Gość: fizia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.05.02, 19:56 W mojej parafii I Komunia dla dzieci niepełnosprawnych bedzie w innej kaplicy niż dla reszty dzieci. Czy uważacie, że to dobre? A może to jest dyskryminacja? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: yacho 11 Re: komunie idą IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 06.05.02, 20:20 nie wiem czy to dyskryminacja mysle ze to albo rodzice tak zadali albo wymysl kosciola - w kazdym wypadku zle swiadczy to o nas jako .... najlepsze jest to ze na chodnikach znowu zaroi sie od bialych istot niosacych z powaga swoja pobozna niewinnosc -???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lidia Re: komunie idą IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.05.02, 20:23 A ktorzy rodzice żądali - ci dzieci niepelnosprawnych czy ci, ktorym nieladne dzieci psuja humor? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibicWKS A jakie się daje teraz prezenty? IP: 217.97.139.* 07.05.02, 08:32 A jakie się daje teraz prezenty? Za 3 lata będę miał "komunistkę" w rodzinie i nie wiem czy już teraz nie zacząć oszczędzać bo to podobno nieładnie dać za mało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duzY Re: A jakie się daje teraz prezenty? IP: *.dtvk.tpnet.pl 08.05.02, 13:56 No właśnie. Prezenty tylko i wyłącznie. A dla księdza kasa. Taka Rzeczypospolita jak ich dzieci chowanie. Religijnośc "cepeliowska" i na pokaz. A może bys dał cos z serca anie o określonej wartośći? Ale co wtedy inni powiedzą? No tak! Współczuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibicWKS Re: A jakie się daje teraz prezenty? IP: 217.97.139.* 08.05.02, 14:30 Gość portalu: duzY napisał(a): > A może bys dał cos z serca anie o określonej wartośći? Od serca??? :))) Oj, od serca to już chyba niewielu daje. Tak mi się wydaje. Przeważnie to się zchodzą goście i jeden przez drugiego dziecko "uszczęśliwia". Tylu prezentów i za taką kwotę to większość dzieci od początku swojego życia nie dostało co w komunię. Każdy prezent jest dany od serca chyba tylko wtedy gdy jest podarowany bez okazji. Nie bardzo rozumiem dlaczego to święto ma takie znaczenie że się wynajmuje lokale na przyjęcia, dzieci idą w takich kreacjach że szczęka opada (a w tym wieku z ubranek się szybko wyrasta). Ja tego nie rozumiem. Czy według księży Bóg tego potrzebuje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duzY To księża okreslają czego Bóg potrzebuje. IP: *.dtvk.tpnet.pl 08.05.02, 14:39 Nie tylko w katolicyźmie czy innych chrzescijańskich wyznaniach. To samo w judaiźmie, u muzułmanów. Może najmniej w hinduiźmie i buddyźmie. Windowanie imprezy na niebotyczne poziomy to jest wg mnie pewnie sposób "niewolenia" społeczeństwa. Jesli ktos ulega takim zwyczajom (absurdalnym jak sam przyznajesz) to nie zbuntuje sie przeciwko mniej ekstrawaganckim (kolęda, przestrzeganie nierozumnych zakazów). A wracając do dostosowania kapliczki lub jej niedostosowania, co uznajesz za jedyne usprawiedliwienie, to wg mnie jest to jeszcze jedna przewina księży i rodziców. Wszak: a) ksiądz mógłby zrobic tymczasowy podjazd (np.) b) gości jest tyle, że na rękach nosiliby niepełnosprawne dzieci. Słowem: CHAMSTWO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiktor Re: komunie idą IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 07.05.02, 09:17 Wydaje mi się,że to proboszcz parafii powinien się wytłumaczyć z tego pomysłu. Zawsze mnie uczono,że przed Bogiem wszyscy jesteśmy RÓWNI .To ludzie zmieniają boskie prawa dla wsłasnej wygody ( włacznie z klerem). Odpowiedz Link Zgłoś
kolejarz_200 A może ta inna kaplica spełnia warunki... 07.05.02, 09:37 Gość portalu: fizia napisał(a): > W mojej parafii I Komunia dla dzieci niepełnosprawnych bedzie w innej kaplicy n > iż dla reszty dzieci. Czy > uważacie, że to dobre? A może to jest dyskryminacja? A może ta inna kaplica spełnia warunki, takie, że lepiej dzieciakom będzie np. tam wejść? A jeśłi nie, to fakt - dyskryminacja. Bo można było zrobić dla wszystkich w tej, która byłaby najlepsza i dla tych, i dla tych. A ja mam z kolei inny problem. Jestem chrzestnym, ile teraz daje taki ktoś w prezencie komunijnym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duzY Kolejarz - daj IP: *.dtvk.tpnet.pl 08.05.02, 13:59 wagon koksu. Będzie OK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fizia Re: wrecz przeciwnie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.05.02, 21:31 Kosciol ma podjazd dla wozkow, do kaplicy schodzi sie 10 stopni w dol. Ale moze chodzi o dzieci niepelnosprawne umyslowo Odpowiedz Link Zgłoś
biceps Re: komunie idą 07.05.02, 19:44 Pewnie jeszcze wieczorem i w dodatku po ciemku! Pewnie, ze to dyskryminacja! Czego winne sa te dzieci, ze tak sie je traktuje. Znowu potwierdza sie to, ze kosciol zachowuje sie coraz dziwniej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duzY Jaka dyskryminacja? IP: *.dtvk.tpnet.pl 08.05.02, 14:03 Komunia to podniosła uroczystośc, wielkie święto i Ksiądz Dobrodziej oraz Kochające Mamy nie powinni byc wystawieni na ciężką próbę oglądania ułomnych. Oni będą równi, ale dopiero jak się na łono Abrahama wyniosą. Odpowiedz Link Zgłoś