mercurysable 30.05.06, 11:54 witam ponownie otoz moj 9miesieczny labi ma nowa rozrywke-bzyka wszystko, co sie rusza. moje dzieci, inne psy (plci meskiej), wieksze misie, rowery, klocki drewniane. nie wiem jak mam to rozumiec. jestem zawstydzony. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zocha1979 Re: nadpobudliwy labson 30.05.06, 13:32 no niestety tak to bywa z psami....odezwał się w nim instynkt....hormony dają znać o sobie.... musisz go karcić za takie zachowanie....nauczyć słowa -nie! klaps gazetą nie zaszkodzi a w przyszłości najlepiej pieska wykastruj.... Odpowiedz Link
m_orsetti Re: nadpobudliwy labson 30.05.06, 14:32 Bardzo Cię przepraszam- ale protesuję przeciwko karceniu psa klapsem z gazety- i każdym innym klapsem. Takie metody wychowawcze uczą psa agresywności. Z szacunkiem Monika -- moskale.blox.pl/html www.alkaida.com.pl Odpowiedz Link
m_orsetti Re: nadpobudliwy labson 30.05.06, 14:28 Witam:) Moim zdaniem to zachowanie dominacyjne. Pies dorasta- i w taki sposób określa wstępnie podległość hierarchiczną otocznia. Wydaje mi się, że warto "załatwić" sprawy hierarchii w domu i otoczeniu psa- bo to podstawowy sygnał, że pies sprawdza swoją rolę w poliskiej mu społeczności- i czuje się do tego uprawniony. Jeśli sprawy hierarchii zostaną mądrze "ustawione"- zachowania psa po osiągnięciu 12-15 miesięcy ustanie. Tymczasem należy psa za takie zachowania karcić- absolutnie nie bić (nawet gazetą!!!). Można psa chwycić za skórę na karku i powiedzieć kilka stanowczych słów używając niskiego timbre`u głosu (w taki sposób karci psy suka- matka- i jest to system zrozumiały dla młodego). Należy to zrobić w trakcie owej żenującej Ciebie czynności:)))- nie dopuszczając do eskalacji tejże:). Pozdrawiam Monika -- moskale.blox.pl/htmlwww.alkaida.com.pl Odpowiedz Link
urbanchaos Re: nadpobudliwy labson 31.05.06, 18:10 kastracja to załatwiło te sprawy u mojego labradora,a nadal został fanym i zabawowym psem Odpowiedz Link
paenka Re: nadpobudliwy labson 31.05.06, 18:28 nie karcic ale zabraniac! Moj wyrosl z tego i jest w porzadku. Odpowiedz Link
tessciowa Re: nadpobudliwy labson 02.06.06, 14:52 Szczeniak dorasta i buża hormonalna jaką przechodzi jest porównywalna z dorastaniem nastolatka. Ruchy kopulacyjne w tym wypadku są wynikiem po pierwsze tej burzy hormonalnej, a po drugie próbą ustalenia swojego miejsca w stadzie. Należy przede wszystkim wprowadzić komendę zabraniającą. Przykładowy model zachowania: Jesteście na spacerze, pies jest na smyczy, wspina się np. na spotkanego znajomego - należy: szarpnąć, podać komendę np. Fe/Nie/Nie wolno. W ten sposób rozpoczniecie wprowadzanie komendy. Na odległość można wykorzystać linkę lub rzutkę. Odpowiedz Link