Dodaj do ulubionych

Test predyspozycji językowej do gimnazjum - opinie

01.06.16, 19:19
Czy ktoś ma może dziecko, które pisało tegoroczny test?
Chodzi mi o poznanie Waszej opinii na temat trudności. Córka pisała i powiedziała, ze był raczej trudny i zupełnie inny niż wczesniejsze.
Możecie zapytać swoje dzieci? Bo zastanawiam się, na ile przesadza.
Dzięki
Obserwuj wątek
    • justek103 Re: Test predyspozycji językowej do gimnazjum - o 02.06.16, 11:26
      Hej!
      Wszystkie dzieci z naszej klasy, które pisały (ok. 8 bardzo dobrych uczniów) uznało jako koszmarny.
    • kolina Re: Test predyspozycji językowej do gimnazjum - o 02.06.16, 16:02
      Moja córka tez użyła tych słów: "raczej trudny".. Np. przetłumaczyć z polskiego na rumuński instrukcję obsługi szlifierki. Zadanie na całą stronę A4, instrukcja typowo techniczna, z tabela dotyczącą ziarnistości..
    • skarolina Re: Test predyspozycji językowej do gimnazjum - o 02.06.16, 16:03
      Moje dziecko przysłało smsa - "Ten test był okropny!", słyszałam opinię osób sprawdzających, że był bardzo trudny.
      • justek103 Re: Test predyspozycji językowej do gimnazjum - o 02.06.16, 20:08
        Najgorsze jest to, że jest ten nieszczęsny próg 25%, aby w ogóle zdać test. Do zeszłego roku nie było tego progu. Po prostu dostawałeś wynik, jak w teście szóstoklasisty - nie można było go nie zdać, no może przy zerze.... Nie wiem, jak komisje ostro go ocenią. W sytuacji kiedy tyle dzieci oceniają podobnie test, może się skończyć, że w niektórych szkołach zostaną miejsca, bo dzieciaki go nie pozdawały. To już byłaby kpina....
        • skarolina Re: Test predyspozycji językowej do gimnazjum - o 03.06.16, 14:09
          A ja podejrzewam, że to, że ten test był inny i trudny to wynik tego, że teraz namnożyło się i kursów przygotowawczych i można kupić książkę z przykładowymi testami.
          Skoro to ma być test predyspozycji, to on ma faktycznie sprawdzać predyspozycje i powinno się do niego podchodzić z marszu. Myślę, że stąd taka zmiana, żeby przechytrzyć tych, co się "przygotowywali". Jak ktoś ma predyspozycje językowe, to to wyjdzie nawet w bardzo trudnym teście. Jak ich nie ma, to sobie z trudnym testem nie poradzi. A założenie jest takie, żeby do gimnazjów językowych przyjmować jednak dzieciaki, które sobie poradzą z naprawdę dużą ilością materiału.
    • irmm Re: Test predyspozycji językowej do gimnazjum - o 03.06.16, 11:16
      Syn twierdził, że bardzo trudny i inny niż na kursie przygotowawczym. Dostał ledwo powyżej 50%.

• justek103 Re: Test predyspozycji językowej do gimnazjum - o 03.06.16, 11:21
        SKĄD WIESZ ILE DOSTAŁ???!!!
    • kolina Re: Test predyspozycji językowej do gimnazjum - o 07.06.16, 16:01
      Jakie wyniki mają Wasze dzieci? Moja córka 130pkt/200, czyli 65%. Podobno jeden z lepszych wyników sód piszących na Brucknera..
      • ola766 Re: Test predyspozycji językowej do gimnazjum - o 07.06.16, 19:45
        A dlaczego taka punktacja? Moja córka miała 22/40, to są jakies punkty przeliczeniowe?
        • beetlejuce1973 Re: Test predyspozycji językowej do gimnazjum - o 07.06.16, 21:36
          Chodzi o punktację z testu max 200 pkt - przelicza się na punktację rekrutacyjną max 40 pkt. Moja córka test określiła jak ''chiński''. Gdybym wiedziała, że będzie tak bardzo różny od tych z poprzednich lat, wysłałabym ją na kurs przygotowawczy. Ale skoro świetnie sobie radziła z tamtymi testami, nie widziałam potrzeby. A tu przykra niespodzianka. Test bardzo trudny. Dzisiaj go przeglądałam. Kompletnie inny stopień trudności. Moja córka ma 45%. Mam nadzieję, że tyle wystarczy. Czy to prawda, że w tym roku nie bierze się pod uwagę ocen ze świadectw w szkołach dwujęzycznych? Zapomniałam dopytać w szkole. Podobno dlatego ten test znacznie trudniejszy niż w ubiegłych latach...
          • image27 Re: Test predyspozycji językowej do gimnazjum - o 08.06.16, 09:07
            Witam. Tez widziałam ten test dzisiaj i wydawał się b. trudny. Mój syn napisał na 19 pkt. nie wiem, czy to nie za mało. Może ktoś wie coś wiecej, ile dzieci nie zaliczyło? Wszystko owiane tajemnicą.
          • kolina Re: Test predyspozycji językowej do gimnazjum - o 08.06.16, 10:10
            W tym roku nie bierze się ocen jednostkowych pod uwagę, ale samo świadectwo z wyróżnieniem ("czerwony pasek")-5punktów za nie przysługuje
            • naticzek1 Re: Test predyspozycji językowej do gimnazjum - o 08.06.16, 10:46
              Czyli jak w tym roku się liczy? bo moja się męczy z poprawianiem ocen, a to nie ma sensu, skoro pasek i tak będzie miała?
              Tylko test 6 klasisty i ten test predyspozycji?
              • kolina Re: Test predyspozycji językowej do gimnazjum - o 08.06.16, 10:50
                Za test 6-klasty max.40pkt
                Za test predyspozycji max 40pkt
                za świadectwo z wyróżnieniem 5 pkt
                za wolnotariat/samorząd szkolny 2 pkt
                za konkursy (lista na stronie edu.wroclaw.pl) z tytułami( głównie laureata) max.13
                • naticzek1 Re: Test predyspozycji językowej do gimnazjum - o 08.06.16, 11:06
                  Dzięki, czyli moja będzie miała 67 punktów, maks 70 jeśli zaliczą ogólnopolski konkurs artystyczny jako "inne, nie wymienione"...
                  • naticzek1 Re: Test predyspozycji językowej do gimnazjum - o 08.06.16, 11:08
                    nie wiem, czy to wystarczy do Jedynki...
                  • justek103 Re: Test predyspozycji językowej do gimnazjum - o 08.06.16, 11:18
                    Konkurs zaliczony musi być organizowany przez Oświatę lub szkołę. Nie może być konkursem płatnym tzw. komercyjnym.
                    • justek103 Re: Test predyspozycji językowej do gimnazjum - o 10.06.16, 08:04
                      Rodzice drodzy odezwijcie się , czy macie jakieś info w sprawie punktów za ten test. My mamy 23 punkt z testu, a za całość 67. Córka myślała o G1 lub 10, ewentualnie o 48. Nie wiem, czy to starczy? Jak kształtują się punktacje u dzieciaków w Waszych szkołach?
                      • naticzek1 Re: Test predyspozycji językowej do gimnazjum - o 10.06.16, 09:09
                        My mamy dokładnie tak samo! 23 punkty za test a za całość 67. Obawiamy sie, ze nie wystarczy do G Nr 1.W naszej szkole to najlepszy wynik, zaraz za moją córką kolejna ma 20 punktów a potem juz jakieś słabsze punktacje poniżej 20,ale nasza podstawówka jest marna;) W 18 powiedzieli mi, ze dostana sie do nich tylko dzieci z punktacja powyżej 20.
                        • justek103 Re: Test predyspozycji językowej do gimnazjum - o 10.06.16, 09:46
                          No to u nas w klasie (bo w szkole nie wiem) dwoje dzieci ma o dwa punkty więcej - one idą do G49. Reszta ma mniej, tj. w okolicy 20. W 48 słyszałam, że powyżej 20 jak dziecko ma, to powinno być przyjęte (oczywiście jak za test szóstoklasisty jest też sporo). Ale to szkoła z rozszerzonym niemieckim, więc nie wszystkim odpowiada.
                        • skarolina Re: Test predyspozycji językowej do gimnazjum - o 12.06.16, 21:55
                          naticzek1 napisała:

>W 18 powiedzieli mi, ze dostana sie do nich tylko dzieci z punktacja powyżej 20.

Ciekawe, skąd to wiedzą? Jeszcze nie było rekrutacji, żeby tam wolne miejsca nie zostały, więc szczerze wątpię w wygórowany próg.
                          • zona_mi Re: Test predyspozycji językowej do gimnazjum - o 13.06.16, 12:21
                            W 48 powiedziano mi, że na razie nie ma ustaleń, co do minimalnej liczby punktów, wszystko zależy ile dzieci statecznie będzie chciało się dostać, na jakim poziomie itd. dopiero wtedy będą ustalać od ilu punktów za predyspozycje już biorą.
                            • skarolina Re: Test predyspozycji językowej do gimnazjum - o 13.06.16, 12:29
                              A mogą coś takiego ustalić? O ile dobrze pamiętam regulamin rekrutacji, to liczy się suma testu szóstoklasisty i testu predyspozycji plus dodatki (pasek, wolontariat, konkursy). Nie mogą sobie ustalić, od jakiego progu wyniku testu predyspozycji przyjmują. Spojrzałam w regulamin i wynik testu nie jest nawet kryterium różnicującym (kiedyś był). Mam wrażenie, że panie w sekretariatach chcą być bardzo ważne.
                              A swoją drogą spytam przy okazji - czy macie wynik testu predyspozycji w pełnych punktach rekrutacyjnych, czy z dokładnością do jednego miejsca po przecinku? Bo u nas podawali pełne, a u koleżanki z dziesiętnymi.
                              • zona_mi Re: Test predyspozycji językowej do gimnazjum - o 13.06.16, 13:02
                                Ja chyba nie do końca to rozumiem, ale wychodzi mi, że nie ma progu minimalnego z samego testu, by na pewno się dostać, tylko rzeczywiście potem całość ze świadectwem itd. Ale by test uznać za zaliczony, mam wrażenie, chyba uczeń musi osiągnąć 10 punktów.

Informację mam z pełnymi: 24/40.
                                • skarolina Re: Test predyspozycji językowej do gimnazjum - o 13.06.16, 13:19
                                  No właśnie dlatego się zbulwersowałam, bo napisałaś "na razie nie ma ustaleń co do minimalnej liczby punktów (...) będą ustalać, od ilu punktów za predyspozycje biorą".
                                  Nie mogą ustalać, od ilu za predyspozycje, bo kryterium jest łączna suma punktów. I nie ustala tego nikt konkretny, tylko jest to wynik rekrutacji, samo się ustala na podstawie ilości chętnych i ich wyników punktowych.
                                  • zona_mi Re: Test predyspozycji językowej do gimnazjum - o 13.06.16, 13:35
                                    Pewnie tak właśnie jest, nie przejmuj się, czasem coś mieszam :)
                                    • justek103 Re: Test predyspozycji językowej do gimnazjum - o 13.06.16, 14:49
                                      Co do tych zapewnień Pań w sekretariacie. Myślę, że do szkół dwujęzycznych idą dzieci, które się bardzo dobrze uczyły, czyli pasek mają wszyscy, wolontariat też. Egzamin pewnie też zdały bardzo dobrze - czyli minimum te 36 puntów mają jak nie więcej. Został test predyspozycji i konkursy. Wszystkie informację, to tylko ich wieloletnie doświadczenie i przypuszczenia - nawet jeśli zasady w tym roku nieco się zmieniły. OCZYWIŚCIE NIC NIE JEST PEWNE, ale rodzic pewnie próbuje wyciągnąć jakiekolwiek informacje. Stąd te wieści. Może szkoły dwujęzyczne mają też zestawienie wszystkich dzieci, które pisały test i widzą ile dzieci ma przekroczony chociażby próg 50%.
                                      • zona_mi Re: Test predyspozycji językowej do gimnazjum - o 13.06.16, 14:53
                                        Trudno mi powiedzieć, pierwszy raz biorę udział jako rodzic w tym wszystkim, bo moje starsze dziecko samo załatwiało sprawy związane z naborem, zresztą to było dość dawno temu, więc nie to, że jakoś szczególnie wnikam i przepytuję panie w sekretariacie, tylko zapytałam, bo na moją logikę sadziłam, że 24 z testu to nie jest dużo. Nie miałam odniesienia.
                                        I tak w końcu wszystko się okaże :)
                                        • justek103 Re: Test predyspozycji językowej do gimnazjum - o 13.06.16, 14:56
                                          Myślę, że większość z nas próbuje wyciągnąć cokolwiek z sekretariatu. Ja też!
                                          • skarolina Re: Test predyspozycji językowej do gimnazjum - o 13.06.16, 14:58
                                            Ja nie, bo mam świadomość, że w tym roku nikt niczego nie jest w stanie przewidzieć ze względu na kompletnie zmienione zasady rekrutacji. Poprzednio "rekrutowałam się" 4 lata temu i przez następne trzy lata w sumie dość łatwo potrafiłam przewidzieć progi itd. W tym roku, jak akurat potrzebuję, to niestety, nie da się nic oszacować, bo nie ma na czym.
                                      • skarolina Re: Test predyspozycji językowej do gimnazjum - o 13.06.16, 15:11
                                        Zasady zmieniły się bardzo, ze względu na to, jakie są proporcje ocen i testu. W ubiegłym roku do gimnazjum dwujęzycznego była identyczna rekrutacja jak do innych, powiększona tylko o punkty z testu predyspozycji, więc np. uczniowie, którym średnio poszedł test mogli nadrobić ocenami. Nie sądzę, żeby szkoły robiły statystyki i wiedziały, ilu uczniów podbiło sobie testami a ilu ocenami i wzorowym. Inne też znaczenie miał w ubiegłym roku ogólny test szóstoklasisty, w tym jest tylko 20 (więc strata punktów za zadanie z geometrii czy wypracowanie mniej boli), za to nie da się naciągnąć sobie punktacji ocenami, co zaboli zwłaszcza uczniów szkół, które łagodnie oceniają. Dlatego mówię, że w tym roku naprawdę ciężko spekulować.
                                        • zona_mi Re: Test predyspozycji językowej do gimnazjum - o 13.06.16, 19:30
                                          Jak dobrze, że to ostatni nabór do gimnazjum u nas... ;)
                                          • skarolina Re: Test predyspozycji językowej do gimnazjum - o 13.06.16, 19:41
                                            U nas też, ale cholera wie, co będzie po gimnazjum...
                                            • naticzek1 Re: Test predyspozycji językowej do gimnazjum - o 14.06.16, 15:03
                                              Ja obdzwoniłam dziś szkoły i wiem, że w gimnazjum nr 1 jest 80 dzieci z wynikiem ponad 22 punkty, z czego najlepszy wynik to 34. Jest tam 60 miejsc, ale pewnie nie wszyscy to akurat gimnazjum wybiorą. Na Grocohowej też podobne wyniki, tam jest 30 miejsc. Co do 18 to wiem, że pisało 50 dzieci i tylko 20 ma wynik powyżej 20 punktów. Co do reszty - czyli świadectwo z paskiem i egzamin szóstoklasisty to wśród moich znajomych wybierających sie do dwujęzycznego wszyscy mają paski i prawie maksa z testów. Więc niestety ale domyślam się ze test predyspozycji będzie bardzo znaczący. Ja juz wiem, że nie zaryzykuje G1 z naszymi 67 punktami rekrutacyjnymi.
                                              • justek103 Re: Test predyspozycji językowej do gimnazjum - o 14.06.16, 15:34
                                                To w G1 będą dwie klasy a nie jedna?
                                                • naticzek1 Re: Test predyspozycji językowej do gimnazjum - o 14.06.16, 22:43
                                                  Powiedzieli mi, że 60 miejsc, więc dwie.
        • kolina Re: Test predyspozycji językowej do gimnazjum - o 08.06.16, 10:08
          Przeliczamy punkty z testu (max.200) na punkty rekrutacyjne (max.40). Rekrutacyjnych miała 26/40
    • beetlejuce1973 Re: Test predyspozycji językowej do gimnazjum - o 07.06.16, 21:41
      Nie przesadza. Dzisiaj widziałam ten test. Koszmarny.
    • naticzek1 Re: Test predyspozycji językowej do gimnazjum - o 08.06.16, 10:43
      Trudny, dostała 23/40 a sporo sie przygotowywała i testy z poprzednich lat robiła bardzo dobrze.
    • zona_mi Re: Test predyspozycji językowej do gimnazjum - o 10.06.16, 10:12
      Podobno był bardzo trudny, w szkole, w której pisał mój syn, żadne dziecko nie przekroczyło 30/40. Syn miał 24 to podobno dobrze.
    • ola766 Re: Test predyspozycji językowej do gimnazjum - o 14.06.16, 16:32
      A ma ktoś informacje z 49?
      Tam jest wszystko utajnione, do tego stopnia, że nawet zdjęcia testu przy wglądzie nie można było zrobić, żeby w domu na spokojnie przeanalizować. Jedna dziewczynka próbowała i była straszna afera...
      • anetal34 Re: Test predyspozycji językowej do gimnazjum - o 19.06.16, 20:50
        Syn zdawał do 49,uzyskał 24 p-ty z testu predyspozycji.W sumie będzie miał 71 pkt.,zobaczymy czy starczy do kwalifikacji.
        • naticzek1 Re: Test predyspozycji językowej do gimnazjum - o 21.06.16, 11:07
          Moja jednak 70 i mamy cykora, nie chcemy ryzykować ze wyląduje w rejonie i posłaliśmy do 18.
    • anetal34 Re: Test predyspozycji językowej do gimnazjum - o 21.06.16, 13:06
      W 49 pisało ok.100 dzieci.Tak się zastanawiam,ile z nich będzie miało maksa z punktów i czy te 71 punktów wystarczy?
      • justek103 Re: Test predyspozycji językowej do gimnazjum - o 21.06.16, 18:43
        Tylko setka pisała w 49? To dosyć mało jak na to, ile dzieci przyjmują. Oczywiście nie wszyscy, którzy planują wpisać tę szkołę jako pierwszą, musieli tam pisać. Z tego co wiem, to nieliczne osoby mają w okolicy 30. Całe grono, to dzieciaki bliżej dwudziestu punktów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka