Dodaj do ulubionych

Nowy wrocławski tramwaj

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.05, 22:23
bede sikal z radości jak go ujrzę!

bóg tramwaj
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: Nowy wrocławski tramwaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.05, 22:27
      zadnej rewelacji w nim nie ma i wcale nie jest ładny!przypomina stare .ktos
      znowu wział kase za głupi projekt
      • svarte_sjel Re: Nowy wrocławski tramwaj 17.01.05, 22:40
        Gość portalu: gosc napisał(a):
        > zadnej rewelacji w nim nie ma i wcale nie jest ładny!przypomina stare .ktos

a. zależy na jaką skalę. To pierwszy seryjnie już robiony u nas tramwaj z nową
        elektryką (będą ją miały kolejne modernizowane i robione od podstaw; wczesniej
        był tylko jeden skład prototypowy)
        b. wygląda tak, jak miał wyglądać
        • smi Re: Nowy wrocławski tramwaj 18.01.05, 07:43
          Ten tramwaj ma sporo róznic, w stosunku do znanej z naszych ulic 105-ki. Już
          gołym okiem można dostrzeć, że samo pudło jest zupełnie inne, niż w "starych"
          105-kach. Do tego dochodzi cała elektryka itp.
          I tu następuje typowe dla poslkiego społeczeństwa "narzekactwo" - jak do tej
          pory nie było nowych tramwajów w miescie - to narzekali, że nikt nic nie robi,
          jak już sa nowe wozy - to narzekają, że ... są :P
          • embriao Re: Nowy wrocławski tramwaj 20.01.05, 16:31
            Ile tych nowych tramwajow jest?
      • Gość: nemo Re: Nowy wrocławski tramwaj IP: *.provider.pl 18.01.05, 16:23
        A co ładnego musi mieć tramwaj? Może alufelgi? Albo wazonik, jak w garbusie?
    • Gość: gosc Re: Nowy wrocławski tramwaj IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.05, 22:47
      I tak mu je...ne dresy porysuja szyby. Je...ne scierwa... utylizowac takich..
      • Gość: tom Re: Nowy wrocławski tramwaj IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.01.05, 09:29
        Gość portalu: gosc napisał(a):

> I tak mu je...ne dresy porysuja szyby. Je...ne scierwa... utylizowac takich..

Szyby to akurat nie dresiarze rysuja tylko skejci (nie wszyscy oczywiście,
        tylko ci którzy mają zamiast całego tylko pół mózgu).
        • svarte_sjel Re: Nowy wrocławski tramwaj 18.01.05, 11:06
          Gość portalu: tom napisał(a):
          > Szyby to akurat nie dresiarze rysuja tylko skejci (nie wszyscy oczywiście,
          > tylko ci którzy mają zamiast całego tylko pół mózgu).

A to są inni?
        • Gość: fuzzylogic Re: Nowy wrocławski tramwaj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.05, 20:02
          ciebie to chyba tato bil po glowie ze takie glupoty piszesz, skejci drapia po
          szybach ?? deskami ?? rolkami ?? czym ??!!!!
          • almac Re: Nowy wrocławski tramwaj 20.01.05, 03:11
            Gość portalu: fuzzylogic napisał(a):

> ciebie to chyba tato bil po glowie ze takie glupoty piszesz, skejci drapia po
            > szybach ?? deskami ?? rolkami ?? czym ??!!!!
            Sam sobie odpowiedziałeś - wszystkim czym się da..... :)
    • Gość: Znawca tematu Re: Nowy wrocławski tramwaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.05, 23:32
      no dbra a gdzie klimatyzowana kabina dla pasazerow sie pytam?!?!?!?!
      • Gość: www Re: Nowy wrocławski tramwaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 00:25
        katowice naja swojego karlika , krakow tez nie brzydsze bpmbardiery - a
        najladniejsze miasto taki nieciekawy wagon ... nie podoba misie

pozdro
      • Gość: Mezopot Re: Nowy wrocławski tramwaj IP: *.hutmen.pl 18.01.05, 09:18
        Wiadomym jest że MPK traktuje swoich pasażerów jak zbędny balast, bo ZDIK płaci
        mu za wozokilometry. Stąd też zamówiło sobie tramwaj, gdzie tylko motorniczy
        będzie miał komfort i chłóda pasażerowie niech się smażą. Dopóki się to nie
        zmnieni nie mamy co liczyć na poprawę komfortu pasażerów.
        • Gość: motorniczy Re: Nowy wrocławski tramwaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 10:00
          Aco do wozo kilometrów to miasto znowu ograniczyło ich liczbę na ten rok. Gdyby
          MPK miało jeszcze zarabiać na biletach jednorazowych dzieląc sie ze zdikiem
          bilecik nie kosztowałby zł tylko 10.
        • svarte_sjel Re: Nowy wrocławski tramwaj 18.01.05, 11:10
          Gość portalu: Mezopot napisał(a):
          > mu za wozokilometry. Stąd też zamówiło sobie tramwaj, gdzie tylko motorniczy
          > będzie miał komfort i chłóda pasażerowie niech się smażą. Dopóki się to nie

Zauważ z łąski swojej, że motorniczy siedzi w środku 10 godzin dziennie, a
          pasażerowie
      • Gość: massif Re: Nowy wrocławski tramwaj IP: *.crowley.pl 18.01.05, 11:03
        a po co klimatyzowana kabina dla pasazerów? i tak nie zdała by egzaminu, bo wielkie drzwi sa otwierane co minute na kilkanascie sekund, wiec do niczego by sie nie przydala.... geniuszu
    • Gość: andrzej z W. Re: Nowy wrocławski tramwaj IP: *.ok.ae.wroc.pl 18.01.05, 07:49
      Bardzo ładnie ale kiedy panie prezydencie Dudkiewiczu pasażerowie przestaną
      wysiadać z tramwajów zamiast na przystanek - pod samochody? Patrz np.
      ul.Grabiszyńska!
      • Gość: Fakir Re: Nowy wrocławski tramwaj IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.01.05, 07:51
        Bardzo ładnie ale kiedy panie prezydencie Dudkiewiczu pasażerowie przestaną
        > wysiadać z tramwajów zamiast na przystanek - pod samochody?

Kiedy kierowcy będa przestrzegać przepisów :)
    • Gość: Fakir Re: Nowy wrocławski tramwaj IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.01.05, 07:53
      > bede sikal z radości jak go ujrzę!

Byle nie po (w) nim...
      • Gość: Magazynio Nowiutki?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 09:01
        To dobrze, że cały czas robią coś nowego i idą do przodu. Dobrze byłoby gdyby
        ten tramwaj w środku przypominał autobus Volvo - jakieś lepsze siedzenia i
        system poręczy by się lepszy przydał. O systemie oświetlenia wewnętrznego też by
        mogli pomyśleć. Grunt żeby to szło cały czas w stronę nowoczesnych rozwiązań a
        nie jak było z przerabianiem Poloneza (Stara baba z nowym makijażem).

Pozdrawiam
        • svarte_sjel Re: Nowiutki?? 18.01.05, 11:09
          Gość portalu: Magazynio napisał(a):
          > To dobrze, że cały czas robią coś nowego i idą do przodu. Dobrze byłoby gdyby
          > ten tramwaj w środku przypominał autobus Volvo - jakieś lepsze siedzenia i

A te Astromale, które teraz są montowane to niby co?
    • Gość: lolo czekamy na niskopodlogowca ! IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 18.01.05, 09:53
      moze ktos ma dostep do szkicow / wizualek ?
      • Gość: motorniczy Re: Nowy wrocławski tramwaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 09:58
        Wiecie czemu nie ma klimatyzowanej kabiny dla pasażerów? Bo klimatyzacja musi
        miec obieg zamknięty a tam ciągle otwierają się drzwi. Coraz więcej zwrotnić
        sterowanych jest zdalnie więc motorniczy zadziej otwiera drzwi. A co do
        narzekania że w tramwajach zimno to gdyby we wszystkich starych 105 i 102
        włączyć ogrzewanie naraz to wzrósłby pobór prądu i żaden by nie ruszył. Nowe
        mają bardziej wydajne nagrzewnice, potrzebujące mniej prądu.
        • Gość: Mezopot Re: Nowy wrocławski tramwaj IP: *.hutmen.pl 18.01.05, 10:19
          Nie przekonuje mnie ten argument bo jakoś w innych miastach w Europie jeżdżą
          autobusy czy metro klimatyzowane, mimo że tam też co chwilę się otwierają drzwi.
          • svarte_sjel Re: Nowy wrocławski tramwaj 18.01.05, 11:08
            Gość portalu: Mezopot napisał(a):
            > autobusy czy metro klimatyzowane, mimo że tam też co chwilę się otwierają
            drzwi

Ale tam są trochę inteligentniejsi pasażerowie niż w naszym pięknym kraju,
            tacy, którzy wiedzą, że gdy jest klima, to się okien nie otwiera :^)
            • Gość: wojtek Re: Nowy wrocławski tramwaj IP: *.mat.univie.ac.at 18.01.05, 11:13
              Eee tam, zaraz inteligentniejsi: jest im chlodno wiec nie otwieraja okien bo
              albo nie czuja takiej potrzeby albo nie maja jak. Ciekawe gdzie u nas widzial
              Pan pasazerow, ktorzy w autobusie przy chodzacej klimatyzacji otwieraja jeszcze
              okna? :))
              • embriao Re: Nowy wrocławski tramwaj 20.01.05, 16:34
                w gdansku :)
                • Gość: wojtek Re: Nowy wrocławski tramwaj IP: *.mat.univie.ac.at 20.01.05, 16:45
                  No ale przeciez Gdansk jest w Gdansku a nie u nas :)
          • Gość: massif Re: Nowy wrocławski tramwaj IP: *.crowley.pl 18.01.05, 11:08
            w metrze drzwi otwierane sa rzadziej na krotszy okres czasu, do tego na stacjach metra nie wieje wiatr dzieki ktoremu nastepuje szybsz wymiana powietrza miedzy wnetrzem na otoczeniem zewnetrznym. do tego w metrze nie ma otwieranych okien, a w tramwajach, w lecie wszystkie sa zazwyczaj otwarte
            • Gość: ziarno Re: Nowy wrocławski tramwaj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.05, 14:52
              ale ta sprawa z otwieranymi czy uchylanymi oknami wyglada troszke inaczej,
              jesli w autobusie czy tramwaju (nawet hotelach jak h. wrocław czy plaza, czy
              ten na dominikańskim - zauważcie jak tam wyglądają okna od pokoi) montuje się
              klimatyzacje to wstawia się pełne okna bez możliwości otwierania, gdy nie ma
              klimy to stwarza się możliwość otwierania po to aby był obieg powietrza -
              proste, więc jak będzie klima to nikt nie otworzy okna bo się po prostu nie da
              ja jeździłem autobusami w sydney i większość ma tam klime i przy panujących tam
              upałach nawet jeśli drzwi były otwierane przez jakiś czas na przystankach to
              panujący w środku chłód i tak był zbawienny :o)
              a co do "idiotów" otwierających okna w klimatyzowanych autobusach, to w sydney
              owszem szyby były pełne ale luki w suficie które spełniały role wyjść
              bezpieczeństwa były uchylne i niestety ale zdażało się że wsiadał jeden z
              drugim do chłodnego autobusiku i uchylał luk, z jakich powodów nie wiem, może
              już przyzwyczaił się do upałów ;o) niemniej chodzi o to, że nie zgodziłbym się
              ze stwierdzeniem "Ale tam są trochę inteligentniejsi pasażerowie niż w naszym
              pięknym kraju, tacy, którzy wiedzą, że gdy jest klima, to się okien nie
              otwiera :^)"
              pozdrawiam
          • Gość: mot Re: Nowy wrocławski tramwaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 14:55
            jasne:)
      • gosc_nty Re: czekamy na niskopodlogowca ! 25.01.05, 13:17
        tu cos jest

patrz : www.ankor.wroc.pl/Oferta%20105N.htm
    • Gość: Wacław Re: Nowy wrocławski tramwaj IP: *.do.pl / *.generacja.pl 18.01.05, 15:19
      Jak na razie nie wyłoniono jeszcze, jaki tramwaj niskopodłogowy będzie jeździł
      po Wrocławiu. Puki co bardzo dobrze,że miasto myśli o modernizacji starych wozów.
      I tak niskopodłogowych nie będzie za wiele (tylko 9) bo skąd niby miasto będzie
      miało kasę na zakup większej ilości.
      • Gość: perian Re: Nowy wrocławski tramwaj IP: *.kom / *.kom-net.pl 18.01.05, 15:35
        Modernizacja jest przeprowadzana za pieniądze MPK sp. z o.o. Budżet miasta nie
        dokłada ani grosza.

A niskopodłogowców będzie aż 8 (dzięki funduszom UE), a plany były na 12, ale
        widać jednemu z najbogatszych miast w Polsce żal pieniędzy na tramwaje.
    • Gość: wro73 Re: Nowy wrocławski tramwaj IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 18.01.05, 16:37
      I bardzo dobrze, zamiast płacić gruby szmal lepiej zrobić coś u nas utrzymując
      miejsca pracy. Tak trzymac!!!
    • Gość: na co czeka MPK Re: Nowy wrocławski tramwaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 19:13
      Zastanawiam się:
      podobno nowy tramwaj z Protramu ma homologację. To dlaczego już nie wozi
      ludzi? Na co MPK czeka?
      • aartur2000 Re: Nowy wrocławski tramwaj 18.01.05, 19:34

> Zastanawiam się:
        > podobno nowy tramwaj z Protramu ma homologację. To dlaczego już nie wozi
        > ludzi?

Już nie wozi? Przecież on jeszcze na linię nie wyjechał!
        > Na co MPK czeka?
        Aż Protram wprowadzi poprawki których zażyczyło sobie MPK podczas odbioru
        technicznego tramwaju
        • Gość: ktoś Re: Nowy wrocławski tramwaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 22:50
          A orientuje się ktoś, jakiego rodzaju to poprawki?
        • Gość: ktoś Re: Nowy wrocławski tramwaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 00:05
          Chodziło mi o "już" w znaczeniu "już teraz". Dlaczego już teraz nie zaczął
          wozić.
          • Gość: perian Re: Nowy wrocławski tramwaj IP: *.kom / *.kom-net.pl 19.01.05, 21:20
            Musi przejść badania, testy. Motorniczowie muszą się nauczyć nim jeździć.

Lepiej poczekać i dopracować nowy tramwaj, żeby potem podczas liniowej jazdy nie
            było niespodzianek.
    • Gość: OLOO JA JUŻ GO WIDZIAŁEM . IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 18.01.05, 20:28
      PODCZAS JAZDY TESTOWEJ. WYGLĄDA BARDZO ŁADNIE.
      • Gość: andrzej1989 Re: JA JUŻ GO WIDZIAŁEM . IP: *.amsnet.pl / *.amsnet.pl 18.01.05, 20:42
        A gdzie miał jazdę testową ? Czy ktoś wie na jakiej lini bedzei on jezdzil
        • svarte_sjel Re: JA JUŻ GO WIDZIAŁEM . 18.01.05, 20:49
          Gość portalu: andrzej1989 napisał(a):
          > A gdzie miał jazdę testową ? Czy ktoś wie na jakiej lini bedzei on jezdzil

Na takiej, na jaką dyspozytor będzie miał go fantazję posłać.
          Do wyboru są według obecnego rozkładu: 0, 2, 4, 5, 6, 7, 11, 14, 17, 20, 24, 71 :^)
          • meh_ow Re: JA JUŻ GO WIDZIAŁEM . 18.01.05, 22:01
            svarte_sjel napisał:

> Na takiej, na jaką dyspozytor będzie miał go fantazję posłać.

to nie Grabiszyńska wiec fantazji mało : )

> Do wyboru są według obecnego rozkładu: [...] 20, [...]

o to by była fantazja - na razie w ramach rozpieszczania pojawia się 2001 : )
            • svarte_sjel Re: JA JUŻ GO WIDZIAŁEM . 18.01.05, 23:19
              meh_ow napisał:
              > > Do wyboru są według obecnego rozkładu: [...] 20, [...]
              > o to by była fantazja - na razie w ramach rozpieszczania pojawia się 2001 : )

Żadna szczególna fantazja
              • meh_ow Re: JA JUŻ GO WIDZIAŁEM . 19.01.05, 10:23
                svarte_sjel napisał:

> Żadna szczególna fantazja
              • meh_ow Re: JA JUŻ GO WIDZIAŁEM . 27.01.05, 09:19
                svarte_sjel napisał:

> Żadna szczególna fantazja
                • svarte_sjel Re: JA JUŻ GO WIDZIAŁEM . 27.01.05, 10:58
                  meh_ow napisał:
                  > dzisiaj na 20 są conajmniej dwa składy - tak chyba na inaugurację nowej
                  > organizacji ruchu na 1maja : )

Wczoraj też co najmniej jeden był :^)
          • almac Re: JA JUŻ GO WIDZIAŁEM . 19.01.05, 03:47
            svarte_sjel napisał:

> Gość portalu: andrzej1989 napisał(a):
            > > A gdzie miał jazdę testową ? Czy ktoś wie na jakiej lini bedzei on jezdzi
            > l
            >
            > Na takiej, na jaką dyspozytor będzie miał go fantazję posłać.
            > Do wyboru są według obecnego rozkładu: 0, 2, 4, 5, 6, 7, 11, 14, 17, 20, 24,
            71
            > :^)
            >
            Szkoda, że nie ma szans pojawić się na 23, albo np. na Kozanowie, ND lub
            Gaju....
      • Gość: OLOO Re: JA JUŻ GO WIDZIAŁEM . IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 19.01.05, 19:22
        Jechał na Legnickiej:)), wszyscy chceli do niego wsiąść, ale nie dało rady
        drzwi otworzyć :((.
        • piast9 Re: JA JUŻ GO WIDZIAŁEM . 19.01.05, 19:47
          To pewnie była jazda próbna. Nie mogli narażać pasażerów.

Tramwaj był zapewne prowadzony przez doświadczonego motorniczego - oblatywacza,
          wyposażonego w katapultę i spadochron na wypadek niemożności wyprowadzenia
          tramwaju z korkociągu.
    • Gość: Dariusz Walczak Re: Nowy wrocławski tramwaj IP: *.aster.pl 19.01.05, 08:02
      Jest to zespół Downa polskiej myśli technicznej, ciekawe czy prezesi Protramu
      chcieliby jeździć takimi samochodami. Gratulacje dla konstruktorów.
      • Gość: a Re: Nowy wrocławski tramwaj IP: *.amsnet.pl / *.amsnet.pl 20.01.05, 06:42
        Lepiej sie cieszcie ze autobusy nie są ztunningowane tylko nowe :)
    • Gość: Witold Dudzinski Re: Nowy wrocławski tramwaj IP: *.akron.wroc.pl / *.18.akron.wroc.pl 20.01.05, 07:06
      Autor jest ... d...!Można było zamieścić np.zdjęcie ! ostatecznie rys.
      "Gazeta" schodzi na psy !
      • Gość: feminstka Re: Nowy wrocławski tramwaj IP: *.pwr.wroc.pl / *.wcss.wroc.pl 20.01.05, 07:58
        Gość portalu: Witold Dudzinski napisał(a):

> Autor jest ... d...!Można było zamieścić np.zdjęcie ! ostatecznie rys.
        > "Gazeta" schodzi na psy !

Zdjęcie było, tylko, że skopiowiane z jednej z wrocławskich stron internetowych
        (oczywiście nielegalnie). Podniósł się szum, więc cichcem usunęli...

Brawo Wyborcza, tak trzymać!

ps. dodam, że treść artukułu bazuje na
        http://groups-beta.google.com/g roup/pl.misc.transport.miejski/ browse_frm/thread/6ca2b8ee625dc 79c/c804bfbd7f0abb41?q=[wr]+260 1&_done=%2Fgroups%3Fq%3D[wr]+26 01%26&_doneTitle=Back+to+Search &&d#c804bfbd7f0abb41
        "autor" artykułu tam też znalazł linak do zdjęć :-)
        • Gość: feministka Re: Nowy wrocławski tramwaj (poprawny link) IP: *.pwr.wroc.pl / *.wcss.wroc.pl 20.01.05, 08:01
          link jeszcze raz, bo coś się spsuło:
          groups-beta.google.com/group/pl.misc.transport.miejski/browse_frm/thread/6ca2b8ee625dc79c/c804bfbd7f0abb41
        • Gość: kolanko Re: Nowy wrocławski tramwaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.05, 12:37
          >Jest to zespół Downa polskiej myśli technicznej, ciekawe czy prezesi Protramu
          >chcieliby jeździć takimi samochodami. Gratulacje dla konstruktorów

A w Polsce nic się nie zmiania:( Jak nic się nie robi to ludzie narzekają a jak
          się robi to też niedobrze. Weź człowieku karteczkę, narysuj tramwaj, wyślij do
          protramu to może wybiorą twój projekt i dostaniesz nagrodę. Albo załóż swoją
          firmę i produkuj. Ostatnio będąc na zajezdni oglądałem ulotkę z tramwajami
          Skody, które rozważa mpk i wyglądają obleśnie:( Jak coś takiego kupią ta ja
          będe chodził piechotą
          • Gość: Rafał Re: Nowy wrocławski tramwaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.05, 10:26
            Syrena lub Polonez beda zawsze tym samy nawet jak wstawimy klmatyazacje
            komputer pokładowy. te tramwaje juz sie do niczego nie nadają bo nie maja nawet
            niskiej podłogi. to jest wyrzucanie kasy w błoto.
            • Gość: perian Re: Nowy wrocławski tramwaj IP: *.kom / *.kom-net.pl 27.01.05, 12:56
              MPK nie stać na nic więcej, a miasto ani myśli dokładać się do komunikacji
              tramwajowej.
    • Gość: ktos jechałem nim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 19:06
      Dziś jeździł na linii 7. Jechałem nim od Piłsudskiego/Świdnickiej do Marino i z
      powrotem do Orlej. Wszystko fajnie, tylko te niewydzielone torowiska. Na
      Szewskiej tramwaj musiał się na centymetry przepychać przy samochodach. Jak
      dobrze, że stamtąd już niedługo auta wywalą. Potem znacznie lepiej. No ale
      powrót był nieporównanie gorszy. Makabra zaczęła się na pl. Św. Macieja. Do
      skrzyżowania z Dubois i Drobnera posuwaliśmy się po kilkanaście metrów/cykl
      świetlny. Chwila oddechu i coś równie koszmarnego na Moście Uniwersyteckim. Na
      Grodzkiej trochę lepiej. Na Krupniczej straciliśmy "tylko" 1 cykl przez
      kierowców, którzy wepchali się na skrzyżowanie, mimo że nie mieli żadnych szans
      na jego opuszczenie.
      • andrzej4001 Re: A jakie warunki 01.02.05, 07:41
        A czy był cichszy ? I czy wogóle jest różnica w komforcie jazdy od zwykłych 105.
        • Gość: ktos Re: A jakie warunki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.05, 10:33
          Trudno mi powiedzieć, na ile był cichszy. Wydawało mi się natomiast, że jest
          bardziej zrywny.
          • Gość: JA Re: A jakie warunki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.05, 11:39
            jest cichszy i ponoc mniej awaryjny ale to sie okarze z czasem :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka