Dodaj do ulubionych

TO MA BYĆ PRZYCINANIE DRZEW???!!!

23.03.05, 07:39
Czy mieszkańcy Nowego Dworu zwrócili uwagę, w jaki sposób przycina się
drzewka na naszym osiedlu? Z kilku pięknych wierzb płaczących zostały tylko
smutne kikuty (np. ul.Zemska 46, przy przychodni oraz ul.Rogowska 2-4) inne
drzewka również okaleczono w dziwaczny sposób (np. Rogowska 14-16). Nie
uważam, by to właśnie na tym polegała wiosenna pielęgnacja osiedlowego
drzewostanu. Wygląda raczej na to, że jakiś niedouk dorwał się do piły i tnie
jak popadnie. Piszę o rejonach, w których najczęściej się przemieszczam, ale
sprawa dotyczy pewnie całego osiedla.
Obserwuj wątek
    • Gość: Miśka Re: TO MA BYĆ PRZYCINANIE DRZEW???!!! IP: *.swidnica.mm.pl 23.03.05, 10:21
      To nie tylko we Wrocławiu :( Jak sobie pomyśle ile pieniędzy wydawała "za komuny" firma w której pracowałam na fachowe przystrzyżenie konkretnych gatunków drzew to aż mnie trzęsie ze śmiechu. Kiedyś za takie strzyżenie zaraz kary z ochrony środowiska się należały, teraz to już tylko kikuty konarów straszą z wyrwanym pasem kory na którym zwisał niefachowo wycinany konar :(
      i to wszystko dla naszego dobra, moi drodzy, bo łładuje się ludowi, że niebezpieczeństwo powalenia przez wiatr i poczynienia szkód, wizja wypłaty odszkodowań ogromiastych i naród milknie.
      Zapewne za tę rąbankę płacimy jak za fachowców od kształtowania zieleni :(.
      Jedyna korzyść jest taka, że tego roku nie obkupiła mnie żana wrona, bo nie mając na czym przysiadać - zwiały z mojej dzielnicy.
      • Gość: Rafis Re: TO MA BYĆ PRZYCINANIE DRZEW???!!! IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 23.03.05, 10:36
        typowe odmładzanie drzew, wierzba sie idealnie do tego nadaje. Zobaczysz jak
        juz wtym roku zacznie odrastac :)
        • szoppracz1 Re: TO MA BYĆ PRZYCINANIE DRZEW???!!! 23.03.05, 11:33
          Nie jestem pewna...
          • Gość: Rafis Re: TO MA BYĆ PRZYCINANIE DRZEW???!!! IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 23.03.05, 14:40
            szoppracz1 napisała:

> Nie jestem pewna...

ale ja jestem :)
            to jest podstawowa metoda ratowania drzew.A wierzby przeciez są własnie
            przystosowane do czestego cięcia.
            • szoppracz1 Re: TO MA BYĆ PRZYCINANIE DRZEW???!!! 23.03.05, 15:52
              Człowieku, to są (były) piękne młode drzewa! Niby przed czym mają być ratowane?
              To nie było przycięcie fachowo wykonane przez ogrodnika. Jakiś wariat dorwał
              się do piły i zostawił same kikuty. Sprawa dotyczy nie tylko wierzb. Inne
              drzewa są podobnie okaleczone (szczególnie te przy budynku na Rogowskiej 14-16).
              • Gość: gt Re: TO MA BYĆ PRZYCINANIE DRZEW???!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.05, 21:34
                widzialem, ze chyba wszedzie teraz przycinaja drzewka i krzaki:(. a jesli
                chodzi o wierzby, to kiedys sasiedzi przycinali tak, ze zostawal tylko pien,
                ale zawsze odrastala i to w miare szybko.
        • Gość: Miśka Re: TO MA BYĆ PRZYCINANIE DRZEW???!!! IP: *.swidnica.mm.pl 23.03.05, 11:59
          Pod warunkiem, że to wierzba :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka