Dodaj do ulubionych

[Motoryzacja] Starocie we Wrocławiu.

25.01.05, 22:58
Witam was drodzy czytelnicy.
Będąc mieszkańcem wrocławia i zarazem miłośnikiem starej, dobrej szkoły
motoryzacji mam do was pytanko.
Czy może rzucają wam się w oczy, w naszym mieście, jakieś stare nieraz
zdezelowane już zabytki motoryzacji?
Czy to Warszawy, czy też Syrenki a może stare dobre fiaty?
Jestem ciekaw jakie autka i gdzie widujecie?
Może wasz sąsiad ma coś w ogródku a może w drodze do pracy mijacie zapomniane
cudeńko.
Z góry dziękuje za wszystkie informacje.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: Neo[EZN] Re: [Motoryzacja] Starocie we Wrocławiu. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.01.05, 23:24
      Jeszcze jakieś 2 lata temu widywałem na ul.Gajowickiej w pobliżu Hallera
      pięknego dużego fiata w białym (o ile dobrze pamiętam) kolorze. To był fiacik z
      jednej z pierwszych serii. Wąski wywietrznik za szybą tylnych drzwi (pierwsze
      modele właśnie takie miały, później wywietrznik został nieco poszerzony). W
      pobliżu fiacika czuć było lekką stęchliznę :) (ale auto było utrzymane w bdb
      stanie). Nie wiem czy dalej tam stoi bo często tędy nie chodzę.

Kilka lat temu udało mi się też wypatrzyć błękitną Warszawę "garbus"
      zaparkowaną w pobliżu skrzyżowania Kościuszki-Traugutta.
    • Gość: drom Re: [Motoryzacja] Starocie we Wrocławiu. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.01.05, 09:44
      lajka_wro napisał:
      > Jestem ciekaw jakie autka i gdzie widujecie?
      > Może wasz sąsiad ma coś w ogródku a może w drodze do pracy mijacie zapomniane
      > cudeńko.

a co ? chcesz sobie jakies przeciagnac przez plot ? ;-)
    • wielki_czarownik Namiary. 26.01.05, 11:43
      Przedłużenie Bezpiecznej w stronę cmentarza (nie pamiętam jak się ta ulica nazywa). W jednym z ogródków domków jednorodzinnych (po tej stronie co cmentarz) stoi kilka starych aut - stary Rapid S100 lub S110, Warszawa i coś przedwojennego - może Wanderer? Ale wszystko w stanie rozkładu.
      Przed wydziałem prawa stoi czasami stary Mercedes chyba W108.
      Też na Pułaskiego tak w okolicy Worlcella stoi (po lewej stronie jadąc od Dworca Głównego) stoi chyba stary Fiat 1500 (poprzednik włoskiego 125).
      Na Trzebnickiej na parkingu pomiędzy Urzędem Skrabowym a wiaduktem stoi Waszawa pick-up a na Zawalnej w okolicach sklepu Piwosz stoi zwykła Warszawa.
      • wielki_czarownik Kilka fotek 26.01.05, 11:56
        Kilka fotek starych aut które znalazłem przypadkiem we Wrocku.
        Zdjęcia zrobione komórką więc jakość taka sobie.
        img188.exs.cx/img188/6244/photo0006lo.jpg
        img188.exs.cx/img188/9237/photo0002wi.jpg
        Jak zrobię więcej to przyślę.
        • wielki_czarownik I jeszcze jeden namiar :) 26.01.05, 11:58
          Na Osobowickiej przed zjazdem w to przedłużenie Bezpiecznej (jadąc od Bałtyckiej) na parkingu przed warsztatem stoją dwa US krążowniki z lat 50.
    • znayomy Re: [Motoryzacja] Starocie we Wrocławiu. 26.01.05, 14:18
      A przed moimi oknami widuję codziennie 23-letniego passata,włścicielka stara się
      nim codzinnie jeździć pod warunkiem że mróz nie spadnie poniżej 8-9 stopni,no i
      oczywiście jak mąż jej akumulator podładuje.

ps.Mówię wam przerąbane prawiw codziennie baterie do domu zabierać.
      Ręce mnie już kurna bolą...
      • marcinek101 Re: [Motoryzacja] Starocie we Wrocławiu. 26.01.05, 20:17
        paseczek naciągnąć, klemy poczyścić jak nie pomoże to żonce na rocznice nową
        bateryjke kupić (może się odwdzięczy :) i rączki odpoczną)
      • Gość: Sąsiad Re: [Motoryzacja] Starocie we Wrocławiu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 00:52
        Ja też jaj czasem podładuję...
    • lajka_wro Re: [Motoryzacja] Starocie we Wrocławiu. 26.01.05, 15:01
      Heh przez płot powiadasz:]mogłoby być cieżko:) (zależy jaki rarytasik się
      znajdzie).
      Wielki-czarowniku musisz mieszkać w moich okolicahc skoro Łużcka,Bezpieczna i
      Osobowicka są ci znane.:)
      Co do zabytków to chętnie zakupiłby jakieś cuda, ale wpierw musze uporać się z
      remontem swojego.TAkże rozglądam się i podpytuje.:)
      Z mojej strony co widuje ciekawego :
      Syrene Bost z twardą zabudową - Paprotna,zaraz za zajezdnią autobusową na
      terenie jakieść firmy
      Maluszek z 77' -żółty,zadbany z beżową tapicerką, Olawa
      Polonez CE - boczna pomorskiej, wyróznia się kwadratowymi światłami przednimi
      oraz deską rozdzielcza w beżowym kolorze:)
      Syrenka chyba 103? - "kurołapka" częściow zniszczona - szrot na ul. ceglanej
      Skoda Octawia (stara, lata 50-60) - boczna Czernieckiego(stoi tam też Ford
      Capri MKI)
      I wiele podobnych, których na bieżąco nie pamiętam(napisze przy okazji)
      Osobiście bardzo podobają mi się Warszawki i Zastawy 750(Fiat 500/600).
      • wielki_czarownik Re: [Motoryzacja] Starocie we Wrocławiu. 26.01.05, 22:14
        Ja przez Bezpieczną i Osobowicką przejeżdżam autobusem :)
        Jeszcze czasami widuję Skodę S100 brązową - jakiś młodzian jeździ. Stary Lincoln chyba z lat 70 srebrny - czasami widuję pod Leclerkiem. Widziałem też Dodge'a Daytonę.
        www.musclecarclub.com/musclecars/dodge-daytona/images/dodge-daytona-1969a.jpg
        Na Borowskiej czy też jej przedłużeniu (Sępa Szarzyńskiego chyba) przed sklepem z akcesoriami nurkowymi widywałem kiedyś Willisa z II wojny a koło sklepu sportowego na Hallera pomiędzy Carrefourem a Gajowicką widziałem starego Land Rovera - jeszcze z cofniętą chłodnicą.
        Najciekawszą rzecz widziałem na Świeradowskiej - transporter SKOT!
        Na wyjeździe z Wrocka w stronę Dobrzykowic i Łan kilka razy widziałem przedłużoną wersję Polskiego Fiata 125p Combi - było kilka takich prototypów. Widziałem też 2 drzwiowego Poloneza i 2 drzwiowego Dużego Fiata Cabrio.
        We Wrocku jest też wielka kolekcja Cadillaków - ponoć największa w Polsce.
        Nawiasem mówiąc też mi się marzy jakieś zabytkowe auto. Tylko za co :/
        • lajka_wro Re: [Motoryzacja] Starocie we Wrocławiu. 27.01.05, 08:56
          Czarowniku , możesz powiedzieć coś więcej na temat tego dwudrzwiowego poloneza?
          Jaki kolor i stan?
          Jesteś w stanie stwerdzć czy był to polonez Coupe czy też może 3d?
          Wiem że we Wrocławiu są trzy takie(Pomarańczowy,Srebrny metalic i kremówka w
          trakcie remontu).Co do 125p Long, ponoć przedłużona wersja takiego 125p(ale
          sedan)jest gdzies pod wrocławiem na sprzedaż.Tylko nie mogę dokładnie jej
          zlokalizować.Interesującą rzeczą jest 125p Cabrio.Widziałeś go we Wrocławiu?
          W kwesti marzeń :
          Warszawka - wersja obojętna(chodź wiem że "garbuski" są największym rarytasem)
          Fiat 124Coupe/128 Coupe
          i to najbardzie realne ze względów finansowych stary fiacik 25p(najlepiej z
          rocznika 68'-71').
          • wielki_czarownik Re: [Motoryzacja] Starocie we Wrocławiu. 27.01.05, 13:02
            lajka_wro napisał:

> Czarowniku , możesz powiedzieć coś więcej na temat tego dwudrzwiowego poloneza?
            > Jaki kolor i stan?
            > Jesteś w stanie stwerdzć czy był to polonez Coupe czy też może 3d?

Niestety nie. Był koloru pomarańczowego, stan wydawał się dobry (widziałem go w ruchu). Potem widziałem tego Poldka w TV.

> Wiem że we Wrocławiu są trzy takie(Pomarańczowy,Srebrny metalic i kremówka w
            > trakcie remontu).

Więc to musiał być ten pomarańczowy. :)

Co do 125p Long, ponoć przedłużona wersja takiego 125p(ale
            > sedan)jest gdzies pod wrocławiem na sprzedaż.Tylko nie mogę dokładnie jej
            > zlokalizować.Interesującą rzeczą jest 125p Cabrio.Widziałeś go we Wrocławiu?

Tak biały z białym dachem jechał pomiędzy Epi marketem a dworcem PKS.

> W kwesti marzeń :
            > Warszawka - wersja obojętna(chodź wiem że "garbuski" są największym rarytasem)
            > Fiat 124Coupe/128 Coupe

Miałem kiedyś okazję kupić 128 Rallye za 1000 PLN ale stan techniczny tak fatalny, że zrezygnowałem. Sama rdza aż strach było drzwiami trzasnąć :)

> i to najbardzie realne ze względów finansowych stary fiacik 25p(najlepiej z
            > rocznika 68'-71').

I zapewne 1300 :) Mi też się takie coś marzy. Albo starą Octavię Cabrio - w Czechach widziałem - cudo :)

A! I jeszcze widziałem Skodę 1000MB na sprzedaż na Hubskiej na parkingu przed tymi wieżowcami po przeciwnej stronie dawnej Billi. Chyba 400 czy 500 PLN ale sporo do zrobienia.
            • lajka_wro Re: [Motoryzacja] Starocie we Wrocławiu. 27.01.05, 20:45
              Czarowniku podaj mi mail'a swojego bądz alternatywny kontakt.
              • wielki_czarownik Mai 27.01.05, 21:05
                wielki_czarownik@gazeta.pl - taki sam jak login na forum :)
          • tomek854 Re: [Motoryzacja] Starocie we Wrocławiu. 28.01.05, 02:04
            Duży fiat cię interesuje? A może być bardzo duży? :)

Podobno fiat 130 do sprzedania w Swarzędzu stoi za 5500 :)
            • lajka_wro Re: [Motoryzacja] Starocie we Wrocławiu. 04.02.05, 10:22
              Piękny jest 130 Coue - jednak niedostępny.
              Na dzień dzisiejszy może być zwykły stary(do roku '85) zadbany polonez.:)
              Odświerzam wątek - więc widział ktoś coś ciekawego?:)
          • pan_autko Re: [Motoryzacja] Starocie we Wrocławiu. 07.02.05, 13:09
            W tamtym roku w Proszkowicach , co weekend przyjeżdżał taki 2(3) drzwiowy
            Polonez nad wodę z deską windsurfingową , był chyba na rej. Wałbrzyskiej.
            Czerwony w super stanie.

Pozdr
            PA
    • zembig Re: [Motoryzacja] Starocie we Wrocławiu. 06.02.05, 20:32
      A ja szukam zawieszenia do warszawy, żuka w dobrym stanie. Dzięki za ew. info.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka