Dodaj do ulubionych

ODBUDUJMY WROCŁAWSKI ZAMEK!!!

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.04, 11:53
poznaniacy odbudowują zamek przemysłwa,czemu we wrocławiu nie można pokusić
się na odbudowę zamku przy placu wolności?budyneczek nie
duży,zgrabny,tłumaczenie że pruski, poniemiecki,jest bez sensu ,zamek był
WROCŁAWSKI i to powinno wszystkim wystarczyć,pieniądze, może z unii ,może
sponsorzy,jak to zrobili w poznaniu?myślę że przy dobrych chęciach to by się
dało zrobić,a może tak za jednym zamachem i muzeum sztuk pięknych na podwalu?
brakuje tych budynków we wrocławiu,starczy popatrzeć na przedwojenne
fotografie,
Obserwuj wątek
    • Gość: Rafis Łoś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 11:56
      Łoś coś robił w tym kierunku, o ile nas pamięć nie myli, ha ha ha
      • Gość: obcy nie łoś a dutkiewicz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.04, 12:35
        dobrze by było żeby to nie łoś a dutkiewicz coś w tym temacie robił,te budynki
        to przecież przedwojenne symbole miasta wrocławia,skoro w poznaniu można to
        czemu we wrocławiu się to olewa?
        • Gość: Rafis Re: nie łoś a dutkiewicz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 12:38
          Łoś miał o ile wiem inny pomysł na ten teren
          • Gość: obcy Re: nie łoś a dutkiewicz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.04, 13:26
            tyle wiem że na placu ma powstać sala muzyczna,o innych planach nie
            słyszałem,wiadomości czerpię tylko z gazet,ztąd niewiedza
            • Gość: Musaszi Re: nie łoś a dutkiewicz IP: 5.6.1D* / *.whirlpool.com 23.11.04, 14:36
              A po co wskrzeszac trupa. Zniszczyl byl sie i jako taki atrakcja turystyczna
              juz nie bedzie.. Poznaniacy maja prawo robic co im sie podoba, tym bardziej ze
              sposrod duzych polskich miast maja chyba najmniej do pokazania turystom. We
              Wroclawiu nalezy przede wszystkim zadbac o to co juz jest, a i to nie bedzie
              takie latwe. Zamkow na Dolnym Slasku jest bardzo duzo tylko, ze wiekszosc z
              nich jest bardzo zaniedbana....
              • Gość: obcy Re: nie łoś a dutkiewicz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.04, 14:47
                historii nigdy za wiele,wskrzesić trupa bo warto,byłby znów symbolem miasta,i o
                muzeum sztuk pięknych też warto by pomysleć
              • Gość: asd idiota IP: *.icpnet.pl 24.11.04, 19:50

normalnie kretyn musaszi
    • Gość: . Re: ODBUDUJMY WROCŁAWSKI ZAMEK!!! IP: *.rozanka.wroc.pl 23.11.04, 16:13
      grzesiekko.republika.pl/pzpw1.jpg -tak ma wyglądać pl.Wolności za kilka
      lat a zamku osobiście bym nie odbudowywał bo nie była to jakaś rewelacja
      architektoniczna ani nawet symbol miasta.
      • Gość: obcy Re: ODBUDUJMY WROCŁAWSKI ZAMEK!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.04, 16:33
        dzięki za link z projektem zabudowy placu,pięknie to wygląda,a zamek
        cóż,wybitnyn osiągnienciem architektóry nie był,to prawda,lecz w sytuacji gdy
        70% starej zabudowy poszło w czasie wojny z dymem,towarto by było choć ułamek
        przedwojennej świetności miasta przywrócić,dlatego taki pomysł na odbudowę
        zamku i muzeum sztuk pięknych przy podwalu
        • Gość: Musaszi Re: ODBUDUJMY WROCŁAWSKI ZAMEK!!! IP: 5.6.1D* / *.whirlpool.com 23.11.04, 17:28
          Szczegolnie nie jest osiagnieciem architektÓry..... :)
          • Gość: obcy Re: ODBUDUJMY WROCŁAWSKI ZAMEK!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.04, 17:52
            musaszi,ja posty maluję nie piszę ,malowane czasem robią wrażenie że są wbrew
            ortografii,tak ma być,nie znasz się na malarstwie,czepiasz się,
    • cancro Re: Uściślijmy pojęcia 23.11.04, 16:54
      To, co zostało na placu Wolności to rezydencja, a więc pałac (zwany cesarskim) i
      jeśli jego odbudowa jest możliwa, to czemu nie! Co zaś tyczy się zamku, to
      zwykle mamy na myśli obiekt fortyfikacyjny i taki we Wrocławiu oczywiście
      istnieje - na Ołbinie, tam, gdzie dziś stoi pomnik Jana XXIII. Kościół św.
      Marcina, to nic innego jak kaplica zamkowa. W tym miejscu (prawdopodobnie) stał
      pierwszy zamek z okresu wczesnopiastowskiego, strzegący przprawy przez Odrę na
      Szlaku Bursztynowym.
      Czy jestem za rekonstrukcją tego obiektu? Całym sercem! Ale wiem, że zaraz
      podniosą się głosy o sytuacji w służbie zdrowia, oswiacie, czy dzirawych
      wroclawskich drogach. Pozostaje więc pomarzyć...
      Dla miłośników takich klimatów mam nielada gratkę. Otóż trzeba na Kasprowicza
      wsiąść w 105 i pojechać nim do pętli. Na Sołtysowicach zachował się
      średniowieczny gród ( a raczej to co z niego zostało). Możeby tak zamiast
      budować grody na Partynicach, w ramach tej samej działalności, z niewielką
      pomocą miasta zrekonstruować średniowieczny kasztelik?
      • Gość: Preslaw Re: Plac Wolności - za ile lat? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 23.11.04, 20:47
        Plac Wolności ma być zabudowany za kilka lat, a konkretnie za ile? Obcy, zamku
        chyba we Wrocławiu już nikt nie odbuduje. Raczej stawia się nowe budynki.
        • Gość: Rafis Re: Plac Wolności - za ile lat? IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 23.11.04, 21:53
          eee tam ten zamek a włąsciwie to co zostało zburzone bardziej przypominało
          kurnik niz zamek. Została lepsza czesc-ta pałacowa która jest remontowana na
          muzeum miejskie.
          Co do Pl. Wolnosci to juz zaczęły sie prace nad projektem nowej sali koncertowej
          (własciwie to niedługo zostanie wybrana firma która stworzy projekt
          nagłosnienia.). Do 2008 sala koncertowa powinna byc wybudowana-koszt około 200
          mln zł i zapowiada sie ze gmach będzie bardzo reprezentacyjny.Chyba w 2006
          zostanie wybudowany parking podziemny pod placem Wolności i jednoczesnie
          elegancko wykonana powierzchnia placu.
    • Gość: lolo Zamek na Ostrowie Tumskim IP: *.rozanka.wroc.pl 23.11.04, 23:55
      czy Zamek na Placu Wolnosci ?
      Ten na Wolnosci byl...taki sobie a ten na Ostrowie to nawet do konca nikt nie
      wie jak wygladal...
      • cancro Re: Zamek na Ostrowie Tumskim 24.11.04, 09:26
        Nie jestem przekonany co do twoich racji. Wszak zamek na (to warte ustalenia -
        moi zdaniem to juz Ołbin) Ostrowie Tumskim Prusacy rozebrali dopiero na
        początku XIX wieku! Niemożliwe, aby nie zachowały się żadne archiwalia!
        Przypomnę jeszcze, że latem tego roku na Partynicach rekonstruowano gród
        piastowski. Nie byłem na tym festynie, ale wyobrażam sobie, że oprócz ludzkiej
        energii pochłonął on także sporo budulca. Czy nie lepiej byłoby spożytkować
        jedno i drugie do rekonstrukcji wczesnośredniowiecznego gródka na Sołtysowicach?
        PZDR!
        • Gość: obcy może muzeum sztuk pięknych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.04, 11:23
          jasno z waszych postów wynika że odbudowa zamku to nie jest trafiony pomysł,no
          to może to piękne muzeum z podwala,słyszałem że nie zostało odbudowane w
          rewanżu za muzeum śląskie w katowicach,które to niemcy rozebrali do fundamentów
          w czasie okupacji,wrocławiowi przydała by się ta wzorowana na rzymskich
          budowla,takich klimatów w mieście nigdy za wiele,to przecież świdczyło o
          świetności,przy dobrych chęciach pieniądze by się znalazły
          • Gość: . Re: może muzeum sztuk pięknych IP: *.rozanka.wroc.pl 24.11.04, 15:41
            Muzeum było fajne i zostało rozebrane chyba dopiero w latach 50-tych ale
            generalnie nie odbudowuje się nie istniejących już budynków tylko stawia nowe
            co innego np.spichlerz na Menniczej czy Wzgórze Polskie które częściowo
            istnieją.
            • Gość: obcy Re: może muzeum sztuk pięknych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.04, 20:39
              coś się dzieje w kraju ,gdańsk odbudowuje od "zera" przedwojenną fontannę
              czterech kwartałów i teatr szekspirowski z 18 wieku,poznań od "zera"zamek
              przemysła,warszawa od "zera" pałac saski i kilka jeszcze budynków w tym rejonie
              miasta,szczecin też od "zera" wspaniały monument sediny,wszystko to buduje się
              na podstawie starych fotografii,rycin, planów,we wrocławiu cisza, a byłoby co
              rekonstruować,diana, atena zeus neptun,o budynkach nie wspomnę, że to wszystko
              nie istnieje?cóż przykłady które podałem świadczą o tym że tak się teraz
              robi ,wystarczy stare zdjęcie,może i wrocławska "władzunia"coś też odbuduje dla
              swietności miasta
              • Gość: erni ZAMEK PIASTOWSKI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.04, 20:43
                Ja bym chciał aby odbudowano I Zamek Piastowski na Ostrowie Tumskim. Tylko
                Kaplica Św. Marcina się po nim ostała. Co do Zamku Pruskiego na Placu Wolności
                to i tak będzie on odbudowany.
                • Gość: wro2015 Re: ZAMEK PIASTOWSKI IP: *.dip0.t-ipconnect.de 24.11.04, 20:46
                  nie weim skad masz takie informacje erni, ale plany sa inne...
          • Gość: wro2015 Re: może muzeum sztuk pięknych IP: *.dip0.t-ipconnect.de 24.11.04, 20:49
            zgadzam sie z toba obcy... Raczej byt tez odbudowal ten budynek na kosciuszki.
            By to przyciagnelo duza ilosc mieszkancow w tamten teren co by umozliwilo
            pozytywny rozwoj tej czesci przedmiescia swidnickiego. Moze wtedy tez pl.
            Legionow by sie zrobil wazniejszy i by powstaly mozliwosci nowego
            urbanistycznego ustawienia tej dzielinicy, tak bay wlasnei rozciagnac scisle
            centrum nie tylko na schod ul. Pilsudzkiego...

Pl. Wolnosci nawet juz z tym syfem ,ktory tam dzisija jest jest w miare okey.
            Nowa architketura tu moze nawet bardzo dobrze pasowac! Ja bym uwarzal, aby nie
            walic wszystkiego na jedna kupe, bo metropolia nei zyje z tego ze ma jeden
            Rynek/jedno Centrum...
            • Gość: obcy Re: może muzeum sztuk pięknych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.04, 22:31
              kurcze,a może by tak jak w szczecinie ,tam ten pomnik sediny odbudowują
              mieszkańcy bez oglądania się na władzę w ratuszu,kupcy szczecińscy akcję
              wymyślili gazeta wyborcza objęła patronatem,będą cegiełki na ten cel,taka
              ogólnomiejska zciepa,tylko skąd wziąść we wrocławiu wariata który by to
              rozkręcił tak jak w szczecinie?i jaki obiekt wybrać?czy hełmy marii
              magdaleny,czy wieża kościoła mariackiego na wyspie piasek,zobaczcie jak inaczej
              wyglada ostrów z jeszcze jedną renesansową tym razem wieżą, a może wzgórze
              partyzantów,nie ma glorietty kolumnada w ruinie,w końcu to piękne muzeum,a może
              któryś z pomników,obiektów jest setka,było by co robić,redaktorzy z gazety co
              wy na to ,ogłoście akcję,wrocławianie na to pójdą założę się,trzeba by to tylko
              rozkręcić,a może ktoś z internautów,co?
              • Gość: Rafis Najważniejsza rzacz do odbudowy to... IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 24.11.04, 22:48
                Wieże Marii Magdaleny. Podoba mi się pomysł aby taka akcję przeprowadziła GW.
                Ile moga kosztowac takie wieże? Ktos wie ile kosztowały wieże na katedrę?
                • Gość: obcy Re: Najważniejsza rzacz do odbudowy to...chęć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.04, 00:10
                  więc taka akcja,internauci wybierają obiekt szukamypatronatu w gazecie
                  wyborczej ,jest trochę szumu na ten temat w mediach bo i do tv3bym się
                  udał,cegiełki dla wrocławian,szukamy sponsorów we wrocławskim biznesie,tylko
                  kto to poprowadzi?myślę że przy dobrych chęciach dało by się to zrobić
                  najważniejsze chcieć
                  • ert3 Hełmy na MM jak najbardziej! 25.11.04, 10:33
                    Zgadzam się że to jest pierwsza rzecz jaka powinna być obecnie odtworzona i
                    jest to realne finansowo a wiadomo że zarządzająca kościołem parafia polsko-
                    katolicka jast niezbyt liczna i sama nie da sobie z tym rady chociaż podobno
                    przymierzają się do odbudowy hełmów od lat.Gdyby media się tym zajęły to na
                    pewno znajdą się sponsorzy,sam też chętnie kupię cegiełkę.
                    • Gość: obcy Re: Hełmy na MM jak najbardziej! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.04, 12:15
                      no to pomysł jest,byłby to pierwszy w kraju taki przypadek że forumowicze z GW
                      coś dla miasta zrobią,do tej pory żłopali na spotkaniach hektolitry piwa i na
                      tym się kończyło,czekamy na propozycje,co wy na to,
                      • Gość: . Re: Hełmy na MM jak najbardziej! IP: *.rozanka.wroc.pl 25.11.04, 14:24
                        Powinno się chyba zacząć od jakiegoś artykułu w prasie na ten temat może wywiad
                        z proboszczem,jakie parafia ma plany odnośnie odbudowy,ile potrzeba na to
                        pieniędzy,ile ma parafia,ile może dołożyć miasto,kto zrobi projekt itp
                        itd.Ostatnio SPGW rozkręciło taką akcję dotyczącą drogi S8 Wrocław-Łódź-
                        Warszawa i udało się,czyli można.
                        • Gość: obcy Re: Hełmy na MM jak najbardziej! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.04, 14:46
                          no kurcze ja piszę z odległego o 200km miasta!!!kto z forumowiczów ma chody w
                          gazecie wyborczej ,wrocławskiej,tvp3,tede,potrzeba tu chłopa który by to
                          poprowadził,bylibyście pierwsi w kraju,i jak na razie jedyni,czekamy na
                          propozycje,zastanówcie się
                          • Gość: Nieobywatelski Zrób to sam! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.04, 12:51
                            Obcy,wymyśliłeś akcje to ją poprowadż.We Wrocławiu często nie chce się chcieć.
                          • el4 Re: Hełmy na MM jak najbardziej! i uwaga do cancro 26.11.04, 21:58
                            Parafia miała juz kasę na hełmy, ale poszła na wymianę dachówki, która
                            (zupełnie niedawno położona) okazała sie marna. Z rok temu była wzmianka w
                            Gazecie.
                            Nie mogę sie opanować przed uwagą do cancro:
                            OSTRÓW TUMSKI TO NIE OŁBIN
                            NA PLACU ZAMKOWYM (Wolnosci) NIGDY NIE BYŁO PAŁACU CESARSKIEGO był za to zamek
                            (stąd ulica Gepperta kiedyś nazywała się Zamkową) królewski.
                            Pozdrowienia.
    • Gość: . A może pomnik Chrobrego? IP: *.rozanka.wroc.pl 26.11.04, 17:55
      www.prowratislavia.com.pl/ -podobno pomnik jest już odlany a brakuje im
      jakieś 170 tys. na transport i montaż.
      • Gość: obcy Re: NMP na Piasku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.04, 11:27
        moim skromnym zdaniem wdzięcznym obiektem naszej akcji byłaby rekonstrukcja
        wieży kościoła mariackiego na wyspie piaskowej,zniszczył ją piorun bodajże w
        wieku osiemnastym,widziałem poniemiecki projekt odbudowy,był piękny,widok
        ostrowia tumskiego zmienił by się korzystnie,akcja jest trochę utopijna,nie
        ma "dowódcy",jednak sukces fundacji pro vratislawia dowodzi że warto
        spróbować,wypowiedcie się na ten temat
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka