Dodaj do ulubionych

Wrocław: trwają uroczyste obchody rocznicy zako...

07.05.05, 11:27
"Zabrakło przedstawiciela Rosji."

i slusznie, nie zyczymy sobie Rosjan we Wroclawiu, juz nigdy wiecej!
Obserwuj wątek
    • Gość: złygmunt Re: Wrocław: trwają uroczyste obchody rocznicy za IP: *.media / *.media-saturn.com 07.05.05, 11:37
      Ruskie mają nas w dupie, a jak pachołek nasz prezydent tam jedzie.
      • bad_news Re: Wrocław: trwają uroczyste obchody rocznicy za 07.05.05, 11:42
        A czegoś innego spodziewałeś się po nim ?
        • baby1 ą 07.05.05, 18:13
          • baby1 A najbardziej zniewolony był Kwaśniewski. 07.05.05, 18:16
            • Gość: Anna Re: A najbardziej zniewolony był Kwaśniewski. IP: *.nwrk.east.verizon.net 07.05.05, 23:56
              on sie sam zniewolil dobrowolnie dla wlasnego dobra nie byl wtedy przyglupem
              aby nie wiedzial co robi
              • robert4321 Polacy ! Przeproście za wspólny z Hitlerem rozbiór 08.05.05, 10:29
                Czechosłowacji
                • longinpaskudziak Tajne dokumenty polskiej dyplomacji - 1938 rok 08.05.05, 13:43
                  467. 1938 październik 1, Berlin. — Raport nr N/1/194/38 J. Lipskiego o
                  rozmowach z politykami niemieckimi na temat konfliktu polsko-czechosłowackiego.
                  Ściśle tajne.

Kopia, maszynopis AAN, Ambasada RP w Berlinie 19, k, 17-21

Wczoraj, dnia 30-go września w godzinach wieczornych telefonowała do mnie
                  podsekretarz stanu Woermann z zapytaniem, czy prawdą jest, iż rząd polski
                  wysłał do Pragi ultimatum. Zaznaczyłem w odpowiedzi, iż jestem na razie tylko w
                  posiadaniu wiadomości, i tego dnia wieczorem powzięta będzie ważna decyzja
                  przez rząd polski.

Dziś rano poproszony zostałem przez p. Woermanna na godz. 11.30 do Auswartiges
                  Amt. Przed tym nie mogłem ani z generał-feldmarszałkiem Göringiem, ani z
                  ministrem von Ribbentropem się porozumieć wobec tego, iż brali oni udział we
                  wjeździe kanclerza do Berlina o godz. 10.30. Przed udaniem się do Auswartiges
                  Amt zatelefonował do mnie sir Nevile Henderson, ambasador brytyjski, silnie
                  podniecony z powodu naszego ultimatum do Pragi, zaznaczając, iż ma instrukcję
                  porozumienia się w tej sprawie z rządem Rzeszy. Wskazał na „fatalne
                  konsekwencje, jakie dla Polski miałoby wystąpienie zbrojne wobec Czecho-
                  Słowacji w tak delikatnej międzynarodowej sytuacji". Polska straciłaby
                  wszystkie sympatie w Anglii i Stanach Zjednoczonych. Starałem się wyjaśnić
                  ambasadorowi sytuację , dodając jako jedyną radę , aby rząd jego wpłynął na
                  Pragę w kierunku przyjęcia ultimatum polskiego.

Drugi telefon nadszedł zaraz po tym od ambasadora włoskiego, który co prawda
                  nie grozi gniewem ludu włoskiego, lecz widocznie był rozżalony na nas, za to,
                  że podważamy dzieło Mussoliniego: rezultat konferencji w Monachium, która
                  uratowała pokój. Wytłumaczyłem mu, iż nasze ultimatum idzie po myśli tejże
                  konferencji, która pozostawiła do bezpośredniego załatwienia między Warszawą a
                  Pragą kwestię Cieszyna.

Udałem się następnie do A[uswartiges] A[mt]. Podsekretarz stanu Woermann w
                  porozumieniu ze Sztabem Generalnym niemieckim poprosił mnie o potwierdzenie
                  ułożonej między sekretarzem stanu Weizsackerem a mną linii demarkacyjnej
                  wojskowej na wypadek wojny polsko-czeskiej. Stwierdziłem, iż linia nasza
                  demarkacyjna biegnie po Odrze i Ostrawicy i że Sztab Główny polski na skutek
                  mojego uprzedniego raportu trzymać się będzie tejże linii.

Co do oceny sytuacji politycznej, p. Woermann nie chciał się wypowiadać ,
                  zaznaczając, iż za chwilę przyjmie mnie p. Ribbentrop po porozumieniu się z
                  kanclerzem. Przeczyta mi on telegram Moltkego z rozmowy wczorajszej z panem
                  ministrem, w której pan minister zapytuje, czy w razie konfliktu zbrojnego
                  czesko-polskiego może liczyć na stanowisko życzliwe rządu Rzeszy, jak równie na
                  analogiczne stanowisko Niemiec w razie zatargu zbrojnego Polski ze Sowietami.

Zaraz po tym zostałem przyjęty przez p. von Ribbentropa, który oznajmił mi, że
                  rządy francuski i angielski oraz włoski robi na rząd niemiecki presję , by
                  udzielił rady rządowi polskiemu w kierunku przedłużenia terminu ultimatum. Za
                  chwilę miał mówić z nim telefonicznie Ciano. Wyłożyłem p. von Ribbentropowi
                  sytuację , konkludując, iż ultimatum upływa o godz. 12 to znaczy za parę minut.

P. von Ribbentrop zaznaczył , iż kanclerz powiedział mu, że gdyby Polska
                  czekała trzy miesiące, to nie pozostałoby jednego Polaka w Cieszyńskim. Choć
                  czuć było u niego pewne skrępowanie niezawodnie z racji układu monachijskiego z
                  mocarstwami oraz oświadczenia Hitler-Chamberlain, p. von Ribbentrop stara się
                  niemniej wykręcić z presji angielsko-włosko-francuskiej.

Zawezwany do telefonu przez Ciano, p. Ribbentrop przeszedł do drugiego pokoju i
                  powróciwszy, oznajmił mi, że rząd włoski przez swego ambasadora w Warszawie
                  dziś rano radzi przedłużyć termin ultimatum. Następnie określi stanowisko rządu
                  Rzeszy w sposób następujący:
                  W związku z rozmową pana ministra z von Moltkem oświadcza, że

1. w razie konfliktu zbrojnego polsko-czeskiego rząd niemiecki zachowa w
                  stosunku do Polski życzliwe stanowisko;

2. w razie konfliktu polsko-sowieckiego rząd niemiecki zajmie stanowisko w
                  stosunku do Polski znacznie więcej niż życzliwe, przy czym dał wyraźnie do
                  zrozumienia, iż rząd niemiecki udzieliłby pomocy;

3. P. von Ribbentrop odpowie w tym sensie rządom angielskiemu,
                  francuskiemu i włoskiemu, i ma nadzieję , że nie dojdzie do konfliktu zbrojnego
                  między Polską a Czechosłowacją , tym bardziej jeśli Praga przyjmie żądania
                  Polski.

Dodał, że wobec sytuacji panującej w Cieszyńskiem rad rządowi polskiemu
                  udzielać nie może.

Następnie zostałem zaproszony do generał-feldmarszałka Göringa. Zastrzegł on,
                  iż mówi od siebie, oświadczając, że rząd Rzeszy żadnych rad rządowi polskiemu
                  dawać nie będzie w podobnej sytuacji, rozumiejąc, że Warszawa takich rad by nie
                  przyjęła i miała by słuszność. Dalej podkreślił , iż dla naszych władz
                  wojskowych w związku z operacjami militarnymi może być ważne wiedzieć , że
                  nacisk niemiecki na Czechy mógłby być znacznie efektywniejszy po zajęciu IV
                  odcinka, tj. 7 października. Wreszcie, i to podkreślił z naciskiem, w razie
                  konfliktu sowiecko-polskiego rząd polski mógłby liczyć na pomoc ze strony rządu
                  niemieckiego. Jest zupełnie nie do pomyślenia, aby Rzesza mogła nie pomagać
                  Polsce w jej walce z Sowietami.

Następnie rozmowa z Göringiem potoczyła się już na tematy ogólne, o czym w
                  oddzielnych raportach.

Z nastawienia Göringa było widać, iż 100%-owo podziela on stanowisko rządu
                  polskiego. Po przyjściu ultimatum, gdy z nim rozmawiałem telefonicznie,
                  scharakteryzował nasz krok jako „niezmiernie śmiałą i w świetnym stylu
                  przeprowadzoną akcję".

Również Ribbentrop mówił mi popołudniu, że kanclerz dziś na śniadaniu wobec
                  swego otoczenia z wielkim uznaniem wyrażał się o polityce Polski. Muszę
                  zaznaczyć , iż krok nasz został tutaj uznany jako wyraz dużej siły i
                  samodzielnego działania, co jest najbardziej pewną gwarancją naszych dobrych
                  stosunków z rządem Rzeszy.

466. 1938 październik 1, Berlin. — Raport nr N/1/191/38 J. Lipskiego o
                  rozmowach z politykami niemieckimi na temat polskich roszczeń terytorialnych
                  wobec Czechosłowacji. Ściśle tajne

Kopia, maszynopis AAN, Ambasada RP w Berlinie 19, k. 7-8

W dzisiejszej ze mną rozmowie, o której miałem zaszczyt referować panu
                  ministrowi telegraficznie, generał-feldmarszałek Göring poruszył , zaznaczając,
                  iż czyni to na razie nieobowiązująco, kwestię Morawskiej Ostrawy. Wyraził on
                  pewne zdziwienie, iż Polska nie wysunęła żądania tego terytorium, podkreślając,
                  iż on sam uważa, że powinno by ono do nas należeć . Wskazując na mapę,
                  nadmienił, iż byłoby bardzo niedogodne, aby między Polską a Niemcami w rejonie
                  Morawskiej Ostrawy pozostał wąski korytarz czeski. W rezultacie zaznaczył , iż
                  ponieważ na naszym odcinku frydeckim przewidziany jest ewentualny plebiscyt,
                  jak równie z ich strony na odcinku Morawskiej Ostrawy, istniałaby może jeszcze
                  możność znalezienia tutaj porozumienia między nami.

Po tej rozmowie p. Göring prosi telefonicznie, abym o tym jeszcze oficjalnie
                  nie donosił , albowiem są to jego osobiste zapatrywania. Niemniej dał do
                  zrozumienia, iż sprawę zbada.

Komunikując całkiem poufnie panu ministrowi, prosiłbym o dyrektyw , czy w razie
                  dalszych podobnych sugestii ze strony niemieckiej odnosić się do nich
                  pozytywnie, czy też odrzucić myśl przyłączenia Morawskiej Ostrawy do Polski.
                  Druga sprawa, która może stać się z dnia na dzień aktualna, to kwestia samego
                  plebiscytu we Frydeckiem. Jak wskazałem w raporcie moim z dnia 28 września nr
                  N/1/183/383, podczas delimitacji sekretarz stanu Weizsacker powiedział , że na
                  ten temat może być jeszcze z nami rozmowa, a w każdym razie zapewnił , że bez
                  nas nic w tej sprawie nie uczyni.

Ponieważ kwestia plebiscytu traktowana jest w Komisji Czterech, pozwalam sobie
                  również poprosić o instrukcję w tym punkcie.

• Gość: ubu66 Nie bola cie palce,? wWemy, a Czesi tez gryźli jak IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.05, 15:36
                    była okazja.
          • Gość: nieznany Re: ą ,e,b IP: *.sympatico.ca 08.05.05, 19:08
            czy na tym forum nie dorwali sie do kompow sami psychicy-krytycy?
            pan prezydent Kwasniewski ostatnimi swoimi posunieciami i wypowiedziami
            udowodnil,ze godnie reprezentuje nasz kraj i mozna by mu wybaczyc niektore
            potkniecia
            • Gość: ubu66 Zgadzm sie, za choc na niego nie głosowałem. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.05, 15:32
        • Gość: onyx Re: Wrocław: trwają uroczyste obchody rocznicy za IP: *.idea.pl 08.05.05, 00:00
          szkoda, że w najbliższych wyborach nie będzie można go nie wybrać. skompromitowany komuch.
      • Gość: janosik Re: Wrocław: trwają uroczyste obchody rocznicy za IP: 80.54.200.* 07.05.05, 15:32
        niestety Rosja nie ma nas w du#ie... oni się nami bardzo interesują, oj bardzo... marzy im się powrót Wielkiej Rosji...
      • 19mamuska 5maja1939r JÓZEF BECK 07.05.05, 15:37
        Pokój – powiedział – jest rzeczą cenną i pożądaną. Nasza generacja, skrwawiona
        w wojnach, na pewno na pokój zasługuje. Ale pokój, jak prawie wszystkie sprawy
        tego świata, ma swoją cenę, wysoką, ale wymierną. My w Polsce nie znamy pojęcia
        pokoju za wszelką cenę. Jest jedna tylko rzecz w życiu ludzi, narodów i państw,
        która jest bezcenna. Tą rzeczą jest honor”.

W Sejmie była owacja na stojąco, a później gratulacje i deklaracje solidarności
        od tych, którzy wysłuchali transmisji radiowej lub przeczytali tekst w
        gazetach.
        • Gość: naf-naf Zaprzeczasz ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.05, 16:23
          • Gość: do mamuśki Re: Zaprzeczasz ? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 07.05.05, 16:31
            I jak to się skończyło? Jesteśmy we Wrocłąwiu, a nie w Wilnie i we Lwowie. Komu
            to zawdzięczamy? No proszę. Prawda do końca, bez owijania w bawełnę!
            • Gość: do Od tego czasu pryncypia sie nie zmieniły. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.05, 16:35
              Mozesz narzekac na praktyke ale nie na nie.
            • Gość: do_idioty Pojedź polizac tyłek do Moskwy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.05, 16:44
              zobaczymy jak na tym wyjdziesz
            • Gość: ziemiaodzyskana Wlasnie!!! Trofiejne miasto Breslau, staropolskie IP: *.mckinn1.vic.optusnet.com.au 08.05.05, 07:18
    • Gość: stary_pryk Re: Wrocław: trwają uroczyste obchody rocznicy za IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.05.05, 12:10
      Jesli jestes wrocławianinem, to powinueneś wiedzieć, że nie byłbyś nim gdyby
      nie krótkotrwały pobyt Rosjan w tym mieście.
      • bad_news Re: Wrocław: trwają uroczyste obchody rocznicy za 07.05.05, 12:14
        Niektórzy mogą powiedzieć pewnie nawet więcej-
        nie byli by wrocławianami gdyby nie pobyt
        Rosjan w ich mieście np.Lwowie
        • panatha Re: Wrocław: trwają uroczyste obchody rocznicy za 07.05.05, 12:17
          Wystarczajaco duzo ruskich a zwłaszcza wojskowych było w Polsce przed 89 rokiem
          wiec dzis na niebecnosc ruskich wychodzi nam na dobre
        • Gość: r.p.mcmurphy Re: Wrocław: trwają uroczyste obchody rocznicy za IP: *.halls.manchester.ac.uk 07.05.05, 12:30
          strzal w dziesiatke.
        • Gość: Waldek79 Re: Wrocław: trwają uroczyste obchody rocznicy za IP: *.net064.rasu.q5net.at 07.05.05, 13:33
          Dokladnie... Dla wiekszosci wroclawian to wlasnie Lwow byl miastem rodzinnym...
      • Gość: jodlo Stary_pryku... IP: *.gliwice.hyperion.pl 07.05.05, 12:44
        To byłby wtedy lwowskim batiarem.
        • konread Re: Stary_pryku... 07.05.05, 15:55
          Poprostu szybko zapomniał lekcji historii, i o tym że niektórzy do dziś dnia
          Lwów i wschodnie dawne tereny określają mianem ziem utracowych, zaś zachodnie
          ziem wyzyskanych zamiast odzyskanych.
      • Gość: Oktoberfest Re: Wrocław: trwają uroczyste obchody rocznicy za IP: *.akron.wroc.pl / *.18.akron.wroc.pl 07.05.05, 12:49
        Gość portalu: stary_pryk napisał(a):
        > Jesli jestes wrocławianinem, to powinueneś wiedzieć, że nie byłbyś nim gdyby
        > nie krótkotrwały pobyt Rosjan w tym mieście.

:-O ???!!!
        "Armia Czerwona nie gwałci!" /"Pułkownik Kwiatkowski"/
      • Gość: polak_mały to nie zmienia faktu ze teraz Ruscy to tepe kacapy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.05, 12:51
    • Gość: | Re: Wrocław: trwają uroczyste obchody rocznicy za IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 12:29
      > To moja osobista satysfakcja, syna tej ziemi, że spotykamy
      > się właśnie tutaj, na Ziemiach Odzyskanych

jakich odzyskanych? wroclaw nigdy nie byl polskim miastem
      (bo gdy byl nie istnialo takie pojecie jak 'polak').
      • Gość: r.p.mcmurphy Re: Wrocław: trwają uroczyste obchody rocznicy za IP: *.halls.manchester.ac.uk 07.05.05, 12:36
        > jakich odzyskanych? wroclaw nigdy nie byl polskim miastem
        > (bo gdy byl nie istnialo takie pojecie jak 'polak').

troche historii dla ciebie, blaznie - 3,5 wieku polskiego Wroclawia

Od końca X wieku Wrocław wchodził w skład państwa polskiego. W 1000 roku król
        Bolesław Chrobry założył tu biskupstwo, które podlegało arcubiskupstwu w
        Gnieźnie do 1821 roku. Wrocław stanowił wówczas ważne ogniwo w systemie obronnym
        kraju. Świadczą o tym dwie bitwy stoczone przez kolejnych władców Polski: w 1017
        roku pod Niemczą Bolesław Chrobry pokonał cesarza Henryka II, a w 1109 Bolesław
        Krzywousty stoczył zwycięską bitwę z Henrykiem V na Psim Polu pod Wrocławiem. W
        okresie rozbicia dzielnicowego Wrocław był stolicą Księstwa Polskiego, a od 1248
        roku - Księstwa Wrocławskiego.Dzięki otrzymanemu w 1261 roku prawu
        magdeburskiemu miasto zaczęło się intensywnie rozwijać gospodarczo i
        kulturalnie. W 1327 liczyło już 20 tys. mieszkańców. Na mocy traktatu
        wyszehradzkiego z roku 1335 Śląsk, a wraz z nim Wrocław, przeszedł pod panowanie
        Czech.
        • Gość: Kris Re: Wrocław: trwają uroczyste obchody rocznicy za IP: *.cab18.mus.starman.ee 07.05.05, 14:22
          Gość portalu: r.p.mcmurphy napisał(a):

> > jakich odzyskanych? wroclaw nigdy nie byl polskim miastem
          > > (bo gdy byl nie istnialo takie pojecie jak 'polak').
          >
          > troche historii dla ciebie, blaznie - 3,5 wieku polskiego Wroclawia

3,5 wieku,a gdzie reszta historii miasta?3,5 wieku decyduje o polskosci
          miasta ,a ile lat istnieje Wroclaw(czy tez Breslau)! sam sie poucz historii
          blaznie.
          • boa-666 Re: Wrocław: trwają uroczyste obchody rocznicy za 07.05.05, 15:20
            > 3,5 wieku,a gdzie reszta historii miasta?3,5 wieku decyduje o polskosci
            > miasta ,a ile lat istnieje Wroclaw(czy tez Breslau)! sam sie poucz historii
            > blaznie

A reszta historii to m.in. władza Jagiellonów w Czechach i na Śląsku do 1526r.,
            przynależność Wrocławia do metropolii gnieźnieńskiej, świadomość narodowa
            Polaków o polskości tych ziem (o czym możesz poczytać w XIX-wiecznych
            pamiętnikach z podróży).
            Niemiecki (a właściwie pruski) Wrocław, to propaganda Kulturkamfu, czyli 150
            lat prania mózgów. Porównaj to z 50-letnią propagandą komunistyczną, a może
            pojmiesz analogie.
            Poza tym, historię warto poznawać nie tylko z podręczników dla gimnazjów.
            • niederschlesien Re: Wrocław: trwają uroczyste obchody rocznicy za 07.05.05, 16:14
              nie ośmieszaj się człowieku
              nie ma znaczenia do kogo przyanleżał Śląsk
              czy zwierzchnikiem była Praga,Wiedeń czy Berlin

istotne jest kto tu przez siedem stuleci żył i zbudował to miasto
              a byli to niemieckojęzyczni Ślązacy,po drugiej wojnie światowej wypędzeni
              którzy podobnie jak np. Bawarczycy w XIX stuleciu zaczęli poczuwać się do
              niemieckiej przynależności państwowej

nawiasem mówiąc nie wiem czy znasz takie pojęcie
              Cesarsto Rzymskie Narodu Niemieckiego w skład którego wchodziły Czechy i Austria
              i Brandenburgia/Prusy
              zatem i niemieckojęzyczny Śląsk
            • Gość: YOUNG BOY Re: Wrocław: trwają uroczyste obchody rocznicy za IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 21:29
              Ale to o czymi piszesz jest w PODRĘCZNIKACH DLA GIMNAZJUM
            • sclavus Re: Wrocław: trwają uroczyste obchody rocznicy za 08.05.05, 12:14
              Coś ci się pokiełbasiło z tymi Jagiellonami w Czechach!
              Jagiellonowie rządzili i owszem za granicą, ale to było na Węgrzech, Historyku
              ty mój!!!
          • Gość: tezeusz Re: Wrocław: trwają uroczyste obchody rocznicy za IP: 128.100.106.* 07.05.05, 23:51
            Gość portalu: Kris napisał(a):

> 3,5 wieku,a gdzie reszta historii miasta?3,5 wieku decyduje o polskosci
            > miasta ,a ile lat istnieje Wroclaw(czy tez Breslau)! sam sie poucz historii
            > blaznie.

Moi drodzy, tylko spokojnie! Wyjdzcie sobie na ulice we Wroclawiu, posluchajcie w jakim jezyku sie tam
            rozmawia i wtedy zrozumiecie, ze o historii mozna rozmawiac ale nic nie ma tak mocnych argumentow
            jak rzeczywistosc! :) Przeciez nikt sie juz nie kloci, ze Lwow jest polskim miastem...
    • Gość: pomorzanin Ziemie Odzyskane IP: *.ds1.tuniv.szczecin.pl 07.05.05, 12:30
      Ziemie Odzyskane - tako rzecze minister. Propaganda z lat 40. przyniosła efekty.
      • Gość: Wierny Re: Ziemie Odzyskane? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 12:32
        Idę odzyskać radio z samochodu sąsiada.
      • Gość: Kris Re: Ziemie Odzyskane IP: *.cab18.mus.starman.ee 07.05.05, 14:24
        Gość portalu: pomorzanin napisał(a):

> Ziemie Odzyskane - tako rzecze minister. Propaganda z lat 40. przyniosła
        efekty

Ha ha ha!bo to byla akurat prawidlowa propaganda Kalego!
        • Gość: Breslau Re: Wroclaw to bylo w 1945 roku niemieckie miasto! IP: *.securenet.net / *.securenet.net 07.05.05, 14:34
          Co za poroniony pomysl obchodzenia zakonczenia II wojny swiatowej we Wroclawiu,
          dawnym Breslau! To bylo przeciez niemieckie miasto, w ktorym faszysci bronili
          sie najdluzej.
          Chyba dla obecnych mieszkancow ten prazdnik powinien byc obchodzony w ramach
          wyzwolenia Lwowa przez Sowietow i zarazem jako rocznica utraty tego polskiego
          niegdys miasta przez przodkow obecnych Wroclawian, potomkow wypedzonych Lwowiakow.
          • Gość: wrocławianin pomysł i realizacja PIĘKNE ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.05, 16:38
            żadne brzeczenie szabelkami, tak trzymac ! Chcesz sie tłuc ? To idzi na stadion !
          • hummer Wiesz gościu 08.05.05, 12:54
            Wrocław jest takim miastem, które najlepiej się do tego nadaje.
            1. Pokazuje, że niezgoda rujnuje zgoda buduje (wrocław 1945-2005)
            2. To miasto nie jest ani niemieckie ani polskie ani żydowskie, czeskie, węgierskie lub austriakie. Jest po prostu miastem ludzi w nim żyjących. Miastem, które przeżyło kataklizm wojny nie mniej niż Warszawa. Odbudowało się - niesie nadzieję. A rocznice takich wydarzeń jak zakończenie II wojny światowej winno się obchodzić w miejscach nadziei.
        • Gość: wrocławianin Były ziemie Odzyskane i Oświecim, moze tak miało IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.05, 17:16
          być...
      • Gość: tezeusz Re: Ziemie Odzyskane IP: 128.100.106.* 07.05.05, 23:54
        Jezeli kiedys nalezaly do panstwa polskiego, potem byly utracone, a nastepnie wrocily w jego
        posiadanie to chyba jest oczywiste, ze sa "odzyskane".
        • sclavus Re: Ziemie Odzyskane 08.05.05, 11:46
          A jeżeli połowa Ukrainy, cała Białoruś, Litwa i część Rosji to były ziemie
          niegdyś zagarnięte, to niby dlaczego mają nieć teraz status "utraconych"???
          Co prawda to prawda - dłużej Lwów był "polski" niż Wrocław, no ale... Mówienie
          o polskim Lwowie i jednocześnie polskim Wrocławiu, to paranoja!!!
        • sclavus Ziemie Odzyskane? 08.05.05, 11:48
          A jeżeli połowa Ukrainy, cała Białoruś, Litwa i część Rosji to były ziemie
          niegdyś zagarnięte, to niby dlaczego mają nieć teraz status "utraconych"???
          Co prawda to prawda - dłużej Lwów był "polski" niż Wrocław, no ale... Mówienie
          o polskim Lwowie i jednocześnie polskim Wrocławiu, to paranoja!!!
    • Gość: Oktoberfest Towarzysz "Szmaja" we Wrocławiu :/ IP: *.akron.wroc.pl / *.18.akron.wroc.pl 07.05.05, 12:36
      " -To moja osobista satysfakcja, syna tej ziemi, że spotykamy się właśnie
      tutaj, na Ziemiach Odzyskanych - powiedział we Wrocławiu Jerzy Szmajdziński,
      minister obrony narodowej"

chodziło mu chyba o "Ziemie Wyzyskane" :P
      Wrocław na pewno poczuł się dowartościowany wizytą tego syna "tej ziemi".

"Stolica Dolnego Śląska po raz pierwszy jest miejscem centralnych polskich
      obchodów z okazji zakończenia II wojny światowej. Na uroczystości, które
      relacjonuje 200 dziennikarzy z całego świata - przyjechało ponad 700 gości, w
      tym prawie 60 ambasadorów. Zabrakło przedstawiciela Rosji."

Hmm, wypadł z samolotu?

• Gość: jodlo wypadł z samolotu? IP: *.gliwice.hyperion.pl 07.05.05, 12:47
        Nie, nie wypadł. Przecież rąbneli mu w Moskwie statek i nie dopłynął.
        • Gość: naf-naf @ Trzesie mu sie dupsko bo by nie sprostał sytuacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.05, 13:01
          Są tylko mądrzy w pysku zza pleców a najlepiej "nasr.. i uciec". Oni nawet
          swoich grobów i cmentarzy nie szanują a wmawiaja swoim w prasie radiu i tv, ze
          Polacy "paskudza ich groby". Milion ludzi pod Kurskiem leży niepochowanych,
          zakopanych jak psy. Nie mają na to kasy, za to maja na ten cyrk 9 maja który
          skończy sie kompromitacją Putina. Juz im statek ukradli z zony objetej
          njścislejsza kontrolą.
          • Gość: meerkat Re: Trzesie mu sie dupsko bo by nie sprostał sytu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.05, 07:14
            witam naf-nafa@ na forum!

Ta przeciwwaga od daaawna byla potrzebna! :-)))
        • Gość: naf-naf "Obłożnie chory" (mówili w TVP1), pewnie na mózg ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.05, 13:18
      • Gość: Kris Re: Towarzysz "Szmaja" we Wrocławiu :/ IP: *.cab18.mus.starman.ee 07.05.05, 14:26
        "Stolica Dolnego Śląska po raz pierwszy jest miejscem centralnych polskich
        obchodów z okazji zakończenia II wojny światowej. Na uroczystości, które
        relacjonuje 200 dziennikarzy z całego świata - przyjechało ponad 700 gości, w
        tym prawie 60 ambasadorów. Zabrakło przedstawiciela Rosji."

Skad wy ten fragment bierzecie,ja nie widze go w artykule!
        • Gość: doktor_manson Moze wybuchnie epidemia czerwonki ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.05, 16:49
          Trzeba nie tylko czytac alre i słuchac radia i ogladac TV. Głownego Kacapa na
          Polsze, niet. Oczen bolnyj !
          Cos mi sie widzi ze wybuchnie epidemia....
      • Gość: tezeusz Re: Towarzysz "Szmaja" we Wrocławiu :/ IP: 128.100.106.* 07.05.05, 23:56
        Gość portalu: Oktoberfest napisał(a):

> " -To moja osobista satysfakcja, syna tej ziemi, że spotykamy się właśnie
        > tutaj, na Ziemiach Odzyskanych - powiedział we Wrocławiu Jerzy Szmajdziński,
        > minister obrony narodowej"
        >
        > chodziło mu chyba o "Ziemie Wyzyskane" :P

Sadzac po Twoim wroclawskim adresie IP to i Ty jestes jednym z tych "wyzystkujacych". :P
    • Gość: qso Czwarta mozliwość odpowiedzi na sonde ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.05, 12:50
      Jest o aktualny obraz morale państwa rosyjskiego ! po prostu tepe i aroganckie
      KACAPY !
      • Gość: Kris Re: Czwarta mozliwość odpowiedzi na sonde ! IP: *.cab18.mus.starman.ee 07.05.05, 14:29
        Gość portalu: qso napisał(a):

> Jest o aktualny obraz morale państwa rosyjskiego ! po prostu tepe i aroganckie
        > KACAPY !

Ty wlasnie przed chwila dales aktualny przyklad polskiego morale i
        kultury,brawo!
        • Gość: qso Totalna degrengolada moralna. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.05, 16:26
          Totalna degrengolada państwa rosyjskiego !
        • Gość: r.p.mcmurphy Re: Czwarta mozliwość odpowiedzi na sonde ! IP: *.halls.manchester.ac.uk 07.05.05, 16:43
          widze ze w Estonii antypolska, ideologiczna jednosc kwitnie. nie trudno tez sie
          domyslic dlaczego indywiduum Twojego pokroju rozsmakowuje sie w probie
          falszowania historii Wroclawia i przypisywania mu "germanskiej genealogii",
          calkowicie bezpodstawnie oczywiscie - zadomowiles sie widze na przyjaznym
          gruncie ktory wydal na swiat lokalne Waffen SS, pogratulowac wymozdzony oszolomie.
          • Gość: tezeusz Re: Czwarta mozliwość odpowiedzi na sonde ! IP: 128.100.106.* 08.05.05, 00:01
            Czyzby byly jakies animozje pomiedzy Polonia estonska i angielska? ;)
    • niezapowiedziany znowu Ziemie Odzyskane wracaja??? 07.05.05, 12:59
      "- To moja osobista satysfakcja, syna tej ziemi, że spotykamy się właśnie
      tutaj, na Ziemiach Odzyskanych - powiedział we Wrocławiu Jerzy Szmajdziński,
      minister obrony narodowej"

A ja myslalem, że to Dolny Slask.

Wroclawianin.
      • Gość: wrocławianka Szmajdziński jest wrocławianiniem!!! IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 07.05.05, 13:11
        • niezapowiedziany Re: Szmajdziński jest wrocławianiniem!!! 07.05.05, 13:33
          a co to ma do rzeczy i do mojego postu?
        • hummer Chyba wałbrzyszaninem - dolnoślązakiem 08.05.05, 12:57
          Nie, pochodzi chyba z Wałbrzycha. A Wrocław jest stolicą Dolnego Śląska a więc i wałbrzyszanin ma prawo mówić, że pochodzi z tej ziemi.
    • Gość: edek I to jest argument! W Moskwie powinien nas repreze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 13:39
      ntować ambasador!!!!!Chociaż i tu nie jestem pewien, czy to nie za wysoka ranga
      wizyty.
      • Gość: ubu66 wysoka, a poinien byc na cmentarzu swoich zołnierz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.05, 16:59
        po prostu ich OLAŁ !
        Cmentarze rosyjskie w Polsce i Polskie w Rosji sa pod opieka AMBASAD.
    • Gość: facet Re: Wrocław: trwają uroczyste obchody rocznicy za IP: 217.96.3.* 07.05.05, 13:54
      Co robią polasy okupanci w niemieckim BRESLAU?!!!!!!!!!!
      • niezapowiedziany Re: Wrocław: trwają uroczyste obchody rocznicy za 07.05.05, 13:57
        dobrze gospodarzą. jak wolisz to okupuja, ale na skutek niemieckiej inicjatywy
        wojennej w 1939 i tak juz pozostanie. i Steinbach nie pomoze :)
      • Gość: Jonek Re: Wrocław: trwają uroczyste obchody rocznicy za IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 07.05.05, 14:09
        A na jakiej podstawie piszesz "...polscy okupanci w niemieckim Breslau..." ?
    • anwb Mlodzi Politycy? Mlodzi glupcy! 07.05.05, 13:54
      Czcimy koniec wojny i cieszymy sie, ze wiecej ludzi nie zginelo. A tu mamy
      "politykow", ktorzy chca sie pokazac. Kaczynski wynajal taksowki z plakatami a
      PO wyslalo na wojne swoje bojowki. Ale dlaczego nazywac ich mlodymi politykami.
      To mlodzi glupcy. Bo jezeli nie, to glupkami sa: nasz prezyden, USA, Francji i
      kanclerz Niemiec i inni. PO powinna zrealizowac swoj wczesniejszy postulat i
      jednak umrzec za Nicee. PO konczcie! Zapiszcie sie do PiS lub LPR. Potraficie
      tylko powtarzac za innymi. Nic wlasnych pogladow. Ale zostalo im to jak dali
      drapaka z AWSu!
      • Gość: marcin Re: Mlodzi Politycy? Mlodzi glupcy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 16:28
        zadyma młodych z PO na cmentarzu tgo wstyd!!!
    • edo5 Re: Wrocław: trwają uroczyste obchody rocznicy za 07.05.05, 13:56
      Dobrze że Ambasador Rosji nie bierze udziału w tych obchodach. Bo to są
      obchody dla polityków zachodu i armii zachodniej a nie żołnierzy Armii
      Radzieckiej i Ludowego Wojska Polskiego.Nasza ojczyzna musi Rosję przeprosić
      za szkalowanie i opluwonie. Kto upoważnił ośrodki medialne do opluwania Rosji a
      tym samyn Polski i Polakow. Trzeba być rzeczywiście sku..syńskimi
      zatwardziałymi faszystami by tak szkodzić mojej ojczyżnie. Abasador Nie
      przyjechał , bo nie chce być obrażany i nie chce wysłuchiwać steku bzdur
      historycznych. Rzygać się chce, kiedy patrzy się na tą całą chołotę
      proamerykańską.
      • niezapowiedziany Re: Wrocław: trwają uroczyste obchody rocznicy za 07.05.05, 13:59
        to nie patrz. na szczescie poza rzyganiem juz nic nie mozecie zrobic.
      • Gość: polonus3 Re: Wrocław: trwają uroczyste obchody rocznicy za IP: *.wma.east.verizon.net 07.05.05, 14:35
        600.000 zolnierzy rosyjskich poleglo w Polsce w walce z Niemcami a Polacy
        idacy na Berlin z Armia Czerwona zawiesili w Berlinie na Brandenburger Tor
        bialoczerwona flage jako zdobywcy Berlina.
      • bad_news Re: Wrocław: trwają uroczyste obchody rocznicy za 07.05.05, 14:46
        Jakie to bzdury są wygłaszane i przez kogo ?

Wiesz,za to Rosja mówi prawdę twierdząc,że aneksja
        państwa bałtyckich nastąpiła "za zgodą tamtejszych
        władz" :))
        Wypada się zgodzić i jeszcze przeprosić ze strony
        polskiej za 17.IX.,że przeszkadzano bohaterskiej
        Armii Czerwonej
        • Gość: Moskito Re: Wrocław: trwają uroczyste obchody rocznicy za IP: *.broker.com.pl 07.05.05, 14:59
          Ty jesteś chory na nienawiść.W obłąkanym zwidzie nie potrafisz już nic
          obiektywnego napisać jak tylko pluść jadem.Ala je to rozumiem.Widocznie jakiś
          krasnyj armiejec skradł cnote twojej babce.Pewnie za to ich tak nienawidzisz aż
          do szaleństwa
          • Gość: turb Re: Wrocław: trwają uroczyste obchody rocznicy za IP: *.class145.petrotel.pl 08.05.05, 12:33
            a ty pewnie za to samo jestes im wdzieczny
    • Gość: tom Re: Wrocław: trwają uroczyste obchody rocznicy za IP: *.nck.krakow.pl / 213.77.99.* 07.05.05, 14:21
      Znowu policja zatrzymuje kogo chce i kiedy chce.
    • Gość: Breslau Re: Festung Breslau IP: *.securenet.net / *.securenet.net 07.05.05, 14:37
      www.festung.breslau.prv.pl/
      • hummer Re: Festung Breslau 08.05.05, 13:00
        pasternak.pop.e-wro.pl/bonczek/festungbreslau/zakonczenie.htm
    • Gość: Marco van Plaster Re: Wrocław: trwają uroczyste obchody rocznicy za IP: *.broker.com.pl 07.05.05, 14:47
      Ciekawe czy kiedykolwiek jakakolwiek impreza w tym kraju odbędzie się bez
      wypowiadania w każdym zdaniu przynajmniej jednen raz słowa "bóg"?
      Nie wiem już co to za impreza?Nic tylko paść na kolana i się modlić.
      No ale coż.Pewnie ten gościu z nieba nadrabia teraz to akurat mu się przysnęło w
      latach 1939-45
      • Gość: xyz U..znowu tramwajowy ateizm, wolał bys Stalina ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.05, 16:57
    • Gość: jczips Re: Wrocław: trwają uroczyste obchody rocznicy za IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 14:58
      Na wrocławskim Rynku zaczęły się właśnie główne uroczystości związane z 60.
      rocznicą zakończenia II Wojny Światowej.
      ... chyba uczyłem się innej historii, w tamtej wojna zakończyła się 2.
      września... albo dziennikarze są niekompetentni i biorą pieniądze za
      przekłamywanie historii. ?Inspirowani przez wiadome siły?;)
    • tomek9991 Niemieckie domy i niemieckie drzewa - żenujące... 07.05.05, 14:58
      ...granie i śpiewanie na Rynku.
      Po niemiecku o niemieckim Wrocławiu.
      Włażenie do d... bez wazeliny.
      Brakuje przeprosin prezia za wysiedlenie Niemców.
      • Gość: jol Re: Niemieckie domy i niemieckie drzewa - żenując IP: *.kom / *.kom-net.pl 07.05.05, 15:07
        Do mnie to przemawia i odwierciedla moj odbior rzeczywistosci. Jestesmy miastem
        wyjatkowym, wlasnie takim, nasi przodkowie odbudowali miasto, ktore bylo kogo
        innego i tyle. Nie przeszkadza mi to mowiz ze to moje miasto i identyfikowac
        sie z nim.
        • Gość: Winkelrid Moskito?. Powinieneś podpisać się "Moskwicin" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 16:03
          Pamięć o rosyjskich zbrodniach w okresie stalinowskim to objaw choroby z
          nienawiści? To jacy chorzy Wy jesteście wspominająć zbrodnie hitlerowskich
          Niemiec?
          A te uwagi o skradnięciu cnoty...Ruska kultura... Wasi "bojcy" w nakazanym przez
          Stalina pochodzie na Berlin nie tylko cnotę kradli.
        • Gość: ze_lwowa no jasne,gratuluje normalnosci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.05, 16:42
          • tomek9991 Jak twierdzicie, że niemieckie, oddajcie Niemcom 07.05.05, 16:44
            Takie radosne paplanie o niemieckich domach może przynieść mniej radosne
            roszczenia byłych właścicieli.
            • Gość: ndx Jesteś człowiekiem bardzo przyziemnym, nie bój sie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.05, 16:52
              • Gość: rex Nic nie wskórają, ruska sie bój, zgrzyta zebami ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.05, 16:55
                • tomek9991 Wskórają, jeśli będziemy przyznawać im rację 07.05.05, 17:01
                  Ruscy to inna para kaloszy.
                  To tak jakby wybierać między dżumą i cholerą.
        • niezapowiedziany polskie miasto, kiedys niemieckie, wczesniej czesk 07.05.05, 17:18
          zgadzam sie z toba.

Wroclawianin
          • tomek9991 O tym, że było najpierw polskie MILCZYSZ 07.05.05, 17:37
            NIEMCY SIĘ OBRAŻĄ, JEŚLI NAPISZE SIĘ O CHROBRYM ?
      • Gość: nn Re: Niemieckie domy i niemieckie drzewa - żenując IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.05, 16:33
        Ucieszył bys sie gdyby na podobnej imprezie we Lwowie, ktoś mówił podobnie, to
        poeja baranie, nie czisz ?
        • tomek9991 Tchórzostwo 07.05.05, 16:41
          Uroczysta akademia i ze strachu przed Niemcami i Rosją prezio i artysci boją się
          wspomnieć nawet jednym słowem, że Polacy odbudowali zniszczony przez hitlerowców
          i Armię Czerwoną Wrocław.
          • tomek9991 Za to Dutkiewicz OK 07.05.05, 16:42
            Nie pada na kolana ze strachu przed Putinem.
    • Gość: brat Re: Wrocław: trwają uroczyste obchody rocznicy za IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 15:47
      czy we wroclawiu jest jakis pomnik lub tablica ku pamieci poleglych obroncow?
      • Gość: Rysiek Przewlocki Re: Wrocław: trwają uroczyste obchody rocznicy za IP: *.alphalink.com.au 16.05.05, 23:53
        Nie wiem czy we Wroclawiu sa jakies pomniki ale wiem ze jest duzy pomnik dla
        Armii Czerwonej w Lubawie.Ani slowa o tej samej armii ktora w 1940 roku
        przemoca wysiedlila 1.7 miliona Polakow z Kresow Wschodnich w glab Rosji. Ten
        pomnik byl postawiony przez " Spolecznestwo Powiaty Nowomiejskiego".
    • Gość: Oktoberfest R. Kołakowski pisze nawet piosenki harcerskie? :P IP: *.akron.wroc.pl / *.18.akron.wroc.pl 07.05.05, 15:49
      Ale facet zmonopolizował artystycznie te obchody!
      Ciekawe, czy też przemówienie Kwachowi pisał? :P

Będzie znowu kaska....

• Gość: Alex Re: R. Kołakowski pisze nawet piosenki harcerskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 15:51
        Kasa napisze ci wszystko!
        • Gość: do Alexa "kasa", "szmal"- może jeszcze "kuul"?.Świetna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 16:07
          polszczyzna i wykwintna.
    • tomek9991 CZY ktoś zna odpowiedź na podstawowe pytanie ??? 07.05.05, 16:16
      Po jaką ciężką cholerę Ruscy szturmowali Wrocław zamiast poczekać, aż się i tak
      podda po kapitulacji Berlina ???
      Ten szturm był idiotyzmem, choćby z powodów gospodarczych. Mniej mogli po
      kapitulacji ukraść.
      • Gość: uu wiadomo, liudiej u nich mnogo ! milion czy dwa... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.05, 16:41
        ..a te pare rubli na rente dla wdów to zaden wydatek .... wydrukuje sie.
        • tomek9991 Hmm 07.05.05, 16:46
          To dlaczego mamy być wdzięczni za rozwalenie przez Niemców i Ruskich Wrocławia
          z powodu fanatyzmu jednych i drugich ?
        • Gość: Miki Re: wiadomo, liudiej u nich mnogo ! milion czy d IP: *.broker.com.pl 07.05.05, 17:59
          Głupol jesteś.
          pasternak.pop.e-wro.pl/bonczek/festungbreslau/gaz6.htm
      • Gość: Jonek Re: CZY ktoś zna odpowiedź na podstawowe pytanie IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 07.05.05, 17:54
        Może się to wydawc niewiarygodne ale to była aliancka odpowiedx na niemiecki
        atak w Ardenach. Po niemieckim ataku w Ardenach Amerykanie i Angole prawie sie
        załamali i zarządali od Rosjan zdecydowanej akcji na wschodzie. Rosjanie nie
        byli jeszcze wtedy (styczen 1945) zdecydowanie zatakowac przez Odre więc ruszyli
        na Breslau słusznie sądząc że Niemcy nie będą chcieli oddac tego miasta. Wiele
        dywizji niemieckich zamiast wesprzec atak w Ardenach zostało wycofanych pod
        Breslau. I tak oto piekne miasto zostało zmaszkrowane w imie przyjaxni
        Rosyjsko-Amerykańskiej, a ile ta przyjaźń była warta to sie dowiedzielismy tuz
        po wojnie. Więcej o tym znajdziesz na stronie www.nasz.wroclaw.prv.pl/ i
        podstronie Festung Breslau.
        • Gość: Miki Re: CZY ktoś zna odpowiedź na podstawowe pytanie IP: *.broker.com.pl 07.05.05, 18:01
          Niestety panie kolego dla większości tumanów na formu historia ma tylko jeden
          kolor
          • Gość: Jonek Re: CZY ktoś zna odpowiedź na podstawowe pytanie IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 07.05.05, 18:09
            Być może tak własnie jest ale licze na to że znajdzie sie tu pare rozsądnych
            osób które będa potrafiły doceniń tragizm naszego miasta. Zostało ono poświęcone
            w imie kruchej niby-przyjaźni oraz wcale obrona Festung Breslau nie związała
            walką dużej liczby Rosjan. Zażarta obrona Breslau wcale nie uhroniła Berlina
            przed porażką. Teraz z perspektywy czasu możemy powiedzieć że zniszczenie
            naszego miasta nie miało żadnego sensu i niczemu nie służyło.
        • tomek9991 Interesująca strona 08.05.05, 08:44
          Jednak Ardeny nie tłumaczą konieczności szturmu dzielnic mieszkaniowych.
          • Gość: Jonek Re: Interesująca strona IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 08.05.05, 11:31
            To prawda co piszesz. Ja Ci podałem tylko stronę z wyjasnieniem powodów
            zdobywania Breslau a co do realizacji tego przedsiewzięcia to juz inna sprawa.
            To było troszke jak ze Stalingradem. Bardziej chodziło o sukces propagandowy niz
            militarny. Niemcy woleli zniszczyc własne miasto niż oddac Rosjanom a Rosjanie
            zdobywajac niemieckie miasto nie cackali sie tak jak zdobywając np. Kraków, Łódź
            i inne polskie miasta.
        • Gość: chan Re: CZY ktoś zna odpowiedź na podstawowe pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.05, 09:26
          Czy cierpliwe czekanie na totalne zburzenie Warszawy przez niemców i wyburzanie
          Gdańska też były spowodowane rozpaczą amerykanów i ku ich uciesze??
    • Gość: Nadchodzi PiS Re: Wrocław: trwają uroczyste obchody rocznicy za IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 07.05.05, 16:58
      PiS wydał 0,5mln złotych na spot po wiadomościach telewizyjnych, ogłaszając
      swoją interpretację polityki Szkoda, lepiej trzeba było te pieniądze wpłacić na
      akcję "Pajacyk". dwa tysiące dzieci nie chodziłoby przez miesiąc głodne. Chyba
      zę nie przełnęlyby zupy zaprawionej nienawiścią.
      • Gość: PiS Wydamy wiecej zeby zrobic to czego sie boisz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.05, 17:01
        • tomek9991 Partia Kremla boi się prawdy 07.05.05, 17:03
          I kremlowskich teczek na temat jej działaczy.
          • tomek9991 Idą ciężkie czasy - Niemcy iRosja znowu razem 07.05.05, 17:24
            Rosja będzie popierała starania Niemiec o wzmocnienie ich roli w Organizacji
            Narodów Zjednoczonych, włącznie z aspiracjami wejścia Niemiec do grona stałych
            członków Rady Bezpieczeństwa ONZ - zapowiedział prezydent Rosji Władimir Putin w
            sobotę w wywiadzie dla dziennika "Bild". Jest to druga część wspólnego wywiadu
            Putina oraz kanclerza Niemiec Gerharda Schroedera

Putin podkreślił, że Niemcy wyciągnęli właściwe wnioski z okropności drugiej
            wojny światowej, "odbyli pokutę" i stworzyli mechanizmy, które zapobiegają
            powtórzeniu się w przyszłości podobnych tragedii. Nie wolno zmuszać ani
            dzisiejszego, ani przyszłych pokoleń Niemców do "posypywania głów popiołem i
            stałego biczowania się" - uważa prezydent Rosji. "Niemcy nie mogą czuć się
            ograniczone w swoich prawach na arenie międzynarodowej" - dodał

Putin wskazał na XIX w. jako przykład "ścisłej i płodnej" współpracy pomiędzy
            Niemcami i Rosją, kiedy oba kraje były złączone sojuszem wojskowym. Dodał, że
            dotyczy to także czasów Katarzyny Wielkiej. "Była jedną z najbardziej
            skutecznych i najsilniejszych władczyń i władców Rosji" - ocenił prezydent Rosji

Putin i Schroeder zapewnili, że niemiecko-rosyjska współpraca nie jest
            skierowana przeciwko innym krajom. Zdaniem prezydenta Rosji, partnerstwo
            pomiędzy Niemcami i Rosją wpływa korzystnie na ogólny klimat w Europie i
            przyczynia się do intensywnej wymiany gospodarczej i kulturalnej.
            Niemiecko-rosyjski dialog może być "motorem" integracji w Europie - dodał
            wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2695016.html
      • Gość: kora Re: Wrocław: trwają uroczyste obchody rocznicy za IP: *.softlab.gda.pl / *.softlab.gda.pl 07.05.05, 19:58
        Przede wszystkim to sa nasze pieniądze. PiS bierze z budżetu państwa gruba kase
        i wydaje je na swoje spoty. To skandal, niezaleznie od tego czy te spoty są
        słuszne czy nie!!
        • bad_news Re: Wrocław: trwają uroczyste obchody rocznicy za 07.05.05, 20:08
          Pieniądze z budżetu państwa biorą wszystkie partie,
          powinno to zostać ograniczone.
          Jednak dopóki działa to żaden argument.
    • Gość: dynamiczny Bwz niespodzianek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 17:28
      Wygląda na to, że zarówno nasz Prezydent A. Kwaśniewski, podobnie jak G. Bush
      staneli na wysokości zadania i prawdy historycznej a Putin oczywiście sobie kpi
      www.dynamiczni.pl
    • Gość: Jan Czy Kwasula pojedzie tez do Lublina podziekowac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 17:54
      Niemcom za wyzwolenie Polakow z pod okupacji sowieckiej w 1940 roku. Oni tez
      stracili wiele istnien ludzkich i uratowali wielu naszych, ktorzy ruski nie
      zdazyli wywiezc z uwagi na szczuplosc taboru kolejowego.
      • Gość: Tazet Re: Kwachu jedzie do Moskwy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.05.05, 18:48
        We Wrocławiu Olek Wybierzmy Przyszłość rzekł był, iż nie ważne kto gdzie
        świętuje. Kiedyś Jaruzel mawiał "Nieważne kto skąd przychodzi". Ma Olek rację:
        nieważne dokąd, ale ważne aby nie z powrotem. Żegnamy
    • Gość: Antykwach Jezeli PRL to rozbior Polski, to Kwasniewski ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 19:27
      jest zdrajca, bo byl radzieckim sprzedawczykiem! Proste to jak rozum pana
      towarzysza prezydenta!
      • Gość: kwach Re: Jezeli PRL to rozbior Polski, to Kwasniewski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 19:53
        Proste to, że sprzedawczykami byli członkowie PZPR, ZSL, SD, milicjanci, trepy...
    • Gość: robi Przybudówka Platformy? IP: *.softlab.gda.pl / *.softlab.gda.pl 07.05.05, 19:52
      Nie żadna przybudówka tylko Młodzi Demokraci. Brawo dla nich za organizację
      tego protestu. Ja jutro jadę na Westerplatte a łysy jedzie do Moskwy...
      • Gość: Wskazowki doMoskwy LEPSZE MOHEROWE BERETY NIZ LYSE CZEREPY! IP: *.i.pppool.de 07.05.05, 20:42
        Kwasniewski nie jedz do Moskwy, a jesli to zrobisz
        to przynajmniej nie zamiataj przed Putana czapka do ziemi,
        nie oblapiaj pod kolana i nie caluj po butach.Jesli chcesz
        to zapros kolege z Konsomolu- Putina na odchody 25 lecia
        Solidarnosci-bis, bo tam i tak zanosi sie na niezly cyrk.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka