Gość: melan IP: *.kom / *.kom-net.pl 02.05.05, 12:08 a ja pamieram jak poszedlem do przedszkola i nie wziąłem majtek. potem przyszedł czas leżakowania ... i rozbieranie na siłe bo przecież nie wolno leżeć w rajtuzach. trauma. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Laufer Re: Rynek drewniany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 08:44 Istotnie, gdy mieszkałem w rynku była jeszcze kostka drewniana a także na moście Grunwaldzkim.Sensem użycia tej kostki w Rynku była potrzeba zmniejszenia hałasu od kół wozów konnych zaś na moście zmniejszenie obciążenia mostu i tlumienie drgań.Dla ciekawości, jeszcze w latach 67 podobną kostką był wyłożony Rynek w Hadze (Holandia) na przeciwko Ratusza i sam byłem świadkiem szorowania tej kostki szczotkami z samochodu po uprzednim wylaniu płynu do mycia ! Stosowanie dębowej kostki drewnianej miało na celu zmniejszenie halasu. Odpowiedz Link Zgłoś
bartollommeo Re: Rynek drewniany 17.06.05, 20:15 To jest jakieś nieporozumienie, nie bylo drewnianej kostki w rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: Rynek drewniany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.05, 22:57 Gdzieniegdzie mozna jeszcze spotkać oryginalne drewniane kosctki - czy we wrocławiu - nie wiem, ale na pewno w Przemyślu w niektórych bramach kamienic są. Niektóre warszawskie ulice przed I wojną też były tak wyłożone - dla zmnijeszenia halasu właśnie. Teraz to wraca. Dębowa kostka, odpowiednio zaimpregnowana wytrzyma bardzo długo - wielu ludzi zachyna układac takie chodniki przed domami, zamiast z kostki brukowej. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś