Gość: rs IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.05, 21:00 teraz tylko pozostalo zabudowac go jakims solpolem albo innym paskudztwem jak galeria... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: warszawiak przypomina mi ... warszawską katedrę :-) IP: *.acn.waw.pl 22.02.05, 00:18 Nie wiem czy wrocławianie to wiedzą, ale nasza warszawska katedra pw. św. Jana Chrzciela (czyli takim, jak Wasza) ma fasadę wzorowaną właśnie na św. Dorocie- od lat 40-tych XIX w. do zniszczenia podczas II wojny światowej fasada była w stylu neogotyku angielskiego. Powojenni restauratorzy, na czele z prof. Zachwatowiczem doszli do wniosku, że należy warszawską katedrę odbudować wg rodzimych wzorów gotyckich i wybór padł na upodobnienie jej fasady do ... wrocławskiej św. Doroty :-). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo Re: przypomina mi ... warszawską katedrę :-) IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 22.02.05, 00:59 tylko, ze ta Wasza katedra przy naszej Dorocie to jak Wasz Palac Kultury przy naszym Poltegorze :p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacjent_normalność Nowa elewacja za moją kasę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 00:58 ile kasy z mojej kieszeni poszło na remont świątyni pana? żeby nie było, chętnie dopłacę do tego, ale niech czarni się wyniosą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WK Re: Nowa elewacja za moją kasę IP: *.ig.pwr.wroc.pl 22.02.05, 17:59 Zanim wyrzucisz "czarnych" z kościoła, pooglądaj te świątynie, z których się wynieśli. A poza tym uzbieraj kasę na zwrot dla dla parafian bo to oni głównie od lat łożyli na remont swojego kościoła. Pilnuj szewcze kopyta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: UK Re: Nowa elewacja kościoła św. Doroty IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 22.02.05, 22:55 Moja rodzina od blisko półwiecza to parafianie "swiątyni trzech narodów"... Polityka duża i mała rozrzuciła nas po świecie, ale wracamy do "Doroty", jak do małej ojczyzny. To tu dodawali nam otuchy proboszczowie, tu kultywowali miłośc do świętych Kościoła i do Ojczyzny, księża: Tuzinkiewicz, Wawrzonek, a teraz Brodawka. Nie żałujemy dawanych w przeszłości i teraz datków na tacę... Odpowiedz Link Zgłoś