Dodaj do ulubionych

Cos dla Wroclawia

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.12.04, 07:24
Mieszkam i inwestuje we Wroclawiu, i chcialbym w nowym roku cos pomoc zrobic
dla Waszego (i mojego!) miasta.

Miezkam kolo kosciola Sw. Elzbiety (Rynek) i kazdym razem jak przechodze
przez ten goly plac kolo kosciola, mysle ze byloby super jak tam by byla
klasyczna fontanna jak np. znajduje sie na skwerach w Rzymie lub Paryzu.

Mysle, ze jakbysmy zaczeli "akcje" to zbierzemy pieniadze na realizacje. Znam
pare duzych firm z ktorymi moglbym porozmawiac o "contribution"
(sponsoring?). Ja prywatnie moge zaczac ta akcje wlasna donacja 50,000zl -
moze malo, ale jest start.

Co o tym myslicie? I najwazniejsze - z ktorym organem miasta musimy rozmawiac
zeby miasto akceptowalo ta akcje i ew. projekt fontanny?

Pozdrawiam wszystkich - have a peaceful Christmas and a happy and prosperous
New Year!
Obserwuj wątek
    • Gość: wojtek Re: Cos dla Wroclawia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.12.04, 07:39
      Bardzo ladny gest - ale ... nie chcialbym wyjsc na calkowitego malkontenta ...
      tam kiedys byl cmentarz - nie jest byc moze wlasciwym kopanie w miejscu o
      ktorym wiemy, ze pochowano tam kiedys ludzi?
      Ale rzeczywiscie cos z tym placem przydaloby sie zrobic ciekawego.
      • svarte_sjel Re: Cos dla Wroclawia 24.12.04, 08:15
        Gość portalu: wojtek napisał(a):
        > Ale rzeczywiscie cos z tym placem przydaloby sie zrobic ciekawego.

Muszę was zmartwić, ale oj już został "odświeżony", więc na jakiekolwiek dalsze
        zmiany się nie zanosi.
        • Gość: Gwaihir Re: Cos dla Wroclawia IP: *.SKARB.verizone.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.12.04, 09:17
          Co nie zmienia faktu, że coś dla Wrocławia zrobić można - tylko że np: w innym
          miejscu. Aż prosi się aby zagospodarować jakoś teren gdzie stał dawniej pomnik
          cesarza Wilhelma na Świdnickiej lub na placu Kościuszki (tam sytuacja jest
          trochę podobna do placu przy kościele św. Elżbiety - tu także spoczywają kości -
          Tauentziena). Ale miejsc jest sporo.
          • svarte_sjel Re: Cos dla Wroclawia 24.12.04, 13:28
            Gość portalu: Gwaihir napisał(a):
            > miejscu. Aż prosi się aby zagospodarować jakoś teren gdzie stał dawniej pomnik
            > cesarza Wilhelma na Świdnickiej lub na placu Kościuszki (tam sytuacja jest

Na miejscu Keisera ma stanąć przecież ogromny i kiczowaty pomnik Chrobrego :^)
            • Gość: . Re: Cos dla Wroclawia IP: *.com.pl / *.com.pl 24.12.04, 17:53
              Po co Chrobry, niech cesarz wróci na swoje miejsce!
          • Gość: Neo[EZN] Re: Cos dla Wroclawia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.12.04, 12:25
            Z tego co mi wiadomo - kości Tauentziena znajdowały się w pomniko-grobowcu,
            zniszczonym tuż po zdobyciu Wrocławia. Gdzieś wyczytałem, że grobowiec po
            wojnie otwarto, ograbiono szczątki generała z kosztowności a jego kości
            porozrzucane były tuż obok grobowca - później oczywiście sprzątnięte. Także pod
            tym głazem na pl.Kościuszki wątpię, żeby były jakieś kości.
        • Gość: wojtek Re: Cos dla Wroclawia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.12.04, 11:36
          O! ja nie myslalem o zadnych wielkich robotach budowlanych - raczej o czyms co
          juz powoli robi Pan Stankiewicz - jakies drobne figurki tu czy tam, no i
          przyznam sie ze myslalem o tym, ze moznaby zasadzic jakas zielen na tym placu -
          nie wiem gdzie i jaka, ale cos zielonego by nie zaszkodzilo.
    • Gość: Kudelin Re: Cos dla Wroclawia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.12.04, 10:47
      Na placu o ktorym mowa stala niegdys kaplica św. Materna, ale jej odtworzenie
      chyba ma maly sens lepiej porozmawiaj z wladzami miasta i zainwestujcie w
      odbudowe fontanny Neptuna na pl. Nowy Targ, to jest swietny pomysl:)
    • Gość: jakub.s Re: Cos dla Wroclawia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.04, 11:57
      Najlepiej niech pan załozy fundacje na jakis cel (np fundacja na rzecz odbudowy jakiejs fontanny tu i tam). W tym roku podatkowym jest mozliwosc przesunięcia 1% podatków na jakąs fundacje zamiast na nasze chore państwo. Mysle, ze wielu Wrocławian bardziej niz rządowi wolałoby oddac 1% swoich podatków na taką fundację:)

pozdrawiam
      • Gość: A n g l i k Re: Cos dla Wroclawia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.12.04, 12:27
        Dziekuje, bardzo dobry pomysl. Ja akurat place tax poza Polska - :-)) - ale
        zalozenie fundacji na ten lub podobny cel ma sens, i jak Pan mowi Polacy by
        mogli darowac czesc podatkow. Wracam do Polski w polowie stycznia i bede i tak
        rozmawial z radca prawny w Wroclawiu, to porozmawiam i o tym.

A jesli chodzi o Nowy Targ (ktos wyzej wspominal fontanne tam), to caly ten
        skwer wlacznie z budynkami na okolo powinien byc zlewelowany i od nowo
        zbudowany - to jest koszmar!!!

Pozdrawiam wszystkich jescze raz.
        • Gość: Gwaihir Re: Cos dla Wroclawia IP: *.SKARB.verizone.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.12.04, 13:05
          Racja. Fontanna Neptuna powinna stanac na Nowym Targu. Tylko pozostaje pytanie
          czy jest sens stawiac ja teraz gdy wokol pelno tych koszmarnych klockow. Moze
          poczekajmy az plac zostanie przebudowany. Szkoda tylko, ze bedzie trzeba na to
          wydarzenie troszke poczekac. Pozdrwiam. Wesolych Swiat.
          • svarte_sjel Re: Cos dla Wroclawia 24.12.04, 13:29
            Gość portalu: Gwaihir napisał(a):
            > poczekajmy az plac zostanie przebudowany. Szkoda tylko, ze bedzie trzeba na to

Równie dobrze można zacząć od fontanny i wyremontowania nawierzchni placu.
        • Gość: lolo Angielski wydzwaniany dialog IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 24.12.04, 18:53
          nie wiedzialem, ze w Angli tez maja Dialog i to w dodatku w domenie Wroclaw ;)
          • Gość: A n g l i k Re: Angielski wydzwaniany dialog IP: *.polanica-zdroj.sdi.tpnet.pl 24.12.04, 19:31
            Gość portalu: lolo napisał(a):
            > nie wiedzialem, ze w Angli tez maja Dialog i to w dodatku w domenie Wroclaw ;)

Ja pisalem z Wroclawia.
            Teraz jestem na kolacji wigilijnej w Polanicy i pojutrze wyjezdzam z Polski.
            Zycze Ci kolego Lolo i wszystkich we Wrocku milych Swiat (i sniegu!) - i
            pozdrawiam was do mojego powrotu w 2005!
            • Gość: lolo Re: Angielski wydzwaniany dialog IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 25.12.04, 11:26
              Merry Christmas :)
    • Gość: dziadek Re: Cos dla Wroclawia IP: *.proxy.aol.com 24.12.04, 19:22
      Fontanna Neptuna w pierwotnym wydaniu to bardzo dobry pomysl.
    • Gość: dziadek Re: Cos dla Wroclawia IP: *.proxy.aol.com 24.12.04, 19:28
      A propo cos dla Wroclawia.Przywrucenie swietnosci Wzgorza Partyzantow to byla
      by wielka sprawa.
      • Gość: lolo Re: Cos dla Wroclawia IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 25.12.04, 11:30
        a moze zlozymy sie na metro? ;)

Niech kazdy Wroclawianin i przyjezdny student miesiecznie da 2 zlote a firmy
        100 + sponsorzy dowolna kwota, niech kazda stacja bedzie moglabyc
        zaprojektowana wg tego jak chce sponsor np. HP mialby na stacji xxxx sciany w
        kafelkach z logo HP...etc ? moze by sie udalo za jakies 50 lat ;)
    • Gość: & Re: Cos dla Wroclawia-może KULA? IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 26.12.04, 10:49
      www.wroclaw.sarp.org.pl/index.php?
      module=My_eGallery&do=showpic&pid=248&orderby=dateA -podobno miasto szuka
      sponsora który zapłaci twórcy 100tys.za tą kulę i chce ją postawić właśnie koło
      bazyliki.
      • Gość: . Re: Cos dla Wroclawia-może KULA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 10:53
        www.wroclaw.sarp.org.pl/modules/My_eGallery/gallery/Obiekty/butu_1999_sk-65p.jpg
        • Gość: jakub.s Re: Cos dla Wroclawia-może KULA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 11:23
          mniesie ten pomysl bardzo podoba:)
          • martouf Re: Cos dla Wroclawia-może KULA? 26.12.04, 12:51
            Jesli chodzi o kulę to słyszałem ostatnio, że ktoś miał pomysł przywrócenia jej
            na "Feniksie" :)
            hydral.com.pl/neo/004364,foto.html
            • Gość: Gwaihir Re: Cos dla Wroclawia-może KULA? IP: *.SKARB.verizone.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.12.04, 19:14
              Kula to moze i dobry pomysl - ale teraz sa bardziej naglace sprawy - np:
              fontanny, lub pare pomnikow, ktore nadaja charakter miastu.
              • Gość: & Re: Cos dla Wroclawia-może KULA? IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 26.12.04, 21:44
                Ważne jest to żeby tworzyć nowe oblicze miasta a nie tylko odtwarzać stan
                przedwojenny.
                • Gość: Gwaihir Re: Cos dla Wroclawia-może KULA? IP: *.SKARB.verizone.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.12.04, 22:39
                  Pewnie. W 100 % sie z Toba zgadzam. Powinno sie budować własny obraż miasta,
                  ale nie można zapominać o historii i o przeszłości. I niektóre elementy, które
                  były symbolami Wrocławia być może warto odtworzyć (fontanna neptuna, jakiś
                  pomnik na świdnickiej - nawiązujący do pomnika kasiera etc).
                  • Gość: lolo Re: Cos dla Wroclawia-może KULA? IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 26.12.04, 23:20
                    patrzac na to co sie ostatnio tworzy
                    -> patrz ulica Olawska
                    jestem za tym by poczekac z tym tworzeniem nowego wizerunku miasta az pojawia
                    sie ludzie z klasa.... i pieniedzmi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka