Dodaj do ulubionych

L I S T A O B E C N O S C I_____S P 102

28.09.04, 15:50
S P. Nr.102 im. Romualda Traugutta, albo......

1-Komunia Swieta - ul.Kasprowicza. Parafia sw.Antoniego -30 maj 1970

______

kogo pominelam-??
AMBROZY
BLOCH; BROZEK
CEBULSKA; CIESINSKI, CZARKOWSKA
DOBKOWSKA, DABROWSKA;
E
F
GIEDROJC
H
IZIENICKI
J
KOWALSKA; KORDEK
L
M
N
O
P
R
SZCZEPANSKA
TOMASZEWSKA
U
WOJCIECHOWSKA, WOLCZYK
Z

pozdrawiam wszystkich-

czy pamietacie nasze nauczycielki oraz Pania Dyrektor szkoly Pania Kociolek?,
a wozna/y ??? :-)

Obserwuj wątek
    • link_zastrzezony Re: L I S T A O B E C N O S C I_____S P 102 10.10.04, 09:25
      witam, widze ze nikogo juz nie ma.....
      nie wierze :-(
      • Gość: M Re: L I S T A O B E C N O S C I_____S P 102 IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 16.02.05, 23:46
        SP 102- ehh moja dawna wspaniała szkoła!!szkoda tylko ze 6lat!!
        Pozdrawionka dla wszystkichz tej szkoły a potem z gim27 a wszczególności dla
        klasy 3g i jej wychowawczyni p.A.Krawiec :)
        Może jakiś zjazd absolwentów?!?!
        • turez Re: L I S T A O B E C N O S C I_____S P 102 24.02.05, 18:58
          to także i moja szkoła, jakieś 8 lat temu sie z nią pożegnałem:) nie było nawet
          źle tam:) a pani krawiec była fajna:) teraz z niej jakies gimnazjum...swoją
          drogą dziwne ze nigdy tam po skończeniu jej nie byłem:/
          • Gość: M L I S T A O B E C N O S C I_____S P 102 IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 06.05.05, 19:37
            no to czas to nadrobić...ja po ukonczeniu gimn, byłam w niej juz kilka razy.i
            jeszcze będe!!!

Pozdrawiam wszystkich absolwentow SP102 z potem Gimn27:)
    • ibulka Re: L I S T A O B E C N O S C I_____S P 102 12.05.05, 17:01
      Moja 14 letnia siostrzenica chodziłą do tej podstawówki, a dzisiaj uczy się w
      gim.27 w tym samym budynku :)) Zapraszam do niej na gg - 7797318 ;)
      Pani Krawiec uczy ją biologii i wiem, że jest fajna ;)
      • Gość: M Re: L I S T A O B E C N O S C I_____S P 102 IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 06.07.05, 13:10
        no i lipa!czyzby juz nikt z absolwentów tu nie zaglądał??:>
    • onlinea2 Re: L I S T A O B E C N O S C I_____S P 102 13.09.05, 19:39
      EWA TOMASZEWSKA ZBIGNIEW SKARUL GRAZYNA CYBULSKA, EUGENIUSZ KORDEK...CZOLOWI
      UCZNIOWIE))
      A KORDEK TO BYLA MOJA PLATONICZNA MILOSC ;)
      pozdrawiam wszystkich!
    • ma_online Re: L I S T A O B E C N O S C I_____S P 102 30.09.05, 14:31
      chyba juz tu nikt nie zaglada.
      Melduje sie jedna z w/w listy-
      zgadnij kto.. ;-)
      pozdrowienia od Eli.
    • onlinea2 Re: L I S T A O B E C N O S C I_____S P 102 14.10.05, 10:14
      czyzby roczniki 60-70-te, to wymarle roczniki ???
      pozdrawiam wszystkich absolwentow SP 102
      Tez Ela.
      • Gość: Hera Re: L I S T A O B E C N O S C I_____S P 102 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.05, 23:34
        Kończyłam tę szkołę bardzo dawno temu,pamiętam pana Wodonosa ,nauczyciela języka
        rosyjskiego.Panią Sztucką,uczyła plastyki,może ktoś jeszcze mi przypomni jakieś
        nazwiska z dalekiej przeszłości?
        • Gość: elkah Re: L I S T A O B E C N O S C I_____S P 102 IP: *.Rozanka.WROC.PL / *.ip.WRO.Korbank.PL 18.10.05, 19:43
          A pamiętasz panią Grzyb,pana Panasia,Czernuszewicza,szaloną p.od muzyki co
          grała na pianinie:"moje nerwy,moje nerwy";)(zapomniałam nazwiska) i wielu
          innych nauczycieli???
          W jakich latach chodzilas do szkoły?
          Pozdrawiam Elka
          • Gość: M Re: L I S T A O B E C N O S C I_____S P 102 IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 04.11.05, 18:36
            hehe... pani pod muzyki.. to p.Sznajder...:D - jej standarotwy tekst "zostaw
            teczkę na chwileczkę":D Czarnusiewicz spoko gość:) Wodonos-a znam tylko "ze
            sklepiku" - rowniez spoko:)
            jeszcze takie osoby:
            A.Krawiec - wspaniała kobieta - moja wychowawczyni z gimnazjum :):) Serdecznie
            pozdrawiam:)
            M.Kumaszka - od plastyki
            B.Szkop od matmy... - to opiero była babka.... - stres co lekcje...:>
            A.Małowiecka od polskiego - moja wychowawczyni, tyleze ze z SP....:/ - no
            coments
            M.Stańczyk od histori - :):):):)

• Gość: elkah Re: L I S T A O B E C N O S C I_____S P 102 IP: *.Rozanka.WROC.PL / *.ip.WRO.Korbank.PL 08.11.05, 15:43
              Za moich czasu pani od muzyki nazywała się ENGELBREHT
              • Gość: elkah Re: L I S T A O B E C N O S C I_____S P 102 IP: *.Rozanka.WROC.PL / *.ip.WRO.Korbank.PL 08.11.05, 15:44
                miało być czasów sorki
          • turez Re: L I S T A O B E C N O S C I_____S P 102 07.11.05, 23:50
            czarnuszwicz dalej uczy wfu:) grzybowa uczyła w klasie mojego kolegi jeszczew
            nawet w roku 96/97:)
            pzdr
    • ma_online Re: L I S T A O B E C N O S C I_____S P 102 01.12.05, 08:43
      marne te forum na "gazecie" zastanawialam sie czy szukanie ma sens.
      Pozdrawiam wszystkich czytajacych i tych ktorych oczekiwalam a nie zastalam.
      E.
    • ma_online Re: L I S T A O B E C N O S C I_____S P 102 01.12.05, 08:47
      ponad to mysle ze kolejnym utrudnieniem jest na tym forum wymuszanie logowania
      sie. Czasem ktos zapomni haslo, i odechciewa mu sie zakladania nowego konta
      zeby tu wejsc.Drodzy webmasterzy, odpusccie sobie tym razem, logowanie jest bez
      sensu, forum traci wartosc a utrudnic komus zycie to specjalnosc nasza na to
      wyglada---------------
      • ma_online Re: L I S T A O B E C N O S C I_____S P 102 01.12.05, 16:11
        ma_online napisała:

> ponad to mysle ze kolejnym utrudnieniem jest na tym forum wymuszanie
        logowania
        > sie. Czasem ktos zapomni haslo, i odechciewa mu sie zakladania nowego konta
        > zeby tu wejsc.Drodzy webmasterzy, odpusccie sobie tym razem, logowanie jest
        bez
        >
        > sensu, forum traci wartosc a utrudnic komus zycie to specjalnosc nasza na
        to
        > wyglada---------------
      • Gość: 1973-1981 Re: L I S T A O B E C N O S C I_____S P 102 IP: *.apnauk.am.wroc.pl 27.12.05, 14:56
        Widzę, że jakieś melancholijne matuzalemy po 102 kręcą się po internecie...
        Komunia w 1970? To chyba były czasy, kiedy w 102 na ostatnim piętrze był
        internat? Jak zaczynałam tę szkołę to jeszcze był. Ach, co za czasy! Zamiast
        tych wielkich bloków były pola ze stawkami. A za boiskiem, przy Czeskiej był
        domek, w którym mieszkał woźny. Pamiętam, jak zabrał mi nowiutką gumę do
        skakania, bo ktośtam chyba złamał nogę i dyrekcja wydała zakaz skakania. A
        Czeska dochodziła wtedy do Obornickiej i rosły przy niej kasztany. Dyrektor
        Kociołek, a wicedyrektor Jałowy. Moją wychowawczynią była pani Skarul, potem
        pani Brodko. A w wyższych klasach była pani od biologi - jak ona się
        nazywała? - wszyscy nazywali ją Wrona. Kto tam jeszcze? No, Wodonosa trudno nie
        pamiętać, to jego nieustanne unowocześnianie "gabinetu"... A fizyczka -
        Jakimiak! Matematyka - p. Mielko, plastyczne - Sztucka. A jeszcze była
        świetlica z niezapomnianą panią Koch! I pani Sielicka w bibliotece (zetknęłam
        się potem w średniej szkole z jej mężem - uczył matematyki, bardzo źle to
        wspominam). Muzyczka - tak, niezapomniana pani Engelbrecht, prowadziła chór a
        potem jeszcze był "balet" (ale to już nie ona prowadziła), te zespoły wokalno-
        taneczne były oczywiście tlko dla chętnych, ale kto nie byl chętny ten nie miał
        więcej jak 3 na koniec roku :-). Ktoś wcześniej wspominał o panu Panasiu -
        chyba nie było go kiedy chodziłam do 102 ale w liceum zetknęłam się z niejakim
        p. Panasiem, który uczył polskiego i mial lekkiego zeza rozbieżnego, ciekawe
        czy to ten sam? A na zapleczu gabinetu do biologii mieszkała świnka morska. A
        na I piętrze na korytarzu był sklepik, w którym sprzedawali bułki. A szatnia! -
        tam była taka szatniarka w niesamowicie grubych okularach, chyba z -10! Te
        siatkowe boksy zamykane na kłódki jak klatki. A te akademie w sali
        gimnastycznej - w oknach wywieszano malowane na przeźroczystej folii kwiaty,
        szkolny chór śpiewał "Trzydziestolecie, trzydziestolecie..." He he, byliśmy
        wtedy w pierwszej dziesiątce najbardziej rozwiniętych państw świata! :-)))
        Potem, pod koniec lat 70 w szkole zrobił się straszny młyn, po 5-6 równoległych
        klas, każda po 40 uczniów, w klasach ostatnie ławki stały przy samej ścianie a
        pierwsze opierały się o tablice. Tak, szkoła, którą kończyłam była zupełnie
        inna od tej, którą zaczynałam. Trochę chaotyczne te wspomnienia, ale to było
        tak strasznie dawno! Pozdrawiam matuzalemów!!!
        • Gość: 1973-1981 Re: L I S T A O B E C N O S C I_____S P 102 IP: *.apnauk.am.wroc.pl 28.12.05, 12:49
          Pani Sławińska! Nauczycielka biologii nazywana Wroną z powodu koloru włosów. A
          jeszcze od w.f. i p.o. był zdaje się Zwolski.
          • edki16 Re: L I S T A O B E C N O S C I_____S P 102 02.01.06, 22:40
            Wspomnienia :)
            Sławinska była moją wychowawczynią. Kończyłam szkołę w 1981.Pozdrawiam Edyta
        • turez Re: L I S T A O B E C N O S C I_____S P 102 19.01.06, 15:39
          och, fajnie pzreczytac o tych stawkach i kasztanowcach :) ja niestety nie miałem
          okazji podziwiania ich oprócz które stoją do dziś na boisku szkolnym:) a pani
          brodko Ciebie zaczeła uczyć a mnie skonczyła bo poxniej jak pamietam urlop
          macierzynski chyba??? no w kazdym razie juz do nas nie wróciła a szkoda bo
          bardzo milo ja wspominam. A pani Melko do traz uczy matematyki:) Naprawde fajnie
          ze opisałes jak to było dawniej:) szczegolnie to co było kiedys a teraz juz nie
          ma :( a w którym miejscu były te stawki?:) tam gdzie chorwacka? czy macedonska?:)
          • Gość: 1973-1981 Re: L I S T A O B E C N O S C I_____S P 102 IP: *.apnauk.am.wroc.pl 20.01.06, 13:42
            Stawki były tam gdzie Chorwacka. Tam, gdzie Macedońska i Bałtycka były ogródki
            działkowe i niewielki park przy Obornickiej (resztki drzew zdaje się jeszcze
            zostały), do którego świetlica chadzała na spacery. Ulice szły wtedy inaczej,
            Obornicka dochodziła do mostu Trzebnickiego (tam była stacja benzynowa) a
            Broniewskiego była boczną Obornickiej, a nie przedłużeniem, jak teraz.
            Ciekawe, jak pani Mielko teraz wygląda? Wtedy była młodą nauczycielką, a to już
            minęło 25 lat!
            • turez Re: L I S T A O B E C N O S C I_____S P 102 22.01.06, 00:37
              ciekawe to co napisałes/as. I obrazowe bardzo;) I faktycznie z tymi ulicami tak
              było, widziałem na starych komunistycznych mapach gdzies w sieci chyba jak
              fajnie nam obornicka prosto stała;) A Pani MIleko teraz jest ruda, i czesto dosc
              mozna ja spotkac jak spaceruje ze swoim niepełnosprawnym mezem w okolicy :)
              pozdrawiam
              • Gość: 1974-82 Re: lista obecności_____S P 102 IP: *.plusgsm.pl 24.03.06, 23:12
                ... i w tym pięknym, sielskim, krajobrazie była jeszcze "Karlowiczanka" - ale to
                już temat na inny post.
                • turez Re: lista obecności_____S P 102 27.03.06, 16:41
                  metnie pamietam ten lokal z czasów dziecinstwa. Wielu zulików tam siedziało i w
                  koncu sie spaliła :) W letnie dni pijali tam piwo na swiezym powietrzu:)
                  To chyba ten lokal przy wale i petli, prawda?:)
                  • mgosia12 Re: lista obecności_____S P 102 18.07.06, 23:05
                    Miło przypomnieć sobie czasy dzieciństwa. Moją wychowawczynią była p. Kośmider,
                    polskiego uczyła p. Balawajder. Resztę nazwisk, które pamiętam, już
                    podawaliście. Kiedy byłam w 5 a może 4 klasie, wybudowano obok 102 SP 50 i
                    wtedy część uczniów została tam przeniesiona. Na szczęście nie ja. Na chór
                    obowiązkowo chodziłam. Jest jeszcze coś co mocno wryło się w moją pamięć -
                    ojciec Bonifacy z kościoła na Kasprowicza, który przychodził na boisko
                    osiedlowe i grał z nami w piłkę, przynosił gitarę i śpiewał.Taki niezapomniany
                    obrazek.
                    • Gość: 1974-82 Re: lista obecności_____S P 102 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 20:58
                      Ojciec Bonifacy... z tego co słyszałem to już biskup w jakimiś odległym,
                      zamorskim kraju.
                      • Gość: M nasza-klasa.pl IP: *.lanet.net.pl 09.12.06, 23:07
                        www.nasza-klasa.pl - wchodizć... tu znajdizecie kupli (kumpelki) ze szkolnej
                        ławki:) Super stronka... Pozdro.
    • koala801 pamiętam 05.02.07, 15:26
      8 lat-1986-1994 spędziłam w szkole nr 102. Najpierw moją wychowawczynią była p.
      Brykarz, potem p.Kośmider, a w ostatnich latach p. Rudy, która miała w zwyczaju
      płakać z nerwów. Z panią Kociołek też miałam okazję mieć lekcje historii, ale
      wtedy nie była już dyrektorem szkoły. Prawie nie zdałam, ale właśnie jakoś wtedy
      weszły oceny 2, tzw. mierne i się udało. Pamiętam p. Małowiecką, Mrowiec (wtedy
      na praktykach), Krawiec, Sznajder, Czarnuszewicza, Wodonosa, Kumaszko (nie
      doceniała mnie), Foltę, Panasia, Szkop, Grzyb,panią
      od angielskiego, taka mała, okrągła, w krótkich włosach,p. Nijander. Wielu
      nauczycieli pamiętam, ale nazwiska wyleciały mi z głowy. Do 102 chodziła moja
      siostra , ja i mój siostrzeniec. Niektórych przedmiotów uczyli nas ci sami
      nauczyciele. Pozdrawiam wszystkich absolwentów sp 102.
      • ibulka Re: ZaPrAsZaM!!! 04.05.07, 01:00
        Szesnastolatka z mojej Rodziny właśnie kończy edukację w gimnazjum 27 - dawnej
        stodwójce. zainteresowanych kontaktem, informacjami o nauczycielach proszę o
        kontakt na maila ;-)

pozdrawiam.
    • Gość: gość Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.07, 17:02
      p.Kumaszka zmarła [*]
      • Gość: link_zastrzezony Re: IP: *.iesy.net 30.12.07, 00:30
        1- NIE PAMIETAM KUMASZKI ALE UCZYLA MOJA SIOSTRE
        "niech Jej ziemia lekka bedzie"

2-www.nasza-klasa.pl
        3-dziekuje WAM wszystkim za wspomnienia, pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia
        na w/w stronie.........

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka