Dodaj do ulubionych

policjanci niezdary - wstyd!!!!

IP: *.kom / *.kom-net.pl 24.01.05, 17:12
dzis widziałęm na niedźwiedziej we wrocku jakieś zdarzenie na drodze,
prawdopodobnie wypadek (na ulicy lezał młody człowiek, obok rower) niestety
stojący przy nim policjanci w liczbie 2, najprawdopodobniej nie potrafili
udzielić mu należytej pomocy. chłopak miał konwulsje (padaczka?), może w
skutek szoku, a oni tylko ledwie go przytrrzymywali, wyglądali jak bezradni,
zimno jak cholera, on odkryty, gołe plecy na mokrej i lodowatej jezdni, a oni
go niczym nie przykryją nawet ani nic (jest to ważne dla ofiar wypaku, by nie
tracili szybko ciepła). porazka..... jakiś koleś z kiosku obok przyleciał z
kartonem by choć na tym położyć....
Obserwuj wątek
    • Gość: Jacek Re: policjanci niezdary - wstyd!!!! IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 24.01.05, 19:42
      Nie wiem czy wiesz ale policja jest od łapania przestępców a nie od leczenia
      ludzi. Temu panu był potrzebny lekarz a nie policjant.
      • Gość: Burak Re: policjanci niezdary - wstyd!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 19:54
        Baranie - milicjant powinien znać chociaż trzy zasady udzielania pierwszej pomocy.

Ale co, u nas nie zna, bo nie. Za to bić małolatów umieją znakomicie.
        • inga_iga Re: policjanci niezdary - wstyd!!!! 24.01.05, 20:05
          Drogi buraku podstawy pierwszej pomocy powinien znać każdy, czy to policjant,
          nauczyciel, czy piekarz. Niestety w szkole nie ma z takowych zajęć- nie licząc
          PO czy jak to się nazywało, ale prawda jest taka że na tych zajęciach nauczyłam
          się szybko wkładać i ściągać maskę gazową, ale nie potrafie udzielic pierwszej
          pomocy:( I niestety mam obawy,że nie jestem jedyna.Więc nie do końca według
          mnie wina leży po stronie policji
          • Gość: leeloo Re: policjanci niezdary - wstyd!!!! IP: *.kom / *.kom-net.pl 24.01.05, 20:44
            kochana, kazdy policjant przechodzi coroczne szkolenia z udzielania pierwszej
            pomocy - Ci widocznie grali w okręty w trakcie.... poza tym policja jest w 95%
            przypadków pierwsza na miejscu zdarzenia niż pogotowie, jako, że operuje w
            terenie. i powinni umieć UDZIELAĆ POMOCY a nie LECZYĆ !!!!!! Inną sprawą jest,
            ze ludziska umieją, ale nei chcą, tudzież się boją udzielać pomocy (trema?). w
            kazdej apteczce powinna być króka instrukcja podstawowych kroków, nei trzeba
            wcale kończyć kursów, by udzielić pomocy. nikt nie widział na filmie jak się
            robi masaż serca, czy sztuczne oddychanie? a akurat w pierwszym poście była
            sprawa nie tego, tylko zabezpieczenia izolacji termicznej poszkodowanego! to
            każdy głupek wiedzieć powinien, ze jak jest 1 st. C to chyba kolesiowi zimno być
            może jak gołym ciałem dotyka kostki brukowej, nie?
    • wielki_czarownik Hmm 24.01.05, 21:20
      Pytanie czy policjanci mieli odpowiedni sprzęt przy sobie. Bo pierwszej pomocy może udzielili a przykryć nie mieli czym? Może pieszy patrol? Albo w radiowozie nie mieli folii termoizolacyjnej?
      Wstrzymałbym się z takimi pochopnymi opiniami o ich profesjonaliźmie bo nie wiemy jak to było w rzeczywistości a jedynie jak to ktoś odebrał.
      • tomek854 Re: Hmm 24.01.05, 22:07
        Do przykrycia kogos zeby nie bylo mu zimno nie jest niezbedna profesjonalna
        folia. Moze to byc np. kurtka policyjna.

Ale radiowoz taka folie powinien miec, o ile apteczka, ktora obnowiazany jest
        wozic nei jest picem na wode, w postaci "plasterek, dwa klaczki waty i gaziki"
        • znayomy Re: Hmm 24.01.05, 23:12
          Mieszkam tam i byłem na miejscu.Facio spadł z roweru bo dostał padaczki,a
          przejeżdżająca policja ponoć myśląc że to pijak skuła mu nogi i jeszcze mu
          dołozyli.Po chwili zaczeli koło niego bezradnie krążyć(to już widziałem) nie
          wiedząc co mają zrobić(a karetka długo nie przyjeżdżał)Zero wyposażenia,oprócz
          rękawiczek z folii,oraz zero przeszkolenia,no chyba że nazywamy przeszkoleniem
          wydawanie poleceń typu "proszę dalej odejśc"Chwała temu panu co karton
          przyniósł,bo facio mógłby sobie nieźle nerki odmrozić.Apanowie i tak go na niego
          wrzucili jak worek ziemniaków.
          I JAK MA SIĘ CZUĆ BEZPIECZNIE PROSTY OBYWATEL SKORO ZAMIAST POMOCY MOŻE DOSTAĆ
          JESZCZE W SKÓRE ?!?!
          • Gość: UBek Milicjant z dowcipu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 23:44
            To co wyrabiają kolesie w niebieskich mundurkach to po prostu rekord odmóżdżenia.
      • Gość: Legalna Trawa Z cyklu: "Wielki WC pyta" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 23:42
        "Pytanie czy policjanci mieli odpowiedni sprzęt przy sobie." - nie, niestety
        zapomnieli głowy.
      • Gość: leeloo Re: Hmm IP: *.kom / *.kom-net.pl 25.01.05, 18:55
        gdybym szedł obok piechotą, to bym własną kurtkę zdjął i go okrył
        !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        • Gość: Jacek Re: Hmm IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 25.01.05, 19:00
          Gość portalu: leeloo napisał(a):

> gdybym szedł obok piechotą, to bym własną kurtkę zdjął i go okrył
          > !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Każdy by tak zrobił!!!
          A jednak tak się na ulicy nie stało.
          Ciekawe dlaczego???
          WIEM!!! Sami idealni i szlacheni ludzie są tylko na tym forum!!!
    • piast9 Re: policjanci niezdary - wstyd!!!! 24.01.05, 23:36
      Przykryć to owszem można, ale trzeba mieć czymś. Natomiast jeśli poszkodowany
      oddycha i bije mu pikawa, to przy obrażeniach neurologicznych (drgawki!) lepiej
      nie ruszać bez potrzeby. Ewentualne przeziębienie to jest już pikuś.
    • Gość: wąchal A Strażnicy Miejscy dali by radę! IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 25.01.05, 08:49
      A wiecznie przeklinani Strażnicy Miejscy dali by radę! Zawsze udzielają
      pierwszej pomocy i dobrze sobie z tym radzą. Rządam więc ZLIKWIDOWANIA POLICJI.
      Po co nam instytucja z której nie ma pożytku.
      • tomek854 Re: A Strażnicy Miejscy dali by radę! 25.01.05, 19:08
        O to fakt. Juz kilka razy bylo o tym glosno, ze oni akurat w reanimacji są
        dobrzy. Sam kiedyś widziałem jak reanimowali jakiegoś faceta z zawałem...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka