Dodaj do ulubionych

Oto HIT (koniec z nudą na forum)

IP: *.net.flashnet.pl 11.10.04, 23:38
REPD wybuduje we Wrocławiu centrum handlowo-usługowe o kubaturze ok. 58 tys.
m3. Raiffeisen Evolution Project Development (REPD), austriacki deweloper
zamierza zrealizować przedsięwzięcia we Wrocławiu We Wrocławiu planowana jest
budowa centrum
o powierzchni ok. 11 tys. m2 i kubaturze 58 tys. m3. Działka pod inwestycję o
powierzchni ok. 2,75 ha jest zlokalizowana na terenie osiedla Gaj w rejonie
ulic Świeradowskiej i Orzechowej. Projekt centrum przegotowuje biuro Maćków.
Obserwuj wątek
    • Gość: erni Re: Oto HIT (koniec z nudą na forum) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 23:42
      Sorry ale 11 tys. to ma być hit? :))))))))
      • Gość: insider Re: Oto HIT (koniec z nudą na forum) IP: *.net.flashnet.pl 11.10.04, 23:49
        no wiec Pan Erni podobnie jak kiedyś z karmą dla zwierzą Markpet, gra
        hiperanalityka,w gruncie rzeczy jest ... Rafis odnośnie Twojego pytania no
        coomments
        • Gość: Rafis Re: Oto HIT (koniec z nudą na forum) IP: 213.199.196.* 11.10.04, 23:58
          Gość portalu: insider napisał(a):

Rafis odnośnie Twojego pytania no
          > coomments

a to znaczy, że nie możesz powiedziec czy ze to jest głupie pytanie? :)
        • Gość: erni Re: Oto HIT (koniec z nudą na forum) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.04, 08:20
          >no wiec Pan Erni podobnie jak kiedyś z karmą dla zwierzą Markpet, gra
          >hiperanalityka,w gruncie rzeczy jest

Ale jestes pamiętliwy. :)
    • Gość: Rafis Re: Oto HIT (koniec z nudą na forum) IP: 213.199.196.* 11.10.04, 23:47
      czy to chodzi o ten teren gdzie stoi niedokonczony dom towarowy?
      Dzieki za info.
    • Gość: Rafis Pytanie zasadnicze IP: 213.199.196.* 12.10.04, 10:39
      Ale to będzie bardziej galeria czy hipermarket ?
      • Gość: slawek Re: Pytanie zasadnicze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.04, 14:54
        Ja myslę Rafis że chodzi o tę działkę. A może ktoś ma coś więcej na ten temat?
        • Gość: edytka Re: Pytanie zasadnicze IP: 217.153.67.* 12.10.04, 15:34
          nie jest to top HIT na forum czytywałałm ciekawsze infomacje. Poza tym nie jest
          to wcale informacja swieza ale jak kto chce podaje szczegóły":
          We Wrocławiu planowana jest budowa centrum o powierzchni ok. 11 tys. m2 i
          kubaturze 58 tys. m3. Działka pod inwestycję o powierzchni ok. 2,75 ha jest
          zlokalizowana na terenie osiedla Gaj w rejonie ulic Świeradowskiej i
          Orzechowej. Projekt centrum przegotowuje biuro Maćków. Wiadomo,
          że komercjalizacją obiektów REDP zajmuje się Metro Real Estate Management we
          współpracy z DTZ.
          pozdrawiam
        • Gość: edytka Re: Pytanie zasadnicze IP: 217.153.67.* 12.10.04, 15:51
          aha zapomniałam dodać bedzie to centrum handlowo- usługowe
    • Gość: kotbehemot To jest HIT! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.04, 16:25
      W koncu Mackow znow cos pieknego zaprojektuje! Nawet jesli to ma byc market to spod ich reki wyjdzie lepszy niz wiekszosc budynkow stawianych obecnie we wro
      • Gość: edytka Re: To jest HIT! IP: 217.153.67.* 12.10.04, 16:32
        niekoniecznie ich projekt Parkera w Siechnicach nie powala ale nie ma co
        zapeszać
        • Gość: kotbehemot Re: To jest HIT! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.04, 16:41
          Tez fakt:( Ale mimo wszystko oni mysla o architekturze tak jak ja sie staram to robic.
          • Gość: ! Re: To jest HIT! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.10.04, 17:27
            No i co z tego Kocie? Na "Twojej" i wro2015 "architekturze" świat się nie
            kończy prawda?
            • Gość: ! Raiffeisen Evolution Project Development IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.10.04, 17:29
              Raiffeisen Evolution Project Development - czy oni czasem nie mieli
              zainwestować w jeszcze jeden projekt (konkretnie chodzi o BIUROWIEC NA WYNAJEM)
              we Wrocławiu?

• Gość: kotbehemot Re: To jest HIT! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.04, 19:05
              > No i co z tego Kocie? Na "Twojej" i wro2015 "architekturze" świat się nie
              > kończy prawda?

Architektura to ogromna dzialka wiedzy, ktora skromnie staram sie zglebiac i podoba mi sie w sumie wszystko co jest architektura. Ale jesli w danym projekcie nie ma pomyslu, nie ma zadnej iskry, mozna wrecz powiedziec ze ten projekt zostal zrobiony tylko po to, zeby obudowac inwestycje, to to juz nie jest architektura.

TESCO nie jest architekturą. Galeria Dominikanska IMO nie jest architekturą tylko sprytnym sposobem, jak wg MPZP zabudowac szczelnie całą działkę.

To jest naprawde duuuuza dziedzina wiedzy i warto poczytac troche o ideach, o kierunkach i prądach a nie krzyczec najgłosniej na forum, ze dobrze jest!

pozdrawiam
              • Gość: ! Re: To jest HIT! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.10.04, 19:24
                Taaa, ale gdyby Maćkow albo inni Twoi i wro2015 "ulubieńcy" zaprojektowali
                takie Tesco czy inny blaszak, to nagle stałoby się dziełem sztuki, super
                architekturą ehhhhhhhhhhhhhhh....

A o GD to chyba raczyłeś żartować? Widzę, że Rafis niepotrzebnie sie natrudził,
                by zaprezentować m.in Tobie i wro2015 i Wam podobnym, jaka jest architektura i
                jak wyglądają tego typu galerie w krajach Europy...

ps: Zuaważyłem, że kochasz zwykłe, szare kloce, w dodatku z niby dobudówkami na
                górze i wcale Cię jednak nie obchodzi rodzaj szkła, czy jest przeżroczyste czy
                nie... (all about VDHG projects).
                • Gość: michal Re: To jest HIT! IP: 195.205.108.* 12.10.04, 19:32
                  Jesli masz najnowszy numer newsweeka, to zajrzyj na strone 92, jest tam bardzo
                  ciekawy artykul o jednym z najlepszych swiatowych architektow. Zobacz zdjecie
                  tego co zaprojektowal i przeczytaj na co zwraca uwage projektujac budynki.
                  Dziwne, ale to co on tworzy jest o 180% rozne od tego co powstaje we Wroclawiu.
                  • Gość: michal errata IP: 195.205.108.* 12.10.04, 19:33
                    Mialo byc 180 stopni ;)
                    • Gość: ! Re: errata IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.10.04, 19:39
                      No i......Michale? I co jest najlepszy, wszystkim sie podobaja jego projekty?
                      Tylko jego projekty są najlepsze i najodpowiedniejsze? Tylko to co on
                      zaprojektuje jest/może być najlepsze?

• Gość: michal Re: errata IP: 195.205.108.* 12.10.04, 19:56
                        Pewnie, ze nie tylko co on zaprojektuje jest najlepsze i musi sie podobac.
                        Chcialem Ci tylko pokazac jak sie dzisiaj projektuje na swiecie, na co zwraca
                        sie uwage. Zacytuje maly fragment tego co Yoshio Taniguchi, mowi o swojej
                        architekturze: "Wiele architektow projektuje mase detali. Ja probuje je
                        ukrywac." i jeszcze jedno: "Jego budynki cechuje niezwykla lekkosc - jakby byly
                        budowane na przekor materii, z ktorej powstaly: stali, szkla, betonu i
                        kamienia". Nie pisze o nim, zeby powiedziec, ze tylko najlepsi swiatowi
                        architekci powinni projektowac we Wroclawiu, bo jasne jest, ze w tej chwili
                        naszych inwestorow nie stac na takich architektow. Ale tak jak ten Pan moga
                        projektowac takze wroclawscy architekci i wcale naszych inwestorow to drozej
                        nie wyniesie. To nie musi byc najnowszy krzyk mody, wystarczy, ze nie bedzie
                        odstawac od swiatowych standardow, ktore jednak wyznaczane sa przez takich
                        architekotw o ktorym jest ten artykol.
                        • Gość: ! Re: errata IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.10.04, 20:06
                          Lubisz monotonność Michale? Nie, a chciałbyś (podobnie jak Kot i Wro)
                          uszczęsliwiać wszystkich prawie podobnymi do siebie projektami. No może
                          przesadziłem z tą podobnościa, ale mniej wiecej z projektami na "jedno kopyto".
                          To tak, jakbym np ja proponował wszystkim żeby cała arch we Wrocławiu była
                          zbliżona do projektów pana Jarząbka (przykład) One by się nieco od siebie
                          różniły, ale byłyby do siebie zbliżone wyglądem...

I pamiętaj Michale, że nie do każdego miasta dany projekt pasuje, nie do
                          każdego miejsca. Ale o tym chyba nie muszę ci pisać prawda. Przykładów mamy
                          wiele...

ps: Tak różne obiekty powstają na świecie, w Europie, że nie można mówić o tym,
                          jak w danej chwili projektuje się na świecie... To nie średniowiecze :)

Pozdrawiam.
                          • Gość: michal Re: errata IP: 195.205.108.* 12.10.04, 20:15
                            Ale ja nie pisze o monotonnosci, o tym, ze wszystkie projekty maja byc takie
                            same. Ja pisze o standardzie. To, ze budynki beda dobre architektonicznie nie
                            oznacza wcale, ze beda monotonne i na "jedno kopyto". Nie zauwazylem, zeby w
                            Berlinie tak bylo, czy w jakichs innych Niemieckich miastach.
                            • Gość: ! Re: errata IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.10.04, 20:22
                              Standard? Zależy dla kogo standard. Dla jednego standardem jest to, dla innych
                              co innego.
                              Budynki dobre architektonicznie. Wg jakich reguł, zasad?

ps: Boże, znów o Berlinie... Czy Wasza grupa nie zna innych miast w Europie, na
                              świecie?
                              • Gość: michal Re: errata IP: 195.205.108.* 12.10.04, 20:32
                                Architektura jest jak film, moze byc komedia, moze byc sensacja i moze byc
                                melodramat. Gdy jest nakrecony wedlug pewnych standardow bedzie dobry, jednak
                                nie kazdemu musi sie podobac (kwestia gustow, ale jednak bedzie to dobry film).
                                Podobnie jest z architekutra, Tobie moze sie nie podobac jeden styl, a mi
                                drugi, jednak znwou, jesli bedzie trzymal sie pewnych standardow, obiektywnie
                                bedzie dobra. Kot, czy Wro wielokrotnie o tym pisali. Mi nie chodzi o tym, zeby
                                projektowac tak samo, mi chodzi, zeby projektowac dobrze. Dobra architektura =/
                                monotonii!
                                • Gość: ! Re: errata IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.10.04, 20:50
                                  Gość portalu: michal napisał(a):

> Architektura jest jak film, moze byc komedia, moze byc sensacja i moze byc
                                  > melodramat. Gdy jest nakrecony wedlug pewnych standardow bedzie dobry, jednak
                                  > nie kazdemu musi sie podobac (kwestia gustow, ale jednak bedzie to dobry
                                  film).

Z gustami ponoć się nie dyskutuje :)

Podobnie jest z architekutra, Tobie moze sie nie podobac jeden styl, a mi
                                  > drugi, jednak znwou, jesli bedzie trzymal sie pewnych standardow, obiektywnie
                                  > bedzie dobra

Widzisz Michale, w tym cała rzecz, że kotkowi i wro2015 (przede wszystkim wro)
                                  praktycznie nic się nie podoba, oprócz swoich ulubionych architektów. Reszta
                                  dla nich się nie liczy (to głownie wro2015). I stąd te częste nasze "starcia"
                                  na forum. Gdyby przyjąć filozofię i zapatrywania wro2015, to 95% budynków we
                                  Wrocławiu jest gównianych, szajsem itd, itp... Tylko dlatego, że wro2015 i
                                  jeszcze kilku innym osobom one nie pasują :)

Pozdrawiam
                                  • Gość: kotbehemot Re: errata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.04, 20:55
                                    Zdecydowane VETO

To klamstwo co piszesz. Wielokrotnie juz pisalem ze poniewaz Wroclaw jest biednym miastem, ludnosc nie do konca zadomowiona itp to naprawde we Wroclawiu bedzie mi sie podobac wszystko, co bedzie spelniac najprostsze standardy architektoniczne- odpowiednio wysoki pierwszy gzyms (nawet nie piętro! Gzyms!), jakiekolwiek inne niz tynk wykonczenie parteru, niezamykanie waznych ciagów (juz nawet nie mowie, zeby budynek tworzyl jakąś przestrzen, ale nich chociaz nie niszczy waznych szlaków pieszych!) i nieuzywanie najbardziej tandetnych i najtanszych materialow (rozowy tynk+niebieskie szklo). To jest naprawde bardzo nisko ustawiona poprzeczka. Ale ktory budynek we Wroclawiu to spełnia?
                                    • Gość: ! Re: errata IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.10.04, 21:05
                                      1) Chyba skończyłeś ze mną dyskusję prawda kocie? Skoro mnie nazwałeś jak
                                      nazwałeś?

2) Przyjrzyj się projektom VDHG w Warszawie, to może dojdzie do Ciebie dlaczego
                                      napisałem tak, a nie inaczej i po czym zostałem przez Ciebie obrażony...

3) Już MARC podsumował "Twoje gzymsy" :)

4) Tak, Wrocław i wrocławska architektura kocie nie spełnia żadnych, nawet
                                      minimalnych standardów arch. Okropność! :) Generalnie to wrocławscy arch (z
                                      nielicznymi wyjątkami) to bezmózgowce, ludzie z BRW to idioci itd, itp (wg np
                                      wro2015, guru arch i urbanistyki, wybitnego profesora :)). A cały Wrocław i
                                      jego współczesna arch (z nielicznymi wyjątkami) jak mawia wro2015 -to WIELKIE
                                      GÓWNO :)
                                      Ale są tego plusy - dzięki temu możecie sobie ponarzekać, obrażać innych i
                                      ogólnie taki wro2015 ma o czym pisać na tym forum :) Nawet o drogach i
                                      ulicach :)

Pozdrowienia.

• Gość: kotbehemot Re: To jest HIT! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.04, 20:25
                  > Taaa, ale gdyby Maćkow albo inni Twoi i wro2015 "ulubieńcy" zaprojektowali
                  > takie Tesco czy inny blaszak, to nagle stałoby się dziełem sztuki, super
                  > architekturą ehhhhhhhhhhhhhhh....

Nawet tesco moze byc ladniejsze i brzydsze. Moim zdaniem Leclerc jest ladnijeszy od korony. Problemem jest tylko, gdzie sie takie cos stawia. Korona i Auchan- tak. Borek- nie. Leclerc- za to ktos powinien siedziec.

> A o GD to chyba raczyłeś żartować? Widzę, że Rafis niepotrzebnie sie natrudził,
                  >
                  > by zaprezentować m.in Tobie i wro2015 i Wam podobnym, jaka jest architektura i
                  > jak wyglądają tego typu galerie w krajach Europy...

Doskonale wiem jak wygladaja galerie w europie. Ale wiem tez GDZIE one stoją. Za to ty nie wiesz.

> ps: Zuaważyłem, że kochasz zwykłe, szare kloce, w dodatku z niby dobudówkami na
                  >
                  > górze i wcale Cię jednak nie obchodzi rodzaj szkła, czy jest przeżroczyste czy
                  > nie... (all about VDHG projects).

Widze, ze malo udany dzien dzisiaj miales. Nie chce mi sie z takim prymitywnym pieniaczem dyskutowac, potrafisz tylko atakowac, ale jestes twardogłowy jak mało kto. Trzeba byc bardziej elastycznym, nawet w sprawach, ktorych sie wogole nie rozumie (np architektura, estetyka itp)
                  • Gość: ! Re: To jest HIT! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.10.04, 20:44
                    Widze, ze malo udany dzien dzisiaj miales. Nie chce mi sie z takim prymitywnym
                    pieniaczem dyskutowac, potrafisz tylko atakowac,
                    ale jestes twardogłowy jak mało kto. Trzeba byc bardziej elastycznym, nawet w
                    sprawach, ktorych sie wogole nie rozumie (np
                    architektura, estetyka itp)

No to się podsumowałeś kocie. Mówisz prymitywny pieniacz tak? Widzę, że idzisz
                    w ślady wro2015. Gratulacje, oby tak dalej :( Pozdrowienia panie twardogłowy!
                    • Gość: kotbehemot Re: To jest HIT! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.04, 20:47
                      Czy ty naprawde nie mozesz czasem inaczej odpowiedziec? To juz jest naprawde nudne.

Ja maze o tym ze zobacze wykrzyknik w polu autor a ponizej jakies takie zdanie "wiecie, przejzalem forum architektura na GW. Faktycznie cala Polska sie z nas smieje. Moze rzeczywiscie w 1% macie racje ze nasza architektura jest zla"

albo

"przejzalem pare stron o architekturze"

albo chociaz

"ja tu jestem od zagadnien zwiazanych z inwestycjami. Niech ludzie zainteresowani architektura wypowiedza sie na temat tego jak to wyglada"

Ale nie- Darek za kazdym razem dostaje alergii, kiedy ktokolwiek smie cos krytykowac. Moze troche elastycznosci jednak a nie ciagle obrazanie sie?
        • Gość: wojtek No i prosze: nudno nie jest :) IP: *.mat.univie.ac.at 12.10.04, 20:42
          Cios za ciosem :) A ja juz czekam na podsumowanie Pana marc'a
          • Gość: kotbehemot Re: No i prosze: nudno nie jest :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.04, 20:44
            Tez czekam. Kabaret tu powstaje na forum, kabaret
            • Gość: ! Re: No i prosze: nudno nie jest :) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.10.04, 20:51
              Czekaj, czekaj :)
              • Gość: marc Re: No i prosze: nudno nie jest :) IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 15.10.04, 18:24
                Panie Wykrzykniku,
                proszę nie wkładać w usta rzeczy, których nie wypowiedziałem. Nie przypominam
                sobie miejsca w którym pisałbym o „gzymsach kotabehemota” J
                Tak na poważnie – być może niektóre elementy, które kotbehemot sobie przyjął
                za filary dobrej architektury (ścisłe trzymanie się linii zabudowy, wysoki
                parter, nawiązywanie wysokością do budynków sąsiednich, lokowanie parteru na
                powierzchni chodnika , naturalne materiały i rezygnacja z krzykliwych form
                (czegoś zapomniałem) – traktuje on (kotbehemot znaczy) zbyt dogmatycznie – i to
                mnie czasem bawi.
                Ale to nie jest groźne. Stosowanie takich zasad nie gwarantuje co prawda
                powstania dobrej architektury, ale ogranicza niebezpieczeństwo powstania knota.
                Natomiast za groźne uważam przekonanie, które przebija przez wiele Pana postów–
                w pierwszym rzędzie twierdzenie , że inwestorom można pozwalać na wszystko, co
                im się opłaca, bo w przeciwnym razie pójdą sobie gdzie indziej ( bo jesteśmy za
                biedni, bo to nie berlin, bo to ICH, Inwestorów własność, bo nie będzie miejsc
                pracy itp.)
                To nie jest dobry pomysł na rozwój miasta, na którym Panu, jak rozumiem ,
                zależy nie mniej niż pozostałym forumowiczom ( w tym także wro i kotu).
                pozdrawiam
                • Gość: ! Re: No i prosze: nudno nie jest :) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.10.04, 18:51
                  Marc, chodziło o Twój żart: :)))

ja jeszcze w sprawie topoli !!!
                  Autor: Gość: marc IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl
                  Data: 10.10.2004 23:48 + dodaj do ulubionych wątków

skasujcie post

+ odpowiedz

--------------------------------------------------------------------------------
                  Czy ktoś się jeszcze nie wypowiedział w sprawie topoli ?

Czy wycinać topole przed biblioteką uniwersytecką ? :

Erni : - wyciąć natychmiast, zasłaniaja widok. Ewentualnie wybudować w ich
                  miejscu jakieś wysokościowce

Rabuch101: - wysokościowce to przeżytek ! nawet w Paryżu maja tylko jeden

Kotbehemot : - troche szkoda, ale raczej wyciąć. Nie trzymają wysokości
                  sąsiednich budynków, ani linii zabudowy

Wro2015 : - nic nie wycinać bez konkursu ! w berlinie taki konzept bez konkursu
                  by nie pszeszedł, mogę wżucić kilka linków dot. Potsdamer Platz. Ewentualnie
                  wycionć i zbudować w ich miejscu ścianę z surowego betonu.

! : - wro, ty ograniczony, niezrealizowany studenciaku ! wrocław to nie berlin,
                  jeszcze tego nie zrozumiałeś ? po pierwsze, to manipulacja, te topole wcale nie
                  wygladaja tak, jak na tej malutkiej wizualce z gazety, po drugie z moich
                  informacji , którymi dzielę się tylko z wami w absolutnej tajemnicy, wynika, że
                  wycięciem zainteresowana jest pewna firma z belgii, której nazwy nie mogę
                  wymienić, ale która już kilka drzew w Polsce wycięła

rafis : - z belgii? Fantastycznie, wreszcie pokażemy reszcie Polski, kto tu
                  jest prowincją ! wycinać i budować, budować! Najlepiej coś w stylu moich
                  ulubionych budynków :archicomu, wydziału prawa, galerii na czystej lub solpolu
                  I !

antoslaw : - wro i kot – swoje pomysły możecie realizować za własne pieniądze!
                  Wasze teoretyzowanie mnie rozbawia ! o tym czy wycinać, czy nie, zadecyduje
                  rynek

fredruś : - uważam, że w sprawie wycięcia powinni wypowiedzieć się mieszkańcy
                  tego miasta !

radical : - nie wycinać, tylko przesadzić na dach biblioteki ! takich nie ma
                  nigdzie w Polsce.

Ktoś jeszcze J ?
                  pozdrawiam

--------------------

Natomiast za groźne uważam przekonanie, które przebija przez wiele Pana postów&
                  > #8211;
                  > w pierwszym rzędzie twierdzenie , że inwestorom można pozwalać na wszystko, co
                  >
                  > im się opłaca, bo w przeciwnym razie pójdą sobie gdzie indziej ( bo jesteśmy
                  za
                  >
                  > biedni, bo to nie berlin, bo to ICH, Inwestorów własność, bo nie będzie miejsc
                  >
                  > pracy itp.)

Polecam sprawdzić MARC to osobiście.

A tego akurat nigdy, nigdzie nie napisałem:

że inwestorom można pozwalać na wszystko, co
                  >
                  > im się opłaca,

Nigdy nie napisałem, że WSZYSTKO. Pisałem tylko, że wszystko na co pozwala
                  AKTUALNY MPZP,a nie WSZYSTKO (bo to oznaczałoby, że byłbym za przyzwoleniem np
                  na postawienie wytwórni chemikaliów powiedzmy na środku wrocławskiego Rynku :)))

Pozdrawiam.

• Gość: marc Re: No i prosze: nudno nie jest :) IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 15.10.04, 19:07
                    !, domyśliłem się, o co chodziło. nie pisałem tam o gzymsach :-)

Ok, może użyłem skrótu myślowego pisząc o "pozwalaniu na wszytsko". Ale myślę,
                    że wiekszość osób czytajacych pana wypowiedzi wie o co chodzi ( Pan na pewno
                    również )
                    Nie oskarżam Pana o sprzyjanie zapędom właścicielom wytwórni chemikaliów.
                    Nie dla każdego terenu są plany miejscowe - to po pierwsze
                    Inwestorzy często wymuszają zmiany w obowiązujących planach(polecam dalsze
                    śledzenie rozwóju inwestycji z tego wątku) - to po drugie
                    Część planów jest sporządzana niemal wyłącznie na podstawie wniosków Inwestora
                    (LC CORP), w dodatku za jego pieniądze ( trochę to próbowano ograniczyć, ale
                    dalej istnieje taka możliwość) - to po trzecie
                    Po czwarte i najważniejsze - plany są często "dziurawe" , bo sporządzane prze
                    osoby niekompetentne ( wolę tak o tym myśleć) i ograniczenia w nich zapisane
                    dają się w pewnych granicach obchodzić
      • ert3 Re: To jest HIT! 12.10.04, 18:16
        Gość portalu: kotbehemot napisał(a):

> W koncu Mackow znow cos pieknego zaprojektuje! Nawet jesli to ma byc market
        to
        > spod ich reki wyjdzie lepszy niz wiekszosc budynkow stawianych obecnie we wro

Projekt Teatru Muzycznego naprawdę niezły,żeby tylko realizacja doszła do
        skutku.
        • Gość: ! Re: To jest HIT! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.10.04, 18:29
          Realizacja dojdzie do skutku - ale czy akurat ten projekt? Nowy CAPITOL ma
          powstać w ramach spółki miasta z inwestorem prywatnym (coś jak z budową
          Aquaparku)...
        • Gość: kotbehemot Re: To jest HIT! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.04, 20:43
          Zajal w konkursie (Ktorego sie nie da zorganizowac podobno) drugie miejsce. Pierwszego nie przyznano, co wynikalo ze skandalicznych zasad konkursu. Wiec prawdopodobnie nowy projekt i tak bedzie robic Jarzabek.
          • ert3 Re: To jest HIT! 12.10.04, 22:33
            Gdyby to robił Jarząbek to by to było przynajmniej"jakieś",najgorzej jak się za
            to wezmą Śródki,Żaki albo te asy co statki dla Intakusa projektowały.
            • Gość: kotb Re: To jest HIT! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.04, 22:35
              Pod tym projektem statku ktos sie wogole podpisal?:> Kto?:>

Ja jednak licze, ze moze zostanie zrealizowane to drugie miejsce, dobre bylo. Bardzo podobaly mi sie te wielkie litery jako filary:>
        • es_wu Re: To jest HIT! 12.10.04, 23:21
          ert3 napisał:

> Gość portalu: kotbehemot napisał(a):
          >
          > > W koncu Mackow znow cos pieknego zaprojektuje! Nawet jesli to ma byc mark
          > et
          > to
          > > spod ich reki wyjdzie lepszy niz wiekszosc budynkow stawianych obecnie we
          > wro
          >
          > Projekt Teatru Muzycznego naprawdę niezły,żeby tylko realizacja doszła do
          > skutku.
          >
          Tak przy okazji. Mam przed sobą październikowy numer Deutsches Architektenblatt
          a w nim całą serię artykułów (ponad 20 stron) poświęconych polskiej
          architekturze. Z wrocławskich projektów znalazły się DWA:
          - Dom Handlowy Kameleon
          - Projekt Teatru Muzycznego autorstwa biura Maćków

CHOLERNIE byłoby szkoda, gdyby zbudowali co innego....

Pozdrawiam,
          SW

• Gość: kotb Re: To jest HIT! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.04, 23:29
            > architekturze. Z wrocławskich projektów znalazły się DWA:
            > - Dom Handlowy Kameleon
            > - Projekt Teatru Muzycznego autorstwa biura Maćków
            >
            > CHOLERNIE byłoby szkoda, gdyby zbudowali co innego....
            >
            > Pozdrawiam,
            > SW
            >

a wiec w niemieckim czasopismie podoba sie to co nam? To musi byc jakis masonski spisek...
            • Gość: ! Więcej informacji......... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.10.04, 19:25
              Austriacki developer Rauffeisen Evolution Project Development (REPD) za blisko
              20 mln zamierza wybudować na Gaju centrum handlowo-usługowe o powierzchni ok 11
              tys m2.

Na działce o powierzchni ok 2,75 ha stoi obecnie szkielet niedoszłego Domu
              Towarowego Centrum II.

Nowe centrum zaprojektowało wrocławskie biuro architektoniczne Maćków Pracownia
              Projektowa.
              - To nie będzie kolejny hipermarketowy blaszak. Koncepcja jest taka, że ma to
              być centrum rodzinne, gdzie mieszkańcy osiedla będą mogli znależć wszystko,
              czego im potrzeba, żeby nie musieli jeżdzić do centrum miasta - wyjaśnia Z.
              Maćków, wrocławski architekt.

Inwestorzy zapewniają, że nie będzie tam żadnego wielkopowierzchniowego sklepu,
              ani dyskontu tylko delikatesy "z wyższej półki". A poza tym szkoła jezykowa,
              osiedlowe centrum, przychodnia. - Nie zabraknie także miejsca, w którym będzie
              się można napić kawy, czy zjeść niedzielny obiad z rodziną - mówi Z. Maćków.

Stojącej przy Świeradowskiej konstrukcji nie trzeba będzie burzyć. Co prawda
              zostanie zaprojektowany zupełnie nowy obiekt, o nowym wyglądzie, ale plany
              wykorzystują jednak konstrukcję, która na Gaju straszy od prawie 20 lat.

Bartosz Knapik - Gazeta Wrocławska / Słowo Polskie (skróty !)
              • Gość: jester Re: Więcej informacji......... IP: 217.97.139.* 14.10.04, 19:35
                Już za rok mieszkańcy Gaju będą mogli robić zakupy w nowym kompleksie handlowym

Koniec domu towarowego Widmo

Szkielet niedoszłego Domu Towarowego Centrum nr 2, które od osiemnastu latach
                straszy przy ul. Świeradowskiej zmieni się w nowoczesne centrum usługowo-handlowe.

Austriacki Deweloper Raiffeisen Evolution Project Development (REPD) za ok. 20
                mln zł zamierza wybudować na Gaju centrum handlowo usługowe, o powierzchni ok.
                11 tys. m2.

Działka pod inwestycję o powierzchni ok. 2,75 ha jest zlokalizowana na terenie
                osiedla Gaj w rejonie ulic Świeradowskiej i Orzechowej. Obecnie stoi tam
                szkielet niedoszłego Domu Towarowego Centrum 2. Inwestycja z lat
                osiemdziesiątych została wstrzymana w okresie, w którym prywatyzowano DTC.
                Późniejsze zarządy spółki wolały inwestować w istniejące już sklepy, a
                kłopotliwego balastu, na którego dokończenie nie było funduszy, próbowały się
                pozbyć. W końcu pojawił się REPD. Obecnie budynek wciąż jest własnością DTC.
                Trwają jednak rozmowy, w wyniku których powstanie spółka do zarządzania kompleksem.

Nowe centrum zaprojektowało wrocławskie biura architektonicznego Maćków
                Pracownia Projektowa. - To nie będzie kolejny hipermarketowy blaszak, które do
                tej pory powstawały we Wrocławiu. Koncepcja jest taka, że ma to być centrum
                rodzinne, gdzie mieszkańcy osiedla będą mogli znaleźć wszystko co im potrzeba i
                żeby nie musieli jeździć do centrum miasta- wyjaśnia Zbigniewa Maćków wrocławski
                architekt.

Inwestorzy zapewniają, że nie będzie tam żadnego wielkopowierzchniowego sklepu,
                ani dyskontu tylko delikatesy "z wyższej półki." Będzie za to szkoła językowa,
                osiedlowe centrum , przychodnia. - Nie zabraknie także miejsca, w którym będzie
                się można napić kawy, czy zjeść niedzielny obiad z rodziną - mówi Zbigniew Maćków.

Istniejącej przy Świeradowskiej konstrukcji nie trzeba będzie burzyć, ale wiele
                się zmieni. Pierwotny projekt pochodzi z połowy lat osiemdziesiątych i zakładał
                zupełnie inną koncepcję handlową. Dziś się już tak nie buduje obiektów
                usługowych. Dlatego inwestycja to praktycznie nowy budynek, wykorzystujący
                jedynie konstrukcję, która na Gaju starszy od prawie 20 lat. Reszta będzie nowa.
                Parter będzie przeszklony, ale wykonany z przeźroczystego, a nie refleksyjnego
                szkła. Pierwsze piętro będzie z najlepszych dostępnych materiałów. Zupełnie
                niehipermarketowe ma być także otoczenie kompleksu. Zamiast asfaltowego boiska
                zastawionego samochodami będzie dużo zieleni. Kompleks ma zostać otwarty już po
                przyszłorocznych wakacjach.

Mieszkańcy Gaju są zadowoleni, że w środku ich osiedla w końcu przestanie straszyć.

- Ten szkielet straszy tu odkąd pamiętam. To świetnie, że cos sie wreszcie
                ruszyło i cos tu powstanie - cieszy się Lesław Than, który obok domu towarowego
                widmo, jak nazywają go mieszkańcy osiedla, przejeżdża dwa razy dziennie.

- Mnie najbardziej cieszy, że nie będzie to hipermarket. Jeśli rzeczywiście
                będzie tu można przyjść z dziećmi na obiad, to jestem zdecydowanie za - dodaje
                Marlena Rafalska, z Gaju.

Bartłomiej Knapik (SPGW) (całość)
                • Gość: ! Re: Więcej informacji......... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.10.04, 20:07
                  A ja się tyle natrudziłem :(

:)
                • svarte_sjel Re: Więcej informacji......... 14.10.04, 21:37
                  Gość portalu: jester napisał(a):
                  > osiedlowe centrum , przychodnia. - Nie zabraknie także miejsca, w którym

Z tą przychodnią to jest taki sobie pomysł. Dwie niedaleko już są, z jedną z
                  nich raczej ciężko jest konkurować.

> Parter będzie przeszklony, ale wykonany z przeźroczystego, a nie refleksyjnego

To szkło na parterze to już od jakiś 10 lat jest, ino nadaje się do wymiany bo
                  trochę na przezroczystości straciło...
                • Gość: marc Re: Więcej informacji......... IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 15.10.04, 18:50
                  wracając do głownego tematu...
                  dla mnie najbardziej interesującą rzeczą jest w jaki sposób Maćków (widzę ,że
                  DT Centrum sprzedały grunt w pakiecie z projektantem :-), ale wtym przypadku to
                  bardzo dobrze)wybrnie z zapisów planu miejscowego dla tego obszaru. Otóż
                  dopiero co (bodajże w lipcu) wszedł w życie plan miejscowy dotyczący tylko i
                  wyłącznie tej jednej działki ( pisałem o tym przy okazji wątku "afery na
                  Gaju"). Plan w moim odczuciu kuriozalny, w dodatku robiony "pod publiczkę" i na
                  złość inwestorowi. Po pierwsze jego zapisy dotyczą tylko tego, czego NIE MOŻNA
                  wybudować, a nie tego co mozna ( a co powinno byc naturalną funkcja takiego
                  planu). Po drugie robiony pod presją kupców z hali targowej Gaj, którzy chcieli
                  zapewnic sobie monopol na handlowanie w tym terenie. Po trzecie uchwalanie
                  planu dla terenu na którym stoi obiekt o pow. kilku tysiecy metrów z zapisem,
                  że nie mozna budować na nim obiektów o pow. handlowej powyzej 2000m -
                  szczególności wraz z wiedzą , że właścicielem są DOMY TOWAROWE Centrum -jest
                  lekkim przegieciem...
                  tak czy inaczej - plan uchwalono i obowiazuje. o ile się nie mylę, to nie jest
                  prawdą to, co napisał svarte w ww.topicu o budowie na Swieradowskiej - tzn
                  zapis dotyczy łącznej powierzchni handlowej w danym obiekcie, a nie powierzchni
                  poszczególnych sklepów.
                  Moim zdaniem czekają nas dwa rozwiązania : albo naciąganie zapisów planu
                  i "oszukiwanie" w projekcie ( choć ciężko będzie tu chyba zastosować opisywaną
                  kiedyś przez GW metodę "podziału" budynku ścianami oddzielenia ppoż na mniejsze
                  obiekty), albo zmiana planu.
                  Jeżeli to pierwsze - z wielką ciekawością czekam na zastosowane "patenty".może
                  nie będą chronione prawem autorskim :-)
                  Jeżeli to drugie - oznacza to kompromitację osób które o uchwalaniu tego planu
                  ( w końcu za niemałe pieniądze) decydowały.
                  • Gość: marc Re: Więcej informacji......... IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 15.10.04, 19:17
                    i jeszcze jako uzupełnienie link do treści (bardzo krótkiej) planu :
                    uchwaly.um.wroc.pl/wyszukane_pl_nowe.asp
                    i kluczowy paragraf :

§ 5

Dla terenu objętego planem ustala się zakaz budowy obiektów
                    handlowych o powierzchni sprzedażowej powyżej 2000 m2.

• svarte_sjel Re: Więcej informacji......... 15.10.04, 20:32
                    Gość portalu: marc napisał(a):
                    > tak czy inaczej - plan uchwalono i obowiazuje. o ile się nie mylę, to nie jest
                    > prawdą to, co napisał svarte w ww.topicu o budowie na Swieradowskiej - tzn
                    > zapis dotyczy łącznej powierzchni handlowej w danym obiekcie, a nie powierzchni
                    > poszczególnych sklepów.

Ale właśnie z tamtego artykułu w GW choćby można wywnioskować, że przepisy,
                    które pozwalają na budowę obiektu handlowego powyżej 2000 m^2 (stąd taki a nie
                    inny zapis w tym smiesznym MPZP) nie dotyczą powierzchni całego obiektu.
                    Poczytaj uważnie, tam nie tylko trik z dzieleniem na "mniejsze budynki" był...
                    • Gość: marc Re: Więcej informacji......... IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 15.10.04, 21:40
                      a masz może link do tamtego artykułu ?
                      bo ja tylko pamiętam, że taki był...
                      wiem, że często stosuje sie inne pomysły, jak odliczanie powierzchni kas,
                      innych powierzchni pomocniczych itp - ale w ten sposób mozna np z 3000m2 zrobić
                      od biedy 2000 - ale z kilkunastu tysiecy ?
                      dlatego z zainteresowaniem czekam na pomysły Maćkowa
                      • svarte_sjel Re: Więcej informacji......... 15.10.04, 23:29
                        Gość portalu: marc napisał(a):
                        > a masz może link do tamtego artykułu ?

Nie, ale może jeszcze będę w stanie znaleźć go na papierze.

> wiem, że często stosuje sie inne pomysły, jak odliczanie powierzchni kas,
                        [...]

Pisało tam też na przykład, że powierzchnia galerii handlowej się nie wlicza,
                        stąd mój wniosek, że chodzi o powierzchnię konkretnych sklepów. Taki hipermarket
                        i tak ma ponad 2000 m^2 i stąd dalsze wymyślne triki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka