Dodaj do ulubionych

danie meksykanske

26.07.02, 13:08
jakis czas temu jadlam nisamowite danie meksykanskie Fajitas
to mniej wiecej miesno-warzywny meksykanski farsz z dipem zawiniety w
specjalny nalesnik
chcialabym przyrzadzic to w domu ale obawiam sie ze nalesniki zrobione
domowym sposobem zaraz sie rozkleja
czy ktos wie gdzie mozna nabyc(we wroclawiu)takie specjalne nalesniki?nyliram
Obserwuj wątek
    • Gość: Janek Re: danie meksykanske IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.07.02, 13:31
      Radzę kupić spody do pizzy. Sa w każdym supermarkecie. Smacznego życzę.
      • nyliram Re: danie meksykanske 26.07.02, 13:42
        dzieki tylko czy aby nie beda za grube?nyliram
        • Gość: bea. Re: danie meksykanske IP: 195.205.156.* 26.07.02, 13:48
          Różne meksykańskie akcesoria kulinarne widziałam chyba w Carrefour.....
          A meksykańskie naleśniki?
          Buritos to po prostu mąka kukurydziana z wodą. Można robić jak nalesniki, wtedy
          trzeba z jajkiem, a mozna jak podpłomyki - gęste ciasto, jak na makaron (dobrze
          jest dodac trochę mąki pszennej albo żytniej), wałkujemy na cienkie placki,
          oprószamy mąka i na płyte do piekarnika. Gotowe.
          • nyliram Re: danie meksykanske 26.07.02, 13:55
            bea nawet nie wiesz jak mi pomoglas danke szyn
            i tym optymistycznym akcentem opuszczam forum nyliram
    • emi_l Re: danie meksykanske 27.07.02, 12:53
      Te "naleśniki" to tortilla.Można przyrządzić w domu samemu, niekoniecznie
      trzeba latać po sklepach. :) Już Ci szybciutko pisze, jak tego dokonac.:)
      Kilogram mąki do miski wrzuć.Do tego łyżka stołowa vegety (bądź
      innej "jarzynki" , 6-7 łyżek kaszki kukurydzianej (najlepiej drobnej) ,mała
      łyżeczka soli,kostka "Planty".To jest wersja na placki kukurydziane z jakich
      zazwyczaj robi sie nachos , do przygotowania dań "zawijanych w naleśnik" robisz
      ciasto pszenne - tak samo, jak wyżej, tylko bez kaszki kukurydzianej.Łączysz to
      wszystko łapkami rozcierając tak, jak
      na kruche ciasto. Później dolewasz pół litra ciepłej wody (nie gorącej, nie
      musi byc przegotowana) i misisz otrzymując w ten sposób ciasto. Nie powinno być
      za miękkie, bo za chwilę będziesz je wałkować na cieniutkie placuszki
      (tortille).Jest gotowe wtedy, kiedy już nie przykleja się do rąk.:). Z ciasta
      lepisz ("kręcisz") kulki mniej więcej takie, żeby prawie mieściły sie w dłoni.
      Jak poleżą sobie z dziesięć minut,to łatwiej będzie je rozwałkować. Rozgrzewasz
      teflonowa patelnię {musi byc duża - wielkości placka) na średnim gazie i
      wałkujesz . Na początku jest to dość trudne , ale sie nie zniechęcaj - ciasto
      się "ciągnie" i po wrzuceniu placka na patelnię troszeczkę sie kurczy , ale jak
      nabierzesz wprawy to juz pójdzie z górki :) Placki powinny być jak najcieńsze -
      w miarę możliwości oczywiście. Badzo delikatnie trzeba je zdejmować ze
      stolnicy - lubią sie przykleać, ale to znowu kwestia wprawy.:)Obsmażamy
      tortillę
      z dwóch stron, na tyle krótko , żeby nie wyschła , bo wtedy nie zawiniesz w nią
      warzyw. I jednocześnie nie powinna byc surowa - poznasz to po tym, że placek
      nie będzie już przezroczysty , tylko zrobi się biały.Powodzenia. :)

pa. A fajitas , do mięso z grilla , nie zawija sie go w naleśnik :) Chodziło Ci
      pewnie o burito, albo enchiladę , ew. flaute :)

Pozdrawiam - emi :)
      • Gość: Kociątko Re: danie meksykanske IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.07.02, 10:30
        i skąd ja teflonową patelnię wezmę :( a taki smakowity przepis...
        • bea. Re: danie meksykanske 01.08.02, 15:01
          zamiast patelni można uzyc zwykłej blaszki i piekarnika - wyprobowałam.
      • Gość: nyliram Re: danie meksykanske IP: *.cbk.pan.wroc.pl 28.07.02, 13:08
        wielkie dzieki chociaz czuje sie skonfudowana nie wiem czy lepszy ten przepis
        na placki pszenne czy ten gdie miesza sie make kukurydziana z woda
        pewnie wyprobuje oba
        co do fajitas to nie jestem ekspertem podano mi to w wersji wegetarianskiej bo
        nie jem miesa wiem tylko ze bylo pyszne
        jak tylko otrzasne sie z lenistwa biore sie do kucharzenia pozdr nyliram
        • emi_l Re: danie meksykanske 29.07.02, 11:03
          Nie mąkę kukurydzianą, tylko kaszkę..:) A mąkę pszenną..:)(w obu przypadkach)
          Warto spróbować :)

Pozdrawiam - emi :)
      • Gość: lidia Re: danie meksykanske - no comprendo IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.07.02, 23:52
        emi_l napisała:

> Te "naleśniki" to tortilla.

Bylam przekonana, ze torilla to rodzaj omletu z ziemniakami, a takie zawijasy nalesnikowe to tacos.
        • klinta Re: danie meksykanske - no comprendo 02.08.02, 07:13
          z teog co ja wiem z kolei to tortilla to rzeczywiscie nalezsnik a zawijasy
          (zaleznie od nadzienia,tyle ze juz nie wiem jakiego) to i tacos i fajitas. ale
          sprawdze i opisze...
          pozdrawiam :) smakowicie sie zrobilood opisow :)
          zawsze mnysle mozna tez skoczyc do los locos tudziez mexico baru na drobne
          douczanie z teog zakresu ;) sa mili,wiec pewnie posluza rada!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka