Dodaj do ulubionych

Kim sa PIONIERZY WROCŁAWIA ?

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.04.02, 16:44
Czy moglby mi ktos wyjasnic, kim sa Pionierzy Wroclawia?
I jak sie takim mozna stac? Maja bezplatne bilety w MPK :))))

To chyba ludzie, ktorzy przybyli do naszego miasta po wojnie, prawda?
Ciekawe, czy ich duzo jeszcze zostalo..?
Obserwuj wątek
    • Gość: Janek Re: Kim sa PIONIERZY WROCŁAWIA ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.04.02, 16:49
      Homar. Szczegółów dowiesz się w TMW /siedziba w Jasiu i Małgosi/. To są ludzie
      z literą "P" i ci co przyjechali pierwsi. Nie wiem czy autochtonów do nich
      zaliczają. Moim zdaniem powinni. Pozdrawiam.
      • Gość: Homar Re: Kim sa PIONIERZY WROCŁAWIA ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.04.02, 16:51
        Janku, a co to znaczy, ze byli z litera "P"?
        Z obozow..?
        • Gość: Janek Re: Kim sa PIONIERZY WROCŁAWIA ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.04.02, 17:04
          Fiopletowo-żółtą płócienną plakietkę z literą "P" musieli nosić w miejscu
          widocznym na ubraniu wszyscy Polacy deportowani na roboty przymusowe do Rzeszy.
          Tak jak Żydzi gwiazdę Dawida.
          • Gość: Kociątko Re: Kim sa PIONIERZY WROCŁAWIA ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.04.02, 17:08
            małe sprostowanie: "pionierzy wrocławia" to jedno, a "ludzie ze znakiem p" to
            co innego. o ile pamiętam to do pionierów zalicza się tych, którzy przybyli do
            wrocka bodajże do końca 1946 roku.
            • Gość: Janek Re: Kim sa PIONIERZY WROCŁAWIA ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.04.02, 17:13
              Ja pisałem o ludziach z Literą "P", którzy pozostali po wojnie we Wrocławiu.
              Razem Polonią i nowo przybyłymi w czerwcu 1945 r. było ich około 2000.
              Pozdrawiam.
              • Gość: Kociątko Re: Kim sa PIONIERZY WROCŁAWIA ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.04.02, 17:23
                oki. mi chodziło o to, ze są to nazwy 2 odrębnych sekcji tmw. :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka