Dodaj do ulubionych

Wielki biznes stawia na Wrocław i zatrudnia tu ...

04.10.13, 19:02
Podobno we Wrocławiu żyje się coraz gorzej.
www.gazetawroclawska.pl/artykul/1008203,we-wroclawiu-zyje-sie-coraz-gorzej-mieszkancy-narzekaja-badania,id,t.html
Obserwuj wątek
    • wloodek Re: Wielki biznes stawia na Wrocław i zatrudnia t 04.10.13, 19:31
      ...a w Wąchocku coraz lepiej.
    • Gość: c-- A tak wygląda prawda. IP: *.dynamic.chello.pl 04.10.13, 21:43
      4900 brutto po sześciu latach, murzynier z branży IT w jednej z wrocławskich firm
      I tak wygląda ten dobry klimat biznesowy. Po co do tego dorabiać jakąś ideologię?
      • Gość: yogi Re: A tak wygląda prawda. IP: *.e-wro.net.pl 04.10.13, 22:45
        To i tak dobrze. A i wiadomo, że IT to "elita" w naszej dynamicznej metropolii.
        4900zł brutto po 6 latach, to ok. 3500zł na rękę. Mam nadzieję, że po 10 latach tak murzin zarabia te 1000 euro na ręke czyli tyle, ile niemiecka sprzątaczka w wykształceniem podstawowym niepełnym.
        Klepacze faktur we Wrocławiu zarabiają pewnie mniej niż IT, czyli po 6 latach tępej rypanki może zarabiają 3000zł na rękę (4200 zł brutto).
        Dobre studia, dwa języki perfect i macie szansę zarabiać po 5 latach nawet...800 euro na rękę!
        Smutne...
        • Gość: Uważny czytelnik Re: A tak wygląda prawda. IP: 78.9.155.* 04.10.13, 22:55
          Spoko - szykuje się na nas Amazon - będzie też pakowanie paczek za grosze w "wielkiej korporacji".
          • Gość: Eeee.... Re: A tak wygląda prawda. IP: *.dynamic.chello.pl 05.10.13, 19:22
            NOP już szykuje ofertę dla Amazonu na ochranianie obieku i nadzorowanie pracowników. Wszak trzeba przenieść naijlepsze wzorce z Niemiec na nasze poletko.

wyborcza.pl/1,75477,13416416,Pracownicy_Amazona_jak_niewolnicy__Niemcy_likwiduja.html
            • Gość: Uważny czytelnik Re: A tak wygląda prawda. IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.10.13, 19:45
              NOP będzie miał zatrudnienie, a Dutkiewicz pochwali się sprowadzeniem do Wrocławia "wielkiego biznesu" korporacyjnego.
              Słabiej rozgarnięci będą zachwyceni i czwarta kadencja Dutkiewicza już się zbliża...
              PO w osobie Protasiewicza (nowego szefa struktur wrocławskich PO) już popiera Rafałka...
        • Gość: Papapapa Wrocław Pozdrowienia z Londynu :) IP: *.zone16.bethere.co.uk 04.10.13, 22:56
          Pozdrowienia z Londynu - tutaj płacą i zbudowali już metro (100 lat temu).
        • Gość: dev Re: A tak wygląda prawda. IP: *.internetunion.pl 05.10.13, 14:17
          Tak się składa, że pracuje w jednej z wymienionych firm jako programista i mam 6 lat doświadczenia. Zarabiam 12k brutto. Uwzględniając wysokie podatki w Niemczech, tamtejsze koszty życia, nieruchomości, etc. i pensje max. 5k eur brutto - wyjazd mi się po prostu nie opłaca.
          Prawda jest taka, że w IT są ludzie, którzy się godzą pracować za 6 czy 7 brutto i potem narzekają... Po kiego zatem przyjmują takie warunki skoro firmy bez problemu są w stanie zaakceptować o wiele wyższe stawki?
          • Gość: czester Re: A tak wygląda prawda. IP: *.static.tvk.wroc.pl 05.10.13, 15:55
            > Prawda jest taka, że w IT są ludzie, którzy się godzą pracować za 6 czy 7 brutt
            > o i potem narzekają... Po kiego zatem przyjmują takie warunki skoro firmy bez p
            > roblemu są w stanie zaakceptować o wiele wyższe stawki?

Rozsądny post. Takie są realia.
            Dodam, że wrocławski rynek jest wyssany z lepszych ludzi jeśli chodzi o tę branżę.
            Jest to rynek - ewenement w tej chwili - pracownika.

BTW. Kto śledzi moje posty na tym forum wie, że Dudiego i jego propagandy sukcesu nie znoszę.
          • Gość: w Re: A tak wygląda prawda. IP: 217.8.185.* 06.10.13, 08:09
            problem jest taki ze w tym dzikim kraju nie ma podanej pensji w ofercie pracy.

wielu ludziom otworzylyby sie oczy
      • Gość: P. Re: A tak wygląda prawda. IP: *.bestgo.pl 04.10.13, 23:08
        Jeśli jesteś informatykiem z 6 letnim stażem i zarabiasz 5k brutto pracując we Wrocławiu to albo jesteś "dupa a nie informatyk", albo "dupa" tak ogólnie i nie umiesz wywalczyć lepszej pensji.
        Pozdrawiam, informatyk z 1,5 rocznym stażem pracujący w tym samym mieście.
        • Gość: Uważny Re: A tak wygląda prawda. IP: 78.9.155.* 04.10.13, 23:14
          No tak - "robisz" dla zagranicy w ramach działalności gospodarczej...
          I tak zarabiasz 1/3 tego, co powinieneś - a płakać będziesz na starość dopiero...
          A może wcześniej poszukasz etatu?
          Ech, zero honoru...
          • Gość: andżelika Re: A tak wygląda prawda. IP: *.e-wro.net.pl 04.10.13, 23:37
            mnie i moje koleżanki - sprzątaczki postawiono kiedyś przed szefem sprzątaczy w zachodniej sieci sklepów i powiedziano nam, że od teraz zostaniemy biznesłomanami jak na zachodzie i mamy otwierać firmy.
            No i już od kilku lat jestem taką biznesłomen, mam swoją firmę i nie pracuję na etat. Zarabiam 1988zł. Ale jak miałam grypę, to nie mogłam chodzić do pracy i zarobiłam 231 zł w miesiącu.
            Podobno te przejście na frmy, to było dla naszego dobra!
            • Gość: Łoś_bimbacz Dynamogód krynicą byznesu IP: *.internetia.net.pl 05.10.13, 00:08
              Szanse Dynamogrodu jako jądra byznesu rosną błyskawicznie w związku z powszechnymi strajkami w Bangladeszu, gdzie lud nie szanuje zasad kapitalizmu:)
              • Gość: Uważny czytelnik Re: Dynamogód krynicą byznesu IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.10.13, 18:04
                Bangladesz, powiadasz...
                Amazon już w tej chwili przenosi swoje centra "pakowaczy" do Wrocławia m.in.
                Czekam, kiedy Rafał Psuj Dutkiewicz ogłosi kolejny swój wielki sukces...
                Kiedyś opowiadał o utworzonych w dwa lata 120 tys. nowych miejsc pracy we Wrocławiu:
                wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,78999,7077913,Co_ma_Wroclaw__czego_nie_ma_Krakow.html
                Zauważcie - w dwa lata 120 tys. miejsc pracy, kiedy Wrocław ma 620 tys. mieszkańców...
                NOWE miejsce dla ponad 5% - z dziećmi i starcami włącznie!
                • franek Re: Dynamogód krynicą byznesu 05.10.13, 20:12
                  > Zauważcie - w dwa lata 120 tys. miejsc pracy, kiedy Wrocław ma 620 tys. mieszk
                  > ańców...
                  > NOWE miejsce dla ponad 5% - z dziećmi i starcami włącznie!

Kolego,chyba miałeś na myśli ponad 20%,gwoli ścisłości.
                  • franek Re: Dynamogód krynicą byznesu 05.10.13, 20:22
                    ...a dokładnie niemal 20%.
                  • Gość: Uważny czytelnik Re: Dynamogód krynicą byznesu IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.10.13, 20:39
                    Ups...
                    Rzeczywiście... Zapętliłem się przy pomysłach odpowiedniego pokazania, jakiego genialnego prezydenta mamy...
                    Warto przeczytać podlinkowany przez mnie artykuł - niektórzy naprawdę wierzą w Dutkiewicza...
                    A to zwykły mitoman - a właściwie to jest pseudologia, kiedy mitoman przestał rozróżniać prawdę od kłamstwa i zaczyna wierzyć w swoją wielkość...
                    Uprzedzam - czwarta kadencja się szykuje!
            • Gość: Uważny czytelnik Re: A tak wygląda prawda. IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.10.13, 18:12
              @Andżelika - moje "zero honoru" dot. owego informatyka, który poucza innych i obśmiewa wrocławskie warunki NAWET w branży IT.
              Niektórzy (jak Ty) są zmuszeni do takiego kroku i to jest przykre, ale okazało się u Ciebie konieczne.
              Mimo, że jestem z elitarnej niby branży IT - nie mogę znaleźć pracy we Wrocławiu inaczej, niż właśnie przez działalność gospodarczą na rzecz firm zachodnich (za stawkę 1/3 europejskich).
              Dlatego mówię o sobie - robotnik umysłowy :)
      • Gość: czester Re: A tak wygląda prawda. IP: *.static.tvk.wroc.pl 05.10.13, 00:31
        > 4900 brutto po sześciu latach, murzynier z branży IT w jednej z wrocławskich fi
        > rm
        > I tak wygląda ten dobry klimat biznesowy. Po co do tego dorabiać jakąś ideologi
        > ę?

Naprawdę dobrzy w te klocki zarabiają we Wrocławiu sporo więcej.
        Ci, którzy mają pomysł na własne oprogramowanie do bardziej specjalistycznych rozwiązań, znacznie więcej.
    • bart9999 Wielki biznes stawia na Wrocław i zatrudnia tu ... 05.10.13, 00:37
      Od kiedy to Qatar Airways nazywa się "Quatar" ??? Ehhhhh....
    • ncc74656 Tania i zdyscyplinowana siła robocza 05.10.13, 20:19
      Nic dziwnego że stawiają na wrocek, porównując do Pune czy Chennai jesteśmy tak samo tani tylko bardziej zdyscyplinowani.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka