Dodaj do ulubionych

wiosenne sprzątanie Wrocławia

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.03.01, 15:23
Chciałbym poruszyć kolejny raz temat brudu na wrocławskich placach i ulicach.
Myślę,że należałoby wyszukiwać najbrudniejsze miejsca we Wroclawiu,a Gazeta
Dolnośląska powinna robić o tym reportaże ze zdjęciami.Co ty na to Gazeto?
Moja propozycja na dobry początek - niezabudowany plac na skrzyżowaniu ulic
Gubińskiej i Budziszyńskiej(Nowy Dwór).Oczekuję dalszych propozycji...
Może przy pomocy Gazety udałoby się trochę posprzatać na wiosnę.
Obserwuj wątek
    • Gość: Bea Re: wiosenne sprzątanie Wrocławia IP: 195.205.145.* 20.03.01, 15:50
      Wyspy Słodowa i Bielarska. Zwłaszcza ta druga - pięknie urządzony plac zabaw
      dla dzieci, cała Wyspa odgrodzona, a za ogrodzeniem -steeeeeeerty śmieci!
      Gazeto! przyłączam się do apelu Speediego.
      • Gość: redaktor Re: wiosenne sprzątanie Wrocławia IP: 10.40.65.54, 10.1.10.* 20.03.01, 16:16
        Oto artykul z pazdziernika o tym, jak wypieknieja nam wyspy. Prace maja ruszyc
        wiosna, czyli - jak zapewnil mnie tydzien temu prezydent Zdrojewski - kiedy
        tylko zrobi sie cieplej. Ma byc bardzo romantycznie: m.in. maja byc usuniete
        smieci i wytyczone alejki, zalozone trawniki, postawione laweczki, oswietlona
        Odra itd. Tydzien temu rozstrzygnieto przetarg na projekt kladek laczacych
        wyspy. Prace zaplanowane na ten rok maja kosztowac 12 mln zl.

Jasna Odra
        MIASTO. Nad rzeką będzie piękniej
        Gazeta Dolno?ląska (WRW) nr 251, wyd. wrw z 2000/10/26, AKTUALNOŚCI, str. 3

Już wiadomo, jak będzie zagospodarowane nabrzeże Odry pomiędzy mostem
        Sikorskiego a mostem Zwierzynieckim. Prace rozpoczną się wiosną przyszłego
        roku. Największemu przeobrażeniu ulegnie Ostrów Tumski wraz z przyległymi
        wyspami.

W planach ujęto zarówno odbudowę zniszczonych zabytków (młyn św. Klary), jak i
        renowację zaniedbanych (młyn św. Marii). W kolejnym etapie urozmaicone będą
        ścieżki turystyczne (od mostu Uniwersyteckiego przez wszystkie wyspy aż po pl.
        Bema), a wyspy zostaną połączone nowymi kładkami. Inna nowość to kompleksowe
        oświetlenie Odry.

- Prace nad iluminacją nabrzeża Odry rozpoczną się jesienią 2001 roku -
        zapowiedział wczoraj prezydent Bogdan Zdrojewski po zatwierdzeniu planów.

Na Wyspie Piaskowej i przy hotelu Plaza powstaną przystanie dla statków oraz
        dla rowerów wodnych i kajaków, które będzie można wypożyczać w sezonie letnim.

- Teren ten jest przeznaczony głównie na cele rekreacyjne, dlatego też
        ograniczymy ruch kołowy na Ostrowie Tumskim oraz na Wyspie Piaskowej - mówił
        Bogdan Zdrojewski.

Koszt inwestycji, która w całości może potrwać nawet pięć lat, nie powinien
        przekroczyć 22 milionów złotych. Zdecydowaną większość tej sumy pokryje gmina,
        chociaż miasto będzie szukać prywatnych inwestorów. W modernizacji nabrzeży
        partycypować będzie także skarb państwa i Regionalny Zarząd Gospodarki Wodnej.
        • Gość: Bea Re: wiosenne sprzątanie Wrocławia IP: 195.205.145.* 20.03.01, 16:23
          Wiem, że Wyspy będą piękniejsze, ale to nie znaczy, że będą czystsze!
          Co z tego, że staną kosze na śmieci - trzeba je jeszcze opróżniać.
          Co z tego, że wyspy zostaną posprzątane- trzezba je sprzątać regularnie.
          Czytałam artykuły dotyczące tej inwestycji, czytałam strategię dla Wrocławia -
          wszystko to pięknie.
          Ale to jest dopiero początek.
          Marzę sobie, że zobaczę kiedyś, jak strażnik miejski albo policjant wlepia
          mandat za wyrzucenie papierka na trawnik, za nieposprzątanie po swoim
          piesku ...itp.
          To naprawdę da się zrobić!
          Pochodzę z Polkowic - małe miasteczko - ale niektóre z zastosowanych tam
          rozwiązań dałoby się z pewnością przenieść na grunt wrocławski.
        • Gość: Speedy Re: wiosenne sprzątanie Wrocławia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.03.01, 18:15
          Myślę,że Redaktor nie do końca rozumie moje intencje.Plany Zdrojewskiego to
          piekna rzecz,ale co pomogą rowery wodne obok hotelu "Plaza" jeżeli dookoła
          pospolity brud:butelki,papiery itp.Chodzi o wskazanie miejsc szczególnie
          brudnych we Wrocławiu i obudzenie firm odpowiedzialnych za oczyszczanie miasta
          ze snu zimowego.Gazeta powinna zająć się tym tematem!
        • Gość: stopper Re: wiosenne sprzątanie Wrocławia IP: *.chem.uni.wroc.pl 21.03.01, 08:41
          Zeby we Wroclawiu bylo czysto, nie wystarczy inwestowac w ozdabianie miasta.

Primo: ludzie musza sie nauczyc czystosci: nie rzucac papierow na ulice,
          sprzatac kupki po swoim psie... Niech straz miejska wali mandaty za
          zanieczyszczanie miasta. Czy wlepila komus choc jeden?
          (Nota bene czy wlepila komus za plugawy jezyk w miejscu publicznym? tez powinna
          reagowac na takie chamstwo jakze powszednie)

Secundo: w miejscach tzw. publicznych musi byc duzo REGULARNIE OPROZNIANYCH
          koszy na smieci. Jak dlugo moge isc, rozgladajac sie za koszem, zeby wyrzucic
          papierek?
    • Gość: stopper Re: wiosenne sprzątanie Wrocławia IP: *.chem.uni.wroc.pl 21.03.01, 08:36
      Jesli chodzi o brud, nic nie pokona mojej ukochanej dzielnicy - Stablowic, oraz
      sasiednich Maslic.
      Maslice dlatego, ze nadal jezdza tam tabuny ciezarowek ze smieciami na (ponoc
      zamkniete?) wysypisko. A jezdzac, gubia co lzejsze smieci.
      Stablowice natomiast to upiorne, nieutwardzone ulice: codziennie wywozimy do
      centrum Wroclawia tony blota, przyklejone do kol naszych samochodow oraz
      naszych butow. I zadnej nadziei (patrz temat o ZDiK).
      • Gość: Speedy Re: wiosenne sprzątanie Wrocławia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.03.01, 10:25

Gość portalu: stopper napisał(a):

&#62 Jesli chodzi o brud, nic nie pokona mojej ukochanej dzielnicy - Stablowic, oraz
        &#62
        &#62 sasiednich Maslic.
        &#62 Maslice dlatego, ze nadal jezdza tam tabuny ciezarowek ze smieciami na (ponoc
        &#62 zamkniete?) wysypisko. A jezdzac, gubia co lzejsze smieci.
        &#62 Stablowice natomiast to upiorne, nieutwardzone ulice: codziennie wywozimy do
        &#62 centrum Wroclawia tony blota, przyklejone do kol naszych samochodow oraz
        &#62 naszych butow. I zadnej nadziei (patrz temat o ZDiK).

Stopper nie trać nadzieji,może na Stabłowicach zamieszka wkrótce jakiś VIP,wtedy
        zmiany będą natychmiastowe...

• Gość: Bucior Re: wiosenne sprzątanie Wrocławia IP: 156.24.231.144, 156.24.1.* 21.03.01, 23:26
      Gość portalu: Speedy napisał(a):

&#62 Chciałbym poruszyć kolejny raz temat brudu na wrocławskich placach i ulicach.
      &#62 Myślę,że należałoby wyszukiwać najbrudniejsze miejsca we Wroclawiu,a Gazeta
      &#62 Dolnośląska powinna robić o tym reportaże ze zdjęciami.Co ty na to Gazeto?
      &#62 Moja propozycja na dobry początek - niezabudowany plac na skrzyżowaniu ulic
      &#62 Gubińskiej i Budziszyńskiej(Nowy Dwór).Oczekuję dalszych propozycji...
      &#62 Może przy pomocy Gazety udałoby się trochę posprzatać na wiosnę.

Wspaniała propozycja Speedy! Oby więcej takich. Poznać rozsądnego po paru słowach
      jego!

• Gość: Bea Re: postawcie kosze na śmieci ! IP: 195.205.145.* 05.04.01, 09:21
      I proponuje powrót do tematu sprzatania.
      Przyszła wiosna, rodzice z dziećmi wylegli na place zabaw. A ja z uporem
      maniaka znowu o Wyspie Bielarskiej (to dlatego, że bywam tam regularnie).
      MOŻE KTOŚ SIĘ ZLITUJE I POSTAWI TAM KOSZE NA ŚMIECI !
      Bo niestety, nie ma ani jednego. Są za to gromady ludzi .......... i śmieci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka