svarte_sjel 29.04.13, 19:00 Oj, autor fachowcem jest, a nie wie, że w samym Wrocławiu mamy jeszcze jedną firmę z koncesją na kolejowy transport pasażerski. DLA mianowicie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: D.R. Oj ci vachofcy ! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.04.13, 19:28 > W zamian żądać można nowoczesnych szynobusów Panie konsultancie, szybko do kościoła wyspowiadać się z tej grzesznej myśli ! Kolej aglomeracyjną a tym bardziej miejską -wszędzie tam, gdzie to możliwe -MUSI obsługiwać tabor elektryczny (ezt) a nie szynobusy !!! Przecież prawie cały węzeł wrocławski jest "pod prądem" ! Broń nas Boże od takich konsultantów Ps. Z uwagi na niewielkie odległości między przystankami- wymagania stawiane pojazdom obsługującym systemy SKM to m.in. duże przyspieszenia. Niech pan konsultant sam skonsultuje się w sprawie porównania parametrów EZT i szynobusa. Kolej miejska (przynajmniej docelowo) to kolej dużej częstotliwości i trzeba chyba mieć "coś z głową" aby żądać zastąpienia wypędzanych z miasta tirów innymi smrodzącymi i hałasującymi pojazdami. Żadnych szynobusów w mieście ! Jeden szynobus to DWA (tak,tak) tiry ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fachurka Re: Oj ci vachofcy ! IP: *.dynamic.chello.pl 29.04.13, 20:00 Pan konsultant, to spec od wszystkiego jest, co powszechnie w mieście wiadomo. Odpowiedz Link Zgłoś
dolnyslask24 Re: Oj ci vachofcy ! 29.04.13, 22:32 Od wszystkiego nie, ale dzięki za dobrą opinię. Pozdrawiam, Tomasz Styś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Markus Re: Oj ci vachofcy ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.13, 00:03 Taki z Ciebie ekspert kolego, a niektóre części rzeczonego opracowania dla LGOM są na tak bezdennym poziomie ogólności jak i cały ten list. Ot piszesz żeby pisać. Nie przedstawiłeś żadnej fachowej wiedzy technicznej, dlatego jako zapchajdziurę piszesz o jakimś "szeroko rozumianej nauki o kulturze"? Cały ten list to zwykła mowa-trawa. Kruszyna jest może ekscentrykiem w niektórych swoich pomysłach, ale on przynajmniej ma 3W: Wiedzę, Wykształcenie i niejako trochę większą Wiarygodność. Czasem trochę celebryta, ale jego zdecydowanie można nazwać ekspertem, bo są ku temu poważne podstawy. A Ty dalej pisz sobie o swoich "doktrynach 3d" i innych pierdołach. Ot tak, żeby zareklamować się jako "ekspert", który skończył jakieś nauki polityczne na Uniwersytecie Wrocławskim bo na politechnice matematyka była za ciężka, a teraz próbuje jawić się jako ekspert w dziedzinie transportu zbiorowego. Odpowiedz Link Zgłoś
dolnyslask24 Re: Oj ci vachofcy ! 01.05.13, 14:39 Nie rozumiem skąd u Pana taka agresja. Jak Pan zapewne przeczytał, napisałem o dr. Kruszynie, że jest cenionym specjalistą. Ja sam, nigdy nie użyłem o sobie sformułowania "ekspert". Co do opracowania dla LGOM, dr Kruszyna powoływał się na nie tworząc dla tego subregionu plan transportowy :-) Zasadnicza różnica między nami jest taka, że ja występuję z imienia i nazwiska. Pan zaś dyskredytuje mnie z "pozycji fachowca" pod nickiem. Czy mógłby Pan się nam przedstawić i swoje dokonania, które czyniły by uzasadnionymi Pańskie opinie. Wnoszę jedynie, że skończył Pan Politechnikę. Gratuluję, to zacna uczelnia. Pozdrawiam, TS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marco Dajcie spokój.Pan prezydent tak ładnie wychodzi na IP: *.dynamic.chello.pl 29.04.13, 22:34 zdjęciach, a tu się czepiają transportu publicznego! Że bez sensu, koncepcja jedna za drugą na śmietnik, pieniądze lecą milionami w błoto. Jak tak można? Pan prezydent jest taki dobry przecież. Odpowiedz Link Zgłoś
dolnyslask24 Re: Oj ci vachofcy ! 29.04.13, 22:31 Sformułowanie "szynobus" jest skrótem myślowym. Proszę o czytanie ze zrozumieniem. W tekście chodzi o to, żeby zacząć coś robić, a nie roztrząsać czy szynobus czy etz. Pozdrawiam, Tomasz Styś Odpowiedz Link Zgłoś
embriao Re: Oj ci vachofcy ! 29.04.13, 22:33 Ten wasz portal to jest jeden wielki skrót myślowy. :) Odpowiedz Link Zgłoś
dolnyslask24 Re: Oj ci vachofcy ! 29.04.13, 22:37 Witam, powinien być Pan raczej zadowolony. Ująłem się bowiem w tekście za takimi pasjonatami, jak Pan i napisałem, że grzechem jest nie brać Pańskich sugestii pod uwagę. Dlatego proszę nie ustawać w wysiłkach. Pozdrawiam, Tomasz Styś Odpowiedz Link Zgłoś
embriao Re: Oj ci vachofcy ! 30.04.13, 09:54 dolnyslask24 napisał: > Witam, powinien być Pan raczej zadowolony. Ująłem się bowiem w tekście za takim > i pasjonatami, jak Pan i napisałem, że grzechem jest nie brać Pańskich sugestii > pod uwagę. Dlatego proszę nie ustawać w wysiłkach. Pozdrawiam, Tomasz Styś Najlepszy jest pasjonat Wild, któremu poprawiacie przecinki w postach bo inaczej nie dałoby się tego bełkotu zrozumieć. Teraz dla odmiany da się zrozumieć ale resztki włosów stają na głowie jak się to czyta. Zbiorkom nie planuje się przez pasjonatów ale według ściśle określonych zasad, które są obce takim facetom jak Wild, Czuryło i Komar. Gdy się już zaplanuje i wdroży co trwa dekady to się zaczyna to zazębiać tymczasem we Wrocławiu jedyna rzecz jaka nie odsysa w zbiorkomie to odkurzacz bo zajmują się tym ludzie bez wiedzy i kompetencji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D.R. Re: Oj ci vachofcy ! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.04.13, 09:52 dolnyslask24 napisał: > Sformułowanie "szynobus" jest skrótem myślowym. Takie "skróty myślowe" już na samym początku kampanii wprowadzają raczej zamieszanie. Nieznajomość podstawowych definicji, nazywana tu eufemistycznie skrótem myślowym, nie wystawia najlepszego świadectwa a raczej podważa wiarygodność pana doradcy. Szybowiec to nie odrzutowiec a tym bardziej żaden skrót myślowy. Odpowiedz Link Zgłoś
dolnyslask24 Re: Oj ci vachofcy ! 30.04.13, 12:41 W zaproponowanej przez Pana poetyce, mój "szynobus" byłby u Pana "samolotem", bez rozróżniania czy to odrzutowiec czy też szybowiec :-) Pozdrawiam, TS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D.R. Re: Oj ci vachofcy ! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.04.13, 16:36 dolnyslask24 napisał: > W zaproponowanej przez Pana poetyce, mój "szynobus" byłby u Pana "samolotem", b > ez rozróżniania czy to odrzutowiec czy też szybowiec :-) Pozdrawiam, TS Myli się pan ! Nie byłby, bo to właśnie pan, w swoim "skrócie myślowym"-wszystko, co lata nazywa odrzutowcem ! Tu nie miejsce na poetyzowanie- chodzi o precyzyjne posługiwanie się pojęciami ZDEFINIOWANYCH zjawisk i rzeczy. Nie ma czegoś takiego jak pański "mój szynobus". Szynobus to wg. DEFINICJI pojazd o napędzie spalinowym a więc nie jest nim ŻADEN pojazd szynowy o innym napędzie -kropka ! I proszę swoimi "skrótami myślowymi" nie mącić czytelnikom w głowach. Wszyscy znamy przykłady podobnych "skrótów", które powtarzane (również przez vochofcuf) na tyle się utrwaliły, że już wystarczająco mieszają. Ps. Swoją drogą ciekawe dlaczego właśnie pojęcie "szynobus" wybrał pan na ów nieszczęsny skrót myślowy a nie jakiś inny pojazd... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Markus Re: Oj ci vachofcy ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.13, 00:09 Nie wymagaj od absolwenta kierunku humanistycznego uniwersytetu jakiejkolwiek wiedzy fachowej czy technicznej. On jest od tego, żeby pisać - po prostu pisać. Nieważne czy z sensem, ale pisać. Przecież sam w nagłówku wpisał sobie tyle ważnych spraw, żeby dodać sobie animuszu i atencji przy tak "poważnym" liście. W końcu brał udział w jednym projekcie, więc jest już ekspertem z dziedziny transportu pełną gębą. Odpowiedz Link Zgłoś
dolnyslask24 Re: Oj ci vachofcy ! 01.05.13, 14:18 Serdecznie Panu dziękuję za napomnienie. Pozdrawiam, TS Odpowiedz Link Zgłoś
dzielanski Re: Oj ci vachofcy ! 30.04.13, 08:12 Autor pisze, że w istniejącej od niedawna sytuacji prawnej, możliwa jest realizacja "niemożliwej do zrealizowania" od niemal ćwierćwiecza koncepcji oparcia wrocławskiego transportu masowego na tutejszej gęstej sieci torów kolejowych. Do tej pory fachowcy czy "vachofy" - o czym zresztą Autor pisze - skupiali się głównie na wymyślaniu coraz to większych ekstrawagancji (choć trzeba przyznać, że nikt jeszcze nie wpadł na koncepcję transportu śmigłowcowego albo sterowcowego - a przecież mógłby). Ta myśl jest istotna, bo do tej pory nie wyrażał jej chyba nikt poza "pasjonatami" i "amatorami". Odpowiedz Link Zgłoś
witek7205 Wrocław nie potrzebuje megametra. Wykorzystajmy... 29.04.13, 21:23 Zeby wykorzystac to co jest, to najpiew nalezaloby to zburzyc i wybudowac od nowa. Kompletny brak skomunikowania, na przesiadke czeka sie czasami i pol godziny wezly przesiadkowe bez skladu i ladu. Zeby przesiasc sie na jednym skrzyzowaniu trzeba go okrazyc na piechotke po minimum dwoch przjesciach. Wiaty przystankowe gorsze niz trasport swini do rzezni. Przytanki w takich miejscach, ze trzeba butle z tlenem nosic, zeby nie wdychac zapachu spalin. To co jest teraz nadaje sie dla ludzi jadacych na budowe w gumowcach. W garniturze do tego syfu wsiasc sie nie da. Nie ma jednorazowych garniturow. Odpowiedz Link Zgłoś
dolnyslask24 Re: Wrocław nie potrzebuje megametra. Wykorzystaj 29.04.13, 22:34 Ale to kwestia koordynacji a nie inwestycji. Kwestia przystanków - do rozwiązania. Pozdrawiam, Tomasz Styś Odpowiedz Link Zgłoś
witek7205 Re: Wrocław nie potrzebuje megametra. Wykorzystaj 30.04.13, 05:00 W jaki sposób chcesz skoordynowac przystanki po 4 stronach skrzyzowania? Wezmy skrzyzowanie Hallera i Grabiszynska wlaczajac w to przytanek na Ostrowskiego. To sie nadaje do koordynowania tylko za pomoca zapalnika. Z takiej komunikacji to ja moge korzytac jak bede na wczasach przy ladnej pogodzie gdzie nie mam nic innego do robienia jak choedzenie na dlugie spacery. W dzien powszedni chce szybko dojechac do domu bez robienia kilometra po skrzyzowaniu i mokniecia w deszczu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tantus Re: Wrocław nie potrzebuje megametra. Wykorzystaj IP: 156.17.6.* 08.05.13, 14:10 Da się to zrobić, ale wymaga to większej inwestycji. Najlepszy przykład do pl. Grunwaldzki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stadion dołuje Ww Należy czym prędzej rozebrać lub sprzedać stadion IP: *.wroclaw.vectranet.pl 30.04.13, 05:49 Nalezy skończyć z marnowaniem pieniędzy podatników na kopaczy. Artykuł dobitnie pokazał że trzeba zastąpić górnolotne projekty inwentaryzacją tego co już opracowano i skupić się na poprawie komunikacji w mieście zachowując gospodarskie podejście. Można to było robić od dobrych kilku lat. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Należy czym prędzej rozebrać lub sprzedać st 30.04.13, 09:24 > Nalezy skończyć z marnowaniem pieniędzy podatników na kopaczy. A może właśnie o to chodzi, że ci kopacze mają solidnie trenować, aż osiągną taki poziom, że tylko łopatę im do rąk dać i metro nam w mig wykopią. Co tam metro. Megametro a nawet megametro plus. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dyn dynamiczny Re: Należy czym prędzej rozebrać lub sprzedać st IP: *.wroclaw.vectranet.pl 30.04.13, 13:10 Dynamiczne metro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lwowiak Re: Należy czym prędzej rozebrać lub sprzedać st IP: *.wroclaw.vectranet.pl 08.05.13, 23:14 Na Ukrainie to jest dopiero nędza. I dlatego liczą swoje hrywny. Może warto zrobić tak jak to zamierzają Ukraińcy: Link jest tutaj: wiadomosci.onet.pl/swiat/ukraina-stadion-we-lwowie-bedzie-rozebrany,1,5454021,wiadomosc.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lwowiak Stadion we Lwowie po Euro 2012 będzie rozebrany IP: *.wroclaw.vectranet.pl 11.05.13, 21:07 Tak jak w Portugalii. wiadomosci.onet.pl/swiat/ukraina-stadion-we-lwowie-bedzie-rozebrany,1,5454021,wiadomosc.html Odpowiedz Link Zgłoś
dolnyslask24 Re: Wrocław nie potrzebuje megametra. Wykorzystaj 29.04.13, 22:25 Dlatego napisałem "zdaje się". Kwestia ilości firm z koncesją na przewóz pasażerów jest dla wywodu drugorzędna. Pozdrawiam! TS Odpowiedz Link Zgłoś
adamrp61 Skorzystajmy z tego co mamy tylko za mniejsze pie 30.04.13, 00:06 niądze, szukając tych miejsc które można wykorzystać nie przebudowując całej infrastruktury. To jest właściwe podejście przy totalnym braku pieniędzy. Musimy zrobić te setki małych rzeczy na które nie ma czasu przy dużych inwestycjach nie wydając milionów a wykorzystując posiadanych fachowców . Co metra to wystarczy zacząć przebudowywać mosty i wiadukty i te zabytkowe a dokładając możliwości komunikacji po Odrze popularyzując także nie tylko rowery ale rolki i biegi do pracy okaże się to znacznie usprawni ruch bo wyrzucenie części tirów na obwodnicę i popularyzowanie rowerów i biegania pozwoliło na wzbudzenie zainteresowania wrocławian możliwością łączonego transportu np rolkowcy w tramwajach to jak tiry na pociagach Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard to jest bardzo dobra koncepcja 30.04.13, 09:16 Czy konie mnie słyszą? Z tym bieganiem do pracy to rewelacja. W ramach ćwiczeń można by jeszcze zaproponować taczkę (zarówno taką prawdziwą jak i ćwiczenie typu: jedna osoba bierze drugą za nogi, a ta druga biegnie przebierając łapkami). Odpowiedz Link Zgłoś
dzielanski Wiadukty! 30.04.13, 08:16 Oparcie komunikacji masowej o kolej to nie tylko kwestia dobudowania kilku stacji kolejowych. Kluczowym zagadnieniem będzie budowa bezkolizyjnych skrzyżowań z istniejącą siecią transportu samochodowego. Przy znacznym zagęszczeniu ruchu na torach część istniejących jednopoziomowych przejazdów kolejowych stanie się po prostu nieprzejezdna - a uderzy to nie tylko w (zwalczanych przez autorów niektórych koncepcji) zwolenników transportu samochodowego, ale także w pasażerów autobusów (czy rowerzystów). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z To dużo starsza koncepcja, z lat '80 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.13, 09:46 Jeszcze w połowie lat '80 rozważano koncepcję integracji komunikacji miejskiej "szynowej" z kolejową. Planowane było ułożenie dodatkowego toru / torów tak, aby po estakadzie kolejowej mogły jeździć składy przeznaczone wyłacznie dla ruchu miejskiego. Pomysł padł głównie z powodów finansowych. Obecnie jest mało realny ze względu na to, że trzeba by dogadać się koleją, która jest państwem w państwie i raczej nie widzę szans na realizację takich planów. Wystarczy sobie przypomnieć historię linii kolejowej na lotnisko i co z tego wyszło. Poza tym, swego czasu dojeżdżałem pociągiem do i z pracy z Psiego Pola na Główny. Moje doświadczeniai nie były najlepsze, podróż trwała dobre 20 minut z "hakiem", w dodatku jeśli coś się wydarzyło (opóźnienia pociągów, lub nie daj boże jakiś wypadek), to można było stracić 40 minut i więcej. Pociągi jeździły zbyt rzadko i tylko w porannym i popołudniowym szczycie, co nie jest żadną alternatywą. Poza tym, dlaczego mam jeździć z Głownego na Nadodrze "naokoło", skoro w miarę szybko przemieszczę się na tej trasie KM lub samochodem (dużo szybciej, wbrew pozorom)? Odpowiedz Link Zgłoś
skoma Wrocław nie potrzebuje megametra. Wykorzystajmy... 30.04.13, 10:41 Kolej aglomeracyjna to we Wrocławiu trochę marzenie ściętej głowy i to z paru względów zaczynając od oporu PKP przed jakimikolwiek zmianami po fatalny stan torowisk. Jednakże bardzo zgadzam się z autorem w punkcie dotyczącym bezsensowności wielu działań urzędników. Wrocław rzuca się na efektowne inwestycje, kosztowne które w stopniu minimalnym poprawiają komunikację ale za to kosztują ogromne pieniądze. Weźmy dla przykładu nasze "fantastyczne" plusy czy kolejkę gondolową. - kolejka gondolowa - ani to sensu nie ma zbytniego, kosztuje zdecydowanie za dużo ale jak pięknie wygląda. Zbudowanie w tym miejscu kładki na tyle szerokiej aby zmieściła się tam również ścieżka rowerowa było by o wiele efektywniejszym pomysłem bo o ile koszt bazowy inwestycji może i byłby porównywalny to późniejszy koszt utrzymania to zupełnie inna bajka. - plusy (a raczej minusy) - świetnie że są, chyba jedyny "zysk" z koszmaru zwanego Euro 2012. W końcu skomunikowano tramwajowo Kozanów i Gaj z resztą miasta, ale ..... no własnie zawsze jest ale bo jak zwykle zrobiono to od d... strony. Budowanie takich połączeń ma sens gdy buduje się jak najwięcej alternatywnych torowisk. We Wrocławiu w związku z cięciami postanowiono wykorzystać w jak największej mierze istniejące torowiska co spowodowało a) przeciążenia trakcji na ulicy Legnickiej b) korki na Świdnickiej c) kontynuację polityki beznadziejnego połączenia do Akademickiego Szpitala na Borowskiej d) znaczne pogorszenie komunikacji na Tarnogaj. Dodatkowo płacimy 3 razy drożej za gó...ane skody po to żeby były dwukierunkowe co nie ma Żadnego uzasadnienia ekonomicznego, zwłaszcza ze w miejscach krańcówek było spokojnie miejsca na wybudowanie tradycyjnych pętli. Czytam często i artykuły i komentarze pod nimi ludzi. Dużą częścią się zgadzam. Piszą to ludzie, którzy po pierwsze w większości się komunikacją poruszają na co dzień (jak i ja zresztą) poruszają więc wiedza o jej bolączkach znacznie więcej niż urzędnicy siedzący za biurkami czy teoretycy "eksperci". Oczywiście żadania części osób domagających się bezpośrednich połączeń spod domu do pracy są delikatnie mówiąc bezsensowne bo tak się po prostu nie da, ale dużo pomysłów pozwoliło by poprawić wydatnie komunikację i to niewielkim kosztem i to pomysłów prostych jak np: - wydłużenie linii 113 i 612, jednej do np galerii dominikańskiej drugiej do pl 1 maja (o sorry JP II O.o) - połączenie choćby autobusem Powstańców Śląskich z Borowską (obecnie tylko jedna linia, kursująca mocno chaotycznie i przepełniona) - zwiększenie połączeń tramwajowych z tarnogaju - zorganizowanie lepsze przystanków w okolicach dworca pkp/pks - zmiana grafiku połączeń z Jagodna, tak aby autobusy nie ruszały jeden po drugim - zmiana i zagęszczenie połączeń na Brochów - i wiele, wiele innych Z droższych - budowa alternatywnej nitki tramwajowej do Legnickiej (zdaje sie nawet w planach w związku z połączeniem na Nowy Dwór, choć jak znam życie linia pokryje się z obecnym 23 i dopiero od pętli Wrocławski Park Przemysłowy będzie miała dodatkowa trasę, zamiast już od placu Orląt Lwowskich przez Robotniczą) oraz rozgałęzienie na wysokości ulicy Dyrekcyjnej jadące pod Aquapark i Szpital Akademicki z możliwością przedłużenia i rozbudowy aż do Partynic i Wysokiej - Budowa linii tramwajowej na Nowy Dwór i Psie Pole Odpowiedz Link Zgłoś
sstes Zgadzam się z autorem. 30.04.13, 12:40 Uderz w stół, a nożyce się odezwą... @matomi - dostrzegam osobistą animozję, ale zauważ, że mimo błędów, p. Tomasz pisze w zgodzie z Twoim podejściem. Jeśli dobrze rozumiem, parafrazując misję wrocwatch - "Bez głupich fajerwerków, niech w końcu ktoś coś z tym g... zrobi!" @witek7205 - zaprezentuj swój pomysł, proszę, na koordynację tak skomplikowanego i zakorkowanego przez najbliższe 10-15 lat węzła; czyżbyś był z klubu NIEDASIE, więc nic nie róbmy? Na podstawie jednego ultra-skomplikowanego węzła krytykujesz oczywistość, że we Wro za mało energii jest poświęcane na integrację KM? Ja osobiście nie znam autora. Nie znam jego kompetencji. Ale wiem, że jego wypowiedź ma na celu zaprzestanie bajdurzenia, a zajęcie się pracą u podstaw, czyli dużo lepszym wykorzystaniem tych zasobów, jakie mamy. Bo wszyscy się chyba zgadzamy, że obecne wykorzystanie zasobów komunikacyjnych naszego miasta jest bardzo słabe. Odpowiedz Link Zgłoś
embriao Re: Zgadzam się z autorem. 30.04.13, 14:40 sstes napisał: > Uderz w stół, a nożyce się odezwą... > > @matomi - dostrzegam osobistą animozję, ale zauważ, że mimo błędów, p. Tomasz p > isze w zgodzie z Twoim podejściem. Jeśli dobrze rozumiem, parafrazując misję wr > ocwatch - "Bez głupich fajerwerków, niech w końcu ktoś coś z tym g... zrobi!" Ale do kogo on to pisze? Czemu nie napisze do swojego kumpla Wilda, który właśnie jest mistrzem robienia fajerwerków na planach (węzeł Manganowa). Odczytuje to po prostu jako nieszczery i koniunkturalny a do tego zbyt ogólnikowy tekst. Odpowiedz Link Zgłoś
dolnyslask24 Re: Zgadzam się z autorem. 30.04.13, 19:53 embriao: rzeczywistość jest bardziej skomplikowana, niż się Panu wydaje. Szanuję Pańskie odczucia, ale jestem zdania, że po raz pierwszy od b. dawna watchdogi takie jak Pański znalazły się w ogóle w centrum zainteresowania. Proszę przeczytać mój tekst raz jeszcze bez emocji. Zawsze możemy znaleźć kilka przymiotników (nieszczery, koniunkturalny, ogólnikowy), ale sam byłbym w stanie wymyślić podobne w stosunku do Pańskiej twórczości. Pozdrawiam, TS Odpowiedz Link Zgłoś
embriao Re: Zgadzam się z autorem. 30.04.13, 22:47 dolnyslask24 napisał: > embriao: rzeczywistość jest bardziej skomplikowana, niż się Panu wydaje. Tak, próbowałem się załapać do mikstackiej kliki na patryczku i wróblewskim ale mi nie wyszło. Do PiSu też chciałem ale nie chcieli. Teraz napiszę parę okrągłych słów to może, ktoś się zgłosi. Pańska rzeczywistość jest bardzo skomplikowana. > Szanuj > ę Pańskie odczucia, ale jestem zdania, że po raz pierwszy od b. dawna watchdogi > takie jak Pański znalazły się w ogóle w centrum zainteresowania. Proszę przecz > ytać mój tekst raz jeszcze bez emocji. Zawsze możemy znaleźć kilka przymiotnikó > w (nieszczery, koniunkturalny, ogólnikowy), ale sam byłbym w stanie wymyślić po > dobne w stosunku do Pańskiej twórczości. Pozdrawiam, TS "Trzeba krytykować dobrze" - to już nieaktualne? Odpowiedz Link Zgłoś
dolnyslask24 Re: Zgadzam się z autorem. 01.05.13, 14:12 Proszę wybaczyć, ale to co Pan napisał świadczy o zupełnym oderwaniu od rzeczywistości. Co nie zmienia faktu, że pozdrawiam Pana serdecznie, TS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Markus Re: Zgadzam się z autorem. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.13, 00:13 Niestety tekst autora jest na takim poziomie ogólności, że wprost szkoda było czasu na jego czytanie. Ale nim czytelnik doszedł do treści, to pod nazwą autora znalazł tyle informacji - więcej niż w całym tekście, zatem to miało czytelnika ukierunkować, że to prawdziwy znawca tematu i wybitny fachowiec. Żal to mało powiedziane. Odpowiedz Link Zgłoś
dolnyslask24 Re: Zgadzam się z autorem. 01.05.13, 14:15 Dziękuję za Pańską opinię. Przyjmuję ją z pokorą. Następnym razem, gdy będę pisał ogólny tekst o charakterze publicystycznym napiszę ogólny tekst o charakterze publicystycznym. Zupełnie, jak tym razem. Pozdrawiam, TS Odpowiedz Link Zgłoś
smoczny Wrocław nie potrzebuje megametra. Wykorzystajmy... 30.04.13, 12:59 Panie autorze! Pan czegoś nie rozumie. Nie uderza się bezkarnie w dr Kruszynę i innych promowanych przez TUW "naukowców". Oni mają już taką pozycję że mogą powiedzieć cokolwiek a i tak zachwyt wzbije się pod niebiosa. Inna sprawa że dotychczas mówili z sensem a teraz przynajmniej pan Kruszyna próbuje Wilda z Komarem przebić. Odpowiedz Link Zgłoś
dolnyslask24 Re: Wrocław nie potrzebuje megametra. Wykorzystaj 30.04.13, 13:12 Ależ ja uwielbiam dr Kruszynę! Uważam go za jednego z najbardziej kompetentnych ludzi jakich znam. Cenię, że jako "niebranżowiec" mogłem opublikować tekst w "Przeglądzie Komunikacyjnym" i że zaprosił mnie w charakterze prelegenta na konferencję o kolejach aglomeracyjnych. Pozdrawiam, TS Odpowiedz Link Zgłoś
smoczny Re: Wrocław nie potrzebuje megametra. Wykorzystaj 30.04.13, 13:33 Ok ale zaliczyłeś go Pan do Klubu Mitomana imienia Patryka W. Notabene słusznie i bez pudła bo ostatnie jego wywiady to objawy typowego parcia na szkło... mniejsza z tym zresztą, może te nerwowe reakcje niektórych komentujących to po prostu objaw wewnętrznej potrzeby krytykowania. Pański artykuł spodobał mi się. Niby wiele odkrywczego w nim nie ma, ale dobrze że ktoś publicznie wytknął ten festiwal wzajemnego przebijania się koncepcjami rodem z kosmosu. Odpowiedz Link Zgłoś
dolnyslask24 Re: Wrocław nie potrzebuje megametra. Wykorzystaj 30.04.13, 13:47 Dzięki za dobre słowo. Pewnie, że mój txt to zbiór oczywistości. Dręczy mnie jednak pytanie, dlaczego wcześniej nikt ich nie zebrał do kupy. Odpowiedz Link Zgłoś
smoczny Re: Wrocław nie potrzebuje megametra. Wykorzystaj 30.04.13, 14:02 Ależ to jest jeszcze prostsze! Oczywistość nie jest atrakcyjna! o wiele lepiej brzmi "tramwaj plus" (Komar), "tramwaj dwusysteowy", (Wild) "metro" (BRW) czy "megametro" (Kruszyna), niż jakieś tam "wykorzystajmy co mamy" Czymś takim do historii się nie wjedzie a przecież o to tylko w tym wszystkim autorom chodzi! A może niby o realizację? Bądźmy poważni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D.R. Re: Wrocław nie potrzebuje megametra. Wykorzystaj IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.04.13, 16:48 smoczny napisał(a): > ...o wiele lepiej > brzmi "tramwaj plus" (Komar), "tramwaj dwusysteowy", (Wild) "metro" (BRW) czy " > megametro" (Kruszyna), niż jakieś tam "wykorzystajmy co mamy" Śledzę temat od kilku lat i odnoszę wrażenie, że po jednej stronie stoi KILKU Komarowildoadamskich a po drugiej cała armia tych od "wykorzystajmy co mamy". Komentarzy w rodzaju "wykorzystajmy co mamy" czytałem w ostatnich latach, bez przesady, ponad tysiąc ! Odpowiedz Link Zgłoś
dolnyslask24 Re: Wrocław nie potrzebuje megametra. Wykorzystaj 30.04.13, 19:55 Więc chciałbym przejść do historii jako mega nudziarz serwujący mega oczywistości :-) Odpowiedz Link Zgłoś