Gość: Zdjęcia Skody IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 16.03.05, 19:52 www.skoda.cz/produkty.asp?Q853A=C0J2P1T1K61S341ID4896 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kot_b KOLOR_ NIEBIESKI!!!!!!! 16.03.05, 20:34 Mam nadzieje, ze dziennikarze dopilnują, zeby kolor tramwajów był NIEBIESKI, to jedna z nielicznych powojennych wrocławskich tradycji, którą nalezy pielegnowac!!! Jakis rok temu pan Rajces na forum ZDiK pisał, ze mają byc czerwono-zolte jak autobusy- nie mozna do tego dopuscic!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koloko Re: KOLOR_ NIEBIESKI!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 22:08 JEZUS MARIA! MAJĄ BYĆ NIEBIESKIE! Tylko i wyłącznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W. Re: KOLOR_ NIEBIESKI!!!!!!! IP: *.ugent.be 16.03.05, 22:48 Zgadzam sie NIEBIESKIE! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo Mkną po szynach niebieskie tramwaje... IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 17.03.05, 00:32 "Mkną po szynach niebieskie tramwaje... przez Wrocławskich ulic sto..." muszą być niebieskie ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rezerwa2 Kolor może być jakikolwiek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.05, 06:41 byle był to kolor NIEBIESKI !!! Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej4001 Re: Mkną po szynach niebieskie tramwaje... 17.03.05, 06:43 NIEBIESKIE NIEBIESKI NIBIESKIE !! Przecież nawet te na wizualkach i zdjęciach są niebieskie, poco mamy zatracać naszą tradycję, Niech utobusy bedą czerwone, a tamwaje niebieskie , chociaż ja bym wolał żółte :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek_w1 A co za różnica? IP: *.lan.pop.pl 17.03.05, 10:17 I tak pier...ną na nich reklamy w kolorach dowolnych ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ktos cena w Euro - mala pomylka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.05, 07:40 Ciekawe co bedzie mowil UZP jak zlotowka straci na wartosci i nagle caly ten interes z tramwajami bedzie kilka lub kilkanascie procent drozszy. Mam nadzieje, ze jest tam gdzies zapisany kurs po jakim bedzie przeliczane Euro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kroppo Re: cena w Euro - mala pomylka IP: *.osti.pl / 80.51.194.* 17.03.05, 11:14 otóż, to, Euro od kilku dni zyskało nagle sporo, a ma dojsc z poziomu 3.9 do 4.3. Czyli zabawa podrozeje o 10 %. Ech, srefo Euro, nadejdź już.. Odpowiedz Link Zgłoś
szoppracz1 Będą mknąć - zwłaszcza po zrujnowanym... 17.03.05, 07:50 Będą mknąć - zwłaszcza po zrujnowanym torowisku na Grabiszyńskiej... Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Będą mknąć - zwłaszcza po zrujnowanym... 17.03.05, 12:13 szoppracz1 napisała: > Będą mknąć - zwłaszcza po zrujnowanym torowisku na Grabiszyńskiej... A czemu po Grabiszyńskiej? To się może zdarzyć tylko w razie awarii lub remontu na Powstańców Śląskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Argurio Re: Będą mknąć - zwłaszcza po zrujnowanym... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 19:15 O ile wiem, niskopodłogowce mają pójść wyłącznie na linie 6 i 10, więc na Grabiszyńskiej ich raczej nie zobaczymy :) Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Będą mknąć - zwłaszcza po zrujnowanym... 22.03.05, 20:13 Gość portalu: Argurio napisał(a): > O ile wiem, niskopodłogowce mają pójść wyłącznie na linie 6 i 10, więc na To kiepsko u ciebie z wiadomościami, bo na 6 i 7. Poprzednia (tak sprzed roku) koncepcja zresztą sugerowała 6 i 22 :^) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: look Re: Przetarg na tramwaje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.05, 08:41 Dlaczego ma być drugi przetarg na kolejne 7 sztuk? Jeśli będą zupełnie innej marki i inaczej bądą wyglądały, to trochę do kitu! Większe koszty napraw, dodatkowe przeszkolenie mechaników etc. Znając naszych wrocławskich geniuszy kolor też będą miały inny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jedrek Jaki kolor? - NIEBIESKI!!! IP: *.kom / *.kom-net.pl 17.03.05, 10:06 Bez cienia watpliwosci! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dareku@eko.org.pl Nie Vectra tylko Vektra IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.03.05, 10:07 tak sie ten tramwaj nazywa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek_w1 Re: Przetarg na tramwaje IP: *.lan.pop.pl 17.03.05, 10:15 > www.skoda.cz/produkty.asp?Q853A=C0J2P1T1K61S341ID4896 A dlaczego na zdjęciu w GW jest jakiś potworek z zadartym dziobem niespecjalnie podobny do powyższego zdjęcia? Odpowiedz Link Zgłoś
meh_ow Re: Przetarg na tramwaje 17.03.05, 12:17 Gość portalu: darek_w1 napisał(a): > A dlaczego na zdjęciu w GW jest jakiś potworek z zadartym dziobem > niespecjalnie podobny do powyższego zdjęcia? bo my mamy mieć design by Porsche Odpowiedz Link Zgłoś
bystrzak2000 Re: Przetarg na tramwaje 17.03.05, 14:47 meh_ow napisał: > Gość portalu: darek_w1 napisał(a): > > > A dlaczego na zdjęciu w GW jest jakiś potworek z zadartym dziobem > > niespecjalnie podobny do powyższego zdjęcia? > > bo my mamy mieć design by Porsche Więcj o naszej Skodzie można zobaczyć tutaj: www.ospea.cz/clanek.php? page=205 Odpowiedz Link Zgłoś
bystrzak2000 Re: Przetarg na tramwaje 17.03.05, 14:48 bystrzak2000 napisał: > Więcj o naszej Skodzie można zobaczyć tutaj: www.ospea.cz/clanek.php? > page=205 Link sie pociął, więc jeszcze raz: www.ospea.cz/clanek.php?page=205 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek_w1 Re: Przetarg na tramwaje IP: *.lan.pop.pl 17.03.05, 16:24 > > Więcj o naszej Skodzie można zobaczyć tutaj: www.ospea.cz/clanek.php? > > page=205 Brzydkie jak psi penis. Zdecydowanie jestem za wersją "uśmiechniętą". Odpowiedz Link Zgłoś
bystrzak2000 Re: Przetarg na tramwaje 17.03.05, 21:19 Gość portalu: darek_w1 napisał(a): > > > Więcj o naszej Skodzie można zobaczyć tutaj: www.ospea.cz/clanek.ph > p? > > > page=205 > > Brzydkie jak psi penis. Zdecydowanie jestem za wersją "uśmiechniętą". Ale ta nowa wersja ma więcej ulepszeń. Między innymi obniżono podłogę w pierwszym i ostatnim członie oraz prawie zniwelowano różnicę w linii okien. A tak po za tym to nie wygląd najważniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @@ Re: Przetarg na tramwaje IP: 62.233.177.* 17.03.05, 20:18 Na linku kmtóry podałeś jest wersja dla DP hl.m. Prahy. Skąd pewność, że dla MPK będą z nowym desingiem? Czy to sprawdzona informacja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @@ Re: Przetarg na tramwaje IP: 62.233.177.* 17.03.05, 20:18 Na linku który podałeś jest wersja dla DP hl.m. Prahy. Skąd pewność, że dla MPK będą z nowym desingiem? Czy to sprawdzona informacja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcinrunner@wp.pl Re: Przetarg na tramwaje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.05, 16:13 Meh Ow pisał:Na jakiej trasie miały by jeżdzić te następne 8? Na "7",początkowo plan zakladał,że debiut niskopodłogowcow miał być na tej właśnie linii,pisało się też o"10".3 lata temu testowano u nas cudeńka na "24",ale teraz już by nie mogły na niej jeżdzić.Jechałem wszystkimi,komfort jest nie do porownania z tramwajami u nas jeżdżącymi.Jeden z nich-BOMBARDIER NGT6 jeżdzi razem z23 po Krakowie,właśnie niebieski,Kraków odgapił kolorystykę od nas.Dobrze,że MPK nie kupiło COMBINO,z tymi tramwajami Poznań ma kłopoty z powodu wady konstrukcji.Ponoć z niskopodłogowcow nasz PROTRAM coś szykuje.Oby było więcej tych wozów i zniknąl jeżdżący złom-przegubowe 102 N. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin-Poznań Re: Przetarg na tramwaje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.05, 20:27 Jeżdzę Combino codziennie do pracy i nie zauważyłem, żeby były z nimi jakieś kłopoty. W każdym razie, są w o wiele lepszym stanie niż wrocławskie stodwójki:) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: perian Re: Przetarg na tramwaje IP: *.kom / *.kom-net.pl 17.03.05, 23:21 Może i są w lepszym stanie, ale wszystkie Combino w Poznaniu czeka "przebudowa" w fabryce. Poznań kupił niby 14 a jak wyjeżdża połowa tej liczby na linię to jest dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartosz Re: Przetarg na tramwaje IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.03.05, 16:29 Może i są, ale są też o wiele, nowsze i wszystkie felerne!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tram_ktos Re: Przetarg na tramwaje 17.03.05, 12:42 Zastanawiam się, na jakiej trasie miałoby jeździć te następne 7 tramwajów? Odpowiedz Link Zgłoś
meh_ow Re: Przetarg na tramwaje 17.03.05, 13:40 tram_ktos napisał: > Zastanawiam się, na jakiej trasie miałoby jeździć te następne 7 tramwajów? na 7 mają być Odpowiedz Link Zgłoś
jb.wroc Re: Przetarg na tramwaje 17.03.05, 16:45 meh_ow napisał: > tram_ktos napisał: > > > Zastanawiam się, na jakiej trasie miałoby jeździć te następne 7 tramwajów > ? > > na 7 mają być Na 6:) Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Przetarg na tramwaje 17.03.05, 20:08 jb.wroc napisał: > Na 6:) Nienienie. Na 6 ma być ta pierwsza partia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tramfan Re: Przetarg na tramwaje IP: 62.233.177.* 17.03.05, 20:21 Jak dla mnie, to na drugi rzut powinna iść linia 2, gdyż 7 w dużej części trasy pokrywa się z 6. Może by tak przy okazji wrzucenia kolenej partii na linie 2 wyremontować ul. Skłodowskiej-Curie i trasę na Biskupin, a nie wszystko jak najmniejszym kosztem? Odpowiedz Link Zgłoś
meh_ow Re: Przetarg na tramwaje 17.03.05, 20:32 Gość portalu: tramfan napisał(a): > Jak dla mnie, to na drugi rzut powinna iść linia 2, gdyż 7 w dużej części trasy > pokrywa się z 6. Może by tak przy okazji wrzucenia kolenej partii na linie 2 > wyremontować ul. Skłodowskiej-Curie i trasę na Biskupin, a nie wszystko jak > najmniejszym kosztem? kolejna partia jest zwiazana z wyciąganiem kasy na remont pl. Powstańców Wlkp. stąd wozy mają iść na linię 7 Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Przetarg na tramwaje 17.03.05, 21:22 Gość portalu: tramfan napisał(a): > Jak dla mnie, to na drugi rzut powinna iść linia 2, gdyż 7 w dużej części Bardzo mi przykro, ale 2 w ogóle nie była brana pod uwagę. W pierwotnych założeniach druga partia NF miałą być przeznaczona na "linię średnicową W-E", co miało oznaczać 22, 10, albo 12, potem wymyślono, że można dalej drążyć temat "linii średnicowe N-S" żeby dobrać się do pl. Powst. Wlkp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro73 Re: Przetarg na tramwaje IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 20.03.05, 10:43 Panowie, o co ten hałas - Skody będą jeździć na: 26 KRZYKI - TEATRALNA - KRZYKI :) Odpowiedz Link Zgłoś
meh_ow Re: Przetarg na tramwaje 17.03.05, 20:33 svarte_sjel napisał: > Nienienie. Na 6 ma być ta pierwsza partia. choć w sumie jakby w drugiej turze przyszło to samo to mogą sie przecież wymieszać podczas obsługi 6 i 7 : ) Odpowiedz Link Zgłoś
tram_ktos Re: Przetarg na tramwaje 18.03.05, 11:23 Ale czy 7 skłasów wystarczy do obsługi linii 7? Kiedyś czytałem, że na tę linię planuje się 9 tramwajów niskopodłogowych. Odpowiedz Link Zgłoś
bystrzak2000 Re: Przetarg na tramwaje 18.03.05, 18:06 tram_ktos napisał: > Ale czy 7 skłasów wystarczy do obsługi linii 7? Kiedyś czytałem, że na tę linię > > planuje się 9 tramwajów niskopodłogowych. No i będzie 9... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zet Re: Przetarg na tramwaje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.05, 23:16 Jeżeli te Skody mają wyglądać jak na tej wizualce by Porsche- kapitalne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LAUFER Re: Przetarg na tramwaje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.05, 08:47 A czy tramwaj będzie wyposażony w tłumik drgan bocznych nie rozbijający profil torów i nie rzucający pasażerów na boki ? Czy także będzie urządzenie anty poślizgowe przy rozruchu jak i podczas hamowania ? Są to wręcz naj bardziej istotne zespoły nie mówiąc o silent blokach tłumiące uderzenia podczas przejazdów przez rozjazdy. Swoją drogą mając na miejscu takie zakłday jak dawny pafawag i dolmel, nie mówiąc o potencjałach produkcyjnych dawnych stoczni w zakresie konstrukcji, stalowych kombinujemy, jak łysy koń pod górę,jak je ujajić . Przypomina to polityke mutantów z czasów PRL kiedy piasek ściągano z pustyni błedowskiej a miejscowy posyłano do warszawy.Wydaje się iż jak w biblijneej wędrówce z egiptu do ziemi obiecanej, dożyją nowego ładu dopiero po 40 latach od wyscia z epoki komunizmu.Naród był tak długo prostytuowany dialektyką marksistowską iż zapomina się iż hasła i cele solidarności podkradane zostały przez farbowanych lisów z PZPR udających teraz najbardziej zagorzałych demokratów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polar skandal!!!!!! IP: *.lubin.dialog.net.pl 19.03.05, 09:31 no wlasnie. Wroclaw, w ktorym znajduje sie ogromna fabryka taboru szynowego jest zmuszony kupic tramwaj z zewnatzr (oczywiscie wine za to ponosi tylko.i wylacznie kierownictwo Bombardira). I w ten sposob wcisnieto nam jakies czeskie ścierwo, ktore bedziemy zmuszeni ogladac przez kolene 30 lat. Mam nadzieje ze jednak nic z tego nie wyjdzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zet Re: skandal!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.05, 11:13 Gość portalu: polar napisał(a): > no wlasnie. Wroclaw, w ktorym znajduje sie ogromna fabryka taboru szynowego jes > t > zmuszony kupic tramwaj z zewnatzr (oczywiscie wine za to ponosi tylko.i > wylacznie kierownictwo Bombardira). I w ten sposob wcisnieto nam jakies czeskie > ścierwo, ktore bedziemy zmuszeni ogladac przez kolene 30 lat. Mam nadzieje ze > jednak nic z tego nie wyjdzie Bzdury wypisujesz! Bombardier jest tylko i wyłącznie sam sobie winien- mógł razem ze Skodą stanąć do przetargu, a tak przekombinował, więc sorry seems... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polar Re: skandal!!!!!! IP: *.lubin.dialog.net.pl 19.03.05, 19:20 a co ja napisalem? "(oczywiscie wine za to ponosi tylko.i wylacznie kierownictwo Bombardira" smutne jest to ze "polscy" producenci olali ten przetarg, w wyniku czego na placu boju pozostal tylko jeden oferent Odpowiedz Link Zgłoś
bystrzak2000 Re: skandal!!!!!! 19.03.05, 17:30 Gość portalu: polar napisał(a): > no wlasnie. Wroclaw, w ktorym znajduje sie ogromna fabryka taboru szynowego jes > t > zmuszony kupic tramwaj z zewnatzr (oczywiscie wine za to ponosi tylko.i > wylacznie kierownictwo Bombardira). I w ten sposob wcisnieto nam jakies czeskie > ścierwo, ktore bedziemy zmuszeni ogladac przez kolene 30 lat. Mam nadzieje ze > jednak nic z tego nie wyjdzie Nie jechałeś w życiu Skodą, a już na nią wyzywasz. A jak Bombardier nie był zainteresowany produkcją tramów dla Wrocławia, to jego strata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polar Re: skandal!!!!!! IP: *.lubin.dialog.net.pl 19.03.05, 19:25 nie chodzi o to czy jechalem czy nie. Chodzi o to ze generalnie Czesi namiewaja sie z nas jak narodu na kazdym kroku, a my glupole w podziece kupujemy od nich np. skody. Pozyjemy zobaczymy. W kazdym badz razie o rzetelnosci producenta mogliby ci cos powiedziec w HCP a o awaryjnosci tramwajow Skody w MPK Poznan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martix Re: skandal!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.05, 20:16 Niech Poznaniacy lepiej powiedza o awaryjności swojego COMBINO,skad wiedzą o Skodzie,jak nigdzie w Polsce nie jeżdzi.Drugi przetarg nie musi wcale wygrać ta firma,choć do niej nic nie mam,te tramwaje są ładne,ładniejsze niż te np.z Alstom Konstal.Nie mogę się doczekać,kiedy u nas będą.Mam nadzieję,że będą i następne przetargi,które umożliwia skierowanie nowych wozów na jeszcze inne linie:"2","3","10" i "22". Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: skandal!!!!!! 19.03.05, 21:35 Gość portalu: polar napisał(a): > powiedziec w HCP a o awaryjnosci tramwajow Skody w MPK Poznan To może najpierw wskaż choć jedną Śkodę w POznaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ceglar Re: skandal!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.05, 23:48 a ja chcialbym uzyskac jasna informacje- ktory z trmawajow bedzie jezdzil po worlcawiu? Vektra stara czy Vektra (jesli to jeszcze jest vektra) "porszowska"? Wyborcza zamiescila zdjecie trmawaju "porszowskiego" ale wiekszosc fotek w necie na ktore wpadam to stara Vektra...ja juz nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mzimu Re: skandal!!!!!! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 19.03.05, 23:58 Przeciez to nie zdjecie tylko komuterowa wizualizacja i podpisane, ze od MPK wiec pewnie Skoda szykuje do nas porszowska vektre. Czesi maja tyradycje w konstruowaniu tramwajow choc rzeczywiscie poznanskie Tatry cokolwiek sie psuja Odpowiedz Link Zgłoś
bystrzak2000 Re: skandal!!!!!! 20.03.05, 12:23 Gość portalu: mzimu napisał(a): > Przeciez to nie zdjecie tylko komuterowa wizualizacja i podpisane, ze od MPK > wiec pewnie Skoda szykuje do nas porszowska vektre. Czesi maja tyradycje w > konstruowaniu tramwajow choc rzeczywiscie poznanskie Tatry cokolwiek sie > psuja We Wrocławiu będzie Skoda 14T, czyli nowa Vektra (taka jak na zdjęciu w gazecie). A gdyby Poznańskie Tatry były montowane w Czechach, na pewno by się tak nie psuły... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: perian Re: skandal!!!!!! IP: *.kom / *.kom-net.pl 20.03.05, 17:51 Psuły się kiedyś, ale wymieniono w Poznaniu elektrykę i wszystko działa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polar Re: skandal!!!!!! IP: *.lubin.dialog.net.pl 20.03.05, 15:01 Przyznaje sie do bledu. Chodzilo oczywiscie o Tatre RT6N. I tak szkoda ze w moim cudnym Wroclawiu jakies czeskie badziewai beda jezdzic Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: skandal!!!!!! 20.03.05, 20:03 Gość portalu: polar napisał(a): > I tak szkoda ze w moim cudnym Wroclawiu jakies czeskie badziewai beda jezdzic Proponuję się jeszcze zastanowić dlaczego przez lata całe pół Europy kupowało "czeskie badziewia" a teraz to i po całym świecie je kupują, a nikt nigdy nie chciał kupować wspaniałych tramów z Polski rodem. Skądinąd z projektami na chama zerżniętymi z czeskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polar Re: skandal!!!!!! IP: *.lubin.dialog.net.pl 21.03.05, 06:45 pol europy, ale ktorej?bo chyba nie tej z rynkowa gospodarka. To ze jezdza gdzies w Portland to nie znaczy od razu ze caly swiat je kupuje. Skoro te skody sa takie dobre to czemu nikt ich w polsce dotad nie kupil? Odpowiedz Link Zgłoś
bystrzak2000 Re: skandal!!!!!! 21.03.05, 14:48 Gość portalu: polar napisał(a): > pol europy, ale ktorej?bo chyba nie tej z rynkowa gospodarka. To ze jezdza > gdzies w Portland to nie znaczy od razu ze caly swiat je kupuje. Skoro te skody > sa takie dobre to czemu nikt ich w polsce dotad nie kupil? Skoda to nowa konstrukcja, więc nie miała możliwości się rozpowszechnić. A polskich przewoźników nie stać na nowe trmwaje... Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: skandal!!!!!! 24.03.05, 04:19 Wyłazi polski kompleks z was, panowie (przynajmniej z niektórych). Skody sobie jezdza z powodzeniem w USA, a to chyba nie jest kraj gospodarki nierynkowej? A co do czeskiego ścierwa: jakoś najpopularniejszym samochodem w polsc e jest Skoda fabia a nie polonez czy nawet matiz. dlaczego? A bo fabia to w duzej mierze projekt czechów ktorzy są w tym dobrzy na spolke z niemcami, ktorzy tez sa dobrzy. Przypominam: polonez to taki fiat 125 z lat 60-tych, gdzie co sie dalo spieprzyc, to polscyu konstruktorzy spieprzyli, dzieki czemu jest ciezszy, glosniejszy, ciasniejszy, wiecej pali i slabiej jezdzi. Tak samo matiz to jest odrzucony projekt przez fiata... Tak samo z tramwajami - skoda to dobry tramwaj, a czym my sie mozemy pochwalic? Pseudo stopiątką z protramu. zazdrosćimy czechom i już, bo oni umieją a my nie. I taka jest prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polar Re: skandal!!!!!! IP: *.lubin.dialog.net.pl 24.03.05, 23:43 > Wyłazi polski kompleks z was, panowie (przynajmniej z niektórych). ja bym rzekl raczej patriotyzm gospodarczy > > Skody sobie jezdza z powodzeniem w USA, a to chyba nie jest kraj gospodarki nie rynkowej? a jezdza gdzies jeszcze indziej (Eur. Zach. lub USA) poza tym jednym miastem? Widocznie glownym kryterium wyboru byla cena. Swego czasu Ikarusy tez byly tak dobre, ze nawet je w Kanadzie montowali, no ale to widocznie nie uchronilo firmy przed bankructwem > > A co do czeskiego ścierwa: jakoś najpopularniejszym samochodem w polsc e jest >Skoda fabia a nie polonez czy nawet matiz. no wlasnie bo polacy to glupi narod, ktory holduje obcemu produktowi a nie swojemu. Czy widziales zeby w czechach (proporcjonalnie) jezdzilo tyle pand, agilli czy astr II Classic? NIE. A dlaczego? Bo czesi to patrioci gosp. kupjacy miejscowy produkt. Opel Astra II produkowany w Gliwicach jest pod kazdym wzgledem lepszy niz Fabia, no ale to przeciez POLSKI produkt nie zagraniczny, a wiec nie tak atrakcyjny. >dlaczego? A bo fabia to w duzej mierz > e projekt czechów ktorzy są w tym dobrzy na spolke z niemcami, ktorzy tez sa dobrzy. chlopcze. za duzo bajek. Polacy maja takie glupie mniemanie ze jak skode przejal volkswagen, to ich jakosc jest taka jak niemieckich aut. tymczasem skoda to takie auto produkowane z czesci z odrzutu. Przyklad? Silniki diesla prod. w Polkowicach.Gdy jakis nie spelnia okreslonych parametrow, nie wedruje do VW tylko do skody. > > Przypominam: polonez to taki fiat 125 z lat 60-tych, gdzie co sie dalo spieprzy > c, to polscyu konstruktorzy spieprzyli, dzieki czemu jest ciezszy, glosniejszy, > ciasniejszy, wiecej pali i slabiej jezdzi. chlopie co ty tu porownujesz konstrukcje rozniace sie o 30 lat wiekiem > > Tak samo matiz to jest odrzucony projekt przez fiata... tylko ze przez tego matiza fiat mial powazne problemy na macierzystym rynku,bo to auto doslownie zawojowalo rynek malych pojazdow we wloszech. a jesli lanosy i nubiry nie byly dobre, to dlaczego w swoim czasie sprzedaz aut Daewoo wzrastala o kilkadziesiat procent rocznie na rynku EU? > > Tak samo z tramwajami - skoda to dobry tramwaj, a czym my sie mozemy pochwalic? > Pseudo stopiątką z protramu. no my niczym. ale sa w PL fabryki swiatowych potentatow > > zazdrosćimy czechom i już, bo oni umieją a my nie. zarowno Combino jak i Citadisy jezdza w kilkudziesieciu miastach w Europie w odroznieniu od tej zajebistej skody (no a przeciez astra jest na rynku juz od dobrych kilku lat) >I taka jest prawda. prawda jest taka ze wiecej takich kolesi jak ty, to w Polsce nic sie nie bedzie produkowac, a bezrobocie wtedy? murowanie 50% > Odpowiedz Link Zgłoś
martouf Re: skandal!!!!!! 25.03.05, 08:48 > prawda jest taka ze wiecej takich kolesi jak ty, to w Polsce nic sie nie bedzie > produkowac, a bezrobocie wtedy? murowanie 50% Prawda jest taka, że jakby takie polskie cwaniaczki jak Alstom stanęły porządnie w przetargu, to może by jeździły po Wrocławiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: perian Re: skandal!!!!!! IP: *.kom / *.kom-net.pl 25.03.05, 20:44 Przeceniasz zdolności Alstomu, oni nawet w przetargu na tramwaje wysokopodłogowe pokroju 105N (Konstal wyprodukował takich kilka tysięcy) nie są w stanie konkurować proponując cenę z Księżyca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro73 Kolor Niebieski IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 20.03.05, 11:19 Jak przyjdą w innym malowaniu to wpadniemy w nocy na Borek i je przemalujemy :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martix Re: Kolor Niebieski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.05, 13:21 Ha!Ha! Nie mylcie z Oplem Vectrą,myśle,że te tramy będa równie eleganckie jak ten samochód,ktory wlaśnie mam.Będa na pewno niebieskie jak w znanej piosence pomalowane lakierem akrylowym,co da fajny połysk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Niebieski - a co ZDIK IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.03.05, 13:37 To ze duza wiekszosc jest za niebieskim zrobilo sie na tym forum chyba jasne... A czy ktos wysle otwarte pismo do Zdiku? Trzeba to zrobic, bo pozneij znowu z prasy sie dowiemy ze tramwaje beda rozowo-zolte! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro73 Re: Niebieski - a co ZDIK IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 20.03.05, 15:50 Przecież ZDiK nie decyduje o barwach przewoźników. Oddzielmy raz na zawsze zleceniodawcę - ZDiK, od przewoźników - MPK, DLA, POLBUS, URBUS, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro2015 Re: Niebieski - a co ZDIK IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.03.05, 20:32 Ale ja mylsalem ze keidys czytalem ze ktos ze zdiku cos tam mowil o kolorach... aaach obojetnie... Wiec inaczej: Czy ktos skierowal do odpowiedniego urzedu pismo w spraiwe koloru lub czy ktos skierowal cos do medii, aby rozglosnic sprawe, ze niebieskie i tylko niebieskie? Odpowiedz Link Zgłoś
verrak1 Re: Przetarg na tramwaje 20.03.05, 20:49 Nie wiem, kto wpadl na tak idiotyczny pomysl, zeby robic tyle przeglubow! W Poznaniu mamy siemensowskie combino i szczerze mowiac bylyby ciche, gdyby nie ciagle ruszajace sie przegluby! Pozatym mamy tez calkiem nowe i wiecznie psujace sie skody-tatry... Ja bym tego nie kupowal... Zainwestowalbym w bombardiera i mam nadzieje, ze moje miasto tez w ta firme zainwestuje! Odpowiedz Link Zgłoś
piast9 Re: Przetarg na tramwaje 20.03.05, 20:54 verrak1 napisał: > Nie wiem, kto wpadl na tak idiotyczny pomysl, zeby robic tyle przeglubow! Tramwaj długi to i musi być łamany w wielu miejscach. No i to że niska podłoga jest w semgentach pomiędzy wózkami wymusza taką konstrukcję. > Ja bym tego nie kupowal... Zainwestowalbym w bombardiera i mam nadzieje, ze > moje miasto tez w ta firme zainwestuje! Bombardier nie wyraził zainteresowania sprzedaniem produktów Wrocławiowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polar Re: Przetarg na tramwaje IP: *.lubin.dialog.net.pl 21.03.05, 07:01 No wlasnie. Nalezy ubolewac nad logika tej firmy (tj. Bomabrdiera). Czemu skodzie sie oplaca a Bobardierowi nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zet Re: Przetarg na tramwaje IP: 62.233.177.* 21.03.05, 11:55 Polar, człowieku! Co ty tak się tej skody uczepiłeś!? Wygląda mi to na typowe kompleksy Polaka:) Skoro nie potrafimy produkować swoich dobrych i w miare tanich produktów, to trzeba jeździć Skodami (i tymi na kołach i tymi na szynach). Jestem pewnien, że gdy przejedziesz się nową Vektrą na linii 6, zmienisz zdanie na temat "czeskiego badziewia" Ach ta wiosna... Odpowiedz Link Zgłoś
man_of_brass Re: Przetarg na tramwaje 21.03.05, 16:45 o ile nie jechal niskopodlogowcem z prawdziwego zdarzenia to bedzie zadowolony, ale to nie znaczy, ze nie moze byc lepiej, trzeba pamietac, ze "lepsze jest wrogiem dobrego" moim zdaniem Bombardier liczyl na rozsadek naszych decydentow, ktorzy zawsze mogli znalezc pretekst i rozpisac drug przetarg, a wtedy wszystkie 3 firmy zlozylyby dobre propozycje (Skoda jeszcze by opuscila bojac sie, ze straci kontrakt, a Alstom i Bombardier jakos by sie dostosowaly do oferty Skody i tak bylyby drozsze, bo technicznie lepsze), dla mnie jasne jest, ze miasto mogloby wyjsc tylko lepiej rozpisujac drugi przetarg (jak napisalem pretekst zawsze sie znajdzie!), nawet ew protest Skody nie opoznilby tak znaczaco dostaw, zeby mialy wyjechac na miasto z opoznieniem, bo wiadomo, ze nikt nie poscilby tych tramow bez remontu Szewskiej i mostu Warszawskiego/placu Powst Wlkp Odpowiedz Link Zgłoś
bystrzak2000 Re: Przetarg na tramwaje 21.03.05, 17:51 man_of_brass napisał: > moim zdaniem Bombardier liczyl na rozsadek naszych decydentow, ktorzy zawsze mo > gli znalezc pretekst i rozpisac drug przetarg, a wtedy wszystkie 3 firmy zlozyl > yby dobre propozycje (Skoda jeszcze by opuscila bojac sie, ze straci kontrakt, > a Alstom i Bombardier jakos by sie dostosowaly do oferty Skody i tak bylyby dro > zsze, bo technicznie lepsze), dla mnie jasne jest, ze miasto mogloby wyjsc tylk > o lepiej rozpisujac drugi przetarg (jak napisalem pretekst zawsze sie znajdzie! > ), nawet ew protest Skody nie opoznilby tak znaczaco dostaw, zeby mialy wyjecha > c na miasto z opoznieniem, bo wiadomo, ze nikt nie poscilby tych tramow bez rem > ontu Szewskiej i mostu Warszawskiego/placu Powst Wlkp Tak, ale dlaczego bronisz Bombardiera i Alstoma i twierdzisz, że Skoda jest technicznie lepsza, skoro nawet nie wiadomo, co te firmy chciały wystawić w przetargu. Po drugie przetargu nie można sobie ot tak unieważnić, bez podania przyczyn, bo cena nie była zbyt wygórowana, oferta Skody spełniała wszystkie kryteria i nie zawierała błędów, a MPK też dopełniło wszytskich formalności, więc przetarg musiał być uznany. Po tzrecie gdy otwierano oferty i okazało się, że wpłynęła tylko jedna oferta, przedstawiciele Skody obawiali się, że przetarg będzie unieważniony, bo MPK bedzie promowało lokalnych producentów. Jak widać, tak się nie stało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: Przetarg na tramwaje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.05, 19:01 > moim zdaniem Bombardier liczyl na rozsadek naszych decydentow, ktorzy zawsze mo > gli znalezc pretekst i rozpisac drug przetarg, a wtedy wszystkie 3 firmy zlozyl > yby dobre propozycje (Skoda jeszcze by opuscila bojac sie, ze straci kontrakt, > a Alstom i Bombardier jakos by sie dostosowaly do oferty Skody i tak bylyby dro > zsze, bo technicznie lepsze), dla mnie jasne jest, ze miasto mogloby wyjsc tylk > o lepiej rozpisujac drugi przetarg (jak napisalem pretekst zawsze sie znajdzie! > ), nawet ew protest Skody nie opoznilby tak znaczaco dostaw, zeby mialy wyjecha > c na miasto z opoznieniem, bo wiadomo, ze nikt nie poscilby tych tramow bez rem > ontu Szewskiej i mostu Warszawskiego/placu Powst Wlkp A ja uważam, że zachowanie Bombardiera i Alstomu to typowy przykład kombinatorstwa i cwaniactwa. Chcieli, żeby się Skoda "podłożyła". Bardzo dobrze, że przetargu nie unieważniono, zwłaszcza że to nie pierwszy tego typu numer w tej branży - np. czytałem, że Warszawa przez 4 lata nie mogła kupić trmawajów niskopodłogowych m.in. przez takie "wygłupy" producentów. Uważam, że jeżeli na linie 6 miasto kupi Skody, to będzie to dobra nauczka i czytelny sygnał, że należy grać fair. Mam nadzieję, że polskie firmy wyciągną wnioski na przyszłość i zaczną wygrywać kolejne przetargi. Poza tym przygotowanie kolejnego przetargu też kosztuje - zaangażowanie ludzi i środków. A co by było, gdyby przez przedłużanie się procedur przepadłą nam dotacja z UE? Ponadto linia 6 nie jeździ przez pl. Powst. Wlkp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LAUFER Re: Przetarg na tramwaje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.05, 08:08 Z przecytanych komentarzy nic nie wynika jakie mają byc nowe tramwaje. Oby to nie stało się tak jak z Berlietem. Od 1967r. kiedy wpłynęła pierwsza oferta Od Chaussona, z całym typoszeregiem autobusów miejskich, iędzymiastowych,samochodów ciężarowych i wywrotek do 32 Tonowych gigantów włącznie, Jelcz przebierał jak w ulęgałkch jeżdąc do 10 firm aż do wybrania w 1975r.wcale nie udanego Berlieta. W tymże 1967 roku w Hadze o mało co nie przejechał mnie tramwaj gdyż na tym odcinku jechał z prędkościa 100km/h.Nic dziwnego bowiem jechał tak cicho że wogóle nie usłyszałem jego nadejście.Otóż okazało się,iż szyny i tory były tak proste jak linia z rysownicy zaś tory układane były na gumowych podkładch ze starych taśm przenośników,tramwaje wyposażone były w tłumiki drgań poprzecznych natomiast bandaże kół nasadzone były na warstwie gumowej .Ale najbardziej eleganckie były w 1993, 3 członowe tramwaje na obrzeżu Paryża ciche,nisko podlogowe,przeszklone jak akwarium. Skodowskie tramwaje, okropność, przypominają buldogi zaś same człony to kawałki kiebasy.Sądzę, że praca semestralna na 2 roku studiów politechniki byłaby o wiele bardziej udana. Gdyby dokonano wcześniej recherche wzorów użykowych tramwajów budowanych w Europie to zaręczam, iż wysokie jury przetargowe miałoby o wiele większe pojęcie czego chce ! Poziom techniczny i wiadomości w tej dziedziny są niezbędne lecz bez przeglądu i informacji o stanie techniki jest to niemożliwe. I to by było na tyle !!! Odpowiedz Link Zgłoś
piast9 Re: Przetarg na tramwaje 23.03.05, 19:35 Gość portalu: LAUFER napisał(a): > W > tymże 1967 roku w Hadze o mało co nie przejechał mnie tramwaj gdyż na tym > odcinku jechał z prędkościa 100km/h.Nic dziwnego bowiem jechał tak cicho że > wogóle nie usłyszałem jego nadejście. No widzisz, a u nas bezpieczniej. Tramwaje jadą wolniej i z łoskotem ;) > Otóż okazało się,iż szyny i tory były tak > proste jak linia z rysownicy zaś tory układane były na gumowych podkładch ze > starych taśm przenośników,tramwaje wyposażone były w tłumiki drgań > poprzecznych > natomiast bandaże kół nasadzone były na warstwie gumowej . W 102 i 105 takie warstwy gumowe również są. Ile dają - no coś chyba dają, tramwaj jedzie ciszej niż 4N czy LH :) > Gdyby dokonano wcześniej recherche wzorów użykowych tramwajów budowanych w > Europie to zaręczam, iż wysokie jury przetargowe miałoby o wiele większe > pojęcie > czego chce ! Poziom techniczny i wiadomości w tej dziedziny są niezbędne lecz > bez przeglądu i informacji o stanie techniki jest to niemożliwe. I to by było > na tyle !!! Jury przetargowe ocenia oferty producentów którzy się zgłoszą. Zgłosiła się jedna firma. Wymagania techniczne spełniła. A estetykę trudno zapisać w wymaganiach przetargu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martix Re: Przetarg na tramwaje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.05, 21:22 Zresztą wszelkie dyskusje na temat estetyki są zbędne ponieważ wiadomo,że komu co się podoba to sprawa gustu i nie podlega to dyskusji.Przecież tak naprawdę nie wiadomo jaki model Skody jest uwzględniony w przetargu,jak wiadomo jest ich parę i każdy inaczej wygląda.Mnie się podobają te dłuższe.Na pewno w rzeczywistości wozy te wygladaja okazalej niż na rycinach.Mnie osobiście podobaja się bardziej niż Alstomy,Tatry i wiele innych niskopodłogowców,które widziałem na internecie.Ale nie uważam,że w drugim przetargu na nastepne 7 czy 9 wozów musi wygrać też Skoda,dobrze by było żeby na placu boju były też inne firmy,a o wygladzie przyszłych tramwajów decydowali również mieszkańcy miasta- przyszli pasażerowie.Jeszcze jedno;ciekawe czy miasto się upora do listopada 2006 r.z remontem pl.Kromera i wybudowaniem nowego mostu Warszawskiego co jest niezbędne dla niskopodłogowców na lini"6"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raxer Re: Przetarg na tramwaje IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.03.05, 13:11 Skoda jest w porzadku! Wszystkie tramki dostepne na rynku maja porownywalne parametry i sa w poczatkach eksploatacji awaryjne w polskich realiach. Caly ten szum jest bezsensowny. Wyglad natomiast to kwestia gustu, mnie sie Skoda podoba, design by Porsche-SUPER i ciesze sie ze po tylu nieudanych probach w koncu sie udalo i bedziemy mieli we Wrocku niskopodlogowce! Zastanawia mnie tylko czy tak oryginalny uklad szyb z przodu pojazdu nie ograniczy widocznosci motorniczemu, a nie mozna tego sprawdzic w praktyce bo takie wozy jeszcze nie powstaly. Pierwsze pojawia sie niedlugo w Pradze. Pozdrawiam:-) Odpowiedz Link Zgłoś