił na cyklochodniku przy legnickiej? i dlaczego przy dużo większej prędkości niż dozwolona, stracił panowanie nad samochodem?

> Zaraz tu zaczną swój skowyt benki, czechofile i reszta tej swołoczy.

taaa, ciekawe kto tu pierwszy zaczął szczekać na widok słowa "rowerzyści"?
      • Gość: 45 Re: Tragiczne dane o wypadkach wrocławskich rower IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.13, 20:45
        > a pytanie raczej, co ten pedalerski dwuśladowy debil robił na cyklochodniku prz
        > y legnickiej? i dlaczego przy dużo większej prędkości niż dozwolona, stracił pa
        > nowanie nad samochodem?

Masz jakieś informacje ze śledztwa na temat jego prędkości?
        Ach, nie masz, ale "wszyscy wiedzą jak jest", więc tak sobie kłamiesz?
        • Gość: artek Re: Tragiczne dane o wypadkach wrocławskich rower IP: *.wroclaw.vectranet.pl 02.04.13, 21:15
          > Masz jakieś informacje ze śledztwa na temat jego prędkości?

tak, mam.

> Ach, nie masz, ale "wszyscy wiedzą jak jest", więc tak sobie kłamiesz?

tak sobie tylko szczekasz, piesku?
          • Gość: 45 Re: Tragiczne dane o wypadkach wrocławskich rower IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.13, 21:40
            > > Masz jakieś informacje ze śledztwa na temat jego prędkości?
            >
            > tak, mam.

No to nie krępuj się, opowiadaj.
            • Gość: artek Re: Tragiczne dane o wypadkach wrocławskich rower IP: *.wroclaw.vectranet.pl 02.04.13, 21:52
              > No to nie krępuj się, opowiadaj.

hmm, a śledzisz ty wątek i odpowiedzi które sam piszesz? pamiętasz jeszcze mój tekst który raczyłeś obszczekać? to przeczytaj raz jeszcze. ja powtarzać się nie będę.
              • Gość: 45 Re: Tragiczne dane o wypadkach wrocławskich rower IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.13, 22:09
                > > No to nie krępuj się, opowiadaj.
                >
                > hmm, a śledzisz ty wątek i odpowiedzi które sam piszesz? pamiętasz jeszcze mój
                > tekst który raczyłeś obszczekać? to przeczytaj raz jeszcze. ja powtarzać się ni
                > e będę.

Taaa, jakie klasyczne, artkowe podwinięcie ogona. Jedno pytanie o konkrety i już zwijasz temat. Czyli tak jak podejrzewałem - g*wno wiesz o tym wypadku i powtarzasz tylko hasła z egzekutywy WIR.

(Tymczasem banalna obserwacja rzeczywistości wystarczy aby z dużą pewnością stwierdzić że żaden z samochodów uczestniczących w słynnym pechowym potrąceniu na Legnickiej nie przekraczał znacząco dozwolonej pięćdziesiątki. Bo to się zdarzyło w ciasnym ruchu, kiedy po prostu nie ma fizycznie miejsca na rozpędzenie się "znacznie powyżej" dozwolonej prędkości.)
                • czechofil Re: Tragiczne dane o wypadkach wrocławskich rower 04.04.13, 08:00
                  > (Tymczasem banalna obserwacja rzeczywistości wystarczy aby z dużą pewnością stw
                  > ierdzić że żaden z samochodów uczestniczących w słynnym pechowym potrąceniu na
                  > Legnickiej nie przekraczał znacząco dozwolonej pięćdziesiątki. Bo to się zdarzy
                  > ło w ciasnym ruchu, kiedy po prostu nie ma fizycznie miejsca na rozpędzenie się
                  > "znacznie powyżej" dozwolonej prędkości.)

Banalna obserwacja rzeczywistości wystarczy, żeby stwierdzić, że na Legnickiej prawie nikt nie jeździ z maksymalną, dozwoloną prędkością, czyli 50 km/h. Do tego matoły, zamiast jechać prosto przed siebie, skaczą z pasa na pas, jakby mieli owsiki w dupie. Stąd potem takie wypadki...
                  • Gość: Marian Re: Tragiczne dane o wypadkach wrocławskich rower IP: *.tktelekom.pl 04.04.13, 08:14
                    > Banalna obserwacja rzeczywistości wystarczy, żeby stwierdzić, że na Legnickiej
                    > prawie nikt nie jeździ z maksymalną, dozwoloną prędkością, czyli 50 km/h
                    > . Do tego matoły, zamiast jechać prosto przed siebie, skaczą z pasa na pas, jak
                    > by mieli owsiki w dupie. Stąd potem takie wypadki...
                    Zgadzam się. Przyznam szczerzę, jadę tą ulicą 50 km/h.
                    Nie spieszy mi się na czerwone na skrzyżowaniu np. na pl. Strzegomskim.
                    Ludzie mnie wymijają - nie wszyscy, połowa jedzie za mną też 50 - a potem doganiamy ich na światłach i zamiast płynnego przepływu, tamują ruch swoim powolnym ruszaniem.
                    0 wyobraźni.
                    • czechofil Re: Tragiczne dane o wypadkach wrocławskich rower 04.04.13, 08:20
                      > Ludzie mnie wymijają -

Jeśli już, to cię wyprzedzają. Kto ci dał prawo jazdy?
                      • Gość: Marian Re: Tragiczne dane o wypadkach wrocławskich rower IP: *.tktelekom.pl 04.04.13, 08:44
                        > Jeśli już, to cię wyprzedzają. Kto ci dał prawo jazdy?
                        A Tobie? Bo czytając czasami Twoje wypowiedzi tutaj na forum, stwierdzam, że jesteś niezrównoważony psychicznie.
                        • czechofil Re: Tragiczne dane o wypadkach wrocławskich rower 04.04.13, 08:53
                          > A Tobie? Bo czytając czasami Twoje wypowiedzi tutaj na forum, stwierdzam, że je
                          > steś niezrównoważony psychicznie.

Ja przynajmniej nie mylę wyprzedzania z wymijaniem...
                          • Gość: Marian Re: Tragiczne dane o wypadkach wrocławskich rower IP: *.tktelekom.pl 04.04.13, 09:16
                            > Ja przynajmniej nie mylę wyprzedzania z wymijaniem...
                            Za to nie znasz słowa przejęzyczenie.
                            • czechofil Re: Tragiczne dane o wypadkach wrocławskich rower 04.04.13, 16:57
                              > Za to nie znasz słowa przejęzyczenie.

ROTFL...
                          • urko70 Re: Tragiczne dane o wypadkach wrocławskich rower 04.04.13, 09:43
                            czechofil napisał:

> > A Tobie? Bo czytając czasami Twoje wypowiedzi tutaj na forum, stwierdzam,
                            > że je
                            > > steś niezrównoważony psychicznie.
                            >
                            > Ja przynajmniej nie mylę wyprzedzania z wymijaniem...

Mylisz teren zabudowany z niezabudowanym - wątek o wypadku na Zajączkowskiej gdzie mimo pokazania fotografii znaków drogowych i miejsca zdarzenia nadal twierdziłeś że to teren zabudowany.

Nie znasz znaczenia znaku B1 - Twoja uwaga jak pokazałem Ci B1 na Więziennej

Nie znasz znaczenia tabliczki T22 - Twoje upieranie się, ze Dutkiewicz nieleglanie jechał po Solnym gdzie jest tabliczka "nie dotyczy rowerów"

Nie znałeś możliwości prawnego zatrzymania obywatelskiego rowerzysty w przypadku wykroczenia. - Twoje wielotygodniowe upieranie się, ze nie nie można ZO przy wyroczeniu.

Nie wiesz czym się charakteryzuje język potoczny - Twoje skupianie się na definicji słowa wyprzedzanie/wymijanie z pominięciem istoty wypowiedzi

Nie wiesz, że zadania matematyczne to się rozwiązuje a nie zgaduje.

.... nie chce mi się więcej pisać.
                  • 45rtg Re: Tragiczne dane o wypadkach wrocławskich rower 04.04.13, 20:56
                    czechofil napisał:

> Banalna obserwacja rzeczywistości wystarczy, żeby stwierdzić, że na Legnickiej
                    > prawie nikt nie jeździ z maksymalną, dozwoloną prędkością, czyli 50 km/h
                    > . Do tego matoły, zamiast jechać prosto przed siebie, skaczą z pasa na pas, jak
                    > by mieli owsiki w dupie. Stąd potem takie wypadki...

Weź ty się kiedyś przejedź Legnicką w dużym ruchu.
                • Gość: dodo Re: Tragiczne dane o wypadkach wrocławskich rower IP: *.4.15.vie.surfer.at 07.04.13, 01:11
                  Rowerzysta zginął na Legnickiej, bo kierowcy nie dostosowali prędkości do warunków na drodze. To, że według przepisów można tam jechać 50 km/h, to nie oznacza, że zawsze można tam bezpiecznie jechać w prędkością 50 km/h. Niestety, ignorancja kierowców kosztowała życie człowieka.
                  Dlaczego kierowcy nie mogą jechać wolniej, bardziej uważać? To by spowodowało wzrost płynności ruchu, podniosło znacząco bezpieczeństwo, dzięki czemu więcej osób by wsiadło na rower zamiast do samochodu i pozostałym kierowcom byłoby łatwiej. Jeżdżąc jak szaleńcy sami skazujemy się na chaos na drogach bez szans na poprawę. Niestety takie słowo jak kultura jazdy nie występuje w słowniku większości. Dlatego są trupy.
        • Gość: Boddoxx Nieważna prędkość. Nie wolno jeździć IP: *.smgr.pl 07.04.13, 15:22
          samochodem po ddr. Nie wiesz? To idź na kurs prawa jazdy.
    • Gość: obs Re: Tragiczne dane o wypadkach wrocławskich rower IP: *.dynamic.chello.pl 02.04.13, 20:04
      kklement=troll
    • Gość: Kkr Re: Tragiczne dane o wypadkach wrocławskich rower IP: *.man.tk-internet.pl 02.04.13, 20:16
      Organizacja ruchu w miescie to nie tylko auta, a inni. A wszystkim należy zapewnic maksymalnie bezpiczne to co sie buduje ( a my co mamy pasy przejścia dla pieszych pomalowane farbą ktora po 2 miesiacach sie ściera itd.) - a urzedasy potrafia tylko podoscic podatki.
      • Gość: biednyrowerzysta Re: Tragiczne dane o wypadkach wrocławskich rower IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.13, 20:37
        Sądzę, że dane są zaniżone (więcej wypadków powodują kierowcy) a w przypadku rowerzystów zawyżone. Skąd ta nagonka na nas?
        Ktoś wpada ci pod dwa kółka - przeżyje prędzej niż taki potrącony przez samochud. Kierowcom powinni robić testy psychologiczne, obowiązkowe najlepiej co pół roku. Rzadamy większej ilości DDR-ów, co znacząco poprawi komfort jazdy rowerzystom.

Nie, nie stać mnie na samochud. Za te pieniądze wole kupić nowy rower.
        • Gość: sibi Re: Tragiczne dane o wypadkach wrocławskich rower IP: *.cm-5-1d.dynamic.ziggo.nl 02.04.13, 20:56
          Witam wszystkich odważnych ,którzy jeżdżą rowerami w Polsce ,nie tylko we Wrocku.Jazda po tych naszych polskich drogach to igranie ze śmiercią.To co próbują niby robić dka rowerzystów to tylko propagandowa jazda.Dlaczego?Jaździłem ja rowerem po polskich dorgach ,potem autem(prowadząc je miałem szacun dla rowerzystów,zdając sobie sprawe jakim kozakiem sam byłem.Teraz los rzuciłmnie do Holandii i tu dopiero zrozumiałem czego w Polsce brakuje dla rowerzystów-powiem wszystkiego,infrastruktury i co najważniesze kultury kierowców.
          pozdrawiam
          • Gość: 45 Re: Tragiczne dane o wypadkach wrocławskich rower IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.13, 20:57
            > w,zdając sobie sprawe jakim kozakiem sam byłem.Teraz los rzuciłmnie do Holandii
            > i tu dopiero zrozumiałem czego w Polsce brakuje dla rowerzystów-powiem wszystk
            > iego,infrastruktury i co najważniesze kultury kierowców.

No proszę, a mój szkolny jeszcze kolega jeździł sobie spokojnie rowerem po Polsce, a kolizję z samochodem zaliczył właśnie w Holandii.
            • Gość: sibi Re: Tragiczne dane o wypadkach wrocławskich rower IP: *.cm-5-1d.dynamic.ziggo.nl 02.04.13, 21:07
              autawyjątek potwierdzający regułę-a poważnie terazw Holandii jeżdże znów autem i wiem gdyby tak w Polsce rowerzyści jeździli to wypadków było by tysiąc razy więcej.Co mnie tu szkuje to wyprzedzanie się rowerzystów na sciezkach wydzielonych z jezdni.Oni poprostu nie patrzą czy jedzie samochód i wyprzedzają.Ja się już nauczyłem uważać.Natomiast wiem gdyż sami Holendrzy mnie uczyli jak rowerzysta jest winny wypadkowi to i tak odpowiada kierowca auta ,bo on niesie większe zagrożenie.Sprawy sądowne trwają bardzo długo.Tylko kierowcy musza sobie zdać sprawe ,że oni moga zabić -rowerzysta nie !
              pozdrawiam
              • Gość: 45 Re: Tragiczne dane o wypadkach wrocławskich rower IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.13, 21:41
                > ięcej.Co mnie tu szkuje to wyprzedzanie się rowerzystów na sciezkach wydzielony
                > ch z jezdni.Oni poprostu nie patrzą czy jedzie samochód i wyprzedzają

No to dokładnie tak jak u nas.
    • Gość: fhlkjlkawhda Re: Tragiczne dane o wypadkach wrocławskich rower IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.04.13, 21:21
      Ciekawe, czy użyłbyś słowa 'pedalarze" gdyby nie skojarzenie z obraźliwym określeniem osób o odmiennej orientacji seksualnej.
      internetowy trolling wirtualnych napinaczy zawsze górą!
      • Gość: 45 Re: Tragiczne dane o wypadkach wrocławskich rower IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.13, 21:41
        Twoje skojarzenia to Twój problem.
    • Gość: as Re: Tragiczne dane o wypadkach wrocławskich rower IP: *.internetia.net.pl 02.04.13, 21:37
      Raport miażdżący dla puszkarzy. Okazuje się, że powodują więcej wypadków co rowerzyści, poza tym powodują je na własne życzenie, jeżdżąc za szybko i nie stosując się do przepisów - co kierowca robi na przejściu dla pieszych ?! Szkoda że do zakutych łbów talibanu nawet i ten raport nie dotrze. Zaraz tu zaczną swój skowyt klementy, urko70 i reszta tych paranoików.
    • Gość: . Klementowski! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.13, 23:06
      Jak myślisz, skąd się wzięła ludyczna pewność, że
      "Każdy psychiatra to dopiero wariat!" ?

Od siebie dodam, że i pyszałek autorytatywnie wypowiadający się w temacie którego zupełnie nie ogarnia...

Szkoda kasy NFZ na takich, ble....
    • garym Re: Tragiczne dane o wypadkach wrocławskich rower 03.04.13, 01:14
      kklement napisał:

> Raport miażdżący dla pedalarzy. Okazuje się że powodują wypadki prawie wym samy
      > m stopniu co kierowcy, poza tym padają ich ofiarą na własne życzenie, jeżdżąc p
      > o dużych arteriach - co rowerzysta robi na Legnickiej ?! Szkoda że do zakutych
      > łbów talibanu nawet i ten raport nie dotrze. Zaraz tu zaczną swój skowyt benki,
      > czechofile i reszta tej swołoczy.

człowieku, ty masz problemy z głową. ile agresji w tobie. Nawet liczyć nie umiesz, bo okazuje się, że procentowa ilość wypadków spowodowanych przez rowerzystów spada. a te dane i tak są zawyżone dla rowerzystów, bo w sąd często wskazują innych winnych niż policja.
      • Gość: 45 Re: Tragiczne dane o wypadkach wrocławskich rower IP: *.opera-mini.net 03.04.13, 12:08
        Dobrze mówisz że sądy korygują ustalenia policji. Dlatego niech się rowerzyści nie cieszą że są trochę poniżej kierowców - procesy to pewnie skorygują.
    • czechofil Re: Tragiczne dane o wypadkach wrocławskich rower 03.04.13, 07:14
      kklement napisał:

> Raport miażdżący dla pedalarzy. Okazuje się że powodują wypadki prawie wym samy
      > m stopniu co kierowcy,

38%, a 52% to prawie taki sam stopień? Czyżby nasz forumowy doktor nie uczył się nigdy matematyki? Poza tym czemu ominąłeś niewygodny dla siebie fakt, że szala z każdym rokiem przechyla się na niekorzyść kierowców? Pamiętać też należy, że kierowcy to zawsze wyszkoleni uczestnicy ruchu drogowego, rowerzyści zaś to często również osoby, które kartę rowerową wyrabiały za komuny pod okiem milicjanta, kiedy warunki na drogach były zupełnie inne. W tym kontekście raport jest miażdżący dla kierowców, ponieważ teoretycznie nie powinni oni powodować nawet 1% wypadków...

>poza tym padają ich ofiarą na własne życzenie, jeżdżąc p
      > o dużych arteriach - co rowerzysta robi na Legnickiej ?!

To pan doktor nie wie, że wzdłuż ul. Legnickiej prowadzi droga dla rowerów i pieszych? I że wszystkie przypadki potrąceń rowerzystów miały miejsce na przejazdach przez jezdnię w ramach tej drogi? Nie wiem, czy pan doktor wie, ale w takiej sytuacji wina leży wyłącznie po stronie kierowcy, czyli pan doktor skompromitował się po raz kolejny...

>Szkoda że do zakutych
      > łbów talibanu nawet i ten raport nie dotrze. Zaraz tu zaczną swój skowyt benki,
      > czechofile i reszta tej swołoczy.

Do nas dawno to już dotarło, w przeciwieństwie do ciebie oraz innych samochodowych psychodelików. Kropla jednak drąży skałę i dożyjemy jeszcze czasów, kiedy tacy jak ty będą notorycznie szykanowani za brak myślenia oraz przestrzegania przepisów, o prawie jazdy zaś będziecie mogli zapomnieć...

• Gość: As Re: Tragiczne dane o wypadkach wrocławskich rower IP: 78.10.89.* 03.04.13, 12:22
        W zgodnej opinii nas wszystkich klementowski sam potrzebuje pilnej wizyty o psychiatry, bo jego post pokazuje,że dotychczasowe leki nie pomagają.
      • Gość: DW Re: Tragiczne dane o wypadkach wrocławskich rower IP: *.wroclaw.vectranet.pl 03.04.13, 18:17
        Co to za tłumaczenie? że robili za nieboszczki komuny? Jeśli dureń wjeżdża rowerem na ulicę nikogo nie interesuje, że nie zna przepisów.
        Pozdrawiam rowerzystę, który dzisiaj wyłapał ode mnie liścia na Granicznej za jazdę po ulicy. Chyba się więcej nauczył niż na kursie na kartę rowerową, przez tych kilka sekund. Wale w zęby każdego kto mi pokaże fuck you!
        • czechofil Re: Tragiczne dane o wypadkach wrocławskich rower 04.04.13, 08:37
          > Co to za tłumaczenie? że robili za nieboszczki komuny? Jeśli dureń wjeżdża rowe
          > rem na ulicę nikogo nie interesuje, że nie zna przepisów.

Kolejny baran na forum, dla którego ulica i jezdnia to ta sama kategoria...
          • Gość: DW Re: Tragiczne dane o wypadkach wrocławskich rower IP: *.wroclaw.vectranet.pl 04.04.13, 09:35
            Ale o czym ty gadasz. Nieznajomość prawa szkodzi, a w tym przypadku bardzo, bo rower w konfrontacji z samochodem ma kiepskie szanse wyjść z opresji.
            Nie dalej jak dwa tygodnie temu, jakiś idiota koło 60, jechał rowerem obwodnicę śródmiejską. Wytrąbiłem chama na maksa.
            Jechał odcinkiem pomiędzy mostem Milenijnym a Obornicką, gdzie z boku, piękna ścieżka rowerowa. Jeszcze trochę i rolkarze przeniosą się na jezdnie.
            • czechofil Re: Tragiczne dane o wypadkach wrocławskich rower 04.04.13, 16:59
              > Ale o czym ty gadasz. Nieznajomość prawa szkodzi, a w tym przypadku bardzo, bo
              > rower w konfrontacji z samochodem ma kiepskie szanse wyjść z opresji.

Podobnie jak auto osobowe z ciągnikiem siodłowym z naczepą...
    • Gość: KK Re: Tragiczne dane o wypadkach wrocławskich rower IP: *.teta.com.pl 03.04.13, 07:20
      Nasza infrastruktura to pewnie lata 60, a teraz mamy 2013. Wiec nie ma co sie dziwić że są wypadki. Na zmianę otoczenia trzeba wywalić kasę - a z tym u nas krucho, wiec nie ma co biadolić i pracować i płacić podatki.
      Może taki podatek od roweru przyspieszyłby sprawę :).
      • rycyna_olga Re: Tragiczne dane o wypadkach wrocławskich rower 03.04.13, 12:03
        nachalne namawianie do jezdzenia po miescie rowerami musiała spowodować to, co spowodowało. Saraczyńska myslala co pisze, jak pisała, ze teraz rowerzysta to swięta krowa?
        No to jezdzą, jak szaleni, bezmyslnie, przecinając chodniki, ulice. We mnie wjechał idiota w strefie uspokojonej, wyjeżdzałam w lewo, on miał mnie z prawej ręki i wrąbał mi się w błotnik.
        Innym razem widziałam idiote, co jechał mostem, wzdłuż torowiska, bez swiateł i bez trzymanki. Za to jedną ręką trzymał telefon i gadał.

Hordy rowerowe powodują w mieście chaos i stąd wypadki. Saraczyńska tego nie rozumie a miasto udaje, ze nie widzi. Bo wiecej rowerów to mniej aut, więc nie trzeba przebudowywać układu komunikacyjnego miasta.

Wszyscy won, tylko chaos powiększacie.
        • czechofil Re: Tragiczne dane o wypadkach wrocławskich rower 04.04.13, 08:47
          > Wszyscy won, tylko chaos powiększacie.

Ciekaw jestem, co napiszesz za parę lat, jak rowerzystów przybędzie we Wrocławiu jeszcze więcej. Chyba ci żyłka w resztkach móżdżku pęknie ze zgryzoty...
          • Gość: Marian Re: Tragiczne dane o wypadkach wrocławskich rower IP: *.tktelekom.pl 04.04.13, 09:17
            > Ciekaw jestem, co napiszesz za parę lat, jak rowerzystów przybędzie we Wrocławi
            > u jeszcze więcej.
            Zginie ich jeszcze więcej.
            • czechofil Re: Tragiczne dane o wypadkach wrocławskich rower 04.04.13, 17:00
              > Zginie ich jeszcze więcej.

Naprawdę cię to cieszy?
              • Gość: Marian Re: Tragiczne dane o wypadkach wrocławskich rower IP: *.tktelekom.pl 05.04.13, 07:33
                > Naprawdę cię to cieszy?
                Czytaj ze zrozumieniem - chyba uczyli Cię tego w szkole?
                Stwierdziłem fakty, a nie swoją radość.
                • czechofil Re: Tragiczne dane o wypadkach wrocławskich rower 05.04.13, 07:53
                  > Stwierdziłem fakty, a nie swoją radość.

Fakty? A mógłbyś podać jakieś konkretne dane?
                  • Gość: Marian Re: Tragiczne dane o wypadkach wrocławskich rower IP: *.tktelekom.pl 05.04.13, 08:02
                    Mam podać jakieś dane, że jacyś rowerzyści jeszcze zginął na drodze?
                    Dobrze się czujesz?
                    • czechofil Re: Tragiczne dane o wypadkach wrocławskich rower 05.04.13, 08:09
                      Gość portalu: Marian napisał(a):

> Mam podać jakieś dane, że jacyś rowerzyści jeszcze zginął na drodze?
                      > Dobrze się czujesz?

Ja się czuję świetnie, a ty...?
            • Gość: Boddoxx W Holandii ginie więcej rowerzystów niż w Polsce IP: *.smgr.pl 07.04.13, 15:39
              w przeliczeniu na jednostkę populacji. I co? Jazda rowerem w Holandii jest bardziej niebezpieczna niż w Polsce? Nie! Jest za to dużo mniejszy współczynników zgonów na milion km przejechanych przez rowerzystów.

Tak może też być w Polsce - sumarycznie zginie może więcej rowerzystów, ale będzie mniej zgonów na milion km. Przy czym ta sumaryczna liczna zgonów rowerzystów może być nawet mniejsza, gdyż aktualnie kierowcy są nieprzyzwyczajeni do obecności rowerzystów; jak się przyzwyczają, to będą także odpowiednio reagować. Choćby w trosce o lakier w swoim aucie.
            • embriao Re: Tragiczne dane o wypadkach wrocławskich rower 07.04.13, 19:35

> > Ciekaw jestem, co napiszesz za parę lat, jak rowerzystów przybędzie we Wr
              > ocławi
              > > u jeszcze więcej.
              > Zginie ich jeszcze więcej.

Nie zginie. W końcu ktoś się weźmie za mistrzów jednej prostej i czarnego tunelu. Fotoradary będą stać wszędzie, policja będzie pilnować cwaniaków wyprzedzających na pasach, nie ustępujących pierwszeństwa rowerzystom. To kwestia czasu i pytania - czy chcemy być w Europie czy w Azji.
              • urko70 Re: Tragiczne dane o wypadkach wrocławskich rower 08.04.13, 11:01
                embriao napisał:

> Gość portalu: Marian napisał(a):
                >
                > > > Ciekaw jestem, co napiszesz za parę lat, jak rowerzystów przybędzie
                > we Wr
                > > ocławi
                > > > u jeszcze więcej.
                > > Zginie ich jeszcze więcej.
                >
                > Nie zginie. W końcu ktoś się weźmie za mistrzów

czechofil ze swoją pompką rowerową oraz benek ze swoimi specjalnymi
                butami do kopania samochodów.
                :)
                • czechofil Re: Tragiczne dane o wypadkach wrocławskich rower 08.04.13, 19:04
                  > czechofil ze swoją pompką rowerową oraz benek ze swoimi specjalnymi
                  > butami do kopania samochodów.

Na ciebie pompki szkoda matołku, za takich jak ty w końcu weźmie się policja, bo normalni ludzie w końcu to od niej wymuszą...
                  • urko70 Re: Tragiczne dane o wypadkach wrocławskich rower 08.04.13, 22:21
                    czechofil napisał:

> > czechofil ze swoją pompką rowerową oraz benek ze swoimi specjalnymi
                    > > butami do kopania samochodów.
                    >
                    > Na ciebie pompki szkoda matołku, za takich jak ty w końcu weźmie się policja, b
                    > o normalni ludzie w końcu to od niej wymuszą...

Bo każdym kto śmie mieć krytyczne zdanie o Waszym zachowaniu to
                    powinna się zająć policja... ?
                    To Wy sami chwaliliście się takim zachowaniem ale oczywiście.
                    • czechofil Re: Tragiczne dane o wypadkach wrocławskich rower 09.04.13, 07:16
                      > Bo każdym kto śmie mieć krytyczne zdanie o Waszym zachowaniu to
                      > powinna się zająć policja... ?
                      > To Wy sami chwaliliście się takim zachowaniem ale oczywiście.

Za łamiących przepisy matołku, naucz się wreszcie czytać ze zrozumieniem...
                      • urko70 Re: Tragiczne dane o wypadkach wrocławskich rower 09.04.13, 10:32
                        czechofil napisał:

> > Bo każdym kto śmie mieć krytyczne zdanie o Waszym zachowaniu to
                        > > powinna się zająć policja... ?
                        > > To Wy sami chwaliliście się takim zachowaniem ale oczywiście.
                        >
                        > Za łamiących przepisy matołku, naucz się wreszcie czytać ze zrozumieniem...

Napisałeś "za takich jak ty " także uwagi to miej pod adresem swojej
                        nieumiejętności pisania.
                        • czechofil Re: Tragiczne dane o wypadkach wrocławskich rower 09.04.13, 19:00
                          > Napisałeś "za takich jak ty " także uwagi to miej pod adresem swojej
                          > nieumiejętności pisania.

Za to ty naucz się wreszcie pisać na temat...
                          • urko70 Re: Tragiczne dane o wypadkach wrocławskich rower 10.04.13, 14:54
                            czechofil napisał:

> > Napisałeś "za takich jak ty " także uwagi to miej pod adresem swojej
                            > > nieumiejętności pisania.
                            >
                            > Za to ty naucz się wreszcie pisać na temat...

Ja piszę na temat o którym mowa, a to że Ty się stale gubisz... no cóż ...:D
                            • czechofil Re: Tragiczne dane o wypadkach wrocławskich rower 10.04.13, 16:41

> Ja piszę na temat o którym mowa, a to że Ty się stale gubisz... no cóż ...:D

Temat artykułu dotyczy tragicznych danych o wypadkach rowerzystów, a nie Benka i mojej pompki. Ogarnij się chłopie, bo niedługo nawet sam kklement cię nie wyleczy...
                              • urko70 Re: Tragiczne dane o wypadkach wrocławskich rower 11.04.13, 09:30
                                czechofil napisał:

> > Ja piszę na temat o którym mowa, a to że Ty się stale gubisz... no cóż ..
                                > .:D
                                >
                                > Temat artykułu dotyczy tragicznych danych o wypadkach rowerzystów, a nie Benka
                                > i mojej pompki. Ogarnij się chłopie, bo niedługo nawet sam kklement cię nie wyl
                                > eczy...

Jesteś zagubiony niczym śpiące dziecko we mgle.
                                • embriao Re: Tragiczne dane o wypadkach wrocławskich rower 12.04.13, 09:45
                                  urko70 napisał:

>
                                  > Jesteś zagubiony niczym śpiące dziecko we mgle.

I mówi to najgłupszy troll z jakim miałem przyjemność. Jak tam? Kupiłeś już miotły dla każdego kierowcy MPK?
                                  • urko70 Re: Tragiczne dane o wypadkach wrocławskich rower 12.04.13, 11:26
                                    embriao napisał:

> > Jesteś zagubiony niczym śpiące dziecko we mgle.
                                    >
                                    > I mówi to najgłupszy troll z jakim miałem przyjemność.

I mówi to niby zawodowy kierowca który myli Braniborską z Orląt Lwowskich.
                                    Taka wartość Twojego pisania jak znajomość topografii centrum miasta.
        • Gość: Cichy Re: Tragiczne dane o wypadkach wrocławskich rower IP: *.static.korbank.pl 04.04.13, 12:32
          Wyprzedzał Cię pojazd i skręciłaś w lewo?
          Nierozsądnie.
          • urko70 Re: Tragiczne dane o wypadkach wrocławskich rower 04.04.13, 13:03
            Gość portalu: Cichy napisał(a):

> Wyprzedzał Cię pojazd i skręciłaś w lewo?
            > Nierozsądnie.

Jeśli odnosisz się do tego opisu:
            "We mnie wjechał idiota w strefie uspokojonej, wyjeżdzałam w lewo,
            on miał mnie z prawej ręki i wrąbał mi się w błotnik.
            "
            To z niego wynika raczej to że byli na równorzędnym, autorka była po
            prawej stronie, a mimo to nie ustąpił jej pierwszeństwa i wrąbał jej się w błotnik"
        • Gość: Boddoxx Re: Tragiczne dane o wypadkach wrocławskich rower IP: *.smgr.pl 07.04.13, 15:35
          > nachalne namawianie do jezdzenia po miescie rowerami musiała spowodować to, co
          > spowodowało.

A co spowodowało? Wiadomo, że wypadków z udziałem rowerzystów będzie więcej w przypadku wzrostu ruchu rowerowego. Tylko ten wzrost zawdzięczamy głównie kierowcom a nie rowerzystom.

> No to jezdzą, jak szaleni, bezmyslnie, przecinając chodniki, ulice.

To prawda. Kierowcy jeżdżą jak szaleni, przecinają chodniki, na których w 2011r. zginęło 15 pieszych w wyniku potrącenia przez samochody; przecinają ulice i wymuszają pierwszeństwo przejazdu.

> Za to jedną ręką trzymał telefon i gadał.

Iluż to takich pseudokierowców widuję codziennie.

> Wszyscy won, tylko chaos powiększacie.

Tak, to dobre podsumowanie ruchu samochodowego.

> We mnie wje
          > chał idiota w strefie uspokojonej, wyjeżdzałam w lewo, on miał mnie z prawej rę
          > ki i wrąbał mi się w błotnik.

We mnie też prawie wjechał pedalarz od trzech pedałów w strefie zamieszkania. Zapomniał, że tam dopuszczalna prędkość to 20km/h. Raczej nie zna przepisów. Inny wymusił na mnie pierwszeństwo w strefie 30, mając mnie z prawej strony (na szczęście zupełnie nie ufam kierowcom ze zwzględu na słabą znajomość przepisów przez ich większość). Też zapewne nie znał przepisu, że w strefie 30 wszystkie skrzyżowania są równorzędne.
    • Gość: czester Jeszcze gorszy jest raport o wyborcach Platformy IP: *.static.tvk.wroc.pl 03.04.13, 12:26
      Wynika z niego, że takie kklementy to kompletne durnie pozbawione instynktu samozachowawczego, które na stare lata - o ile dożyją - będą wpierd.alać mirabelki i szczaw z nasypów kolejowych.

Nie widzę różnicy pomiędzy rowerzystą samobójcą a pomatołem. Ta sama liga jeśli chodzi o głupotę.
      • Gość: danio Re: Jeszcze gorszy jest raport o wyborcach Platfo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.13, 13:30
        Kklement ma rację, a wam pozostaje tylko obrażanie go.
        • Gość: czester kklement, chłopcze, jest idiotą IP: *.static.tvk.wroc.pl 03.04.13, 13:59
          który - pomijając całe swoje zaprezentowane do tej pory na tym forum pojebstwo - nie potrafi w dodatku czytać ze zrozumieniem.

Rozłóżmy zatem artykuł na czynniki pierwsze:
          "Co ciekawe, w roku 2012 rowerzyści byli współsprawcami lub sprawcami 38 proc. zdarzeń, podczas gdy w latach 2007-2011 aż 48 proc. Natomiast wzrosła liczba kierowców powodujących wypadki z udziałem rowerzystów - w 2012 było to 55 proc. wobec 42 proc. w minionych pięciu latach."

Czy wy ludziska nie potraficie zinterpretować najprostszych danych liczbowych??? Ten raport jest miażdżacy dla kierowców a nie dla rowerzystów. Bo tendecja wśród rowerzystów jest pozytywna (powodują mniej wypadków niż w poprzednich latach), za to kierowcy powodują ich wyraźnie więcej niż w poprzednim okresie (wzrost aż o 31 %).
          • Gość: danio Re: kklement, chłopcze, jest idiotą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.13, 14:39
            no i dobrze, skoro pedalarze wjezdzają im pod koła. Jak auto puknie pedalarza, to auto jest sprawcą. Jak puknie pedalarz, to pedalarz.
            W kazdej sytuacji pogięte gnaty ma pedalarz.
            • Gość: Boddoxx Re: kklement, chłopcze, jest idiotą IP: *.smgr.pl 07.04.13, 15:42
              Jak auto puknie pedalarza,
              > to auto jest sprawcą.

Na 100% nie. Winę ponosi albo kierowca, albo rowerzysta. A może nawet kot, który właśnie przebiegał przez jezdnię.
    • Gość: WK Raport miażdżący dla władz: krajowych i lokalnych IP: 156.17.33.* 03.04.13, 17:06
      Ten raport jest miażdżący ... dla Sejmu, który uchwalił bardzo kontrowersyjne zmiany w PoRD, m.in. wprowadzające liczne nowe uprawnienia dla rowerzystów oraz dla Ministerstwa Transportu i Policji, które nie potrafiły przygotować, zorganizować i wykonać odpowiedniej akcji promującej te zmiany. Tragiczne skutki tej legislacyjnej beztroski były łatwe do przewidzenia i ponad rok temu kilkakrotnie pisałem na forum o nieuchronnym wzroście liczby tragicznych wypadków z udziałem rowerzystów. Oczywiście, forumowe cyklotrolle (czyli różne "czechobenki") obrzuciły mnie wtedy za te prognozy ich zwyczajowym stekiem wyzwisk.
      Niewielka pociecha jest taka, że gdyby podobno przepisy wprowadzić w Indiach, trupów byłoby dużo więcej, gdyż Polska - pod względem kultury i poszanowania prawa na drogach - jest gdzieś w połowie drogi między Holandią a Indiami. I tu jest pies pogrzebany: przepisy prawa muszą być DOSTOSOWANE do lokalnych warunków - wprowadzenie "przyjaznych rowerzystom" rozwiązań, które dobrze funkcjonują w Holandii, Danii i w innych krajach o wysokiej kulturze komunikacyjnej do Polski - kraju o najwyższych w Europie statystykach wypadków było skrajną bezmyślnością. Najpierw trzeba opanować takie powszechne "bolączki", jak : jazda po alkoholu, jazda na czerwonym świetle, przekraczanie dopuszczalnej prędkości, lekceważenie wszelkich znaków zakazu, nagminne wymuszanie pierwszeństwa, jazda bez należytego oświetlenia (kierowcy, rowerzyści), niechlujne i często sprzeczne oznakowanie dróg (zarządcy dróg) czyli zająć się SPRZĄTANIEM na drogach a potem dopiero można bawić się w drogowy wersal typu: śluzy rowerowe, kontrapasy, itd.
      Po takich wynikach wzrostu wypadków na drogach, w normalnym kraju straciłby stanowisko minister transportu (wzrost liczby zabitych rowerzystów jest bowiem ogólnokrajowy, choć nie w takiej koszmarnej skali jak we Wrocławiu) a w normalnym mieście - przynajmniej "oficer rowerowy" w urzędzie miasta i odpowiedni oficer w miejscowej policji.
      Ale tutaj, oczywiście, nikt z oficjeli nie czuje się winny. Zresztą czego można się spodziewać po kraju, w którym po katastrofie rządowego samolotu z prezydentem na pokładzie NIKT spośród służb odpowiedzialnych w Rządzie (zgodnie z obowiązującą rządową instrukcją) za jego planowanie, organizację i zabezpieczenie, nie podał się do dymisji?
      • czechofil Re: Raport miażdżący dla władz: krajowych i lokal 04.04.13, 06:48
        Gość portalu: WK napisał(a):

> Ten raport jest miażdżący ... dla Sejmu, który uchwalił bardzo kontrowersyjne z
        > miany w PoRD, m.in. wprowadzające liczne nowe uprawnienia dla rowerzystów oraz
        > dla Ministerstwa Transportu i Policji, które nie potrafiły przygotować, zorgani
        > zować i wykonać odpowiedniej akcji promującej te zmiany. Tragiczne skutki tej l
        > egislacyjnej beztroski były łatwe do przewidzenia i ponad rok temu kilkakrotnie
        > pisałem na forum o nieuchronnym wzroście liczby tragicznych wypadków z udziałe
        > m rowerzystów. Oczywiście, forumowe cyklotrolle (czyli różne "czechobenki") obr
        > zuciły mnie wtedy za te prognozy ich zwyczajowym stekiem wyzwisk.

Obrzuciliśmy cię stekiem wyzwisk i widzę, że to nic nie pomogło. Jesteś matołem, jak większość cyklofobów na tym forum, niereformowalnym idiotą, mitomanem, zatwardziałym kretynem. Piszesz ładniej od tych wszystkich urków i kklementów, ale powielasz te same bzdury, więc jesteś, rzecz ujmując najprościej, gorszy od nich, bo ktoś niewprawiony może ci jeszcze niechcący uwierzyć. Dziwię się, czytając takie "elaboraty" tylko jednej rzeczy. Czy takie barany jak ty naprawdę wierzą w to, że ja z Benkiem napędzamy ruch rowerowy w tym mieście? Że to my zmuszamy rowerzystów do wyciągania swoich pojazdów z piwnicy i jeżdżenia po wrocławskich ulicach? Naprawdę w to wierzysz bucu? Ilu rowerzystów zginęło w okolicy śluzy rowerowej? A ilu na tych kilku wrocławskich kontrapasach...?

Przeczytaj jeszcze raz swoje żałosne wypociny i zastanów się nad swoim stanem umysłu, bo to dobrze nie rokuje. Jak tak dalej pójdzie, to dołączysz do "zacnego" grona forumowych cyklofobów. A stamtąd się wydostać nie łatwo...
        • embriao Re: Raport miażdżący dla władz: krajowych i lokal 04.04.13, 07:02
          Nie oszukujmy się, jakieś 80% kierowców osobówek jeździ w stylu "mój czarny tunel a poza nim nicość". Nie widzą pieszych, nie widzą rowerzystów, nie mówiąc o tym, że nie widzą tramwajów i autobusów (np. wyjeżdżających z zatoczek). Tylko ja, mój samochód i kilka metrów tego co jest przede mną.
          Mistrzowie kierownicy płaczą na tym forum, że im magistrat życie utrudnia a straż miejska i policja gania się z rowerzystami jeżdzącymi po chodniku. Ja tymczasem czekam na akcje policji pt. "Nie omijamy tramwaju stojącego na przystanku", "Wypuszczamy autobusy z zatoczek", "Przepuszczamy pieszych na pasach", "Nie wyprzedzamy na skrzyżowaniach ani na pasach".
          Każde z tych wykroczeń jest o rząd groźniejsze niż najbardziej pokręcony rowerzysta i są one popełniane nagminnie przez kierowców osobówek.
          • Gość: Marian Re: Raport miażdżący dla władz: krajowych i lokal IP: *.tktelekom.pl 04.04.13, 08:49
            > Mistrzowie kierownicy płaczą na tym forum, że im magistrat życie utrudnia a str
            > aż miejska i policja gania się z rowerzystami jeżdzącymi po chodniku. Ja tymcza
            > sem czekam na akcje policji pt.
            To nie kierowcy giną, a rowerzyści.
            I będą ginęli dalej przez swoją głupotę.
            • czechofil Re: Raport miażdżący dla władz: krajowych i lokal 04.04.13, 08:57
              > To nie kierowcy giną, a rowerzyści.
              > I będą ginęli dalej przez swoją głupotę.

Poczekamy, aż wysiądziesz z autka, spróbujesz przejść przez pasy i potrąci cię podobny do ciebie bęcwał. Wtedy będziesz inaczej śpiewał...
              • Gość: Marian Re: Raport miażdżący dla władz: krajowych i lokal IP: *.tktelekom.pl 04.04.13, 09:15
                > Poczekamy, aż wysiądziesz z autka, spróbujesz przejść przez pasy i potrąci cię
                > podobny do ciebie bęcwał. Wtedy będziesz inaczej śpiewał...
                Ja w przeciwieństwie do rowerzystów przechodzę przez pasy na świetle zielonym, a gdy sygnalizacji nie ma upewniam się, że nic nie jedzie lub jest odpowiednio daleko, aby bezpiecznie przez nie przejść. To takie trudne?
                • czechofil Re: Raport miażdżący dla władz: krajowych i lokal 04.04.13, 17:02
                  > Ja w przeciwieństwie do rowerzystów przechodzę przez pasy na świetle zielonym,
                  > a gdy sygnalizacji nie ma upewniam się, że nic nie jedzie lub jest odpowiednio
                  > daleko, aby bezpiecznie przez nie przejść. To takie trudne?

Osoba, która prowadzi rower nie jest rowerzystą, tylko pieszym. Kompromitujesz się coraz bardziej...
                  • 45rtg Re: Raport miażdżący dla władz: krajowych i lokal 04.04.13, 20:59
                    czechofil napisał:

> > Ja w przeciwieństwie do rowerzystów przechodzę przez pasy na świetle ziel
                    > onym,
                    > > a gdy sygnalizacji nie ma upewniam się, że nic nie jedzie lub jest odpowi
                    > ednio
                    > > daleko, aby bezpiecznie przez nie przejść. To takie trudne?
                    >
                    > Osoba, która prowadzi rower nie jest rowerzystą, tylko pieszym. Kompromitujesz
                    > się coraz bardziej...

Tak, tak, skupmy się na niuansach semantycznych, skoro istota sprawy - reagowanie na sygnały świetlne - jest dla cyklistów niewygodna.
                    • czechofil Re: Raport miażdżący dla władz: krajowych i lokal 04.04.13, 23:18
                      > Tak, tak, skupmy się na niuansach semantycznych, skoro istota sprawy - reagowan
                      > ie na sygnały świetlne - jest dla cyklistów niewygodna.

Tylko dla rowerzystów...?
                    • Gość: Boddoxx Dla kierowców również. IP: *.smgr.pl 07.04.13, 15:47
                      Wielu z nich przejeżdża na czerwonym.

Zapominasz, że raport podaje jednoznacznie, że większość wypadków w udziałem rowerzystów powodują kierowcy. Takl więc to przede wszystkim do zachowania kierowców zależy bezpieczeństwo rowerzystów.
                • embriao Re: Raport miażdżący dla władz: krajowych i lokal 04.04.13, 17:07

> > Poczekamy, aż wysiądziesz z autka, spróbujesz przejść przez pasy i potrąc
                  > i cię
                  > > podobny do ciebie bęcwał. Wtedy będziesz inaczej śpiewał...
                  > Ja w przeciwieństwie do rowerzystów przechodzę przez pasy na świetle zielonym,
                  > a gdy sygnalizacji nie ma upewniam się, że nic nie jedzie lub jest odpowiednio
                  > daleko, aby bezpiecznie przez nie przejść. To takie trudne?

Jasne i pewnie nie przeklinasz a żonę bijesz tylko w niedzielę. Kity to my a nie nam.
                  • 45rtg Re: Raport miażdżący dla władz: krajowych i lokal 04.04.13, 20:58
                    embriao napisał:

>
                    > > > Poczekamy, aż wysiądziesz z autka, spróbujesz przejść przez pasy i
                    > potrąc
                    > > i cię
                    > > > podobny do ciebie bęcwał. Wtedy będziesz inaczej śpiewał...
                    > > Ja w przeciwieństwie do rowerzystów przechodzę przez pasy na świetle ziel
                    > onym,
                    > > a gdy sygnalizacji nie ma upewniam się, że nic nie jedzie lub jest odpowi
                    > ednio
                    > > daleko, aby bezpiecznie przez nie przejść. To takie trudne?
                    >
                    > Jasne i pewnie nie przeklinasz a żonę bijesz tylko w niedzielę. Kity to my a ni
                    > e nam.

Cóż za cyklistyczne podejście do przepisów - bezmyślnie, automatycznie i co najgorsze szczerze zarzucić kłamstwo człowiekowi, który mówi że ich przestrzega.
                    • embriao Re: Raport miażdżący dla władz: krajowych i lokal 04.04.13, 22:50
                      45rtg napisała:

> Cóż za cyklistyczne podejście do przepisów - bezmyślnie, automatycznie i co naj
                      > gorsze szczerze zarzucić kłamstwo człowiekowi, który mówi że ich przestrzega.

Nie, to jest wykręcanie kota ogonem. W internecie każdy przestrzega przepisów, jeździ bezpiecznie i nigdy się nie myli. Tylko skąd tyle wypadków?
                      Wystarczyłoby aby postawić patrol na Klinikach i wlepiać mandaty wszystkim mistrzom jednej prostej, którzy nie przepuszczają tam pieszych na pasach i omijają tramwaje na przystankach. W ciągu godziny przychód z mandatów można byłoby liczyć w tysiącach. Niestety ale policja woli ganiać się z rowerzystami na chodniku w sytuacji gdy zagrożenie jest żadne w porównaniu do tego co się dzieje na przystankach i przejściach dla pieszych.
                      • Gość: Marian Re: Raport miażdżący dla władz: krajowych i lokal IP: *.tktelekom.pl 05.04.13, 07:36
                        > Nie, to jest wykręcanie kota ogonem. W internecie każdy przestrzega przepisów,
                        > jeździ bezpiecznie i nigdy się nie myli. Tylko skąd tyle wypadków?
                        To przyznaj się, ile raz Ty spowodowałeś wypadek?
                        • embriao Re: Raport miażdżący dla władz: krajowych i lokal 05.04.13, 15:18

> > Nie, to jest wykręcanie kota ogonem. W internecie każdy przestrzega przep
                          > isów,
                          > > jeździ bezpiecznie i nigdy się nie myli. Tylko skąd tyle wypadków?
                          > To przyznaj się, ile raz Ty spowodowałeś wypadek.

Dziękuję ale zero.
                          Było parę kolizji. A żyję dzięki temu, że mistrzów jednej prostej w osobówkach wyczuwam z kilometra.
                      • radeberger Re: Raport miażdżący dla władz: krajowych i lokal 11.04.13, 14:33
                        embriao napisał:

> Niestety ale policja woli ganiać się z rowerzystami na chodniku
                        > w sytuacji gdy zagrożenie jest żadne w porównaniu do tego co się dzieje na prz
                        > ystankach i przejściach dla pieszych.

Z ciekawosci - leczyles kiedys ofiare potracenia przez rowerzyste?
                        Zapewniam cie, ze jak ci sie 120 kg rozpedzone do 30/h wpakuje w plecy, zwlaszcza jak masz osteoporoze, to widok w RTG bywa nieciekawy.
                        • garym Re: Raport miażdżący dla władz: krajowych i lokal 11.04.13, 14:41
                          radeberger napisał:

>
                          > Z ciekawosci - leczyles kiedys ofiare potracenia przez rowerzyste?
                          > Zapewniam cie, ze jak ci sie 120 kg rozpedzone do 30/h wpakuje w plecy, zwlaszc
                          > za jak masz osteoporoze, to widok w RTG bywa nieciekawy.

czy to taki widok?
                          • radeberger Re: Raport miażdżący dla władz: krajowych i lokal 11.04.13, 21:36
                            garym napisał:

> czy to taki widok?

Nie żabciu. W RTG nie widać pogiętego samochodu.
                            • czechofil Re: Raport miażdżący dla władz: krajowych i lokal 12.04.13, 07:49
                              > > czy to taki widok?
                              >
                              > Nie żabciu. W RTG nie widać pogiętego samochodu.

A widok tej wklęśniętej czaszki ci się podoba? Pewnie temu chłopakowi zrobił to jakiś rowerzysta...
                              • radeberger Re: Raport miażdżący dla władz: krajowych i lokal 12.04.13, 08:55
                                czechofil napisał:

> A widok tej wklęśniętej czaszki ci się podoba? Pewnie temu chłopakowi zrobił to
                                > jakiś rowerzysta...

Skarbie.. te zdjecia z Google nie oddaja nawet czesci widoku po wypadku samochodowym. Ja widze ludzi, a nie pogieta blache.
                                • garym Re: Raport miażdżący dla władz: krajowych i lokal 12.04.13, 09:06
                                  radeberger napisał:

> Skarbie.. te zdjecia z Google nie oddaja nawet czesci widoku po wypadku samocho
                                  > dowym. Ja widze ludzi, a nie pogieta blache.

i chcesz nam w mówić, że po wypadkach z udziałem pieszych i rowerzystów lub samych rowerzystów, efekty są takie same?
                                  • Gość: Marian Re: Raport miażdżący dla władz: krajowych i lokal IP: *.tktelekom.pl 12.04.13, 09:38
                                    > i chcesz nam w mówić, że po wypadkach z udziałem pieszych i rowerzystów lub sam
                                    > ych rowerzystów, efekty są takie same?
                                    Ja zrozumiałem, że kolizja pieszego z rowerzystą jest równie niebezpieczna i może nosić ze sobą poważny uszczerbek na zdrowiu pieszego jak i rowerzysty, więc takiej kolizji nie należy bagatelizować.
                                    • embriao Re: Raport miażdżący dla władz: krajowych i lokal 12.04.13, 09:44

> > i chcesz nam w mówić, że po wypadkach z udziałem pieszych i rowerzystów l
                                      > ub sam
                                      > > ych rowerzystów, efekty są takie same?
                                      > Ja zrozumiałem, że kolizja pieszego z rowerzystą jest równie niebezpieczna i mo
                                      > że nosić ze sobą poważny uszczerbek na zdrowiu pieszego jak i rowerzysty, więc
                                      > takiej kolizji nie należy bagatelizować.

Ale nie nosi. W porównaniu do kolizji pieszego czy rowerzysty z autem jadącym 80km/h to ciągle jest nic.
                                    • garym Re: Raport miażdżący dla władz: krajowych i lokal 12.04.13, 09:55

> Ja zrozumiałem, że kolizja pieszego z rowerzystą jest równie niebezpieczna i mo
                                      > że nosić ze sobą poważny uszczerbek na zdrowiu pieszego jak i rowerzysty, więc
                                      > takiej kolizji nie należy bagatelizować.

równie ?
                                      jesteś pewny to o czym piszesz?
                                      • Gość: Marian Re: Raport miażdżący dla władz: krajowych i lokal IP: *.tktelekom.pl 12.04.13, 10:07
                                        >
                                        > > Ja zrozumiałem, że kolizja pieszego z rowerzystą jest równie niebezpie
                                        > czna
                                        i mo
                                        > > że nosić ze sobą poważny uszczerbek na zdrowiu pieszego jak i rowerzysty,
                                        > więc
                                        > > takiej kolizji nie należy bagatelizować.
                                        >
                                        > równie ?
                                        > jesteś pewny to o czym piszesz?

Jeśli rowerzysta i kierowca podczas potrącenia pieszego jedzie taką samą prędkością, to jestem pewien co piszę.
                                        • garym Re: Raport miażdżący dla władz: krajowych i lokal 12.04.13, 10:14

> Jeśli rowerzysta i kierowca podczas potrącenia pieszego jedzie taką samą prędko
                                          > ścią, to jestem pewien co piszę.

po pierwsze mało który kierowca jeździ z taka samą prędkością jak rowerzysta, nawet jak go do tego zobowiązują przepisy lub znaki.
                                          po drugie, uderzenie nawet takiego 120 kg, nie otoczonego blachami, w porównaniu do ponad tonowego samochodu, spowoduje dużo mniejsze zagrożenie.
                                          owszem były nawet wypadki śmiertelne, gdy po potrąceniu przez rowerzystę pieszy tak nieszczęśliwie upadł i uderzył głową, ale to są wypadki sporadyczne
                                          • Gość: Marian Re: Raport miażdżący dla władz: krajowych i lokal IP: *.tktelekom.pl 12.04.13, 10:59
                                            Nie kwestionuję tego ile osób jakimi prędkościami jeżdżę, tylko to, że podczas wypadki z taką samą prędkością rowerzysty i pieszego oraz kierowcy i pieszego, obrażenia mogą być bardzo podobne.
                                            Należy zwrócić uwagę na to, że samochód zazwyczaj ma opływowy kształt, więc przy małej prędkości samochodu, pieszy ma szansę wyjść prawie bez szwanku.
                                            • garym Re: Raport miażdżący dla władz: krajowych i lokal 12.04.13, 11:28

> Należy zwrócić uwagę na to, że samochód zazwyczaj ma opływowy kształt, więc prz
                                              > y małej prędkości samochodu, pieszy ma szansę wyjść prawie bez szwanku.

przy zderzeniu z rowerzystą jest dużo mniejsza dysproporcja wagi. jest więc duzo większa szansa, ze pieszy nie zostanie odrzucony, a jeżeli tak to z dużo mniejszą prędkością i na mniejszą odległość.

koło roweru tez jest okrągłe, ponadto większość ciężaru stanowi rowerzysta i to on uderza w pieszego. większość ciała rowerzysty jest zbudowana z tkanek miękkich i też ma opływowy kształt

No i wystarczy popatrzeć na statystki ile jest ofiar śmiertelnych przy wypadkach z udziałem samochodów, a ile rowerzystów
                                              • Gość: Marian Re: Raport miażdżący dla władz: krajowych i lokal IP: *.tktelekom.pl 12.04.13, 11:32
                                                > ponadto większość ciężaru stanowi rowerzysta i to
                                                > on uderza w pieszego. większość ciała rowerzysty jest zbudowana z tkanek miękk
                                                > ich i też ma opływowy kształt
                                                Wybacz, ale nie rozumiem jak podczas najechania na pieszego rowerem, pieszy zostanie uderzony przez kierującego, a nie rower?

> No i wystarczy popatrzeć na statystki ile jest ofiar śmiertelnych przy wypadkac
                                                > h z udziałem samochodów, a ile rowerzystów
                                                W dalszym ciągu nie kwestionuję tego, że tak jest.
                                                • garym Re: Raport miażdżący dla władz: krajowych i lokal 12.04.13, 11:50

> > ponadto większość ciężaru stanowi rowerzysta i to
                                                  > > on uderza w pieszego. większość ciała rowerzysty jest zbudowana z tkanek
                                                  > miękk
                                                  > > ich i też ma opływowy kształt
                                                  > Wybacz, ale nie rozumiem jak podczas najechania na pieszego rowerem, pieszy zos
                                                  > tanie uderzony przez kierującego, a nie rower?
                                                  >

prze zderzeniu rowerzysty z pieszym, ten pierwszy zazwyczaj spada z roweru i albo spadając trafi w pieszego, albo nie. W tym pierwszym przypadku większość energii kinetycznej układu rower-rowerzysta, w ogóle nie dotrze do pieszego.
                                                  • radeberger Re: Raport miażdżący dla władz: krajowych i lokal 12.04.13, 15:48
                                                    garym napisał:

> prze zderzeniu rowerzysty z pieszym, ten pierwszy zazwyczaj spada z roweru i al
                                                    > bo spadając trafi w pieszego, albo nie. W tym pierwszym przypadku większość ene
                                                    > rgii kinetycznej układu rower-rowerzysta, w ogóle nie dotrze do pieszego.

Czytając was ekspertów bierze na litość.
                                                    Otóż zakoduj, że z wiekiem (i chorobami) bardzo łatwo o uszkodzenia. Miałem kiedyś 101 letnią pacjentkę, która wypadając z łóżka doznała urazu, który u młodych ludzi miewasz podczas wypadków samochodowych z dużą prędkością.

Nie będę się rozwodzić - te zdjęcia stłuczonej głowy, które masz na Google - to nic.
                                                  • czechofil Re: Raport miażdżący dla władz: krajowych i lokal 12.04.13, 16:02
                                                    > Czytając was ekspertów bierze na litość.
                                                    > Otóż zakoduj, że z wiekiem (i chorobami) bardzo łatwo o uszkodzenia. Miałem kie
                                                    > dyś 101 letnią pacjentkę, która wypadając z łóżka doznała urazu, który u młodyc
                                                    > h ludzi miewasz podczas wypadków samochodowych z dużą prędkością.

Rozumiem, że według ciebie większość potrąconych przez rowerzystów to 101-letnie staruszki...
                        • czechofil Re: Raport miażdżący dla władz: krajowych i lokal 11.04.13, 16:44

> Z ciekawosci - leczyles kiedys ofiare potracenia przez rowerzyste?

Z ciekawości - leczyłeś kiedyś ofiarę, którą trafił w nos meteoryt?
                          • Gość: dodo Re: Raport miażdżący dla władz: krajowych i lokal IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.13, 19:04
                            nie ma zadnej szansy zabaniowac jakos tutaj czechofila? jego chamstwo jest nie do zniesienia.
                          • radeberger Re: Raport miażdżący dla władz: krajowych i lokal 11.04.13, 21:37
                            czechofil napisał:

> Z ciekawości - leczyłeś kiedyś ofiarę, którą trafił w nos meteoryt?

Jeśli chcesz się z czegoś zwierzyć - to do Klementa. To nie moja specjalizacja.
                            • czechofil Re: Raport miażdżący dla władz: krajowych i lokal 12.04.13, 07:36
                              > > Z ciekawości - leczyłeś kiedyś ofiarę, którą trafił w nos meteoryt?
                              >
                              > Jeśli chcesz się z czegoś zwierzyć - to do Klementa. To nie moja specjalizacja.

Zadałem ci proste pytanie o wyraźnie ironicznym charakterze, ale widocznie jesteś zbyt mało inteligentny, żeby to pojąć...
                              • radeberger Re: Raport miażdżący dla władz: krajowych i lokal 12.04.13, 08:57
                                czechofil napisał:

> Zadałem ci proste pytanie o wyraźnie ironicznym charakterze, ale widocznie jest
                                > eś zbyt mało inteligentny, żeby to pojąć...

Kleknalbym przed toba, jako krynica madrosci, ale raz, ze mi za daleko.. dwa, ze troche mnie boli dzisiaj kolano.
                                • czechofil Re: Raport miażdżący dla władz: krajowych i lokal 12.04.13, 09:16
                                  > Kleknalbym przed toba, jako krynica madrosci, ale raz, ze mi za daleko.. dwa, z
                                  > e troche mnie boli dzisiaj kolano.

No tak, najpierw wrzucasz jakiś hejterski tekst o złym, tłustym rowerzyście, który połamał kości jakieś staruszce z osteoporozą, a teraz obracasz to w żart. Czy to nie podpada czasem pod trolling?
                                  • radeberger Re: Raport miażdżący dla władz: krajowych i lokal 12.04.13, 15:40
                                    czechofil napisał:

> Czy to nie podpada czasem pod trolling?

Gdybym chciał z tobą rozmawiać na poważnie... sam byłbym tym samym niepoważny :-)
                                    • czechofil Re: Raport miażdżący dla władz: krajowych i lokal 12.04.13, 16:05
                                      > Gdybym chciał z tobą rozmawiać na poważnie... sam byłbym tym samym niepoważny :

Jak na razie, to się kompromitujesz jak większość cyklofobów na tym forum. Podajesz jakiś z dupy wyjęty przykład rzekomego potrącenia staruszki przez grubasa na rowerze, następnie piszesz o staruszce, która spadła z łóżka... I kto tu jest poważny?
            • Gość: Boddoxx Na czym polega ich głupota? IP: *.smgr.pl 07.04.13, 15:45
              Na tym, że chcieli dojechać do pracy/szkoły/urzędu/sklepu? Większość rowerzystów ginie z głupoty kierowców.
          • tay2 Re: Raport miażdżący dla władz: krajowych i lokal 04.04.13, 11:30
            embriao napisał:

> Nie oszukujmy się, jakieś 80% kierowców osobówek jeździ w stylu "mój czarny tun
            > el a poza nim nicość". Nie widzą pieszych, nie widzą rowerzystów,

Embriao, prawda jest tez tak, ze rowerzysci nie widzą w ogóle nikogo. Nikogo i nic. Tylko oni i ich rower. I dawaj, wolna amerykanka. Codziennie to widać, wszędzie.
            • embriao Re: Raport miażdżący dla władz: krajowych i lokal 04.04.13, 17:05
              Statystyki przeczą temu co piszesz - nawet przytoczone w tym artykule.

Mam swój samochód i to jest moja droga.
            • garym Re: Raport miażdżący dla władz: krajowych i lokal 04.04.13, 22:37
              tay2 napisał(a):

> Embriao, prawda jest tez tak, ze rowerzysci nie widzą w ogóle nikogo. Nikogo i
              > nic. Tylko oni i ich rower. I dawaj, wolna amerykanka. Codziennie to widać, wsz
              > ędzie.

bzdura.
              gdyby rowerzysta wrocławski patrzył tylko na swój rower to zginąłby
              codziennie po kilka razy jest wymuszane na mnie pierwszeństwo i nie ma szans jeździć rowerem bez poświęcenia maksymalnej uwagi, na innych uczestników ruchu
              • Gość: kompram pan Re: Raport miażdżący dla władz: krajowych i lokal IP: *.centertel.pl 05.04.13, 01:15
                drogi garym, pedałowiec nie tylko nie zwraca uwagi na swoj rower, ale nie interesują go w ogóle jacyś inni uczestnicy ruchu:) Codziennie, dzień w dzień, a jezdzę sporo, widzę pedałowców zajetych rozmowami przez komórki, pedałowców jezdzących bez trzymanki, pedałowców zasłuchanych w swoje słuchawki, pedałowców niemal niewidocznych z powodu braku świateł, pedałowców wypadających znienacka zza krzaków, z chodnika, z uliczek na jezdnię, pedałowców pędzących po chodnikach wsrod pieszych...

Wbijanie pedałowców do głów, ze są świętymi krowami to prosta droga do wysłania ich na cmentarz. Może Pani Agata Saraczyńska pomyśli więcej, zanim znów jakis pean na cześć pedałowców napisze.

A gazeta przestanie podpierać się listami od tego ziejacego chamstwem czechofila.
                • czechofil Re: Raport miażdżący dla władz: krajowych i lokal 05.04.13, 06:36
                  > drogi garym, pedałowiec nie tylko nie zwraca uwagi na swoj rower, ale nie inter
                  > esują go w ogóle jacyś inni uczestnicy ruchu:) Codziennie, dzień w dzień, a jez
                  > dzę sporo, widzę pedałowców zajetych rozmowami przez komórki, pedałowców jezdzą
                  > cych bez trzymanki, pedałowców zasłuchanych w swoje słuchawki, pedałowców niema
                  > l niewidocznych z powodu braku świateł, pedałowców wypadających znienacka zza k
                  > rzaków, z chodnika, z uliczek na jezdnię, pedałowców pędzących po chodnikach ws
                  > rod pieszych...

Ty musiałeś jednak spaść w dzieciństwie z rowerka na głowę. Skutki są niestety widoczne do dziś...

> Wbijanie pedałowców do głów, ze są świętymi krowami to prosta droga do wysłania
                  > ich na cmentarz. Może Pani Agata Saraczyńska pomyśli więcej, zanim znów jakis
                  > pean na cześć pedałowców napisze.

Wpisy takich troglodytów umysłowych jak ty przekonują mnie absolutnie, że jednak warto na tym forum się czasami wypowiedzieć...
                  • tay2 Re: Raport miażdżący dla władz: krajowych i lokal 05.04.13, 11:43
                    czechofil napisał:

> Ty musiałeś jednak spaść w dzieciństwie z rowerka na głowę. Skutki są niestety
                    > widoczne do dziś...

> Wpisy takich troglodytów umysłowych jak ty przekonują mnie absolutnie, że jedna
                    > k warto na tym forum się czasami wypowiedzieć...

Oto Czechofil w całej krasie. Tak wygląda jego "dyskusja" z oponentami, przedstawiającymi dowody na niewygodne dla Czechofila zdarzenia.
                    • Gość: rozbawiony Re: Raport miażdżący dla władz: krajowych i lokal IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.13, 12:45
                      dziwisz sie? kazdy tutaj wie, ze to cham i prowokator.
                • garym Re: Raport miażdżący dla władz: krajowych i lokal 05.04.13, 09:37
                  Gość portalu: kompram pan napisał(a):

> drogi garym, pedałowiec nie tylko nie zwraca uwagi na swoj rower, ale nie inter
                  > esują go w ogóle jacyś inni uczestnicy ruchu:)

całkowicie się z tobą zgadzam. pedałowcy nie zwracają uwagi na rowery. I to zarówno ci trzypedałowi, jak również dwupedałowi z automatem
                  • Gość: wroclaw Re: Raport miażdżący dla władz: krajowych i lokal IP: *.centertel.pl 05.04.13, 10:59
                    > całkowicie się z tobą zgadzam. pedałowcy nie zwracają uwagi na rowery. I to zar
                    > ówno ci trzypedałowi, jak również dwupedałowi z automatem
                    Co innego jak rowerzysta jedzie normalną prędkościa po ulicy, a co innego jak ślimaczy się jakby po smole jechał. Dlaczego mamy być wyrozumiali dla takich zawalidróg? Nie potrafisz jeździć rowerzysto to nie jeździj wcale.
                    • garym Re: Raport miażdżący dla władz: krajowych i lokal 05.04.13, 11:32
                      Gość portalu: wroclaw napisał(a):

> Co innego jak rowerzysta jedzie normalną prędkościa po ulicy, a co innego jak ś
                      > limaczy się jakby po smole jechał. Dlaczego mamy być wyrozumiali dla takich zaw
                      > alidróg? Nie potrafisz jeździć rowerzysto to nie jeździj wcale.

to zwróć się do Straży Miejskiej by nie przeganiała babci i dziadków z chodników na jezdnię. Moim zdaniem rowerzysta jadący z prędkością poniżej 10 km/h powinni mieć możliwość jazdy chodnikiem, oczywiście ustępując na nim pierwszeństwa pieszym. Tak samo na przejściach dla pieszych.
                      • Gość: wroclaw Re: Raport miażdżący dla władz: krajowych i lokal IP: *.centertel.pl 05.04.13, 11:38
                        > to zwróć się do Straży Miejskiej by nie przeganiała babci i dziadków z chodnikó
                        > w na jezdnię. Moim zdaniem rowerzysta jadący z prędkością poniżej 10 km/h powin
                        > ni mieć możliwość jazdy chodnikiem, oczywiście ustępując na nim pierwszeństwa p
                        > ieszym. Tak samo na przejściach dla pieszych.
                        A i owszem, chętnie napiszę takie pismo, lecz wiem że nikt tego nawet nie przeczyta.
                        I tak jak napisałeś. Wolni na chodniki, szybcy na drogi i będzie dobrze.
                        Mnie rowerzyści wolno jadący po chodniku nie przeszkadzają.
                        Prawo jest głupie i tyle.
                        • garym Re: Raport miażdżący dla władz: krajowych i lokal 05.04.13, 13:32
                          > I tak jak napisałeś. Wolni na chodniki, szybcy na drogi i będzie dobrze.
                          > Mnie rowerzyści wolno jadący po chodniku nie przeszkadzają.
                          > Prawo jest głupie i tyle.

nie trzeba nawet prawa zmieniać, jest możliwość takiego oznakowania:
                          www.wrower.pl/prawo/znak-c-16-t-22-chodnik-z-dopuszczonym-ruchem-rowerowym,3186.html
                          • Gość: wroclaw Re: Raport miażdżący dla władz: krajowych i lokal IP: *.centertel.pl 05.04.13, 13:52
                            Oby więcej takich znaków!
                          • urko70 Re: Raport miażdżący dla władz: krajowych i lokal 05.04.13, 14:39
                            garym napisał:

> > I tak jak napisałeś. Wolni na chodniki, szybcy na drogi i będzie dobrze.
                            > > Mnie rowerzyści wolno jadący po chodniku nie przeszkadzają.
                            > > Prawo jest głupie i tyle.
                            >
                            > nie trzeba nawet prawa zmieniać, jest możliwość takiego oznakowania:
                            > www.wrower.pl/prawo/znak-c-16-t-22-chodnik-z-dopuszczonym-ruchem-rowerowym,3186.html

O jak miło! garym dowiedział się o istnieniu i znaczeniu T22 :)
                          • Gość: Boddoxx Dokładnie, ale ta tabliczka jest bardzo rzadko IP: *.smgr.pl 07.04.13, 16:01
                            stosowana, chociaż jest bardzo elastycznym znakiem - jak rowerzysta się boi, to może pojechać po chodniku (ustępując bezwzględnie pierwszeństwa pieszym), jak nie - może jechać po jezdni.
                        • Gość: Boddoxx Na razie każdy rowerzysta ma obowiązek jazdy IP: *.smgr.pl 07.04.13, 15:58
                          po jezdni, o ile nie ma ddr lub pobocza i o ile rowerzysta ma mniej niż 10 lat, ale wtedy jest traktowany jak pieszy. I tego należy się trzymać.
                    • Gość: as Re: Raport miażdżący dla władz: krajowych i lokal IP: *.internetia.net.pl 05.04.13, 11:36
                      ojejku a traktorki i koparki już Ci nie przeszkadzają cyklofobie?
                      • Gość: wroclaw Re: Raport miażdżący dla władz: krajowych i lokal IP: *.centertel.pl 05.04.13, 13:51
                        A co koparka i traktor po chodniku ma jeździć? Myślisz facet trochę?
                    • Gość: Boddoxx A ile to jest "normalna" prędkość w przypadku IP: *.smgr.pl 07.04.13, 15:56
                      rowerzysty? To ok. 15-20km/h.

Tyle z reguły jedzie rowerzysta. Nie ma silnika jak samochód. Jedzie tak, jak fizycznie może. I nie można mieć mu za złe, że nie jedzie z prędkością samochodową. To może robić co najwyżej osoba, która ostatni raz jechała rowerem w wieku 10 lat.

Jeśli jesteś kierowcą, to wiesz, że pojazdy mają obowiązek jeździć po jezdni. Wobec mizernej infrastruktury rowerowej rowerzysta z reguły pojedzie jezdnią i nie masz prawa mieć mu tego za złe.

• Gość: Boddoxx Zgadzam się. IP: *.smgr.pl 07.04.13, 15:51
                Podczas każdego wyjazdu rowerem trzeba być maks. skoncentrowanym zwłaszcza wtedy, gdy jedzie się po ddr i dochodzi do przecięcia ddr w ciągu drogi z pierwszeństwem z drogą podrzędną - kierowcy jadący drogą podrzędną często nie ustępują wtedy pierwszeństwa rowerzystom. Po prostu nie znają przepisów.
                • urko70 Re: Zgadzam się. 08.04.13, 11:08
                  Gość portalu: Boddoxx napisał(a):

> Podczas każdego wyjazdu rowerem trzeba być maks. skoncentrowanym zwłaszcza wted
                  > y, gdy jedzie się po ddr i dochodzi do przecięcia ddr w ciągu drogi z pierwszeń
                  > stwem z drogą podrzędną - kierowcy jadący drogą podrzędną często nie ustępują w
                  > tedy pierwszeństwa rowerzystom. Po prostu nie znają przepisów.

Dziś rano, po raz kolejny widziałem, jak rowerzysta jadący chodnikiem,
                  którym nie miał prawa jechać, śmiało wjechał na przejście dla pieszych,
                  wprost przed dojeżdzające do skrzyżowania samochody.
                  Po prostu nie znają przepisów.
                  • toxicwaltz Ja myślę, że znają, tylko ich nie przestrzegają. 08.04.13, 11:12
                    Nie oni jedni, wszyscy użytkownicy dróg w Polsce mają PoRD w czterech literach.
    • Gość: Boddoxx Raport miażdżący dla pedalarzy od trzech pedałów. IP: *.smgr.pl 07.04.13, 15:08
      I co panowie pseudokierowcy? Macie prawo jazdy, rowerzyści nie muszą mieć żadnego prawa jazdy, ale to Wy powodujecie więcej wypadków z udziałem rowerzystów niż ci rzekomo kompletnie nie znający przepisów rowerzyści. Gdzie kupujecie Wasze prawa jazdy?
    • toxicwaltz Ciekawi mnie, jakie są powody tak gwałtownego 08.04.13, 11:16
      pogorszenia jazdy kierowców. Czyżby zwiększony ruch rowerowy ich przerósł? Nikt im nie przekazał na kursie, że rower jest też pojazdem, a rowerzysta jest zobowiązany do jazdy po jezdni?
      • urko70 Re: Ciekawi mnie, jakie są powody tak gwałtownego 08.04.13, 13:44
        toxicwaltz napisał:

> pogorszenia jazdy kierowców. Czyżby zwiększony ruch rowerowy ich przerósł? Nikt
        > im nie przekazał na kursie, że rower jest też pojazdem, a rowerzysta jest zobo
        > wiązany do jazdy po jezdni?

Mnie znów ciekawi skąd w ludziach przekonanie, że takie manipulacyjne
        wypowiedzi nie zostaną szybko zidentyfikowane. :)
        • toxicwaltz Manipulacyjne to mogą być opłaty, kolego. 08.04.13, 14:31
          Ja zadałem konkretne pytania, może ktoś jest w stanie udzielić odpowiedzi lub się nad nią zastanowi. Może Ty jesteś w stanie?
          • belphegor-pisu Re: Manipulacyjne to mogą być opłaty, kolego. 08.04.13, 18:15
            Na twoje pytanie nikt nie jest w stanie odpowiedzieć, podobnie jak na moje: DLACZEGO KŁAMAŁES?
            • toxicwaltz Nie wiem, na czym bazujesz Twoje zdanie, ale masz 08.04.13, 19:38
              do niego prawo. Ja z Twoim zdaniem się nie zgadzam.
              • belphegor-pisu Re: Nie wiem, na czym bazujesz Twoje zdanie, ale 08.04.13, 23:10
                Od rana do nocy jestes na forum GW. Twoj styl jest identyczny ze stylem hassleadera, a twoje wpisy na forum bydgoskim ultra pro pisowskie. Wystarczy czlonku komitetu wyborczego kosmy lenia-zlotowskiego.
                • toxicwaltz Toxicwaltz nie ma rozdwojenia jaźni. 09.04.13, 12:15
                  Nie mam drugiego loginu na GW.

> Twoj styl jest identyczny ze stylem hasslea
                  > dera

Podaj jakieś porównania, z których by to wynikało. Na razie bredzisz, a ja nigdy w życiu nie głosowałem na PiS, gdyż nie lubię faszyzmu.

• urko70 Re: Manipulacyjne to mogą być opłaty, kolego. 08.04.13, 22:17
            toxicwaltz napisał:

> Ja zadałem konkretne pytania, może ktoś jest w stanie udzielić odpowiedzi lub s
            > ię nad nią zastanowi. Może Ty jesteś w stanie?

Mogą być tak opłaty jak i wypowiedzi.
            W Twoim pytaniu jest zawarta teza.
            • toxicwaltz Nie ma tezy. 09.04.13, 12:19
              Pytanie jest o powody pogorszenia jazdy kierowców. Nie ma żadnej tezy, że powód jest taki czy inny. Prawdopodobnie nie bardzo wiesz, co to jest teza.

Pogorszenie jazdy kierowców jest wnioskiem, wynikającym z lektury raportu.
    • wielki_czarownik A mnie byc ciekawiła inna statystyka 10.04.13, 16:55
      Mianowicie taka, jaki jest procentowy udział powodujących wypadki na 1000 uczestników ruchu. Innymi słowy ilu kierowców na 1000 powoduje wypadek i ilu rowerzystów na 1000.
      Fakt, że kierowcy są sprawcami większej liczby wypadków to rzecz normalna z tego powodu, że jest ich więcej, niż rowerzystów, stąd ilość zmotoryzowanych piratów drogowych jest większa, niż rowerowych. Większa w liczbach bezwzględnych, ale niekoniecznie w ujęciu procentowym.
      • urko70 Re: A mnie byc ciekawiła inna statystyka 11.04.13, 09:37
        wielki_czarownik napisał:

> Mianowicie taka, jaki jest procentowy udział powodujących wypadki na 1000 uczes
        > tników ruchu. Innymi słowy ilu kierowców na 1000 powoduje wypadek i ilu rowerzy
        > stów na 1000.
        > Fakt, że kierowcy są sprawcami większej liczby wypadków to rzecz normalna z teg
        > o powodu, że jest ich więcej, niż rowerzystów, stąd ilość zmotoryzowanych pirat
        > ów drogowych jest większa, niż rowerowych. Większa w liczbach bezwzględnych, a
        > le niekoniecznie w ujęciu procentowym.

Już lepiej ale nadal nie sprawi to, że dane byłyby porównywalne.
        Należałoby to jeszcze uzupełnić o ilość pokonywanych km przez poszczególne
        grupy uczestników ruchu.
        • garym Re: A mnie byc ciekawiła inna statystyka 11.04.13, 14:17
          urko70 napisał:

> Już lepiej ale nadal nie sprawi to, że dane byłyby porównywalne.
          > Należałoby to jeszcze uzupełnić o ilość pokonywanych km przez poszczególne
          > grupy uczestników ruchu.

to nie zapomnij jeszcze uwzględnić skutków wypadków na innych uczestników, spodowanych przez kierowców i rowerzystów
          • embriao Re: A mnie byc ciekawiła inna statystyka 12.04.13, 09:47
            garym napisał:

> urko70 napisał:
            >
            > > Już lepiej ale nadal nie sprawi to, że dane byłyby porównywalne.
            > > Należałoby to jeszcze uzupełnić o ilość pokonywanych km przez poszczególn
            > e
            > > grupy uczestników ruchu.
            >
            > to nie zapomnij jeszcze uwzględnić skutków wypadków na innych uczestników, spod
            > owanych przez kierowców i rowerzystów

Ja proponuję jeszcze uwzględnić ilość głupich myśli w czaszce urko70. Co ma ilość kilometrów przejechanych przez auta do procentu w którym winę za kolizję ponosi kierowca osobówki bo nie rozgarniam.
            • urko70 Re: A mnie byc ciekawiła inna statystyka 12.04.13, 11:28
              embriao napisał:

> Ja proponuję jeszcze uwzględnić ilość głupich myśli w czaszce urko70. Co ma ilo
              > ść kilometrów przejechanych przez auta do procentu w którym winę za kolizję pon
              > osi kierowca osobówki bo nie rozgarniam.

Wielu rzeczy nie ogarniasz. I nie ogarniesz.
          • urko70 Re: A mnie byc ciekawiła inna statystyka 12.04.13, 11:14
            garym napisał:

> urko70 napisał:
            >
            > > Już lepiej ale nadal nie sprawi to, że dane byłyby porównywalne.
            > > Należałoby to jeszcze uzupełnić o ilość pokonywanych km przez poszczególn
            > e
            > > grupy uczestników ruchu.
            >
            > to nie zapomnij jeszcze uwzględnić skutków wypadków na innych uczestników, spod
            > owanych przez kierowców i rowerzystów

Tu była mowa o sprowadzeniu do porównywalności danych dot. ilości wypadków,
            także to o czym Ty tu napisałeś nie ma znaczenia.

Niemniej można oczywiście wszystko można badać.
      • garym Re: A mnie byc ciekawiła inna statystyka 11.04.13, 21:50
        wielki_czarownik napisał:

> Mianowicie taka, jaki jest procentowy udział powodujących wypadki na 1000 uczes
        > tników ruchu. Innymi słowy ilu kierowców na 1000 powoduje wypadek i ilu rowerzy
        > stów na 1000.

kolega widzę ma problemy z matematyką. Artykuł wyraźnie pisze o kierowcach powodujących wypadki z udziałem rowerzystów. a jaki jest procentowy udział kierowców w takich wypadach? zapewne poniżej 50 %, bo przecież nie we wszystkich wypadkach z udziałem rowerzystów uczestniczą również kierowcy. Pomimo tego spowodowali oni 55% tych wypadków. to obrazuje poziom wyszkolenia wrocławskich kierowców
        • czechofil Re: A mnie byc ciekawiła inna statystyka 12.04.13, 07:48
          > kolega widzę ma problemy z matematyką.

Kolega WC ma przede wszystkim problemy z psychiką, ponieważ w prawie każdym wątku o rowerzystach pisze często bzdury, szczególnie na temat PoRD. W tym akurat przypadku próbuje tak interpretować statystykę, żeby maksymalnie wybielić kierowców, ale, jak zwykle zresztą, szybko zostaje sprowadzony na ziemię. Klasyczny przykład klinicznej, agresywnej formy cyklofobii...
    • m.surma2 Pomoc osobom poszkodowaym w wypadkach 12.04.13, 22:10
      Jeśli ucierpiałeś w wypadku przy pracy, w rolnictwie, wypadku komunikacyjnym, doznałeś błędu w sztuce medycznej, posiadasz uszkodzony pojazd, a także dostałeś zaniżone odszkodowanie lub go nie otrzymałeś wcale zadzwoń i dowiedz się bezpłatnie co Ci przysługuje. - tel. 509690796
      • Gość: nuda Re: Pomoc osobom poszkodowaym w wypadkach IP: *.31.190.178.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 12.04.13, 23:53

Kto nas uwolni od ujadajacego psa i prowokatorskiej parszywej swini, ze smierdzacym dupskiem, czyli od CZECHOFILA????
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka