Gość: Mario IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 24.07.01, 18:19 Kupiłem mocowanie samochodowe do Nokii w postaci magnesu. Czy moze to wpływac negatywnie na baterie (np. na jej szybsze rozladowanie)? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: STrup Re: Nokia 3310 IP: *.chem.uni.wroc.pl 27.07.01, 08:56 Gość portalu: Mario napisał(a): > Kupiłem mocowanie samochodowe do Nokii w postaci magnesu. Czy moze to wpływac > negatywnie na baterie (np. na jej szybsze rozladowanie)? O ile sie znam na fizyce, pole magnetyczne nie powinno miec wplywu na baterie lub akumulatory (a przynajmniej niewielki, no bo i samo pole takiego magnesu duze nie jest). Natomiast moze miec wplyw na dzialanie ukladow scalonych i niektorych innych elementow elektronicznych. Np. nie wiem, jaka jest w Nokii pamiec (ta, ktora zapisuje twoje numery w ksiazce telefonicznej aparatu). Tu pole magnetyczne potrafi namieszac. To samo dotyczy karty SIMM - byc moze. Moze jakis specjalista sie wypowie? (Albo zrob eksperyment, ryzykujesz aparat, ale czego sie nie robi dla nauki!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Nokia 3310 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.07.01, 11:00 Uzywam takiego mocowania ponad rok i nie odczulem roznicy w szybszym rozladowaniu baterii. Odpowiedz Link Zgłoś