Dodaj do ulubionych

Słynne schronisko Samotnia zostaje w rękach rod...

12.07.13, 21:38
17 000 na miesiąc, o rany, to pewnie piwo będzie po 15, a naleśnik za 20
Obserwuj wątek
    • ignatz Słynne schronisko Samotnia zostaje w rękach rod... 12.07.13, 21:43
      Ciekawe czy ktoś z tych podpisanych VIP-ów da choć złotówkę. Nie żeby wymagał, po prostu jestem ciekaw :-)
      • Gość: TW Zegarek Szyc, Ikonowitz-Gessler, TW Czarnecki IP: *.180.99.94.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 13.07.13, 08:02

Szyc vel. Michalak w 2008 został sądownie pozbawiony na dwa lata prawa jazdy za prowadzenie samochodu pod wpływem alkoholu ... aj-waj, za dużo tu czosnku!
        • Gość: sudetus Re: Szyc, Ikonowitz-Gessler, TW Czarnecki IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.07.13, 15:27
          W najnowszym, tegorocznym rankingu schronisk "n.p.m." Samotnia znalazła się dopiero na 42. miejscu. Wyprzedziły ją w Karkonoszach choćby pobliska Strzecha Akademicka, Kochanówka koło Wodospadu Szklarki czy schronisko Pod Łabskim Szczytem. Na pierwszym miejscu całego rankingu znalazła się Andrzejówka w Górach Kamiennych. Dlaczego w tamtych schroniskach nikt nie woła o zachowanie dawnych dzierżawców, tylko w Samotni? Samotnia wcale nie wypada dobrze w świadczeniu usług dla przeciętnych turystów, co też znalazło odzwierciedlenie w rankingu - zajęła miejsce w drugiej, tej gorszej połowie schronisk górskich w kraju. Jak widać, dziedziczne przekazywanie władzy nie służy również schroniskom turystycznym. W Samotni mamy PRL w najczystszej postaci.

Zawsze powtarzam, że Samotnia jest kultowym schroniskiem, ale dla turystów jest Strzecha Akademicka. Do tej pory omijałem Samotnię prowadząc grupy turystyczne po Karkonoszach. Teraz była szansa, żeby coś zmieniło się w tym schronisku, niestety (sądząc po wysokości czynszu) będzie jeszcze gorzej. Takie specyficzne połączenie PRL-owskich standardów obsługi Siemaszek z karpackim zdzierstwem. Gorzej być już chyba nie może. Ciekawe, skąd one wezmą pieniądze, żeby opłacić ten czynsz - wiem, że takich jak ja przewodników, a także indywidualnych plecakowców omijających to schronisko jest wielu. Wielka szkoda, że zarząd PTTK ugiął się pod presją mediów i celebrytów. Kapitalizm (i związane z nim mechanizmy rynkowe) jednak czasem bywają dobre, co odzwierciedla m.in. ranking "n.p.m.". Pojawia się pytanie, czy "obrońcy Samotni" rzeczywiście walczyli o dobro schroniska, czy też może bardziej pań Siemaszek?
    • szpak.nie Słynne schronisko Samotnia zostaje w rękach rod... 12.07.13, 21:48
      a właściwie to dlaczego ten restaurator byłby gorszy? Skoro ma knajpę na dole to może po prostu jeden gar więcej na dole by zrobił i wwiózł go na górę, może byłoby taniej.
      • Gość: trepka To by przestało być schronisko. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.13, 21:50
        Zamiast schroniska w górach stanąłby hotel z restauracją.
        Ktoś, kto nie chodzi po górach, nie zrozumie różnicy między nimi.
        • szpak.nie Re: To by przestało być schronisko. 12.07.13, 22:11
          nie wiem jak teraz tam jest, ale generalnie kupa schronisk ma ceny jak hotele, a tylko jakość schroniskową, jak chodzi o żarcie. A czasami gorzej niż schriskową, dwa placki ziemnaczane za 15 złotych, paranoja, no, ale skoro czynsz n.p. 17 000 i do tego remont dachu....
          • Gość: trepka Re: To by przestało być schronisko. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.13, 22:29
            Schroniska mają sale 7-10 osobowe, hotel tego mieć nie będzie.
            W salach wieloosobowych nocleg kosztuje 35 zł, bez szans żeby była taka cena w hotelu.
            W schronisku możesz spać we własnym śpiworze, nie dopłacasz wtedy za pościel - w hotelu to oczywiście nie do pomyślenia.
            W hotelu nie ma mowy o spaniu na podłodze, na własnej karimacie i w śpiworze.
            Nie ma mowy o tym, żeby wystawić swoją herbatę z termosu i zjeść swoje kanapki.
            To tak z grubsza, bo detale są różne dla różnych schronisk.
            • szpak.nie Re: To by przestało być schronisko. 12.07.13, 22:53
              Miałem na myśli ceny żarcia. W tych kwestiach są monopolistami na danym obszarze, nie ma przecież kilku obok siebie na szczycie, więc kasują, żeby, jak widać, uzbierać m.in. na drakoński haracz dla PTTK. Co do noclegu to nikt więcej jak 35 nie da, bo w agroturystyce za pokój z łazienką się tyle płaci, a czasami i mniej. A w schronisku to czasami nawet ciepłej wody brak.
              Co PTTK robi z tą forsą? To jest ciekawe. Od upadku komuny żadnego nowego schroniska nie wybudowali. Mało tego kilka bezczelnie sprzedali - zmnieniły się w pensjonaty, ośrodki kolonijne i nawet bywa, ze jest zakaz wstępu na ich teren dla turystów.
              Za komuny mieli wydawnictwo, teraz nic z tego. Firmą nie są. Więc co robią z tą ogromną kasą za wynajem schronisk?
              • Gość: f. Re: To by przestało być schronisko. IP: *.e-wro.net.pl 12.07.13, 23:31
                Gdyby ten pan wygrał, byłoby pewnie jak na Śnieżce, ceny astronomiczne, zakaz spożywania własnego jedzenia i picia. Zamiast tego automaty do gier zakopiańska cepelia. Nie mam nic, do zakopiańszczyzny, ale w Zakopanem, a nie w Karkonoszach.
                • szpak.nie Re: To by przestało być schronisko. 12.07.13, 23:36
                  Na Śnieżce nie ma schroniska PTTK, w ogóle nie ma schroniska. Jest tylko restauracja. Tak jak pisałem, w Samotni byłem dawno i ceny były wtedy też astronomiczne i jeśli nawet teraz nie są to znów będą, bo trzeba będzie zarobić na dach i 17 000 dla PTTK plus inne koszta plus ew. zyski.
                • Gość: Nui Re: To by przestało być schronisko. IP: *.wroclaw.vectranet.pl 13.07.13, 07:58
                  Nie mógłby niczego zabronić, bo schronisko jest własnością PTTK i podlega ich regulaminowi. Poza tym jest umieszczone na terenie KPN oraz podlega ochronie konserwatorskiej. Fantazjuj dalej. :-)
                  • Gość: TW Zegarek To było niemieckie schronisko! IP: *.146.123.159.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 13.07.13, 08:18
                    Potem przyszli Sowieci i ich wypędzili ... a Polacy i tak jeżdżą do Rajchu do bauera - dziwne to wszystko!
                    • Gość: mk Re: To było niemieckie schronisko! IP: *.internetia.net.pl 13.07.13, 09:03
                      niemieckie jak wszystko na Dln. Śląsku. I jak się tam zobaczy ile tam Niemcy nabudowali w czasach prymitywnych jeszcze technologii - tuneli, linii kolejowych, dróg, wiaduktów, stopni wodnych i zapór na rzekach, i porówna się to z dokonaniami tego typu 3 RP to aż się strasznie robi. RP nie potrafi zresztą nawet zadbać o to co ma.
                      • Gość: TW Zegarek Re: To było niemieckie schronisko! IP: *.31.230.180.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 13.07.13, 13:10
                        Masz rację, przykładem niech będzie Dworzec Główny we Wrocławiu - gdyby nie to nieporozumienie zwane Euro2012, to do dzisiaj by wyglądał tak jak w momencie gdy padała Festung Breslau.
            • 45rtg Re: To by przestało być schronisko. 16.07.13, 00:01
              Gość portalu: trepka napisał(a):

> Schroniska mają sale 7-10 osobowe, hotel tego mieć nie będzie.
              > W salach wieloosobowych nocleg kosztuje 35 zł, bez szans żeby była taka cena w
              > hotelu.
              > W schronisku możesz spać we własnym śpiworze, nie dopłacasz wtedy za pościel -
              > w hotelu to oczywiście nie do pomyślenia.
              > W hotelu nie ma mowy o spaniu na podłodze, na własnej karimacie i w śpiworze.
              > Nie ma mowy o tym, żeby wystawić swoją herbatę z termosu i zjeść swoje kanapki.
              > To tak z grubsza, bo detale są różne dla różnych schronisk.

Jeżeli to nie będzie ludziom pasować, to taki hotel będzie musiał wrócić do formuły schroniska. Jeżeli jednak będzie pasować i hotel zarobi na siebie, no to miłośnicy skisłych śpiworów w zbiorówkach, których przeraża czysta pościel mają pecha.
              W każdym razie problem jest sztuczny.
        • Gość: Niszczyciel Re: To by przestało być schronisko. IP: *.wroclaw.vectranet.pl 13.07.13, 07:55
          Piszesz kompletne bzdury ale nie chce mi się tego uzasadniać. :-)
        • 45rtg Re: To by przestało być schronisko. 15.07.13, 23:57
          Gość portalu: trepka napisał(a):

> Zamiast schroniska w górach stanąłby hotel z restauracją.
          > Ktoś, kto nie chodzi po górach, nie zrozumie różnicy między nimi.

Masz na myśli że w hotelu nie śmierdzi ceratą i żarciem z kuchni?
      • Gość: realista Re: Słynne schronisko Samotnia zostaje w rękach r IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.13, 21:57
        > a właściwie to dlaczego ten restaurator byłby gorszy?

bo znał za mało ważnych osób

Taka sama hucpa jak w przypadku sklepu z książkami
      • Gość: paolo Re: Słynne schronisko Samotnia zostaje w rękach r IP: *.pool.mediaWays.net 12.07.13, 23:35
        Podobnie jak nie ma różnicy między tapeciarzem i Leonardem da Vinci, przecież to jest podobna technologia, tak? A kiedy słyszysz tanią, okropną muzykę, czy zastanawiasz się, na jakich instrumentach grają dyletanci i mistrzowie?
        Taka sytuacja, deal with it!
        • szpak.nie Re: Słynne schronisko Samotnia zostaje w rękach r 12.07.13, 23:46
          bzdurne porównania.
    • fletniapana Słynne schronisko Samotnia zostaje w rękach rod... 12.07.13, 21:49
      Z jednej strony fajnie. Ale czy te warunki nie zmienia schroniska w "bar szybkiej obsługi"? Wiem, że PTTK chce więcej pieniędzy ale przecież nie tak powinno być. PTTK nie zbudowało tego schroniska, przejęło je od PTT, które dostało je po II WŚ. Ponadto PTTK jest stowarzyszeniem, które w statucie ma: "Polskiego Towarzystwa Krajoznawczego, jest spadkobiercą tradycji i dorobku ideowego, a także następcą prawnym majątku tych Towarzystw" (chodzi o Polskie Towarzystwo Tatrzańskie i Polskiego Towarzystwa Krajoznawczego). Pogoń za zyskiem nie ma nic wspólnego z tradycją PTT czy PTK.
      • szpak.nie Re: Słynne schronisko Samotnia zostaje w rękach r 12.07.13, 22:17
        widać znowu jakiś zarząd, któremu siadło na dekiel. Na pocz. lat 90. prywatyzowali schroniska i przerabiali Domy Turysty na hotele, teraz zaś chcą doić, oczywiście kosztem turystów.
        Ja dziękuję, nie korzystam, ja wolę nocować na dole i za 15 zł wolę zjeść w knajpie obiad dwudaniowy, a nie dwa placki czy dwa naleśniki u góry za tyle samo. I to w najlepszym wypadku, bo jakze często żarcie w schroniskach to tylko odgrzane gotowce z Biedronki. Już zresztą dawno zrezygnowałem z chodzenia od schroniska do schroniska - warunki złe, a ceny masakryczne, lepiej nocować w agroturystyce i robić wypady po prostu.
    • doomsday Słynne schronisko Samotnia zostaje w rękach rod... 12.07.13, 21:50
      Gratuluję. W młodości byłem gościem Samotni wielokrotnie. Znałem osobiście pana Siemaszko, ktgóry się zabił w wypadku w pracy . Polska rozsprzedana i rozkradziona. Tą decyzją uratowaliście jeden z ostatnich kawałków niepodległości Kraju.
      • Gość: trepka Re: Słynne schronisko Samotnia zostaje w rękach r IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.13, 21:56
        Jakie uratowaliście?
        17 tys. miesięcznie oznacza, że panie będą musiały codziennie odkładać jakieś 567 zł na haracz dla PTTK, co jest równe cenie noclegu (przypominam - codziennie!) kilkunastu osób w schronisku.
        Do tego muszą przecież zarobić na koszty prowadzenia schroniska, na swoje utrzymanie oraz na remont dachu, którego się podjęły (to znowu są spore koszty).
        Obawiam się, że to tylko odroczenie wyroku :(

Mam nadzieję, że chociaż jednej osobie z zarządu PTTK było głupio chociaż przez chwilę.
        To skandal, że z "kontynuowania tradycji ideowej" zostało zero... a raczej skłonność do wielu zer przed przecinkiem.
        Przykre.
        • Gość: maxx Re: Słynne schronisko Samotnia zostaje w rękach IP: 173.233.222.* 12.07.13, 22:03
          "Obawiam się, że to tylko odroczenie wyroku :("

Niestety, tak to wyglada...

P.S. Od jakiego czasu PTTK jest az tak PAZERNA organizacja?
          • szpak.nie Re: Słynne schronisko Samotnia zostaje w rękach 12.07.13, 23:43
            Od upadku komuny. To są kpiny co oni wyprawiają. Przez tych palantów nie mogłem zmrużyć oka w jednym z sudeckich schronisk. czemu? Bo ajent, zeby wyjść na swoje, wpuszczał na noclegi imprezowiczów i dowoził im piwo... W innym pijany ajent omal nie pobił mojego kumpla. Jeszcze w innym gdy byłem, spotkałem się z napisem na ścianie "schronisko PTTK", ale baba wydarła na mnie mordę, ze to juz teren prywatny i żebym spadał *sprzedali schronisko, nie ma już go na mapach), można byłoby tak wymieniać, ale szkoda czasu.
            To było w l. 90., wydawało się, ze normalnieje, ale jak widać nie.
            Co to TOWARZYSTWO robi z tą forsą, przecież to nie jest firma?
            • Gość: sudetus Re: Słynne schronisko Samotnia zostaje w rękach IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.07.13, 15:28
              Tak, tak, to że ajent był pijany i "omal nie pobił twojego kumpla" to przecież też wina PTTK-u...

Widzę, że słabo orientujesz się w realiach, ale zapewniam cię, że żaden ajent schroniska nie dopłaca do tego biznesu z własnej kieszeni. Panie Siemaszkowe też - w przeciwnym wypadku z pewnością nie walczyłyby tak zaciekle o przedłużenie dzierżawy. Mają niemałe doświadczenie w branży hotelarskiej, bez trudu znalazłyby sobie inny obiekt do poprowadzenia, nawet w Karpaczu.
              • Gość: sudetus Re: Słynne schronisko Samotnia zostaje w rękach IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.07.13, 15:32
                "Co to TOWARZYSTWO robi z tą forsą, przecież to nie jest firma?"

Co robi z forsą? Wiedziałbyś, gdybyś trochę orientował się w sytuacji. Samotnia należy z pewnością do najbardziej dochodowych schronisk w Sudetach. Obok niej są również w górach takie obiekty, które nawet na siebie nie zarabiają, gdzie poza sezonem przez wiele dni pies z kulawą nogą nie zajrzy. Jak myślisz, skąd PTTK bierze pieniądze na ich utrzymanie?

Najłatwiej pluć na zarządcę, nie mając pojęcia o realiach gospodarowania schroniskami. Wybuduj sobie jakiś obiekt na przykład w Górach Sowich, poprowadź przez jakiś czas, a potem możesz się wymądrzać (o ile nie padniesz). Moim zdaniem źle się stało, że dzierżawcy zostali ci sami - konkurencyjny dzierżawca być może miał pomysł na podniesienie rentowności schroniska (stąd zaproponowany przez niego czynsz), jeśli panie Siemaszko wpadły tylko na takie rozwiązania jak "dostawienie kilku łózek", to marnie to wróży przyszłości Samotni. Cała ta akcja jeszcze wyjdzie bokiem "obrońcom" tego schroniska jak i wszystkim miłośnikom Karkonoszy, wspomnicie moje słowa. Oni nawarzyli piwa (większość broniących celebrytów nigdy nie była w Samotni i raczej nie ma zamiaru pojawiać tam się w najbliższej przyszłości), a spijać efekty (w postaci naleśnika za 20 zł czy droższego noclegu albo w takiej samej cenie, ale w jeszcze bardziej przepełnionej sali) będą zwykli turyści.
                • szpak.nie Re: Słynne schronisko Samotnia zostaje w rękach 18.07.13, 15:42
                  Piszesz o Górach Sowich, a tam było piękne schronisko PTTK, nocowałem tam z Bułgarami kiedyś . I co? I PTTK sprzedało to. Jest teraz dziura, bo całe Bardzkie i Złote nigdy nie miały schroniska i jakkby się chciało je przejść, a Bardzkie da się przejść w jeden dzień bez problemu, to trzeba szukać noclegów na dole.
                  • Gość: ken Re: Słynne schronisko Samotnia zostaje w rękach IP: 93.154.186.* 19.07.13, 22:02
                    O jakim schronisku piszesz? Jest "Zygmuntówka", jest "Orzeł", jest "Sowa" i jeszcze kilka innych obiektów. Nie słyszałem, żeby PTTK sprzedało jakieś schronisko w Górach Sowich.
    • konradzisko Słynne schronisko Samotnia zostaje w rękach rod... 12.07.13, 21:51
      ten twór jakim jest PTTK zarzyna schroniska w całej Polsce1111
      • opolak Słynne schronisko Samotnia zostaje 12.07.13, 22:02
        Powołać fundację dla wsparcia Samotni - należy wspólnie troszczyć się o takie obiekty, by kiedyś mogły je odwiedzać nasze wnuki
      • Gość: sudetus Re: Słynne schronisko Samotnia zostaje w rękach r IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.07.13, 15:33
        W Górach Sowich, Bystrzyckich czy innych rzadko odwiedzanych pasmach też? Ciekawe, czy byłyby tam jeszcze jakieś schroniska, gdyby nie PTTK, które są właśnie dofinansowywane z dochodów schronisk bardziej popularnych.
        • szpak.nie Re: Słynne schronisko Samotnia zostaje w rękach r 18.07.13, 15:44
          a tych schronisk bardziej popularnych jest całkiem niemało. Karkonosze i choćby Beskid Śląski to maszynka do robienia kasy.
          • Gość: ken Re: Słynne schronisko Samotnia zostaje w rękach r IP: 93.154.186.* 19.07.13, 22:04
            Byłyby maszynką, gdyby pracowały na własny rachunek. A tak są schroniska bardziej dochodowe i deficytowe i bilans się wyrównuje.
    • naprawdetrzezwy Będzie tłumaczenie na polski: 12.07.13, 22:12
      Oryginał: „Podpisanie umowy to zwycięstwo wszystkich, którzy walczyli o pozostawienie schroniska w rękach dotychczasowych najemców. Miłośnicy schroniska od wielu tygodni wysyłali do zarządu głównego PTTK apele, w których podkreślali wyjątkowy charakter Samotni. Bali się, że jeśli konkurs wygra restaurator z Karpacza, schronisko straci swój klimat i zmieni się w zwykłą restaurację. Bo zaproponował on w swojej ofercie więcej pieniędzy (nieoficjalnie dowiedzieliśmy się, że była to właśnie kwota 17 tys. zł).”

Tłumaczenie:
      Podpisanie umowy to zwycięstwo lobbystów dotychczasowych najemców. Dd wielu tygodni wysyłali do zarządu głównego PTTK apele, w których podkreślali, że bali się zmian bez żadnych dowodów. Apele poslutkowały złamaniem danego słowa przez właściciela i nieuczciwym przyznaniu praw osobmo, które nie wygrały konkursu...
      A koronnym argumentem lobbystów była podejrzana kwota 17 000 zł...

A teraz tłumaczenie dla tłumoków: zwisa mi i powiewa (tak jak wipom) to schornisko i to, co robi z nim jego właściciel. Zawuważam tylko nieuczciwość i łamanie danego słowa tylko dlatego, że ktoś pierdnął na fejsbóku...
    • tulipano Słynne schronisko Samotnia zostaje w rękach rod... 12.07.13, 22:13
      17 tysia to sporo. Ceny będą z kosmosu. Z 5 lat temu byłam tam tydzień. Jeden obiad dla 3 osób - 50-80 zeta. Nie powiem - wyśmienite, ale cokolwiek dużo. A noclegi - wyleżane wyrka, kocyki, do łazienki kolejka... Ja wiem, to schronisko, więc niby normalka, ale teraz to chyba za każde siku po dychu będą brać
      • Gość: mk Re: Słynne schronisko Samotnia zostaje w rękach r IP: *.internetia.net.pl 12.07.13, 22:24
        no i potem się dziwić, ze na takim Skrzycznem mała zupka 10 zł. Piwo 9. W Czechach mają zupki po 5 i piwo też po tyle, to ja wolę do Czech. Albo zejsć na dół i tam zjeść. Zaraz pod Skrzycznem jest knajpka i za nawet 12 zł można zjeść obiad. Piwo 3.50.
        • Gość: el Re: Słynne schronisko Samotnia zostaje w rękach r IP: *.dynamic.chello.pl 12.07.13, 22:42
          dlatego bedac na sniezce stolowalismy sie po czeskiej stronie, bo nie dosc ze piwo smaczniejsze to ceny jakies takie badziej przystepne...
          • Gość: TW Zegarek To niepatriotyczne! IP: *.146.123.159.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 13.07.13, 08:17
            Płaćmy nawet trzy razy więcej, ale w Polsce, bo Polska jest biedniejsza :)
      • Gość: ktosiek Re: Słynne schronisko Samotnia zostaje w rękach r IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.13, 14:47
        toaleta w Samotni jest bezpłatna, a ceny są takie a nie inne bo położenie schroniska jakkolwiek malownicze wymusza gigantyczne koszty mediów jak i transportu zaopatrzenia. Nie macie pojęcia jak duże są nakłady. Ja mam więc nie marudzę na ceny. Jak komuś drogo niech sobie nosi w plecaku kanapki.
        • Gość: ken Re: Słynne schronisko Samotnia zostaje w rękach r IP: 93.154.186.* 19.07.13, 22:10
          Dojechanie kilku kilometrów brukowaną drogą wymusza gigantyczne koszty? Przesadzasz. Duże nakłady to były na przykład w schronisku Pod Łabskim Szczytem, do którego przez wiele lat nie było w ogóle drogi dojazdowej (a które zawsze było dużo przyjaźniejsze dla turystów niż Samotnia) czy też do restauracji na Śnieżce, gdzie w zimie trzeba wnosić wszystko na plecach. Samotnia przy innych podobnych obiektach PTTK to knajpa a nie żadne schronisko górskie, nawet na warunki karkonoskie Samotnia jest wyjątkowo skomercjalizowana.
    • abw12300 Słynne schronisko Samotnia zostaje w rękach rod... 12.07.13, 23:16
      Nie sprzedali? A cóż ten rudy wyprawia?
    • Gość: i nigdy nie ssij To wcale nie tak drogo IP: *.service.infuturo.it 12.07.13, 23:19
      Mysle, ze Niemcow przyjezdzajacych do swoich wroclawianek bedzie na to stac. A jak nie do sprzedadza BMW tescia.
      • szpak.nie Re: To wcale nie tak drogo 12.07.13, 23:30
        Niemców pewnie stać, ale czy na tym powinna polegać działalność PTTK, zeby łupić turystów poprzez łupienie ajentów?
        I właściwie na czym cała to "uratowanie" schroniska miałoby polegać - dotychczasowa ajentka zostaje, ale zapłaci więcej, czyli będzie musiała sprzedawać drozej, czyli co tu jest uratowane? Na pewno nie kieszenie turystów.
        • Gość: f. Re: To wcale nie tak drogo IP: *.e-wro.net.pl 12.07.13, 23:34
          Ale myślisz, że przy nowym ajencie byłoby lepiej. Przecież mniej by nie zapłacił, to też chciałby zarobić.
          • szpak.nie Re: To wcale nie tak drogo 12.07.13, 23:51
            Nie wiem czy lepiej, ale nikt tego nie wie.Generalnie Samotnia to dość luksusowe schronisko, chociaż obiekt zabytkowy, mały, nie do przerobienia na hotel.... Dotychczasowa ajentka nic nie gwarantuje czego nie wymagałby PTTK, które jest właścicielem.
            • Gość: Trofiejny Re: To wcale nie tak drogo IP: *.31.183.73.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 15.07.13, 09:02
              Ale to schronisko zbudowane przez Niemców ... może rodzina dawnych właścicieli powinna tym zarządzać?
              • Gość: sudetus Re: To wcale nie tak drogo IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.07.13, 15:34
                Uratowano posadki dla pań Siemaszek - i o to właśnie chodziło wszystkim zaangażowanym. Wszyscy organizatorzy tej akcji podpisujący się z imienia i nazwiska to prywatni znajomi pań Siemaszek. Pod względem oferowanych usług Samotnia - nie łudźmy się - wypada gorzej niż przeciętnie na tle innych schronisk karkonoskich (w których nb. nigdy nie było cyrków w postaci akcji fejsbókowych celebrytów o "ratowanie" schroniska).

Stracą oczywiście zwykli turyści, którzy będą płacić więcej, a także dalej będą odsyłani na nocleg do pobliskiej Strzechy.
    • ziutekliv21 Siemaszko-Arcimowicz dala w lape 12.07.13, 23:30
      odpowiedniemu urzednikowi, i uniewaznili tez przetarg.
      Przytaczanie ile to niby "gwiazd" ja popiera jest co najmniej smieszne.
      Te "gwiazdy" co jakis czas zbiorowo popieraja tez jakis pedofilow, pijakow i innych oskarzonych o roznie rzeczy.
      Ale rozumie, dla niektorych to moze byc autorytet moralny, bo widzial/la go w telewizji...
    • emes08 Słynne schronisko Samotnia zostaje w rękach rod... 12.07.13, 23:49
      najlepiej to by było postawić tam biedronkę. albo lidla. pttk by zarobił a i turyści byliby happy.
      • Gość: O Re: Słynne schronisko Samotnia zostaje w rękach r IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.13, 23:55
        faktycznie to moze zrobimy na FB akcje
    • marszalek1980 Słynne schronisko Samotnia zostaje w rękach rod... 13.07.13, 00:17
      super

Samotnia już dawno nie miała klimatu górskiego schroniska, Siemiaszko łupiła turystów całe lata, oferując warunki schroniskowe ze ceny prawie hotelowe (zwłaszcza żarcia). Podejście do przeciętnego gościa - zerowe...

A teraz, ponieważ trzeba zebrać jeszcze więcej kasy, to pani Siemiaszko będzie musiała łupić jeszcze bardziej biednych, przypadkowych ludzi, którzy tam jeszcze zaglądają zachęceni dawną sławą.

Nie wiem skąd ta radość typu "obroniliśmy na fejsie"... będzie jeszcze gó...aniej niż było, normalny górołaz tam w życiu nie zajrzy (chyba że ograniczeni z FB i tzw. VIP-y), ale najważniejsze, że wdowa Siemiaszko zostaje na swoim. Do czasu, mam nadzieję...
      • Gość: mk Re: Słynne schronisko Samotnia zostaje w rękach r IP: *.internetia.net.pl 13.07.13, 00:30
        No włąśnie, przecież tam zawsze było drogo.
    • cezar85 Słynne schronisko Samotnia zostaje w rękach rod... 13.07.13, 00:33
      dopiero teraz, kiedy cała Polska usłyszała, będzie można walnąć piękne billboardy
    • Gość: mmal Re: Słynne schronisko Samotnia zostaje w rękach r IP: *.aquael-bis.pl 13.07.13, 00:39
      =====GENIALNE ZAROBKI=======
      Fenomenalny Sposób Na Pieniądze w Sieci
      Sprawdź jak Łatwo Zarabia się Pieniądze
      System Wielokrotnie Nagradzany
      Najwyższa Innowacyjność w Sieci
      Zarobki 3-12 Tysięcy zł. miesięcznie !!!!
      SKOPIUJ LINK W ADRES PRZEGLĄDARKI I ZARABIAJ
      ----1o0o.pl/1/7
    • Gość: mk Re: Słynne schronisko Samotnia zostaje w rękach r IP: *.internetia.net.pl 13.07.13, 02:19
      "Aż strach pomyśleć, że zamiast schroniska mogłoby tu powstać np. coś tak komercyjnego, jak na przykład "Titanic" [turyści nazywają tak hotel Gołębiewski - red.]. "
      idiotyczny wpis, przecież to Park Narodowy, zadnego titanica by tam nikt nie pozwolił zbudować.
      • Gość: Jacik Re: Słynne schronisko Samotnia zostaje w rękach r IP: *.dynamic.chello.pl 13.07.13, 09:44
        U nas wszystko jest możliwe, wystarczy że sie zna odpowiednie osoby. Poczytaj z jakimi przekrętami powstał Gołebiewski.
        • Gość: sudetus Re: Słynne schronisko Samotnia zostaje w rękach r IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.07.13, 15:35
          Po pierwsze: mieszkam w Karkonoszach i pierwszy raz słyszę określenie "Titanic" na Gołębiewskiego. Autorka musiała je zasłyszeć od niedzielnych turystów, którym pojechała robić zdjęcia na ławeczkach przed Samotnią, i generalizuje na wszystkich. Nota bene nazwa idealnie pasuje do kiczowato-hollywoodzkich gustów niedzielnego plebsu, karmionego telewizyjną papką. Po drugie, Gołębiewski to przykład nietrafiony, gdyż właśnie jest to dobry przykład na to, jak prawo zmusiło inwestora do przestrzegania przepisów budowlanych (co w naszym kraju nie zdarza się zbyt często).
    • djgregorio Słynne schronisko Samotnia zostaje w rękach rod... 13.07.13, 06:24
      No cóż to teraz ludzie którzy to wywalczyli powinni założyć konto fundacji która będzie ze składek tychże członków utrzymywała to ich ulubione schronisko. Czy na taki gest też ich będzie stać by wpłacać co miesiąc po 1 zł ?
      Wtedy schronisko utrzyma swój charakter czyli pokoje będą 10 PLN od osoby będzie można jeść swoje bułki i pić swoją herbatę no i wrzątek będzie za darmo.
      Co poniektórzy narzekają na socjalizm, a tęsknią za wygodami tego systemu.
      • Gość: Caat Czyli zostanie stary syfilis Siemaszków :'( IP: 151.12.214.* 13.07.13, 08:25
        Była szansa że wykurzą tych nierobów Siemaszków i ktoś wreszcie zrobi z tego miejsca to czym miało być z założenia. Niemcy takich górskich karczm z noclegami zbudowali sporo i nadal można zobaczyć w Alpach czym Samotnia była i jak powinna wyglądać. Komuna zrujnowała ten obiekt a nieudolne sieroty po komunie, niejacy Siemaszkowie, kontynuują niszczenie.

Stracona została szansa że Samotnia zostanie przywrócona do stanu w którym normalni ludzie mogli by korzystać z tego pięknego obiektu. Przez tą masową akcję mentalnych niewolników komuny nadal będzie tam syf, brak elementarnych standardów spotykanych już w XIX wieku w Europie, gó...ane herbatki i niejadalne dania.

Możecie sobie pogratulować "sukcesu" i utrzymania kontynuacji degradacji Samotni zaczętej przez komunę. Nie dziwcie się później że ludzie w góry nie chcą jeździć do Polski tylko w Alpy. Tam jest szansa zjeść i spać jak człowiek. U Siemaszków i im podobnych pomazańców postpezetpeerowskich jest to niemożliwe i znowu nieudało się tego zmienić...
    • Gość: TW Zegarek Podobno "katerink" zapewni Ikonowitz-Gessler :) IP: *.146.123.159.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 13.07.13, 08:15
      To będzie pycha i ceny przystępne ... wolna Polska, hehe!
    • eend Najbardziej kuriozalne w tym są 13.07.13, 08:28
      głosy poparcia od pp. Zdrojewskiego i Czarneckiego. To zamiast cholera sypnąć po parę groszy czy wręcz pokryć koszty kilkuletniego czynszu co nie stanowiłoby dla każdego z nich jakiegokolwiek problemu - podpisują "list poparcia". PANOWIE TO SIĘ NAZYWA OBŁUDA !
      Ministra Zdrojewskiego no, jeszcze rozumiem , lepiej dać kolejną podwyżkę lub nagrodę nic nie robiącemu urzędasowi niż przeznaczyć na szczytny cel ale multimilioner Czarnecki popiera ? popiera i co ? pustka, słowa, słowa, słowa........
      • Gość: TW Zegarek Re: Najbardziej kuriozalne w tym są IP: *.146.123.159.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 13.07.13, 09:23
        Dziś prawdziwych filantropów już nie ma,
        Został po nich jeno smutek, żal,
        Dawne życie poszło w dal ... lalala :)

A co on Gates albo inny Żyd z USA ... u nas pierwszy milion trzeba było ukraść (no i donosić do SB, często-gęsto)

3RP to groteska państwa!
    • Gość: gość co za pajac dał tytuł? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.13, 08:56
      TYTUŁ POWINIEN BRZMIEĆ nie "uratowane" tylko "pozostaje w rękach mojej znajomej"
    • xvart teraz mamy nadzieję na wdzięczność 13.07.13, 08:57
      czyli poprawę jakości kuchni. Bo ostatnio w Samotni nie da się jeść. Jedzenie było po prostu niedobre, co było dla mnie niemiłym zaskoczeniem. Poprawcie się proszę, bo inaczej ludzie będą do Was przychodzić tylko na herbatę... I ciepła woda w łazienkach by się przydała...
    • Gość: piotr Co robi PTTK dla schronisk, poza kosztami? IP: 93.154.175.* 13.07.13, 09:14
      no i za co ten czynsz 17 tyś. zł...?
      • Gość: TW Zegarek Re: Co robi PTTK dla schronisk, poza kosztami? IP: *.31.230.180.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 13.07.13, 14:25
        Dostajesz szyld PTTK - to jak gwiazdka Michelin w schroniskach :)
        • Gość: sudetus Re: Co robi PTTK dla schronisk, poza kosztami? IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.07.13, 15:36
          Bez tego szyldu w schroniskach w Górach Sowich, Bystrzyckich, Masywie Śnieżnika czy innych rzadko odwiedzanych miejscach spałbyś nie za 30 zł, ale za dwa razy tyle, a może nawet wcale, bo obiekty te są "od zawsze" deficytowe.
          • szpak.nie Re: Co robi PTTK dla schronisk, poza kosztami? 18.07.13, 15:48
            nie opowiadaj bajek. Agroturystyka bierze nawet 25, warunki lepsze, miejsca również często zapomniane.
            • szpak.nie Re: Co robi PTTK dla schronisk, poza kosztami? 18.07.13, 15:51
              jeśli PTTK będzie naliczał tyle ile nalicza za wynajem to faktycznie zaraz nawet nocleg na korytarzu będzie kosztował krocie.
              • Gość: ken Re: Co robi PTTK dla schronisk, poza kosztami? IP: 93.154.186.* 19.07.13, 22:08
                Agroturystyka to są dwa pokoje u babci na wsi, która dorabia sobie do emerytury. Przy tym ceny są dużo wyższe niż 25 zł za nocleg. Spróbuj utrzymać pokaźny budynek z noclegami za 20-30 zł od łebka w dzikim, górskim terenie. Widzę, że najwięcej do powiedzenia mają ci, którzy zupełnie nie orientują się realiach - wymagania mają duże, buntują się przeciwko komercji, ale zapominają, że nawet w górach pieniądze z nieba nie spadają.
    • gti35 błagam, tylko nie Grupon 13.07.13, 17:10
      będę kupował trzy żurki za każdym pobytem :-)
      • Gość: sudetus Re: błagam, tylko nie Grupon IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.07.13, 15:37
        A ja będę omijał to schronisko z grupami, tak jak do tej pory omijałem za rządów Siemaszkowych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka