Gość: kklement IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 22:50 Wszystko przez pranie czerwonych skarpetek! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: freg Czy zdrożeją ceny za wodę i ścieki IP: 195.116.249.* 12.01.05, 01:22 Zimny prysznic. Przypominam sobie zamieszczoną blisko dwa lata temu w "Gazecie Wrocławskiej" relację z właśnie co odbytego posiedzenia Rady Nadzorczej MPWiK, podczas którego to ówczesny prezydent Huskowski próbował przeforsować podwyżkę cen wody i ścieków, mimo że Zarząd spółki tego zdania nie podzielał. Sprawa jest o tyle interesująca, że to Zarzad jest bardziej kompetentny w sprawach ekonomiczno-finansowych firmy: zna dokładnie koszty działalności, wysokość nakładów inwestycyjnych oraz źródła ich finansowania. Jednocześnie zwykle Zarządy spółek nie opierają się tego typu uzasadnionym czy nie "sugestiom", bo po pierwsze: po co ryzykować konflikt z pracodawcą i po drugie: w tym przypadku więcej pieniędzy w firmie tym łatwiej zarządzać.Chyba, że ostatecznym beneficjentem owego prezentu nie miała być sama Spółka. I tak oto pojawił się niespodziewany "problem", który rozwiązano kilka miesięcy później odwołując kłopotliwego Prezesa. Nowy, bardziej spolegliwy Zarząd realizuje polecenia pracodawców, w związku z tym w ubiegłym roku poczęstowano mieszkańców pierwszą podwyżką opłat i będą następne etapy partycypacji w czymś. Wrocław owo miasto mieniące się przyjaznym takim nie jest. Zjednej strony bardzo wysokie bezrobocie, z drugiej, wysokie i szybko rosnące koszty w nim zamieszkiwania. Mam wrażenie, że chłopcy zapominają bądz nie rozumieją jaką misję do wypełnienia mają wobec mieszkańców. mieszkańców . Odpowiedz Link Zgłoś
szoppracz1 Bez przesady!!! 12.01.05, 07:47 Wszystko drożeje! Żarcie, prąd, gaz, czynsze, paliwo... Tylko pensje, niestety, nie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fakir Re: Bez przesady!!! IP: 195.117.40.* 12.01.05, 08:39 > Wszystko drożeje! Żarcie, prąd, gaz, czynsze, paliwo... Tylko pensje, niestety, nie... Jak to nie, tez drożeją :) W tym roku conajmniej o 0,25% wyzszej składki zdrowotnej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerry Re: Czy zdrożeją ceny za wodę i ścieki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 08:20 Jasne, skoro MPWiK stać na nie egzekwowanie długów - np artykuły o FONTIS - i to olbrzymich długów ( podobno ponad 1,2 mln zł ), to niech za to płacą odbiorcy wody i to po raz drugi bo wpłacali już do zarządcy. A MPWiK i tak wyjdzie na swoje i na ściąganiu długów im nie zależy. nadrobią to ceną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rybak Re: Czy zdrożeją ceny za wodę i ścieki IP: 195.205.73.* 12.01.05, 08:40 kochana panienko a to co robiliscie przez te pol wieku skoro dzis 40procent to rury z tamtego wieku? pewnie inwestowaliscie w siebie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyobraźnia Re: Czy zdrożeją ceny za wodę i ścieki IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.01.05, 08:48 ceny nie drożeją, panie dziennikarzu. Drożeje woda, ścieki. Ceny rosną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Finanse spółki IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.01.05, 11:39 Może autor zapyta MPWiK Sp. z o.o. we Wrocławiu spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, w której 100% udziałów posiada Gmina Wrocław, gdzie są publikowane wyniki finansowe spółki, ponieważ nie ma ich na www.mpwik.wroc.pl/, ani www.wroclaw.pl/m3519/. A Biuletyn Informacji Publicznej to urzędowy publikator teleinformatyczny, składający się z ujednoliconego systemu stron w sieci informatycznej. BIP został stworzony w celu powszechnego udostępniania informacji publicznej. Myślę,że dopiero po pokazaniu wyników finansowych swojej działalności można podwyższać ceny za usługi, ponieważ MPWiK Sp nie prowadzi działalności gospodarczej gdzie ceny są kształtowane w zasadzie przez rynek. A autor też powinien na to zwrócić uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleblak Re: Czy zdrożeją ceny za wodę i ścieki IP: *.uni.opole.pl / *.uni.opole.pl 12.01.05, 15:41 Panie Red., do szkoły, uczyc sie pisac i myslec!!! Zdrozec moze woda i wywoz sciekow, a nie ceny. Te moga jedynie wzrosnac! Wstyd!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wodopój Re: Czy zdrożeją ceny za wodę i ścieki IP: *.finemedia.pl 12.01.05, 18:54 Przecież muszą wyrównać niedobór kasy, która poszła na nagrody roczne dla prezesów i pracowników. Pisali dwa dni temu o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ca za idiotyzm! Re: Czy zdrożeją ceny za wodę i ścieki IP: *.uni.opole.pl / *.uni.opole.pl 12.01.05, 21:19 Zdrozeja ceny, cha cha cha, Redaktory do szkoly!!!! Kto tak mowi? Jakiego jezyka uczycie Waszych czytelnikow! Wstyd!!! Do szkoly!! Na jezyk polski!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jekdok Spokojnie, to tylko Dolnośląska mutacja GW ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 22:19 Dlaczego paskudni puryści językowi czepiacie się bidnej redachtórki , która pisze jak potrafi i jak się przyjęło w jej firmie. A wystarczy w nieśmiertelnym utworze Jerzego Stuhra zastąpić śpiewanie pisaniem i wszystko będzie jasne i zrozumiałe (no może prawie wszystko ;-)): "Śpiewać każdy może Trochę lepiej lub trochę gorzej, Ale nie o to chodzi, Jak co komu wychodzi. Czasami człowiek musi, Inaczej się udusi - Uuuu Lubię piosenki i różne inne dźwięki, Szczególnie, jak mnie co wzruszy Rzuca mnie się na uszy Teraz będę już szczery Wybrałem drogę kariery Kariery na estradzie, Na pewno sobie poradzę Stoję przy mikrofonie Niech mnie który przegoni Różne sceny brygady Już nie dadzą mi rady Bo ja się wcale nie chwalę Ja po prostu niestety mam talent Jak człowiek wierzy w siebie To cała reszta to betka Nie ma takiej rury na świecie, Której nie można odetkać Wejść na estradę i zostać, Cała reszta to rzecz prosta A ja wiem co jest grane, Dlatego tutaj zostanę, Będę śpiewał piosenki, Będą klaskać panienki. Będą dawać mnie kwiaty, Będę teraz bogaty. Bo ja się wcale nie chwalę, Ja niestety mam talent. Jak głos wydaję z siebie, Wszyscy są w siódmym niebie Stoję przy mikrofonie Niech mnie który przegoni Różne sceny brygady Już nie dadzą mi rady Nikt mnie tutaj nie kiwnie, Bo odczuje to dziwnie Ja nikogo nie straszę, Ja talentem niestety go gaszę. Bardzo lubię piosenki i różne inne dźwięki Szczególnie jak mnie co wzruszy Rzuca mnie się na uszy Ja znam ładne szlagiery Pójdę drogą kariery Mecyje w Opolu zaśpiewam " Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jekdok Pardon, oczywiście dolnośląska ... Łaski ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 22:26 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Re: Czy zdrożeją ceny za wodę i ścieki IP: 80.53.160.* 12.01.05, 22:35 Gwoli ścisłości: ceny mogą się zmienić (wzrosnąc lub zmaleć), natomiast zdrożeć (lub stanieć, czego klientom wypada życzyć) może jedynie towar. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smyk Re: Czy zdrożeją ceny za wodę i ścieki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 08:08 Szanowni dyskutanci. najważniejsze w sprawie nie jest czy zdrożeje woda, czy ceny ale dlaczego drożeje. I tu rację ma "jerry" bo to są skutki podwyżek. Nieudolnośc lub niechęć do sciągania należności przez MPWiK. I płaci za to ten odbiorca wody, który płaci systematycznie bez zaległości. A zarządcy typu FONTIS mają się dobrze. Ale dlaczego nic w tym zakresie nie robi Gmina. Dlaczego GW odpuściła temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WK Re: Czy zdrożeją ceny za wodę i ścieki IP: *.ig.pwr.wroc.pl 13.01.05, 10:58 Ciekawe byłoby porównanie z cenami w innych dużych miastach? Czy Wrocław "zawsze pierwszy"? Odpowiedz Link Zgłoś