Dodaj do ulubionych

czy wroclaw ma kompleks poznania..

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.09.04, 13:06
....co pewien czas czytajac pewne wypowiedzi - da sie takie cos odczuc. ja
mysle ze to raczej poznaniacy powinni miec (i chyba jednak maja) kompleks
wroclawia. Mysle ze wroclaw to obecnie obok Warszawy, Lodzi, Krakowa
naciekawsze miejsce do inwestycji. Mysle ze Poznan mial swoje 5 minut ale
przespal ten okres i caly czas za to placi
Obserwuj wątek
    • Gość: Rafis Re: czy wroclaw ma kompleks poznania.. IP: 62.29.254.* 16.09.04, 13:13
      Niektórzy maja :) Jednak tak po prawdzie to Poznan we Wrocłwiu robi za
      straszaka.Jak ktos chce wywołac popłoch(kierujac sie dobrymi przesłankami)to
      mówi a w Poznaniu to lub tamto.Jednak w Poznaniu straszakiem jest Wrocław.
      W Szczecinie straszakami sa Poznan i Wrocław. W Gdansku Gdynia. W Krakowie
      Warszawa(choc podobnie jak we wszystkich miastach) choc Kraków to szczególny
      przypadek-wg własnej opinni sa pepkiem swiata i nic im więcej nie potrzeba,
      wszczególnosci inwestycji :)
      Tak wie cowe miasta służa do straszenia lokalnej społecznosci i mobilizowania
      jej do działan na rzecz poprawy pewnych spraw :)Tak to widze.
      Inną sprawa jest to z eniektórzy maja wieczny kompleks wobec wszystkich,
      szczegóonie zachodu.
      • Gość: Bladyrunner Re: czy wroclaw ma kompleks poznania.. IP: *.gazeta / *.edica.pl 16.09.04, 13:16
        To niesamowite ale zgadzam się z Tobą Rafis w 100%
        Doskonale to ująłeś. Tak właśnie wygląda Polska :)
        • Gość: Rafis Re: czy wroclaw ma kompleks poznania.. IP: 62.29.254.* 16.09.04, 13:21
          Jednak w sumie chyba nie jest to takie złe :)Jednak do wszystkiego trzeba
          podchodzic z rozsądkiem.
          Chyba czasy wojen netowych za nami...
          • Gość: erni Re: czy wroclaw ma kompleks poznania.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 13:22
            Tu nie chodzi o komplex tylko o rywalizację. Te dwa miasta rywalizują ze sobą i
            nie da się tego ukryć. Przykład zabieganie o HP.
      • Gość: kotbehemot Re: czy wroclaw ma kompleks poznania.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 13:23
        Ja musze dodac do wypowiedzi Rafisa, ze kazde miasto w Polsce jest na swoj sposob niezwykle. Ja osobiscie widze pare rzeczy, ktorych Wroclaw moglby sie od Poznania nauczyc i za ktory ja Poznan szanuje. No i oczywiscie vice versa:)

Mysle ze nie ma zadnego kompleksu- oba miasta sa bardzo prezne, szybko rozwijajace sie, na baaardzo podobnym stopniu rozwoju i to po prostu konkurencja a nie kompleks.Tak czy owak wyjdzie nam to na dobre:-)
        • Gość: erni Re: czy wroclaw ma kompleks poznania.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 13:25
          Ja tez Poznań szanuję za to że umie się wypromować i za konsekwencję w
          budowaniu centrum finansowego. I dlatego czesto o tym mowie, bo przyklad trzeba
          brać od tych ktorym sie udało.
          • Gość: Rafis Re: czy wroclaw ma kompleks poznania.. IP: 62.29.254.* 16.09.04, 13:40
            Wg mnie Wrocław umie sie bardziej wypromowac co pokazuja liczne artykuły w
            międzynarodowej prasie i starania o expo.Poznan ma targi i jest a własciwie
            przez kilkadziesiat lat był pierwszym miastem jakie widzieli ludzie z
            zagranicy. Tam pierwsze zagraniczne inwestycje pojawiły sie juz za komuny,
            dzięki targom.Potem było coraz lepiej. Początek lat 90-tych to ogromny napływ
            inwestycji za sprawa własnie targów i Kulczyka. Jednak ta łatwosc w
            pozyskiwaniu jakby uspiła władze Poznania i spowodowała ze nie zabiegali o nowe
            inwestycje co spowodowało kilka lat posuchy. Teraz jednak jakbys ie budzili :)
            Jednak Poznan nadal jest silnym osrodkiem gospodarczym, szczególnie jesli
            chodzi o przemysł i sektor firm doradczych. Oczywiscie sytuacja z biurowcami
            jest tez bardzo dobra. Jednak biurowiec nie stworzy centrum finansowego jakby
            go nie nazwac.Potrzebe są instytucje finansowe i one powstaja we Wrocławiu
            dzieki wiadomym biznesmenom.Zauwazcie, ze Agricole a juz niedługo Getin mają
            własne siedziby i nie korzystaja z wynajmu.
            Tak wiec Wrocław musi zabiegac o kolejne inwestycje przemysłowe(najlepiej te
            nowoczesniejsze) oraz najbardziej o rozwój tego sektora finansowego i IT.
            Tak jak Poznan ma przewage w przemysle tak Wrocław w Turystyce(wielkosc
            zatrudnienia w tym sektorze większa niz w Krakowie o dziwo). Jednak zanim
            zacznie przynosic to naprawde powazne dochody to minie jeszcze kika lat.
          • Gość: Preslaw Re: Wrocław Poznań - dwa bratanki. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 13:45
            Rany boskie, co się porobiło! Poznań tak otwarcie chwalony na forum o
            Wrocławiu. Ja się z tego cieszę, bo uważam, tak jak wszyscy wyżej, że warto się
            uczyć od wszystkich i warto konkurować. Moim zdaniem możemy bardzo od nich
            uczyć się jak budować wiele rzeczy, ot choćby bardzo dobre uczelnie. Poznań
            wygrywa we wszystkich lub prawie wszytskich rankingach, nawet z Warszawą.
            • Gość: kotb. Re: Wrocław Poznań - dwa bratanki. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 13:48
              Nie mamy sie czego wstydzic. Tu znowu piekna rywalizacja sie zakroila, bo Poznan ma najlepszy uniwerek w Polsce, a my najlepsza politechnike:) Jak zwykle rywalizacja:)
    • Gość: P.B Re: czy wroclaw ma kompleks poznania.. IP: 213.17.226.* 16.09.04, 13:44
      myślę, że to nie pora i czas na tego typu dywagacje, zwłaszcza przed mającym
      nastąpić w niedzielę pojednaniem poz-wroc :)

P.S
      aż dziw bierze, w jaki umiarkowany sposób prowadzona jest dotychczas polemika :D
      • Gość: kotb. Re: czy wroclaw ma kompleks poznania.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 13:47
        Pomijajac spotkanie, to nikomu sie juz nie chce:) Tzn mowie przynajmniej za siebie.
        • Gość: Rafis Re: czy wroclaw ma kompleks poznania.. IP: 62.29.254.* 16.09.04, 13:57
          Gość portalu: kotb. napisał(a):

> Pomijajac spotkanie, to nikomu sie juz nie chce:) Tzn mowie przynajmniej za
          sie
          > bie.

no włąsnie, stary juz sie robie :)
      • Gość: Rafis Re: czy wroclaw ma kompleks poznania.. IP: 62.29.254.* 16.09.04, 13:48
        czy wobec tego pojednania planowany jest gest Williego Brandta? :)
        • Gość: kotb. moze Kozakiewicza? ;-) n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 13:49
        • Gość: erni Re: czy wroclaw ma kompleks poznania.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 13:54
          A kto będzie Willim, a kto Brandtem ?
          • Gość: kotb. Re: czy wroclaw ma kompleks poznania.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 14:03
            Ja sie moge poswiecic i zagrac kolano.
      • robaczq Re: czy wroclaw ma kompleks poznania.. 16.09.04, 14:40

wydaje mi się że Czarnecki lecząc kompleks chce dołożyć Qlczykowi za "Stary
        browar" dlatego tak długo dopieszcza ten mizerny projekcik.
        • Gość: Rafis Re: czy wroclaw ma kompleks poznania.. IP: 62.29.254.* 16.09.04, 14:51
          Kulczyk jest najbogatszy ale Czarnecki najzdolniejszym biznesmenem o czym
          swiadczą wyróżnienia chocby Financial Timesa :)
          Tak wogóle kochany robaczku widze, że nudzi Ci sie i chcesz zniszczyc nasza
          odwieczną przyjaźń wrocławsko-poznańską :)
    • Gość: Andrzej Re: czy wroclaw ma kompleks poznania.. IP: 150.254.117.* 17.09.04, 10:28
      Jestem z Poznania i nigdy nie miałem, a nawet nie mam kompleksu Wrocławia...
      :))). Nie próbuj tutaj jątrzyć.
      • Gość: Preslaw Re: czy wroclaw ma kompleks poznania.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 15:36
        Ale kto jątrzy. To właśnie człowiek z Poznania jątrzy. Wrocławiwanie w tym
        wątku nie jątrzą, wręcz przeciwnie. Dobrze, że nie masz kompleksu Wrocławia, bo
        nie ma ku temu żadnego powodu. Jeżeli człowiek określa swoją wartość przez to
        gdzie mieszka staje się żałosny i pusty. Można mieszkać w miejscu małym i
        skromnym a być wielkim. Choć niektórzy twierdzą, że wielkie miejsca czynią
        wielkim. Poznań i Wrocław mają podobne potencjały.
        • Gość: POZNANIAK PRAWDE MÓWIE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.tele2.pl 17.09.04, 15:47
          A ja mówie tak:

Nie byłoby żadnej konkurencji Poznania z Wrocławiem gdyby nie recesja w
          Polskiej gospodarce. Teraz każdy walczy o inwestycje i o miejsca pracy.
          Ten pierdo.lony, nieudolny Polski rząd siedzacy w warszawce osłabia nasze
          szanse.
          Gdyby odciąć zachodnią Polskę od pieprzo.nej azji (która zaczyna się od Konina)
          bylibysmy prawdziwym tygrysem Europy. A inwestorzy z chęcią inwestowaliby od
          Poznania po Wrocław!!!!

• Gość: erni "TRZEBA SKOŃCZYĆ Z CENTRALIZMEM W POLSCE" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 16:09
            Prawdopodobnie Twój system został zainfekowany virusem_sLd. Wirus ten od
            kilku lat pustoszy zasoby transferując je na prywatne konta (emailowe). Virus
            największe szkody wyrządził w latach 2000-2003 za sprawą upgrade-owanej
            wersji mil_Ver. 0.1 Sytuacja powoli stabilizuje się, choć wciąż występuje
            zagrożenie zawieszenia się systemu lub jego całkowitego upadku.

• Gość: erni Re: "TRZEBA SKOŃCZYĆ Z CENTRALIZMEM W POLSCE" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 16:40
              mp3.wp.pl/ftp/s/84/84355.mp3?fname=Pawel_Kukiz_%26_Piersi-virus_sLd
          • Gość: ! Re: PRAWDE MÓWIE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.09.04, 16:54
            Poznaniak zgadzam się z Tobą nie w 100, ale w 1000%. Pozdrawiam.
            • Gość: erni Re: PRAWDE MÓWIE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 16:56
              ! wróciłeś??? Napisz cos o lotnisku. Wszyscy czekali.
            • Gość: ! Re: PRAWDE MÓWIE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.09.04, 16:58
              Współczuję wszystkim, którzy mają kompleksy i próbują je leczyć m.in na tego
              typu forach. Współczuję też tym nawiedzonym, którzy na siłę próbują udowadniać,
              że Poznań jest 100 razy lepszy od Wrocławia i odwrotnie. Nasze miasta są niemal
              na tym samym poziomie rozwoju, inwestycji. W jednych dziedzinach Wrocław jest
              górą, w innych Poznań ale nie można mówić, ze jedno miasto jest od drugiego
              znacznie lepsze albo wyprzedza je o kilka długości...

Pozdrowienia dla wszystkich mieszkańców obu miast, tych bez wzajemnych
              kompleksów :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka