Dodaj do ulubionych

Ciąg dalszy wyborów rektora na Uniwersytecie Wr...

20.04.05, 08:04
"Prof. Edward Czapiewski, przewodniczący zebrania lektorów"

to musi być jakaś marna persona, ja bym na miejscu pani dziennikarki zapytał o
zdanie przewodniczącego zebrania ELEKTORÓW.
Obserwuj wątek
    • pan.edward aha, 20.04.05, 08:25
      nie bardzo wiem, w jaki to sposób "obrywa się" prof. Gabryjelskiej, bo z tekstu
      w żaden sposób to nie wynika, a tym bardziej nie znam powodu używania w gazecie
      języka rodem z magla (mówiąc delikatnie).
      • Gość: korfanty pan.edward szpecjalista... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 15:28
        Ty sie facet skup na tym co istotne, czyli na wyborach i zamieszaniu wokol nich
        wyrazajac swoja opinie, a nie na warsztacie dziennikarskim i na tym czego
        brakuje w tekscie. A "obrywa sie" za wykorzystanie poufnych informacji Szanowny
        panie.edwardzie...(mowiac delikatnie)
        • pan.edward co ty powiesz 20.04.05, 15:36
          drogi kolego, skupiam się na tym, na czym chcę i nic ci do tego. tak jak mi nic
          do tego twoja milcząca zgoda na bylejakość i niechlujność dziennikarzy.
          naprawdę, w ogóle mnie to nie obchodzi. choć oczywiście, myślę sobie, że gdyby
          nie przyzwolenie takich jak ty, byłoby trochę lepiej.
          • Gość: korfanty Re: co ty powiesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 15:56
            Gwoli scislosci,nie przyzwalam na zadne niechlujstwo, ktorego tu zreszta nie
            dostrzegam,a co jest domena "mlodych".pozdrawiam:)
    • vigla o pomoc do KRASP 20.04.05, 10:36
      Może zwrocic sie o pomoc do KRASP która walczy z patologiami akademickimi -
      patrz www.nauka-edukacja.p4u.pl/ - Gorący temat !
    • Gość: Draq Re: Ciąg dalszy wyborów rektora na Uniwersytecie IP: *.biol.uni.wroc.pl 20.04.05, 12:08
      O czym to gadanie - pani Gabryjelska pozbyla sie konkurencji (Latajka nagle
      niedomaga), a Pacholski sie wycofal, wiedzac ze nie ma szans z Latajka (biedak
      uprawia nauke, w ktorej "tak" znaczy "tak", a nie "nie")
      No, jakby ja przylapali na gieldzie za wykorzystanie tego typu informacji, to
      musialaby placic, a moze i isc siedziec - coz, Uniwerek najwyrazniej mozna
      narazac na straty i osmieszanie (to tez wymierne straty finansowe).
      A w ogole, to jakim sposobem pani G kandyduje skoro nie jest profesorem? Przeca
      Rektor UWr musi ponoc byc profem?
      • Gość: Prawnik jaki paragraf? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 12:16
        A której ustawie zapisane że musi?
        • Gość: marek z prawa nie musi, ale to nie zmienia jej oceny IP: 192.168.* / *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.05, 12:33
          Nie musi być profesorem zwyczajnym, ale to nie zmienia oceny jej zachowania. To zwykła wyrafinowana kanalia podobnie jak samorząd studencki. Z tego co słyszałem to zaszantażowała latajke ze ujawni dlaczego jego nazwisko jest na liscie Wildsteina. A wiem to od Piotra Woźniaka.
          • Gość: jonasz Re: nie musi, ale to nie zmienia jej oceny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 17:46
            Niestety miałem przyjemność poznać Panią KG na studiach. Powiem tylko, że
            bardzo żałosne wrażenie na naszym cały roku, bardzo żałosne. Z niedowierzaniem
            zatem czytam informację o jej kandydowaniu. Stawiam veto.
            • Gość: jodko Re: nie musi, ale to nie zmienia jej oceny IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 20.04.05, 22:22
              Fatalne dla Uniwersytetu, a także Wrocławia byłoby posiadać takiego Rektora
              Uniwersytatu jak Pani Gabryjelska. Kobieta ta nie zna kompromisu, a o swojej
              bezbłędności i nieomylności jest przekonana bardziej niż papież. Ponadto kłamie
              i manipuluje informacjami dla własnej korzyści. Bardzo to wszystko źle wygląda
              i myślę, że jednak scenariusz bedzie optymalny dla uniwersytetu. W najblizszych
              głosowaniach albo popra Jędryska, albo oddzadzą puste głosy i wybory zaczną się
              od nowa. Wtedy studenci zrozumieją, że gabryjelska nie jest dla nich Bogiem i
              nie zagłosują tak jak chciał taki wysoki łysy kolega z samorządu. Panowie
              dziekani, elektorzy studenccy reprezentują również Wasze wydziały,
              porozmawiajcie z nimi a powiedzą Wam dlaczego głosowali na Wiedźmina, przez
              przypadek wiem, ale myślę że sami Wam powiedzą.
              Mam również nadzieję, że informacje o szantażu Gabryjelskiej wobec latajki (jej
              bliska rodzina to prokurator) z powodu nazwiska latajki na Liscie Wildsteina to
              plotki, bo jeżeli się potwierdzą to Uniwerytet wiele straci. Nikt bowiem nie
              będzie pamiętał o Pani prof. (chyba nią nie jest) tylko o aferze na
              Uniwersytecie
        • Gość: Draq Re: jaki paragraf? IP: *.biol.uni.wroc.pl 20.04.05, 12:35
          He, he: mamy wiec w koncu potwierdenie, kto kogo popiera - najpierw dozywotni
          Dziekan na Prawie, a teraz swoj Rektor. No, Latajka niezle sie niektorym
          narazil nie akceptujac wyboru Dziekana "nowego" Wydzialu. Ale teraz bedzie
          wszystko OK, no nie? Jest nowy Wydzial...Zawsze potem mozna powolac jeszcze
          nowszy Wydzial: np. Poprawiania Prawa i Administracji, bo przeciez jest co
          poprawiac...
          • Gość: Draq Re: jaki paragraf? IP: *.biol.uni.wroc.pl 20.04.05, 12:38
            Wybacz Marku z Prawa: jest jasne, ze na Prawie nie sa same kanalie (na innych
            Wydzialach moze ich byc nawet wiecej). Ale "kanalie prawnicze" sa szczegolnie
            niebezpieczne, bo znaja prawo i wiedza jak nim manipulowac (sami przeca je
            uchwalali)
          • bolek5 Re: jaki paragraf? 20.04.05, 20:36
            Witam!

Gość portalu: Draq napisał(a):

> He, he: mamy wiec w koncu potwierdenie, kto kogo popiera - najpierw dozywotni
            > Dziekan na Prawie, a teraz swoj Rektor. No, Latajka niezle sie niektorym
            > narazil nie akceptujac wyboru Dziekana "nowego" Wydzialu. Ale teraz bedzie
            > wszystko OK, no nie?

Przykro mi, ale postawiłeś całkowicie błędną diagnozę. Odkąd pamiętam pomiędzy
            Panią Profesor a Wydziałem zawsze iskrzyło. O Jej niechęci do WPAiE opowiada
            się niestworzone historie. Dość powszechne poparcie dla rozpaczliwej obrony
            Dziekana Kegla, o której byłeś łaskaw wspomnieć, było - po części - spowodowane
            właśnie pojawieniem się Pani Profesor w otoczeniu Rektora Latajki. Wielu ludzi
            doszło wtedy do wniosku, że tylko Dziekan Kegel, znany z siły charakteru, może
            uchronić Wydział przed nadciągającymi kłopotami. Na szczęście, jak na razie
            nowa ekipa też całkiem nieźle daje radę ;) To jednak może się zmienić, gdy Pani
            Profesor uzyska nowe możliwości działania. Obawiam się, że teraz perspektywa
            ukrócenia przez Panią Profesor bezeceństw tych - jak byłeś nas uprzejmy nazwać -
            "prawniczych kanalii", będzie dla niektórych elektorów wystarczającym powodem,
            aby oddać na Nią swój głos. Jak na razie Wydział wygląda na jednego z
            największych przegranych w tej sprawie. Jeszcze miesiąc temu mieliśmy silnego
            kandydata na rektora i daliśmy się wyprowadzić w pole jak dzieci.
        • Gość: JotKa Re: jaki paragraf? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.05, 21:30
          Dla zainteresowanych odpowiedni artykuł ustawy o szkolnictwie wyższym:
          "Art. 60. 1. Rektor wybierany jest przez kolegium elektorów albo przez senat
          spośród osób posiadających tytuł naukowy lub stopień doktora habilitowanego,
          także nie zatrudnionych w uczelni."
      • Gość: JotKa Re: Ciąg dalszy wyborów rektora na Uniwersytecie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.05, 21:13
        Zgadzam się - sprawa jest bardzo podejrzana: nie wykluczałbym zmowy układu:
        Latajka - Gabryjelska. Gdyby Latajka w ogóle nie stanął do wyborów Gabryjelska
        nie miałaby żadnych szans z pozostałymi kandydatami. A tak wobec kandydatury
        Latajki najgroźniejsi kandydaci zrzygnowali, w związku z tym oczyściwszy polę
        Latajka mógł sie już wycofać, pozostawiając wolną drogę Gabryjelskiej. Teraz bez
        konkurencji może mieć szansę. Ale od takiej ewentualności chroń nas Panie!
    • Gość: skk Re: Ciąg dalszy wyborów rektora na Uniwersytecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 18:33
      Gabryjelska na poniedziałkowym zebraniu mówiła, że obecny rektor swoją
      rezygnację tłumaczy złym stanem zdrowia i zmęczeniem w poprzedniej kadencji.

....- Tak, ma dość - potwierdza dr Igor Borkowski, rzecznik UWr. - Chce, żeby mu
      pozwolono decydować o swoim życiu. Odchodzi z goryczą. Wydostał się z trybów
      machiny, która go połamała.

Rektor Latajka jest na zwolnieniu lekarskim, nie odbiera telefonu.

Jednak wielu elektorów przyjęło decyzję rektora z oburzeniem. Niektórzy czują
      się oszukani. Mają pretensje, że nie przyszedł na zebranie i nie wytłumaczył
      swojej decyzji. Pojawiły się też podejrzenia, że ktoś rektora zaszantażował...

-----------------------------------------------------------------------
      W dniu 11.03.2005 Komisja Europejska przyjęła dokument 'European Charter for
      Researchers and a Code of Conduct for the Recruitment of Researchers'
      (Europejska Karta dla Naukowców i Kodeks Postępowania przy Zatrudnianiu
      Naukowców).Kraje członkowskie UE są zobligowane do wprowadzenia zawartych w
      Karcie zasad we własnym ustawodawstwie i do ich przestrzegania.

Wobec historycznych wydarzeń te wrocławskie hocki klocki to przedszkole!
      Więcej:
      www.nauka-edukacja.p4u.pl/articles.php?id=73
      • Gość: marek g. Re: Ciąg dalszy wyborów rektora na Uniwersytecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 19:22
        siedzę w tych strukturach i wiem że jest to jedno wielkie bagno. Jeśli chodzi o
        kandydatów na rektora, czyli Jędryska lub Gabryjelską to jest to po prostu
        skandal!!! pierwszy to młody nic nie wiedzący koleś a druga to kłamliwa, wredna
        i fałszywa żmija!!! Nie wróżę dobrze uniwersytetowi...
        • Gość: Pan Trener Brawo dla Golina - dobrześ powiedział IP: 192.168.* / *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.05, 19:29
          O widze nawet Marek Golinczak zdecydował się na powiedzenie prawdy o grubym i jego łysolach. Co grubasie, nawet najwierniejsi odwracają się od ciebie? czachar znowu nie zdal egzaminu, hehe!
          • Gość: Trener Re: Brawo dla Golina - dobrześ powiedział IP: *.kom / *.kom-net.pl 20.04.05, 19:38
            Nie zdał? A co to ma do tematu?
            • Gość: Tomek Re: Brawo dla Golina - dobrześ powiedział IP: *.kom / *.kom-net.pl 22.04.05, 13:52
              Widze ze trener ma jakis kompleks na temat Jacka i marka
              znasz ich chociaz?
              pobili cie czy ci laske odbili?
              Mafia jakas czy co?
              Napisz co to niby zrobiłe a oni ci to zepsuli?
              w tym kraju kto ma wiecej kolegów ten wygrywa(vide Miler)
              wiec nie dramatyzuj..
    • Gość: JM Re: Ciąg dalszy wyborów rektora na Uniwersytecie IP: *.do.pl / *.generacja.pl 20.04.05, 20:20
      Ludzie, czy Wy tego nie widzicie. Człowiek, który ma wygrane wybory nagle
      rezygnuje?!!! Pierwszy przeciwstawił się,tym którzy "zagarniali do siebie", nie
      pacząc na dobro uczelni, choć w niej bardzo dobrze zarabiali. Sąd w wyniku
      "pomyłki sądowej" wypuszcza jednego z największych "wałkarzy" związanych z
      budową biblioteki, nikt rozsądny nie wierzy w tę pomyłkę. Za tym idą bardzo duże
      pieniądze. Czyt ktoś zastanowił się, czy Rektprowi nie należy pomóc, może on
      jest po prostu zastraszany, on lub jego rodzina. Nie jestem z Uniwersytetu,
      jestem z "miasta" ale dobro tej uczelni leży mi na sercu jak każdemy chyba w
      naszym Wrocławiu.
      • Gość: Ciekawski Re: Ciąg dalszy wyborów rektora na Uniwersytecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 21:33
        A co, że tak zapytam wprost, Latajka będzie z tego miał?
        • Gość: ABC Re: Ciąg dalszy wyborów rektora na Uniwersytecie IP: *.do.pl / *.generacja.pl 20.04.05, 21:44
          z Czego?
          • Gość: no teges, że Re: Ciąg dalszy wyborów rektora na Uniwersytecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 22:34
            no z tego, że w wyborach w tak pokrętny niby sposób popiera anielską?
    • Gość: prv Re: Ciąg dalszy wyborów rektora na Uniwersytecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 22:21
      Profesor geolog to szansa dla UWr na jakąś reformę! Moze w końcu ten uniwersytet
      zacznie ewoluować... bo to co się teraz dzieje to straszne... uniwerek leci na
      łeb i szyje w rankingach szkół... Na przedstawianiu kandydatów geolog mówił
      mądrze i konkretnie... lecz nikt go nie słuchał. za to jak Gabrielska
      wypowiadała się to cicho jak w kościele, pozatym jej wypowiedz przypominała
      KAZANIE jakiegos szarego księdza - bez sensu, ogólne bzudry ... zero konkretów.
      No i oczywiście podkreślanie w każdym zdaniu jak to ona jest blisko z Latajką i
      jak dobrze im sie wspoółpracuje... cieszę się że profesura UWr. nie dała się
      nabrać na tą TANIĄ zagrywkę jaką była jej wypowiedź... Szkoda słów ta kobieta
      nie powinna nigdy znaleść się na jakim kolwiek wyższym stanowisu na tym
      uniwersytecie... ludzie przejżyjcie na oczy.
    • Gość: kisa Re: Ciąg dalszy wyborów rektora na Uniwersytecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.05, 18:50
      To prawda, ze elektorzy moga głosować aż trzy razy, dobrze by było jednak, aby
      pamiętali, że przy wyborze Rektora nie obowiązuje wymóg quorum. Obawiam się, że
      część elektorów zademonstruje swe niegodzenie sie z takim rozwojem rzeczy i po
      prostu zbojkotuje głosowanie.... a wtedy może się okazać, że to studenci z
      samorządu, którzy oczywiście przyjdą na wybory, wybiorą rektora. To jest
      demokracja...system nie idealny, ale obowiązujący. Zatem apel do elektorów!
      Możecie się wstrzymać od głosu, głosować na "nie, ale przyjdźcie wszyscy na
      wybory. Jeśli wszyscy elektorzy będą obecni i wybór zostanie dokonany, to
      kogoby nie wybrali, wybór ten większość usznuje. Elektorzy - pracownicy uczelni
      to w wiekszosci wypadkow ludzie uczciwi i szacowni. Niestety, obawiam się, że
      jednak nie wszyscy zadali sobie trud dokładnego przeczytania regulaminu
      wyborczego z wszyskimi odnośnikami, jak chociażby własnie z tym, że w wyborach
      obowiązuje wymóg quorum, za wyjątkiem słynnego paragrafu 7, w którym omawiany
      jest wybór rektora własnie :((
      • wrocek21 Quorum jest wymogiem ustawowym 21.04.05, 19:35
        Art. 53 ustawy o szkolnictwie wyższym:
        1. Tryb zwoływania posiedzeń i pracy organów kolegialnych uczelni określa statut uczelni.
        2. Uchwały organów kolegialnych uczelni zapadają zwykłą większością głosów przy obecności co najmniej połowy ogólnej liczby ich członków, chyba że ustawa lub statut uczelni określają wyższe wymagania.

Dotyczy to też kolegium elektorów. Uniwersytecka ordynacja jest napisana niechlujnie i stąd się biora takie pomyłki w interpretacji, jak ta uczyniona przez gościa kisa. Statut lub ordynacja moga co najwyżej podwyższyć wymóg quorum, ale nie moga go w zadnym wypadku obniżyc, a tym bardziej znieść.

Poza tym kisa ma racje. Elektorzy są po to wybrani by głosowac: na tak lub nie, ale ich powinnością jest uczestnictwo w czynnościach wyborczych.
        • Gość: marcin P.Edward prorektorem? IP: *.eranet.pl 21.04.05, 22:01
          Teoretycy prowadzą spory o to czy kworum jest wymagane czy nie, a tymczasem juz wszystkie wroble na uniwersytecie ćwierkają, że przewodniczący zebrania elektorów, Edward Czapijewski, ma zaproponowaną od Gabryjelskiej fuchę w postaci stanowiska prorektora.
          Czy są na to jakieś normy prawne?
          • Gość: Eugeniusz W Re: P.Edward prorektorem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.05, 23:11
            No i wszystko ładnie ustalone, tylko przyklepać.

Wciąż nie wiem czemu G miałaby być gorsza niż L?
            Mnie obojętne która mafia rządzi, bo w żadnej mnie nie ma...

• Gość: qwerty Re: P.Edward prorektorem? IP: *.wroclaw.mm.pl 22.04.05, 01:06
            Czapajew prorektorem??? Do jakich za przeproszeniem spraw? A to ci dopiero będą
            jaja! Ale w najgorszym uniwersytecie w Polsce to wszystko mozliwe. I to w sposób
            "demokratyczny".
        • kisana Re: Quorum jest wymogiem ustawowym 22.04.05, 13:17
          Znasz ustawę i statut, a w ustawie art.46. punkt 1 stanowi, że "Organami
          kolegialnymi uczelni są senat i rady wydziałów". Ten sam zapis jest w statucie.
          Zatem czy kolegium elektorów, to organ kolegialny, którego decyzje zapadaja z
          wymogiem quorum? Oj chyba nie....
          Pozdrawiam
          • Gość: hot line Re:programy wyborcze kand. w necie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.05, 14:02
            programy wyb.kandydatów na uni.wroc.pl
    • Gość: jura Re: Ciąg dalszy wyborów rektora na Uniwersytecie IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 24.04.05, 23:11
      W poniedziałek Wrocław czeka na biały dym!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka